FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ? 5 4 4

Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Page 1 of 14 1, 2, 3 ... 7 ... 14  Next

View previous topic View next topic Go down

Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

100% 100% 
[ 8 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Total Votes : 8

Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by arabella on Sat 22 Dec 2007, 10:48 pm

Training JM 2 1/2 tahun, keluar dapat sijil, gaji pada gred U19 = P1T7=RM1136.52

Kalau dinaikkan ke tahap Diploma cuma tambah 6 bulan dan buat kajian semula dia punya matapelajaran....(buat tambahan dan pengkhususan lebih)

Kalau dah graduate gaji Diploma pada U29 = P1T6 = RM1493.44...besar juge tu.....

Satu lagi le...sekarang takde guna Sekolah Latihan JM...dah tukar ke Kolej Jururawat Masyarakat)...besar maknanya tu....

Mungkin para JM dapat mempertingkatkan lagi mereka punya tahap kecekapan seperti untuk mengikuti kursus pengkhususan, atau lain-lain kursus yang menjurus kepada memperkasakan perkhidmatan penjagaan kesihatan di Malaysia...terutamanya yang paling asas seperti antenatal, posnatal, under seven children, vaksinasi, kesihatan wanita, pemakanan, dsb,,,,

farao bagi komen sikit...

TQ...

arabella
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Tukang Sambut....
Gender: Female
Jumlah Post: 8
Umur: 87
Tarikh Register: 18/12/2007
Reputation: 3
Points: 2423

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by masros on Wed 26 Dec 2007, 1:40 pm

Tak wajar!..nak dapat diploma kena belajar 3 tahun:)

masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender: Male
Jumlah Post: 59
Umur: 43
Tarikh Register: 03/10/2006
Reputation: 3
Points: 2918

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by noriatul on Wed 09 Jan 2008, 6:06 pm

banyak perkara yang perlu dikaji untuk meng'upgrade' Sijil JM kepada Diploma.
jika JM dapat diploma, bagaimana pula dengan diploma Jururawat Terlatih?
adakah ia patut di'upgrade' ke tahap degree?

noriatul
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri:
Jawatan : jururawat
Gender: Female
Jumlah Post: 1797
Umur: 29
Tarikh Register: 09/01/2008
Reputation: 9
Points: 2536

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by sHy on Wed 09 Jan 2008, 7:34 pm

SRN lak..?upgrade degree??huhuu...tak patut...tak patut...

banyak perlu dikaji tu

sHy
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Admin WAPC
Gender: Male
Jumlah Post: 320
Umur: 31
Tarikh Register: 27/11/2007
Reputation: -2
Points: 2466

Character sheet
Mutiara Kata saya: One Long Journey, Start With One Step..!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by osien on Thu 10 Jan 2008, 1:53 pm

sal2 :)utk pengetahuan semua,klu AN(asisten nurse)boleh dinaikkan ketahap diploma xkan jm x leh.cuma perlu ditambah modul pembelajaran.termasuklah modul utk jururawat dan sebagainya.utk masa sekarag wlpun seseorag itu ada diploma ttp x dpt gunakan diploma dgn betul pun x guna juga.sorrylah utk semua itu satu kenyataan klu ada diploma ttp pandai mengarah shj x diprektikan juga diplomanya.

osien
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : selidik perangai manusia
Gender: Female
Jumlah Post: 82
Umur: 32
Tarikh Register: 09/01/2008
Reputation: 0
Points: 2390

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by falci on Thu 10 Jan 2008, 6:05 pm

kalau tak silap, Pembantu Farmasi dulu pun dah diupgrade ke diploma sejak 2002.

Jadi tak hairanla JM pun boleh dupgrade jugak, yang penting diorang kena fight mcm Pembantu Farmasi tu.

Lagipun dulu ada jugak dengar yg JM pun nak upgrade pi Diploma, cuma tak tau bila.

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri:
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender: Female
Jumlah Post: 830
Tarikh Register: 17/06/2007
Reputation: 35
Points: 3776

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by mia on Thu 10 Jan 2008, 6:31 pm

salam sory menyampuk ckit..klau camtu ape plak taraf SN..JM klau nak naik gaji sambung stdy lg..blh naik jd SN..dpt la gaji besar

mia
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : ppkp u29
Gender: Female
Jumlah Post: 48
Umur: 33
Tarikh Register: 07/01/2008
Reputation: 1
Points: 2397

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by osien on Fri 11 Jan 2008, 12:57 pm

memang ada sambung study.1 year shj.untuk jm ke sn.tapi tahap diploma dapat tapi taraf x tahulah plak.hehehehe

osien
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : selidik perangai manusia
Gender: Female
Jumlah Post: 82
Umur: 32
Tarikh Register: 09/01/2008
Reputation: 0
Points: 2390

View user profile

Back to top Go down

Re: Wajarkah Sijil JM di'upgrade' ke tahap Diploma ?

Post by cicka on Thu 14 Feb 2008, 12:14 pm

tak perlu dengki dgn jm sekiranya mereka upgrade ke diploma.....itu urusan kkm yang atur..x baik memperkecilkan org...sepatutunya kita bg sokongan pun...

cicka
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : jururawat
Gender: Female
Jumlah Post: 2
Umur: 35
Tarikh Register: 19/10/2007
Reputation: 0
Points: 2476

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 14 1, 2, 3 ... 7 ... 14  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum