FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

urgent, x urgent...!!

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

urgent, x urgent...!!

Post by budak Itam on Fri 21 Sep 2007, 11:01 am

sy ni baru je 2thn stgh keje kt district ni la. ada 2 org je JXR nye. so onkol seminggu sorg la.tp sy rase xpuas ati jek ngn ms onkol kte ni. sy pnah dpanggil pukul 2am dari wad. nurse yg kol 2 ckp ada kes cxr urgent. sy tnpa byk soal, dtg la jgk. dh dia kata URGENT!!. tgk2 pt 2 dtg ligat je bjalan kaki tsenyum:D smbl tgk muka mamai pale sy. tgk borg xray, cxr, c/o chronic cough:?: .baru admit upe nye pt 2. yg tu kira urgent jgk ke? geram:x la jgk,tp tlanjur dh dtg, xray jela.. tp kerap jgk la dirg ni guna pkataan URGENT 2 tp xurgent pon..pe pndpt kawan2 sumer:idea: ??
avatar
budak Itam
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 137
Umur : 34
Tarikh Register : 03/09/2007
Reputation : 0
Points : 3749

Character sheet
Mutiara Kata saya: I dont wanna miss a thing..

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by AZS on Fri 21 Sep 2007, 3:35 pm

aha..biasa la tu..kat spital besar ni pon apa kurangnya....selalu mintak urgent..bila p tgk patient siap dok makan nasik lagi..ada yang p mandi..jenuh la dok tunggu patient ni bsiap pulak..ada 1 kes tu dari a/e mintak cxr urgent bila p kat sana patient tgh b.o pulak....hampes betui..nak marah pon ada...dekat setengah jam jugak la dok tunggu....grrrrrr

district ok pa..oncall tu meter jalan jugak..suh la depa mintak urgent slalu..duit poket ko jugak yg penuh nanti

----Forum Paramedik Malaysia-----




Look !nto My Eyes And Read My M!nd....F!nd YourSelf And Be YourSelf ( I'll searching For You)
avatar
AZS
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 1193
Umur : 34
Tarikh Register : 17/10/2006
Reputation : 0
Points : 4501

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by budak Itam on Mon 24 Sep 2007, 2:32 pm

dok buleh jgk. meter ktorg pon kene observe jgk oleh pgrh. kdg2 kueri nape banyok nye klaim.. ade yg smp x approve. bengang jgk. tpaksa la bincang ngn radiologist hosp besar cmner uper kes luar waktu pjbt yg diorg bole kol jxr. dh ada polisi la skang ni, hanya kes yg betoi2 urgent je bole panggil.kalu stakat tsiat kulit je, jgn panggil xray. hehehh.. lega sket.
avatar
budak Itam
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 137
Umur : 34
Tarikh Register : 03/09/2007
Reputation : 0
Points : 3749

Character sheet
Mutiara Kata saya: I dont wanna miss a thing..

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by budak Itam on Mon 24 Sep 2007, 2:36 pm

tmpt sy ni mcm2 ader.. smpkn tercucuk duri kelapa sawit/selumbar Penyek pon nk mintak xray. AP/lat plak tuh.. isk3..
avatar
budak Itam
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 137
Umur : 34
Tarikh Register : 03/09/2007
Reputation : 0
Points : 3749

Character sheet
Mutiara Kata saya: I dont wanna miss a thing..

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by AZS on Mon 24 Sep 2007, 6:21 pm

ehehhe..ko kolej mana dulu ek??kalu kl sah2 senior aku

----Forum Paramedik Malaysia-----




Look !nto My Eyes And Read My M!nd....F!nd YourSelf And Be YourSelf ( I'll searching For You)
avatar
AZS
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 1193
Umur : 34
Tarikh Register : 17/10/2006
Reputation : 0
Points : 4501

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by Rays on Fri 23 Nov 2007, 12:03 pm

best ahh korang...
banyak kena panggil...
avatar
Rays
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Gender : Male
Jumlah Post : 191
Umur : 36
Tarikh Register : 23/11/2007
Reputation : 3
Points : 3705

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by budak Itam on Fri 23 Nov 2007, 2:53 pm

aku kolej KRJB (2002-2004)..
azie, tanyer sket. kenal tak ngan suhaila samsuddin?
dier org perak, tinggi gak la minah tu Very Happy .. hehe. dier dulu kt kl batch 38,pastu dier g jb...
avatar
budak Itam
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 137
Umur : 34
Tarikh Register : 03/09/2007
Reputation : 0
Points : 3749

Character sheet
Mutiara Kata saya: I dont wanna miss a thing..

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by AZS on Fri 23 Nov 2007, 3:01 pm

aha...kenai gak la..setau aku dia kat 1st posting kat gh penang..la ni taktau dok mana dah

----Forum Paramedik Malaysia-----




Look !nto My Eyes And Read My M!nd....F!nd YourSelf And Be YourSelf ( I'll searching For You)
avatar
AZS
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 1193
Umur : 34
Tarikh Register : 17/10/2006
Reputation : 0
Points : 4501

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by Rays on Fri 23 Nov 2007, 3:09 pm

Ooo satu kump ngan aku tu..
depa 12 orang kena g JB...
Ooo itam budak kolej jb ahh..
skali ngan noi ahh..dia kat KK Tanjung Malim...
avatar
Rays
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Gender : Male
Jumlah Post : 191
Umur : 36
Tarikh Register : 23/11/2007
Reputation : 3
Points : 3705

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by budak Itam on Fri 23 Nov 2007, 4:51 pm

betoi la tu azie. dulu sue tu kt gh penang, lani balik hometown die kt taiping...
avatar
budak Itam
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 137
Umur : 34
Tarikh Register : 03/09/2007
Reputation : 0
Points : 3749

Character sheet
Mutiara Kata saya: I dont wanna miss a thing..

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by budak Itam on Fri 23 Nov 2007, 4:53 pm

eh radiographer pn kenai ka ngn sue?
ha'ah, sy 1 batch ngn noi.
bini dier ilyana tu plak jr sy. dgr citer bini dier dh bsalin ehh..
kalu jmpa noi ngn ilyana, send my regards to them,k..
eh baby gurl ka baby boy???
avatar
budak Itam
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 137
Umur : 34
Tarikh Register : 03/09/2007
Reputation : 0
Points : 3749

Character sheet
Mutiara Kata saya: I dont wanna miss a thing..

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by rinloza on Thu 13 Dec 2007, 12:56 am

perkataan yg aku meluat nak dgr....urgent tp x urgent....bukan nak kata stgh staf spital suka sgt guna "urgent"....mcm2 alsan depa bg...post ijc la...bp low la...pt tenat la....tp bila aku mai wat portable...pt yg nak d x-ray g tandas sorg diri sambil usung drip stand..apa kes?dah 2 ada gak pt yg nak diportablekan tlong aku betulkan tiub x-
ray... wawawa....hairan tp tu la kenyataan....request x-ray tp borang x isi.. yg syok tu..smpaikan s/nurse yg inchas pt pun xtau pt sndri nak d portablekan....tp tula realiti kehidupan juru x-ray...nak kata salah...bila dah kata jd salah so sume jd serba salah...delima juru x-ray
avatar
rinloza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : radiografer
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 34
Tarikh Register : 13/12/2007
Reputation : 0
Points : 3656

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by AZS on Thu 13 Dec 2007, 1:23 pm

hai cik syawal mcm nak marah sj..ekekekkeke

----Forum Paramedik Malaysia-----




Look !nto My Eyes And Read My M!nd....F!nd YourSelf And Be YourSelf ( I'll searching For You)
avatar
AZS
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 1193
Umur : 34
Tarikh Register : 17/10/2006
Reputation : 0
Points : 4501

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by Rays on Thu 13 Dec 2007, 2:18 pm

aku kat sini..orang lama sini slalu marah/nasihat MO...
jadi sekarang dah xdak kes wad time malam...
kalau ade pun betul2 urgent..
jarang gak la slalunye kes xciden...
tu pun kalau nampak betul2 patah..
kalau tak diorang suruh datang waktu pejabat buat x-ray...
Kekadang takut gak ya, kita niat nak membantu bila dah jadi camni dah jadi beban kat kita..hati dah jadi tak ikhlas, klim tetap boleh tapi pahala xdak...ish xtau lah...insyallah...
avatar
Rays
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Gender : Male
Jumlah Post : 191
Umur : 36
Tarikh Register : 23/11/2007
Reputation : 3
Points : 3705

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by nootfah on Thu 13 Dec 2007, 6:29 pm

@budak Itam wrote:sy ni baru je 2thn stgh keje kt district ni la. ada 2 org je JXR nye. so onkol seminggu sorg la.tp sy rase xpuas ati jek ngn ms onkol kte ni. sy pnah dpanggil pukul 2am dari wad. nurse yg kol 2 ckp ada kes cxr urgent. sy tnpa byk soal, dtg la jgk. dh dia kata URGENT!!. tgk2 pt 2 dtg ligat je bjalan kaki tsenyum:D smbl tgk muka mamai pale sy. tgk borg xray, cxr, c/o chronic cough:?: .baru admit upe nye pt 2. yg tu kira urgent jgk ke? geram:x la jgk,tp tlanjur dh dtg, xray jela.. tp kerap jgk la dirg ni guna pkataan URGENT 2 tp xurgent pon..pe pndpt kawan2 sumer:idea: ??

salah hang la budak hitam..... lain kali kalau ade permintaan urgent x-ray hang sepatutnye bercakap dengan doktor yang minta x-ray urgent tu bukan cakap dengan staf nurse....

tanye doktor kenape nak urgent....
daripada jawapan doktor tu barulah kite sebagai juru x-ray boleh buat justifikasi samade kes itu betul2 urgent ataupun tidak...

jxr juga perlu ade pengetahuan yang luas dalam bidang perubatan supaya taklah senang2 je di goreng oleh staf2 lain....
avatar
nootfah
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : radiographer
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 30
Tarikh Register : 06/12/2007
Reputation : 0
Points : 3662

Character sheet
Mutiara Kata saya: Dan Allah mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu lahirkan. (En Nahl;19)

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by AZS on Mon 17 Dec 2007, 12:04 am

ada juga yg bagi alasan "patient ill" sbb tu ward minta portable...wakakakkak... takda masa nak layan....bila p buat portable tgk patient siap dok gelak sakan lagi....buang karan sj

----Forum Paramedik Malaysia-----




Look !nto My Eyes And Read My M!nd....F!nd YourSelf And Be YourSelf ( I'll searching For You)
avatar
AZS
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 1193
Umur : 34
Tarikh Register : 17/10/2006
Reputation : 0
Points : 4501

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by voo5733 on Mon 17 Dec 2007, 8:39 pm

hai..sy nk luahkan ckit ttg kes urgent after office hour...dorg (staff wad) pndai tipu tao...jika trima 1 kes sahaja, dorg akan hantar kes yg lain tanpa tanya apa2 pun..pastu dorg tipu PPK dorg kononnya dh inform JXR...tp skali PPK tu tny sy, rahsia ni bocor..Jd sy mengamuk, call wad tu n sound staff yg pandai2 hantar kes turun tanpa inform. Sy mnt PPK hantar balik pt tu tanpa buat X-ray..Perkara tu dh lama berlaku..sejak akhir2 ni dh x buat bgtu...geram betul... Embarassed
avatar
voo5733
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Juru X-ray
Gender : Male
Jumlah Post : 19
Umur : 34
Tarikh Register : 17/11/2007
Reputation : 0
Points : 3681

Character sheet
Mutiara Kata saya: Terbaik Kali Pertama

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by aliem on Tue 18 Dec 2007, 11:13 pm

biasalah memang cam tu kebanyakan tempat

aliem
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juru x-ray
Gender : Male
Jumlah Post : 17
Umur : 44
Tarikh Register : 07/06/2007
Reputation : 0
Points : 3847

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by nootfah on Wed 19 Dec 2007, 12:06 am

@Azie wrote:ada juga yg bagi alasan "patient ill" sbb tu ward minta portable...wakakakkak... takda masa nak layan....bila p buat portable tgk patient siap dok gelak sakan lagi....buang karan sj

tanye la lagi... pt ade pakai apa2 alat bantuan pernafasan ke?

macam2 bende nak kene siasat sebelum nak naik portable nih... kalau rajin la...

kalau malas belasah je buat....
avatar
nootfah
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : radiographer
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 30
Tarikh Register : 06/12/2007
Reputation : 0
Points : 3662

Character sheet
Mutiara Kata saya: Dan Allah mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu lahirkan. (En Nahl;19)

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by Deuce on Wed 19 Dec 2007, 12:29 am

E.g:
Ask for pt's spo2 level,gcs,bp.
PD,post CT insertion,heparin dependent or DIL status.

Explain+educate a bit in term of dose n radiation safety measure.
(kindly follow 'cardinal's radiation protection rule')
Wisely touch abit in image quality involved.
Diagnose or non-diagnosed film produced.
Its NOT that we dont want or refrain to perform mobile x-ray but merely radiation protection toward staffs,pt's relative and the image end-result is concerned.
Talk confidently and show them that u know what u ar doing,insya'allah they (M.O's) will understand.
avatar
Deuce
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Medical Imaging Technologist
Gender : Male
Jumlah Post : 276
Umur : 42
Tarikh Register : 13/12/2006
Reputation : 0
Points : 4036

Character sheet
Mutiara Kata saya: Underground M.I.T Movement

View user profile http://www.ilovepalestine.com

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by AZS on Wed 19 Dec 2007, 6:02 pm

@nootfah wrote:
@Azie wrote:ada juga yg bagi alasan "patient ill" sbb tu ward minta portable...wakakakkak... takda masa nak layan....bila p buat portable tgk patient siap dok gelak sakan lagi....buang karan sj

tanye la lagi... pt ade pakai apa2 alat bantuan pernafasan ke?

macam2 bende nak kene siasat sebelum nak naik portable nih... kalau rajin la...

kalau malas belasah je buat....


tanya pun tak guna sbb slalu jadi...bila p buat portable patient semua ok...siap boleh jalan gi cafe beli mknan tuh....

----Forum Paramedik Malaysia-----




Look !nto My Eyes And Read My M!nd....F!nd YourSelf And Be YourSelf ( I'll searching For You)
avatar
AZS
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 1193
Umur : 34
Tarikh Register : 17/10/2006
Reputation : 0
Points : 4501

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by As on Wed 19 Dec 2007, 8:02 pm

ermmm samala semua tmpt ponn asalkan yg berkerja tu namanya manusia.....bohongg kuat...dah tk larat nk gocoh dgn misi dan doktorr haa...berapi jeh rasa
avatar
As
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : juru xray
Gender : Female
Jumlah Post : 12
Umur : 37
Tarikh Register : 10/11/2006
Reputation : 0
Points : 4053

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by orgBARU on Thu 20 Dec 2007, 5:19 pm

[quote="nootfah"]
@budak Itam wrote:

salah hang la budak hitam..... lain kali kalau ade permintaan urgent x-ray hang sepatutnye bercakap dengan doktor yang minta x-ray urgent tu bukan cakap dengan staf nurse....

tanye doktor kenape nak urgent....
daripada jawapan doktor tu barulah kite sebagai juru x-ray boleh buat justifikasi samade kes itu betul2 urgent ataupun tidak...

jxr juga perlu ade pengetahuan yang luas dalam bidang perubatan supaya taklah senang2 je di goreng oleh staf2 lain....

hmm order2 kat ward tu MO yang buat tp MO hanya tulis kat casenote n sign borang radiology kosong je..yg lain semua SN/JM yg buat...termasuk inform JXR n isi borang radiology tu... kalo brani, speed dail la MO tu tanya reason order portable...huhu kalo menang takyah la naik ward:tepuk: ...tp kalo kena ole MO tu balik putih mata la:x ...hehehe
avatar
orgBARU
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : PPP (CI) U29
Gender : Male
Jumlah Post : 34
Umur : 41
Tarikh Register : 11/06/2007
Reputation : 0
Points : 3838

Character sheet
Mutiara Kata saya: Perjuangan Adalah Usaha Yang Berterusan....kan? kan?

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by orgBARU on Thu 20 Dec 2007, 5:33 pm

cite camni sama gak ngan URGENT borang patologi yg dihantar ke lab...huhuhu..tp MLT tak nampak patient...

PPP yg oncall di KK pun camtu gak...dtg ke klinik mlm2 buta sebab demam saja...dah la tu dah bebepa demam tp xdtg office hour...

saya pena kena sekali masa di ane...ambulans call kata ada kecemasan d rmh..tp bila sampai sana pt DM tak dpt bangun tp masi sedar lagi... ok itu tak pa la... yg lebih me"manas"kan ialah tu rumah org kaya ada bebepa buah keta besar+kecik kat rumah tu xguna menghantar ke hosp tp call ambulans pula... bengang

kes camtu sampai ane pun paling2 masuk zone yellow je... byk kes yg xurgent tp dijadikan urgent... hehehe
avatar
orgBARU
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : PPP (CI) U29
Gender : Male
Jumlah Post : 34
Umur : 41
Tarikh Register : 11/06/2007
Reputation : 0
Points : 3838

Character sheet
Mutiara Kata saya: Perjuangan Adalah Usaha Yang Berterusan....kan? kan?

View user profile

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by pacimot on Thu 20 Dec 2007, 8:22 pm

budak itam...ko induksi kat mana...???
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3751

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: urgent, x urgent...!!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum