FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Page 1 of 12 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Go down

MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by MLT_hidayah on Tue 26 Feb 2008, 6:32 pm

Assalamualaikum...
Salam perkenalan...
Smile

aku keje di sebuah kk area selangor, dh hampir 2 thun aku keje, pertama kali keje kt situ, aku diarahkan ambik darah patient samaada test FBC, BIOCHEM, or VDRL, grouping..
gabra aku dibuatnya Embarassed , ms belaja kat kolej mana pnah belaja benda tu..dan setahu aku dlm skop keje kita mmg ada ker tugas MLT ambik darah? alasannya sbb sn bz and x cukup staff? kalu patient bleeding saper nk bertanggung jwb?
tensen2... Mad
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3507

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by pedang on Wed 27 Feb 2008, 7:22 am

Patut hanya Staf Nurse terlatih or Doktor je yg draw blood sb draw blood bukan termasuk dlm tugas kita n ikut undang2, MLT dianggap tidak terlatih dalam bidang plebotomy dan DILARANG KERAS amik darah pesakit...latiham plebotomy masa blajar dulu hanya apply untuk amik darah haiwan semasa wat research je....

pedang
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 171
Umur : 41
Tarikh Register : 05/08/2007
Reputation : 3
Points : 3797

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by MLT_hidayah on Thu 28 Feb 2008, 1:09 am

itulaa psl...dh nk bt mcm mn doktor pun arahkan begitu, kdg2 MA pun berkira suruh MLT ambik darah utk fbc...pnah skali tgn aku terluka sbb kna needle tu n gabra punya psl... Mad
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3507

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by zaki78 on Thu 28 Feb 2008, 4:29 pm

mlt JGN SEKALI-KALI AMBIK DARAH VENUS, kalau jadi apa2 kat patient kita kena jawab sendiri sbb itu bukan tugas kite. kalau doktor arahkan jugak buat surat yg mengatakan kalau terjadi pd patient doktor kena tanggung, suruh dia tandatangan. kalau finger prick xpe. tugas kita terima spesimen dan buat ujian. bohonglah kalau sn bz sgt, sbb yg bz selalunya jm yg kena buat kerja.
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 39
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3996

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by MLT_hidayah on Thu 28 Feb 2008, 10:53 pm

ntahlaa...dh itu yg mmg terjadi kat tempat sy. SN bz mengira reten yg bertimbun2 byknya...
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3507

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by eila on Thu 28 Feb 2008, 11:47 pm

Kite pn kena kira reten gak, lagi lah wat sesorang, jgn lah jdkn sume tu alasan nak suruh kt amek darah lak... sekali kt dah buat, sampai bila2 lah dia refer patient kat kt nnt, so langkah yang terbaik kata kan TIDAK...xde orang backup kt kalau jadi ape2..
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by MLT_hidayah on Fri 29 Feb 2008, 12:05 am

tiap kali patient nk kna ambik darah kna panggil snurse..diowg trus tolak jer patient msuk makmal..
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3507

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by zaki78 on Fri 29 Feb 2008, 5:58 pm

tanyalah kat mana2 kk, mana ada mlt ambil darah patient. kalau sn sibuk sgt jm kan ada, kami kat sini (kk seluruh kedah x ambil darah baby inikan pula darah venous), saye rase diorang ni saje ambil kesempatan. kalau diorang tak mahu ambil darah bagi kat kite elaun kritikal tu!!!!!!!!!!
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 39
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3996

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by eila on Fri 29 Feb 2008, 6:20 pm

ye lah......tol sangat tuh....keje bagi kt,
elaun kritikal xnak bagi lak...
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by staphylo-A- on Fri 29 Feb 2008, 8:43 pm

itu le..sy br tau time interview hr tuh yg mlt x dibnrkan amik darah sekali pun..tp time sy blaja dulu ade dlm syllabus blaja teknik2 phelebotomy..time praktikal pun sll nampak mlt amik darah patient..macamana??? Shocked
avatar
staphylo-A-
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 34
Tarikh Register : 15/02/2008
Reputation : 0
Points : 3594

View user profile http://sayayangemo.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by makhluk seni on Fri 29 Feb 2008, 8:50 pm

Teknik tu memang kena tahu la. sebab darah itu adalah sebahagian dari sampel yang dikendalikan oleh JTMP. Tiada salahnya kalau JTMP ambil darah kalau ada kepakaran. tapi andaikata terjadi apa2 kejadian yang tidak diingini JTMP tersebut perlu bertanggung untuk tanggung dan jawab sendiri...

makhluk seni
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : perunding rumahtangga
Gender : Female
Jumlah Post : 152
Umur : 36
Tarikh Register : 20/10/2007
Reputation : 3
Points : 3705

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by staphylo-A- on Fri 29 Feb 2008, 9:01 pm

well said..
avatar
staphylo-A-
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 34
Tarikh Register : 15/02/2008
Reputation : 0
Points : 3594

View user profile http://sayayangemo.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by MLT_hidayah on Sat 01 Mar 2008, 1:40 am

sesungguhnya MLT di kk daerah kuala selangor, terutamanya kkbj, kkjrm, MLT disuruh ambik darah. TSB pun ktowg kna ambik sendiri..siap kene keje sabtu ahad lagi...huhu Crying or Very sad
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3507

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by zaki78 on Sat 01 Mar 2008, 7:46 am

mcm ma lah jugak, masa student diorang ade jugak belajar buat sputum AFB, tapi bila keja ada diorang buat?
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 39
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3996

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by eila on Sat 01 Mar 2008, 9:19 am

x watnye
avatar
eila
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 338
Umur : 34
Tarikh Register : 14/05/2007
Reputation : 3
Points : 3868

Character sheet
Mutiara Kata saya: juSt Be yOUr SelF.......

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by MLT_hidayah on Sat 01 Mar 2008, 12:36 pm

apalah nasib kita
huhuhu
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3507

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Wan on Wed 05 Mar 2008, 9:28 am

..


Last edited by Wan on Mon 20 Jul 2009, 7:01 pm; edited 1 time in total
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by cippon on Thu 06 Mar 2008, 1:39 pm

salam semua

buat je lah,

cippon
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : kaki dan tangan hospital
Gender : Male
Jumlah Post : 100
Umur : 37
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 0
Points : 4072

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by cippon on Thu 06 Mar 2008, 1:40 pm

salam semua

entah aku sini pn kene gak
nak tak nak kene buat gak, kang kita tak buat, keje kita yg sangkut, depa tau siap je, jadi ko kene buat lah sbg satu tanggungjawab ko sbg staf perubatan.

cippon
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : kaki dan tangan hospital
Gender : Male
Jumlah Post : 100
Umur : 37
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 0
Points : 4072

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Wan on Thu 06 Mar 2008, 2:53 pm

..


Last edited by Wan on Mon 20 Jul 2009, 7:02 pm; edited 1 time in total
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by MLT_hidayah on Thu 06 Mar 2008, 9:43 pm

betul2... mcm klinik sy ada ari tertentu utk ambik darah mcm nk antar sample tu ker hospital, bygkanlah time tu kita nk kna ambik darah, buat test lg, pastu biler nk asing serum time tu laa patient dtg nk check diabetic laa... mmg betul2 x cukup tgn . kalu lab tu ada 2 MLT bleh laa, kalu 1 mlt, mmg tensen, kdg2 tiap2 ari kna blik lambat sbb kna settle kan keje. betul kata wan, keje byk tp gaji ciput jer... Shocked
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 33
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3507

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Wan on Fri 07 Mar 2008, 8:00 am

kalu balik lewat claim ot je la hidayah ... sekurang2nya dpt duit cikit..hehe


Last edited by Wan on Mon 20 Jul 2009, 7:03 pm; edited 1 time in total
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by epoi MLT on Fri 07 Mar 2008, 9:11 am

aku pun ada pengalaman keja kat KK ni...dari 1st day aku lapor diri sampai aku tukar dari KK tu,skali pun aku tak penah ambik darah venous blood ni...mula2 masuk tu SN kat situ suruh jugak aku amik sbb MLT sebelum aku masuk dulu dia amik darah tapi aku buat "dek" je sbb aku tau itu bukan dibawah tanggungjawab aku...satgi jadi ape2 sape nak tanggungjawab...aku jugak...jadi lebih baik tak payah amik...
avatar
epoi MLT
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 44
Umur : 34
Tarikh Register : 09/03/2007
Reputation : 0
Points : 3929

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by zaki78 on Fri 07 Mar 2008, 9:32 am

sokong epoi MLT!!!
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 39
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3996

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by jue on Fri 07 Mar 2008, 10:16 am

MMMMMMMMMMMMM isu pengambilan darah ni lama dah bising-bising pada tahun-tahun yg lepas ada desus desas mengatakan patologis HKL akan mengeluarkan surat hitam putih bagi isu ni di mana dia tak membenarkan MLT mengambil darah kerana kita tak diberi latihan ...
tapi sampai la ni senyap je ...... but anyway mana kengkawan yg still sampai sekarang ambil darah tu tahniah la kerana anda sudah dpt satu skill yang baru walaupun ia menyusahkan( sebab nanti melambat kan proses kerja kita )cubalah kita menerima ia dengan pandangan yang positive bila banyak beban kerja maka wujudkan penambahan staff so dari situ orang akan nampak kita dan memberi perhatian yg lebih serius .
avatar
jue
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : kaki tangan krjaan
Gender : Female
Jumlah Post : 525
Umur : 38
Tarikh Register : 01/11/2007
Reputation : 11
Points : 3403

Character sheet
Mutiara Kata saya: hiasi peribadi molekkan pekerti

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 12 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum