FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Kajian Impak GST terhadap Penjawat Awam

Go down

Kajian Impak GST terhadap Penjawat Awam

Post by Lord Vlad on Mon 06 Apr 2015, 4:47 pm

Kajian Impak CBP Terhadap Penjawat Awam Bermula Julai - KSN


PUTRAJAYA, 26 Mac (Bernama) -- Kerajaan akan mengkaji impak Cukai Barang dan Perkhidmatan (CBP) terhadap penjawat awam termasuk dari segi gaji dan elaun bermula Julai ini, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Beliau berkata kerajaan perlu melihat terlebih dahulu pelaksanaan CBP bermula 1 April ini untuk mengetahui impaknya sebelum membuat sebarang keputusan.

"Kerajaan tidak pernah ketepikan kepentingan penjawat awam, jadi jika ada hasil yang bertambah penjawat awam juga akan dapat menikmatinya.

"Antaranya dari segi kenaikan gaji atau elaun, tetapi sekarang bukan masa yang sesuai untuk bincangkannya," katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Perwakilan ke-33 Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam (Puspanita), di sini, Khamis.

Beliau berkata demikian kepada pemberita sebagai mengulas cadangan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) supaya kerajaan menaikkan gaji penjawat awam sebanyak 30 peratus bagi menghadapi CBP.

Sementara itu, Ali berkata Puspanita boleh memainkan peranan membantu kerajaan menjayakan dasar-dasar seperti CBP dan menangani kos sara hidup dengan mengamalkan perbelanjaan berhemah.

"Selain itu, ahli-ahli Puspanita juga boleh menjadi ejen kerajaan dengan melaporkan kepada pihak berwajib perbuatan peniaga yang mengenakan harga yang tinggi dan tidak munasabah ke atas barangan jualan mereka," katanya.

Beliau juga menghargai usaha Puspanita menjalankan beberapa program meningkatkan kesedaran pengguna, khususnya melalui taklimat CBP di seluruh negara melalui Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS).

-- BERNAMA

----Forum Paramedik Malaysia-----
avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2438
Umur : 39
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5755

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile https://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum