FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

kerja di arab saudi

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Fri 01 May 2009, 2:45 pm

o cmtu ke? ikut ht nk je pg ni hehe, cik zura dh lame ke kt sane?
yg problemnye i work with gov now, xtau cmne nk apply tu..
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by zurafiza on Fri 01 May 2009, 5:10 pm

sy baru 4 bln kat sini..
ermm....awak ada kontrak dgn gov ker?
klu ada,awak kna abiskan kontrak tu..klu tak awak blh cuba cara lain,iaitu amik unpaid leave dgn reason yg munasabah..n tanpa diketahui diorg yg awak nak g arab...sbb diorg xkan luluskan klu awak kta nak g saudi.
cara apply...sama jer...melalui agensi pekerjaan..

zurafiza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : missy operating room
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 37
Tarikh Register : 24/04/2009
Reputation : 0
Points : 3545

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Fri 01 May 2009, 11:03 pm

Thanks bg info ni, cmtu kene hbskn kontrak la, bkn nk tergesa2 nk g sane pon, but one day i'll go there 'InsyaAllah', nk cr rezeki lebih skt hehe.. Bakal isteri saye pon nurse jgk blh la apply same2 pg sane nnti, bgs btol la dpt jumpe forum cmni, mcm2 blh tau..
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by zurafiza on Sat 02 May 2009, 3:09 am

@JGB242 wrote:Thanks bg info ni, cmtu kene hbskn kontrak la, bkn nk tergesa2 nk g sane pon, but one day i'll go there 'InsyaAllah', nk cr rezeki lebih skt hehe.. Bakal isteri saye pon nurse jgk blh la apply same2 pg sane nnti, bgs btol la dpt jumpe forum cmni, mcm2 blh tau..


InsyaAllah kalian akan berjaya sampai kesini...masa apply nanti,bgtau pihak agensi tu yg korg nak tmpt yg sama..so sng la skit..
good luck..

zurafiza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : missy operating room
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 37
Tarikh Register : 24/04/2009
Reputation : 0
Points : 3545

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Sat 02 May 2009, 4:11 am

tq cik Zura, ramai ke org kite kt sane?
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Sat 02 May 2009, 4:57 am

da usha2 jobstreet tu, kbnykn nk experience 2-5 thn la nk pg sane, btol ke? tgk korg ni umur mcm muda2 lg je..
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by zurafiza on Sat 02 May 2009, 10:56 am

salam...
area dhahran mmg ramai org kita sbb sini byk hospital...tp kat spital ni ada dlm 40 lbh jer...5 hari lpas kami baru terima 'adik' baru...2 org...umur diorg dlm 23 n 25...muda kan?... Question
sbenarnya...pengalaman keje 2 atau 3 thn dah ckup...janji rajin nak blaja n usaha....
k la..saya nak g keje dlu...bye... salam Smile


Last edited by zurafiza on Sat 02 May 2009, 10:58 am; edited 1 time in total (Reason for editing : wrong spelling)

zurafiza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : missy operating room
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 37
Tarikh Register : 24/04/2009
Reputation : 0
Points : 3545

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by zurafiza on Sat 02 May 2009, 11:05 am

masa muda ni la kita nak cari duit lebih n masa ni la diorg perlukan tenaga kita.so masa ni la kita amik kesempatan nak g.ada sorg kawan or lebih dikenali senior....dia dah 3 thn kat sini...klu ikutkan,dia tak perlu utk dtg jauh2 begini utk cari duit sbb duit famili dia dah ckup utk dia.(anak org kaya)...tp dia kata,bila dia dtg sini,dia blh melancong smbil cari duit.saya ada tanya dia bila dia nak blk msia?...dia hanya ckp,tggu sampai dia dah puas melancong dgn duit dia sndri....

salam

zurafiza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : missy operating room
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 37
Tarikh Register : 24/04/2009
Reputation : 0
Points : 3545

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Sat 02 May 2009, 7:45 pm

o cmtu ke, thanks cik Zura Hormat . Dh mula plan nk pg sane, camne pn nk mantapkan skil kt sini dulu n amik pos basic, at least xla segan nk pg tmpt org nti..
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by zurafiza on Sat 02 May 2009, 10:06 pm

@JGB242 wrote:o cmtu ke, thanks cik Zura Hormat . Dh mula plan nk pg sane, camne pn nk mantapkan skil kt sini dulu n amik pos basic, at least xla segan nk pg tmpt org nti..



ermmm...kat sini...wlun ada pos basik atau degree,gaji tetap sama dgn diploma..tak der beza..janji kalian blh wat keje..ramai staff sni wat degree (PJJ) dgn MAHSA...so masa terluang kat sini terisi la skit...

zurafiza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : missy operating room
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 37
Tarikh Register : 24/04/2009
Reputation : 0
Points : 3545

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Sat 02 May 2009, 10:19 pm

oo same ke? xpela, bt je semntra nk abiskn kontrak ni..
Cik Zura dibyr bape kt sane? bp lame kontrak?
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by zurafiza on Sat 02 May 2009, 11:18 pm

@JGB242 wrote:oo same ke? xpela, bt je semntra nk abiskn kontrak ni..
Cik Zura dibyr bape kt sane? bp lame kontrak?


salam...
gji?...ermm basic sy dpt sr10k n elaun makan sr1k...total 11k...oncall plak dikira per hours..sejam dlm sr72..
ada bdk blh dpt dlm sr2k sebulan...malah ada yg lebih...kna tgk musim la...klu musim byk kes,so byk la dptnya..
tapi... klu keje kat wad,lain plak cara bayarannya...basic gaji pun kurang skit la.

kontrak untuk malaysian mmg dikira per year...atau setahun2..renew setiap tahun..ada jgak sesetengah tmpt yg kontrak 2 thn skali...cthnya SAAD HOSPITAL..kat situ contrak 2 thn skali..gaji pun berbeza...kat area saudi ni lain dgn msia...kat saudi,pvt hospital biasanya di bayar lebih murah dr gov hospital..so pndai2 la pilih..

zurafiza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : missy operating room
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 37
Tarikh Register : 24/04/2009
Reputation : 0
Points : 3545

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Sun 03 May 2009, 10:46 am

oo yeke, jd yg gj bsr2 ni sume gov la? untgnye, nape la nurse kt msia x diberi gj sedemikian, klu dpt confirm x pg luar negara..
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by zurafiza on Sun 03 May 2009, 10:15 pm

gji keje kat gov mahal sbb kerajaan yg tggung gaji kita.tp klu pvt bgantung kepada income yg diperolehi,...
lgpun sepadan la gji dgn keje..pskit byk dtg ke gov hospital...kami benasib baik sbb kami hanya merawat kakitangan n famili airforces..so tak la ramai sgt pesakit..

zurafiza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : missy operating room
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 37
Tarikh Register : 24/04/2009
Reputation : 0
Points : 3545

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by AhTuck on Tue 05 May 2009, 1:15 am

beshh...apakan daya aku hanya perawat goment..
dah pilih opsyen pencen..
pilihan yg tinggal cari reason cuti unpaid...mmm..
avatar
AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 36
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 4320

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Tue 05 May 2009, 5:36 pm

@AhTuck wrote:beshh...apakan daya aku hanya perawat goment..
dah pilih opsyen pencen..
pilihan yg tinggal cari reason cuti unpaid...mmm..
Same la dgn aku ah tuck, slp la x jmpe forum ni awal2 hehe, klu x mmg aku x amek pencen dulu huhu..
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by AhTuck on Wed 06 May 2009, 12:19 am

nasib la JGB,amik pencen tua2 sok senang...tu pun klu umur panjang ...huhu
dah berapa lama servis bro?..klu lama lagi ko sedia 70K kuar kontrak goment....jg warga arab,tua2 sok blk mesia....jd atok kaya hahah
avatar
AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 36
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 4320

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by JGB242 on Thu 07 May 2009, 9:33 pm

baru 2 taun keje, baru je dpt surt compem hehe, blh la aku apply pos basic, tgu abes kontrak la br pg Arab sana..
avatar
JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 33
Tarikh Register : 01/05/2009
Reputation : 0
Points : 3575

View user profile

Back to top Go down

boleh bawak isteri x?

Post by wann on Mon 31 Aug 2009, 6:37 pm

salam,, tanya cket..

aku student lg, mcm berminat jugak nak pergi sana.... 2,3 tahun kat sana balik malaysia...kumpul modal buat bisnes,, bagus jugak... cuma nak tanya, pg sana kuarters disediakan ke x? boleh bawak family x? kalau ada options lain untuk sewa rumah/apartment, company ada sediakan ke x?

sape x sayang bini....

wann
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pelatih PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 32
Tarikh Register : 15/03/2008
Reputation : 0
Points : 3944

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by sweetcouple on Mon 31 Aug 2009, 10:19 pm

@wann wrote:salam,, tanya cket..

aku student lg, mcm berminat jugak nak pergi sana.... 2,3 tahun kat sana balik malaysia...kumpul modal buat bisnes,, bagus jugak... cuma nak tanya, pg sana kuarters disediakan ke x? boleh bawak family x? kalau ada options lain untuk sewa rumah/apartment, company ada sediakan ke x?

sape x sayang bini....

salam..
em..sweet leh tolong jawabkan base on pengalaman makcik sweet keje 2 tahun kat hospital tentera tabouq,saudi..
makcik sweet disediakan tempat menginap masa kat dalam kem dorang. untuk arab saudi makcik cakap takleh bawa family,kecuali kalau keje kat negara Oman,bersebelahan saudi,leh bawa suami or isteri ke sana.makcik penah citer,masa nak kuar base army tu,dorang sediakan bas dan ada pas kuar masuk pekerja..lagi satu,kat sana banyak pencegah maksiat tau..merata2..kalau sekali main mata ngan pak arab even setakat berbual pun,lagilah yang nak kuar dating tu.. then kena band and company hantar balik..makcik cakap wat masa ni mereka banyak gunakan tenaga staff nurse..ada gak makcik nak bawa pakcik gi sane..tapi takleh sebab procedure and pakcik sebagai PPP pun takleh nak keje kat sane.cuma masa nak buat umrah je pakcik jumpa makcik kat mekah.itu je lah yang sweet tau,yang procedure kat hospital tentera tabouq..kalau tempat lain sweet tak tau.. Wink
avatar
sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1133
Umur : 32
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4824

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by syidahef on Tue 01 Dec 2009, 9:36 pm

sapa2 yang berminat nak keje kat dubai.. kasi tau akak...email ajer syidahef@yahoo.com.my

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 72
Umur : 43
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by azrunia on Thu 01 Apr 2010, 9:35 pm

highly danger area yer.....
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1021
Umur : 1939
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4628

View user profile https://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by erfan on Sat 01 Jan 2011, 2:31 pm

untuk berapa lama dan tahun mendatangkah jururawat dari malaysia diperlukan di arab, saya lambat lagi nak leh gi kat sana, dm 8 tahun kot

erfan
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : student
Gender : Male
Jumlah Post : 15
Umur : 29
Tarikh Register : 23/12/2010
Reputation : 0
Points : 2941

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by zen on Wed 05 Jan 2011, 11:56 am

@HH wrote:merantau dan bekerja di luar (arab saudi) banyak kebaikannya juga....seorang kawan bagitau memang seronok...pak arab pun baik-baik dan amat menghormati golongan wanita.

kalau kita pesan mereka untuk membeli sesuatu barang2 keperluan, mereka tak kan terima duit yang kita bayar...kalau kita bayar seolah-olah menghina mereka sebagai orang lelaki...

bestkan,....
Very Happy tambahan pulak pak2 arab ni ada duit..bini2 org pon x bleh nk larag laki diorg kawin lain...hihi...
avatar
zen
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Jammerz
Gender : Male
Jumlah Post : 221
Umur : 37
Tarikh Register : 03/09/2008
Reputation : 9
Points : 3995

Character sheet
Mutiara Kata saya: Kerana Pulut Santan Binasa...Kerana Mulut Pecah Kepala Badan Binasa...

View user profile

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by kelisa on Fri 07 Jan 2011, 12:24 am

huh...sdh xdpt g,cuti xdpt...
avatar
kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4503
Umur : 1127
Tarikh Register : 02/08/2009
Reputation : 24
Points : 8337

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile https://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

Re: kerja di arab saudi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum