FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Jururawat wajib ikuti program CPD

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by MaStErMiNd on Tue 13 May 2008, 9:57 am

Jururawat wajib ikuti program CPD (utusan online)



SUBANG JAYA 12 Mei - Mulai tahun depan, jururawat yang berkhidmat
dengan kerajaan dan sektor swasta diwajibkan mengikuti Program
Pembangunan Profesional Berterusan (CPD) sebagai syarat untuk
memperbaharui Sijil Amali Tahunan mereka.
Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai berkata, jururawat
diwajibkan mengikuti CPD dan memperoleh tahap pencapaian yang
diperlukan sebelum sijil amali tahunan mereka dapat diperbaharui.
Menurut beliau, program itu telah pun berjalan tetapi hanya akan
diwajibkan tahun depan bagi menjamin jururawat dilengkapkan dengan
kemahiran dan ilmu yang diperlukan dengan kehendak semasa.
''Mereka boleh mengikuti kursus dalam bidang tertentu atau
mempelajari sesuatu subjek secara online CPD untuk mendapatkan markah
yang melayakkan sijil amali mereka diperbaharui,'' katanya pada sidang
akhbar di sini hari ini.
Beliau berkata demikian selepas melancarkan Sambutan Hari Jururawat
Antarabangsa 2008 yang dihadiri 2,000 jururawat dari seluruh negara di
sini hari ini.
Antara yang hadir pada majlis itu ialah Ketua Pengarah Kesihatan,
Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican; Presiden Persatuan Jururawat
Malaysia, Ramziah Ahmad dan Pengarah Kejururawatan Malaysia, Fathilah
Abd. Wahab.
Majlis itu turut memberi anugerah berbentuk plak kepada tiga bekas
jururawat dalam pelbagai bidang iaitu Lim Chooi Ewe untuk perkhidmatan,
Chan Kum Sum dalam bidang pendidikan dan Rose Paul dalam bidang
komuniti.
Tiong Lai berkata, pihak kementerian akan terus menaikkan tahap
kemahiran jururawat supaya mereka dapat menjalankan pelbagai tugas
daripada kejururawatan sehinggalah kepada bidang teknologi dan
mengendalikan komputer.
Dalam perkembangan lain, beliau berkata, negara menghadapi
kekurangan jururawat dalam bidang-bidang tertentu seperti di Unit
Rawatan Rapi (ICU) dan dewan pembedahan.
Dalam pada itu, katanya, masalah itu tidak kritikal berbanding
kekurangan jumlah doktor dan masalah ini bergantung kepada hospital.
''Kekurangan juga timbul akibat penambahan jumlah hospital kerajaan dan swasta yang dibina sejak kebelakangan ini,'' jelasnya.
Menurutnya, sehingga Mei ini terdapat 71,905 jururawat di seluruh
negara iaitu 54,350 berkhidmat dengan Kementerian Kesihatan sementara
17,555 dengan institusi swasta.
Bagaimanapun, kata beliau, kementerian telah menyediakan rancangan
untuk mendapatkan bilangan jururawat yang mencukupi menjelang tahun
2010 dan 2020 dan mereka mengikuti kursus di 80 kolej kejururawatan
tempatan.
Sementara itu beliau memberitahu, anggaran jumlah yang diperlukan dalam tempoh 10 tahun pada 2018 ialah 110,185 jururawat.
Sementara itu, Tiong Lai menggesa supaya jururawat mengambil serius
setiap aduan daripada pelanggan, di samping sentiasa mematuhi standard
prosedur operasi (SOP) bagi mengurangkan berlakunya kes kecuaian.
Menurut beliau, kini Majlis Keselamatan Pesakit mengendalikan kes-kes kecuaian yang berlaku di hospital-hospital kerajaan.
ENDS

----Forum Paramedik Malaysia-----






http://forumparamedik.blogspot.com/

MaStErMiNd
WEBMASTER
WEBMASTER

Jawatan : Paramedic
Gender: Male
Jumlah Post: 451
Umur: 39
Tarikh Register: 19/09/2006
Reputation: 47
Points: 10529

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya Datang, Saya Lihat, Saya Takluk...

View user profile http://www.facebook.com/moblagata http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by zamasy20 on Wed 14 May 2008, 4:44 pm

Baguih jugak cadangan pak menteri tu...
tapi kalau boleh semua paramedik le...
tak kan jururawat aje... Cool Wink

zamasy20
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Misi
Gender: Female
Jumlah Post: 396
Umur: 54
Tarikh Register: 06/10/2006
Reputation: 0
Points: 2952

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUM ITU PENAWAR SEGALA DUKA & AWET MUDA..

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by MLT_hidayah on Wed 14 May 2008, 5:32 pm

zamasy20 wrote:Baguih jugak cadangan pak menteri tu...
tapi kalau boleh semua paramedik le...
tak kan jururawat aje... Cool Wink

betul kata zamasy tu... Laughing

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri:
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender: Female
Jumlah Post: 1537
Umur: 30
Tarikh Register: 26/02/2008
Reputation: 3
Points: 2395

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by rozila on Wed 14 May 2008, 8:14 pm

hmmm...setuju ke tak setuju ke...kena setuju jugak...siapalah kita..

macam kat tempat saya ni,walaupun pak menteri kata tahun depan baru diwajibkan tapi sebenarnya program tu dah pun dilaksanakan...

kekadang rasa rindu kat PTK yang ada exam tu pulak sebab semua orang kena dan exam pada tarikh yang sama...

"program CPD" ni...kekadang rasa cemburu jugak sebab asyik-asyik orang yang sama je pergi kursus..dah masuk bulan mei,ada setengah orang tu dah dapat 2-3 kali dah..yang kita ni...satu kursus pun belum attend lagi...yelah..setiap kursus yang kita attend kan akan dapat markah untuk melayakkan sijil amali kita diperbaharui..habis kalau tak pernah pergi kursus ni macam mana nak dapat mata..!!nanti sijil amali kita expired pula..!!

----Forum Paramedik Malaysia-----




Teman...dikala kedukaan, umpama pasir ditepian pantai,tapi teman....dikala kegembiraan, umpama mencari mutiara di antara pasir-pasir itu....

rozila
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : SRN
Gender: Female
Jumlah Post: 167
Umur: 36
Tarikh Register: 15/06/2007
Reputation: 0
Points: 2722

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingatlah janji Allah itu pasti dan pasti....

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by sagit's on Wed 14 May 2008, 8:46 pm

sabar je la...
same la den pun...kursus lum p 1 lg pun...skrg dh bulan 5....
xpe bnyk courses lg ... sabar n tunggu turn je la ek....

sagit's
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : TheRaPist
Gender: Female
Jumlah Post: 732
Umur: 32
Tarikh Register: 17/04/2008
Reputation: 5
Points: 2625

Character sheet
Mutiara Kata saya: Never Say NO.. BeFore U TrY iT..

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by Ainyanun on Tue 27 May 2008, 8:41 pm

Attention to all nurses here...
Please go to this website for information on CPD for nurse
http://www.moh.gov.my/opencms/export/sites/default/moh/download/UNIT_CPD_xNursingx_.pdf
Harap-harap dapat membantu anda sekalian...

Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender: Female
Jumlah Post: 47
Umur: 37
Tarikh Register: 03/05/2008
Reputation: 0
Points: 2424

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by awan_biru85 on Fri 06 Jun 2008, 6:33 pm

kursus ni barapa lama ye? macam best jerq

awan_biru85
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : Sn u29
Gender: Female
Jumlah Post: 227
Umur: 29
Tarikh Register: 03/03/2008
Reputation: 0
Points: 2500

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile http://emifadhila.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by Ainyanun on Sat 07 Jun 2008, 8:58 am

Itu bukan kursus la...
Ianya guideline untuk nurses tahu mengenai kiraan point bagi kursus2 yang dihadiri...

Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender: Female
Jumlah Post: 47
Umur: 37
Tarikh Register: 03/05/2008
Reputation: 0
Points: 2424

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: Jururawat wajib ikuti program CPD

Post by syidahef on Thu 25 Dec 2008, 1:13 pm

memang bagus buat CPD nie.. tapi mane2 nurse yang tak ckp point tu.. mesti tak dpt buat sijil amali. Kerja kat ward macamana... lepas tu.. yang tak cukup point tu.. cuti panjanng la.. yek..

Tapi buat masa nie.. kat sepital akak berjln lancar. Baru le nampak nurse nie berlumba2 nak g kursus dan dengar CNE, semuanya gara2 nak kutip point. Kalau tak suruh g kursus banyak sangat alasan. Akak setuju tu..teruskan tapi lagi baik semua paramedik terlibat.

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender: Female
Jumlah Post: 74
Umur: 39
Tarikh Register: 27/05/2008
Reputation: 0
Points: 2395

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum