FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by keantt on Sun 04 Nov 2007, 1:30 pm

Tuan2 puan2 sklian, boleh senaraikan kursus-kursus yang boleh dilanjutkan, berkaitan dengan perubtan kecemsan dan prehospital care.
Sila senaraikan nama kursus dan tempat pengajian.
Sila panjangkan senarai...

1. Post Basic in PreHospital Care
(Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia - HUKM)

2. Sarjana Muda Sains Perubatan Kecemasan
(Universiti Kebangsaan Malaysia - UKM)

3. Advanced Diploma in Nursing (Emergency Nursing)
(Universiti Malaya Medical Centre - UMMC)

4. Post Basic in Emergency
(Kolej Pembantu Perubatan Ulu Kinta)

5. Post Basic in Emergency
(Kolej Pembantu Perubatan Seremban)

6. Certificate in Emergency Medical Technician (EMT-Basic)
(ACMS college of Medical Science)

7. Diploma in Paramedical Sciences (Pre-Hospital Care)
(Masterskills University College of Health Sciences)

8. Diploma in Paramedic Sciences
(Cyberjaya University College of Medical Sciences CUCMS)


Last edited by keantt on Wed 27 Aug 2008, 6:58 am; edited 4 times in total

keantt
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Students
Gender : Male
Jumlah Post : 45
Umur : 31
Tarikh Register : 06/10/2007
Reputation : 0
Points : 3235

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by x`atuk07 on Wed 07 Nov 2007, 6:11 pm

@keantt wrote:
1. Post Basic in PreHospital Care
(Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia - HUKM)


minat dgn yg ni..kat web mana nak cr ni..klik kat web HUKM takde lak..camne nak minta nie..sesape boleh tolong tak

x`atuk07
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : penolong jee..
Gender : Male
Jumlah Post : 4
Umur : 39
Tarikh Register : 07/04/2007
Reputation : 0
Points : 3399

View user profile http://www.irfanhafiz.multiply.com

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by keantt on Wed 07 Nov 2007, 9:33 pm

Memang ada post basic ini, ada kawan grad dari post basic sana...
maklumat lanjut, boleh hubungi HUKM Emergency Department

Tel: (603) - 9170 2020
Fax: (603) - 9173 8612

edhukm@yahoo.com

keantt
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Students
Gender : Male
Jumlah Post : 45
Umur : 31
Tarikh Register : 06/10/2007
Reputation : 0
Points : 3235

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by adilla on Fri 09 Nov 2007, 6:32 am

@keantt wrote:3. Advanced Diploma in Nursing (Emergency Nursing)
(Universiti Malaya Medical Centre - UMMC)

boleh sesiapa tolong beri keterangan lanjut,still 3 tahun training ke?

adilla
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 303
Umur : 33
Tarikh Register : 20/04/2007
Reputation : 18
Points : 3441

Character sheet
Mutiara Kata saya: HiAsI PeRiBaDi

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by keantt on Fri 09 Nov 2007, 11:57 am

Advanced Diploma in Nursing (Emergency Nursing)
(Universiti Malaya Medical Centre - UMMC)

52 weeks (1 tahun)
maklumat lanjut, sila hubungi

Universiti Malaya Medical Centre - UMMC
Continuous Professional Development Program (Nursing)
University Malaya Medical Centre
Tel: 03-79492221/2029 / advnursing@ummc.edu.my

atau

http://www.ummc.edu.my/index.php?option=com_content&task=view&id=612&Itemid=1521

keantt
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Students
Gender : Male
Jumlah Post : 45
Umur : 31
Tarikh Register : 06/10/2007
Reputation : 0
Points : 3235

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by anakpintar on Fri 09 Nov 2007, 2:22 pm

Good info bro...keep it up...

anakpintar
MOD LAMA
MOD LAMA

Negeri :
Jawatan : Diehard Bikers.....
Gender : Male
Jumlah Post : 421
Umur : 39
Tarikh Register : 06/09/2007
Reputation : 2
Points : 3532

Character sheet
Mutiara Kata saya: Best In Me!

View user profile http://www.anakpintar.net

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by keantt on Fri 09 Nov 2007, 6:37 pm

siapa siapa yang ada maklumat tentang kursus berkaitan kecemasan / prehospital care. sila kemukakan dan panjangkan senarai di atas... Maklumat dikongsi sama semua...

keantt
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Students
Gender : Male
Jumlah Post : 45
Umur : 31
Tarikh Register : 06/10/2007
Reputation : 0
Points : 3235

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by zamICU on Sun 11 Nov 2007, 9:02 am

sal2 , kekawan.... Kalau bole tolong jelaskan lagi tentang kursus ni.... Ape kelayakan yang perlu untuk mengikuti program ni... Saya masih tak jelas lagi la... Adakah lain-lain unit staff, contohnya staff yang post di ICU, bole memohon untuk kursus di atas...? TQ...

zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 36
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3283

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by msaa on Sun 11 Nov 2007, 3:56 pm

DekDee wrote:
@keantt wrote:3. Advanced Diploma in Nursing (Emergency Nursing)
(Universiti Malaya Medical Centre - UMMC)

boleh sesiapa tolong beri keterangan lanjut,still 3 tahun training ke?
Tahun lepas forum lama kita bercakap pasal advance diploma MA...the way to have a degree continunity from diploma MA...nampak nya nursing take a better step than us walopun A&E posbasic lead by MA college..kita x jadi apa2!!!!!

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 104
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3575

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by zamICU on Wed 14 Nov 2007, 6:59 am

Saya ada dengar... MA yang bertugas di A&E dan mempunyai Post Basik A&E jer bole apply untuk Ijazah Perubatan Kecemasan... Betul ke?

zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 36
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3283

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by keantt on Fri 16 Nov 2007, 8:09 am

Inilah syaratnya jika AMO ingin memohon SARJANAMUDA SAINS PERUBATAN KECEMASAN.
(maklumat dari laman web UKM)

1. Mempunyai Diploma Pembantu Perubatan daripada Kolej Kementerian Kesihatan Malaysia ataupun kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya. Pemegang Diploma Pembantu Perubatan yang mempunyai pengalaman bekerja selama sekurang-kurangnya 2 tahun boleh dipertimbangkan untuk pemindahan kredit sebanyak 30% tertakluk kepada pencapaian di peringkat diploma.
atau
2. Kolej Kementerian Kesihatan Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya DAN Post Basik Kecemasan atau Post Basik Pre-Hospital Care. Pemegang diploma pembantu perubatan yang berkenaan serta mempunyai pengalaman bekerja selama sekurang-kurangnya 2 tahun boleh dipertimbangkan untuk pemindahan kredit sebanyak 50% tertakluk kepada pencapaian di peringkat diploma
So, MA yang ada post basic emergency, boleh apply untuk pindah kredit.. kursus ini terbuka kepada semua...

keantt
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Students
Gender : Male
Jumlah Post : 45
Umur : 31
Tarikh Register : 06/10/2007
Reputation : 0
Points : 3235

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by zamICU on Fri 16 Nov 2007, 12:04 pm

Oh.... Baru la aku paham... Memang menarik, tapi kelebihan kepada Post basic Perubatan Kecemasan.... Ok la tu.... Tahniah untuk sesape yang bekerja di A&E.... cheers cheers cheers

zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 36
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3283

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by Pac-Man on Thu 20 Dec 2007, 12:54 pm

Kalau kami ni nak ambil boleh tak?

Pac-Man
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Penguasa Bomba
Gender : Male
Jumlah Post : 25
Umur : 36
Tarikh Register : 20/12/2007
Reputation : 0
Points : 3133

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by keantt on Sat 05 Jan 2008, 9:48 pm

kursus post basic tu memang untuk mereka yang ada diploma MA ataupun Nursing la...

Bagi kursus saujana muda di universiti.. boleh apply.. dengan memenuhi syarat universiti... MUET dll...

Pac-Man, you dah EMT kan? EMT-B, EMT-I, EMT-P?

keantt
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Students
Gender : Male
Jumlah Post : 45
Umur : 31
Tarikh Register : 06/10/2007
Reputation : 0
Points : 3235

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by Pac-Man on Mon 14 Jan 2008, 2:29 pm

Belum EMT lagi.Saya ada FRLS je. Saya major disaster and crisis study.

Pac-Man
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Penguasa Bomba
Gender : Male
Jumlah Post : 25
Umur : 36
Tarikh Register : 20/12/2007
Reputation : 0
Points : 3133

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by zulk on Mon 14 Jan 2008, 5:22 pm

@keantt wrote:Inilah syaratnya jika AMO ingin memohon SARJANAMUDA SAINS PERUBATAN KECEMASAN.
(maklumat dari laman web UKM)

1. Mempunyai Diploma Pembantu Perubatan daripada Kolej Kementerian Kesihatan Malaysia ataupun kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya. Pemegang Diploma Pembantu Perubatan yang mempunyai pengalaman bekerja selama sekurang-kurangnya 2 tahun boleh dipertimbangkan untuk pemindahan kredit sebanyak 30% tertakluk kepada pencapaian di peringkat diploma.
atau
2. Kolej Kementerian Kesihatan Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya DAN Post Basik Kecemasan atau Post Basik Pre-Hospital Care. Pemegang diploma pembantu perubatan yang berkenaan serta mempunyai pengalaman bekerja selama sekurang-kurangnya 2 tahun boleh dipertimbangkan untuk pemindahan kredit sebanyak 50% tertakluk kepada pencapaian di peringkat diploma
So, MA yang ada post basic emergency, boleh apply untuk pindah kredit.. kursus ini terbuka kepada semua...


menarik gak... tp apa maksudnya pencapaian d peringkat diploma.. ??

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'

zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 631
Umur : 107
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by zamICU on Tue 15 Jan 2008, 3:59 am

Betul juga... Pencapaian dari segi aper? Kalau dari segi akademi adakah ia diambil kira dari setiap ujian yang kkm berikan pada kita semasa student? jika, ya.... Bagaiman kita nak mengetahui poniter yang kita perolehi?

zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 36
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3283

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by Guest on Thu 17 Jan 2008, 9:16 pm

pengambilan tahun 2008-2009 takde la . kena tunggu 2010. Crying or Very sad

Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by shamie on Sun 20 Jan 2008, 12:40 am

saya SRN ada pbasik kecemasan dan kerja kat jab kecemasan berminat dgn perubatan kecemasan di ukm blh apply tak

shamie
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : GOVERMENT STAF
Gender : Female
Jumlah Post : 25
Umur : 41
Tarikh Register : 19/01/2008
Reputation : 0
Points : 3105

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by shamie on Sun 20 Jan 2008, 12:48 am

diiktiraf ke :srbt:>: sure ke bila keluar dapat promotion u41

shamie
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : GOVERMENT STAF
Gender : Female
Jumlah Post : 25
Umur : 41
Tarikh Register : 19/01/2008
Reputation : 0
Points : 3105

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by zamICU on Tue 22 Jan 2008, 4:23 am

Setahu saya jika ada kekosongan jawatan saja baru bole apply.... Promotion utk jawatan SN U41 ada berapa kekosongan....?

zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 36
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3283

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by zulk on Wed 23 Jan 2008, 6:17 pm

setahu aku.. anggota kumpulan sokongan yg berijazah perlu memohon utk ke gred P&P (U41).. bukan secara automatik dpt .. dan ia juga memerlukan sokongn ketua jabatan... markah skt..maintain >90.. dan perlu memenuhi beberapa syarat yg d nyatakan dlm iklan..

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'

zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 631
Umur : 107
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by zamICU on Thu 31 Jan 2008, 6:23 am

Ohhhhh..... Cam tu ker....

zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 36
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3283

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by keantt on Wed 27 Feb 2008, 9:34 pm

Kawan hari ini bagi tau... Post Basic - Prehospital Care HUKM sudah dibuka untuk registration bagi sesi 2008/2009...
further info, contact HUKM 03-91455491

keantt
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Students
Gender : Male
Jumlah Post : 45
Umur : 31
Tarikh Register : 06/10/2007
Reputation : 0
Points : 3235

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by kemore on Fri 14 Mar 2008, 8:22 am

bgus ada info mcmni...leh kembangkan kerjaya...makin minat mendalam dlm bidang ni..hope leh naikkan semngat kerja suma ppp in mlaysia.siapa usaha dia dapat....

kemore
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pppp biru
Gender : Male
Jumlah Post : 12
Umur : 30
Tarikh Register : 12/03/2008
Reputation : 0
Points : 3059

View user profile

Back to top Go down

Re: Kursus Perubatan Kecemasan / PreHospital Care

Post by Sponsored content Today at 10:42 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum