FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Page 11 of 12 Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by wantibi on Tue 30 Jun 2009, 4:04 am

Mmmg Hj Man yg beri cadangan...masa tu meting dgn Dato` Hassan (Skrg KP Kawalan Penyakit-Berjangkit KKM)..kalu ikut dato` hassan semua nak ikut style sabah..kalu JTMP sana boleh amik blood..JTMP Pahang pun boleh amik blood...kalu JM Sabah boleh wat keje2 MLT..JM Phg pun mcm 2...

Mcm2 dh dok ckp...bende mcm ni ada baik ada buruk...skrg pun bukan jadi tugas hakiki JTMP amik darah...dh ada byk klinik2 di daerah tugas amik darah dipulangkan balik pada Sn or MA....so x best la yek bukak kisah lama nnt seme org ckp Hj Man penyebab JTMP pahang kene amik darah

Mcm aku pnh ckp la dulu kita ni seme elauan nak tp ada tugas2 kita dh pindah pada org lain sbb kita x nak buat or tolak tugas2 tersebut.....so apa salah kalu kita amik tugas2 org lain yg boleh kita buat masuk kan dalam senarai tugas kita.....

Nnt kalu nak minta apa2 senang la sbb beban tugas kita dh banyak...blh la buat ABM minta penambahan JTMP di KK....sapa senang nnt...ko org gak sbb bila nk cuti x payah mintak org dr klinik lain ganti.......PIKIR2 la yek...

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3352

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Bon on Wed 01 Jul 2009, 5:58 pm

@NICKY123 wrote:saya jas confuse..kalu ikut undang2 @ atau peraturan kk xboleh ambik, so kenape kita nak langgar peraturan ek?
act, saya dah biasa ambik darah, tapi dah lama saya berfikir panjang,
kenape saya kena ambik darah patient kalu dah sah sah salah disisi undang2?yang peliknya,syarikat swasta sekarang syarat nak keje mlt kena pandai ambik darah..kalu tak pandai, tak boelh keje.. betul tak?
sape yang salah sebenarnya...?
setahu saya...bkn MLT ja yg x blh ambil darah....AMO / SN / So.N pun x blh ambil2 apa2 spesimen tanpa kebenaran MO...jadi rasanya masalah itu mmg akan selesai jika sesebuah klinik tu mempunyai program2 khas..sebab under program2 itu pun arahan MO y/m kawasan...
klu perkara ini terjadi d hospital...mmg x patut berlaku la....
avatar
Bon
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : ramal penyakit...!
Gender : Male
Jumlah Post : 578
Umur : 32
Tarikh Register : 23/05/2007
Reputation : 1
Points : 4174

Character sheet
Mutiara Kata saya: aRamai T...mamaTai T...

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by jiwaku_parah on Wed 08 Jul 2009, 1:22 pm

ermmmm,.. berat gak tugas mlt neh ek?? ak igt dok mkmal tgu sampel jek,.. uwaaaaaaaaaaaa
avatar
jiwaku_parah
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Female
Jumlah Post : 24
Umur : 29
Tarikh Register : 08/07/2009
Reputation : 0
Points : 3002

Character sheet
Mutiara Kata saya: makes ur life perfect,..

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Bon on Fri 10 Jul 2009, 1:51 pm

aiks,...bgitu la kejadiannya...
avatar
Bon
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : ramal penyakit...!
Gender : Male
Jumlah Post : 578
Umur : 32
Tarikh Register : 23/05/2007
Reputation : 1
Points : 4174

Character sheet
Mutiara Kata saya: aRamai T...mamaTai T...

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by farah71 on Sat 11 Jul 2009, 6:06 am

Apa kata, kita cadangkan kpd KKM agar memasukkan modul phlebotomy ni ke dalam pembelajaran JTMP agar xdelah terkejut beruk sgt junior2 MLT bila first posting dah kena amik darah patient.

Dan 1 lagi, kalau dapat elaun KRITIKAL seperti MA dan SN, xdelah kita ni terkilan sangat, kan?

Kalau siapa2 nak cakap ini luahan perasaan x puas hati, silakanlah sebab inilah kenyataan yang kebanyakan dari kita hadapi skrg ni..

farah71
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 39
Umur : 45
Tarikh Register : 13/06/2009
Reputation : 0
Points : 3032

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Bon on Sun 12 Jul 2009, 12:12 pm

@farah71 wrote:Apa kata, kita cadangkan kpd KKM agar memasukkan modul phlebotomy ni ke dalam pembelajaran JTMP agar xdelah terkejut beruk sgt junior2 MLT bila first posting dah kena amik darah patient.

Dan 1 lagi, kalau dapat elaun KRITIKAL seperti MA dan SN, xdelah kita ni terkilan sangat, kan?

Kalau siapa2 nak cakap ini luahan perasaan x puas hati, silakanlah sebab inilah kenyataan yang kebanyakan dari kita hadapi skrg ni..
x paya nak ubah pembelajaran...ingat senang2 mau ubah...bab byk lg aspek2 penting mau tgk drpda penerapan pengambilan spesimen smasa student....bkn shaja pengambilan spesimen...dulu2 pun ramai mau minta belajar buat laporan time student...tapi oleh kerana gaya laporan berubah2 setiap masa...maka tidak layak la jika penerapan pembelajaran laporan dilakukan....
avatar
Bon
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : ramal penyakit...!
Gender : Male
Jumlah Post : 578
Umur : 32
Tarikh Register : 23/05/2007
Reputation : 1
Points : 4174

Character sheet
Mutiara Kata saya: aRamai T...mamaTai T...

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by farah71 on Sat 18 Jul 2009, 7:55 pm

@Bon wrote:
@farah71 wrote:Apa kata, kita cadangkan kpd KKM agar memasukkan modul phlebotomy ni ke dalam pembelajaran JTMP agar xdelah terkejut beruk sgt junior2 MLT bila first posting dah kena amik darah patient.

Dan 1 lagi, kalau dapat elaun KRITIKAL seperti MA dan SN, xdelah kita ni terkilan sangat, kan?

Kalau siapa2 nak cakap ini luahan perasaan x puas hati, silakanlah sebab inilah kenyataan yang kebanyakan dari kita hadapi skrg ni..
x paya nak ubah pembelajaran...ingat senang2 mau ubah...bab byk lg aspek2 penting mau tgk drpda penerapan pengambilan spesimen smasa student....bkn shaja pengambilan spesimen...dulu2 pun ramai mau minta belajar buat laporan time student...tapi oleh kerana gaya laporan berubah2 setiap masa...maka tidak layak la jika penerapan pembelajaran laporan dilakukan....

Salam dik, kita sebagai JTMP kena sentiasa berfikiran terbuka dan memajukan diri sendiri untuk terus mengangkat imej dan martabat profesion JTMP.

Pernah x terfikir, andai patient yg kita ambil darah tu complain dan saman JTMP kerana kesilapan dan kerana kita x pandai ambil venous blood?

Padahal kita tiada kelayakan dan tauliah untuk melakukan phlebotomy... Siapakah yang mahu bertanggungjawab atas segala permasalahan yang timbul akibat phlebotomy? Sanggup bayar saman beratus ribu atau juta??

farah71
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 39
Umur : 45
Tarikh Register : 13/06/2009
Reputation : 0
Points : 3032

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by tkr on Sun 19 Jul 2009, 9:59 am

@farah71 wrote:
@Bon wrote:
@farah71 wrote:Apa kata, kita cadangkan kpd KKM agar memasukkan modul phlebotomy ni ke dalam pembelajaran JTMP agar xdelah terkejut beruk sgt junior2 MLT bila first posting dah kena amik darah patient.

Dan 1 lagi, kalau dapat elaun KRITIKAL seperti MA dan SN, xdelah kita ni terkilan sangat, kan?

Kalau siapa2 nak cakap ini luahan perasaan x puas hati, silakanlah sebab inilah kenyataan yang kebanyakan dari kita hadapi skrg ni..
x paya nak ubah pembelajaran...ingat senang2 mau ubah...bab byk lg aspek2 penting mau tgk drpda penerapan pengambilan spesimen smasa student....bkn shaja pengambilan spesimen...dulu2 pun ramai mau minta belajar buat laporan time student...tapi oleh kerana gaya laporan berubah2 setiap masa...maka tidak layak la jika penerapan pembelajaran laporan dilakukan....

Salam dik, kita sebagai JTMP kena sentiasa berfikiran terbuka dan memajukan diri sendiri untuk terus mengangkat imej dan martabat profesion JTMP.

Pernah x terfikir, andai patient yg kita ambil darah tu complain dan saman JTMP kerana kesilapan dan kerana kita x pandai ambil venous blood?

Padahal kita tiada kelayakan dan tauliah untuk melakukan phlebotomy... Siapakah yang mahu bertanggungjawab atas segala permasalahan yang timbul akibat phlebotomy? Sanggup bayar saman beratus ribu atau juta??

betul kata Bon. Nak ubah atau nak tambah sesuatu subject perlu mendapat kelulusan dari kementerian. Banyak kriteria yg akan disoal. kepentingan kpd student? Syllabus? dll. kalau semata-mata belajar nak ambil darah, skop terlau kecil. subject phlebotomy luas dan boleh membembankan student.

Dari aspek lain, beban kerja MLT akan bertambah. Kementerian dah lulus, so tak ada alasan jika kementerian akan meletakkan MLT di unit-unit lain semata-mata nak ambil darah.

Soal tauliah ? kalau tiada tauliah tak perlulah ambil darah?
Kalau tiada lesen memandu, kenapa perlu memandu. Kalau kena tahan polis, tentulah kena saman..
avatar
tkr
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : lecturer
Gender : Male
Jumlah Post : 59
Umur : 38
Tarikh Register : 01/09/2008
Reputation : 0
Points : 3333

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Bon on Mon 20 Jul 2009, 8:07 am

kita tgk ja la nanti...mungkin perlu m.l.t seorg yg berani dgn sukarelanya tuk menjadi mangsa mahkamah dan saman....he3....
avatar
Bon
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : ramal penyakit...!
Gender : Male
Jumlah Post : 578
Umur : 32
Tarikh Register : 23/05/2007
Reputation : 1
Points : 4174

Character sheet
Mutiara Kata saya: aRamai T...mamaTai T...

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by atokpencen on Mon 20 Jul 2009, 11:57 am

Pada masa ini masyarakat fikir yang core business ambik darah ini orang makmal yang buat. Dan lagi masyarakat fikir kita ini terlatih fasal ambik darah....padahal...?!!. Masyarakat so far no complain. Tapi kebelakangan ini ada satu standarad MSQH yang melindungi hak pesakit. Kalau pesakit kata aku tak nak kena ambik darah....dia berhak tidak kena cucuk. Itu lah patient's right. Dan kalau ada apa apa dan dia nak komplain...itu juga atok kira patient right.

Tak stujulah nak masukkan silibus ambik darah dalam Dip MLT. Banyak konsekuen negatif bakal menyusul. Forumer dah pun ungkapkan.


Last edited by atokpencen on Mon 20 Jul 2009, 11:59 am; edited 1 time in total (Reason for editing : To stress meaning)
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3426

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by farah71 on Sat 01 Aug 2009, 7:27 am

Orang yang tak perlu buat phlebotomy memang cakap senang, yang 'terpaksa dan dipaksa' macam kami ni macamana pulak??

Korang bertugas di hospital dan JKN memang ler senang hati, kami di KK ni yang terpaksa menanggung akibat..

farah71
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 39
Umur : 45
Tarikh Register : 13/06/2009
Reputation : 0
Points : 3032

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by tkr on Sun 02 Aug 2009, 6:46 am

@farah71 wrote:Orang yang tak perlu buat phlebotomy memang cakap senang, yang 'terpaksa dan dipaksa' macam kami ni macamana pulak??

Korang bertugas di hospital dan JKN memang ler senang hati, kami di KK ni yang terpaksa menanggung akibat..

senarai tugas MLT kat KK kena ambil darah ke?
check kembali fail meja.
jgn tunjuk kelemahan diri pd jawatan lain.
Nanti senang kena buli.
avatar
tkr
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : lecturer
Gender : Male
Jumlah Post : 59
Umur : 38
Tarikh Register : 01/09/2008
Reputation : 0
Points : 3333

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Petchiko on Mon 03 Aug 2009, 4:08 pm

kenapa semua kerja kita beri pada org, bila kerja kita dah jadi kerja hakiki org kita marah..dulu ptmp yg byk buat kerja...bila mereka dah jumud apa salahnya kita sambung tugas tu..bila senarai tugas kita dah byk kita akan jadi mahir dlm bab klinikal..saya pernah berkerja di kk selama 5 thn..saya belajar dari ptmp cara2 ambil drh..sehinggakan kami (org lab ) jadi pakar rujuk kalau SN, MA atau MO tak dapat ambil drh dr patient..tak rugi kalau kita ada extra skill tapi alangkah ruginya kalau ilmu yg baik kita tolak, jgn jd org yg @#$% sombong...saya bukan nak bersikap riak atau takbur, saya rela menurunkan ilmu yg saya pelajari dr guru saya yg berjawatan ptmp utk mengajar kpd junior2 yg berkeinginan utk memajukan diri sendiri..sehingga skrang kalau saya perlu ambil drh keluarga termasuklah anak saya yg berumur 2 thn..saya tidak keberatan dan yakin saya mampu melakukannya.. Smile
avatar
Petchiko
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 40
Tarikh Register : 02/07/2008
Reputation : 6
Points : 3411

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

darah darah darah ......

Post by atokpencen on Thu 06 Aug 2009, 5:17 am

@farah71 wrote:Orang yang tak perlu buat phlebotomy memang cakap senang, yang 'terpaksa dan dipaksa' macam kami ni macamana pulak??
Korang bertugas di hospital dan JKN memang ler senang hati, kami di KK ni yang terpaksa menanggung akibat..

Oleh kerana kegagalan kite menepis tugas pengambilan darah maka pengambilan darah ini tetap akan diperturunkan turun temurun. Bahagaian atok dah selesai. dari atok masuk keja lab pada usia 22, dari itu kena ambik darah, terketar-ketar ke, terkial kial ke, ganas macam hantu pontianak ke, kena ambik darah juga. Kami ambik darah pesakit di wad, kami ambik darah bagi pesakit OPD. sampai sekarang pun kami ambik darah JPL, OPD, Klinik Pakar, wad tidak lah. So bersabar ajalah farah71. Anggap saja ambik darah ini sudah tugasan hakiki kite. Dan kalau ramai yang setuju elok kemukakan kepada KKM supaya pembelajaran secara official phlebotomy ini dimasukkan dalam silibus MLT. Atok nak berfikir di luar kotak: Masukkan ilmu haiwan, masukkan phlebotomy, masukkan research technic, mungkin akan datang Kolej akan jadi universiti kolej. Dan waktu itu ada pengeluaran MLT degreee.....saja merintis kemungkinan...atok jadi pengajar kepunan....
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3426

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by farah71 on Sat 08 Aug 2009, 10:21 am

@Petchiko wrote:kenapa semua kerja kita beri pada org, bila kerja kita dah jadi kerja hakiki org kita marah..dulu ptmp yg byk buat kerja...bila mereka dah jumud apa salahnya kita sambung tugas tu..bila senarai tugas kita dah byk kita akan jadi mahir dlm bab klinikal..saya pernah berkerja di kk selama 5 thn..saya belajar dari ptmp cara2 ambil drh..sehinggakan kami (org lab ) jadi pakar rujuk kalau SN, MA atau MO tak dapat ambil drh dr patient..tak rugi kalau kita ada extra skill tapi alangkah ruginya kalau ilmu yg baik kita tolak, jgn jd org yg @#$% sombong...saya bukan nak bersikap riak atau takbur, saya rela menurunkan ilmu yg saya pelajari dr guru saya yg berjawatan ptmp utk mengajar kpd junior2 yg berkeinginan utk memajukan diri sendiri..sehingga skrang kalau saya perlu ambil drh keluarga termasuklah anak saya yg berumur 2 thn..saya tidak keberatan dan yakin saya mampu melakukannya.. Smile

Ini bukan masalah yakin atau tidak yakin bro(malahan menjadi kebanggaan kerana MLT lebih 'terror' dlm phlebotomy berbanding mereka).. ini adalah masalah Medico Legal, ini adalah masalah pesakit yang semakin educated dan faham dari aspek undang-undang.

Kita berdepan dengan pesakit yang Profesional dan bergelar VIP setiap hari, mereka inilah yang sentiasa 'demand' dengan perkhidmatan yang kita sediakan dan jangan lupa..Customer is always right!

farah71
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 39
Umur : 45
Tarikh Register : 13/06/2009
Reputation : 0
Points : 3032

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by carmela on Sun 16 Aug 2009, 8:37 am

mlt dlu pun memeng belajar amik darah kan,kalau tak cayer cuba rujuk buku lama2,memang ada blaja amik darah,cuma yang 8 tahun kebelakangan ni ajer yang tak ada,tak apala kena amik darah pun,boleh tambah skill kannnn... Shocked

carmela
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : teacher
Gender : Female
Jumlah Post : 5
Umur : 34
Tarikh Register : 14/08/2009
Reputation : 0
Points : 2936

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by masmi on Fri 09 Oct 2009, 3:36 pm

hahaha..
avatar
masmi
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : dresser
Gender : Male
Jumlah Post : 27
Umur : 37
Tarikh Register : 14/10/2008
Reputation : 0
Points : 3287

Character sheet
Mutiara Kata saya: No Pain , No Gain !Waaarghh!!!!!!!!!!Bersukanlah untuk kesihatan..

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by p.muruges on Fri 16 Oct 2009, 1:04 pm

it's an additional knowledge for us...

p.muruges
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT u29
Gender : Male
Jumlah Post : 16
Umur : 39
Tarikh Register : 14/02/2009
Reputation : 0
Points : 3129

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by GLYNN DEXTER ANDREAS on Mon 19 Oct 2009, 10:27 am

tp mlt ada diploma teknologi makmal perubatan.. n bleh sambung ambik kedoktoran kan?

GLYNN DEXTER ANDREAS
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pelajar
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 25
Tarikh Register : 19/10/2009
Reputation : 0
Points : 2867

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by atokpencen on Mon 19 Oct 2009, 11:41 am

@GLYNN DEXTER ANDREAS wrote:tp mlt ada diploma teknologi makmal perubatan.. n bleh sambung ambik kedoktoran kan?

Kalau Dip MLT UITM, USM dan universiti awam, CGPA 3.8 and up, boleh sambung kedoktoran. Semoga berjaya. Thanks.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3426

View user profile

Back to top Go down

SABAH & SARAWAK

Post by KAPTEN on Wed 21 Oct 2009, 11:16 am


kami yg belajar disarawak memang kena belajar ambik darah. tu pun masa atachment, tak ada teori.
lgpun MLT mana ada kelayakan utk ambik darah.
tp di sabah & sarawak MLT yang ambik darah.

KAPTEN
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 32
Tarikh Register : 20/10/2009
Reputation : 0
Points : 2868

View user profile

Back to top Go down

Avatar kapten yang menarik

Post by atokpencen on Wed 21 Oct 2009, 2:01 pm

@KAPTEN wrote:
kami yg belajar disarawak memang kena belajar ambik darah. tu pun masa atachment, tak ada teori.
lgpun MLT mana ada kelayakan utk ambik darah.
tp di sabah & sarawak MLT yang ambik darah.

Jika ada forumer kata cacing itu adalah si Kapten, maka forumer tersebut masih kurang faham mengenai avatar. Username "Kapten" adalah nama dalam forum: Therefore username atokpencen adalah pengenalan dalam forum. Jangan fikir yang atok dah pencen....kerajaan terus menerus nak tambah tahun pencen......
Cheerio...qrx 3...chaw chaw
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3426

View user profile

Back to top Go down

Kelayakan MLT ambil darah

Post by zuiadisirad on Mon 26 Oct 2009, 6:09 pm

Untuk pengetahuan puan, MLT adalah tidak layak mengambil darah kerana kita tak ada lesen ambil darah dan perkara ini pihak kesatuan telah berbincang dengan KKM dan pihak kesatuan mencadangkan bahagian Latihan KKM supaya mengadakan kursus phlebotomy kepada MLT. Buat masa ini pihak kesatuan tak dapat follow up sebab kita menumpukan proposal U41 sehingga kita rasa boleh mencapai 90% barulah kita boleh minta elaun kritikal,hazad, pos basik, kusta dan tibi dll. Apa yang kita minta pada KKM perlu ada fakta dan data dan ini memerlukan masa untuk menyediakan proposal tersebut.Kita akan minta ikut keutamaan. Kalau ada masalah pengambilan darah call saya 0192209001

zuiadisirad
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 11
Umur : 49
Tarikh Register : 05/09/2009
Reputation : 0
Points : 2928

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by zaki78 on Tue 27 Oct 2009, 9:01 am

dulu mlt mngambil darah, skang ni x lagi, kenapa kita perlu patah balik ke belakang?
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 38
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3880

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by zuiadisirad on Tue 27 Oct 2009, 5:54 pm


Untuk pengetahiuan mlt memang tidak layak ambil darah, klau terjadi apa-apa kena tanggung sendiri Kesatuan tak blh backup, klau nak ambil darah juga perlu mendapat surat kebenaran daripada pengarah. Fikirlah sebelum nasi menjadi bubur. Kita memang akan mendapatkan balik kerja phlebotomy ini supaya kita boleh menambahkan staff tapi kita minta secara berperingkat. Apa yang kita bincangkan dgn KKM pihak Kolej akan menganjurkan kursus Phlebotomy dalam kursus Pos Basik Tranfusion medecine tapi sya tak tahu perkara ini dah dilakukan atau belum.

zuiadisirad
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 11
Umur : 49
Tarikh Register : 05/09/2009
Reputation : 0
Points : 2928

View user profile

Back to top Go down

Re: MLT KENA AMBIK DARAH KER? VENOUS BLOOD?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 11 of 12 Previous  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum