FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

View previous topic View next topic Go down

FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by hius2007 on Mon 07 Apr 2008, 6:24 pm

sal2 Tahun 2008, dah 4 bulan berlalu dan banyak aktiviti Peg dan PF yang telah dijalankan KKM. Apa pun PF masih lagi kerugian. Sebenarnya bukan salah PF, cuma Peg yang tidak menghargai jasa-jasa PF. KKM dah dapat Menteri Baru yang zero. Segala pengetahuan belaiau adalah hasil dari penerangan orang bawahan. Jika fakta yang salah dibentangkan, itulah yang dipegangnya. Hari ini adalah masa yang sesuai bagi Persatuan dan Kesatuan PF berjumpa beliau dan terangkan masaalah yang sebenar.

YDP Persatuan dan Presiden Kesatuan perlu sepakat cari satu hari dan jumpa menteri di Putrajaya ataupun di rumah belaiu di Bentong Pahang.Sediakan satu kertas kerja yang padat tentang setiap permasaalahan PF. Juga sertakan cadangan Peningkatan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya PF bagi tempoh 5 tahun, 10 tahun, 15 tahun dan 20 tahun. Sebagai pekerja yang telah berkhidmat lama, menteri perlu menyokong profesion ini, macam paramedik lain juga. Jangan ungkit masaalah lama. Kita perlu terus kehadapan.
Pada pendapat saya PF dan Peg perlu di bezakan dari segi tugas, tanggung jawab dan peranan. Kalau Peg nak sangat ambil dispensing, PF boleh tumpukan di bidang-bidang yang tiada dispensing seperti Kaunseling Penagihan dadah, penguatkuasaan undang-undang dadah, penyediaan bilik-bilik sucihama, TPN, TDM, CDR, pengawalan setok barangan, prepacking, dan manufacturing ubat-ubatan. Tentu setelah sekian lama berkhidmat, takkan tak ada satu pun kebaikan PF. Biarkan Peg terus maju, sebab PF akan isikan lompang-lompang yang ada di perkhidmatan farmasi. PF perlu berdikari dgn sendiri. Jgn harap pengarah perkhidmatan farmasi akan memperjuangkan kebajikan PF. Persatuan dan kesatuan yang akan memperjuangkannya. Ahli-ahli PF perlu memberi idea dan cadangan. AJK dan Exco sahaja seramai 20 orang tu sahaja, memang tak mampu.
Dimanakan semua bijak pandai dalam PF. Jika hanya pandai berkata-kata sahaja, memang tiada hasil. Jika jumpa menteri, kalau tak ada hasil pun, pengarah perkhidmatan farmasi akan buka mata sebab semua masaalah PF dah di maklumkan kepada menteri. Timbalan menteri kkm pun tak leh nak buat apa, sebab dah dua kali bertemu, masih jalan buntu.
Jika ada bujak pandai PF, cuma perlu senarai dan perincikan apa yang perlu diutarakan. Yang penting, kena libatkan semua pemegang sijil pos basik PF. Mereka semua ada pengalaman dalam membuat kertas kerja yang ada proff dan senarai dokumentasi yang lengkap.
Jika tak ada usaha dari PF, jangan menyesal jika jauh ketinggalan dgn paramedik lain. Masaalah kita berbeza dan pendekatannya juga berbeza. apa yang saya tahu, jika PF nakkan elaun kritikal, PF perlu buktikan, farmasi tak akan boleh beroperasi tampa kehadiran PF. Macam mana nak susun ayatnya, itulah yang PF perlu sediakan. Menteri akan sain sahaja dan lain-lain katogeri tak boleh pertikaikan .
Dulu ada ura-ura nak jumpa TPM dan PM, tapi jalannya masih belum dirintis lagi. Eloklah kita jumpa menteri dulu, kalau itu pun tak dapat, barulah jumpa TPM dan PM.
Kepada PF yang dah tawar hati untuk sama-sama berjuang, eloklah sambung pelajaran dan tukar profesion. Negara kita masih aman dan banyak peluang yang ada. Saya sendiri pun dah 18 tahun jadi PF . Pencen pada 2020. Kelebihan saya ialah saya ada sijil pos basik kaunseling .Kepada PF yang terkecewa tu, datanglah agm di terengganu nanti dan jumpa saya, nanti saya beri kaunseling. he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3374

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by hius2007 on Mon 07 Apr 2008, 6:36 pm

Pembantu farmasi perlu salurkan semua permasaalahan ke saluran yang betul. Barulah ada jalan penyelesaiannya. Agm Union di Terengganu nanti hanyalah memenuhi kehendak akta kesatuan sekerja sahaja. Perjuangan yang sebenar ialah sebelum agm dan selepas agm.Tetapi berapa ramaikah PF yang sanggup keluar RM dan datang ke Terengganu nanti. Segala permasaalah perlu di dokumenkan, macam ISO pulak.Jika ada 2300 PF di malaysia, macam mana ahli Persatuan dan Union hanya 37 % sahaja. Ini dah tak adil. Sedang kita dok fikir macam mana nak memajukan PF, ada lah kawan-kawan kita yang tak buat apa pun. Isi borang jadi ahli pun tidak.Habih macam mana. Kita ambil yang jerneh, buang yang keruh.
Jika gaji PF 100% dan kita belanjakan 100%, itu namanya kita membunuh profesion kita sendiri. sepatutnya, belanja hanya 95.5% sahaja dan 0.5% tu beri kepada PPFM dan Union.Barulah ada peningkatan. Tetapi apa yang ada pada hari ini ialah, ketinggalan, kemunduran dan kesedihan. Cegah sebelum parah he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3374

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by dhiyamirza on Tue 08 Apr 2008, 5:14 am

saudara/saudari hius, kami ni bukanlah tak nak menyokong kesatuan, tapi bila kami pergi mesyuarat balik2 isu yang sama2. kami pun dah naik muak. tak ade ape2 pertambahan. yang bertambah cuma perbelanjaan. tak kisahlah tu sebab kami yang hadir di penang pun dah bersetuju untuk menaikkan yuran bulanan. tapi macam yang dijanjikan exco dulu, yang lain2 pun kenelah dinaikkan. ni kalau kita buat mesyuarat agm nak ikut kepala menteri, masa menteri ,susahlah kita. dulu masa kat penang pun beria2 kata nak buat di terengganu tetapi dek kerana vip tu kat penang, dengan tak semena-mene venue ditukarkan ke penang. kami tak kisahmenyokong union. malah sokongan yang diberikan amat padu sekali. tapi semakin lama, semakin pudar pulak saya tengok profession ni jika dibandingkan dengan paramedik yang lain. apa pun saya dan rakan tetap akan menyokong kesatuan dan persatuan ini. yang sayta dapat perhatikanlah, kalau kami member of the floor bersuara, mesti exco ramai2 kat atas tu membidas ahli semula. tak cukup dengan tu, ade pulak exco yang tarik muka..ntahlah hius myb exco kot kat perlukan kaunseling.. tongue
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3663

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by dhiyamirza on Tue 08 Apr 2008, 5:17 am

ini AGM bila pun kami tak tau lagi.dengar2 bulan 6 di terengganu. tapi kami pun dah naik jeran nak merancang awal2 takut nanti last minute venue bertukar pulak. nasib baik tahun lepas tak beli flight ticket ke terangganu lagi. Sad
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3663

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by hius2007 on Thu 10 Apr 2008, 5:39 pm

PF ni kalau semuanya bersatu, Pejabat Menteri Kesihatan pun boleh kita runtuhkan. Tapi kita telah tewas di tengah jalan. Apa pun 2008 kita akan kehadapan. Saya sebagai PF ingin memberikan cadangan kepada semua PF .
1. Tukar jadi U41( Khas Untuk Penyandang ) macam pengajar kolej dan lupakan U29. Elaun Kritikal RM750 pasti akan menyusul lepas tu
2. Tukar jadi teknologis dan tidak bekerja lagi dibawah U41. Tapi kena sediakan korikulum Dip, Ijazah, Master dan Phd.
3. Sambung belajar, ambil apa-apa Ijazah dan tukar Skim Perkhidmatan eg jadi PTD ke
4. Duduk diam-diam dan cukup bulan ambil gaji
5. Sokong je Peg, Lepas tu naik pangkat, dan tukar dan seterusnya.
6. Mintak tukar ke kesihatan, kerana di kesihatan kitalah pakar farmasi
7. dan lain-lain.

Sebenarnya untuk makluman PF kita ketinggalan sebab kita lupa merancang. Fail to plan is plan to fail.Semasa Dato' M Mahalinggam jadi SUParlimen dulu dah ujud Bahagian Amalan dan Pengembangan KKM. Tapi tak ada PF di situ. Kini 2008, KKM Ada bahagian Pembangunan Kesihatan Keluarga. U41 ada di sana tetapi mengapa PF tak ada. Di JKN sendiri pun PF tak ada. Habih lagu mana nak maju. Jika betul PF nak maju, kena buat 3 kertas kerja.
1. PF Masa kini ( 2008 )
2. PF Masa Depan ( 2009-2013 )
3. PF Akan Datang ( 2013-2020 )
Jika tak ada kertas kerja tersebut, KKM hanya akan guna Kertas Kerja Peg .
Ada sebuah hospital di Malaysia perjawatan seperti berikut:
2006 U48-1,U41-3, U32-2, U29-4
2007 U52-1,U48-2,U44-4,U41-8,U36-1,U32-2,U29-5,
2008 U54-1, U52-2,U48-4, U44-8, U41-23,U40-1,U38-1,U36-2,U32-4, U29-13.
Disitu dah nampak PF tak ada ruang, kerana semua seksyen dan bidang telah di isi oleh Peg. Dan logik lah tahun 2008 jawatan baru Peg ialah 740 dan PF 129.ABM 8 di buat dua tahun sekali. Jika PF nak maju, buat permohonan jawatan baru tahun 2010 pada 2008 ni dgn kau. Betul-betul punya kau, macam kopi kapal api.
Apapun, PF perlu bersyukur, ada jawatan yang kesatuan pun tak ada. Jgn bandingkan kita dgn paramedik lain, cuba bandingkan kita dgn Pembantu Perawatan Kesihatan. Banyak kelebihan kita. itu sahaja. he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3374

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by hius2007 on Thu 10 Apr 2008, 5:49 pm

Tentang perubahan skim perkhidmatan, semuanya adalah urusan jpa. jika semak web jpa.gov.my, kita boleh lihat beberapa pekeliling yang dikeluarkan bagi merubah beberapa skim perkhidmatan, Juru X Ray, IK, Nurse, PPP, PKA, Dll. Tapi PF punya bila nak keluarpun tak tahu. Jadi adalah menjadi tugas semua PF print pekeliling tersebut dan semak, macam mana mereka boleh bertukar skim. Lepas tu kita pun buatlah kerja yang sama. Saya amat berharap agar kita bertukar ke U41 ( Khas untuk penyandang ) dan lepas tu segala ruang dan peluang Peg yang akan lakukan untuk kita sebab kita dah join mereka. Satu perkara kita jgn lupa, kita tak akan naik pangkat ke U44 dan seterusnya sebab, kita hanya ( KUP ).he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3374

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by dhiyamirza on Fri 11 Apr 2008, 8:45 am

bukan ke masa meeting dulu 1 of the exco ade kata"susah nak mintak post baru kalau post lama pun tak terisi lagi"."adakah kita masih mahu terus memperjuangkan skim bersepadu sedangkan gaji u26,u38 dan u40 lebih bayak dari u41?" "perlukah kita memperjuangkan laun kritikal lagi sedangkan para pegawai sudah mula ramai membanjiri perkhidmtan farmasi?" so, soalan2 macam tu sendiri yang keluar dari mulutu exco, so sebagai member of the floor kita fahamlah maksudnya...itu exco yang cakap ye..kami kat bawah yang dengar dan ingat je Rolling Eyes
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3663

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by hius2007 on Sat 12 Apr 2008, 6:31 pm

Banyak lagi yg kita perlu tahu, sebelum menyalahkan Peg. antaranya : Senarai Rujukan :
BNF
BPC
BP British Pharmacopoeia
Extra Pharmacopoeia ( William Martindale 1883 )
Pharmaceutical Hand Book
Poisons and TSA Guide
Index og New Products
New Prescription Products
Drug Tariff
Retail Chemist' Trade Price List
Eropean Pharmacopoeia ( EP )
International Pharmacopoeia
United States Pharmacopoeia ( USP )
National Formulary ( NS USA )
Dental Practitioners' Formulary
British Veterinary Codex

Buku-Buku Teks :
Butley's Textbook of Pharmaceutics
Introduction to Pharmaceutical Dosage Form
Dispensing of Medication
Prescription Pharmacy
Remington's Pharmaceutical Sciences
Pharmaceutics Galenikal Pharmacy
Paediatric Prescriber
Drug presentation and Prescribing

Majallah Berkala :
Pharmaceutical Journal - Setiap minggu
Chemist and Druggist - 3 bulan sekali
Drug and Therapeutics Bulletin- 2 minggu sekali
Majallah Which - 2 minggu sekali
American Journal of Pharmaceutical Science - sebulan sekali
Journal of Hospital Pharmacy
American Journal of Hospital Pharmacy

Ada sesetengah rujukan tersebut tidak pernah dilihat oleh PF. So macam mana kata kita ni sama mcm Peg.
Kita perlu berbangga kerana kita PF yg berbaju kelabu , he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3374

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by dhiyamirza on Mon 14 Apr 2008, 6:29 pm

pegawai sendiri pun pernsh kr tengok buku dsn majalah tu semua? sekarang ni semua yang dah mudah.semuanya di hujung jari. taip je ape yang kita nak. beratus2 ribu keluar kat dalam internet. larat tak larat aje nak membaca. lagi satu, kalau dah pf ni asik kene keje dari pagi sampai ke malam, malam sampai ke pagi tapi depe yangsedap2 dapat elaun kritikal, bila masa nak baca bende2 tu semua. ntah2 suara preskripsi pun tak smepat nak baca!! Question
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3663

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by gurlses on Thu 24 Apr 2008, 11:27 am

klau oncall pbf wajib dtg tp pf xperlu xkira la 5 6 kali oncall wajib lyn...working day dd kita xleh supply but klau weekend leh plak pbf bg. nmpk sgt double std
avatar
gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 37
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3621

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by dhiyamirza on Fri 25 Apr 2008, 1:54 pm

tau tak ape...tapi kalau dah duduk atas sangat masalah orang bawah2 bukan nampak pun...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3663

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by princess_pirates on Tue 27 May 2008, 5:47 pm

@dhiyamirza wrote:tau tak ape...tapi kalau dah duduk atas sangat masalah orang bawah2 bukan nampak pun...

setujuuu....

princess_pirates
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : PeNoLoNg PeGaWaI FaRmAsI
Gender : Female
Jumlah Post : 65
Umur : 35
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3320

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by princess_pirates on Tue 27 May 2008, 5:51 pm

@gurlses wrote:klau oncall pbf wajib dtg tp pf xperlu xkira la 5 6 kali oncall wajib lyn...working day dd kita xleh supply but klau weekend leh plak pbf bg. nmpk sgt double std

memang double std sangat pun..dapat2 kat tpt aku ni...susah tul la nak tgk pf yg mesra ngan pbf ni..yg prp pun sama..baru² masuk,bukan main hormat kita lagi...mane x,semua x tau...generik ngan trade name pun ade x tau..tgl 2 bulan nak hbs,berlagak mengalahkan FRP yang lama...teruk betul

princess_pirates
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : PeNoLoNg PeGaWaI FaRmAsI
Gender : Female
Jumlah Post : 65
Umur : 35
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3320

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by gurlses on Fri 06 Jun 2008, 11:57 am

tul 2..dok kaunter pn tkut...bila pt mrh sruh pbf settle...kit leh kjasama tp jgnlah anggp seolah2 gaji kit depa yg byr..prp pn = leh arah itu ini...tp dh kit senior dr diaorg bolayan laa
avatar
gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 37
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3621

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by hius2007 on Thu 25 Dec 2008, 5:37 pm

Forum ni di buka pada 2008, tu pun dah tinggal beberapa hari je lagi. Jika PPF berfikiran positif, kita bawa apa2 yg masih hanging tu ke tahun hadapan 2009. Tapi cara kita bertindak kena ubah. Sebab 2009 menjanjikan seribu lagi problem yg di jangka dan di luar jangkaan. Peg seramai 400 orang setahun akan join KKM. Nanti akan ada di KK seramai 2 atau lebih Peg, sebab hos dah penuh dgn Peg. Nak letak meja pun dah tak ada tempat.

2009 PPF akan gunakan program CPD utk bertemu dan berbincang serta mengutarakan apa2 tajuk baru yg boleh di bincangkan. Hasil nya hanya akan diketahui pada Dis 2009 sebab setiap bulan, 2 problem PPF akan diselesaikan oleh PPFM dan Union. Dis 2008 ABM8 perjawatan PPF Tahun 2010 dan Jan 2009 Pos Basik PPF. Feb Senarai Tugas Terkini PPF. Cadangan je.

Di forum ni tak ramai PPF yg ambil bahagian dan jika di kira hanya 2% sahaja dari bilangan PPF di Malaysia. Kita perlu buktikan bahawa 2% ini pun boleh menghasilkan sesuatu, dan adalah lebih baik jika semua PPF join PPFM/Union. by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3374

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by hius2007 on Sun 08 Mar 2009, 1:52 pm

Seseorang PPF yg berkaliber di perlukan
Untuk membuat ringkasan terhadap apa-apa usol
Yg pernah di bincangkan pada 2008 yg lalu
Agar PPF tidak terus ketinggalan
Dalam kemajuan Kem Kesihatan Malaysia

Ianya boleh di kemukakan semasa
AGM PPFM dan AGM Uniuon pada 2009 ni
Apa yg saya nampak ialah Union/PPFM
Telah wujud sejak 50 an lagi
Tetapi keahlian adalah sekitar 1100 ahli
Purata ialah 20 orang ahli setahun.

he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3374

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by hius2007 on Fri 13 Mar 2009, 8:14 am

PERKEMBANGAN KKM PADA TAHUN 2009



Farmasi :

Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )

Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )

Pengurusan Ubat & IT ( U52 )

Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )

Pengurusan Kualiti ( U52 )



Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )

Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) – ( U48 )

Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )

Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )

Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )

Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )

Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )

Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )



Itu sahajalah perkembangan BPF KKM



Lain-Lain Paramedik :

Semasa ABM8 2009 di keluarkan, amat jelas di perhatikan KKM telah berkembang maju. Di seretakan di sini di mana jawatan-jawatan baru dan tambahan yang telah di luluskan . Di bahagian tersebut terdapat juga Pakar Pakar KKM :



A KESIHATAN AWAM

Pengurusan Kesihatan Awam Ibu Pejabat / Negeri

- Pembangunan Kesihatan Keluarga

- Pendidikan Kesihatan



B RAWATAN PERUBATAN

- Pengurusan Perubatan Ibu Pejabat / Negeri

- Pengurusan Hospital



C FARMASI DAN BEKALAN

( kosong – tiada bahagian dan unit )



Unit-Unit Rawatan Perubatan:

Rawatan Kecemasan dan Pesakit Luar

Rawatan Am Pesakit Dalam

Perubatan Am

Pembedahan Am

O & G

Pediatrik

Orthopedik

Anastesiologi

ENT

Oftalmologi

Dermatologi

Neurologi

Pembedahan Neuro

Perubatan Transfusi

Perubatan Forensik

Urologi

Pembedahan Plastic

Radioterapi dan Onkologi

Pengimejan Diagnostik

Patologi

Pembedahan Kardiothorasik

Kardiologi

Perubatan Nuklear

Perubatan Respirotori

Psykiatrik dan Kesihatan Mental

Rehabilitasi



Itu sahajalah perkembangan lain lain Paramedik :



Ini juga adalah sejajar dengan tugas-tugas utama PPF :

- Tugasan Penyelengaraan Setor

- Tugasan Pembantu Makmal Kimia Ubat

- Tugasan Penolong Pegawai Farmasi





he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3374

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by nori on Fri 06 Nov 2009, 3:57 am

( wengyou64@yahoo.com )




PERUBAHAN DALAM SKIM PEMBANTU FARMASI / PPF :




Sejak dahulu lagi, Skim Perkhidmatan Penolong Pegawai Farmasi adalah terkebelakang dan tiada perubahan, berbanding dengan lain-lain paramedik KKM sendiri telah gagal memastikan Peningkatan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya Penolong Pegawai Farmasi, walaupun ada Jawatankuasa Teknikal bagi setiap katogeri. Jawatankuasa Teknikal Penolong Pegawai Farmasi berada di awangan, sebab itulah amat sukar untuk bertemu mereka. Kena cipta roket dahulu.




Disertakan disini perubahan lain-lain skim perkhidmatan didalam KKM:




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 9 Tahun 1999

Pindaan Skim-Skim Jururawat Pergigian U 8 dan Juruteknik Pergigian U8.




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2003

Pindaan Skim Jururawat Masyarakat




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 13 Tahun 2003

Pindaan Skim Attandan




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 7 Tahun 2004

Pindaan Skim-Skim Pembantu Perubatan ,Jururawat Pergigian , Juruteknik Pergigian , Juruteknologi Makmal Perubatan dan Pegawai Sains.




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2005,

Pindaan Skim Pembantu Pembedahan Pergigian.

Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 tahun 2005 Pindaan Skim Pembantu Kesihatan Awam




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 8 Tahun 2005

Pindaan Skim Pengajar




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 9 Tahun 2005,

Pindaan Skim Jururawat




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 10 Tahun 2005

Pindaan Skim

Juru X ray




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2005

Pindaan Skim Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran.




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 27 Tahun 2005,

Pindaan Skim Jururawat, Juru X ray, Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran / Pegawai Kesihatan Persekitaran.




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 4 Tahun 2006

Pindaan Skim Jurupulih Perubatan




Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 13 Tahun 2006 Pindaan Skim Pembantu Perubatan




Dan lain lain pindaan sehingga terkini ( 6 Nov 2009 )




Tetapi bukan semua perubahan tersebut menjurus kepada penambahbaikan yang hakiki. Terdapat beberapa perubahan yang merugikan anggota jawatan tersebut. Apa yang pasti ialah, setiap perubahan, perlu ada kesinambungan. Jangan berhenti setakat itu sahaja. Ini bermaksud KAIZEN, iaitu senantiasa berubah ke arah yang lebih cemerlang. Dahulu gaji RM 1000 dah banyak, tetapi kini RM 1000 termasuk dalam golongan termiskin dan layak dapat PPRT ( Program Pembangunan Rakyat Termiskin ). PPF bernasib baik kerana pertukaran nama jawatan baru sahaja berlalu. Jika PPF amati, segala perubahan untuk kemajuan adalah terletak di tangan KKM. PPF telah di luluskan oleh KKM mulai 1 Jun 2008. Ini adalah melalui sepucuk surat dari KKM kepada KKPFKMB. Tetapi JPA mulai iktirafnya mulai 2009. Kan ke itu kejayaan namanya. Ada paramedik yang dahulunya di panggil IK, tetapi kini dah bertukar menjadi PPKP. Pada mulanya semua IK berasa bangga dengan gelaran nama jawatan tersebut. Tetapi pada 2009, ada desas desus PPKP ingin jadi IK semula. Ini adalah kerana rakyat Malaysia dah tak hormat PPKP kerana mereka lebih hormatkan Peg Kes Persekitaran. Ini adalah berpunca dah banyak IPTA dan IPTS mengadakan kursus ijazah sains persekitaran. Dan apabila mereka bekerja, outomatik jadi BOSS PPKP. Juruteknologi Makmal juga serupa. Sebab dah ramai pegawai sains yang tiada back ground medical, dah jadi BOSS mereka. Ada seorang pemegang ijazah geologi, tetapi kini jadi Peg Sain dan bekerja di makmal. KKM. MLT kata memang mereka tak boleh buat kerja, sebab bukan ada sains geologi di makmal KKM. Tapi arahan JPA, memang tak boleh nak sangkal.




Kebaikannya ialah semua IK dan MLT boleh sambung Ijazah dalam apa-apa bidang, dan akhirnya jadi Peg. MA juga dah ambil apa-apa ijazah dan jadi MA U41. SN jangan cerita le, sebab dah ada Phd dlm Nursing. PPF masih baru bertatih dalam bidang ini. Tetapi jika PPF ada usaha, memang kita pun boleh jadi Skim Bersepadu. Apa-apa ijazah di iktiraf serta jadi Peg Sain ( Farmasi ). Tapi kena buat kerja keras dahulu. Pihak yang mempertahankannya ialah seramai 7 orang U40. Sebab gaji mereka dah menyamai PF U52. Baki 3028 PPF dalam Kerinduan. Semua PPF ialah 3025 pada 30 Jun 2007. Masih berpeluang.




( wengyou64@yahoo.com )
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by ppfkkpa on Wed 04 Aug 2010, 2:52 pm

Di sini saya ingin berkongsi sedikit pengalaman PPF senior dalam memperjuangkan sesuatu, kena buat selalu, jangan cepat putus asa, tambahan pula pada 2010 ni, segalanya telah berubah, semua kumpulan pengurusan dan profesional di Malaysia, dah ada laluan kerjaya baru, Dr kerja 15 tahun, pasti dapat UD52, begitu juga lain-lainnya, jangan terkejut jika ada orang kata ia tak kenal PPF, sebab dulu ia M41, kerja 3 tahun jadi M44, lepas tu jadi M48 dan M52, setiap 3 tahun bertukar, bila jadi pengarah di KKM, memang ia tak buka fail dan tak baca setiap permohonan PPF, jika PPF golongan yang sentiasa bersiap sedia, setiap 3 tahun, hantar je permohonan baru, walaupun ianya telah di hantar sebelum ini, biar Pengarah baru tahu apa kemahuan PPF, jika tak buat, alamat PPF akan berterusan begini,memang forum ini bertujuan mengingat kembali sejarah, perjalanan, pencapaian, dan permohonan PPF, agar ianya menjadi sebahagian dari pada permohonan yang berterusan, tapi tak ramai PPF yang sebegitu,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 2906

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by nori on Mon 28 Feb 2011, 2:35 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 :

PPF pada tahun 2011 perlu mahir mathematik agar seiring dengan lain-lain paramedic. Mathematik telah menyumbang perkembangan halatuju , deskripsi tugas dan pemberian imbuhan yang setimpal kepada lain-lain paramedik, dan seharusnya PPF juga mengikuti jalan yang sama.

Semasa mengira beban kursus diploma, PPF mengambil masa 14 tahun baru lulus, sedangkan MLT pada 1999 dah kira silibus merekan dan ianya adalah setaraf diploma 90 kredit hour. Dan hasilnya pada 1993 MLT yang melayan 10 pesakit sehari di KK dapat gaji diploma sedangkan PPF melayan 120 rx sehari, masih gaji sijil.

Tahun 2011 adalah tahun kebangkitan PPF. Semua PPF perlu menjalankan tugas masing-masing.

1. Jika Belum Jadi Ahli kesatuan, jadilah ahli.
Proses menjadi ahli telah dipermudahkan oleh
Biro pendidikan , macam ABC je.
A. isi borang.
B. bank in kan RM 10.00 MAYBANK : 0140-2031-0915
C. poskan resit bank dan borang ke Setiausaha Agong.Hos Sultanah Nur Zahirah KT.

2. Jika ada tunggakan, sila jelaskan segera sebab akaun tutup 31/3/2011

3. Jika ada masaalah salurkan ke tempat yang betul iaitu,
di alamat mel : norippf@yahoo.com

4. Jika ada cadangan, salurkan ke tempat yang betul untuk tindakan iaitu
di alamat mel : norippf@yahoo.com

5. Jika belum jadi ahli ppfm, rujuk ppfmy.com .

6. Lain-lain hal serahkan kepada EXCO ppfm / kesatuan untuk perancangan dan tindakan.

Tahun 2011 semua PPF perlu menggunakan saluran yg betul bagi mengutarakan sesuatu isu.Hanya ada dua badan sahaja yg berdaftar iaitu ppfm dan kesatuan.PPF akan gunakan kekuatan dua badan ini utk menyampaikan apa2 kepada kerajaan bergantung kepada pihak mana yg kita akan sampaikan. Kordinator adalah penting bagi menyampaikan apa2 tuntutan. Disertakan disini kordinator bagi menyampaikan apa2 idea/cadangan.


Senarai Koordinator PPF yang lalu :
Rohin Daud ( Hospital Setiu, Trg ) ( 012 4052808 ) ( rdrohi@yahoo.com)
Razalle Dollah ( H.Tanah Merah, Kltn ) ( 019 9339760 ( zalle@tm.net.my)
Zamri Ariffin ( HTAA, Ktn ) (013 9327969 ) (Zamriffin58@yahoo.com.my)
Hj Idris Uda Saidi (KK Bota Kiri, Pk)(012 9680929)( hius2006@yahoo.com)
Hj Anhar Sharifudin(Hos Tuanku Jaafar ,
Seremban,NS)(012 6129499)(anharsharifudin@yahoo.com)
Mahathir Saad (Hos Sultanah Nur Bahiyah,
Alor Setar ) ( 019 4559552 ) ( mazfina@streamyx.com)
Kamala Bai ( KK Jinjang, WP ) ( 012 9201004 )
Hj Mohd Nor Hj Adam ( Hos Serdang, Sel ) ( 012 3045545 )
Maison Hamat ( Hos Raja Perempuan Zainab II, KB, Kel )
( 013 9556534 ) ( maison@klt.moh.gov.my )
Bakeri Songep ( Hos Seri Manjung, Pk ) ( 012 5406917 )
( bakeri_songep@yahoo.com.my )
Hj Omar Baba ( KK Ampangan Seremban, NS )
Mohd Zaki Mutalib ( Hos Batu Pahat, Johor )
Zaila Mohd Zahibi ( Hos Sg Buloh, Sel ) ( 012 3468272 )
Rosmah Mahmud ( Hos Tk Intan, Perak )
Hj Mohd Dali K Mastan ( Hos Pulau Pinang )
Mohd Hassan Zaini Shafie ( Hos Sultan Abd Halim, Jitra , Kdh )
Pergas Cinnathamby ( KK Kangar, Perlis )
Hj Kamaruddin Md Zin ( Hos Tanah Merah, Kltn )
Dandan Zakaria ( KK Kuala Terengganu, Trg ) ( 013 9408456 )
Norhayati Mohd ( Hos Sultan Hj Ahmad Shah, Pahang )(012 9210649)
Ibrahim Suratman ( Hos Melaka )
Mohd Nazri Esa ( KK Jinjang, WP )( 012 4417906
Faridah Saidi ( HKL )( 017 3088385 / 012 3232098 )
Mior Zamri Mior Ahmad ( Biro, BPF , PJ ) ( 012 3365086 )

Rasanya, semua negeri ada kordinator. Semua PPF bincang dgn kordinator dulu, lepas tu baru hantar idea/cadangan yg power. Sabah dan Sarawak juga boleh gunakan kordinator tersebut atas nama PPF. Ada cadangan dari PPF dlm cat box utk jumudkan PPF dan KUP U42 . Pandangan tersebut baik jugak. Tapi ingin dijelaskan disini, semua cadangan tak boleh secara individu. Kalau tak kita akan ada 2500 cadangan iaitu sebanyak PPF. Usolkan dlm AGM 2011, jika mendapat mandat majoriti, kita akan mohon kepada JPA. JPA akan pertimbangkannya.
Tapi kalau sepotong ayat mcm ni, pasti JPA akan tolak. Perlu ada justifikasi yg kukuh, alas an yang munasabah, perlu juga mengambil kira beban kewangan, dan perlu ada kebaikannya utk negara.

PPF perlu jelas arah dan tujuan bagi meneruskan perancangan pada tahun 2011

( DRAFF )

Rujukan kami: Bil ( 28 ) dlm.SUKPPFM 2010/2011
Tarikh:23 Januari 2011

KEPADA:
SEMUA AHLI PERSATUAN
PENOLONG PEGAWAI FARMASI MALAYSIA.

Tuan/Puan,

Sukacita dimaklumkan bahawa Mesyuarat Agong Dwitahunan persatuan ini bagi Sessi 2011 - 2013 dijangka diadakan pada 16 Jun 2011 di Hotel Katerina, Batu Pahat, Johor. Sehubungan dengan itu pemilihan untuk 10 orang Ahli Majlis dan 2 orang Juru Odit yang tamat tempoh memegang jawatan mereka akan diadakan.

2. Ahli Majlis dan Juru Odit yang akan tamat tempoh memegang jawatan mereka adalah seperti berikut:

2.1. AHLI MAJLIS:
2.1.1. Lee Kim Huat
2.1.2. Ganesan G. Narayanan
2.1.3. Haji Ab. Manan Kechik
2.1.4. Redzuan Seman
2.1.5. Haji Sulaiman Harun
2.1.6. Asrul Effendi Jamaludin
2.1.7. Hjh. Rohana Musa
2.1.8. Khamsiah Berahim
2.1.9. Samidah Rahmat
2.1.10. Hjh. Rahani Awang.

Ahli Majlis yang tersebut di atas layak untuk di calonkan semula.

2.2. JURU ODIT KEHORMAT:
2.2.1. Suhaimi Esa
2.2.2. Zaila Mohd Zahibi.

Juru Odit Kht. yang tersebut di atas tidak layak untuk di calonkan semula tetapi layak di calonkan sebagai Ahli Majlis.

3. Sehubungan dengan itu tuan / puan adalah dijemput untuk mencalonkan mana-mana ahli yang layak untuk mengisi 10 jawatan Ahli Majlis dan 2 jawatan Juru Odit Kehormat dengan menggunakan borang pencalonan yang disertakan. Sukacita diingatkan bahawa kelayakan mencalon dan bertanding adalah tertakluk kepada Ahli Yang layak sahaja ( Ahli yang tiada tunggakan yuran & Ahli Seumur Hidup ). Sila rujuk laman web PPFM untuk maklumat lanjut tentang status keahlian tuan/puan.

4. Bersama-sama ini disertakan borang pencalonan yang dimaksudkan. Sila buat pencalonan dan kembalikan kepada saya sebelum 25 March 2011.


Sekian,
Terima kasih.


“SEPAKAT MEMBAWA BERKAT”


Saya Yang Menjalankan Tugas.

tt
Haji Ab.Manan Kechik
(Setiausaha Kehormat)


BORANG PENCALONAN AHLI MAJLIS

PENCADANG:

Saya:…………………………………………………………..No. Ahli:……………………..

Alamat:…………………………………………………………………………………………

mencadangkan ahli berikut sebagai calon Ahli Majlis sessi 2011 - 2013.



NAMA CALON NO. AHLI ALAMAT

………………………………
(Tandatangan Pencadang)

PENYOKONG:

Saya:………………………………………………………..No. Ahli:………………………

Alamat:……………………………………………………………………………………….

menyokong ahli di atas sebagai calon Ahli Majlis bagi Sessi 2011 – 2013.

………………………………
(Tandatangan Penyokong)

PERSETUJUAN CALON:

Saya:………………………………………………………..No. Ahli:……………………..

Alamat:………………………………………………………………………………………

bersetuju dicalonkan sebagai Ahli Majlis Sessi 2011 – 2013.

…………………………
(Tandatangan calon)
BORANG PENCALONAN JURU ODIT KEHORMAT

PENCADANG:

Saya:…………………………………………………………..No. Ahli:……………………

Alamat:……………………………………………………………………………………….

mencadangkan ahli berikut sebagai calon Juru Odit Kht. bagi Sessi 2011 - 2013.


NAMA CALON NO. AHLI ALAMAT
………………………………
(Tandatangan Pencadang)

PENYOKONG:

Saya:………………………………………………………..No. Ahli:………………………

Alamat:……………………………………………………………………………………….

menyokong ahli di atas sebagai calon Juru Odit Kht. Sessi 2011 – 2013.

………………………………
(Tandatangan Penyokong)

PERSETUJUAN CALON:

Saya:………………………………………………………..No. Ahli:………………………

Alamat:……………………………………………………………………………………….

bersetuju dicalonkan sebagai Juru Odit Kht. Sessi 2011 – 2013.

…………………………
(Tandatangan calon)

PPF telah mencurahkan bakti di negara ini selama 53 tahun, dan diharap pada 2011 ini sesuatu akan berlaku dan akan menjadi sejarah bagi PPF dalam memperjuangkan sesuatu, dan diingati oleh semua PPF sepanjang masa, sepanjang zaman.

Segala pendapat, padangan, cadangan, coretan dan nukilan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara yang sama dari sudut yang sama juga,

Tamat : 28 Februari 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by nori on Sun 13 Oct 2013, 5:57 pm

Ass’kum dan Salam Satu Malaysia
Β 
Selamat bertugas kepada semua PPF
Β 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihatΒ 
dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihatΒ 
dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.Β 



FORUM ADALAH FORUM
JANGAN SIMPAN DALAM HATI
BUANG YANG KERUH, AMBIL YANG JERNIH JIKA ADA
Β 
Diharap semua PPF telah melalui dan menjayakan aktiviti seperti berikut :
Β 
13 dan 14 September 2013 adalah AGM PPFM dan tahniah kepada yang berjaya dan tunggulah tugasan yang menanti.
27 dan 28 September 2013 adalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat PTJ iaitu Hospital dan Pejabat Kesihatan Daerah.
11 dan 12 Oktober 2013 adalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat Negeri JKN.
25 dan 26 Oktober 2013 AGM Kesatuan PPF di Terengganu. Segalanya akan di bentangkan di sana.
Β 
Dan semua mesyuarat / pertemuan / perjumpaan / perbincangan di atas perlulah di rekodkan dan di minitkan serta perlu dibawa pada mesyuarat PPF di Terengganu nanti. Dan yang paling penting sekali ialah tidak melupakan jasa dan pengorbanan ketua profesyen dan segalanya perlulah di maklumkan kepada beliau kerana beliau mempunyai kedudukan dan peranan yang penting bagi peningkatan PPF.
Β 
Manakala BPF KKM pula di ketuai oleh seorang Pengarah Perkhidmatan Farmasi dan di bantu oleh beberapa pegawai kanan yang lain.
Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-

β€’ Pengarah Perkhidmatan Farmasi
β€’ Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
β€’ Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
β€’ Penggunaan Ubat dan IT
β€’ Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
β€’ Pengurusan Kualiti
β€’ Amalan Farmasi Klinikal
β€’ Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
β€’ Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
β€’ Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
β€’ Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
β€’ Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
β€’ Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi


Semasa AGM PPF di Terengganu nanti, akan ada usol dan cadangan. Semua usol dan cadangan hendaklah di hantar kepada Setiausaha Agong Kesatuan PPF. Beliau bertugas di Hospital Kuala Terengganu. Semua PPF boleh juga emelkan segala usol dan cadangan kepada lain-lain PPF di hospital tersebut dan di berikan secaca manual kepada En Zamri sebelum tarikh tutup. Dan apa yang paling penting ialah PPF perlu terus melangkah kehadapan. Strategi Lautan Biru antara PF dan PPF juga adalah satu kebaikan kepada PPF dan PPF. Harap ianya akan dapat di jayakan dalam masa terdekat.
Β 
Antara aktiviti PPF yang telah di bentangkan semasa AGM persatuan tempoh hari dan aktiviti seterusnya akan di bentangkan semasa AGM kesatuan di Terengganu nanti. Antara aktiviti yang tercatat dan pengisiannya adalah seperti berikut :
Β 
9 April 2011
Majlis dialog PPF di Hospital Sg Buloh
Kebajikan PPF di unit CDR
Skop tugasan PPF di setor intergrasi
Pelapor Pertama dan Pelapor Kedua PPF perlu seragam
Β 
27 – 29 Mei 2011
Persidangan PPF Kali ke 5 di Tower Regency Hotel Ipoh
Kes medical legal
Peranan PPF dalam Traditional & Komplementary Medicine
Peranan PPF selepas pendaftaran PPF dalam Lembaga Farmasi Malaysia
Langkah kehadapan PPF
Hypnotheraphy & weight management
Peranan PPF di klinik terapi methadone
Research methodology
Β 
23 Mac 2012
Majlis Doiolog PPF bersama BPF KKM di BPF KKM PJ
Β 
25 Mac 2012
Kursus PPF JKN NS di Dewan LPKN Seremban 2
Klinik Terapi Methadone
Intergriti dalam perkhidmatan awam
Kesihatan dan keselamatan pekerjaan dalam tugas harian
Peranan PPF selepas pendaftaran dalam Lembaga Farmasi Malaysia
Β 
3 Mei 2012
PPF telah dilantik menganggotai JK Teknikal PPF oleh BPF KKM
Β 
12 Mei 2012
Kejohanan tenpin bowling PPF di Pusat Bowling Plaza 63, Salak Selatan.
Β 
18 Mei 2012
PPF telah menghagdiri bengkel pemurnian senarai tugas PPF di BPF KKM
Β 
28 Mei 2012
PPF telah dijemput untuk menganggotai JK Teknikal PPF di Bhg Sains Kesihatan bersekutu KKM
Β 
23 Julai 2012
Dialog PPF bersama KSU KKM
Senarai tugas yang tidak seragam semua gred antara hospital / kesihatan awam / dll
Petindihan tugas antara PPF dan PF
Tugas penyeliaan menyeluruh perlu di berikan kepada PPF U32 dan ke atas
Kursus / persidangan PPF tidak mendapat sokongan PTJ
Β 
31 Ogos – 3 Sept 2012
Lawatan PPF ke Ho Chi Minh City, Vietnam
Β 
3 Nov 2012
Seminar pembangunan teknikal dan kemajuan kerjaya PPF di Audotorium Tuanku Jaafar PPUKM, Cheras
Utamakan pembangunan diri dalam organisasi
Pembangunan kerjaya PPF melalui pendaftaran Akta Farmasi Malaysia
Medication errors
Pendispensan melalui teknik aseptic
Β 
1 Dis 2012
Simposium PPF kali Pertama di Hotel Grand Season KL
Malaysian traditional health medicine responsing in health system
Profesionalisma dan perkembangan dalam profesion PPF
Isu dan cabaran PPF masa kini
Ekspektasi dan cabaran dalam perkhidmatan PPF
Harapan dan ekspetasi pelanggan berinfomatif terhadap PPF dalam era teknologi terkini
Β 
15 Dis 2012
Seminar pembangunan teknikal dan kemajuan kerjaya PPF di Hos Sultan Abd Halim Kedah
Kualiti dan inovasi dalam pembangunan kerjaya PPF
Pembangunan kerjaya PPF melalui pendaftaran Akta Farmasi
Β 
14 Jan 2013
PPF hadir Mesyuarat Bhg Latihan PPF di Bhg Pengurusan Latihan KKM
Β 
29 Jan 2013
PPF hadir di Mesyuarat Sains Kesihatan Bersekutu KKM
Β 
30 Jan 13 – 12 Sept 2013
Banyak aktiviti PPF yang hanya tercatat dalam diari PPF yang terlibat sahaja.
Β 
Memandangkan BPF KKM mempunyai 13 bahagian / unit / jabatan , maka sewajarnyalah juga PPF juga bergerak seiring iaitu mempunyai 13 biro. Bagi tujuan perkembangan berterusan, maka PPF pada waktu ini sepatutnya telah bersedia dengan 26 fail atas tajuk-tajuk tersebut dan 13 fail di simpan oleh persatuan PPF dan 13 fail lagi di simpan oleh kesatuan PPF.
Β 
Walaupun Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM mempunyai lebih daripada 13 bahagian/ unit / Jabatan, tetapi Kursus Pos Basik kedua Β bagi Penolong Pegawai Farmasi masih belum menjadi kenyataan. Didalam maklum balas yang PPF terima sebelum ini, ialah ianya sedang di usahakan. Tetapi pihak PPF masih belum di beritahu tentang kemajuan usaha tersebut dan bilakah ianya akan menjadi kenyataan.
Β 
Memandang National Blue Oceon Strategy (NBOS) Strategi Lautan Biru PPF dan PF KKM, akan direalisasi kan,Β  tampa melibatkan monopulasi, kreativit dan inovasi di pertingkatkan, maka wajarlah semua unit / bahagian / jabatan BPF KKM tersebut juga di wakili oleh PPF. Dan tugasan ini perlulah di inovasikan oleh PPF yang baru sahaja menerima kenaikan pangkat . Lain-lain PPF boleh membantu, jika perlu dan apabila di perlukan.
Β 
Tahniah kepada PPF yang diluluskan pemangkuan Gred U32 ke U36 berkuatkuasa pada 27 Disember 2011 dan disertakan tugasan anda-anda sekelian.
Β 
β€’ Pengarah Perkhidmatan Farmasi
Mahadzir Bin Saad -- Kedah -- Kedah
Sharifah Binti Othman -- Kedah -- Kedah

Β Nornizan Binti Ariffin -- Kedah -- Kedah
Β Mohd Yusof Bin Muda -- Terengganu -- Terengganu

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )

4Goay Yang kheng -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
Β Olivia Margaret capel -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
Β Kok Chun Lee -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang

Β Hasmah Binti Ngah Ghazali -- Terengganu – Terengganu
Β PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )

Β Lim Siew Lan -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
Mohd Fauzi Bin Saad -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
Β Selva Rajoo A/L Darmalingam -- Perak -- Perak

Β Abdullah Bin Wahab -- Terengganu – Terengganu
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Penggunaan Ubat dan IT

Β Abdul rahim Bin Abdul Razak -- Perak -- Perak
Β Zulkifli Bin Omar -- Perlis -- Perak
Β Marley A/P Ah Win -- Perak -- Perak

Β Che Md. Sauffi Bin Che Muda Abu Bakar -- T'ganu -- Kelantan
Β Ishak Bin Hashim -- Pahang – Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia

Β Ayoob Bin Ali -- Perak -- Perak
Β Ganesan A/L Narayanan -- Perak -- Perak
Β Rusmiza Binti Md. Bashah -- Kedah – Perak

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



β€’ Pengurusan Kualiti
Β Zainab Binti Muhamad -- HKL -- HKL
Tamilchelvan A/L Dharmalingam -- HKL -- HKL
Β Kamalruzaman Bin Yusof -- IPKKM – JKWPKL

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
Β 
β€’ Amalan Farmasi Klinikal

Β Lee Sau Foong -- HKL -- JKWPKL
Β Mohamad Harian Bin Ahmad -- IPKKM -- JKWPKL
Β Mior Zamri Bin Mior Ahmad -- BPFK -- Selangor

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )

Β A. Ghani Bin Yusof -- BPFK -- Selangor
Β Siti Nahdzah Binti Hj. Yaacob -- Selangor -- Selangor
Β Zaila Binti Muhamad Zahibi -- Selangor – Selangor

Β Hamid Bin Majenin -- Sarawak -- Sarawak
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat

Β Chan Sek Neo -- BPFK -- Selangor
Β Azizah Binti Yusof -- Selangor -- Selangor
Β Lee Chen Pau -- N Sembilan -- N Sembilan

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



β€’ Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
Β Lim Kah Hun -- BPFK -- N Sembilan
Β Gunasegaran A/L Maruthamuthoo -- N Sembilan -- N Sembilan
Β Mad Yusof Bin Keling -- Melaka -- Melaka

Β Hamizi Bin Mohamed Ali -- Pahang -- Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )

Β Mohd Said Bin Sulaiman -- Melaka -- Melaka
Β Taib Bin Jalil -- Johor -- Johor
Β Jahimah Binti Tasmin -- Johor -- Johor

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa

Β Md Ishak Bin Ahmad -- Johor -- Johor
Β Jamaludin Bin othman -- Johor -- Johor
Β Fazenon Binti Othman -- Johor – Johor

Β Wan Ab Hakim Bin Wan Daud -- Terengganu -- Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

β€’ Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

Β Sharifah Sidah Binti syed Mohamed -- Johor -- Johor
Β Khor Wooi Keat -- Pahang -- Pahang
Β Hasbullah Bin Hamid @ Ahmad -- Pahang -- Pahang

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
Β 
Kesemua cadangan di atas, adalah masih dalam bayangan, dan jika inginkan sesuatu peningkatan, segalanya boleh di majukan kepada SU Agong kesatuan dan di hantar sebelum tarik tutup penghantaran usol sempena AGM kesatuan nanti.

Perkhidmatan farmasi di Negara ini di dokong oleh PF dan di kawal serta di selia oleh Akta Farmasi. Jika PPF ingin memohon elaun kritikal, sila pastikan perkara tersebut mendapat sokongan PF kerana apabila di sebut perkataanΒ  farmasi, pastinya PF akan terlibat.

PPF di KKM ada seramai 3487 orang dan akan terdapat juga 3487 pandangan, saranan,Β  nukilan, coretan, harapan, wawasan, visi dan misi serta perlulah di maklumi bahawa kebanyakanya adalah secara senyap sahaja, sebab guna pena ghaib.

Β 
NBOS ( National Blue Oceon Strategy ) adalah sebahgian dari kemajuan Negara. Bagi pihak PPF, ianya boleh di cadangkan peringkat kebangsaan / peringkat negeri / peringkat Hospital / Peringkat PKD dan akhir sekali ialah peringkat diri sendiri. Jika PPF dan PF bergabung tenaga dan usaha, semua PPF akan mendapat faedahnya iaitu PF yang merancang dan PPF mengikut arahan sahaja. Tetapi usaha yang murni pada waktu ini ialah memastikan semua jawatan PPF di masukkan dalam setiap perkeliling yang di keluarkan. Bagi pihak SN telah ada jawatan Jururawat (U29) Ketua Jururawat (U32) dan Penyelia jururawat (U36) sedangkan gelaran jawatan tersebut tiada termaktub dalam JPA . Tetapi dalam KKM gelaran jawatan tersebut di wujudkan bagi melancarkan sistem penyampaian. PPF juga perlu memastikan ianya juga berpanjangan dalam skim PPF. Jika ada perbezaan pendapat, ambillah ia sebagai perancangan jangka panjang. PPF dan PF berpisah tiada. Mungkin pada tahun 2014, peranan ketua profesyen PPF akan di beri nafas baru. AGM persatuan telah berlalu, pastinya ada rumusan yang perlu di majukan ke pihak atasan. AGM kesatuan sedikit masa lagi. Semua usol / cadangan, dll,Β  perlulah di hantar sebelum tarikh akhir iaitu 15 Oktober 2013.
Β 
Dan jika ada kekurangan dalam peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF, ianya adalah telah di usahakan dan hasilnya adalah seperti yang sedia ada. Jika PPF memerlukan sedikit penambahan, segala usaha perlulah bermula dari peringkat permulaan. Segalanya perlu dalam 50 salinan dalam bentuk hard copy dan soft copy, sebab lain-lain paramedic telah mempraktikkan usaha yang sama sejak lama dahulu.
Β 
Semua PPF akan bersara wajib pada usia 60 tahun dan jika mula bekerja pada usia 25 tahun. Maka selama 35 tahun akan muncurahkan bakti kepada Negara. Tetapi pembentangan budget 2014 perlu di nantikan oleh semua PPF kerana telah 15 tahun PPF tiada elaun kritikal dan diploma farmasi PPF hanya diiktiraf pada tahun 2003. Dan persediaan untuk budget 2016 telah di mulakan iaitu dua tahun lebih awal. Dan jika PPF merasakan masih ada kekurangan, bolehlah membuat persediaan agar ianya di masukkan dalam budget 2016. Tetapi elaun kritikal ialah lima tahun sekali iaitu, ianya akan di semak semula pada 2018.
Β 
PPFM dan kesatuan memang sentiasa bertungkus lumus dan bekerja keras sepanjang masa.
Β 
Antara aktiviti semua PPF tahun 2013 ialah :
Β 
Mesyuarat Teknikal PPF
Ahli JK Teknikal PPF
Penubuhan Konfederasi Sains Kesihatan Bersekutu Malaysia
Ahli JK Khas Latihan (Bidang PPF)
Majlis DialogΒ  Bersama Dato KSU KKM
MBJ Peringkat PTJ,Β 
MBJ Peringkat JKN
Mesyuarat PPF bersama TPKN (Farmasi )
Mesyuarat Exco Kesatuan PPF

Mesyuarat Ahli Majlis Persatuan PPF


PPF boleh mulakan denganΒ  mencapai sesuatu mulai tahun 2013.
Pada sessi kali ini segalanya perlulah teratur dan tersusun.


Masaalah PPF terbahagi kepada tiga sahaja iaitu masa lalu, masa kini dan masa akan datang.
Β 
Dan bagi menjayakan segalanya ialah semua PPF perlu hadir ke INTAN dan mengikuti Kursus Penyediaan Minit Mesyuarat Yang Berkualiti. Intan adalah di bawah JPA. Seterusnya ialah PPF dan INTAN berpisah tiada.
Β 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihatΒ 
Dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihatΒ 
Dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.Β 

Β 
Tamat
Β 
13 Okt 2013

Β 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3098

View user profile

Back to top Go down

Re: FORUM TERBUKA UNTUK PEMBANTU FARMASI 2008

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum