FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

kerja di arab saudi

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

kerja di arab saudi

Post by akasia on Thu 03 Jan 2008, 4:17 pm

sal2

pada semua,macamne nak apply kerje di arab saudi,
aper syarat & prosedur?
gaji macamne?

akasia
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : nurse
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 36
Tarikh Register : 16/11/2007
Reputation : 0
Points : 3092

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by jeeb on Sat 05 Jan 2008, 9:59 am

uuuiihh... azam br 2008 ka?
nk tukaq angin kt middle east plak?
kn chua soi lek kasi suma naik gaji....

anyway, good for futureristic to grab apportunity!
nk lanjut.... bole.... nnti kita gebang klau berminat.
kt m'sia pun bleh dpt gaji mcm kt arab pe...

tanya sikit.... larat ka nnti klau angkat 'pak arab'..?

jeeb
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MA
Gender : Male
Jumlah Post : 15
Umur : 38
Tarikh Register : 16/09/2007
Reputation : 0
Points : 3154

Character sheet
Mutiara Kata saya: ....just my 2 cent idea...

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by msaa on Sat 05 Jan 2008, 1:10 pm

@akasia wrote:sal2

pada semua,macamne nak apply kerje di arab saudi,
aper syarat & prosedur?
gaji macamne?

Saudari Misi akasia;

Ada dua agen yg yg besar di KL tu...melorita atau fire??...firestar kot!

syarat registered nurses!
prosedur akan diurus oleh ejen...kontack agen taip jer kat google search atau masuk jobstrreet.com agen yg merekrut nurses ke arab ada disitu pilih "healtcare".
Gaji 9500 hinngga 12000SAR sebulan (1SAR = 0.88sen) bergantung kepada hospital(MOH/MODA.,.etc) dan specialty unit.

Mengikut creta yg misi2 ada pengalaman suasana kerja disana ada cool ada stress gila...semuanya ikut CPG dan x boleh mistake langsung...3 kali dapat insident report hantar balik/ silap bagi ubat serta merta good bye!...jadi kena betul2 strong dan ketahanan tinggi!
Kalo rasa dah berpengalaman kenapa bimbang ramai yg berjaya disana!!!!! walaupun baru bebas bonded!!

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 104
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3491

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by masros on Sat 05 Jan 2008, 4:01 pm

Kalau nak keje kat sana kena pikir 16 kali....member aku kata keje kat sana macam orang gaji..penat.Gaji memang banyak tapi berapa lama boleh tahan.Kalau x kawen lagi ok la...ni kalau dah kawen tinggal anak suami/isteri.Elok sesapa nak keje kat sana test dulu.Amik cuti tanpa gaji 6 bulan atau setahun.kalau sesuai teruskan..kalau tak masuk balik keje kerajaan atau kalau dah cukup servis 25 tahun amik option pencen awal.Member AMO aku kata keje kat Brunei lagi best..bini dia SN pun keje sana.Gaji SN sampai 10,000 dollar Brunei kalau kat ICU.Kawan aku AMO keje kat klinik Kardiologi gaji pun cecah 10,000 dollar termasuk elaun.

masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender : Male
Jumlah Post : 53
Umur : 45
Tarikh Register : 03/10/2006
Reputation : 3
Points : 3562

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by msaa on Fri 11 Jan 2008, 5:41 am

@masros wrote:Kalau nak keje kat sana kena pikir 16 kali....member aku kata keje kat sana macam orang gaji..penat.Gaji memang banyak tapi berapa lama boleh tahan.Kalau x kawen lagi ok la...ni kalau dah kawen tinggal anak suami/isteri.Elok sesapa nak keje kat sana test dulu.Amik cuti tanpa gaji 6 bulan atau setahun.kalau sesuai teruskan..kalau tak masuk balik keje kerajaan atau kalau dah cukup servis 25 tahun amik option pencen awal.Member AMO aku kata keje kat Brunei lagi best..bini dia SN pun keje sana.Gaji SN sampai 10,000 dollar Brunei kalau kat ICU.Kawan aku AMO keje kat klinik Kardiologi gaji pun cecah 10,000 dollar termasuk elaun.

10000 dollar brunai sama dgn RM23000....B1.00 = RM2.32...kawe tahu situasi disina pernah locum disana....utk malaysian terlalu tinggi, nurses pernah ditawar 2800-3000 brunei...lumayan juga.. currency rate sekarang ni x pernah berubah dollar BR/Spore kukuh!!!

ARAB AL-MAFRAQ HOSPITAL Abu Dhabi
interview 26 & 27 jan (sat/ sun ) at Putra World Trade Centre KL, All specialities,
Salary upto RM15000, family (child and spouse can go)..
Call firestar agency 0321667798

p/s: kawe hanya memperpanjangkan msg dari saing kawe melalui sms...boleh mencuba nasihat masros amat bermakna untuk difikirkn....kecuali jika mahu kaya cepat!!!

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 104
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3491

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by seri on Sun 13 Jan 2008, 6:30 am

sal2
seri memangader niat nak kerja sana..
bler lag nak hidup mewah kan..
tp bond dah bertambah nih..
kena tunggu lagi 5-6 tahun lah..

tp biler dgar akak2 yang dah pergi arab..
actually kerja kat sana x der lah se strss maner p[un..
memang first 3 month tuh jelah..
then..biler kita dah bleh adapt keje kite..
nothing gonna happen..


kaki gigil nih nak apply saner..
selagi belum ader komitment.. Basketball

seri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : STATE REGISTRED NURSE
Gender : Female
Jumlah Post : 151
Umur : 31
Tarikh Register : 05/12/2006
Reputation : 0
Points : 3423

Character sheet
Mutiara Kata saya: mencari permata yang hilang...

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by rozila on Sun 13 Jan 2008, 2:03 pm

wah-wah seri excitednya!

emm...macam msaa post tu ...saya pun ada jugak terima sms dr ayah saudara saya...

MAFRAQ HOSPITAL ABU DHABI
UAE:FAMILY PACKAGE (spouse & children) accomodation,
furniture & emeties/transport,
anual return flight.
40 days paid leave,
generarous tax free.

nak tahu lebih lanjut bolehla hubungi no. phone yang msaa beri tu.. atau layari laman web :

www.firestarworld.com


ha... apa lagi seri jangan lepaskan peluang keemasan tu.. tepuk tepuk

----Forum Paramedik Malaysia-----




Teman...dikala kedukaan, umpama pasir ditepian pantai,tapi teman....dikala kegembiraan, umpama mencari mutiara di antara pasir-pasir itu....

rozila
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : SRN
Gender : Female
Jumlah Post : 167
Umur : 38
Tarikh Register : 15/06/2007
Reputation : 0
Points : 3245

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingatlah janji Allah itu pasti dan pasti....

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by nizamsha on Sun 13 Jan 2008, 2:09 pm

Aku pun pernah dapat offer kat sana jadi Fire Marshall....kontrak lima tahun dengan Fire Service kat dieorang....gaji memang boom.....mase time tu aku ada ajak gf aku lah...die tak nak...so aku batalkan je......aku pun tak follow up lagi......tapi kena ingat hujan emas negeri orang, hujan batu negeri sendiri....up to u all lah....

nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1306
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3029

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by rozila on Sun 13 Jan 2008, 2:13 pm

ha...ah..

betul tu nizamsha...!

tapi ada setengah orang tafsir terbalik..

hujan emas negeri orang
hujan batu negeri sendiri
lebih baik negeri orang sebab sana hujan emas...!hehe..

----Forum Paramedik Malaysia-----




Teman...dikala kedukaan, umpama pasir ditepian pantai,tapi teman....dikala kegembiraan, umpama mencari mutiara di antara pasir-pasir itu....

rozila
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : SRN
Gender : Female
Jumlah Post : 167
Umur : 38
Tarikh Register : 15/06/2007
Reputation : 0
Points : 3245

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingatlah janji Allah itu pasti dan pasti....

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by s2678 on Sun 13 Jan 2008, 4:37 pm

P Arab mau bayar hutang daaaaaa.......

s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 130
Umur : 37
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 3515

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by Pac-Man on Mon 14 Jan 2008, 2:15 pm

Hutang apa?yang buat loan kenape?

Pac-Man
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Penguasa Bomba
Gender : Male
Jumlah Post : 25
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2007
Reputation : 0
Points : 3049

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by lavender on Thu 24 Jan 2008, 12:40 pm

anyway slmt mengikuti perkmbangan nk ke oversea ea akasia........
moge tercapai hajat nk terbang ke cane...

lavender
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : "JusT LoOk n CeE"...
Gender : Female
Jumlah Post : 245
Umur : 33
Tarikh Register : 22/01/2008
Reputation : 3
Points : 2989

Character sheet
Mutiara Kata saya: "LuV UrSeLf.....BeForE U LuV Others..."

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by Pac-Man on Thu 24 Jan 2008, 1:50 pm

Saya dah di Oversea.

Pac-Man
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Penguasa Bomba
Gender : Male
Jumlah Post : 25
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2007
Reputation : 0
Points : 3049

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by shamie on Fri 25 Jan 2008, 12:10 am

saya teringin gak tp setakat kat brunai bleh la ,apa 2hal emergency cepat boleh balik lgpun rasa lebih selamat dekat negara sendiri sesapa y ada contact sila la kasi

shamie
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : GOVERMENT STAF
Gender : Female
Jumlah Post : 25
Umur : 40
Tarikh Register : 19/01/2008
Reputation : 0
Points : 3021

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by nizamsha on Fri 25 Jan 2008, 4:51 am

Takde lah....Aku mungkin bulan 7 pergi Qatar...

nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1306
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3029

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

apply kerja kat arab saudi..

Post by wiwinn on Tue 04 Mar 2008, 11:43 am

sal2 berapa lama kita nak tahu feedback kita dapat ker tidak selepas apply..hari tuh agency tel cv kita dah hantar ke abu dhabhi maternity hospital....tp tak sampai sebulan lagi lah...pastuh agency lain tel lak..nama kat king khalid..hospital king khalid nak testimonial....so dah bg minggu lepas..tah dapt ker tidak...
harap harap dapat..kalau bolehh nak kat abu dhabi... Question

wiwinn
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : staffnurse
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 37
Tarikh Register : 04/03/2008
Reputation : 0
Points : 2983

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by Meina on Tue 25 Mar 2008, 4:00 pm

askum.... sebenarnyer sayer pun minat gak nak gie kejer kat saner tapi tertanyer tanyer lg.... kalau ader nasihat boleh lah cakap kat sayer

Meina
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : jururawatu29
Gender : Female
Jumlah Post : 9
Umur : 33
Tarikh Register : 19/03/2008
Reputation : 0
Points : 2965

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by nizamsha on Wed 26 Mar 2008, 3:04 am

Dieorg cakap keje kat sana strict gler....

nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1306
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3029

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by Fieza on Sat 29 Mar 2008, 6:21 am

pasaran jururawat di arab saudi memang banyak dan gaji mencapai angka yang menarik. diploma kejururawatan memang berharga dan bernilai berbanding dengan diploma lain yang setaraf dengannya. hidup jururawat!

Fieza
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Mici U29
Gender : Female
Jumlah Post : 1522
Umur : 32
Tarikh Register : 12/10/2006
Reputation : 36
Points : 5036

Character sheet
Mutiara Kata saya: murahkanlah bibir dengan senyuman kerana senyum itu sedekah..

View user profile http://www.facebook.com/nurhafiza.pijajaja

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by Nazri on Sat 29 Mar 2008, 7:32 am

betul tu fieza..sejak sy mengenal karier jururawat..sy dapati nilainya jauh lebih berharga dari degree yg saya ada......

Nazri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Trainer and Consultant-Mind, Personal Financial and Business
Gender : Male
Jumlah Post : 587
Umur : 37
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 10
Points : 3920

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://www.facebook.com/Nazri Kadir http://www.berfikirgayatrump.com

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by snmardiana on Sun 30 Mar 2008, 9:41 am

salam saya nk keje kat brunei.agen mana yang boleh bantu saya untuk keje kat sana

snmardiana
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Staff Nurse
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 33
Tarikh Register : 23/03/2008
Reputation : 0
Points : 2964

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by msaa on Mon 31 Mar 2008, 6:42 pm

@shamie wrote:saya teringin gak tp setakat kat brunai bleh la ,apa 2hal emergency cepat boleh balik lgpun rasa lebih selamat dekat negara sendiri sesapa y ada contact sila la kasi
snmardiana wrote:salam saya nk keje kat brunei.agen mana yang boleh bantu saya untuk keje kat sana


cuba cari disini...good luck!!

http://www.gleneaglesjpmc.com.bn/career_opportunities.htm

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 104
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3491

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by yana_rozi on Thu 03 Apr 2008, 4:47 am

sal2
salam untuk semua. rasa-rasa kalau keja kat arab saudi tp ambil cuti tanpa gaji 1 tahun dari JPA kena buang keje tak? Nak la kan buat duit kat negeri orang.... Sleep

yana_rozi
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : NuRsE U29
Gender : Female
Jumlah Post : 86
Umur : 41
Tarikh Register : 10/04/2007
Reputation : 0
Points : 3314

Character sheet
Mutiara Kata saya: Life must goes on ....

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by Nazri on Thu 03 Apr 2008, 5:08 am

kena rahsiakan dari jpa....
@yana_rozi wrote:sal2
salam untuk semua. rasa-rasa kalau keja kat arab saudi tp ambil cuti tanpa gaji 1 tahun dari JPA kena buang keje tak? Nak la kan buat duit kat negeri orang.... Sleep

Nazri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Trainer and Consultant-Mind, Personal Financial and Business
Gender : Male
Jumlah Post : 587
Umur : 37
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 10
Points : 3920

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://www.facebook.com/Nazri Kadir http://www.berfikirgayatrump.com

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by yana_rozi on Thu 03 Apr 2008, 12:24 pm

nangis ye ke nazri.... klau diaorang dapat tahu macam mana ek. sbb ari tu matron2 dah warning, sape amik cuti tanpa tapi gi keje kat arab kena amik tindakan tatatertib.


affraid

yana_rozi
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : NuRsE U29
Gender : Female
Jumlah Post : 86
Umur : 41
Tarikh Register : 10/04/2007
Reputation : 0
Points : 3314

Character sheet
Mutiara Kata saya: Life must goes on ....

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by Sponsored content Today at 10:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 5 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum