FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

View previous topic View next topic Go down

Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by <<BLaCk>> on Thu 05 Oct 2006, 9:07 am

Kepada semua ppkp yg ada info terkini berkenaan unit food korang sumbang2 kanlah ke sini.. bleh tambah pengetahuan dan info terkini ppkp yg lain..
avatar
<<BLaCk>>
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Jawatan : Tukang Make up forum nih
Gender : Male
Jumlah Post : 1591
Umur : 37
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 10225

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ketakwaan Itu Kunci Kesempurnaan

View user profile http://paramedik.bbfr.net/

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by Lord Vlad on Mon 06 Nov 2006, 11:02 am

jom kita bincangkan peranan PPKP dalam penyiasatan kes keracunan makanan.

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2439
Umur : 38
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5336

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by <<BLaCk>> on Mon 06 Nov 2006, 11:16 am

okay gak..kat sana still buat kursus pendakwaan tak?

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
<<BLaCk>>
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Jawatan : Tukang Make up forum nih
Gender : Male
Jumlah Post : 1591
Umur : 37
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 10225

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ketakwaan Itu Kunci Kesempurnaan

View user profile http://paramedik.bbfr.net/

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by Lord Vlad on Mon 06 Nov 2006, 11:51 am

setakat ni takdak dengar lagi tang kursus pendakwaan tu. best gak kalau dapat jadi pegawai pendakwa, tapi kena ada pengalaman banyak la. pengetahuan dalam perundangan mesti baek punya. sebab tu dalam kebanyakan kes pendakwaan di lakukan oleh PPKP U32 ke atas.

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2439
Umur : 38
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5336

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by <<BLaCk>> on Sun 12 Nov 2006, 4:45 pm

aku nak sambut cabaran..skang ni aku tgh mentelaah buku akta..nak bagi xpert selok belok akta..

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
<<BLaCk>>
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Jawatan : Tukang Make up forum nih
Gender : Male
Jumlah Post : 1591
Umur : 37
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 10225

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ketakwaan Itu Kunci Kesempurnaan

View user profile http://paramedik.bbfr.net/

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by Lord Vlad on Mon 20 Nov 2006, 12:10 pm

bagi khatam semua akta yang berkaitan kesihatan terutama akta makanan, akta pemusnahan serangga pembawa penyakit, akta kawalan dan pencegahan penyakit berjangkit dan kanun acara jenayah...

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2439
Umur : 38
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5336

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by <<BLaCk>> on Mon 20 Nov 2006, 2:58 pm

a'a betul tu..

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
<<BLaCk>>
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Jawatan : Tukang Make up forum nih
Gender : Male
Jumlah Post : 1591
Umur : 37
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 10225

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ketakwaan Itu Kunci Kesempurnaan

View user profile http://paramedik.bbfr.net/

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by Lord Vlad on Tue 21 Nov 2006, 11:48 am

satu lagi kena kemaskan cara amik sempel tu... cuna cara betul, jangan banyak sangat shortcut

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2439
Umur : 38
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5336

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by vibrio on Thu 23 Aug 2007, 3:49 pm

PPKP U32 bawa kes???
Dari yg kita dok nampak la nih semua lemah.....mcm yg kami dok kena bantai ngan lawyer depa dok diam jer,....apa peranan peg. pendakwa.

Yg dpt kami perati tengok....satu kes di Mahkamah Jitra,,,,tah mana punya Peg. Pendakwa laa....mengigil pegang kertas..suara pun tersekat2.....

pengalaman xmain peranan la....yg kita nak....diri sendiri mau jadi PO......tak gitu kengkawan

vibrio
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Edisi Siasat
Gender : Male
Jumlah Post : 17
Umur : 39
Tarikh Register : 05/05/2007
Reputation : 0
Points : 3819

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by paabu on Tue 18 Mar 2008, 10:23 pm

sal2 ...Smile
"diri sendiri mau jadi PO" .. saya setuju sgt la dgn sdr vibrio..
Tak salah sebenarnya kalau kita tawarkan diri jadi PO.. walau bukan U32 ke atas..
Asas perundangan /pendakwaan yg kita dah belajar sebelum ke medan kerjaya sebenarnya memadai utk kita kembangkan yg penting 'mau'
dan turut penting juga 'diri sendiri' kdg2 perlu ada bakat/karekter semulajadi sebagai PO.
U32 ke atas tak semestinya berpengalaman dalam bab2 bawa kes ni, sedikit sebanyak adalah juga pengalaman yg boleh kita cedok.
Saya bukan nak perlekehkan kursus pos basik dan kursus2 pendek dlm perundangan/pendakwaan yg mungkin diadakan jabatan masing2 dari masa ke semasa, itu semua mmg membantu kredibiliti dan keyakinan diri semasa berdiri mewakili jabatan di dalam mahkamah.
Pokok pangkalnya dari "diri sendiri mau jadi PO" , apabila ada kemahuan maka pengisian diri untuk benar2 jadi PO yg pro utk jabatan seharusnya dan pasti menyusul juga ..
so...memang tak salah sebenarnya kalau kita tawarkan diri jadi PO.. walau bukan U32 ke atas... dan pegawai atasan seharusnya beri peluang...
wallahualam Smile

p/s: saya ada seorang kawan dari KPDNHEP seorang penolong pegawai penguatkuasa N27 dan beliau adalah PO bagi jabatannya dari tahun pertama kerja lagi... Embarassed dulu mmg ketar... skrg ..mmg pro... Laughing dan sebenarnya memang ada beberapa Pejabat Kesihatan Daerah yang PO nya hanya U29...mmg boleh bawa kes... U32 ke atas tabik dan lawyer OKT pun tabik... cheers

paabu
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 49
Tarikh Register : 07/12/2007
Reputation : 0
Points : 3603

View user profile

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by syatecik on Mon 15 Dec 2014, 10:01 pm

Assalamualaikum...
Nk mnta tlg n tny skit bleh..
Saya ni pelajar praktikal..
Cam ner nk bt laporan psal premis kedai...xthu nk bt cm ner...nk mnta tnjuk ajar skit...
avatar
syatecik
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : pelatih pka
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 22
Tarikh Register : 15/12/2014
Reputation : 0
Points : 1039

View user profile

Back to top Go down

Re: Unit Kawalan & Keselamatan Makanan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum