FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

kesian

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

kesian

Post by hertwig on Mon 20 Nov 2006, 3:24 pm

hi,nampaknye forum jtp ni tak dpt sambutan la.sme la mcm servis diaorg tak de org,yg org tau cume dr.gigi je org kenal.

stakat ni blum ade lg peluang utk
meningkat maju dlm bidang paramedik pergigian kat m'sia ni.diploma kita org pun tak tahu nak jaja kat mane sbb blum ade lg pengajian peringkat ijazah kat ipta.
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by MaStErMiNd on Mon 20 Nov 2006, 3:39 pm

sabar bro.... slow2... ada peluang nanti naik la kerjaya JTP ni...

----Forum Paramedik Malaysia-----






http://forumparamedik.blogspot.com/
avatar
MaStErMiNd
WEBMASTER
WEBMASTER

Jawatan : Paramedic
Gender : Male
Jumlah Post : 391
Umur : 42
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 11553

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya Datang, Saya Lihat, Saya Takluk...

View user profile http://www.facebook.com/moblagata http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Mon 20 Nov 2006, 4:14 pm

ya betul org cuma kenal doktor gigi je..

hertwig, apa tugas juruteknologi pergigian??
sama ke dgn tugas doktor gigi??
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by zulk on Mon 20 Nov 2006, 4:40 pm

klu kat klinik gigi swasta sapa yg design gigi palsu??

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4209

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Tue 21 Nov 2006, 9:48 am

MaStErMiNd wrote:sabar bro.... slow2... ada peluang nanti naik la kerjaya JTP ni...

aku pun harap begitu jugak geng
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Tue 21 Nov 2006, 9:51 am

eriy wrote:ya betul org cuma kenal doktor gigi je..

hertwig, apa tugas juruteknologi pergigian??
sama ke dgn tugas doktor gigi??

jtp ni keja kat dlm lab pergigian je,dr kat surgery room
kite buat gigi palsu, dr cabut gigi tp dr pun adegak blajar setting gigi kat U
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Tue 21 Nov 2006, 9:54 am

zulk wrote:klu kat klinik gigi swasta sapa yg design gigi palsu??

kalo nak tahu kebanyakkan gigi palsu kat klinik swasta tu jtp kerajaan yg buat,ade yg buat bisnes ngan dr swasta ni
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Tue 21 Nov 2006, 3:01 pm

ooo..gitu bole buat bisnes pla gigi ni ye..

gigi palsu tu diperbuat dari apa???
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Tue 21 Nov 2006, 3:24 pm

gigi sintetik namanya,d buat dr akrilik dan kebanyakkannya diimport dr colombia dan eropah.klas tu gigi palsu org kat m'sia ni cume dia org tak sedar je
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Tue 21 Nov 2006, 3:39 pm

gigi sintetik namanya,d buat dr akrilik dan kebanyakkannya diimport dr colombia dan eropah.klas tu gigi palsu

ooo...gitu..a'ah la klas gitu..jadi satu gigi tu harganye berapa..???
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Tue 21 Nov 2006, 3:44 pm

dia jual satu set,harga dlm rm 50 utk satu set gigi atas ,kalau dah siap gigi tu kalo kat private dlm RM500++.kalo gov. dlm rm 150 je
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Tue 21 Nov 2006, 3:52 pm

satu set tu berapa banyak??
kalu nak pasang satu je macamna??
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Wed 22 Nov 2006, 10:41 am

eriy wrote:satu set tu berapa banyak??
kalu nak pasang satu je macamna??


satu set ada 16 gigi utk gigi atas dan bwh so smuanya 32 gigi,kalo nak pasang satu bole tp kena buat prosedur pembuatan denture mcm biasa la.
kena ada plat dulu baru blh proceed,plat tu kita buat trus ngan gigi tu,sama juga kalo utk pembuatan gigi-gigi yg lain Smile
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Wed 22 Nov 2006, 10:48 am

satu batang gigi tu berapa??

gigi palsu emas tu..emas betul2 ke..??
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Wed 22 Nov 2006, 2:59 pm

eriy wrote:satu batang gigi tu berapa??

gigi palsu emas tu..emas betul2 ke..??

kalo gov.caj tak la mahal,kalo private sampai 150++.

emas tu di panggil dental gold,bkn mcm emas biasa,dental gold ni tak ada nilai dan juga keras sbb utk menmpung beban gigitan manusia yg smmgnya berat,dental gold ni tlh di aloikan
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Wed 22 Nov 2006, 3:30 pm

ooo..ye ke..
selalu kalu nak p cabut gigi tu mesti kena suntik dulu kan..lepas tu kebas..
berapa lama rasa kebas tu hilang??
kalu gov & swasta sama ke jenis suntikan tu..??
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Wed 22 Nov 2006, 3:36 pm

eriy pernah ke kena cabut gigi[/img]
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Wed 22 Nov 2006, 3:42 pm

pernah.. waktu sekolah dulu..sakit tak terhingga..adooiiii...
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Wed 22 Nov 2006, 3:50 pm

o....tu zaman kite skolah dulu.skrg teknologi pergigian byk berubah dan maju.ubat suntik gov.ngan swasta same je L.A namenye local anaesthetic.lain kali kalo sakit masa kena cabut kena bagi tau kat operator.kdg2 kadar dos l.a berbeza2 bagi manusia.kat teori lain kat praktikal lain
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Wed 22 Nov 2006, 3:54 pm

ooo..ye ke dos berbeza..

satu lagi kalu gigi tengah sakit, tak bole cabut kenapa??
dan, kalu kanak2 gigi baik ditampal dari dicabut sebab gigi baru lambat tumbuh..betul ke???
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Wed 22 Nov 2006, 4:05 pm

eriy wrote:ooo..ye ke dos berbeza..

satu lagi kalu gigi tengah sakit, tak bole cabut kenapa??
dan, kalu kanak2 gigi baik ditampal dari dicabut sebab gigi baru lambat tumbuh..betul ke???

kalo gigi sakit msti la kena cabut, Very Happy

kena tgk gak kalo gigi susu kena tampal la sementara gigi kekal kluar kdg2 ade juga bbudak dah kluar gigi kekal awal2 sbb tu la kena tampal sbb kalo d cabut tak de gigi ganti
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Wed 22 Nov 2006, 4:15 pm

tak maksud saya kalu gusi tu tengah sakit berdenyut2..time tu bole cabut tak..???
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by Lord Vlad on Wed 22 Nov 2006, 4:32 pm

cabut gigi merupakan benda paling ngeri atas muka bumi nih.... dengan jarumnya yang panjang.... dengan pelayarnya... pastu korek gigi pakai gerudi...

eeeyyyyyyy....

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2439
Umur : 38
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5337

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by eriy on Wed 22 Nov 2006, 4:46 pm

lelaki pon takut cabut gigi ke...

tapi memang betul la cabut gigi memang mengerikan..
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 39
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 3973

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kesian

Post by hertwig on Fri 24 Nov 2006, 8:46 am

eriy wrote:tak maksud saya kalu gusi tu tengah sakit berdenyut2..time tu bole cabut tak..???

o...mmg tak blh cabut gigi time gusi bengkak,sbb gusi tu dah kena jangkitan,Dr. mesti bagi ubat biar gusi tu sembuh dulu baru cabutan blh di buat,
avatar
hertwig
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : juruteknologi pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 33
Umur : 39
Tarikh Register : 20/11/2006
Reputation : 0
Points : 3986

View user profile

Back to top Go down

Re: kesian

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum