FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Pembedahan plastik dan rekonstruktif

Go down

Pembedahan plastik dan rekonstruktif

Post by AZS on Wed 24 Oct 2007, 4:12 pm

Oleh - DR. TAM CAI LIAN & KHOO YOONG TING (Jabatan Psikologi, Fakulti Kesihatan dan Sains Semulajadi, Kolej Universiti Sunway, Bandar Sunway, Petaling Jaya)


PEMBEDAHAN plastik boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu pembedahan kosmetik dan pembedahan rekonstruktif.

Pembedahan kosmetik bertujuan memperbaiki bentuk struktur badan yang normal bagi meningkatkan tahap keyakinan dan harga diri manakala pembedahan rekonstruktif pula bertujuan untuk memperbaiki bentuk badan dan fungsi tubuh yang cedera akibat kemalangan, penyakit dan kecacatan kelahiran.

Contohnya, pembedahan rekonstruktif dilakukan untuk keadaan-keadaan seperti muka berparut dan melepuh, kening yang tidak kemas, wajah yang muncung dan merengus.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Abdul Latiff Ahmad dalam satu kenyataan pada tahun lalu berkata, sepanjang empat tahun lepas, permintaan terhadap pembedahan kosmetik dan plastik di seluruh dunia telah mencatat peningkatan mendadak iaitu 280 peratus dan negara kita Malaysia turut tidak terkecuali.

Menurut beliau, kerajaan akan memperkenalkan akta baru selain meminda akta yang sedia ada untuk melindungi kepentingan pengguna yang menjalani pembedahan plastik sama ada untuk tujuan perubatan atau kecantikan.

Katanya, perlindungan ini penting berikutan dengan meningkatnya pihak yang mendakwa diri mereka sebagai pakar bedah kosmetik dan plastik akibat daripada permintaan tinggi masyarakat.

Terdapat banyak jenis pembedahan kosmetik yang ditawarkan oleh para pakar pembedahan plastik. Antara yang terkemuka di kalangan pengguna ialah Abdominoplasty (untuk mengetatkan dan menegangkan otot abdominal), Augmentation Mammoplasty (pembesaran payudara) dan Chemical Peel (untuk mengatasi masalah kedut di bahagian muka).

Sumbing atau rekahan

Masalah sumbing atau rekahan lelangit, bibir dan pembedahan tengkorak muka merupakan pembedahan rekonstruktif yang paling banyak dijalankan di Malaysia. Pembedahan plastik bukan sahaja popular di kalangan wanita tetapi juga lelaki.

Pembedahan kosmetik dan rekonstruktif sememangnya menyumbang ke arah peningkatan keyakinan dan harga diri individu khususnya di kalangan wanita.

Individu normal yang menjalani pembedahan plastik biasanya bertujuan untuk meningkatkan imej diri dan seterusnya meningkatkan tahap keyakinan dan harga diri mereka.

Sesetengah daripada mereka memilih untuk menjalankan pembedahan plastik semata-mata untuk menjadi sebahagian daripada rakan-rakan di samping meningkatkan pergaulan.

Selain itu, ada di antara mereka yang memilih untuk menjalankan pembedahan kerana peluang pekerjaan di pasaran biasanya tertumpu kepada mereka yang mempunyai rupa paras yang cantik serta bentuk badan yang ramping.

Oleh yang demikian, ramai pemuda-pemudi sanggup membelanjakan wang ringgit yang banyak untuk meningkatkan imej dengan harapan bahawa penampilan yang menarik dapat meningkatkan peluang pekerjaan.

Pembedahan rekonstruktif khususnya amat berguna untuk mangsa-mangsa kemalangan, kecacatan kelahiran dan ketumbuhan di bahagian muka.

Ia akan memberikan mereka peluang untuk menjalani hidup yang normal tanpa dipandang rendah oleh orang ramai. Ini juga akan memberikan mereka peluang untuk bergaul dan diterima oleh komuniti.

Selain manfaatnya, pembedahan plastik juga mendatangkan kesan negatif terhadap para pengguna. Pembedahan plastik merupakan kaedah yang memerlukan pemeriksaan yang rapi dari semasa ke semasa.

Kos minimum satu pembedahan contohnya hidung ialah sebanyak RM2,000 dan seseorang dikehendaki untuk menjalani pembedahan yang sama sekurang-kurangnya sekali dalam masa lima tahun.

Bayangkan berapa banyak seseorang individu perlu berbelanja untuk pembedahan hidung sahaja!

Pembedahan yang dijalankan dilakukan oleh pakar. Dengan itu, kemungkinan untuk kesilapan doktor mahupun pakar memang tidak boleh disangkal.

Pembedahan plastik tidak memberi jaminan bahawa ia akan mendatangkan kesan yang diingini. Pembedah mempunyai risiko untuk melakukan kesilapan yang akan menyebabkan jangkitan.

Jika jangkitan adalah minor, maka peluang dirawat lebih tinggi. Akan tetapi, untuk jangkitan yang serius, mungkin mendatangkan komplikasi yang akan mengakibatkan kematian.

Pembedahan kosmetik pada hakikatnya akan mengakibatkan kesakitan yang teramat dan kesakitan ini berkemungkinan berlarutan dari tempoh satu hari ke sekurang-kurangnya enam bulan.

Ini bermakna seseorang terpaksa menahan kesakitan daripada pembedahan plastik untuk satu tempoh yang tertentu.

Lebam dan pendarahan merupakan fenomena yang normal berikutan pembedahan plastik sama ada pembedahan kosmetik ataupun rekonstruktif.

Ubat bius yang digunakan semasa pembedahan plastik juga akan mendatangkan kesan negatif terhadap pengguna walaupun kemungkinan fenomena ini adalah minimum.

Contohnya, kelebihan ubat bius yang digunakan akan mengakibatkan risiko penyakit jantung, kerosakan otak dan juga kematian. Ini bererti amaun ubat bius yang diberikan tidak boleh melebihi had tertentu.

Peranan ibu bapa, media

Ibu bapa memainkan peranan penting dalam mempengaruhi anak-anak mengenai pembedahan plastik. Sesetengah ibu bapa memberikan tumpuan yang berlebihan khasnya pada imej fizikal anaknya.

Ada di antara mereka yang memberi komen yang kritikal dan membuat perbandingan rupa fizikal sesama adik-beradik. Perbandingan tersebut akan mempengaruhi keyakinan diri anak-anak mereka.

Ini akan menyebabkan anak-anak dipengaruhi oleh konsep bahawa imej luaran seseorang adalah sangat penting dan ini akan mendorong mereka untuk menyokong pembedahan plastik walaupun mereka adalah normal.

Oleh yang demikian, ibu bapa seharusnya memberi sokongan moral kepada mereka yang mempunyai keyakinan diri yang rendah.

Ibu bapa seharusnya melimpahkan kasih sayang kepada anak-

anak tanpa pilih kasih. Ini akan membantu meningkatkan keyakinan mereka dalam proses menjadi orang dewasa.

Pihak media juga memainkan peranan penting dalam mempromosikan pembedahan plastik. Kebanyakan masa, pihak media sering memaparkan imej-imej wanita muda cantik yang berbadan ramping, seksi dan menggodakan.

Demi menarik pelanggan lelaki, model lelaki yang kacak dan berotot sering dipaparkan. Tanpa disedari ini akan menggalakkan para pembaca membandingkan diri mereka dengan model-model yang dipaparkan oleh pihak media.

Untuk menimbulkan kesedaran yang lebih rasional di kalangan pembaca mengenai kebaikan dan keburukan pembedahan, pihak media sebenarnya boleh memainkan peranan mereka dengan memaparkan kes-kes pembedahan plastik yang gagal dan bukan sahaja memaparkan pembedahan yang berjaya.

Ini akan memberi kesedaran yang lebih realistik kepada orang ramai mengenai apakah pembedahan plastik dan seterusnya mengurangkan kes-kes pembedahan plastik yang gagal di kalangan wanita khususnya.

Walau betapa mudahnya sesetengah pembedahan plastik, prosedurnya masih mengandungi unsur-unsur risiko yang tertentu yang mungkin memberi kesan ke atas fizikal luaran dan kesihatan seseorang.

Kita seharusnya menilai dan berusaha untuk mencapai kecantikan luaran dan dalaman dengan cara yang menasabah.

Kebanyakan orang muda sanggup memperbaiki rupa fizikal yang diidamkan tanpa berfikir secara mendalam apakah padah buruk yang mungkin ditanggung kemudian.

Bersyukur

Pada hakikatnya penukaran imej luaran tidak akan menukar sahsiah dalaman seseorang. Kita seharusnya bersyukur ke atas berkat Tuhan yang merahmati kita dengan keadaan fizikal dan mental yang sihat.

Mengapakah seseorang yang sihat dan normal memilih untuk menjalani pembedahan kosmetik semata-mata untuk memperbaiki imej diri? Bukankah terdapat banyak cara lain yang boleh meningkatkan daya tarikan dan keyakinan diri?

Contohnya memperbaiki cara pertuturan, mengutamakan nilai-nilai budi pekerti dan rajin menuntut ilmu demi melahirkan sahsiah yang menarik dan berkekalan.

Akan tetapi, mereka yang mengalami kecacatan fizikal seperti sumbing bibir dan lelangit sememangnya mempunyai alasan yang munasabah untuk menjalani pembedahan rekonstruktif supaya fungsi pertuturan tidak terjejas serta membantu meningkatkan imej luaran.

Seseorang tidak harus memilih untuk menjalani pembedahan plastik dengan alasan bahawa kebanyakan orang memilih pembedahan plastik dan mengapa mereka harus dikecualikan.

Ini merupakan alasan yang paling tidak munasabah untuk membelanjakan wang ringgit yang banyak kerana ingin mengikut trend ataupun aliran zaman.

Memandangkan pembedahan plastik memberikan sumbangan dan juga mendatangkan pelbagai risiko, setiap individu seharusnya membuat keputusan yang bijak sama ada menjalani pembedahan ataupun sebaliknya.

Pertimbangan yang menyeluruh dan bijak harus diambil oleh setiap individu untuk mengelakkan sebarang penyesalan pada masa hadapan.

----Forum Paramedik Malaysia-----
Look !nto My Eyes And Read My M!nd....F!nd YourSelf And Be YourSelf ( I'll searching For You)
avatar
AZS
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 1193
Umur : 35
Tarikh Register : 17/10/2006
Reputation : 0
Points : 4573

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Pembedahan plastik dan rekonstruktif

Post by aeyes on Fri 22 Jul 2011, 4:19 pm

hello,
kawan sy mempunyai masalah berkaitan untuk mmbuat pembedahan rekonstruktif iaitu mencari lokasi yg sesuai untuk membuat pembedahan tersebut..dimanakah beliau boleh mmbuat pembedahan tersebut?dimana kos nya lebih berpatutan?terima kasih

aeyes
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Qa
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 32
Tarikh Register : 22/07/2011
Reputation : 0
Points : 2414

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum