FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Masalah kereta bersama Tornado...!

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Deuce on Mon 03 Nov 2008, 7:44 am

udin,
Let me help u on ur 2nd question.

- Kindly avoid to drove till ur fuel in low level condition.
Reason being: ur feul pump will prone to premature malfunction.
Logic: it will sip in any debris and dust particle in ur fuel tank if u keep doing/practice like this.
- tuning ur caburator issue: not sure of this but in my 2 cent opinion,i think its no need for u to do so. Just dont wait till ur fuel drop to lower level untill u start to fill in.
Others it should be safe.

I let ur 1st question to be answer by tornado da expert.
The end.
avatar
Deuce
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Medical Imaging Technologist
Gender : Male
Jumlah Post : 276
Umur : 42
Tarikh Register : 13/12/2006
Reputation : 0
Points : 3918

Character sheet
Mutiara Kata saya: Underground M.I.T Movement

View user profile http://www.ilovepalestine.com

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by udin81 on Mon 03 Nov 2008, 7:58 am

thanx Deuce!
avatar
udin81
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : merangkap pegawai ICT PKD
Gender : Male
Jumlah Post : 193
Umur : 36
Tarikh Register : 20/05/2008
Reputation : 0
Points : 3490

Character sheet
Mutiara Kata saya: taatlah kamu kpd allah, rasul & pemimpin yg dilantik dikalangan kamu. jika ada pertikaian dgn pemimpin, kembalilah kpd allah & rasul.

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sun 16 Nov 2008, 8:12 pm

@udin81 wrote:salam saya ucapkan kpd tornado. sini ada 2 persoalan :

1. bilakah timing belt untuk proton iswara perlu ditukar kalau yg blum pernah diganti (dari kilang lagi)

2. kalau petrol dl tank habis langsung, apakah karburetor perlu dituning semula. ini kerana prestasi kereta saya menurun sejak kejadian itu.

semoga mendapat perhatian dan persoalan ini dpt dijwb.

terima kasih.
Soalan 1...
Kalu original timing belt iswara( proton )..Bawak 10K sepatutnya kena tukar..!
Kalu keter lain di pangjang sikit.. kalu pakai timing belt high kualiti lagi panjang..!!

Soalan 2..
I agrred with deuce..!!
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by rahitse on Mon 17 Nov 2008, 10:00 am

akum, tokey tornado.
t/kasih kerana mewujudkan ruangan ini, bagi saya yg jahil tentang kereta sekurangnya leh buat panduan supaya tidak ditipu oleh tokey bengkel.
saya ada beberapa soalan...
1-macamner bateri kereta yg bagus..-basah ker kering
2-camner nak jaga bateri kering, brp harga bateri sekarang.
3-keta kancil saya ada masalah sukar dihidupkan waktu pagi adakah masalah bateri atau masalah lain...bateri kering dah 2thn
4-kalau kat klang kat ner nak cari halfcut utk keta wira n kancil.
5-kat ner nak dapat tayar baru tapi harga ok
6-berapa kos nak tukar timing belt kancil...elok tukar ngan bering sekali ker.
avatar
rahitse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : radiografer
Gender : Male
Jumlah Post : 61
Umur : 41
Tarikh Register : 02/01/2008
Reputation : 0
Points : 3523

Character sheet
Mutiara Kata saya: berkhidmat untuk negara...Radiografi untuk semua..

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sun 30 Nov 2008, 5:01 am

w'salamm..... uikss panjang nyer soalan...!!! tapi tak per..!

1-macamner bateri kereta yg bagus..-basah ker kering
* Dua2 bagus sebenar nya tapi kelebihan bateri kering ni `0' maintanance.. so tak payah nak tpo up air nyer....

2-camner nak jaga bateri kering, brp harga bateri sekarang.
Sebenarnya kita tak payah nak jaga sangat.. cuma kita rajin tengok dia punya indicator dia.. ( kalu yg ada indicator ). samaada ia ok / tidak.. harganya tengok saiz... hari tu saya beli yg kecik punya RM280.. itu 6 bulan lepas..
Satu lagi kita tengok kepala bateri tu..jangan sampai bertaik..!!

3-keta kancil saya ada masalah sukar dihidupkan waktu pagi adakah masalah bateri atau masalah lain...bateri kering dah 2thn
* Tak semesti nya bateri.. kalu bateri nak kong ,tak semestinya pagi tak leh start.., kena check masalah lain yg berkaitan ngan api.., etc: plug, starter,cable plug (yg ini jarang ), dan termasuklah beteri.. bateri hang dah 2 tahun ..itu dan kira consider kena tukar tu....!!

4-kalau kat klang kat ner nak cari halfcut utk keta wira n kancil.
* hang duduk klang ker..!! Kalu kat klang ..saya selalu pergi area jalan kapar..kalu dari pekan klang nak menuju ke kapar .. tepi jalan tu penuh ngan kedai HC..., tapi kalu nak best.. pergi puchong.,, Kat mun lee ( aku dapat diskaun ni promote kedai dia Very Happy Very Happy )..berdepan ngan DHL and sebelah Tractor..kat situ kedai HC macam kilang tesco...!!

5-kat ner nak dapat tayar baru tapi harga ok
* Tengok saiz tayar dan jenis..tapi kalu nak ok kat area klang... Pergi area shah alam..menuju ke jalan kemuning situ kira ok murah....!!

6-berapa kos nak tukar timing belt kancil...elok tukar ngan bering sekali ker.
* Timing belt kena tukar semua sekali termasuk Belting ( ini penting la ), Kalu boleh bearing, Head Gasket ( kalu boleh )..,dan Minyak la termasuk filter nya sekali...!! Belting ni tengok kita bawak .. kalu selalu bawak,.. dalam 7-8 ribu km sepatutnya dah kena tukar...

Harap2 ini dapat membantu anda..sorry lambat reply ., sibuk sikit...!!
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by rahitse on Tue 02 Dec 2008, 10:29 am

en. tornado t/kasih kerana sudi menjawab soalan saya dan saya amat berpuas hati dgn jawapan yang diberikan, rasanya bukan saya sorang yang membaca mungkin ramai lagi yg membaca ruangan ini...dapat pahala...

saya ada lagi soalan..
saya memang baru beli kereta kancil second 6 tahun, bateri nya baru je kong dah ganti baru rm140 bateri kering from china.
1-masa antar service penapis udara kancil tu saya dapati tak pernah tukar dah sampai ada taik minyak dah dan hitam, tetapi enjin ok senang hidup dan tidak sempot2 ketika memotong ...so adakah patut saya menukar fuel filter
2- kedai half cut katpucong tu leh bagi alamat tak, saya tengah cari lampu signal wira se saya yg dah pecah acident, beli yg local ada kesan peluh air lak.
3- timing belt kancil, 43000km, 6tahun patut tukar ker, mekanik kata takyah tukar tunggu 60000km baru tukar
avatar
rahitse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : radiografer
Gender : Male
Jumlah Post : 61
Umur : 41
Tarikh Register : 02/01/2008
Reputation : 0
Points : 3523

Character sheet
Mutiara Kata saya: berkhidmat untuk negara...Radiografi untuk semua..

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by msaa on Tue 02 Dec 2008, 2:09 pm

timing belt kancil murah ja...baik tukar dari pada problem tengah jalan lagi kopak...

ada sesapa xp pakia battery kering ...citer sikit...berapa lama life expan die...betoi ka kalo jalan short distance dia cepat kong pasal charged x sempat full...
(kawe pakai battery murah sampai satu hari pagi keta x leh start....pomen kata battery dah dua tahun kong dah...masuk batery baru ok...)

lagi satu...enjin i_vtec boleh pakai timing belt sampai putus x de hal nye ....cuma kantoi perjalanan la pulak..betoi ka en. Tonado???

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07
avatar
msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 105
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3963

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by herpes simplex on Mon 22 Dec 2008, 7:38 pm

en rahitse nk tau kedai HC kt puchong tu ka?aku bleh tolong jawab...MUN LEE halfcut,sebelah TRACTOR masuk ikut pochong perdana(klu dr putrajaya..traffic light puchong perdana,amik kanan)(klu dari s.alam,pj..traffic light puchong perdana,amik kiri)....SYURGA BELI BELAH tu kt ctu!!!!
avatar
herpes simplex
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : mlt jugok
Gender : Male
Jumlah Post : 135
Umur : 36
Tarikh Register : 03/08/2007
Reputation : -2
Points : 3666

Character sheet
Mutiara Kata saya: IMAN TAK DAPAT DIWARISI DARI SEORANG AYAH YG BERTAKWA

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Deuce on Tue 23 Dec 2008, 4:19 am

Mr Rahitse:

---> Here u go, http://www.munleeauto.com/contact.html
Map provided,hope this help.
Wink
avatar
Deuce
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Medical Imaging Technologist
Gender : Male
Jumlah Post : 276
Umur : 42
Tarikh Register : 13/12/2006
Reputation : 0
Points : 3918

Character sheet
Mutiara Kata saya: Underground M.I.T Movement

View user profile http://www.ilovepalestine.com

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sun 04 Jan 2009, 8:18 pm

@rahitse wrote:en. tornado t/kasih kerana sudi menjawab soalan saya dan saya amat berpuas hati dgn jawapan yang diberikan, rasanya bukan saya sorang yang membaca mungkin ramai lagi yg membaca ruangan ini...dapat pahala...

saya ada lagi soalan..
saya memang baru beli kereta kancil second 6 tahun, bateri nya baru je kong dah ganti baru rm140 bateri kering from china.
1-masa antar service penapis udara kancil tu saya dapati tak pernah tukar dah sampai ada taik minyak dah dan hitam, tetapi enjin ok senang hidup dan tidak sempot2 ketika memotong ...so adakah patut saya menukar fuel filter
2- kedai half cut katpucong tu leh bagi alamat tak, saya tengah cari lampu signal wira se saya yg dah pecah acident, beli yg local ada kesan peluh air lak.
3- timing belt kancil, 43000km, 6tahun patut tukar ker, mekanik kata takyah tukar tunggu 60000km baru tukar

1-masa antar service penapis udara kancil tu saya dapati tak pernah
tukar dah sampai ada taik minyak dah dan hitam, tetapi enjin ok senang
hidup dan tidak sempot2 ketika memotong ...so adakah patut saya menukar
fuel filter
Mana satu .. feul filter ker air filter (penapis udara ).. its a 2 diff thing...!!
Kalu boleh kedua2 patut tukar ,. murah jer benda 2 tu.., !
2- kedai half cut katpucong tu leh bagi alamat tak, saya
tengah cari lampu signal wira se saya yg dah pecah acident, beli yg
local ada kesan peluh air lak.
Soalan ini ,. en. Herpes dah tolong jawabkan.., dan ada yg siap bagi link dia lagik..!! ( p/s: Herpes tau jalan tu ,. sebab dia jadik pak guard kat sana ,. buat part time )..
3- timing belt kancil, 43000km, 6tahun patut tukar ker, mekanik kata takyah tukar tunggu 60000km baru tukar.
Tukar lagik bagus ,.. kata orang mencegah sebelum padah...!! Laughing
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by tornado5807 on Sun 04 Jan 2009, 8:24 pm

@msaa wrote:timing belt kancil murah ja...baik tukar dari pada problem tengah jalan lagi kopak...

ada sesapa xp pakia battery kering ...citer sikit...berapa lama life expan die...betoi ka kalo jalan short distance dia cepat kong pasal charged x sempat full...
(kawe pakai battery murah sampai satu hari pagi keta x leh start....pomen kata battery dah dua tahun kong dah...masuk batery baru ok...)

lagi satu...enjin i_vtec boleh pakai timing belt sampai putus x de hal nye ....cuma kantoi perjalanan la pulak..betoi ka en. Tonado???
Secara teorinya tidak tercatat la pulak..!!
Tapi secara praktikalnya terbukti..!!
Sebab saya punya geng2 pong berpendapat yg sama..!!
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by miVR4 on Sat 23 May 2009, 7:22 pm

@Zero Cool wrote:
Pioneer DVH-3950MP : DVD/DIVX/WMA/MP3 with dolbi digital/dts

aku baru sambo mende alah ni..bunyi die fuh...jelas giler..seketol2 bunyi die kuar....kalo tengok DVD dlm kete dh mcm dok dlm rumah.....mlm minggu ni aku ade lawan audio kt batu pahat....wakakakka...nk try test...tp aku punye audio just setting middle end, not high end...itu pun blanje audio aku dh mkn RM6k...aku tgh dlm proses update enjen aku MIVEC DOHC 1.6....half cut tgh order dari jepun...bulan 4 sampai kot....wakakakaka....gua nk figh ngn Vios JHD 414...

bro..alang2 bro kalu lu tukar enjin pg mivec.bgus lu tukar enjin lu pg GSR 1.8.enjin mmg mahal skit.tp kos pengoperasian dan spare part enjin senang dapat dan murah berbanding mivec.mivec part susah dapat dan spare part mahal bro.lgpun andai kata kalu lu mau upgrade enjin kasi masuk turbo enjin mivec tdk sesuai memandangkan sistem asal x sesuai utk turbo.gsr paling ok sebab mmg sedia asal ada turbo.kalu lu nak main N.A pun x da masalah kalu enjin gsr ni bro.
avatar
miVR4
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : judge law
Gender : Male
Jumlah Post : 360
Umur : 36
Tarikh Register : 12/04/2009
Reputation : 0
Points : 3462

Character sheet
Mutiara Kata saya: FADE TO BLACK

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Mohd.Azlan on Wed 02 Sep 2009, 7:53 am

Bro tornado..

1.sya nak tanya sikit pasal kreta ni...
baru2 ni temprecure kreta sye pandai naik sekiranya bergerak n menggunakan aircornd...penggunan yg lama.

2.Sekiranya aircornd dimatikan...kereta masih bergerak..temprecure akan kembali dalam keadaan asal...bar p ke tengah.

3.Kreta digunakan Ford Ranger XLT 2.5L turbo interculor,sudah digunakan selama 5 tahun..
avatar
Mohd.Azlan
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 408
Umur : 38
Tarikh Register : 29/12/2007
Reputation : 12
Points : 3923

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by kelisa on Fri 25 Sep 2009, 4:19 am

Semekom bro tornado...
hmmm.....den de probl ckit pasal kete den nie..so nk tye ckit...???
kete (kelisa)den pernah skt teruk thn 2007( ogos n oktber) sbb xcden..lepas saat 2 macam2 probl ade..
1. Kete den ketegory lembab terutama nek bukit,nape yer..???
adekh dsebabk sjrh skitnye @ selalu kene bantal sbb den suke bawak laju..
2. Tayar slalu xde agin trutama bile dok b'jemur lame..??..mase xcden 2 memang sendi kaki dia patah.. rim n tyr den dh tukar..
3. Bilekh timing belt kelisa patut dtukar..??
4. @ patutkh den tukar jer kete nie...??? tp syg plak...hu3

avatar
kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4503
Umur : 1125
Tarikh Register : 01/08/2009
Reputation : 24
Points : 7850

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile http://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Mohd.Azlan on Fri 25 Sep 2009, 5:44 pm

Bro tornado..

1.sya nak tanya sikit pasal kreta ni...
baru2 ni temprecure kreta sye pandai naik sekiranya bergerak n menggunakan aircornd...penggunan yg lama.

2.Sekiranya aircornd dimatikan...kereta masih bergerak..temprecure akan kembali dalam keadaan asal...bar p ke tengah.

3.Kreta digunakan Ford Ranger XLT 2.5L turbo interculor,sudah digunakan selama 5 tahun

da jumpa da masalahnya...p kat bengkel2 mechenic 2 kata itu ini...aparaaaa
rupa2nya hanya penutup radiator krete sye bocor da...itu pun sye yg buat sendiri...so iktibarnya jangan cepat percaya apa mechenic tu kata,buat perbandingan tempat lain dulu...kalau tidak terbang duit tak tentu.
avatar
Mohd.Azlan
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 408
Umur : 38
Tarikh Register : 29/12/2007
Reputation : 12
Points : 3923

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by afen on Mon 22 Feb 2010, 9:15 pm

salam

saya nak tanya sikit:
saya pakai kereta proton wira 1.5 2003, baru ni perhati..minyak hitam surut dan saya tgk di kat enjin itu ada kebocoran, tapi bila saya tekan minyak tiada keluar asap hitam. Adakah kereta saya tu perlu buat overhaul
avatar
afen
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : ppkp
Gender : Male
Jumlah Post : 290
Umur : 46
Tarikh Register : 15/01/2007
Reputation : 0
Points : 3920

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jika kejahatan di balas kejahatan, maka itu adalah... DENDAM

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by alimizain on Thu 14 Apr 2011, 3:11 am

salam...
sy nk taya skit...
kete saya baru lepas servis engine...tapi, bila nak start pagi kena tekup trotle body dlu baru idup...lepas tu ok...pagi esk plak, kna buat benda yang sama plak....apakah masalahnye?
engine kenari turbo L6
minta jasa baik pihak tuan untuk berkongsi masalah....

alimizain
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : juruteknik komputer
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 33
Tarikh Register : 14/04/2011
Reputation : 0
Points : 2320

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah kereta bersama Tornado...!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum