FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by Fieza on Sat 29 Mar 2008, 8:09 am

Periksa tekanan angin tayar setiap minggu



HARUS diingat seperti yang dibincangkan pada minggu lalu, tekananangin pada sesebuah tayar tidak ditentukan oleh jenis atau saiz tayartetapi bergantung kepada berat sebenar kenderaan.

Tanda-tanda kekurangan angin pada tayar boleh dilihat denganmenggunakan mata kasar. Tekanan angin yang tidak dijaga dalam tempohyang lama biasanya menyebabkan tayar kelihatan lebih kempis berbandingtayar lain.

Jika anda teliti mengenai kenderaan, anda pasti dapat merasakan pergerakan kenderaan yang lebih berat berbanding kelajuan biasa.Tekanan angin yang berlebihan pula akan menyebabkan kenderaan bergerak dengan lebih `lancar' tetapi dengan pergerakan suspensi yanglebih kasar terutama ketika melalui jalan yang tidak rata.

Hal itu biasanya menyebabkan gegaran yang lebih kuat dan bisingberbanding biasa. Bagaimanapun, masalah ini jarang berlaku keranakebanyakan mesin pengepam automatik yang ada sekarang memberikan amaranapabila tekanan angin berada pada paras yang bertepatan.

Kesan kekurangan angin akan menyebabkan kehausan pada permukaan sisitayar. Dalam tempoh yang lebih lama, ia pasti menyebabkan kerosakan

lebih teruk hingga terpaksa digantikan dengan tayar baru.Untuk mengetahui tekanan angin tayar yang tepat, periksa paparanmaklumat di bahagian pintu atau badan kenderaan yang biasanyadilekatkan oleh pengilang di sebelah pemandu.

Harus diingat sekali lagi, walaupun anda telah menggantikan tayarkepada saiz yang berlainan daripada tayar asal, patuhi tekanan anginasal mengikut berat kenderaan.Oleh itu, periksa tekanan angin pada tayar kenderaan andasekurang-kurangnya seminggu sekali dan jangan sesekali melebihkan ataumengurangkan tekanan angin bertentangan dengan nasihat pengilang.


 

Fieza
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri:
Jawatan : Mici U29
Gender: Female
Jumlah Post: 1508
Umur: 30
Tarikh Register: 12/10/2006
Reputation: 36
Points: 4365

Character sheet
Mutiara Kata saya: murahkanlah bibir dengan senyuman kerana senyum itu sedekah..

View user profile http://www.facebook.com/nurhafiza.pijajaja

Back to top Go down

Re: Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by libas on Thu 07 Aug 2008, 7:51 pm

rajin sgt le tiap2 mggu isi angin..he.slalu krg bru pam.klau parking ats simen angin cpt kua..

libas
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Bilal Surau
Gender: Male
Jumlah Post: 63
Umur: 34
Tarikh Register: 25/07/2008
Reputation: 3
Points: 2208

Character sheet
Mutiara Kata saya: kerjalah kamu,sebelum kamu dikerjakan

View user profile

Back to top Go down

Re: Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by rahitse on Wed 03 Dec 2008, 12:54 am

sapa tahu tekanan angin tayar untuk kereta kancil rim 12 inchi dalam psi. depan brp belakang brp?


Last edited by rahitse on Sun 14 Dec 2008, 5:11 pm; edited 1 time in total

rahitse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : radiografer
Gender: Male
Jumlah Post: 62
Umur: 38
Tarikh Register: 02/01/2008
Reputation: 0
Points: 2402

Character sheet
Mutiara Kata saya: berkhidmat untuk negara...Radiografi untuk semua..

View user profile

Back to top Go down

Re: Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by msaa on Wed 03 Dec 2008, 2:28 pm

rahitse wrote:sapa tahu tekanan angin tayar untuk kereta kancil rim 13 inchi dalam psi. depan brp belakang brp?

easy way boleh chek sendiri di tayar tu...the best way chek label dipintu depan sebelah pemandu...kalo x de sape gatal tangan pi koyak latu...

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender: Male
Jumlah Post: 595
Umur: 102
Tarikh Register: 05/10/2006
Reputation: 0
Points: 2839

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by rahitse on Sat 06 Dec 2008, 12:31 am

msaa wrote:
rahitse wrote:sapa tahu tekanan angin tayar untuk kereta kancil rim 12 inchi dalam psi. depan brp belakang brp?

easy way boleh chek sendiri di tayar tu...the best way chek label dipintu depan sebelah pemandu...kalo x de sape gatal tangan pi koyak latu...

itu bukan jawapan...rasanya org nie pun tak tau jugak...kalau cek kat tayar tu max presure dia lo......kalau kereta second mana nak dapat stiker tu....


Last edited by rahitse on Sun 14 Dec 2008, 5:10 pm; edited 1 time in total

rahitse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : radiografer
Gender: Male
Jumlah Post: 62
Umur: 38
Tarikh Register: 02/01/2008
Reputation: 0
Points: 2402

Character sheet
Mutiara Kata saya: berkhidmat untuk negara...Radiografi untuk semua..

View user profile

Back to top Go down

Re: Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by atira on Thu 11 Dec 2008, 2:44 pm

xpnah napok pun...

atira
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : lepak2..tp tingkat
Gender: Female
Jumlah Post: 2446
Umur: 29
Tarikh Register: 15/08/2007
Reputation: 12
Points: 2892

Character sheet
Mutiara Kata saya: Usah gelisah apabila dibenci manusia kerana masih banyak yang menyayangimu di dunia, tapi gelisahlah apabila dibenci ALLAH kerana tiada lagi yang mengasihimu di akhirat kelak

View user profile

Back to top Go down

Re: Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by irwansyah07 on Thu 11 Dec 2008, 4:18 pm

ada lah cik tira,,,, balik lepas ni... cuba telit dan tgk btul

irwansyah07
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Occ. therapist
Gender: Male
Jumlah Post: 124
Umur: 31
Tarikh Register: 18/04/2008
Reputation: 0
Points: 2286

Character sheet
Mutiara Kata saya: 007

View user profile

Back to top Go down

Re: Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by Mohd.Azlan on Thu 11 Dec 2008, 10:43 pm

baca je dkt buku manual panduan kreta ada disediakan

Mohd.Azlan
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : PPP
Gender: Male
Jumlah Post: 463
Umur: 35
Tarikh Register: 29/12/2007
Reputation: 12
Points: 2815

View user profile

Back to top Go down

Re: Periksa tekanan angin tayar setiap minggu

Post by msaa on Sun 14 Dec 2008, 12:08 am

Mohd.Azlan wrote:baca je dkt buku manual panduan kreta ada disediakan
..nanti dikata keta second mana ada buku paduan...kiukiukiuk....kalo nak tepat susah suggestion dalam buku / label /max pressure...berdasarka spec. yg standard...jika keta ko dah buruk absober karat...the best way pam tidak melebihi max press....drive dan rasakan gegaran makin laju gegaran pun makin bertambah ...buang angin sikit guna pressure gauge ...baru dapat jawapan dia!!!

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender: Male
Jumlah Post: 595
Umur: 102
Tarikh Register: 05/10/2006
Reputation: 0
Points: 2839

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum