FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Masalah kereta bersama Tornado...!

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Zero Cool on Sat 05 Jan 2008, 6:09 pm

Salmon wrote:pok cik menggunakn wira 1.5, masaloh pok cik ialoh semasa dijln raya bunyi kete pok cik bedengung kat dalm mcm duk atas bukit. sakit telinga pok cik mendengarnya,makin laju makin bedengung,jd pok cik nk mintok lah pandangan encik pomen menyolosaikan mslh pok cik ni. timo kasih yo nk Cool

masalah tu sbnarnye adelah tabung tengah sistem paip ekzos kete pok cik tu dh trlalu byk carbon dn perlu di servis (ni pengalaman aku la).... atau tknk ade masalah, tukar perendam bunyi jenis straight piping yg tkde penapis kt tengah2 perendam bunyi tu....kite punye perendam bunyi standard ade penapis untuk brtujuan penapis bunyi bising....tp kalo carbon dh byk asap tk begitu lawas untuk lepas ke mufler dn mnyebabkn ia akn mnghasilkan bunyi dengung yg tk best.... perendam bunyi jenis straight piping akn melepaskn asap 100% dn sistem fiber glass dikellingnye akn menapis bunyi dengungannye.... piping jenis ini akn mnjimatkn petrol dn lebih melancarkn pergerakan kete....
avatar
Zero Cool
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perubatan U29
Gender : Male
Jumlah Post : 174
Umur : 37
Tarikh Register : 02/11/2007
Reputation : 0
Points : 3573

Character sheet
Mutiara Kata saya: lihat la orang bawahan sekiranya anda telah mnjadi orang atasan...sesungguhnye tkde orang bawahan, tkkan kamu duduk dipihak atasan..

View user profile http://profiles.friendster.com/esaterror

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Ppkp Rey on Mon 14 Jan 2008, 5:10 pm

pok cik nk tanyi anak ni
apakah tanda2 enjen keta tu nak jem nak
keta pok cik ni keta proton wira sedan 1.5
Rolling Eyes
avatar
Ppkp Rey
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 670
Umur : 35
Tarikh Register : 15/12/2006
Reputation : 0
Points : 4144

Character sheet
Mutiara Kata saya: ......bErusahaLah.

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by jue on Tue 15 Jan 2008, 3:58 am

uish bior teman tolong jawabkan .... bila pokcik dah jam keta tu pun jem la terusssss gelak sakan
avatar
jue
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : kaki tangan krjaan
Gender : Female
Jumlah Post : 525
Umur : 38
Tarikh Register : 01/11/2007
Reputation : 11
Points : 3283

Character sheet
Mutiara Kata saya: hiasi peribadi molekkan pekerti

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by ficus on Tue 15 Jan 2008, 5:54 am

sal2
bole ker nk tnya psl keta Hyundai 2004, apa risiko milage dh 80K tp blum tukar timing belt..
Tima kasih..
avatar
ficus
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 205
Umur : 43
Tarikh Register : 24/12/2007
Reputation : 1
Points : 3514

Character sheet
Mutiara Kata saya: LiFe iS dRama...

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Zero Cool on Tue 15 Jan 2008, 10:41 am

ade baiknye tukar timing belt tu krane, timing belt tu ade jangke hayatnye...smakin lame ia akn mnjadi semakin nipis dn kalo nasib tk brape baik tengah dok speed, timing belt akn brkemungkinan putus...bile dh putus, jawabnye turun enjen la tukar rod, piston dn kene la stanby duit dlm RM2k lebih sbb barang hyundai sememangnye mahal....
avatar
Zero Cool
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perubatan U29
Gender : Male
Jumlah Post : 174
Umur : 37
Tarikh Register : 02/11/2007
Reputation : 0
Points : 3573

Character sheet
Mutiara Kata saya: lihat la orang bawahan sekiranya anda telah mnjadi orang atasan...sesungguhnye tkde orang bawahan, tkkan kamu duduk dipihak atasan..

View user profile http://profiles.friendster.com/esaterror

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by ficus on Wed 16 Jan 2008, 5:59 am

o.k..tima kasih zero cool..sabtu ni nk p servis kat setapak..tayar pn kn tukar..1hb feb br blk kpg..travel sorang2 takut jg klu jd pe2 dlm perjalanan..
avatar
ficus
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 205
Umur : 43
Tarikh Register : 24/12/2007
Reputation : 1
Points : 3514

Character sheet
Mutiara Kata saya: LiFe iS dRama...

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sat 19 Jan 2008, 12:08 pm

balik mana ???
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Ppkp Rey on Sat 19 Jan 2008, 3:42 pm

pandai lah mok cik juma tu
huhu Evil or Very Mad
avatar
Ppkp Rey
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 670
Umur : 35
Tarikh Register : 15/12/2006
Reputation : 0
Points : 4144

Character sheet
Mutiara Kata saya: ......bErusahaLah.

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by herpes simplex on Thu 31 Jan 2008, 6:28 pm

audio rheta tonado dah idup kembali....pasnie berdentum-dentum la bila naik rheta tu!!!!wakakakakakaa....
avatar
herpes simplex
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : mlt jugok
Gender : Male
Jumlah Post : 135
Umur : 36
Tarikh Register : 03/08/2007
Reputation : -2
Points : 3666

Character sheet
Mutiara Kata saya: IMAN TAK DAPAT DIWARISI DARI SEORANG AYAH YG BERTAKWA

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Zero Cool on Fri 01 Feb 2008, 10:24 am

bole la kite main lawan audio....dh lame kete aku tk memecahkn kesunyian malam...
avatar
Zero Cool
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perubatan U29
Gender : Male
Jumlah Post : 174
Umur : 37
Tarikh Register : 02/11/2007
Reputation : 0
Points : 3573

Character sheet
Mutiara Kata saya: lihat la orang bawahan sekiranya anda telah mnjadi orang atasan...sesungguhnye tkde orang bawahan, tkkan kamu duduk dipihak atasan..

View user profile http://profiles.friendster.com/esaterror

Back to top Go down

AKU BARU NAK BELI KERETA FORD LASER 1.6 (A)

Post by azmi on Thu 28 Feb 2008, 5:41 am

Salam.. En Tornado, Tahniah dulu,saya ucapkan kerana kerja amal anda.
Saya baru nak beli kerete 2nd (Ford laser, Auto taun 99, 1 owner).
1) Apa langkah2 yg perlu saya ambil untuk memastikan kereta ini dalam keadaan baik... (Bagus ker kete ni)
2) perlukah saya tukar timing belt,plug?
3) masa mula2 tengok kete tu, jurujual tu idupkan enjen.. enjen dia gegar.. dia kata plug masuk air kot... esoknyer saya sutuh idupkan lagi.. dah ok.. ade pape maslah tak kete tu..
4) power tak kete ni..
5) kalau saya beli.. pas tu nak jual kat awak.. awak rasa nak beli tak kete ni... saja tanye..
terimaksih.. wassalam

azmi
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : construction site
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 43
Tarikh Register : 28/02/2008
Reputation : 0
Points : 3460

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Deuce on Thu 28 Feb 2008, 12:35 pm

Mie,ko nak rembat ford sampan ek?
Model yg mana satu?
Baik ko amik AE86,takpon corolla lama,leh wat main drift.
Smile
avatar
Deuce
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Medical Imaging Technologist
Gender : Male
Jumlah Post : 276
Umur : 42
Tarikh Register : 13/12/2006
Reputation : 0
Points : 3918

Character sheet
Mutiara Kata saya: Underground M.I.T Movement

View user profile http://www.ilovepalestine.com

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by zulk on Thu 28 Feb 2008, 4:49 pm

initial D... hebat keta tuh..

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4148

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Zero Cool on Sat 08 Mar 2008, 4:36 pm


Pioneer DVH-3950MP : DVD/DIVX/WMA/MP3 with dolbi digital/dts

aku baru sambo mende alah ni..bunyi die fuh...jelas giler..seketol2 bunyi die kuar....kalo tengok DVD dlm kete dh mcm dok dlm rumah.....mlm minggu ni aku ade lawan audio kt batu pahat....wakakakka...nk try test...tp aku punye audio just setting middle end, not high end...itu pun blanje audio aku dh mkn RM6k...aku tgh dlm proses update enjen aku MIVEC DOHC 1.6....half cut tgh order dari jepun...bulan 4 sampai kot....wakakakaka....gua nk figh ngn Vios JHD 414...
avatar
Zero Cool
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perubatan U29
Gender : Male
Jumlah Post : 174
Umur : 37
Tarikh Register : 02/11/2007
Reputation : 0
Points : 3573

Character sheet
Mutiara Kata saya: lihat la orang bawahan sekiranya anda telah mnjadi orang atasan...sesungguhnye tkde orang bawahan, tkkan kamu duduk dipihak atasan..

View user profile http://profiles.friendster.com/esaterror

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by junior ma on Sun 09 Mar 2008, 5:25 am

TAK TANYER PUNG
avatar
junior ma
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : penolong pegawai perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 59
Umur : 36
Tarikh Register : 01/05/2007
Reputation : 0
Points : 3756

Character sheet
Mutiara Kata saya: PPP JR.

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by yana_rozi on Wed 16 Apr 2008, 5:45 pm

EN. T...

Saya pakai citradah nak masuk 2 tahun. Masalah sekarang... air-cond bau macam habu @ lapuk. Kenapa ek? Kalau servis, mahal tak kos nyer.

Idea
avatar
yana_rozi
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : NuRsE U29
Gender : Female
Jumlah Post : 86
Umur : 42
Tarikh Register : 10/04/2007
Reputation : 0
Points : 3786

Character sheet
Mutiara Kata saya: Life must goes on ....

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sat 14 Jun 2008, 2:19 pm

@azmi wrote:Salam.. En Tornado, Tahniah dulu,saya ucapkan kerana kerja amal anda.
Saya baru nak beli kerete 2nd (Ford laser, Auto taun 99, 1 owner).
1) Apa langkah2 yg perlu saya ambil untuk memastikan kereta ini dalam keadaan baik... (Bagus ker kete ni)
2) perlukah saya tukar timing belt,plug?
3) masa mula2 tengok kete tu, jurujual tu idupkan enjen.. enjen dia gegar.. dia kata plug masuk air kot... esoknyer saya sutuh idupkan lagi.. dah ok.. ade pape maslah tak kete tu..
4) power tak kete ni..
5) kalau saya beli.. pas tu nak jual kat awak.. awak rasa nak beli tak kete ni... saja tanye..
terimaksih.. wassalam

1) Chek dari segala segi... yang penting sekali Body..,Jangan ada yang reput.. berlubang.., atau berkarat....
baru masuk bab engine...! Biasanya kita jangan mengharap sangat kereta yg kita beli tu akan beroperasi
dengan sempurna...!!! Kereta ni memang syokkk...!! Tapi apa pasal ambik auto..tak ambik manual..!
2) Memang perlu... sebab kita tak tau owner lama dia pakai macamana...
3) Memang masa mula2 kita hidupkan engine... kita akan nampak keter tu gegar... dan itu lah keadaan sebenar
keter tu...!! And second day kita pergi tengok dan hidup kan engine memang senyap..cantik jer bunyi sebab adat jurujual...mesti jual barang dalam keaadaan baik....!!! Kebanyakannyer kita kena tipu..jurujual tu tak membaiki kerosakan tu tapi cuma bubuh oil treatment dalam engine..!! Segala gegaran,asap yang keluar semuanyer cantik...
4) Memang power...tambah power lagi hang tukar engin ...transplant engine yang lagi power...!!
5) Tak per lah terima kasih....
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sat 14 Jun 2008, 2:24 pm

@yana_rozi wrote:EN. T...

Saya pakai citradah nak masuk 2 tahun. Masalah sekarang... air-cond bau macam habu @ lapuk. Kenapa ek? Kalau servis, mahal tak kos nyer.

Idea
Bergantung pada jenis kereta...!!
Dan bergantung pada kedai..!!!
300-500 memang tak lari punya...!!!
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sat 14 Jun 2008, 2:26 pm

@Zero Cool wrote:
Pioneer DVH-3950MP : DVD/DIVX/WMA/MP3 with dolbi digital/dts

aku baru sambo mende alah ni..bunyi die fuh...jelas giler..seketol2 bunyi die kuar....kalo tengok DVD dlm kete dh mcm dok dlm rumah.....mlm minggu ni aku ade lawan audio kt batu pahat....wakakakka...nk try test...tp aku punye audio just setting middle end, not high end...itu pun blanje audio aku dh mkn RM6k...aku tgh dlm proses update enjen aku MIVEC DOHC 1.6....half cut tgh order dari jepun...bulan 4 sampai kot....wakakakaka....gua nk figh ngn Vios JHD 414...

Kalu dah convert to jangan lupa pulak pergi inspect...!!!
Kang kantoi ngan JPJ...
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sat 14 Jun 2008, 2:27 pm

@herpes simplex wrote:audio rheta tonado dah idup kembali....pasnie berdentum-dentum la bila naik rheta tu!!!!wakakakakakaa....
Muahhhhhhhhhhhhhh...!!!
Banyak gua dah habiskan pasal audio ni...!!!
Dah hampir menyamai..harga keter kancil sejibik...!!!
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

sekadar pesanan

Post by xrayer on Mon 22 Sep 2008, 9:38 pm

@ficus wrote:sal2
bole ker nk tnya psl keta Hyundai 2004, apa risiko milage dh 80K tp blum tukar timing belt..
Tima kasih..

sal2 alo bro.....risikonyer rosakler...u hav to think back...prosedur penukaran timing belt adalah 60,000km.tetapi kita kena tukar apabila milage smpi 55,000km krn kita kna kira skali enjin rnning tanpa krete bergerak,sbg contoh dalam trafic jamm(enjin running wthout moving).dalam keadaan normal milage akan mencecah 60,000 dlm tempoh setahun.jd, fikirkan semula berapa lama enji kite running without moving dalam setahun....
risiko-apabila timing belt putus,camshaft tidak dapat berfungsi untuk membuka dan menutup injap2,dalam masa yg sama crankshaft masih menolak naik piston dari silinder blok ke atas head untuk proses mampatan.dalam masa ini spark plug juga masih memancarkan percikan api untuk pembakaran.-akibatnye piston akan berlubang,head akn bengkok(not flat as original) akibat dri mampatan dashyat piston yg naik ke atas.rentetan dari smua kejadian itu,enjin akan jamm(lebih teruk dri trafic jamm).-penyelesaiannya tukar kesmua piston n piston ring baru.potong head supaya ianya rata(jika bengkok y terlalu ketara,head perlu ditukar lain)proses grindvalve pada kesemua bibir injap perlu dilakukan utk meratakan bibir valve pada head.ini utk mengelakkan pressure leaking semasa ejin dihidupkan.tidak dinafikan sparepart hyundai mmg mahal..
avatar
xrayer
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : juru proses filem
Gender : Male
Jumlah Post : 446
Umur : 42
Tarikh Register : 04/09/2008
Reputation : 0
Points : 3735

Character sheet
Mutiara Kata saya: keje setakat gaji yg dibayar je

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Palladium on Wed 08 Oct 2008, 9:34 am

cayalah tornado, aku rispek ko....
avatar
Palladium
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 307
Umur : 38
Tarikh Register : 02/08/2008
Reputation : 6
Points : 3659

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Thu 09 Oct 2008, 7:31 pm

Terima kasihhhh....!!!
Hang punya avatar buat gua seram la....!!!
Dah gua banyak bukak forum ni masa oncall...opppssss...!!! ( pecah tembelang...)

Buat gua seram la...!!!
uhuk....uhuk...uhuk...
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Palladium on Sat 11 Oct 2008, 9:50 am

seram kaa?? hahaha
avatar
Palladium
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 307
Umur : 38
Tarikh Register : 02/08/2008
Reputation : 6
Points : 3659

View user profile

Back to top Go down

timing belt & minyak petrol habis.

Post by udin81 on Mon 03 Nov 2008, 5:30 am

salam saya ucapkan kpd tornado. sini ada 2 persoalan :

1. bilakah timing belt untuk proton iswara perlu ditukar kalau yg blum pernah diganti (dari kilang lagi)

2. kalau petrol dl tank habis langsung, apakah karburetor perlu dituning semula. ini kerana prestasi kereta saya menurun sejak kejadian itu.

semoga mendapat perhatian dan persoalan ini dpt dijwb.

terima kasih.
avatar
udin81
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : merangkap pegawai ICT PKD
Gender : Male
Jumlah Post : 193
Umur : 36
Tarikh Register : 20/05/2008
Reputation : 0
Points : 3490

Character sheet
Mutiara Kata saya: taatlah kamu kpd allah, rasul & pemimpin yg dilantik dikalangan kamu. jika ada pertikaian dgn pemimpin, kembalilah kpd allah & rasul.

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum