FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Go down

Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by aremtm on Fri 20 Jul 2007, 12:59 am

Adakah paramedik seMalaysia yang berminat utk mendapatkan pengiktirafan sebagai EMT atau paramedik di negara antarabangsa? Saya ingin pendapat kepada sesiapa yang berminat?
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by riyad71 on Fri 20 Jul 2007, 11:18 pm

boleh tolong bro info cara nya?

----Forum Paramedik Malaysia-----




http://www.klinikmaran.blogspot.com
evilmedic3@yahoo.com
avatar
riyad71
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : PPPK
Gender : Male
Jumlah Post : 401
Umur : 47
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 31
Points : 5369

Character sheet
Mutiara Kata saya: nothing special just a humble human being

View user profile http://www.moh.gov.my

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by aremtm on Sat 21 Jul 2007, 1:49 am

Salah satu caranya, bleh mengambil 'conversion exams' di registry luar negara. Buat masa ini ada sebuah Registry di Australia yang sedang mengembangkan pengiktirafan EMT di negara asia ke peringkat antarabangsa. Smile
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by zulk on Sat 21 Jul 2007, 11:42 am

berminat gak.. mcm mne nk join conversion tu..?? kita sebenarnya tak thu mcm mne nk join... n x dak sapa yg promote ttg benda ni sblum ni..

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 109
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4606

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by aremtm on Sat 21 Jul 2007, 9:08 pm

@zulk wrote:berminat gak.. mcm mne nk join conversion tu..?? kita sebenarnya tak thu mcm mne nk join... n x dak sapa yg promote ttg benda ni sblum ni..

Klu berminat boleh email saya at imran@iemt.org Smile
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by aremtm on Tue 23 Oct 2007, 10:02 am

Australasian Registry of Emergency Medical Technicians (AREMT) dari Australia akan mengadakan kursus conversion kepada sesiapa yang berminat untuk mendapat pengiktirafan sebagai EMT/Paramedic.
Sila Email di admin@iemt.org untuk keterangan lanjut.
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by royani on Fri 26 Oct 2007, 4:14 am

mmg berminat nak join...tp biasanya amo jer yg ramai.srn x der.Ade ker srn wat emt???

royani
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : nurse
Gender : Female
Jumlah Post : 102
Umur : 39
Tarikh Register : 09/09/2007
Reputation : 0
Points : 4085

Character sheet
Mutiara Kata saya: jgn pandang belakang....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by nizamsha on Fri 26 Oct 2007, 11:00 am

Conversion le wat kat banyak tempat....ni EMT ape???

EMT-B ker????atau EMT-A atau EMT-P????kat nevada macam tu...gak..if you're doing Fire and Rescue Dip...u shud have EMTas well...kalau u kat congo that's mean u are under UN lah kan....mesti best kan....and u shud come from x-staff SCDF kan....guessing jer....gud luck to u aremtm....
avatar
nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 34
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3947

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by aremtm on Tue 01 Apr 2008, 5:25 pm



Utk semua member.....

Kursus pertama EMT Basic for Medical Trained Personnel telah pun tamat diadakan di KL, Youth Centre. Pesertanya terdiri dari paramedik dari Indonesia.

Kami akan memulakan kursus kedua untuk para jururawat dan pembantu perubatan. Para peserta dibuka kepada peserta luar negara iaitu Singapura, Philippines dan Indonesia.

Tarikh kursusnya 2-11 May 2008 , Tairkh tutup 15 April 2008. Setelah lulus peserta akan mendapat sijil dari Australasian Registry of EMT,Australia (AREMT). Kursus ini juga telah di hantar kepada Kementerian Kesihatan untuk mendapat pengiktirafan.

Sekiranya berminat, sila email kepada saya at admin@iemt.org
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by riyad71 on Tue 01 Apr 2008, 10:22 pm

berapa koz nyer bro?

----Forum Paramedik Malaysia-----




http://www.klinikmaran.blogspot.com
evilmedic3@yahoo.com
avatar
riyad71
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : PPPK
Gender : Male
Jumlah Post : 401
Umur : 47
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 31
Points : 5369

Character sheet
Mutiara Kata saya: nothing special just a humble human being

View user profile http://www.moh.gov.my

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by aremtm on Wed 02 Apr 2008, 2:22 pm

kos utk rakyat Malaysia hanya RM3900, kursus yang sama jika dibuat di Australia A$3000 seorang.... email me nnti saya send brochure
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by misma on Tue 13 May 2008, 12:52 pm

sal2 Laughing

Buat member semua,

Unikl ( City Campus ) akan mengadakan kursus Sijil EMT basic level, EMT intermidiate level nurse / medical assistant, EMT intermediate level (combined course) - 3 course bulan Jun ini. Persijilan dari Australasian Registered Emegency Medical Technician( AREMT) yang diiktiraf oleh Australia, Amerika, Afrika dan negara lain.
Program ini kerjasama dengan Institute of Emergency Specialist(Singapore).

Siapa yang berminat boleh hubungi saya :

Mispan Mangon
Institute of Medical Science Technology
Universiti Kuala Lumpur
Tel : 03-21754141 (D/L)

misma
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pensyarah
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 56
Tarikh Register : 12/03/2008
Reputation : 0
Points : 3908

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by delirium_ajib on Wed 14 May 2008, 12:13 pm

[quote="misma"]sal2 Laughing

Buat member semua,

Unikl ( City Campus ) akan mengadakan kursus Sijil EMT basic level, EMT intermidiate level nurse / medical assistant, EMT intermediate level (combined course) - 3 course bulan Jun ini. Persijilan dari Australasian Registered Emegency Medical Technician( AREMT) yang diiktiraf oleh Australia, Amerika, Afrika dan negara lain.
Program ini kerjasama dengan Institute of Emergency Specialist(Singapore).

bgs lah benda ni..sy ni mmg berminat, tp u ada kontek no lain kah selain phone office , kalau blh antar brochure kt email ni blh? delirium_ajib@hotmail.com cyclops

delirium_ajib
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : penolong pegawei perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 28
Umur : 38
Tarikh Register : 15/11/2007
Reputation : 0
Points : 4021

Character sheet
Mutiara Kata saya: jangan toleh belakang kalau sudah terlanjur , yang penting bersedia untuk hari esok dan belajar dari pengalaman

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by nizamsha on Thu 15 May 2008, 1:32 am

Ni projek ngan AREMTM lah ni.....
avatar
nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 34
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3947

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by zulk on Thu 15 May 2008, 9:00 pm

@misma wrote:sal2 Laughing

Buat member semua,

Unikl ( City Campus ) akan mengadakan kursus Sijil EMT basic level, EMT intermidiate level nurse / medical assistant, EMT intermediate level (combined course) - 3 course bulan Jun ini. Persijilan dari Australasian Registered Emegency Medical Technician( AREMT) yang diiktiraf oleh Australia, Amerika, Afrika dan negara lain.
Program ini kerjasama dengan Institute of Emergency Specialist(Singapore).

Siapa yang berminat boleh hubungi saya :

Mispan Mangon
Institute of Medical Science Technology
Universiti Kuala Lumpur
Tel : 03-21754141 (D/L)
satu kemuykilan dr aku.. dgn adanya sijil2 ni..kita sbg paramedik kt malaysia (still ngn KKM, bkn berhajat utk join private/resign) akn ke mana..?? pengiktirafan dr KKM..?? adakah akn ada extra allowance...?? sbb apa..ini semua adalah faktor penarik utk org join program sebegini.. peningkatan diri sememangnya betul..tp..klu sijil pos basik pn utk yg related (aku x tau la kenapa org yg propose ni suka perkataan related, mungkin org yg sama propose degree yg related utk ppp)jer.. yg ni..????

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 109
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4606

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by aremtm on Thu 15 May 2008, 9:29 pm

Biasa ler..... nizam......skrg kita buat projek dgn UniKL nnti buat diploma and degree in paramedical science. Skrg ni kita open utk org kita nnti in future promote utk warga negara luar pulak. Nizam amacam dgn projek kita??? ko contact aku nnti ye...aku nak bincang sikit ....

Bro zul...pada pedapat saya, mmg kita dah stabil di tempat kerja mmg jarang ada perubahan. tp kita mesti tahu bahawa yang lama akan digantikan dgn yg baru dan yang baru akan sentiasa buat perubahan. sijil-sijil yg ada ni semua related sekiranya yg "in charge" tu sukakanya, itu yg kita kena ambil.... betul tk?
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by nizamsha on Fri 16 May 2008, 9:34 am

Project kita on progress...macam yang kita bincang.....stilll. Sorrylah bro, Busy skit coz dah nak start operational.....banyak Operational Readinnes Program....
avatar
nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 34
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3947

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by zulk on Fri 30 May 2008, 11:53 pm

@aremtm wrote:Biasa ler..... nizam......skrg kita buat projek dgn UniKL nnti buat diploma and degree in paramedical science. Skrg ni kita open utk org kita nnti in future promote utk warga negara luar pulak. Nizam amacam dgn projek kita??? ko contact aku nnti ye...aku nak bincang sikit ....

Bro zul...pada pedapat saya, mmg kita dah stabil di tempat kerja mmg jarang ada perubahan. tp kita mesti tahu bahawa yang lama akan digantikan dgn yg baru dan yang baru akan sentiasa buat perubahan. sijil-sijil yg ada ni semua related sekiranya yg "in charge" tu sukakanya, itu yg kita kena ambil.... betul tk?
betul bro..tp ada gak spesis in charge yg rigid.. x mau perubahan.. bkn apa nti takut over rule la pulak...

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 109
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4606

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by misma on Tue 16 Jun 2009, 11:44 pm

kalo korang nak tahu aku dah ikut kursus AREMT- B AREMT- I DI SINGAPURA. kebtulan aku kat unikl , jadi nak mudahkan korang nak semua aremt buat kat unikl. sijil yang sama buat di australia. .....

macam amo yg nak tambah sijil dan nak diktiraf antarabangsa, elok la amik ..... kkm x bagi ape2 kat sape amik sijil macm ni....

misma
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pensyarah
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 56
Tarikh Register : 12/03/2008
Reputation : 0
Points : 3908

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by azrunia on Thu 01 Apr 2010, 9:36 pm

bagus tu.....berapa kos tur
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1021
Umur : 1939
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4599

View user profile https://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by azrunia on Mon 05 Apr 2010, 2:53 pm

kkm pun sendiri tak mahu nak wujudkan intergrasi paramedic.....susah le jugak
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1021
Umur : 1939
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4599

View user profile https://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by azrunia on Tue 06 Apr 2010, 10:30 pm

mcm mana.....betul kan
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1021
Umur : 1939
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4599

View user profile https://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Pengiktirafan EMT dan Paramedik diperingkat antarabangsa

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum