FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Jururawat wajib ikuti program CPD

View previous topic View next topic Go down

Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by MaStErMiNd on Tue 13 May 2008, 9:57 am

Jururawat wajib ikuti program CPD (utusan online)



SUBANG JAYA 12 Mei - Mulai tahun depan, jururawat yang berkhidmat
dengan kerajaan dan sektor swasta diwajibkan mengikuti Program
Pembangunan Profesional Berterusan (CPD) sebagai syarat untuk
memperbaharui Sijil Amali Tahunan mereka.
Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai berkata, jururawat
diwajibkan mengikuti CPD dan memperoleh tahap pencapaian yang
diperlukan sebelum sijil amali tahunan mereka dapat diperbaharui.
Menurut beliau, program itu telah pun berjalan tetapi hanya akan
diwajibkan tahun depan bagi menjamin jururawat dilengkapkan dengan
kemahiran dan ilmu yang diperlukan dengan kehendak semasa.
''Mereka boleh mengikuti kursus dalam bidang tertentu atau
mempelajari sesuatu subjek secara online CPD untuk mendapatkan markah
yang melayakkan sijil amali mereka diperbaharui,'' katanya pada sidang
akhbar di sini hari ini.
Beliau berkata demikian selepas melancarkan Sambutan Hari Jururawat
Antarabangsa 2008 yang dihadiri 2,000 jururawat dari seluruh negara di
sini hari ini.
Antara yang hadir pada majlis itu ialah Ketua Pengarah Kesihatan,
Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican; Presiden Persatuan Jururawat
Malaysia, Ramziah Ahmad dan Pengarah Kejururawatan Malaysia, Fathilah
Abd. Wahab.
Majlis itu turut memberi anugerah berbentuk plak kepada tiga bekas
jururawat dalam pelbagai bidang iaitu Lim Chooi Ewe untuk perkhidmatan,
Chan Kum Sum dalam bidang pendidikan dan Rose Paul dalam bidang
komuniti.
Tiong Lai berkata, pihak kementerian akan terus menaikkan tahap
kemahiran jururawat supaya mereka dapat menjalankan pelbagai tugas
daripada kejururawatan sehinggalah kepada bidang teknologi dan
mengendalikan komputer.
Dalam perkembangan lain, beliau berkata, negara menghadapi
kekurangan jururawat dalam bidang-bidang tertentu seperti di Unit
Rawatan Rapi (ICU) dan dewan pembedahan.
Dalam pada itu, katanya, masalah itu tidak kritikal berbanding
kekurangan jumlah doktor dan masalah ini bergantung kepada hospital.
''Kekurangan juga timbul akibat penambahan jumlah hospital kerajaan dan swasta yang dibina sejak kebelakangan ini,'' jelasnya.
Menurutnya, sehingga Mei ini terdapat 71,905 jururawat di seluruh
negara iaitu 54,350 berkhidmat dengan Kementerian Kesihatan sementara
17,555 dengan institusi swasta.
Bagaimanapun, kata beliau, kementerian telah menyediakan rancangan
untuk mendapatkan bilangan jururawat yang mencukupi menjelang tahun
2010 dan 2020 dan mereka mengikuti kursus di 80 kolej kejururawatan
tempatan.
Sementara itu beliau memberitahu, anggaran jumlah yang diperlukan dalam tempoh 10 tahun pada 2018 ialah 110,185 jururawat.
Sementara itu, Tiong Lai menggesa supaya jururawat mengambil serius
setiap aduan daripada pelanggan, di samping sentiasa mematuhi standard
prosedur operasi (SOP) bagi mengurangkan berlakunya kes kecuaian.
Menurut beliau, kini Majlis Keselamatan Pesakit mengendalikan kes-kes kecuaian yang berlaku di hospital-hospital kerajaan.
ENDS

----Forum Paramedik Malaysia-----






http://forumparamedik.blogspot.com/

MaStErMiNd
WEBMASTER
WEBMASTER

Jawatan : Paramedic
Gender : Male
Jumlah Post : 433
Umur : 41
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 11039

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya Datang, Saya Lihat, Saya Takluk...

View user profile http://www.facebook.com/moblagata http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by zamasy20 on Wed 14 May 2008, 4:44 pm

Baguih jugak cadangan pak menteri tu...
tapi kalau boleh semua paramedik le...
tak kan jururawat aje... Cool Wink

zamasy20
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Misi
Gender : Female
Jumlah Post : 392
Umur : 56
Tarikh Register : 06/10/2006
Reputation : 0
Points : 3472

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUM ITU PENAWAR SEGALA DUKA & AWET MUDA..

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by MLT_hidayah on Wed 14 May 2008, 5:32 pm

@zamasy20 wrote:Baguih jugak cadangan pak menteri tu...
tapi kalau boleh semua paramedik le...
tak kan jururawat aje... Cool Wink

betul kata zamasy tu... Laughing

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 31
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 2912

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by rozila on Wed 14 May 2008, 8:14 pm

hmmm...setuju ke tak setuju ke...kena setuju jugak...siapalah kita..

macam kat tempat saya ni,walaupun pak menteri kata tahun depan baru diwajibkan tapi sebenarnya program tu dah pun dilaksanakan...

kekadang rasa rindu kat PTK yang ada exam tu pulak sebab semua orang kena dan exam pada tarikh yang sama...

"program CPD" ni...kekadang rasa cemburu jugak sebab asyik-asyik orang yang sama je pergi kursus..dah masuk bulan mei,ada setengah orang tu dah dapat 2-3 kali dah..yang kita ni...satu kursus pun belum attend lagi...yelah..setiap kursus yang kita attend kan akan dapat markah untuk melayakkan sijil amali kita diperbaharui..habis kalau tak pernah pergi kursus ni macam mana nak dapat mata..!!nanti sijil amali kita expired pula..!!

----Forum Paramedik Malaysia-----




Teman...dikala kedukaan, umpama pasir ditepian pantai,tapi teman....dikala kegembiraan, umpama mencari mutiara di antara pasir-pasir itu....

rozila
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : SRN
Gender : Female
Jumlah Post : 167
Umur : 38
Tarikh Register : 15/06/2007
Reputation : 0
Points : 3242

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingatlah janji Allah itu pasti dan pasti....

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by sagit's on Wed 14 May 2008, 8:46 pm

sabar je la...
same la den pun...kursus lum p 1 lg pun...skrg dh bulan 5....
xpe bnyk courses lg ... sabar n tunggu turn je la ek....

sagit's
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : TheRaPist
Gender : Female
Jumlah Post : 729
Umur : 34
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 5
Points : 3142

Character sheet
Mutiara Kata saya: Never Say NO.. BeFore U TrY iT..

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by Ainyanun on Tue 27 May 2008, 8:41 pm

Attention to all nurses here...
Please go to this website for information on CPD for nurse
http://www.moh.gov.my/opencms/export/sites/default/moh/download/UNIT_CPD_xNursingx_.pdf
Harap-harap dapat membantu anda sekalian...

Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 39
Tarikh Register : 03/05/2008
Reputation : 0
Points : 2944

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by awan_biru85 on Fri 06 Jun 2008, 6:33 pm

kursus ni barapa lama ye? macam best jerq

awan_biru85
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : Sn u29
Gender : Female
Jumlah Post : 227
Umur : 30
Tarikh Register : 03/03/2008
Reputation : 0
Points : 3020

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile http://emifadhila.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by Ainyanun on Sat 07 Jun 2008, 8:58 am

Itu bukan kursus la...
Ianya guideline untuk nurses tahu mengenai kiraan point bagi kursus2 yang dihadiri...

Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 39
Tarikh Register : 03/05/2008
Reputation : 0
Points : 2944

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by syidahef on Thu 25 Dec 2008, 1:13 pm

memang bagus buat CPD nie.. tapi mane2 nurse yang tak ckp point tu.. mesti tak dpt buat sijil amali. Kerja kat ward macamana... lepas tu.. yang tak cukup point tu.. cuti panjanng la.. yek..

Tapi buat masa nie.. kat sepital akak berjln lancar. Baru le nampak nurse nie berlumba2 nak g kursus dan dengar CNE, semuanya gara2 nak kutip point. Kalau tak suruh g kursus banyak sangat alasan. Akak setuju tu..teruskan tapi lagi baik semua paramedik terlibat.

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 72
Umur : 40
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 2915

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by ors on Thu 25 Dec 2008, 1:54 pm

bukan sajer paramedik sekarang dah terlibat...PPK dan driver pun dah diberi buku log CPD tu....

ors
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Tolong Orang
Gender : Male
Jumlah Post : 59
Umur : 28
Tarikh Register : 01/11/2008
Reputation : 1
Points : 2795

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by rieyna168 on Mon 09 Mar 2009, 10:04 am

betul tu..ppk pun kena wat cpd gak..dorang pun kena hadiri cne / cme yg diadakan..tp best gak mcm tu,meriah je time cne..sampai xcukup tmpt duduk..tp yg wat rina senyum sorang2 kdg2,ada yg gi cne pastu masa org ngah bg talk,leh tido nyenyak lak..siap berdengkur lagi...kira gi cne just hanya utk point la,bkn utk knowledge.. Very Happy

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/

rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4801
Umur : 34
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 7984

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by adilla on Tue 10 Mar 2009, 7:21 pm

letih2 pun terpaksa pergi kan....kadang rasa mcm x ikhlas jer hee.. Razz

adilla
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 304
Umur : 32
Tarikh Register : 20/04/2007
Reputation : 18
Points : 3357

Character sheet
Mutiara Kata saya: HiAsI PeRiBaDi

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by rieyna168 on Tue 10 Mar 2009, 7:26 pm

@adilla wrote:letih2 pun terpaksa pergi kan....kadang rasa mcm x ikhlas jer hee.. Razz

maner tak letihnya adilla,dahla kena keja pg,pastu..ptgnye lak sambung dgr cne.kitaorg kt sini tiap2 hari jumaat cne,yg cme lak hari khamis.rina ingt lagi,ada kakak sorang tu,dia dok dpn kitaorg,tiba2 microfon SR yg bg talk kat dpn tu jatuh berdentum,semua terkejut,dia yg sdg tido,siap berdengkur lagi..sikit pun tak gerak.ehehehe..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/

rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4801
Umur : 34
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 7984

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by zairini8 on Sun 05 Apr 2009, 5:28 pm

Ye ke... kesiannye......
Tapi nak buat macam mana, kalau tak buat mcm ni, tak dak orang nak attend CNE atau CME.

zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 38
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 2700

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by imzal82 on Tue 07 Apr 2009, 3:39 pm

aku xmo la ader CPD untuk jawatan aku ni..kalo diberi elaun kritikal sebnyk 15% atau sekurang2 nyer 10% aku setuju la utk adekan CPD ni...tapi buat masa ini i say no to CPD

imzal82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Perawatan Kesihatan Special Gred
Gender : Male
Jumlah Post : 114
Umur : 33
Tarikh Register : 27/04/2007
Reputation : 3
Points : 3417

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by zairini8 on Tue 07 Apr 2009, 5:22 pm

kenapa pulak... okey apa kalau ada cpd. boleh tambah pengetahuan....

zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 38
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 2700

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by rieyna168 on Tue 30 Jun 2009, 5:25 pm

Salam2 semua....rina nak tanya,camne nak cari point utk mycpd tu ek? yg dptkn point online tu, rina dah register tapi tak tahu camne nak kumpul point..any idea tak..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/

rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4801
Umur : 34
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 7984

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by adrina alang on Sun 17 Jan 2010, 4:18 am

boleh saya sokong tapi mane nak cari mata program nie tu yang saya dok pening.....kat mane la nak cari khusus nak cukupkan cpd.....tolong saYA

adrina alang
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 34
Tarikh Register : 17/01/2010
Reputation : 0
Points : 2297

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by aedes14 on Sun 31 Jan 2010, 9:56 am

SN ngan PPP mmg wajib pegi pn...
elok gak cpd nie..

aedes14
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : cri slh org
Gender : Male
Jumlah Post : 195
Umur : 30
Tarikh Register : 13/12/2008
Reputation : 0
Points : 2934

View user profile http://www.facebook.com/kurangsiuman

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by nadia md. nor on Wed 03 Feb 2010, 9:58 am

point xcukup mcm ne?

nadia md. nor
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Juru ?
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 33
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 1
Points : 3509

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by adilla on Thu 18 Mar 2010, 7:36 am

sekarang wajib sgt2,dulu exam ptk kita ada paper umum dan khusus,skang paper khusus digantikan dgn cpd point,so sapa2 nak rasa ptk aras 4 khusus...byk2 la g kursus ekk..hee

adilla
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 304
Umur : 32
Tarikh Register : 20/04/2007
Reputation : 18
Points : 3357

Character sheet
Mutiara Kata saya: HiAsI PeRiBaDi

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by finoza on Sun 07 Aug 2011, 10:17 pm

seronok lg kalau dah dapat keje as a nuse tok ikut cpd tu...... dah 7 bln graduate tp x de rezki keje kat hosp lagi.... experience first tok dpt keje kat hosp..

finoza
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : graduate dip. nursing
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 28
Tarikh Register : 18/07/2011
Reputation : 0
Points : 1750

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile http://finoza@yahoo.com

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by iperson on Sun 04 Dec 2011, 12:10 pm

mcmne klo nk buat cpd on9 arr???...sape tau??..ley tlong ajr kite x?? Wink

iperson
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : staffnurse swasta
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 27
Tarikh Register : 04/12/2011
Reputation : 0
Points : 1611

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by Sponsored content Today at 2:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum