FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

100% 100% 
[ 9 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Total Votes : 9

Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by arabella on Sat 22 Dec 2007, 5:48 pm

Training JM 2 1/2 tahun, keluar dapat sijil, gaji pada gred U19 = P1T7=RM1136.52

Kalau dinaikkan ke tahap Diploma cuma tambah 6 bulan dan buat kajian semula dia punya matapelajaran....(buat tambahan dan pengkhususan lebih)

Kalau dah graduate gaji Diploma pada U29 = P1T6 = RM1493.44...besar juge tu.....

Satu lagi le...sekarang takde guna Sekolah Latihan JM...dah tukar ke Kolej Jururawat Masyarakat)...besar maknanya tu....

Mungkin para JM dapat mempertingkatkan lagi mereka punya tahap kecekapan seperti untuk mengikuti kursus pengkhususan, atau lain-lain kursus yang menjurus kepada memperkasakan perkhidmatan penjagaan kesihatan di Malaysia...terutamanya yang paling asas seperti antenatal, posnatal, under seven children, vaksinasi, kesihatan wanita, pemakanan, dsb,,,,

farao bagi komen sikit...

TQ...

arabella
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Tukang Sambut....
Gender : Female
Jumlah Post : 8
Umur : 89
Tarikh Register : 18/12/2007
Reputation : 3
Points : 3186

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by masros on Wed 26 Dec 2007, 8:40 am

Tak wajar!..nak dapat diploma kena belajar 3 tahun:)

masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender : Male
Jumlah Post : 53
Umur : 45
Tarikh Register : 03/10/2006
Reputation : 3
Points : 3681

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by noriatul on Wed 09 Jan 2008, 1:06 pm

banyak perkara yang perlu dikaji untuk meng'upgrade' Sijil JM kepada Diploma.
jika JM dapat diploma, bagaimana pula dengan diploma Jururawat Terlatih?
adakah ia patut di'upgrade' ke tahap degree?

noriatul
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 1792
Umur : 31
Tarikh Register : 09/01/2008
Reputation : 10
Points : 3294

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by sHy on Wed 09 Jan 2008, 2:34 pm

SRN lak..?upgrade degree??huhuu...tak patut...tak patut...

banyak perlu dikaji tu

sHy
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Admin WAPC
Gender : Male
Jumlah Post : 310
Umur : 33
Tarikh Register : 27/11/2007
Reputation : -2
Points : 3222

Character sheet
Mutiara Kata saya: One Long Journey, Start With One Step..!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by osien on Thu 10 Jan 2008, 8:53 am

sal2 :)utk pengetahuan semua,klu AN(asisten nurse)boleh dinaikkan ketahap diploma xkan jm x leh.cuma perlu ditambah modul pembelajaran.termasuklah modul utk jururawat dan sebagainya.utk masa sekarag wlpun seseorag itu ada diploma ttp x dpt gunakan diploma dgn betul pun x guna juga.sorrylah utk semua itu satu kenyataan klu ada diploma ttp pandai mengarah shj x diprektikan juga diplomanya.

osien
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : selidik perangai manusia
Gender : Female
Jumlah Post : 82
Umur : 34
Tarikh Register : 09/01/2008
Reputation : 0
Points : 3153

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by falci on Thu 10 Jan 2008, 1:05 pm

kalau tak silap, Pembantu Farmasi dulu pun dah diupgrade ke diploma sejak 2002.

Jadi tak hairanla JM pun boleh dupgrade jugak, yang penting diorang kena fight mcm Pembantu Farmasi tu.

Lagipun dulu ada jugak dengar yg JM pun nak upgrade pi Diploma, cuma tak tau bila.

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 766
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4528

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by mia on Thu 10 Jan 2008, 1:31 pm

salam sory menyampuk ckit..klau camtu ape plak taraf SN..JM klau nak naik gaji sambung stdy lg..blh naik jd SN..dpt la gaji besar

mia
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : ppkp u29
Gender : Female
Jumlah Post : 48
Umur : 35
Tarikh Register : 07/01/2008
Reputation : 1
Points : 3160

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by osien on Fri 11 Jan 2008, 7:57 am

memang ada sambung study.1 year shj.untuk jm ke sn.tapi tahap diploma dapat tapi taraf x tahulah plak.hehehehe

osien
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : selidik perangai manusia
Gender : Female
Jumlah Post : 82
Umur : 34
Tarikh Register : 09/01/2008
Reputation : 0
Points : 3153

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by cicka on Thu 14 Feb 2008, 7:14 am

tak perlu dengki dgn jm sekiranya mereka upgrade ke diploma.....itu urusan kkm yang atur..x baik memperkecilkan org...sepatutunya kita bg sokongan pun...

cicka
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 37
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 0
Points : 3239

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by sugarken on Fri 22 Feb 2008, 4:58 am

sangat wajar jika sijil JM di Upgrade ke tahap diploma.trainning just 6 bulan jer perbezaan dorang..JM belum ada kritikal elaun,kesian dorang.SN jer yang dapat kritikal..memang patut JM di upgrade ke diploma skill..biar sama rata.trainning 2 tahun 6 bulan dapat u19..tapi lebih kurang sama dengan kerani n17 yang tiada trainning...so..upgrade je lah..pendidikan pun dah takder keluaran diploma lagi,semua ijazah..so,renug renung kan lah orite..

sugarken
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Asst.Med.Officer
Gender : Male
Jumlah Post : 11
Umur : 35
Tarikh Register : 29/06/2007
Reputation : 0
Points : 3351

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by syringe_pump on Sun 24 Feb 2008, 1:06 pm

wajarrrrrrrrrrrrr Turr.............xperlah tmbah jek 3 tahun JM suma no hal bah... Lgpn tak berbaloi Jm x dpt elaun kritkal padahal sama jer JM pun keja kat spital jgk.. apa yg MA & SN berpotensi dapat JM pun berpotensi jgk....betul takkkkkkk...............sama jer pun beban kerja pun lebih kurang jugak...........

syringe_pump
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : PENYUNTIK BERSIRI
Gender : Female
Jumlah Post : 23
Umur : 32
Tarikh Register : 24/02/2008
Reputation : 0
Points : 3102

Character sheet
Mutiara Kata saya: JAUHI SIFAT BODOH SOMBONG.

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by sugarken on Mon 25 Feb 2008, 3:28 pm

iyer...patut ada kritikal elaun dan diploma la Jm..sebab dorang pun dalam bidang perubatan ...dorang pun pegang kritikal juga...memang patut

sugarken
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Asst.Med.Officer
Gender : Male
Jumlah Post : 11
Umur : 35
Tarikh Register : 29/06/2007
Reputation : 0
Points : 3351

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by celieeen on Mon 25 Feb 2008, 5:23 pm

tak ada komen kalau mo kasi upgrade jm ke tahap diploma..tp patut jugak kan sn tak yah ambik midwife lg..trus sekali masa kursus tu.. tak yah susah2 mo tunggu giliran lg mo ambik..wajib ambik jgk kan..

celieeen
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Misi
Gender : Female
Jumlah Post : 12
Umur : 35
Tarikh Register : 23/02/2008
Reputation : 0
Points : 3112

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by AhTuck on Mon 03 Mar 2008, 11:33 am

banyak kena rangka utk upgrade ke tahap tu,silibus kena rombak balik,penjawatan kena buat semula,tak mustahil benda nih berlaku ,semua nurses yg keluar pd tahap diploma tp munkin ambil masa.Lgpun nurses deggre pun dah ada.Dulu JM diwujud pun utk upgrade tugas bidan..now bidan dah tak ada.Jadi klu JM upgrade jd SN...sama lah jugak bidan yg jd JM...so jawatan JM dah tak wujud lagi ...apa kata kesatuan JM???? Rolling Eyes

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 34
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3480

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by zulk on Mon 03 Mar 2008, 6:16 pm

bwt apa ssh nk upgrade sijil JM jd diploma.. jumudkn shj JM..n bwt latihan utk SN lar... mne2 JM yg lama tu.. bwt top up programme je lar utk jd SN.. mcm mne..??

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'

zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 631
Umur : 107
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 3808

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by AhTuck on Fri 07 Mar 2008, 10:28 am

klu jumud jm..perawatan kanak2,meternity sapa nak handle...silibus s/n kurang benda tu...s/n lebih pada management, emergency treatment..sebab tu jm handle KD...melainkan s/n buat top-up programe kesihatan awam

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 34
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3480

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by adilla on Fri 07 Mar 2008, 4:09 pm

kedua-dua ada kelebihannya...

adilla
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 303
Umur : 33
Tarikh Register : 20/04/2007
Reputation : 18
Points : 3476

Character sheet
Mutiara Kata saya: HiAsI PeRiBaDi

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by HH on Mon 24 Mar 2008, 11:52 am

patut sijil Jururawat Masyarakat di upgrade ke tahap diploma. tambah silibus, tambah tempoh kursus dpd 21/2 tahun ke 3 tahun, nama dikekalkan, naik dari JMU19 ke JMU29.

Klasifikasi tugas dirombak sejajar dengan kenaikan gred.

bagi yang dah lama kerja... bagi kursus tambahan untuk peralihan gred...kita mesti lihat kehadapan untuk profesion yang ada dalam bidang kesihatan. bersama maju untuk sains kesihatan bersekutu.

Jgn ada dalam KKM satu pihak mendabik dada bahawa mereka yang paling hebat...

semuanya satu keluarga,,,satu runtuh maka yang lain akan merasai kesannya....

TQVM Very Happy

HH
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 376
Umur : 39
Tarikh Register : 06/05/2007
Reputation : 19
Points : 4042

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by zamasy20 on Wed 09 Apr 2008, 6:50 pm

sal2
Kalau JM di upgrade kan ke diploma idak le dinamakan JM lagi...
Udah tukar name le... Laughing

zamasy20
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Misi
Gender : Female
Jumlah Post : 392
Umur : 56
Tarikh Register : 06/10/2006
Reputation : 0
Points : 3594

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUM ITU PENAWAR SEGALA DUKA & AWET MUDA..

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by akuma on Mon 21 Apr 2008, 1:57 pm

kalau upgrade lagi bagui..... bkn pa sa kacian dgn JM2 kite ni.kekadang kalu dekat klinik kesihatan diorang ni buat jg keja JT terutamanya buat repot.tak adil jg sb yg JM dala oncoll utk yang bersalin, buat daily repot n weekly repot kena buat plk compail monthly..tapi tak sume kkia yang buat mcm tu....JM ni kekadang mcm dianak tirikan.mcm wujud tapi tak kelihatan....memang bagui kalu dinaiktarafkan profession JM ni....pikir-pikirkanlah......

akuma
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : macam-macam i buat
Gender : Male
Jumlah Post : 19
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2007
Reputation : 0
Points : 3185

Character sheet
Mutiara Kata saya: sudah-sudah lah tuuuu

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by zulk on Wed 23 Apr 2008, 7:44 am

JM ni halimunan ker..?? tp aku masih ngn pendpt aku.. jumudkn JM n serap semua ke SN.. ataupun.. upgrade JM ke gred U29.. sbb kalu ikutkn.. JM byk menghdpi risiko esp kt KD.. risiko kna rogol pn ada.. al maklum la.. muda remaja lg dh kna anto kt KD d pedalaman.. manusia skrg ni .. bkn sedikit yg bertopengkn syaitan..kan..??

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'

zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 631
Umur : 107
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 3808

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by HH on Wed 23 Apr 2008, 5:29 pm

aku rasa jangan jumudkan JM tapi lebih baik KKM/JPA 'upgrade' mereka punya kelayakan dari sijil ke tahap diploma...

ia takkan mengganggu gugat SN yang dah mempunyai akar umbi dalam KKM...

jadikan ia satu jawatan yang baik...dan mungkin juga mereka boleh pergi jauh ke tahap degree...JMU41...tak mustahilkan..

mcm juga PPP...sekarang dah boleh sampai ke U41/U42...
...................

[i] wahai warga JM...kenapa masih membisu...

HH
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 376
Umur : 39
Tarikh Register : 06/05/2007
Reputation : 19
Points : 4042

View user profile

Back to top Go down

boleh..

Post by mamu on Sun 27 Apr 2008, 9:42 pm

minum
boleh upgrade punya lah.. x yah risau..

mamu
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : ass. medical officer
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 34
Tarikh Register : 27/04/2008
Reputation : 0
Points : 3048

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by zamasy20 on Tue 29 Apr 2008, 5:04 pm

sal2
mane la bole jm diupgrade ke tahap diploma..deme punye gred pun sampai u28 aje..
kalau deme upgrade pun kene la blajar..dpt jadi u29 kire baru le dpt diploma... Cool Wink

zamasy20
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Misi
Gender : Female
Jumlah Post : 392
Umur : 56
Tarikh Register : 06/10/2006
Reputation : 0
Points : 3594

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUM ITU PENAWAR SEGALA DUKA & AWET MUDA..

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by sugarken on Wed 30 Apr 2008, 6:13 am

i think..jm should upgrade to diploma skills...

sugarken
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Asst.Med.Officer
Gender : Male
Jumlah Post : 11
Umur : 35
Tarikh Register : 29/06/2007
Reputation : 0
Points : 3351

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by Sponsored content Today at 3:21 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum