FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Page 2 of 11 Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Go down

desas desus patologi akan diswastakan adakah anda bersetuju?

11% 11% 
[ 5 ]
77% 77% 
[ 36 ]
12% 12% 
[ 6 ]
 
Total Votes : 47

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by falci on Thu 03 Jan 2008, 3:23 pm

isu2 yang akan timbul dari kesan penswastaan:

1. Kos perubatan akan naik. (nak cover kos makmal, reagent, dll)

2. oleh kerana nak cover cost, maka setiap rakyat mungkin harus mempunyai insuran (untuk melayakkan diri menikmati kemudahan hospital kerajaan, dan senario ini boleh dilihat di beberapa buah negara seperti Amerika, and without the insurance, they are denied medical treatment)
** bagi penduduk di kawasan pedalaman yg tidak mempunyai sumber pendapatan tetap, macamana pulak?**

3. kos perubatan naik, rakyat yang kurang mampu mungkin mengelakkan diri utk mendapatkan rawatan di hospital, dan taraf kesihatan penduduk khasnya warga tua akan menurun. Kesannya, korang pikirkan la sendiri....

Dan bukan setakat MLT dan perkhidmatan patologi saja yg terbabit, malahan perkhidmatan sokongan hospital lain jugak..

apa2pun, kita cuba cari sudut POSITIF dari isu ini. MEsti ada punya! Cool

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum
avatar
falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 759
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4991

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Thu 03 Jan 2008, 7:30 pm

haa kan saya dah cakap ari tu.

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 20/10/2007
Reputation : 3
Points : 3705

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by abe23 on Fri 04 Jan 2008, 7:02 am

falciparumx wrote:dari satu sumber plak, kalau lab dah swasta, pegawai sains takkan wujud di lab lagi. Cuma MLT je incas lab sendiri.

Denga cita dlm intenet..MLT tidak ada kelulusan yg mencukupi utk meneruskan patologi, lbh2 lg patologi swasta,..mengikut akta patologi 2007. Bo ke kt incas..kl bo..Yahuu:cheers:

abe23
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 147
Umur : 34
Tarikh Register : 02/01/2008
Reputation : 0
Points : 3623

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Cik Pah on Fri 04 Jan 2008, 9:09 am

@abe23 wrote:

Denga cita dlm intenet..MLT tidak ada kelulusan yg mencukupi utk meneruskan patologi, lbh2 lg patologi swasta,..mengikut akta patologi 2007. Bo ke kt incas..kl bo..Yahuu:cheers:

tiada kelulusan macam mn tuh abe...yang kita belajar 3 tahun kt kolej tuh lum de kelulusan lg ke...semput je pk tang penswastaan nih..tapi biar lah mungkin KKM dh bijak n pikir kesan baik patologi nih swasta lagi bagus kot.. bengang

----Forum Paramedik Malaysia-----






KeYakiNaN uBat BaGi PenYaKiT
avatar
Cik Pah
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 1960
Umur : 36
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 12
Points : 4536

Character sheet
Mutiara Kata saya: cHaiyoOoOk!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Wan on Fri 04 Jan 2008, 9:38 am

@abe23 wrote:
falciparumx wrote:dari satu sumber plak, kalau lab dah swasta, pegawai sains takkan wujud di lab lagi. Cuma MLT je incas lab sendiri.

Denga cita dlm intenet..MLT tidak ada kelulusan yg mencukupi utk meneruskan patologi, lbh2 lg patologi swasta,..mengikut akta patologi 2007. Bo ke kt incas..kl bo..Yahuu:cheers:

Wink wah.. ini sudah bagus.

***Memang dah incas lab sendiri pun..hehe Cool (hanya aku yang tau camne perasaannyer) pale ***
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Fri 04 Jan 2008, 9:12 pm

( falciparum ) apa tu bo ke kt..???tak paham le...???
Yang pen peg sains, pegawai sains sebok nak ganti tempat MLT...yang isu penswastaan nie tak lak peg sains nak masuk campur...kalau keje swasta bila ada degree senang naik pangkat kot....apapun terjadi..yang penting MLT nie kene ada dalam GOMEN....payah keje swasta nie..memang kita kene tengok dalam segi positive dan negative..tapi bila diamati dalam dalam..terlalu banyak keburukan dari kebaikan....
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3753

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by masros on Sat 05 Jan 2008, 8:49 pm

Saya ada tanya kat MLT 32 tempat saya...penswastaan lab hospital dan kesihatan hanya melibatkan pembekalan reagent dan peralatan untuk ujian lab spt strip GM,kit HIV,slide dan lain lagi.Lebih kurang sama macam pembekalan ubatan kesihatan yang sekarang dikendalikan oleh pharmaniaga.Ujian lab tetap percuma dan kakitangan yang sedia ada dikekalkan dalam kerajaan.
avatar
masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender : Male
Jumlah Post : 53
Umur : 46
Tarikh Register : 03/10/2006
Reputation : 3
Points : 4154

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by abe23 on Sat 05 Jan 2008, 10:24 pm

Ye ke...kl mcm tu ta da perubahan la plak.Ok le mcm tu.lega hati ini,maklum la baru je hbs induksi.hehe.

abe23
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 147
Umur : 34
Tarikh Register : 02/01/2008
Reputation : 0
Points : 3623

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Sat 05 Jan 2008, 10:51 pm

@abe23 wrote:Ye ke...kl mcm tu ta da perubahan la plak.Ok le mcm tu.lega hati ini,maklum la baru je hbs induksi.hehe.
ko baru habis induksi....???ko nie batch mana nie...???
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3753

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by eila on Sun 06 Jan 2008, 9:43 am

ade baik ade buruknye.......... Rolling Eyes
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Sun 06 Jan 2008, 11:57 pm

sapelah yang vote kat kolum "BERKECUALI" tu.....???kita semua dah maju ke hadapan..nie kira macam orang ke depan, die dok tak gerak gerak kot...
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3753

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Cik Pah on Mon 07 Jan 2008, 8:32 am

@masros wrote:Saya ada tanya kat MLT 32 tempat saya...penswastaan lab hospital dan kesihatan hanya melibatkan pembekalan reagent dan peralatan untuk ujian lab spt strip GM,kit HIV,slide dan lain lagi.Lebih kurang sama macam pembekalan ubatan kesihatan yang sekarang dikendalikan oleh pharmaniaga.Ujian lab tetap percuma dan kakitangan yang sedia ada dikekalkan dalam kerajaan.

yahuuuuuuuuuuuu... cheers masih kekal cam biasa..ole..ole..ole.. MLT maju MLT maju jaya lol!

----Forum Paramedik Malaysia-----






KeYakiNaN uBat BaGi PenYaKiT
avatar
Cik Pah
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 1960
Umur : 36
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 12
Points : 4536

Character sheet
Mutiara Kata saya: cHaiyoOoOk!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Wan on Mon 07 Jan 2008, 10:00 am

@masros wrote:Saya ada tanya kat MLT 32 tempat saya...penswastaan lab hospital dan kesihatan hanya melibatkan pembekalan reagent dan peralatan untuk ujian lab spt strip GM,kit HIV,slide dan lain lagi.Lebih kurang sama macam pembekalan ubatan kesihatan yang sekarang dikendalikan oleh pharmaniaga.Ujian lab tetap percuma dan kakitangan yang sedia ada dikekalkan dalam kerajaan.

ohooo... baru jelas dan nyata sikit..
ini info dari pegawai farmasi sendiri tau... dulu pharmaniaga tu adalah adalah stor ubat farmasi kerajaan.. dan atas2 sebab tertentu ia diwastakan dan dinamakan pharmaniaga..dan sesapa ahli farmasi nak join pharmaniaga (swasta) dipersilakan, sesiapa yang x nak join kena pegi farmasi hospital @ klinik..xleh urus stor dah..(w'alam, sumber orang)

Dari segi lab pula ni kerajaan nak stardardize mesin, reagent dan pembekal la tu gamaknya..

***mula2 vote berkecuali sebab x paham isu dengan jelasnya.. sekarang dah faham... kira vote SETUJU* Smile jangan marah pacimot..kita buat keputusan kalau isu jelas.. bukan pakai hentam.***
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Mon 07 Jan 2008, 6:01 pm

macam-macam versi penswastaan yang kita dengar sekarang ni. ada pulak yang kata nanti kena buat pilihan nak kerja di hospital atau di klinik.muat ke tidak klinik yang ada nak tampung bilangan JTMP nanti tak tau la. ada pulak kata dah swasta nanti kena pakai uniform kaler biru.

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 20/10/2007
Reputation : 3
Points : 3705

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by masros on Mon 07 Jan 2008, 7:20 pm

@makhluk seni wrote:macam-macam versi penswastaan yang kita dengar sekarang ni. ada pulak yang kata nanti kena buat pilihan nak kerja di hospital atau di klinik.muat ke tidak klinik yang ada nak tampung bilangan JTMP nanti tak tau la. ada pulak kata dah swasta nanti kena pakai uniform kaler biru.
Dulu masa heboh ambulans (prehospital care) nak diswastakan pun macam versi-versi ada.Ada yang kata ,PPP separuh masuk swasta la..separuh masuk kerajaan la.Cuak jugak aku masa tu.Rakyat mana mampu nak bayar kalau ujian lab pun diswastakan.Baru bayar yuran sekolah lebih sikit pun dah melenting..ni pulak nak bayar ujian lab yang mencecah puluhan ringgit untuk satu ujian contohnya satu ujian untuk FSL je RM30.00 & GM RM5.00.Ada pesakit bayar yuran pendaftaran RM1.00 pun berkira.Macam mana dengan pesakit kronik DM,HPT,IHD,ESRF,Antenatal yang memerlukan ujian lab yang kerap, berapa ratus mereka harus bayar?.Kalau jadi diswastakan pun jangan risau, kesihatan banyak tempat yg kosong contohnya kat tempat aku JPL Jasin.MLT ada tiga tapi buat ujian untuk 7 klinik.Sebulan buat ujian lab berpuluh-puluh ribu.Kat klinik aku MLT tak ada..ujian lab aku dan SN yang buat sendiri Hb%,Smear BFMP,AFB,HIV,Urine sugar albumin,UPT,GM dan UFEME.Kalu hantar reten lab aku sorang je buat sampai 300 ujian makmal.Benda ni belum nyata lagi, MLT sekalian jangan risau Very Happy yang dah kerja ngan kerajaan akan selamat, yang belum kuar kolej nasib la:lol:
avatar
masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender : Male
Jumlah Post : 53
Umur : 46
Tarikh Register : 03/10/2006
Reputation : 3
Points : 4154

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Wan on Tue 08 Jan 2008, 9:54 am

ha'ah.. bernas jugak pendapat nih... Cool
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by falci on Tue 08 Jan 2008, 1:01 pm

penswastaan ni memang nak dlakukan kepada keseluruhan hospital, tetapi bahagian perkhidmatan sokongan akan dimulakan dahulu diikuti dgn yang lain. sekarang ni bahagian laundry dah pun diswastakan.

sapa2 yang keje di bawah jabatan kesihatan spt PPKP, PHN dll tu mungkin takkan terkena.

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum
avatar
falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 759
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4991

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Cik Pah on Tue 08 Jan 2008, 3:43 pm

benda swasta dh menular sume..ape nasib orang kerajaan sekarang sume nk di masukkn ke swasta...

----Forum Paramedik Malaysia-----






KeYakiNaN uBat BaGi PenYaKiT
avatar
Cik Pah
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 1960
Umur : 36
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 12
Points : 4536

Character sheet
Mutiara Kata saya: cHaiyoOoOk!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Tue 08 Jan 2008, 8:20 pm

kalau dah semua nak diswastakan...apa kata polis,bomba,tentera diswastakan...yang keje dengan kerajaan menteri aje...
eeeeeeeeeeeee.............geramnya aku.................
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3753

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by falci on Tue 08 Jan 2008, 9:09 pm

sabar la pacimot oii.. apa boleh buat, kita cuma mentimun... Sad

**HiDuP MeStI TeRuS...**

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum
avatar
falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 759
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4991

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Cik Pah on Wed 09 Jan 2008, 1:52 pm

sampai bila kita orang kerajaan kena diam kan diri je...kenapa takde sape nak back up kita lam kerajaan nih..kalu nak diorg amik kalu tak nak buang je.. Sad

----Forum Paramedik Malaysia-----






KeYakiNaN uBat BaGi PenYaKiT
avatar
Cik Pah
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 1960
Umur : 36
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 12
Points : 4536

Character sheet
Mutiara Kata saya: cHaiyoOoOk!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by masros on Wed 09 Jan 2008, 9:43 pm

Apa kata MLT semua mogok bantah penswastaan patologi Smile
avatar
masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender : Male
Jumlah Post : 53
Umur : 46
Tarikh Register : 03/10/2006
Reputation : 3
Points : 4154

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pacimot on Wed 09 Jan 2008, 9:54 pm

kita memang boleh mogok..tapi masalahnya..bukan senang nak sampaikan mesej untuk semua MLT seluruh malaysia mogok....
avatar
pacimot
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 352
Umur : 34
Tarikh Register : 12/09/2007
Reputation : 0
Points : 3753

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jepun pandang ke barat untuk kemajuan..

View user profile http://www.pacimot.net

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by pedang on Thu 10 Jan 2008, 12:11 am

Mana bleh mogok...kene tgkp wei!!! Unless mogok under Union dibenarkan ..tp Union wujud ka?

pedang
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 171
Umur : 41
Tarikh Register : 05/08/2007
Reputation : 3
Points : 3797

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by makhluk seni on Thu 10 Jan 2008, 9:17 am

kalau betul taknak kena terangkan betul2 kenapa JTMP tak perlu penswastaan. setakat alasan remeh temeh mungkin orang takkan pandang. penswastaan bertujuan mengurangkan perbelanjaan Kerajaan di samping meninggikan daya pengeluaran negara. Caranya ialah dengan memindahkan beberapa perkhidmatan Kerajaan kepada pihak swasta. penswastaan pulak dilihat boleh menjalankan dengan lebih baik lagi beberapa tugas yang sekarang ini ditanggung oleh Kerajaan. tapi sudah tentu tidak sehingga JTMP menjadi korban.

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 20/10/2007
Reputation : 3
Points : 3705

View user profile

Back to top Go down

Re: PENSWASTAAN PATOLOGI...???

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 11 Previous  1, 2, 3, ... 9, 10, 11  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum