FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Kakitangan Hospital Perlu Kawal Tekanan Dan Emosi Untuk Beri Perkhidmatan Terbaik

Go down

Kakitangan Hospital Perlu Kawal Tekanan Dan Emosi Untuk Beri Perkhidmatan Terbaik

Post by Puteri Kayangan on Tue 31 Mar 2015, 11:17 am


ALOR SETAR, 30 Mac (Bernama) -- Kakitangan hospital dinasihatkan supaya menangani tekanan dan emosi dengan baik bagi memberi perkhidmatan terbaik kepada pesakit berikutan budaya kerja yang mencabar.

Pengarah Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) Datuk Dr Juita Ghazalie berkata bagi memberikan perkhidmatan terbaik, tekanan dan emosi perlu diberikan perhatian kerana ia boleh mempengaruhi pretasi perkhidmatan mereka.

"Emosi dan tekanan mampu mempengaruhi cara mereka memberikan perkhidmatan. Jadi penting untuk semua kakitangan hospital belajar untuk mengawal perasan mereka ketika berhadapan dengan pelbagai karenah pesakit," katanya kepada pemberita di Dewan Auditorium HSB, Isnin.

Bercakap selepas merasmikan 'Program Transformasi Emosi Dalam Kerjaya 2015', katanya beberapa kajian tentang tahap tekanan kakitangan hospital telah dijalankan bagi mengetahui tahap bebanan yang terpaksa mereka pikul.

Juita berkata, kajian dijalankan tiga peringkat iaitu tahap tekanan, kebimbangan dan kemurungan untuk mengetahui tekanan yang dialami dan memikirkan cara terbaik untuk mengurangkan tekanan yang mereka hadapi.

Jabatan Kesihatan Negeri Kedah katanya, mempunyai 1,600 orang kakitangan manakala di HSB terdapat 3,700 orang kakitangan di pelbagai kategori dan adalah penting untuk mengetahui tentang tahap tekanan dihadapi mereka.

Program yang buat julung kalinya diadakan itu disertai 250 orang kakitangan HSB termasuk jururawat, pembantu pegawai perubatan dan pembantu rawatan kesihatan dari semua hospital dan klinik kesihatan di Kedah.

-- BERNAMA
avatar
Puteri Kayangan
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Orang Kesihatan
Gender : Female
Jumlah Post : 182
Umur : 27
Tarikh Register : 05/06/2011
Reputation : 5
Points : 3131

View user profile https://www.facebook.com http://www.google.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum