FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by MLT_hidayah on Mon 08 Sep 2008, 7:10 pm

harap pekeliling tu dikuarkan secepat yg mungkin...
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 32
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3332

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by 3D on Mon 08 Sep 2008, 9:11 pm

"menurut perintah"...selalu je ckp penjawat awam kene ade slogan tu.so menurut perintah jela.kalo dalam borang takde tercatat MLT yg buat,kite bole fight la..
avatar
3D
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : BATMAN dlm LAB
Gender : Male
Jumlah Post : 178
Umur : 33
Tarikh Register : 26/08/2008
Reputation : 0
Points : 3223

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by wantibi on Tue 09 Sep 2008, 3:33 am

Mmg la kene akur pada perintah lg pun semua dh sain aku janji kan.....tp kita nak fight ada ke org di peringkat KKM nk tlg fightkan ...lg pun bende ni meting di buat di KKM dan di Pengerusi kan oleh Dato`Hassan sendiri ( Pengarah Kawalan Penyakit Berjangkit)....aku tahu la style Dato` Hassan n isbb aku merasa keje ngan dia 2 thn masa jadi Pengarah JKN Pahang....so kalu ada JTMP yg senior mean di peringkat KKM nk tlg fight boleh jer...wat surat...tp masalah nyer seme JTMP U40 duduk di hospital...bukan di KK or JKN..ujian saringan bakal pengantin hanya melibatkan KK dan KKIA je...so ssh gak kan...

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3293

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by Wan on Tue 09 Sep 2008, 8:16 am

ye, mlt kk baru nak merangkak, organisasi pun belum nampak lagi. pandai2 la jaga diri, jgn sampai dipijak kepala dan dibuli.
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3167

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by angellus_aniq on Tue 09 Sep 2008, 8:17 am

bagus2...setuju.
avatar
angellus_aniq
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : jalan-jalan cari pasal
Gender : Male
Jumlah Post : 1069
Umur : 34
Tarikh Register : 12/03/2008
Reputation : 3
Points : 3250

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by RxL max_ain on Tue 09 Sep 2008, 10:32 am

pacimot wrote:
KAT PERAK...PPP dan SN yang diberi kuasa sebab dalam BORANG tu TERTERA "JURURAWAT/PEMBANTU PERUBATAN/PEGAWAI PERUBATAN" So...tak dak langsung terterra perkataan "JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN"......

yelah pada kengkawan jgn lah bermurah ati nak bt test 2....
hakikatnya memang tu tugas kita....
tapi jangan menambahkan risiko ....
pada borang dah jelas dan nyata bukan jawatan kita ....
avatar
RxL max_ain
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : jtmp
Gender : Female
Jumlah Post : 103
Umur : 34
Tarikh Register : 28/04/2008
Reputation : 0
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan Pandang Belakang..

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by 3D on Tue 09 Sep 2008, 11:48 am

asik duk buat test kat orang lain saje...test diri sdiri da buat belom?haa...
avatar
3D
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : BATMAN dlm LAB
Gender : Male
Jumlah Post : 178
Umur : 33
Tarikh Register : 26/08/2008
Reputation : 0
Points : 3223

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by MLT_hidayah on Tue 09 Sep 2008, 7:07 pm

tiap2 6 bulan sekali aku buat...takut sehhh...sbb salu pegang tgn patient x pkai glove... Rolling Eyes
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 32
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3332

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by wantibi on Wed 10 Sep 2008, 3:08 am

yg ko buat tu rapit test ke confirmation test..kalu takat rapit test baik x payah...amil blood wat screening HIV n Hep B+C baru betul....kalu takat wat rapit x guna gak..sbb HIV dan AIDS (2 bende yg berbeza ok) ada window period masing2..sbb now org HIV boleh idup hingga bertahun2 kalau amik program methadon....tp AIDS xdh x lama la 2..ok...jgn silap lak..keje2 gak bende cam ni kene amik tahu

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3293

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by RxL max_ain on Wed 10 Sep 2008, 8:49 am

BETULLLLLLLLL.........
minum
avatar
RxL max_ain
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : jtmp
Gender : Female
Jumlah Post : 103
Umur : 34
Tarikh Register : 28/04/2008
Reputation : 0
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan Pandang Belakang..

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by MLT_hidayah on Wed 10 Sep 2008, 8:12 pm

suntikan hep B dh dpt ms kolej dulu...
ada lagi antibodi dia...
avatar
MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 32
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 3332

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by wantibi on Thu 11 Sep 2008, 3:22 am

ko org ni confident jer antibodi tu ada kalu nk tahu wat la test check titer jumlah antibody..leh buat kat blood bank.....jgn pikir dh amik suntikan 2 sure antibodi tu ada...kene la check juga at least 1 thn sekali....ok..

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3293

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by Wan on Thu 11 Sep 2008, 3:36 am

xpe wantibi dan dayah,xpayah pening2 pasal titre a hep b tuh. biasa kat kk de

JAWATANKUASA KESELAMATAN & KESIHATAN PEKERJA (JKKP) KLINIK KESIHATAN

setiap unit ada wakil dalam jawantankuasa peringkat klinik, so jgn risau, program tahunan diorg ada saringan hep b pada staff. ok. jgn gaduh2.
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3167

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by wantibi on Thu 11 Sep 2008, 4:22 am

Bkn gaduh wan...cuma sekadar memberitahu shj..walau bagaimanapun hasil penyeliaan aku la Unit JKPP yang ada diklinik mmg wujud..walau bagaimanapun saringan ni jrg dijalankan la....kalu x caya ko try la tanyer mana JTMP di KK negeri lain ada x dlm 1 thn mereka aamik blod wat saringan.....try tanyer ok.....kalu ada pun bleh di kira.....

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3293

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by Wan on Thu 11 Sep 2008, 7:19 am

ye perkara itu memang diakui, program dah ada, cuma tinggal pelaksanaan je, bukan kita yg kena laksana, bergantung pada YM klinik juga. macam klinik wan memang ada, setiap tahun ada.

as i mention first, action should be taken by the authority. mungkin wantibi boleh mulakan pada peringkat JKN wantibi sendiri dahulu. camne? bawa ke perhatian individu penting di situ.

macam dayah pula, boleh tanya2kan mlt kanan, macammana pelaksanaan peringkat PKD dayah. kalau xde, nak wat camne...... kita ni bukan berkuasa besar nak mare2 org x wat keje betul..huhuhuhuh
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3167

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by zaki78 on Thu 11 Sep 2008, 7:24 am

kat sini ppkp yg uruskan. setiap tahun ada buat saringan.
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 38
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3821

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by wantibi on Thu 11 Sep 2008, 8:31 am

Di peringkat kami mmg ada buat program pemeriksaan kesihatan untuk semua kakitangan JKn....program ini di jalankan 2 kali setahun awal thn dn akhir tahun...so dlm hal ni x kira apa2 la jawatan..kita akan wat check up seperti
1. Blood Sugar
2. LFT, LP,
3. Urin Drug (Wajib setiap kakitangan x kira gred)
4. Hep B+C
5. HIV Rapit Test
6. BMI
7. Blo0d Presure....

So program ni di bawah kelolan Unit KPAS...melibatkan aku la juga..tp x pe..bende leh masuk SKT..ada la juga aktiviti sampingan kan....

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3293

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by angellus_aniq on Thu 11 Sep 2008, 12:29 pm

jangan gaduh2...same2 kita pakat test hiv tu....hikhik (bagi sape yg bujang lagi ler) Very Happy
avatar
angellus_aniq
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : jalan-jalan cari pasal
Gender : Male
Jumlah Post : 1069
Umur : 34
Tarikh Register : 12/03/2008
Reputation : 3
Points : 3250

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by Wan on Fri 12 Sep 2008, 3:23 am

mana de gaduh aniq. kita buat keje profesional. setakat berbincang tu biasalah, yg penting problem solve. lepas tu semua hepi.

xde la nak tegak2 benang basah ke, basah kuyup ke, separa basah..hehehehe

yg tersalah kita betulkan, yg betul kita pertahankan. yg penting balik keje hepi, xde simpan2 dalam hati, xde nak tgg depan pagar klinik bertumbuk pulak. hik3.
avatar
Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 39
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 3167

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by RxL max_ain on Fri 12 Sep 2008, 3:34 am

betul lol! lol! lol!
kat kk ain pun ada geak....dulu dpt dos hepatitis kat kolej tapi bile dah bekerja cek titre dak turun <1000 so kena amik buster pulak lepas 2 baru naik >1000. Takut gak skarang mcm2 penyakit ade....baik sedia kan askar-askar dulu.....
avatar
RxL max_ain
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : jtmp
Gender : Female
Jumlah Post : 103
Umur : 34
Tarikh Register : 28/04/2008
Reputation : 0
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan Pandang Belakang..

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by angellus_aniq on Mon 15 Sep 2008, 11:56 am

@Wan wrote:mana de gaduh aniq. kita buat keje profesional. setakat berbincang tu biasalah, yg penting problem solve. lepas tu semua hepi.

xde la nak tegak2 benang basah ke, basah kuyup ke, separa basah..hehehehe

yg tersalah kita betulkan, yg betul kita pertahankan. yg penting balik keje hepi, xde simpan2 dalam hati, xde nak tgg depan pagar klinik bertumbuk pulak. hik3.




yala kak wan...jangan mara situ,nak guwau pun xbole...garang tol sekarang...huhuhu Sad
avatar
angellus_aniq
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : jalan-jalan cari pasal
Gender : Male
Jumlah Post : 1069
Umur : 34
Tarikh Register : 12/03/2008
Reputation : 3
Points : 3250

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by cippon on Mon 15 Sep 2008, 1:49 pm

sepatutnya MLT yang buat test tu, tetapi kebanyakan tempat, MLT terlalu berkira untuk buat kerja, alasan beban kerja tinggi, nama jawatan tak tertera, bukan tugas, sepatutnya kita kene faham, apabila ujian tersebut berkaitan dgn makmal, MLT yang kene buat, bagaimana post kita nak berkembang, jika asyik nak kurangkan kerja, macam PPP, Jururawat, kenapa mereka sanggup nak buat keje tu, bukan sebab mereka tamak kerja atau apa, tapi nak membesarkan jawatan agar. semua post mereka boleh masuk di semua jabatan, kita punya post hanya tinggal dalam makmal sahaja, jika kita lihat, PPP dan jururawat dan mula ambil kerja kita secara perlahan lahan dan senyap, tak mustahil nanti, makmal nanti yang bekerja bukannya MLT tetapi PPP dan Jururawat, tambahan pula kita sedia maklum, makmal bakal nak diswastakan, kumpulan sebegini, mereka hanya perlukan staf yang boleh buat perlbagai kerja, bukan yg tau buat satu kerja shj, kelulusan tidak peting yg penting skil, sendiri mau ingat, kat mana kedudukan kita, jika dilihat diluar negara, ambil darah kat wad adalah mlt sendiri yg ambil, hanya mlt shj tau pengambilan berkualiti untuk makmal, tetapi kita berkira, tak mau buat, bukan kerja kita, lagi satu, mcm mana nak tambah post jika beban kerja tidak ditambah dan dinaikan, siapa nak bayar gaji banyak banyak tapi beban kerja sikit je, fikir logik lah, betul tak.

cippon
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : kaki dan tangan hospital
Gender : Male
Jumlah Post : 100
Umur : 37
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 0
Points : 3897

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by wantibi on Tue 16 Sep 2008, 3:58 am

HAAAA....bab ini aku mmg sokong....bende ni la mmg aku sokong..kenyataan ko mmg aku sokoong.....10000000% bro mmg aku sokong... Laughing Laughing

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3293

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by RxL max_ain on Tue 16 Sep 2008, 6:00 am

sokong...... Hormat Hormat
avatar
RxL max_ain
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : jtmp
Gender : Female
Jumlah Post : 103
Umur : 34
Tarikh Register : 28/04/2008
Reputation : 0
Points : 3342

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan Pandang Belakang..

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by wantibi on Tue 16 Sep 2008, 6:11 am

So brg sape2 JTMP kk yang mengadu byk keje tu aku cadang ko org ramai2 resign n masuk ke swasta....pastu sure JTMP yg stay kat KKM dpt elaun kritikal............

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3293

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum