FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Tugas-tugas sebenar Pbf

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by gurlses on Fri 27 Jul 2007, 1:53 pm

korang mesti xbrapa pasti ape tugas Pbf kann..Question Question Question

gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 36
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3348

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by aidilzone on Fri 27 Jul 2007, 4:41 pm

jelaskan lah sikit.....

aidilzone
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Penolong Pegawai Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 97
Umur : 35
Tarikh Register : 13/03/2007
Reputation : 0
Points : 3471

Character sheet
Mutiara Kata saya: "One Ring to rule them all,

View user profile http://aidilzone.multiply.com

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by mkanuar82 on Fri 27 Jul 2007, 11:00 pm

terangkan le... bior org paham

mkanuar82
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 37
Umur : 34
Tarikh Register : 13/03/2007
Reputation : 0
Points : 3523

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile https://www.profitablesunrise.com/?upline=mkanuar82

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by gurlses on Sun 29 Jul 2007, 10:03 am

tugas kami hmpir sama dgn pgawai farmasi cuma di hosp pgwai wt ward round dgn dr....tugas kami lebih kpd pyediaan ubat n pgurusn stok spaya mcukupi utk kgunaan dihosp n kk. klau ubat yang diperlukn tiada dipasaran spt yg dikhendki oleh dr Pbf perlu mnyediakan sndri spt mgunakn bhn kimia mentah yg ada, mngikut stndard yy ditetapkn...kiranya mcm chef ubat la.

gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 36
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3348

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by mkanuar82 on Sun 29 Jul 2007, 12:52 pm

owh.... camtu...

mkanuar82
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 37
Umur : 34
Tarikh Register : 13/03/2007
Reputation : 0
Points : 3523

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile https://www.profitablesunrise.com/?upline=mkanuar82

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by gurlses on Sun 29 Jul 2007, 12:53 pm

tp kt kk u all ppp byk bntu pbf..

gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 36
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3348

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by gurlses on Sun 29 Jul 2007, 12:55 pm

2 la guna smua pramedik work together...

gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 36
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3348

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by fiq87 on Sat 20 Oct 2007, 8:46 am

boleh tak saya nak tahu tentang maklumat ubat2 terkini di pasaran... skrg ni banyak sangat ubat2 yg di keluarkan....dan tugas2 Pharmacy Assistant.

fiq87
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Assistant Medical Officer
Gender : Male
Jumlah Post : 27
Umur : 28
Tarikh Register : 19/06/2007
Reputation : 0
Points : 3448

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by gurlses on Mon 22 Oct 2007, 11:12 am

mmg byk ubat2 baru dlm list kkm..mcm kt ampg kami lebih kpd ubat2 hemato coz that's our major treatmnt...unit2 lain hanya sampingn jek

gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 36
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3348

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by Rays on Fri 14 Dec 2007, 7:20 am

Budak jaga farmasi


KULAI: Pesakit yang mendapatkan bekalan ubat-ubatan di sebuah klinik kesihatan kerajaan di sini, terkilan dengan kewujudan 'pegawai farmasi cilik,' iaitu anak pegawai farmasi sendiri yang sanggup memindahkan beban tugas kepada kanak-kanak itu pada cuti musim sekolah ini, tanpa menitikberatkan keselamatan pesakit.
Lebih mengejutkan, pesakit yang mengunjungi farmasi itu sudah lali dengan suasana berkenaan kerana ia berlaku setiap cuti sekolah.
Memburukkan lagi keadaan, kehadiran kanak-kanak berkenaan menjejaskan keselesaan pesakit kerana selain difahamkan menjalankan tugas sebagai `pegawai farmasi, pusat perubatan itu dijadikan kawasan permainan mereka.
Tinjauan di klinik berkenaan kira-kira jam 2 petang semalam mendapati, kumpulan kanak-kanak berkenaan bertindak seolah-olah pegawai farmasi di kaunter penyerahan borang preskripsi dan ubat-ubatan.
Seorang pegawai farmasi, dipercayai ibu kepada kanak-kanak terbabit, kelihatan duduk berhampiran kaunter farmasi dan bertindak sebagai 'mandur' dengan memberi arahan kepada mereka untuk mengambil ubat-ubatan itu dari rak.
Wanita itu dilihat membiarkan kanak-kanak berusia tujuh sehingga 12 tahun bebas mengambil ubat-ubatan mengikut borang preskripsi doktor yang dibawa pesakit, lalu menyerahkannya di kaunter farmasi berkenaan.
Seorang pesakit kencing manis, K Susan, 50, berkata dia dan anaknya yang mengunjungi kaunter farmasi berkenaan pagi semalam terkejut dengan kehadiran pegawai farmasi cilik terbabit.
Dia berkata, pada awalnya, dua kanak-kanak lelaki berusia kira-kira tujuh sehingga 12 tahun meminta senarai preskripsi ubatan-ubatan daripadanya sebelum kanak-kanak itu terus ke rak untuk mengambil ubat, selepas menunjukkan preskripsi berkenaan kepada pegawai farmasi yang duduk berhampiran mereka.
"Pegawai farmasi itu tidak bergerak dan hanya memberi arahan kepada kanak-kanak terbabit untuk membantu mengambil ubat berkenaan. Dia yang kelihatan sibuk menulis sesuatu hanya mengangguk kepalanya apabila kanak-kanak terbabit menunjukkan ubat-ubatan yang sudah dimasukkan ke dalam plastik kepadanya sebelum diserahkan kepada kami.
"Sebagai kakitangan beretika, pegawai itu tidak sepatutnya berbuat demikian.
"Saya tidak dapat bayangkan jika berlaku kesilapan pemberian ubat kepada pesakit, katanya.

Rays
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Gender : Male
Jumlah Post : 191
Umur : 35
Tarikh Register : 23/11/2007
Reputation : 3
Points : 3261

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by msaa on Sat 15 Dec 2007, 11:17 am

isk..isk...ibu mithali memdidik anak2 kecil la kiranya!!!

...teringat surgeon budak india yg makbapak lari dari kena tangkap wat video ceaseran!

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 105
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3637

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

ape tugas pembantu farmasi??

Post by sayuki90 on Tue 22 Apr 2008, 4:17 pm

saye nak tanye tentang pembantu farmasi..ape perkara basic yg perlu taw???syae nak taw coz takot kne tanye tyme intebiu..sombody pliz help me.... Sad

sayuki90
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : belajar
Gender : Female
Jumlah Post : 17
Umur : 25
Tarikh Register : 21/04/2008
Reputation : 0
Points : 3085

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by fadel on Tue 22 Apr 2008, 5:40 pm

@sayuki90 wrote:saye nak tanye tentang pembantu farmasi..ape perkara basic yg perlu taw???syae nak taw coz takot kne tanye tyme intebiu..sombody pliz help me.... Sad

sori....Izinkn mncelah....
Hmmm...Let C.. age... u baru 17th......


perkara Basic yg perlu tau...


Adik kalu nak masuk kejo ni mesti ada cert Dip.Pem.Farmasi dari mana2.. skolah. Latihan Pembantu Farmasi Kementerian M'sia or..any IPTA yg ambil bhg.


Basiknye...kerje mrk ni sprt ni:

1.basic dispansary ubat

2.prepare farmaseutical

3.Lab test

4.farmaseutical storing

5.Safety & working area

6.system dispansary

yg lain2 tu bole tanya sama mrk2 brkenaan...



sayuki90 ,....u...bole surf & ask any thing about this job,.. pd link ni :http://www.ppfmy.com/index.php (Web Persatuan Pembantu farmasi)

fadel: pls take note...I'm only give a...little information.the Big answ..is from ..."them"...TQ

fadel
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : *.*
Gender : Male
Jumlah Post : 610
Umur : 38
Tarikh Register : 04/03/2008
Reputation : 0
Points : 3129

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by Yasmin on Sun 27 Apr 2008, 8:10 pm

Hello, i just want to ask..i'm going for my interview this tuesday ..as Pharmacist asistant, i have to study and getting dip in pharmacy, about 3 years..and if i pass then i have to wor with govermnt.so..i want to ask, and i need anybodys opinion...can we futherin our study in pharmacy?..i mean to get degree in pharmacy?..plez help me, i realy love to study.. alot!

Yasmin
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : PArt time job
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 26
Tarikh Register : 27/04/2008
Reputation : 0
Points : 3075

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by bravo on Sun 09 Nov 2008, 5:04 pm

fuhh...wokey gakk ekk tugas ppf nih...lusa da interview diploma farmasi..wish me luck all..

bravo
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pelajar
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 26
Tarikh Register : 09/11/2008
Reputation : 0
Points : 2879

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by NustRule on Mon 10 Nov 2008, 8:35 am

untuk yasmin... peluang untuk futhr stdy ada.. but kena kena tnggu lama ckit la... pointer mesti 3.5 keatas...
antara universiti yg kita boleh furthr stdy uni. gadjah mada n uni pandjamaran. kedua2 nya di indonesia n di ikhtiraf JPA.
memang ada lepasan Dip Pem Farmasi yg sekarang fuhthrng stdy there.

NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender : Male
Jumlah Post : 91
Umur : 37
Tarikh Register : 05/08/2008
Reputation : 0
Points : 2985

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by dhiyamirza on Wed 12 Nov 2008, 8:18 pm

kesilapan yang selalu dilakukan oleh pelajar atau pelatih farmasi kkm ialah "mempunyai harapan yang terlalu tinggi untuk melanjutkan pelajaran ke ijazah sarjana muda farmasi apabila tamat terus dari diploma" sedangkan perkara ini tidak semudah yang dijangkakan.namun itu sesuatu yang bagus kerana anda pasti perform bila exam nanti...tapi kene ingat sebab ade bond dengan gov kecuali anda sanggup membayar ganti rugi terbabit, dan menggunakan duit sendiri untuk ke indon tu. atau yg lainnnya tunggu sah dalam jawatan, berkhdmat 3 tahun, dpt kelulusan ketua jabatan, dpt kelulusan kkm, dapat kelulusan JPA baru boleh pegi dengan separuh gaji..

dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3390

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by princess_pirates on Thu 13 Nov 2008, 6:02 pm

sekarang ada lagi eh klu nk sambung study,dpt separuh gaji??ade senior2 yg kata dah x de dah mcm tu Neutral

princess_pirates
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : PeNoLoNg PeGaWaI FaRmAsI
Gender : Female
Jumlah Post : 65
Umur : 35
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3047

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by dhiyamirza on Thu 13 Nov 2008, 6:36 pm

sape suh dengar kata senior?? yang lama tak semesti betul...yang baru tak semesti salah...kalau nak tahu betul2 pasti, call aje ke bahagian latihan dalam perkhidmatan...habes citer..dengan panjang lebar la mereka akan explain nanti. Very Happy

dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3390

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by princess_pirates on Fri 14 Nov 2008, 8:21 am

huhuhu...dah senior kata,dgr je la..tp x la bape nk caya selagi x de bukti :-)

princess_pirates
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : PeNoLoNg PeGaWaI FaRmAsI
Gender : Female
Jumlah Post : 65
Umur : 35
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3047

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by hius2007 on Thu 25 Dec 2008, 6:40 pm

Bidang tugas kefarmasian dah wujud sebelum merdeka lagi. Pada masa tu Pegawai Farmasi di panggil Ahli Kimia Ubat.Memandangkan bilangan Ahli kimia Ubat tak ramai, maka Pembantu Farmasi di ambil. Mula2 kami di panggil Pembancuh Ubat, lepas tu Juru Ubat , lepas tu Pembantu Farmasi dan kini kami di panggil Penolong Pegawai Farmasi (PPF).

Tugas PPF yg utama pada masa ini ialah membekalkan ubat, memesan ubat dan menyimpan ubat. Silibus yg dipelajari semasa menjadi studen ialah hal2 yg berkaitan dgn tugas2 di atas. Apa pun tugasan ini adalah dilindungi oleh Akta Farmasi dan Akta Racun 1952. Macam Akta Dadah Merbahaya 1952 juga.

Perkembangan terkini ialah sejak 2003 iaitu Pindaan Akta Farmasi, lebih ramai Pegawai Farmasi akan berkhidmat dgn KKM. Hasilnya tugas2 PPF menjadi mengecil. Juga ada disediakan khidmat nasihat tentang Drug.

Pada masa ini , terdapat PPF di semua Klinik Kesihatan dan Hos seluruh negara. Tentunya rakyat Malaysia pernah bertemu PPF iaitu PPF menjaga pesakit semasa ibunya mengandungkannya, semasa kanak2, semasa remaja, semasa dewasa dan semasa tua. Tetapi jika pesakit tu telah meninggal dunia, tentu ia tak kan bertemu PPF lagi utk mendapatkan bekalan ubatnya. Jika perlukan maklumat lengkap tentang tugas2 PPF, datanglah ke Klinik Kesihatan/ Hos dan bertemulah secara bersemuka dgn PPF. kami memang ingin membantu. by by by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3101

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by afiq82 on Fri 26 Dec 2008, 11:44 am

jgn risau pasal pegawai farmasi nie, diorang mmg perlukan pembantu. buat je keje yg kita, diorang pon akan wat keje diorang. kalo diorang buat keje kita, senanglah kita tak bnyk keje. sbb kebnykan keje diorang, kita tak berkelayakan utk buat mcm ward round, purchasing, lejer, tentukan specific formulation TPN and CDR.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 34
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 2950

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by hius2007 on Sat 27 Dec 2008, 3:45 pm

Tugas Tugas PPF Terkini :

Utk makluman semua Forumer, terdapat dua bidang tugas PPF iaitu yg berkhidmat dgn kerajaan ( gomen ) dan yg bertugas dgn swasta.
Jika bertugas dgn swasta, tugas-tugas PPF yg sebenar ialah ikut je arahan orang yg membayar gaji kita. Ini adalah kerana jawatan PPF tak perlu di daftarkan mengikut undang2 di Malaysia. jika di tangkap pun, denda nya murah je. Penguatkuasa Farmasi akan check setiap premis, tetapi apabila man power nya ciput, mereka hanya boleh lawat setahun sekali je. Itu pun semasa nak perbaharui lesen tahunan.

Tetapi apabila PPF bertugas dgn gomen, lagi mudah kerjanya sebab segala senarai tugas tu telah di sediakan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM. Kita ikut je dan cukup bulan ambil gaji. Tetapi jgn lupa pada perenggan terakhir setiap senarai tugas iaitu menjalankan apa2 tugas yang di arahkan oleh pegawai atasan mengikut kesesuaian nya . Ini bermaksud buat je apa yg di suruh, sebab jika timbul problem, Peg yg akan bertanggungjawab.

Jika seseorang tu baru je nak jadi PPF, secara amnya tugas2 PPF ni ialah bergelumang dgn DRUG. Tu je yg boleh saya beri tahu. by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3101

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by afiq82 on Wed 31 Dec 2008, 4:49 am

yg aku tau bukan shj bergelumang ngan drug, tapi jugak wat keje2 teknikal yg memerlukan kemahiran cam CDR, TPN and TDM. and mostly buat kerja2 preparation alatan and bahan utk pharmacist guna.
kerja2 preparation termasuk jugak cam prepacking(start pertengahan tahun dpn, takyah buat prepacking utk tablet, bestnyer!), filling, filing, extamporaneuos prep, dll. best2. keje mmg senang.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 34
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 2950

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by hius2007 on Wed 31 Dec 2008, 5:22 am

Mengikut perkeliling, tugas sebenar PPF adalah bergantung di mana ia di tempatkan. Apa pun KKM ada mengeluarkan pekeliling Tugasan PPF pada 1998, sebelum Dip Farmasi di perkenalkan. Boleh rujuk PPFM/Union utk mendapatkannya. Pada 2006, KKM Bahagian Kesihatan Primer ada keluarkan buku panduan tugas & tanggungjawab PPF di kesihatan awam. Boleh rujuk semua Klinik Kesihatan KKM seluruh negara.

Bagi Hospital pulak, saya memang tak nampak sebab saya dah 18 tahun berkhidmat di kesihatan. Tetapi saya dengar memang ada di sediakan . Pada masa ini semua tugas2 tersebut berada di BPF KKM utk siap sedia di gazetkan. Hanya orang BPF KKM je yg tahu. Apa pun PPF buatlah tugas seharian dgn sewajarnya. Jika tak tahu, jgn buat apa2 dan cukup bulan, ambil je gaji. by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3101

View user profile

Back to top Go down

Re: Tugas-tugas sebenar Pbf

Post by Sponsored content Today at 11:40 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum