FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

elaun kritikal

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Re: elaun kritikal

Post by amirul on Fri 26 Dec 2008, 2:28 am

dhiyamirza wrote:itu la pasal. tapi sekarang ni gov dah boleh jual mahal sebab dah berlambak2 dah kolej2 swasta yang menawarkan diploma sains bersekutu terutama diploma in nursing. jangan nanti jadi macam filipina dah le. mengalami lambakan jururawat dan kalau keje kat mane2 pun dapat gaji paling rendah sekali. kalau ikut keje, semua paramedik pun kritikal. kalau ikut postla, rasanya pf yang paling kritikal. cube tengok nisbah kat satu2 klinikla biasanya. 2MA, 4SN PF cuma satu je...

pandangan BIPK KKM
SN boleh demand,sebab xde dorang hospital tutup..xde sapa jaga patient,susah nak cukup,ramai lari oversea.. misi malaysia value tinggi kat luar
kelebihan PPP d health site,xde sapa boleh cover doktor selain PPP,SN cover blkg..PPP join offshore pun ramai
Doktor sah2 tak cukup..terpaksa import doktor luar
jd PPF kena tunjukkan ,tanpa PPF ubat tidak boleh diberi atau sekurang2 kaunter ubat tutup baru pihak atasan boleh buka mata ..setakat ini lebih nampak pegawai farmasi Cool
avatar
amirul
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 10
Umur : 41
Tarikh Register : 21/07/2008
Reputation : 0
Points : 3389

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by afiq82 on Fri 26 Dec 2008, 4:37 pm

itu la, actually dlm bidang tugas skarang, aper yg ppf buat, pharmacist pon buleh buat. so, alasan contoh kalo takder ppf, kaunter farmasi takleh buka mmg takleh pakai(itu contoh je kan?)

even kalo ppf takder, ppp pon buleh cover kat kaunter tu, staff nurse pon boleh, diorang bukan sajer ader skill, pengetahuan and pengalaman pon bnyk.

kalo ppp takder, doktor pon buleh wat keje ppp, kalo staf nurse takder, mmg doktor takkan buleh wat keje nurse. sbb tu gaji diorang starting tinggi, U29 P1T6 and elaun kritikal 15% dari gaji pokok.

kita starting pon U29 P1T1.

gomen takleh import pharmacist dari luar sbb akta ubatan malaysia tak sama mcm akta ubatan luar negara, itu yg terhad tu(itu dulu, sekarang mcm bnyk sket). doktor diorang tak blaja langsung pasal akta ubatan mcm pegawai farmasi yg blaja detail pasal bende nie, itu yg gomen senang2 import doktor tapi pharmacist takleh senang2.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3341

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by dhiyamirza on Fri 26 Dec 2008, 7:28 pm

afiq82 wrote:itu la, actually dlm bidang tugas skarang, aper yg ppf buat, pharmacist pon buleh buat. so, alasan contoh kalo takder ppf, kaunter farmasi takleh buka mmg takleh pakai(itu contoh je kan?)

even kalo ppf takder, ppp pon buleh cover kat kaunter tu, staff nurse pon boleh, diorang bukan sajer ader skill, pengetahuan and pengalaman pon bnyk.

kalo ppp takder, doktor pon buleh wat keje ppp, kalo staf nurse takder, mmg doktor takkan buleh wat keje nurse. sbb tu gaji diorang starting tinggi, U29 P1T6 and elaun kritikal 15% dari gaji pokok.

kita starting pon U29 P1T1.
starting gaji kita P1T6. SN P1T7.
gomen takleh import pharmacist dari luar sbb akta ubatan malaysia tak sama mcm akta ubatan luar negara, itu yg terhad tu(itu dulu, sekarang mcm bnyk sket). doktor diorang tak blaja langsung pasal akta ubatan mcm pegawai farmasi yg blaja detail pasal bende nie, itu yg gomen senang2 import doktor tapi pharmacist takleh senang2.
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3781

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by hius2007 on Sat 27 Dec 2008, 1:44 pm

Byk pandangan di terima, tetapi jalannya masih buntu lagi. Jika PPF nakkan BIPK ni cuba kita sediakan satu kertas kerja yg power dan semua PPF semak melaui ICT bagi mengelakkan fakta2 yg penting tertinggal.Lepas tu kita rujuk ke BPF KKM. Kita hanya perlu minta BPF KKM sokong penuh cadangan pemberian BIPK kepada PPF ni dan Lepas tu kita jumpa PM. PM akan bermesyuarat setiap Rabu dan pada masa mesyuarat pasca kabinet esoknya, Menteri Kesihatan akan umumkan. Jika PPF tak dapat surat sokongan dari BPF KKM, tu yg buat lambat tu sebab, tentu PM akan rujuk semula kepada BPF KKM tentang kewajarannya. Jika BPF KKM tak sokong, alamat tunggulah 2013.

Alasan yg patut PPP berikan ialah jika rakyat dapat ubat yg elok semua agenda negara akan tercapai. jika rakyat sakit, alamat semua akan jadi kabur dan lebur, sebab rakyat tak sihat.

Apa pun harap 2009 kita sediakan kertas kerja BIPK bagi tahun 2013.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3492

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by afiq82 on Tue 30 Dec 2008, 4:57 pm

owh yeke, timer kasih sbb pembetulan tu. nampak sgt aku masih tak ambik tau

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3341

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by hius2007 on Wed 31 Dec 2008, 10:07 am

Seperkara lagi, bila bab RM ni, memang PM ada kuasa pemutus. Bila PM buat keputusan, ia akan ambil dua situasi iaitu dari segi Politik dan Pentadbiran Negara. Jika kedua duanya positif, adalah lebih bagus. Kadang2 atas alasan politik pun PM akan luluskan. Bab pentadbiran kerajaan tu, pasti PM rujuk, KKM dahulu, Lepas tu rujuk JPA dan akhir sekali Rujuk Kem Keangan. Baru PM luluskan.

Tetapi jgn lupa, kerajaan pernah luluskan Elaun Kenangan kepada bekas tentera. Sesiapa yg ada pingat PGB dll, akan dapat elaun bermula back dated 1983. Kanang anak Langkau dapat lebih RM100,000 sebab beliau ada kedua dua pingat tersebut.

Cara kita berurusan dgn kerajaan perlu di ubah.
Diplomasi Strategik.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3492

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by dhiyamirza on Wed 31 Dec 2008, 11:17 am

ala...isu ni nanti kita hangatkan pas 5 tahun la...sekarang susun strategi dan cuba ramalkan apa akan terjadi dan keadaan masa depan nanti...tuh yang kita kene bersedia...tanya diri kita..releven lagikah sekadar diploma? apakah kerja yang akan kita lakukan nanti? sampai mana kah pangkat tertinggi ppf? apakah peluang latihan untuk kita tingkatkan pengetahuan? bagaimanakah kita nak memperkasakan profession ini.? selain dari terus berangan nak mendapatkan rm750 semata2..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3781

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by dhiyamirza on Wed 31 Dec 2008, 11:21 am

lagi satu la...i nak cadangkan kepada ppf ni kan, sementara pegawai tengah ramai ni la kita nak gi sambung belajar ke. kita nak gi kursus separuh masa ke..nak gi ambek cuti tanpa ganji gi carik pengalaman keje kat overseas ka..tentu senag cket nak dapat banding dulu...kan alasan dulu2 asek2 staff tak cukup. staf tak ade..sekarang dah kurang satu masalah dah..kita jangan asek merenung pintu yang dah tertutup untuk kita, sebaliknya kita perlu menghargai pintu lain yang terbuka untuk kita..jangan dek terlalu leka mengenangkan pintu yang tertutup, kita jugak yang rugi kerana semua peluang berlalu macam tu sahaja...anggapkan kebanjiran pegawai farmasi adalah satu peluang untuk kita plak nak gi sambung belajar, nak wat keje part time ke(sape2 yang duk bandar banyak hosp private tu kan...heheheheh)nak wat bznes ke..fikirlah ke depan..jangan terlalu mengenangkan naseb..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3781

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by hius2007 on Wed 31 Dec 2008, 3:23 pm

Bila masuk bab RM ni, PM perlu ambil tahu. Saya memang tahu bab ni sebab, ada beberapa parti politik terus jumpa PM utk dapatkan sesuatu dan PM terus luluskan walaupun pada dasarnya perkara tersebut sepatutnya kena kaji dahulu. Tetapi jgn salahkan PM. Keputusan ini di buat atas budi bicara PM. Apabila PM check, kebaikan dan keburukannya adalah seimbang, maka PM gunakan budi bicara yg ia ada. Tak salah pun.

Hari ini paper umumkan bahaw Gagi Staff BPR Baru akan di kaji oleh JK Kabinet yg dipengerusi kan oleh YB Dato Nazri Aziz, Menteri JPM. Ini di umumkan oleh PM. Ini berlaku kerana semalam dlm forum UM, keluar rungutan staff BPR lama bila jadi BPR baru, cuma dapat kenaikan RM12 je. Sedangkan tugas semakin mencabar. Apa yg boleh dipelajari ialah, walaupun sesuatu undang2 tu dah diluluskan oleh Parlimen dan kabinet iaitu, Suruhanjaya BPR, tetapi soal gaji Staff BPR Baru masih kerajaan ada kesilapan sedikit. Walaupun ianya berkuat kuasa 1.1.2009 tetapi pada 31.12.08, kerajaan dah umum akan kaji semula.

PPF perlu teruskan usaha dapatkan BIPK ni, dan jika PM mood baik hari tu, mungkin kita akan dapat. Pada masa KKM menghantar senarai nama jawatan untuk BIPK ke JPA, memang nama PPF ada dlm senarai tu, tetapi apabila di luluskan, memang nama PPF tiada. Pada pendapat saya nama kita hilang di tengah jalan.

Jgn salahkan sesiapa. Mungkin JPA nak tengaok kekuatan PPF dari segi menyediakan kertas kerja baru atau merayu kepada pihak berwajib. PPF masih ada masa sebenarnya. by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3492

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by hius2007 on Fri 13 Mar 2009, 12:42 pm

PERKEMBANGAN KKM PADA TAHUN 2009



Farmasi :

Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )

Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )

Pengurusan Ubat & IT ( U52 )

Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )

Pengurusan Kualiti ( U52 )



Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )

Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) – ( U48 )

Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )

Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )

Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )

Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )

Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )

Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )



Itu sahajalah perkembangan BPF KKM



Lain-Lain Paramedik :

Semasa ABM8 2009 di keluarkan, amat jelas di perhatikan KKM telah berkembang maju. Di seretakan di sini di mana jawatan-jawatan baru dan tambahan yang telah di luluskan . Di bahagian tersebut terdapat juga Pakar Pakar KKM :



A KESIHATAN AWAM

Pengurusan Kesihatan Awam Ibu Pejabat / Negeri

- Pembangunan Kesihatan Keluarga

- Pendidikan Kesihatan



B RAWATAN PERUBATAN

- Pengurusan Perubatan Ibu Pejabat / Negeri

- Pengurusan Hospital



C FARMASI DAN BEKALAN

( kosong – tiada bahagian dan unit )



Unit-Unit Rawatan Perubatan:

Rawatan Kecemasan dan Pesakit Luar

Rawatan Am Pesakit Dalam

Perubatan Am

Pembedahan Am

O & G

Pediatrik

Orthopedik

Anastesiologi

ENT

Oftalmologi

Dermatologi

Neurologi

Pembedahan Neuro

Perubatan Transfusi

Perubatan Forensik

Urologi

Pembedahan Plastic

Radioterapi dan Onkologi

Pengimejan Diagnostik

Patologi

Pembedahan Kardiothorasik

Kardiologi

Perubatan Nuklear

Perubatan Respirotori

Psykiatrik dan Kesihatan Mental

Rehabilitasi



Itu sahajalah perkembangan lain lain Paramedik :



Ini juga adalah sejajar dengan tugas-tugas utama PPF :

- Tugasan Penyelengaraan Setor

- Tugasan Pembantu Makmal Kimia Ubat

- Tugasan Penolong Pegawai Farmasi





he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3492

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by nori on Tue 24 Nov 2009, 4:03 pm

Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) di kaji 5 tahun sekali, PPF tunggulah 2012, melainkan jika ada tangan ajaib.
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3216

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by NustRule on Thu 03 Dec 2009, 10:43 am

walaupun kita xdapat elaun kritikal tu, tapai pastikan mutu kerja kita adalah yang terbaik dan mesti ditingkatkan dan diperbaiki kelemahan dari semasa ke semasa. biar orng lain nampak kehebatan kita dalam bekerja dan bukannya kita saja yang merasa hebat sedangkan hakikatnya hancur.....
avatar
NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender : Male
Jumlah Post : 91
Umur : 38
Tarikh Register : 05/08/2008
Reputation : 0
Points : 3376

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by ppfkkpa on Wed 04 Aug 2010, 1:25 pm

Topik ni timbul pada 22 Julai 2007, kini setelah 3 tahun berlalu, masih belum nampakkan hasilnya, BIPK ini melibatkan RM, kalau nak tukar nama Pem F ke PPF, hanya tiga jabatan je terlibat, tetapi bila mohon elaun BIPK ini, 10 jabatan terlibat, keputusan akhir ialah YAB PM, sebab ia adalah menteri kewangan, langkah awal perlu PPF ikuti, iaitu memohon surat sokongan dari BPF yang menyatakan memang PPF ni katogeri kritikal, tetapi apabila BPF sendiri maklumkan PPF ni tidak kritikal, PPF perlu cari alasan lain bagi mendapatkan BIPK ini, semua PPF perlu berfikir bagaimana nak mencapainya, jika 3500 PPF berfikir, tentu hasilnya tinggi, tetapi jika PPFM / KKPFKMB je yang berfikir, tunggulah 5 tahun lagi apabila BIPK di nilai semula setiap 5 tahun,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3024

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by nori on Sun 27 Feb 2011, 3:32 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 :

2011 PPF Telah Maju Kehadapan Semua Isu Boleh Di Bawa Ke Atas Cuma Penyelesaiannya Je Yang Mengambil Masa Dengan Taraf Diploma Semua PPF Telah Di Layan Secara Adil Oleh Pihak Atasan Cuma Bukan Semua Permintaan PPF Harus Di Penuhi Ianya Mengikut Kesesuaian dan Kemampuan, elaun kritikal adalah sensitif, sebab paramedik lain telah 10 tahun menikmatinya, tetapi masih belum terlambat , cupa perlu atur strategi, buat kertas kerja yang lengkap, ppfm dan kesatuan serta 13 negeri hantar ke jpa, apabila dah ada 15 kertas kerja atas meja jpa, tentu ianya akan di pertimbangkan, dan usaha terakhir ialah hantar memorandum kepada PM, dan tentu ada hasilnya tambahan pula dah dekat PRU13 ni, itu adalah jalan pintas dan jalan lama ialah:

Prosedur Menyelesaikan Isu-Isu PPF:
1. Mesyuarat Bulanan Unit / Jabatan
2. Mesyuarat MBJ Peringkat PTJ 4 Kali Setahun
3. Mesyuarat MBJ Peringkat Negeri 4 Kali Setahun
4. Mesyuarat PPF & TPKN ( F ) Peringkat Negeri 2 Kali setahun
5. Mesyuarat PPF Kanan & Pengarah BPF KKM 2 Kali Setahun
6. Mesyuarat JK Teknikal PPF 2 Kali Setahun.
7. Mesyuarat TPKN ( F ) & Pengarah BPF KKM 6 Kali Setahun

Jika Semua Isu Di Bawa Ke 7 Mesyuarat Tersebut Tentu Nasib PPF Terbela. Dan isu baru yang muncul pada 2010 ialah :

1. Pendaftaran ahli secara on line
2. Membuat badge / kad keahlian PPF
3. Mencetak buku perlembagaan dalam Bahasa Malaysia
4. Meminda buku perlembagaan berkaitan cara pemilihan AJK
5. Meminda cara mengira undi bagi menjimatkan masa
6. Mesyuarat di hotel yang lebih ceria pada masa akan datang
7. Buku mesyuarat perlu mempunyai muka surat yang bercetak
8. Melantik Setiausaha Kerja / Setiausaha Eksekutif
9. Tugas penyelian PPF dan format
10. Penyediaan bilik kepada PPF gred tertinggi
11. Local Preseptor
12. Extended & expanded role
13. Top-up degree Sains Farmaseutical / Teknologi Farmaseutical.
14. One off biasiswa ijazah untuk calon pengajar KSKB
15. Pengwujudan gelaran jawatan ketua PPF
16. Cadangan ’ time base promotion ’ untuk semua PPF
17. Cadangan cuti bersalin / cuti sakit untuk anak ke 6 dan seterusnya
18. Penyatuan PPF dalam satu pertubuhan
19. Mengembalikan kegemilangan perjuangan pertubuhan
20. Elaun Kritikal BIPK PPF
21. Menjana pendapatan sendiri seperti memiliki bangunan sendiri
22. Mengadakan mesyuarat PPF peringkat negeri
23. Mengwujudkan laman web PPF
24. Memberi cenderahati kepada setiap ahli yang hadir agm

Yang penting ialah jangan putus asa dan putus harapan, tapi kalau dah putus nafas, hanya cpr je yang boleh membantu. Kerajaan juga pernah meluluskan bayaran saguhati kepada penerima pingat PGB back dated 1983, RM 300 sebulan sahaja dan penerima paling banyak RM 163,000 PW Kanang Anak Langkau. Kepada yang telah meninggal dunia, diberikan lump sum sahaja.

Biro Pendidikan PPF akan cuba mengumpulkan En.Ariffin Sultan, En.Jong Koi Chong, En.Mohd Sani, Cik Chuan, En.Mohd Raya, En.Muhammad Awang, Tn.Hj.Harun Husin, Puan Faridah Saidi, En.Mohd Nazri Mohd Esa, Tn.Hj.Sulaiman Harun, En.Rohin Daud, Cik Rosefazila Rosli Lee , En Taufik Shahidi Jaafar dan En Ganesan, yang mana mereka ini pernah membentangkan Kertas Kerja Halatuju PPF suatu masa dahulu, dan ianya adalah bertujuan bagi mencari jalan keluar bagi semua isu tersebut.

PPF juga berminat untuk menyambung pelajaran, dan sebagai permulaan disertakan silibus Bac in Pharm ( Hons ) dan jika PPF berasanya ianya ada asas bagi meneruskannya, silalah memohon Bac in Pharm ( Hons ) di IPTA /IPTS,

Programme Structure

Year One
• Principles of Chemistry for Pharmacy
• Microbiology for Pharmacy
• Basic Physiology
• Statistics for Pharmacy
• Public Health Pharmacy
• Organic Chemistry I
• Dosage Form I
• Peripheral Nervous System and Therapy
• Communication Skills in Pharmacy Practice
• Basic Pharmacology and Immunopharmacology
• Bahasa Malaysia
• English Language
• Core Entrepreneurship
• Islamic and Asian Civilisations
• Ethnic Relations

Year Two
• Biochemistry and Basic Principles of Molecular Biology
• Principles of Medicinal Chemistry
• Physical Pharmacy I
• Dosage Form II
• Antimicrobial Therapy
• Pharmaceutical Biotechnology*
• Pharmacy Management*
• Organic Chemistry II and Phytochemistry
• Physical Pharmacy II
• Endocrine System and Metabolism
• Pharmacognosy I
• Pharmacoinformatics
• Veterinary Pharmacy*

Year Three
• Pharmaceutical Analysis I
• Dosage Form Design I
• Respiratory System, Kidney, Blood and Therapy
• Cardiovascular System and Therapy
• Pharmacy Practice
• Cosmetics and Toiletries*
• Pharmaceutical Marketing*
• Pharmaceutical Analysis II
• Dosage Form Design II
• Gastrointestinal System and Therapy
• Central Nervous System and Therapy
• Pharmacognosy II
• Forensic Pharmacy and Ethics
• Drug Modelling*
• Drugs and Society*

Year Four
• Cancer Chemotherapy
• Clinical Pharmacy Concepts
• Clinical Pharmacokinetics
• Applied Therapeutics I
• Pharmacoepidemiology*
• Research Exercise*
• Geriatric Pharmacy*
• GMP and Quality Assurance
• Applied Therapeutics II
• Hospital Pharmacy Practice
• Community Pharmacy Practice
• Pharmacoeconomics*


PENGENALAN PENGIKTIRAFAN KELAYAKAN OLEH KERAJAAN :

Kerajaan Malaysia telah menubuhkan sebuah Jawatankuasa Kabinet yang dinamakan sebagai Jawatankuasa Tetap Penilaian dan Pengiktirafan Kelayakan (JTPPK). Jawatankuasa ini ditubuhkan untuk menjalankan fungsi penilaian dan pengiktirafan kelayakan dengan tujuan untuk membolehkan pemegang kelayakan berkenaan dilantik ke dalam Perkhidmatan Awam.

Jawatankuasa ini dipengerusikan oleh Y.B. Menteri Pengajian Tinggi Malaysia dan ahli-ahlinya terdiri daripada:

• Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam;
• Naib Canselor-Naib Canselor dan Rektor Universiti tempatan;
• Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam;
• Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan;
• Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi;
• Ketua Pengarah Kerja Raya;
• Ketua Pengarah Kesihatan;
• Ketua Pengarah Pertanian;
• Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Pembangunan);
• Pengarah Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi; dan
• Pengerusi semua Jawatankuasa Kecil.

Bagi melicinkan proses penilaian pengiktirafan, JTPPK di bantu oleh empat buah jawatankuasa kecil yang dibentuk mengikut disiplin kelayakan yang utama iaitu:

• Jawatankuasa Kecil Kelayakan Sastera dan Sains Kemasyarakatan (JKSK);
• Jawatankuasa Kecil Kelayakan Sains (JKKS);
• Jawatankuasa Kecil Kelayakan Teknik (JKKT); dan
Jawatankuasa Kecil Kelayakan Perubatan dan Separa Perubatan (JKPSP).

Begitu juga dengan masaalah kenaikan gaji. Segalanya perlu di bincangkan dahulu, dan 2011 PPF akan mempergiatkan aktiviti menambah ilmu kepada PPF melalui biro pendidikan, langkah pertama ialah memaklumkan bahawa semua isu yang di bincangkan di dalam forum paramedic dan forum ppfmy.com, adalah boleh di copy, paste and edit dan ianya boleh di bincangkan sesama PPF.

Segala pendapat, padangan, cadangan, coretan dan nukilan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara yang sama dari sudut yang sama juga,

Tamat : 27 Feb 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3216

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by nori on Sat 21 Sep 2013, 9:47 pm

Ass’kum dan Salam Satu Malaysia
 
Selamat bertugas kepada semua PPF
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat 
dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 



Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK) akan di kaji semula setiap 5 tahun dan jika PPF gagal pada 2013, pada 2018 masih ada peluang. Datang AGM PPF di Terengganu 25 dan 26 Oktober nanti dan, kita akan atur strategi untuk mencapainya.
 
Aktiviti Persidangan PPF Peringkat  Kebangsaan Di Terenganu adalah meneruskan apa yang telah dilakukan sebelum itu. Biro social PPF juga akan berusaha mengumpulkan semua pesara dan bakal pesara PPF di Teraengganu  nanti. Sijil Penghargaan akan diberikan dan diharap semua PPF yang telah bersara dan akan bersara sehingga 31 Dis 2013 ini, boleh hadir di Terengganu nanti. Jumpa di sana. Sebelum dapat sijil tu, kenalah berbicara sedikit buat renungan PPF yang baru sebab lepas ni susah nak jumpa.
 
Antara aktiviti semua PPF tahun 2013 ialah :
 
Mesyuarat Teknikal PPF
Ahli JK Teknikal PPF
Penubuhan Konfederasi Sains Kesihatan Bersekutu Malaysia
Ahli JK Khas Latihan (Bidang PPF)
Majlis Dialog  Bersama Dato KSU KKM
MBJ Peringkat PTJ, 
MBJ Peringkat JKN
Mesyuarat PPF bersama TPKN (Farmasi )
Mesyuarat Exco Kesatuan PPF

Mesyuarat Ahli Majlis Persatuan PPF


Kita mulakan dengan  mencapai sesuatu mulai bulan September 2013 dan berakhir pada bulan November 2013.
Pada sessi kali ini segalanya perlulah teratur dan tersusun.
 
13 dan 14 September adalah AGM PPFM dan tahniah kepada yang berjaya dan tunggulah tugasan yang menanti.
27 dan 28 September 2013 adalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat PTJ iaitu Hospital dan Pejabat Kesihatan Daerah.
11 dan 12 Oktober 2013 adaalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat Negeri JKN.
25 dan 26 Oktober 2013 AGM Kesatuan PPF di Terengganu. Segalanya akan di bentangkan di sana.

Dan semua mesyuarat di atas perlulah di rekodkan dan di minitkan serta perlu dibawa pada mesyuarat PPF pada bulan Septemban ni di Terengganu.
 
CEUPACS telah hadir secara dekat kepada PPF dan  nasib PPF bersama ceupacs masih  ada harapan yang menggunung  dan disertakan kronologinya :
 
Tahun 2007 AGM PPF di Pulau Pinang, semua PPF telah bersetuju agar PPF joint ceupacs. Dan sehubungan dengan itu yuran keahlian pun dinaikkan.
 
Tahun 2008 barulah yuran keahlian dinaikkan dan semua PPF berasa gembira, dan jawapan dari ceupacs ialah Minit Mesyuarat AGM PPF hanya di terima selepas tarikh akhir daripada yang sepatutnya.
 
Tahun 2009 PPF berharap dapat jadi ahli ceupacs, tetapi jawapan dari ceupacs ialah PPF masih gagal menghantar nama wakil PPF dalam ceupacs.
 
Tahun 2010 Terdapat perubahan dalam Exco PPF dan permohonan baru terpaksa di majukan
 
Tahun2011 Jawapan dari pendaftar ialah alamat PPF adalah berbeza dengan alamat yang tercatat dalam pendaftar.
 
Tahun 2012 Wakil PPF dalam ceupacs yang di lantik telah pun bersara dan PPF p erlu melantik wakil baru.
 
Tahun 2013 PPF menjemput Sdr Jaafar Mansor, wakil ceupacs,  membentangkan kertas kerja. Dan jawapan yang di terima ialah masih dalam pertimbangan ceupasc. Terkini ialah nama kesatuan PPF adalah berbeza dengan nama berdaftar sebab masih nama lama Pembantu Farmasi.
 
Memandangkan presiden ceupacs hadir di HKL , maka wajarlah PPF HKL hadir sebagai mastermind dan di bantu oeh PPF berikut :
Sobiting Matanggal, Hospital Sultan Abd Halim, Sungai Petani, Kedah.
Sharifah Dalina Syed Mohd Nor, Pusat Kesihatan UPSI, Tg Malim, Perak.
Nor Ashekeen Mohd Anuar, Pusat Perubatan UKM, Cheras, Kuala Lumpur.
Leong Chek Choong,  Hospital Sultan Abd Halim, Sungai Petani, Kedah.
Hj Hamid Majenin, Hospital Miri, Sarawak.
Ganeson G. Narayanan, Hospital Taiping, Perak
Ceupacs adalah untuk PPF di KKM sahaja dan PPF di lain sector hanya boleh membantu dari sudut kebolehan dan kemahiran mereka sahaja.Mungkin PPF tersebut ada hubungan kekeluargaan dengan ceupacs, sebab penjawat awam ada 1.4 juta orang.
 
Dan jika PPF berfkiran kehadapan, sila dapatkan satu perlembagaan ceupacs sebab bila dah jadi ahli nanti maka tidak akan timbul persoalan seperti masa lalu iaitu tidak mengikut perlembagaan.
 
 
PPF perlu membuka lembaran baru sebab setiap hari akan ada sahaja perubahan dalam perkhidmatan farmasi. Suka atau tidak, ianya akan terus berlalu tampa menoleh ke belakang. Methadone akan di mulakan secara SPUB pada 2015 ke semua  KK yang hampir dengan alamat klien. Maka PPF di sana kenalah bersedia, masih ada masa selama 15 bulan lagi. Ada  negeri  tertentu di Malaysia akan mengumumkan bahawa mereka adalah negeri maju pada setiap tahun dan PPF di negeri tersebut perlulah bertugas sebagai PPF di negeri maju. Dan 2020 pastinya semua PPF di Malaysia akan menjadi PPF  di Negara maju.Halangan dan cabaran akan mematangkan. Lagi cepat matang lagi bagus.
 
National Blue Oceon Strategy (NBOS) telah wujud di negara ini. Ketuanya ialah Ketua Setiausaha Negara. ATM dan PDRM telah bersatu. PDRM telah menggunakan pusat latihan ATM bagi melatih anggota baru dan berkongsi dalam melatih anggota baru.  Skop Disiplin dan kawad, ATM ajar manakala skop kelas harian di ajar oleh PDRM. Mereka telah duduk semeja dan makan bersama. Pesara ATM tampa pencen juga telah di benarkan menjadi anggota PDRM dan perlu mengkuti latihan yang singkat sahaja. Seterusnya bagi meneruskan kesinambungan NBOS ini maka wajarlah PPF dan PFjuga  mencetak draff baru . Segalanya di permudahkan jika semua PPF bersemangat baru dan jika ingin mengikut jalan lama, kita teruskan sahaja dan tunggulah sahaja segala apa yang mendatang. NBOS antara PPF dan PF adalah wadah baru, kebaikan
 
AHP mempunyai akta dan peraturannya yang tersendiri dan pendaftaran secara sukarela PPF di bawah Akta Farmasi sehingga 1 September 2013 telah merekodkan di Malaysai terdapat seramai 4312 orang PPF iaitu 3487 orang PPF di KKM, 291 orang PPF di IPTA/IPTS, 531 orang PPF di sector swasta dan 3 orang PPF sebagai expartiate iaitu  warga  asing.
 
( Allied Health Sceincetific Confrence ) AHSC Persidangan Sains Kesihatan Bersekutu Kali ke 9  bagi AHP telah berlangsung pada 10 – 11 September 2012 di Renaissance Hotel Kuala Lumpur, pada tahun lalu, tetapi penglibatan PPF dalam persidangan tersebut adalah minimum sehinggakan rumusan persidangan tersebut dari kacamata dan sudut serta pemerhatian  PPF masih belum di dokumenkan. Pastinya ketua profesyena ada maklumat tersebut sebab jawatan ketua profesyen juga di wujudkan di bawah AHP. Tujuan persidangan tersebut  ialah meneruskan tugasan AHP dalam aspek promosi, pencegahan, rawatan terapeutik dan rehabilitasi. Sebab itu lah AHP mempunyai berbagai jawatan dan dari pelbagai bidang. Tujuan persidangan tersebut ialah bagi mencari penemuan baru, berkongsi pengalaman, inovasoi dan skil. AHP telah di bahagikan secara dasarnya kepada tiga kumpulan besar iaitu klinikal, makmal dan kesihatan awam. Dan PPF juga pada dasarnya telah di bahagikan kepada tiga kumpulan asas iaitu PPF Hospital, PPF Kesihatan Awam dan PPF Biro. Struktor, organisasi dan tatacara perjalanannya, masih belum di putuskan.
 
 
Tahniah kepada Ahli Majlis baru PPFM dan langkah perlu diteruskan.
 
Dan antara mereka yang berjaya  ialah :
 
Ydp- Pn Samidah Rahmat, Hospital Sultanah Bahiyah , Alor Setar, Kedah.
Nydp- En Rahmat Amin, Hospital Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis.
Su- Tn Hj Abdul Manan Kechik, Kolej KIST, Bachok, Kelantan
Psu- En Asrul Effendi, Pusat Perubatan UKM, Cheras, Kuala Lumpur.
Bendhari- Tn Hj Sulaiman , Wakaf Che Yeh, Kelantan.
Lima Orang  Ahli Majlis :
Suhaimi Esa, HUSM, Kubang Kerian, Kelantan.
Siti Hanisah Md Said, Hospital Pakar Johor, KPJ Johor Bahru, Johor.
Nordiana Tajudin, Hospital Kuala Kubu Bahru, Selangor.
Mohd Razan Pardi, Klinik Kesihatan Yong Peng, Batu Pahat, Johor.
Hjh Kamsiah Brahim, Pusat Jantung, Kota Samarahan, Kuching, Sarawak.
 
( 10 Ahli Majlis PPFM Sessi 2013 / 2015 )
 
Terdapat juga PPFyang  ingin mengambil ubat bagi kegunaan sendiri dengan rx yang sah, telah tidak di beri pada tahun 2013
Seterusnya kepada PPF yang baru sahaja memulakan khidmat untuk Negara, disertakan di sini aturcara yang telah dan pernah di praktikkan pada masa lalu.
Ubat boleh di beri tampa rx dengan syarat rx sebenarnya perlu di hantar dalam masa 24 jam
Semua ubat yang bertarikh luput 6 bulan kehadapan perlu di edarkan ke lain-lain tempat
Jika ubat telah luput, kena simpan selama 6 ulan lagi takut terdapat extern masa luput dari pembuat ubat tersebut
Jika ada keraguan, secara budibicara ubat boleh di beri bagi tempoh seminggu, bergantung kepada keadaan.
Adalah amat tidak wajar jika tidak membekalkan ubat kepada pesakit sebab pesakit datang untuk ambil ubat kerana jika ada problem yang tidak membolehkan ubat di bekalkan,  PPF kena bantu selesaikan.
PPF kena belajar CPR sebab dalam masa 20 minit, mangsa akan meninggal dunia sedangkan jika tidak makan ubat, mangsa boleh tahan sehingga 4 hari baru meninggal dunia.
 
PPF di KKM ada seramai 3487 orang dan akan terdapat juga 3487 pandangan, saranan,  nukilan, coretan, harapan, wawasan, visi dan misi serta perlulah di maklumi bahawa kebanyakakanya adalah secara senyap sahaja, sebab guna pena ghaib.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat 
Dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
Dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Tamat
 
21 Sept 2013
 
 
 
NOTA TAMBAHAN :
 
 
Kesemua aktiviti yang melibatkan PPF, adalah mengikut lunas undang-undang dan ketetapan semasa. Mesyuarat Ahli Majlis PPFM dan Exco Kesatuan adalah 4 kali setahun dan ianya tercatat dalam perlembagaan. Tetapi yang pasti hanyalah 3 kali mesyuarat sahaja sebab mesyuarat kali ke 4 adalah sebelum AGM dan hanya bincangkan soal AGM sahaja. Aktiviti yang tidak boleh dielakkan ialah mesyuarat MBJ iaitu 4 kali setahun dan ianya di pantau ole JPA. Jika gagal menghantar minit mesyuarat sebanyak 4 kali setahun, tunggulah surat peringatan dari JPA. Dan jika PPF ingin Berjaya, segalanya perlulah mengikut MBJ dan pasti tiada terpinggir dan tiada tertinggal. Mesyuarat MB adalah 4 kali setahun dan mesyuarat pre counsil juga 4 kali setahun dan dalam 8 kali mesyuarat tersebut pastikan semua isu dan hal-hal PPF telah di maklumkan dan dibawa.
 
 
Semua PPF perlu mengatur starategi untuk membawa segalanya ke AGM Kesatuan di Terengganu nanti. Selepas itu Kesatuan PPF akan agihkan tugasan 50% kepada Kesatuan PPF dan 50% kepada PPFM. Sebagai jalan pintas, jika masih tiada maklumat sehingga 12 Oktober 2013, kepada PPF yang berkenaan perlulah menghantar segalanya terus kepada SU Agong Kesatuan untuk di pertimbangkan sebab mesyuarat terakhir Exco ialah sebelum AGM 25 Oktober 2013. Dan selepas ini jangan kata PPF masih terpinggir, cuma perlu menunggu sahaja hasilnya walaupun akan bersara dalam masa terdekat.
 
Pada masa lalu, ramai PPF telah dilantik bagi menganggotai sesuatu jawatankuasa ataupun tugasan dan apa yang berlaku ialah ada antara di kalangan PPF yang di lantik tersebut, telah terlupa akan agenda terakhir iaitu bilakah mesyuarat berikutnya akan diadakan. Ianya perlu di catat dalam minit tersebut  sebab di sanalah bermulanya ketidakhadiran ahli-ahli pada mesyuarat akan datang. Sebabnya ialah  terdapat pertindihan aktiviti dan tarikh. Contoh yang paling nyata ialah AGM PPFM di Langkawi. Ada ahli yang tidak hadir sebab ada aktiviti lain yang telah di aturkan lebih awal. Dan jika semua PPF ada kelapangan, sila hadirkan diri pada pesta buku setiap tahun. Boleh beli buku pada harga diskaun. Belilah buku pengurusan. Dan jika ingin mendapatkan hasil yang tinggi, belilah buku yang sudah tersohor oleh penulis terkenal iaitu buku yang telah di alih bahasakan. Jika beli buku buatan Malaysia, 2020 barulah akan nampak hasilnya.
 
Progran Sehari Bersama Presiden Ceupacs di HKL ,b anyak info yg di perolehi..Rasa bertuah juga warga kerja HkL peroleh perkembangan terkini drp Dato" Omar..Byk soalan terukai dan byk pendedahan yg positif utk kakitangan kerajaan Am nya....Yang pasti SST (Skim Saraan Transformasi) akan di implement pd tahun 2014 menggantikan SSM skrng.
 
 
Memang banyak persoalan yang masih belum terungkai, keana dalam masa 365 hari, terdapat 365 perkara yang perlu diselesaikan. Tolah waktu tidur, waktu bekerja hanya 33% sahaja sehari.
 
Dengan perkembangan terkini, eloklah wakil HKL En Mn Nazri meneruskan usaha bagi PPF joint ceupacs. Sebab dalam gambar di face book, beliau rapat dengan Dato’ Pengerusi ceupacs. Lain-lain PPF boleh tolong. Jika tiada usaha berterusan, PPF akan jadi ahli ceupacs pada 2020 ( lagi 7 tahun sahaja )
 
Nostalgianya ialah PPF memang ahli ceupacs pada masa lalu, tetapi oleh kerana telah tidak berupaya mematuhi peraturan dan perlembagaan ceupacs, keahlian PPF di masukkan dalam fail menunggu. AJK dan Exco PPF semasa jadi ahli dahulu, semuanya telah bersara dan adalah menjadi tugas dan tanggungjawab PPF pada masa kini meneruskan kesinambungan tersebut. Ceupacs juga bermesyuarat setiap tahun, dan apabila ada perubahan dalam perlembagaan ceupacs seperti jika nak joint ceupacs kena ada RM 2 juta dalam akaun bank, tentu masaalah PPF berganda.
 
Kertidak bolehan PPF menjadi ahli ceupacs adalah kesilapan PPF sendiri dan kekurangan perkembangan peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF adalah kesilapan pihak atasan. Memandangkan terdapat dua persoalan, maka wajarlah PPF menjadi ahli ceupacs dahulu dan yang lain-lain tu Cuma sediakan kertas kerjanya sahaja. Tetapi jangan lupa juga masukkan sekali bagaimanan nak mencapainya.
 
 
 
Jika ada PPF yang lapang, sila down load semua perkara yang terdapat dalam forum paramedic ini dan jadikan ianya sebagai buku rujukan bagi PPF pada masa akan dating. Selamat mencuba.


Semua PPF perlu membaca Kenyataan Akhbar Oleh Ketua Pengarah Kesihatan  yang bertajuk  Ke Arah Perkhidmatan Farmasi Yang Cemerlang bertarikh 30 Mac 2010. Perjalanan dan peningkatan PF adalah bersandarkan kepada perkara-perkara yang tersebut dalam kenyataan akhbar tersebut.
 
Semua PPF juga perlu membaca Surat Jawapan Dari Pengarah Perkhidmatan Farmasi KKM bertarikh 19 Julai 2006 berkaitan tuntutan PPF demi kemajuan PPF.Dan antara intipati surat jawapan tersebut ialah PPF harus bersikap berpada-pada (reasonable) dalam setiap tuntutan. Jika PPF SMART, harus tu hayalah satu sifat sahaja. Banyak lagi sifat-sifat iaitu wajib, sunat, makruh, haram, halal dan akhirnya barulah harus. Dan pada masa akan datang di harap PPF dapat memohon 100 perkara dan jika 90 di tolak pasti 10 daripadanya akan Berjaya. Pada masa lalu PPF hanya memohon 3 perkara sahaja dan kesemuanya di tolak dengan alas an yang tersendiri. Dalam erti kata lain ialah semuanya sedang di pertimbangkan.
 
 
Persoalan yang paling utama kini ialah visi, misi dan hala tuju PPF. Banyak ianya diperkatakan. Banyak juga masaalah timbul. Bagi kelangsungan dan kelastarian PPF segalanya perlu di buat penambahbaikan.
 
Penambahbaikan yang paling utama ialah perubahan sikap setiap PPF. Jika dahulu ada PPF baling batu dan sembunyi tangan . Dan ada juga PPF yang sentiasa cuci  tangan. Versi baru PPF ialah tiada lagi istilah sembunyi tangan dan cuci tangan. Ini bermaksud semua PPF perlu berusaha keras dan bertungkus lumus bagi kejayaan PPF. Cara mudah menjayakannya ialah bagi setiap cadangan dan persoalan PPF ianya perlulah disertakan dengan cara bagaimana untuk mencapainya.
 
Bagi persoalan Kursus Pos Basik yang kedua utk PPF, maklum balas yang diterima ialah ZERO. Dan apa yang ada kini hanyalah cadangan asal dari PPF. Dan jika ianya di hantar ke pihak atasan, jawapannya ialah semua PPF akan tahu. Sebab jika melibatkan latihan KSKB pun akan terlibat sama.
 
Pengalaman paling berharga bagi PPF ialah semasa proses penukaran nama dari PF ke PPF. KKM  tawar kan pertukaran nama daripada PF kepada Farmasi Teknisyen, Farmasi Teknologis dll. Tetapi PPF konsisten pada masa itu iaitu jika PPF tidak diluluskan, PPF akan tetap kepada nama lama iaitu Pembantu Farmasi. Syukur segalanya telah berakhir.
Yang belum berakhir ialah Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (BIPK), Bilangan PPF Yang Malaysia Perlukan Berbanding Penduduk, dll.
 
PPF perlu berfikir, berapakah bilangan PPF yang sepatutnya
Berada di Negara ini kerana lain-lain katogeri paramedic telah ada ratio
Tersebut. Contohnya jururawat 1: 200 dengan bilangan penduduk. Tapi
Ianya juga boleh melibatkan peningkatan mutu perkhidmatan 
Dan perkembangan kerjaya PPF iaitu mutu perkhidmatan di utamakan.
Dua orang PPF bagi setiap PF . Barulah Penolong Pegawai Farmasi.

 
Jika PPF masih belum bersedia untuk memberikan cadangan bagaimana untuk menyelesaikan segala persoalan yang di bangkitan, eloklah PPF berundur ke belakang sedikit dan menyepikan diri. Teruskan usaha yang sejajar dengan perkembangan semasa iaitu sebagai Penolong Pegawai Farmasi, tolong sahajalah Pegawai Farmasi. Biar Pegawai Farmasi yang meneruskan kelangsungan perkhidmatan farmasi dan PPF sebagai pembantu sahaja. Sebagai pembantu juga akan menimbulkan pelbagai persoalan tetapi yangpaling utama ialah norma perjawatan PF dan PPF perlulah di tetapkan iaitu setiap sorang PF, perlulah mempunyai dua orang PPF sebagai Pembantu. PF belajar kat U dan gaji banyak sedangkan PPF hanya Diploma sahaja dan gaji ciput.  Lepas ni pasti semuanya SMOOTH.
 
 
Malaysia sudah lama merdeka. Banyak undang-undang, protocol dll di wujudkan. PPF akan dimasukkan kedalam akta farmasi. Pendaftaran  PPF secara sukarela  telah di jalankan. Tetapi keahlian PPF dalam persatuan dan kesatuan masih belum 100%. Nanti apabila persatuan dan kesatuan ppf membuat ketetapan bahawa siapa bukan ahli tidak layak di gelar PPF baru PPF sedar,  yang masih belum jadi ahli bukan PPF. Sebagai contoh semua peguam menjadi ahli Bar Council dan semua Dr menjadi ahli MMA.


 
Senarai Tugas PPF adalah berbeza setiap hari
Kadang-kadang semakin bertambah
Dan kadang kadang semakin berkurang
Kadang kadang ni pun macam P Ramlee juga
Dalam Nujum Pak Belalang.

Ini adalah kerana
Setiap hari akan ada perubahan berlaku 
Secara sengaja ataupun tidak sengaja
Perubahan dari segi
Peningkatan Mutu Perkhidmatan 
Dan perkembangan Kerjaya PPF
Tetapi Profesional lain telah menyediakannya
5 tahun lebih awal
Dan sebab itu tidak berlaku kejutan budaya.

Setiap hari terdapat beberapa jenis maklumat terkini dan terbaru
Diedarkan keseluruh negara oleh Akhbar. Pastinya ramai rakyat
Negara ini telah membacanya. Tidak terkecuali pihak PPF.
Itupun jika PPF tersebut bertugas di tempat yang tak ramai pesakit.
Tetapi jika bertugas di tempat yang amat sebok, pasti telah
Membacanya juga. Ini adalah kerana kesatuan telah berusaha
Menjaga kebajikan PPF iaitu, semua PPF perlu di beri rehat, apabila
Telah bekerja selama 2 jam secara terus menerus, dan ini juga
Akan meningkatkan risiko kesilapan membekalkan ubat. Perkara
Ini adalah selaras dengan tugas dan tanggungjawab kesatuan menjaga
Kebajikan PPF dan ianya tercatat dengan jelas dalam perlembagaan.

Masaalah mula timbul ialah apabila PPF membaca setiap butir yang
Tercatat dalam akhbar. Ini adalah kerana semasa PPF tidur, surat
Khabar tersebut telah di letakkan di bawah bantal. Segala yang ada
Didalamnya telah menyerap masuk kedalam CPU PPF. Dan apabila
Persoalan PPF di bangkitkan, PPF berasa keliru kerana terlalu banyak 
Jawapan dalam CPU PPF dan ianya berebut-rebut untuk keluar, dan
Hasilnya PPF jadi keliru dan tidak dapat berfikir lagi.

Kolej Sains Kesihatan Bersekutu (KSKB) Ipoh, akan di buka lagi 
Dalam masa 23 hari. Senang cerita 1 Julai 2011. Tetapi Kolej PPF masih
Belum ada penambahan, kerana KSKB Ipoh hanya menempatkan
Kolej Kejururawatan dan Kolej Pembantu Perubatan. Natijah dari
Keadaan itu ialah, masih belum terbuka peluang bagi PPF bertugas
Sebagai pengajar kursus basik dan pos basik. 

Terdapat juga anggota tentera datang mengambil ubat di tempat PPF 
Bertugas. Dan sudah semestinya sebelum balik terdapat kata-kata
Yang kurang menyenangkan ditinggalkan kerana bekalan ubat
Yang di perlukan tidak di perolehi.

Sebagai PPF alaf baru, segala kesukaran pasti akan di cari jalan
Penyelesaiannya. Dalam perkara ini anggota tentera tersebut 
Tidak bersalah. PPF lah yang terpaksa menerima kesalahan yang
Ditinggalkan. Ini adalah kerana anggota tentera tersebut telah membaca
Dua buah buku yang amat penting, dan kedua-dua buku tersebut
Masih belum di baca oleh PPF, walaupun kita telah merdeka sejak 1957.
Tajuk buku tersebut ialah

 
 �Army Role When War�
�Army Role When Peace
 
 Ringkasannya ialah apabila perang dan darurat di umumkan,
Semua hospital yang ada di negara ini adalah kepunyaan army.

Sebab itulah lebih baik PPF melawat hospital ATM daripada membaca
Dua buah buku versi 1957 setebal 500 muka surat itu.

AKhir nya Profesyn PPF dpt pengiktirafan drp sumber manusia KKM betapa tinggi nilai nya taraf pekhid yg menyumbang ke arah kesihatan....setelah bersemuka dgn penerangn yg serious ...persepsi telah berubah ke arah simpati dn "passion"...Platform da ada hanya Kesatuan shj yg perlu main peranan utk meningkatkn ajakan paradigma profesyen kita.....
Dlm majlis trsebut cerita ttng sorang PPF yg bekerja b'sendirian dlm sebuah klinik di luar Bandar....Bayangkn bru masuki alam kerja -pompuan ..tinggal sorang di klinik..perlu menguruskn pembekalan secara total pd sume fasilitis dn sector laen....Dispensing..Indenting melalui CPS...dan pre-packing perlu di laksana serentak...masa yg ada penuh cabaran......hingga ubat-ubatan di bwa balik ke umah ....sambung tugas supaya esok mudah menguruskn farmasi....Malang nya pd esok pagi nya ...tgh naik moto berlaku kemalangn ..berterabur sume ubat di atas jalan....setelah di siasat mmang masa x cukup sorang PPF mengurus sebuah farmasi dlm klinik...Bru timbul arahan PPF perlu ada syarat 2 staf ...cuma skrng nie...kesepakatan dan ikatan yg kuat perlu ada demi profesyen......PPF ..teruskan sumbangn anda



TAMAT
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3216

View user profile

Back to top Go down

Re: elaun kritikal

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum