FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Page 1 of 11 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

desas desus patologi akan diswastakan adakah anda bersetuju?

11% 11% 
[ 5 ]
77% 77% 
[ 36 ]
12% 12% 
[ 6 ]
 
Total Votes : 47

PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Sun 16 Dec 2007, 4:49 pm

desas desus patologi akan diswastakan semakin kuat....apa nasib MLT kerajaan....??nak keje dengan swasta ke...?kepada sesiapa yang ada maklumat penuh tentang isu ini dan ingin kongsi apa apa meklumat...adalah dialu alukan.......

Bagaimana dengan Blood bank....???jika blood bank juga diswastakan.....macamana dengan patient yang ditranfuse bepupuh darah dan beratus ratus unit komponen darah.....?????

silap silap semua pesakit yang eksiden bila doktor kata nak tranfuse darah...boleh jadi patient lari balik rumah......

Apa jadi dengan UNION....?memang UNION sanggup tengok MLT keje dengan swasta...orang atasan dah nak pencen..semua pikir nak keje swasta...pencen paling tidak pun RM2k dah tentu....just keje ngan swasta...."MASYUK......" yang lebih......

siapa perlu perjuangkan MLT....?
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3634

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by zaki78 on Mon 17 Dec 2007, 10:58 am

yg saya tahu, patologi di hosp. sahaja yg hendak diswastakan. makmal di kk dgn blood bank tetap mcm biasa(tdx diswastakan)
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 38
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Wed 19 Dec 2007, 4:06 am

gua dengar camtu gak...tapi rugi banyak la.hilang keistimewaan sebagai kaki dan tangan kerajaan. kat johor dah ada orang buat survey samada setuju atau tak makmal nak diswastakan.

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3586

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Wed 19 Dec 2007, 5:40 pm

kenapa kk dengan blood bank tak terlibat....?
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3634

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Wed 26 Dec 2007, 8:50 am

Servis b.bank ialah utk rawatan pesakit bl di mskan ke hospital yang boleh di claim melalui insuran kesihatan dimana ia ialah polisi KKM yg terbaru ianya akan menerapkan insuran kesihatan kpd semua rakyat Msia manakala k.kshtn pula ialah persedian preventif bg kesihatan rakyat Msia, ianya perlu percuma krn ianya slh 1 polisi kerajaan.

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3586

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by budak Itam on Wed 26 Dec 2007, 9:00 am

kalu lh lab hosp nk dswastakn, teruk jgk tu. paramedik lain pn musti akn trkene tempias nye jgk utk dswastakn. musti beban keje btambah. isk2...
avatar
budak Itam
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 137
Umur : 34
Tarikh Register : 03/09/2007
Reputation : 0
Points : 3632

Character sheet
Mutiara Kata saya: I dont wanna miss a thing..

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by masros on Wed 26 Dec 2007, 9:05 am

Khabar angin je tu...jangan pecaye sangat>macam perkhidmatan ambulans jugak dah bertahun aku dengan nak diswastakan..sampai sekarang tak jugak jugak diswastakan.Aku rasa kalau perkhidmatan yang melibatkan pesakit seperti lab,pengimejan,farmasi,rawatan x berani kerajaan nak swastakan.Yang lain seperti penyelenggaraan sisa klinikal,kebersihan tu boleh la.Aku dengar penyediaan makanan pesakit pun turut akan diswastakan.
avatar
masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender : Male
Jumlah Post : 53
Umur : 46
Tarikh Register : 03/10/2006
Reputation : 3
Points : 4035

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by loa loa on Wed 26 Dec 2007, 1:47 pm

lega lah kalau macam tu..

loa loa
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 26
Umur : 38
Tarikh Register : 05/11/2007
Reputation : 0
Points : 3577

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Wed 26 Dec 2007, 3:08 pm

@makhluk seni wrote:Servis b.bank ialah utk rawatan pesakit bl di mskan ke hospital yang boleh di claim melalui insuran kesihatan dimana ia ialah polisi KKM yg terbaru ianya akan menerapkan insuran kesihatan kpd semua rakyat Msia manakala k.kshtn pula ialah persedian preventif bg kesihatan rakyat Msia, ianya perlu percuma krn ianya slh 1 polisi kerajaan.
dari mana ko dapat maklumat nie...??
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3634

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by eila on Wed 26 Dec 2007, 4:42 pm

@masros wrote:Khabar angin je tu...jangan pecaye sangat>macam perkhidmatan ambulans jugak dah bertahun aku dengan nak diswastakan..sampai sekarang tak jugak jugak diswastakan.Aku rasa kalau perkhidmatan yang melibatkan pesakit seperti lab,pengimejan,farmasi,rawatan x berani kerajaan nak swastakan.Yang lain seperti penyelenggaraan sisa klinikal,kebersihan tu boleh la.Aku dengar penyediaan makanan pesakit pun turut akan diswastakan.

bkn kabar angin le.........
skarang tgh giat wat survey kat spital...
klu kt sume setuju dgn proposal yang diorang buat kemungkinan besar lab akan di swastakan....
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3749

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Thu 27 Dec 2007, 3:15 am

dari sumber yang boleh dipercayai le. sekadar berkongsi maklumat tentang isu yang diperkatakan ni. tapi logik jugak kan???

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3586

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by budak Itam on Thu 27 Dec 2007, 11:59 am

btol la lab gomen nk dswastakn.. dh ader pihak audit dlmn turun pdg kt spital2 skg bt survey. bos lab hosp ktorg dh pening kepala nk sediakn fail2 yg diorg mintak, tanyer byk soaln, reagent tu reagent ni...
avatar
budak Itam
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Radiographer
Gender : Female
Jumlah Post : 137
Umur : 34
Tarikh Register : 03/09/2007
Reputation : 0
Points : 3632

Character sheet
Mutiara Kata saya: I dont wanna miss a thing..

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by masros on Thu 27 Dec 2007, 4:27 pm

@eila wrote:
@masros wrote:Khabar angin je tu...jangan pecaye sangat>macam perkhidmatan ambulans jugak dah bertahun aku dengan nak diswastakan..sampai sekarang tak jugak jugak diswastakan.Aku rasa kalau perkhidmatan yang melibatkan pesakit seperti lab,pengimejan,farmasi,rawatan x berani kerajaan nak swastakan.Yang lain seperti penyelenggaraan sisa klinikal,kebersihan tu boleh la.Aku dengar penyediaan makanan pesakit pun turut akan diswastakan.

bkn kabar angin le.........
skarang tgh giat wat survey kat spital...
klu kt sume setuju dgn proposal yang diorang buat kemungkinan besar lab akan di swastakan....
Senang je..jangan setuju!,habis citer.Perkhidnatan ambulans dulu pun buat survey jugak..alih-alih x jadi.Sapa nak bayar ratusan ringgit untuk ambulan calls...baik hantar sendiri.Kalau lab diswastakan mau mengamuk ahli parlimen.Lagi satu mana taruk MLT,Pegawai Sains,Penolong Pegawai Sains tu kalau lab diswastakan.
avatar
masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender : Male
Jumlah Post : 53
Umur : 46
Tarikh Register : 03/10/2006
Reputation : 3
Points : 4035

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Thu 27 Dec 2007, 4:51 pm

ye tak ye jugak.....kata masros...tambahan pula...sekarang nie...peg perubatan main hantar je sampel kat lab...kalau boleh,selagi ada test..semua nak hantar...kalau dah swasta......fu.....patient thalassaemia contohnye..test fbc tiap tiap bulan...belum transfusion lagi...setiap wad patient masuk,berisiko tinggi....hantar screening hiv,hepb,hepc,rpr...mmm...screening je dah cecah ratusan ringgit...belum BUSE,FLP,RP...SUGAR>>hu..kalau aku jadi patient..memang aku akan keluar sendiri dari wad..dok dalam wad bertambah tambah sakit...
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3634

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Thu 27 Dec 2007, 7:04 pm

Itu pasal la...camtu la salah satu cara kerajaan nak mengawal perbelanjaan kesihatan. perlu diingat perbelanjaan kementerian kesihatn adalah kedua tertinggi selepas kementerian pendidikan.melalui penswastaan makmal, ia dilihat sebagai jalan keluar di samping cuba meningkatkan keuntungan dari syarikat konsesi yang akan mengambil alih makmal dari kerajaan. kira "win,win" situation la. syarikat konsesi pulak dari claim insurans kesihatan yang akan diperkenalkan. sekian....

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3586

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Wan on Fri 28 Dec 2007, 5:05 am

[kalau bab kurangkan perbelanjaan kerajaan kerana pengorderan test yang 'suka-suka hati je' memang kita sokong lah..

tapi yang kita duk pikir ni camne dengan semua kakitangan makmal kerajaan ni? akan dijumudkan ke? kalau jumud xpe jugak sekurang2nya tunggu sampai kita semua pencen.. tapi kalu nanti perkenalkan VSS ke? kena berenti kerja ataupun join lab swasta. habislah..
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3223

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Cik Pah on Thu 03 Jan 2008, 2:56 am

cian ler MLT diswastakan...nape berlaku tak adil pada MLT je..kalu dh swasta baik sume je lah jawatan paramedik di swastakan..nape diorang wat mcm nih kat MLt..MLT nih x penting ke sampai nak di swastakan..kerajaan x perlukan jawatan MLT lagi ke ??????? nangis

----Forum Paramedik Malaysia-----






KeYakiNaN uBat BaGi PenYaKiT
avatar
Cik Pah
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 1960
Umur : 35
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 12
Points : 4417

Character sheet
Mutiara Kata saya: cHaiyoOoOk!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Thu 03 Jan 2008, 3:58 am

nak buat macamana. terpaksa mengikut arus perubahan teknologi dan pendidikan dan terima hakikat bahawa sudah tiba masa perkhidmatan lab diswastakan demi kepentingan negara. taknak jadi MLT swasta jadilah MLT kat klinik atau unit transfusi.

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3586

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Wan on Thu 03 Jan 2008, 4:03 am

Neutral Sabar ye Cik Pah.. kalu xde MLT sape nak buktikan bahawa diagnosis diorang ni betoi...

kita tunggu dan lihat lah nanti.

*patut interbiu orang pos malaysia dan TNB... aper rasa jadi swasta*
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3223

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by falci on Thu 03 Jan 2008, 6:55 am

penswastaan hospital akan dijalankan jugak. setakat ni lab dah mula, akan berkuatkuasa dlm setahun dua ni (mengikut sumber ketua union)

sebenarnya hospital memang nak diswastakan ( bahagian kesihatan spt poliklinik, KK dll). Penswastaan mmg nak dijalankan berperingkat dan perkhidmatan sokongan yang akan terlibat ialah sepert farmasi, Xray lab dan lelain (kalau ada lagi)

memang banyak kekurangan kalau jd kerja swasta ni, tapi look at the bright side, kalau jd swasta, boleh buka bisnes sendiri. hehehe

**nak bukak restoran nasi ayam**

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum
avatar
falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 759
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4872

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Thu 03 Jan 2008, 7:22 am

bes la camni. dapat makan nasi ayam free nanti.

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3586

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by falci on Thu 03 Jan 2008, 7:28 am

@makhluk seni wrote:bes la camni. dapat makan nasi ayam free nanti.

ape lak free, org nak wat bisnes la.. uwaaaa.....

**apa2pun, jgn gerun dgn penswastaan tu, kita cuba lihat dari sudut positif**

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum
avatar
falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 759
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4872

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Thu 03 Jan 2008, 7:35 am

ok la. gua bayar la nanti. bila lagi nak tolong bisnes member. cerita pasal nasi ayam ni lapar la pulak. kena pekena sepinggan gak ni. apa2pun saya setuju pendapat awak.

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3586

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by falci on Thu 03 Jan 2008, 7:54 am

dari satu sumber plak, kalau lab dah swasta, pegawai sains takkan wujud di lab lagi. Cuma MLT je incas lab sendiri.

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum
avatar
falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 759
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4872

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Wan on Thu 03 Jan 2008, 9:31 am

Surprised
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3223

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 11 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum