FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by cippon on Tue 16 Sep 2008, 10:10 pm

sekarang aku di peringkat PJTMP zon selatan dlm perbincangan adakah boleh atau tidak,post MLT diletakan di luar Jabatan Patologi, untuk menjalankan tugas-tugas yang berkaitan tugas MLT oleh MLT sendiri, yang sebelum ini tugas MLT ini telah dijalankan oleh bukan MLT, secara tak lansung, boleh mengembangkan POST MLT, apa pendapat ko org semua.

cippon
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : kaki dan tangan hospital
Gender : Male
Jumlah Post : 100
Umur : 37
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 0
Points : 3896

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by cippon on Tue 16 Sep 2008, 10:17 pm

sekarang aku di peringkat PJTMP zon selatan dlm perbincangan adakah boleh atau tidak,post MLT diletakan di luar Jabatan Patologi, untuk menjalankan tugas-tugas yang berkaitan tugas MLT oleh MLT sendiri, yang sebelum ini tugas MLT ini telah dijalankan oleh bukan MLT, secara tak lansung, boleh mengembangkan POST MLT, apa pendapat ko org semua.

cippon
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : kaki dan tangan hospital
Gender : Male
Jumlah Post : 100
Umur : 37
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 0
Points : 3896

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by cippon on Tue 16 Sep 2008, 10:30 pm

berkaitan dengan screening staf, aku galakan staf makmal jalankan ujian saringan sekurangnya setahun sekali, dan staf itu sendiri kene amik inisiatif untuk jalankan ujian tersebut, sbb bukan semua tempat, bahagian kebajikan staf atau unit kawalan infeksi memastikan semua staf menjalankan ujian tersebut, maklumlah, kene pegawai yg bagus, dia akan panggil kita, dan pastikan kita buat test tu semua, jika pegawi yg senyap, jgn haraplah dia nak panggilkan ko semua, sendiri mau ingat, mengenai titer antibody ( anti-hbs ) elok juga di semak setiap setahun sekali, tetapi info terbaru yang saya tau, individu yang mempunyai titer yang tinggi sekalipon, tidak mustahil akan dijangkiti oleh virus hepatitis b, terdapat kes atau study menunjukan individu yang mempunyai antibody masih boleh dijangkiti hepatitis atau / dan boleh mejankiti kepada org lain ( menjadi pembawa ), kalau saya tak silap okur blood istilahnya untuk kes tersebut, kes kes begini hanya boleh dipastikan, jika individu tersebut menjalankan ujian PCR. di dalam pengethuan saya, terdapat kes dimana, pesakit = HBsAg is non reactive, AntiHBs is Reactive ( >1000 ), Core is Non-Reactive atau Reactive, tetapi PCR is Reactive, didalam kes ini, pesakit di cover oleh antibody, tetapi virus aktif di dalam badan dan boleh menjadi pembawa. dengan demikian HBsAg non reactive dan AntiHBs reactive tidak menjamin 100% protetion kpd kita.

cippon
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : kaki dan tangan hospital
Gender : Male
Jumlah Post : 100
Umur : 37
Tarikh Register : 07/11/2006
Reputation : 0
Points : 3896

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by zaki78 on Wed 17 Sep 2008, 5:46 am

kalau nak senang pegi derma darah pastu minta diorang buat antibody titer.
avatar
zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 38
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3820

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by izamuddin on Fri 21 Nov 2008, 12:19 am

aku terkejut gak mlt hidayah wat ujian HIV setiap 6 sekali...
mana belajar pegang tangan pt leh dapat HIV...
Hmmm,,,nak kena buat kajian ni,,,
nti malu je jawab kat orang lain...
Join la PROSTAR
program sihat tanpa aids

izamuddin
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : M.L.T
Gender : Male
Jumlah Post : 157
Umur : 35
Tarikh Register : 29/01/2007
Reputation : 2
Points : 3902

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN BIL 5/2009

Post by wantibi on Wed 17 Jun 2009, 10:55 am

Surat Bil (12)dlm.KKM-171/BKP/07/35/0519 JLD2 bertarikh 5 Mei 2009 PEKELILING KETUA PENGARAH KESIHATAN BIL 5/2009: GARIS PANDUAN UJIAN SARINGAN HIV PRA PERKAHWINAN....

BIL 8.0 PROSES KERJA DAN TANGGUNGJAWAB DI KLINIK KESIHATAN
8.2 Menjalankan ujian saringan HIV menggunakan kaedah Rapid Test dan ujian pengesahan HIV kepada
bakal pengantin adalah menjadi tanggungjawab kepada Pembantu Perubatan/Jururawat Terlatih/
Juruteknologi Makmal Perubatan....

Oleh yang demikian diharap selepas ini semua JTMP di KK boleh menyemak dengan PKD masing2 atau dengan UNIT AIDS/STD negeri masing2 bagi mendapatkan pekeliling ini sekiranya tidak dapat.

Oleh yang demikian dicadangkan juga JTMP yg terlibat supaya memohon kepada UNIT AIDS/STD negeri supaya diberi peluang untuk menghadiri kursus kauseling HIV di negeri masing2 ...

Sekian harap maklum...

wantibi
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : JTMP ( Pengelola Makmal Tibi Negeri )
Gender : Male
Jumlah Post : 289
Umur : 36
Tarikh Register : 05/09/2008
Reputation : 2
Points : 3292

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by gauloisses_23 on Wed 08 Dec 2010, 6:58 am

salam, nak tumpang tanye.. saya da cube cari pekeliling tu.. tp xdapat pun.. adakah ianya belum update lg????? (http://www.moh.gov.my)
avatar
gauloisses_23
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : bela beruk
Gender : Male
Jumlah Post : 13
Umur : 31
Tarikh Register : 03/09/2009
Reputation : 0
Points : 2866

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by imzal82 on Wed 15 Dec 2010, 7:48 pm

masa aku buat hiv screening test tu MA yg buat..ala test senang la..xperlu mlt yg buat pn..rapid test jer pakai kit mcm urine pregnancy test tu la..patut la namanya screening jer..simple test jer xpayah la pkai mlt...sapa pn leh buat ni bagi MA ke MISI pn boleh ni..kan namanya screening test jer...lain la kalo HIV test kat lab tu pakai analyser mesin tu..tu kena pakai mlt la nak handle mesin tu Rolling Eyes

imzal82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perawatan Kesihatan Special Gred
Gender : Male
Jumlah Post : 114
Umur : 34
Tarikh Register : 27/04/2007
Reputation : 3
Points : 3836

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by kakarot on Mon 14 Jan 2013, 6:45 am

Saya nak tanya... kalu nak check samada kena penyakit kelamin ...apakah test yang paling sesuai?

kakarot
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Surveyor
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 40
Tarikh Register : 14/01/2013
Reputation : 0
Points : 1623

View user profile

Back to top Go down

Re: hiv test untuk bakal pengantin!!!!!!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum