FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

ADE BRAN KAA!!!

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by aieyda on Sun 27 Jul 2008, 1:34 pm

@twentytwo wrote:mmg hajat hati nak ajo 'java language' kat sape2 yg minat...tapi cam xde sambutan jer...dh mcm maleh rasanya aku nak continue blk... Sad

owg len tak berminat,aku minat..
hang buat la kelas tusyen bahasa jawa tu..
leh aku ngomong dgn kwn aku keturunan jawa..

aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5208

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Sun 27 Jul 2008, 1:54 pm

insya Allah...nti aku ajaq hang dlm loghat utara noo...
satu lagi guru yg ko leh rujuk ialah ngan dhiyamirza.jawa dia pun pekat tau.kalo aku ni level 7,dia aku rasa dah level 8-9 la gitu la..lagi power jawa dia dari aku..tapi kita sama2 kongsi laa...

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by aieyda on Sun 27 Jul 2008, 2:00 pm

loghat utara aku dah pro wak..
hehehe..
dhiya pandai jawa eh..huhuhu..leh suh dia ajar aku gak tu..
lama dah dia tak masuk forum nih..

aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5208

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Sun 27 Jul 2008, 2:08 pm

a'ah...dia pun dah lama x muncul kat post aku ni...


iyo la mbakyu aieyda...nti aku bg sikit2...

kakang - abang
mbakyu-kakak
embah - atok
lanang - lelaki
wedhok - pompuan
bocah cilik - budak kecik
kabare - ape kabar
waras - baik @ kabar baik
wes mangan orong - dah makan lum
manggon nak ndi - duk kat mana
wong - orang
nyong/aku - saya
kuwe - kau/awak

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Sun 27 Jul 2008, 2:19 pm

1 - siji
2 - loro
3 - telu
4 - papat
5 - limo
6 - enem/nenem
7 - pithu
8 - wollu
9 - songo
10 - spoloh
20 - rong ploh
30 - telung poloh
40 - patang poloh
50 - limang poloh
60 - enem poloh
70 - pitung poloh
80 - wolung poloh
90 - sanga poloh
100 - sak atus
1000 - sak ewu

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by aieyda on Sun 27 Jul 2008, 2:23 pm

bahsa jawa ni mcm bahasa indonesia yang selalu kita dgr la ye..mcm mbak tu aku paham la sebab aku dok tgk citer soleha lepas balek pektikel hehehe..mbak sara=kakak sara..

hmm..moyang aku lu dari surabaya aku tak taw la aku ni jawa ke bugis ke minangkerbau ke..

aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5208

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by adilla on Sun 27 Jul 2008, 7:51 pm

jauh la moyang aieyda merantau sampai kelantan...hikss
tp kacukan ok juga

adilla
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 303
Umur : 33
Tarikh Register : 20/04/2007
Reputation : 18
Points : 3574

Character sheet
Mutiara Kata saya: HiAsI PeRiBaDi

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Mon 28 Jul 2008, 12:24 pm

@aieyda wrote:bahsa jawa ni mcm bahasa indonesia yang selalu kita dgr la ye..mcm mbak tu aku paham la sebab aku dok tgk citer soleha lepas balek pektikel hehehe..mbak sara=kakak sara..

hmm..moyang aku lu dari surabaya aku tak taw la aku ni jawa ke bugis ke minangkerbau ke..

itu pun leh djadikan panduan gak.tp bhs jawa indonesia ni ade mcm dialek.kdg2 aku dgr pun tak paham.cam kat sini..jawa johor x sama ngan jawa selangor..kalo dengar tul2 mmg lain.bhs jawa pun ade mazhab masing2.

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by aieyda on Mon 28 Jul 2008, 2:36 pm

@adilla wrote:jauh la moyang aieyda merantau sampai kelantan...hikss
tp kacukan ok juga

a'aa..mmg jau downg merantau..kalau downg tak merantau aku tadak plak kat dunia ni..mak aku tak wujud plak..hehehe..
aku generasi ke-4,aku lupa moyang aku name apa ntah,yang aku ingat nama dia depan ada raden..
kalau menurut lecturer aku,takda kacukan antara melayu dgn indonesia sebab satu rumpun yang sama..
aku ni dah campuran siam,cina,melayu,indonesia..apa2 jelah,asalkan aku umat rasulullah s.a.w,syukur alhamdulillah.. Very Happy

aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5208

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by aieyda on Mon 28 Jul 2008, 2:43 pm

@twentytwo wrote:
@aieyda wrote:bahsa jawa ni mcm bahasa indonesia yang selalu kita dgr la ye..mcm mbak tu aku paham la sebab aku dok tgk citer soleha lepas balek pektikel hehehe..mbak sara=kakak sara..

hmm..moyang aku lu dari surabaya aku tak taw la aku ni jawa ke bugis ke minangkerbau ke..

itu pun leh djadikan panduan gak.tp bhs jawa indonesia ni ade mcm dialek.kdg2 aku dgr pun tak paham.cam kat sini..jawa johor x sama ngan jawa selangor..kalo dengar tul2 mmg lain.bhs jawa pun ade mazhab masing2.

bahsa jawa mmg aku tak paham sgt..tapi mcm bahasa indonesia tu aku paham sikit2..
bahasa jawa dgn bugis lean ek..
jawa johor n jawa selangor len dari segi dialek atau perkataan?

aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5208

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Sat 09 Aug 2008, 11:54 am

bahasa jawa ngan bugis mcm bahasa kelantan ngan utara...mmg lain.kalo bugis dia ade tonasi @ lagu @ lenggok dia.kalo jawa kebanyakannya stright & bunyi kasar skit.aku suka dgr org bugis bbual.seronok...
jawa johor ngan jawa selangor kalo skali dgr cam sama.tapi lain.ade satu2 perkataaan yg membedakan.tapi aku xdpt la menyatakan ape yg beza tu, melainkan kalo aku dpt beborak ngan jawa selangor baru aku tau.biasanya jawa selangor (cth:sg besar/kuala s'ngor) mmg pekat.sampaikan budak kecik pun expert ckp...

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by Amelia on Mon 11 Aug 2008, 2:54 pm

selamat berkenalan

Amelia
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Negeri :
Jawatan : Cucuk orang
Gender : Female
Jumlah Post : 96
Umur : 31
Tarikh Register : 07/08/2008
Reputation : 0
Points : 3041

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by fasha_wanna on Mon 11 Aug 2008, 9:44 pm

wah2 dah msok bab jawa nihh...
sape jawa kt cni??

fasha_wanna
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : part tym rempit n car race :P
Gender : Female
Jumlah Post : 2733
Umur : 30
Tarikh Register : 06/01/2008
Reputation : 36
Points : 6214

Character sheet
Mutiara Kata saya: ~~we can never change our past but we can always choose our future..~~

View user profile http://profiles.friendster.com

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by MLT_hidayah on Tue 12 Aug 2008, 6:43 pm

kabare 22 ..waras? hihihi Laughing

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 32
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3132

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Thu 14 Aug 2008, 12:26 pm

@Amelia wrote:selamat berkenalan

iyo la amelia...selametan yo... Laughing

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Thu 14 Aug 2008, 12:27 pm

@fasha_wanna wrote:wah2 dah msok bab jawa nihh...
sape jawa kt cni??

kalo hang nak tau...tanya la forumer lain...aku tak ngaku jawa...tapi aku anak JPJ... Laughing

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Thu 14 Aug 2008, 12:29 pm

@MLT_hidayah wrote:kabare 22 ..waras? hihihi Laughing

alhamdulillah...aku waras2 wa'ae...haa...jwb la kalo brannni... Laughing

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by MLT_hidayah on Thu 14 Aug 2008, 7:48 pm

alamak..x reti dh laa..sampai situ jer belaja..hehehe Laughing

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 32
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3132

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by profesorclone on Fri 15 Aug 2008, 2:58 am

..halo..nak tanya ni..kenapa awak gelar diri awak 22.. Cool

profesorclone
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 642
Umur : 34
Tarikh Register : 03/08/2007
Reputation : 0
Points : 3748

Character sheet
Mutiara Kata saya: Wise Person Will Be Master Of His Mind..Only A Fool Will Be Its Slave..My Brain Is More Useful Than My Face..

View user profile http://www.tagged.com/profesorclone

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by MLT_hidayah on Fri 15 Aug 2008, 7:50 am

maybe 22 nak salu rs muda kot...heheheh Laughing

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 32
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3132

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Fri 15 Aug 2008, 12:35 pm

kalo korang nak tau, korang g check kat post 'makna di sebalik nick name anda'..tu pun kalo aku tak silapla.aku ade bgtau apasal aku guna 22...ok

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Fri 15 Aug 2008, 12:37 pm

@MLT_hidayah wrote:alamak..x reti dh laa..sampai situ jer belaja..hehehe Laughing

Laughing gelak sakan gelak sakan gelak sakan ...ok la tu...dari tak tau langsung...

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by MLT_hidayah on Fri 15 Aug 2008, 1:55 pm

heheheh...tu laa pasalll Laughing

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 32
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3132

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by twentytwo on Sat 23 Aug 2008, 1:34 pm

sebenarnya 22 ni bukanlah nombor bertuah atau ape...cuma nombor pebret aku jer & kebetulan ade kena mengena ngan aku...

> biasanya kalu aku main bola aku guna jersey nombo ni.
> kalo di campor tarikh lahir aku jwpannya 22 gak..(11+11)
> kebetulan plak nombo moto aku kalu dicampor sama gak jwbnya (7+8+2+5)
> moto yg aku pkai smpai skrg aku beli masa umo aku 22.& nak d jdkan citer moto aku ni kuar 2 hari sblum aku genab 22.. Smile

twentytwo
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : assisstant
Gender : Male
Jumlah Post : 281
Umur : 38
Tarikh Register : 24/03/2008
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by MLT_hidayah on Sat 23 Aug 2008, 1:48 pm

tarikh nikah? kawin bukan 22 jugak ker? heheheh Razz

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 32
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3132

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: ADE BRAN KAA!!!

Post by Sponsored content Today at 11:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum