FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

gigi nan sebatang...

View previous topic View next topic Go down

gigi nan sebatang...

Post by makhluk seni on Wed 09 Jan 2008, 6:30 am

assalamualaikum. saya JTMP. ada masalah pergigian la. geraham kecil saya dah tinggal tunggul . boleh buat crowning tak? kat mana boleh buat dan berapa kos yang dikenakan??? terima kasih...

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3584

View user profile

Back to top Go down

Re: gigi nan sebatang...

Post by azimzan on Tue 15 Jan 2008, 4:56 am

hi makhluk seni salam perkenalan, saya azimzan baru register hari ni sebaik saja terserempak dengan ruangan ini. kebetulan saya seorang juruteknologi pergigian ingin membantu pasal anda nak buat crown gigi geraham kecil. sebenarnya sebelum sesuatu prosedur nak dibuat pd pesakit pegawai pergigian akan menentukan samada keadaan gigi/mulut pesakit boleh atau tidak untuk teruskan sesuatu rawatan pergigian. kalau gigi dah tinggal tunggul pun masih boleh dibuat crown jika keadaan gigi anda tu tidak ada kerosakkan pada salur akar, tulang dan gusi yang sihat. dan bergantung juga pada berapa besar korona/crown gigi anda yang masih tinggal. tentang kos saya tak berapa pasti (jika private clinic it's around RM800) namun begitu ia bergantung pada jenis material yang digunakan seperti porcelin crown, acrylic crown, atau gold crown sekalipun. anda boleh datang ke klinik pergigian yang berhampiran dan jangan segan untuk membuat temujanji dengan pegawai pergigian untuk masalah anda. semoga penjelasan ini sedikit sebanyak boleh membantu anda.

azimzan
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Juruteknologi Pergigian
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 45
Tarikh Register : 15/01/2008
Reputation : 0
Points : 3503

View user profile

Back to top Go down

Re: gigi nan sebatang...

Post by makhluk seni on Fri 18 Jan 2008, 12:25 pm

terima kasih ye.. boleh tahan juga kos dia. sebenarnya saya ni ada fobia sket nak pergi klinik gigi. dari kecik memang macam tu . terbawak-bawak sampai ke tua hehe...harap semua ok la nanti...

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 19/10/2007
Reputation : 3
Points : 3584

View user profile

Back to top Go down

Re: gigi nan sebatang...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum