FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Go down

Jika ada peluang untuk ikuti kursus paramedik, adakah anda membiayai yuran sendiri atau pihak majikan harus biayainya?

0% 0% 
[ 0 ]
100% 100% 
[ 1 ]
 
Total Votes : 1

DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by aremtm on Sat 24 May 2008, 3:54 pm

1) Ramai di antara kita yang bekerja di dalam perubatan di panggil "paramedik" . Tapi adakah kita setanding dengan paramedik dari luar negara?

2) Di pihak kementrian pula memang ada rancangan membentuk kurikulum ini di Malaysia tapi persoalannya ialah di mana akan "paramedik" ini di tempatkan? Adakah di hospital? JPA? Bomba? atau syarikat swasta?

Apa pendapat forumer di sini? Question
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by Ainyanun on Mon 26 May 2008, 9:03 pm

Kepada sesiapa yang berkenaan...

Soalan kajiselidik yang ditujukan di atas adalah ambiguous...
(Jika ada peluang untuk ikuti kursus paramedik, adakah anda membiayai yuran sendiri atau pihak majikan harus biayainya?)
That's why nobody answer that question.
Saya sendiri nak jawab pun tak tau nak tanda ya atau tidak.
Sepatutnya soalan itu boleh ditanyakan sebegini:
Jika ada peluang untuk ikuti kursus paramedik, adakah anda harus membiayai yuran sendiri?
___ Ya ___ Tidak

Sekiranya jawapan anda tidak, siapakah yang harus membiayainya?
___ Majikan
___ JPA
___ Lain-lain

Anyway, thanks for ur concern regarding this matter...
avatar
Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 41
Tarikh Register : 04/05/2008
Reputation : 0
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by s2678 on Mon 26 May 2008, 9:25 pm

Mana ader dalam M'sia Kerajaan yg membiayai kos untuk sambung Pengajian dalam kursus yg sama bagi Paramedik...
Kerana kumpulan Paramedik hanyalah sokongan Kita bukan Profesional seperti Dr.@ jawatan2 lain yg dibolehkan menyambung kerjaya untuk kepentingan Jabatannya..
Kalao nak sambung juga dengan menaik taraf ke Gred yg lebih tinggi kena pakai duit sendiri/bank @ Pinjaman PTPTN @ PBU.

s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 129
Umur : 40
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 4442

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by s2678 on Mon 26 May 2008, 9:30 pm

Kalao Post Basik tu adalah . ..Kerajaan akan menaja dari segi perbelanjaan & di beri Elaun lagi kepada Paramedik..
Itu untuk kepentingan Jabatan.

s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 129
Umur : 40
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 4442

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by Ainyanun on Mon 26 May 2008, 9:37 pm

Aremtm,
In my opinion, these paramedics should be allocated in the hospital. Bila paramedik ada di hospital, maka mereka yang bekerja di Jabatan Kecemasan akan lebih menumpukan kepada preparation untuk accept this case. Maybe we can allocate 1 AMO untuk ikut when there is ambulance call.
Ini adalah kerana sekiranya sebuah ambulan hospital respon kes, anggota yang akan keluar adalah 1 driver (yang tidak ada kursus), 1 AMO dan 1 PPK (atendan). Bagi kes-kes mudah boleh la berfungsi dengan 2 anggota saje. Bagaimana jika melibatkan kes-kes severe seperti MI dan asthma attack atau trauma. Adakah mencukupi 2 orang anggota untuk menjalankan tugas mereka?
Pernah dulu sekitar tahun 2002 or 2003 (not so sure), anggota JPA ditempatkan di hospital bersama-sama sebuah ambulance JPA di Hospital Selayang. Kehadiran mereka dapat membantu untuk respon yang lebih cepat, di mana 2 anggota JPA (driver adalah paramedik) akan membantu 2 anggota hospital (AMO & PPK). Lagipun mereka ini adalah anggota paramedik yang terlatih. Semasa mereka ditempatkan di hospital, mereka dapat didedahkan sedikit sebanyak dengan perawatan yang diberikan di Jabatan Kecemasan. Apabila ketiadaan kes, mereka dapat mempraktiskan ilmu mereka di Jabatan Kecemasan kerana mereka boleh ditempatkan di dalam zon-zon di jabatan, tidak hanya tertumpu di triage sahaja. Sekiranya mereka ini ditempatkan di Balai Bomba, JPA dan sebagainya, apabila ketiadaan kes mereka tidak dapat mempraktikkan dengan ilmu perawatan yang telah dipelajari. Dan ilmu ini akan semakin berkurangan apabila kita kurang praktis. Mungkin rakan-rakan yang ada pendapat yang berlainan?
avatar
Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 41
Tarikh Register : 04/05/2008
Reputation : 0
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by nizamsha on Fri 30 May 2008, 4:09 pm

Yup...i salah seorang yang kat spital selayang...it help a lot with hands on experience.....,based on my experience, EMT programme is the best to suit Paramedical field....Curriculum module for AMO is to far away..and it over standard....the EMT module is proper....and the concentration is only on Paramedical Issue.....We Paramedic has to set IV inside a drain...where it is dark...hazard exposed...time and space limitation but Nurses and AMO set their IV in Hospital where everything is ready....EMT being trained in worst situation such as collapse of structure....here in Malaysia, the so called Paramedic only attend to casualty after clearence from rescue team....

Give u an example...

A Motor Vehicle Crash involving trapped victim....The rescue team will perform stabilization of the vehicle and then start extrication process.....and the so called Paramedic is just standing at far distance enjoying the another real-life drama of 911....supposed he or she shall perform patient assessment and perform continuous monitoring to the casualty during the Extrication Process...and the best is the so called Paramedic does not advice the rescue team regarding proper Medical Immobilization....that what happens.....so the best Module is EMT....refere to AREMTM for more explanation on EMT....sure he help u...maybe EMT is new...but in the other part of the world...it is common and proven to effective.....why should a paramedic being trained like a doctor....that a waste of time.....I am Emergency Response Management Personnel....and i studied this before....so called the Emergency Medical Management System in Malaysia is quite far and poor comparing to our neighbouring country...try study Indonesian, Singapore and even Thailand for their system...u be surprised...coz i already surprized long time ago....
avatar
nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 34
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3947

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by zulk on Fri 30 May 2008, 11:28 pm

yap..its true n stongly agree with nizamsha.. but that is conventional ambulance call.. let me share my experience .. i'm working with emergency transport team.. we will not move the patient until that patient stable enough to transport.. NO SCOOP & RUN.. we also perform advance airway procedure such as intubation, needle decompression.etc..also start the inotrops, sedation and do the portable ABGs.. my team consist only trained paramedics..ie PPP & SN.. n my personal opinion is.. they also can perform the procedure.. but depends on their skills n knowledge and confident level as well..

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 109
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4606

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by zulk on Fri 30 May 2008, 11:36 pm

the problem is.. kalu kita wt advance training in emergency pn.. kita x dpt pengiktirafan..eg: dok d gred yg sama jer..gaji x naik pn.. x dak special allowance pn.. n no other privillage.. jd klu mengikut pendpt org yg malas.. bwt apa nk susah2.. habis duit jer ko pegi study.. so all this things yg menyebbkn ramai d klgn paramedical staff x berminat nk further study.. d tambah pulak terpaksa mengeluarkn duit poket sendiri.. klu bwt full time..dh gaji separuh..mana nk byr duit keta, rumah, maid..etc.. klu wt PJJ plak..mslh pelepasan.. x dak org nk ganti lar..mcm2 alasan dr pihak atasan.. kawan aku dpt offer wt bac in audiologi bulan july ni (full time)..tp masih dlm dilema sbb boss (HOD) nk pengganti baru boleh d lpskn.. dan pengganti..bulan oktober baru ada (tggu budak2 freshie abis attachment 6 bulan).. jd..???

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 109
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4606

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by Ainyanun on Sat 31 May 2008, 12:37 am

@zulk wrote: kawan aku dpt offer wt bac in audiologi bulan july ni (full time)..tp masih dlm dilema sbb boss (HOD) nk pengganti baru boleh d lpskn.. dan pengganti..bulan oktober baru ada (tggu budak2 freshie abis attachment 6 bulan).. jd..???

Zulk,
I'm agree on you. I've experienced whilst trying to apply B.Sc in 2006, but in different condition. Matron did not release me for further study. The reason she gave me cannot make senses... bengang In other words, other people can go for post basic in alternate year but why not me? Mad I've finished my post basic in July 2004, and I know that I'm eligible to go for degree. Actually, now I've realized why. Initially when I know her, she's a good person and encourage people to study but not further for degree. She might be afraid that we going to be in higher post compared to her. However, I overrule her and request permission from my HOD. Luckily she gave me permission because she had enough experience working with me, and she know that I'm very ambitious person. She also gave a good recommendation on me to the institution and support me. Now, this is my last semester and last paper, and I'll finish my degree soon... bounce bounce
avatar
Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 41
Tarikh Register : 04/05/2008
Reputation : 0
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by Ainyanun on Sat 31 May 2008, 1:21 am

@nizamsha wrote:Yup...i salah seorang yang kat spital selayang...it help a lot with hands on experience.

so the best Module is EMT....


Nizamsha,

Maybe we had experience working together at that time in Selayang? Laughing

According ur statement above " so the best module is EMT"... I agree with u, but in the other hand, I'm sure u know that the EMT module have some limitations for EMT to perform advanced procedure. Am I right? Therefore, we must collaborate each other to give the best to our victims.
However, as my experience working in ED for past 10 years, I feel disappointed because some of emergency personnels are not fit to work in emergency situation especially nurses... apatah lagi kalau kena pegi ambulance call. Kat department nak wat keje yang senang jer...Wound irrigation pun nak kena tunggu AMO yang wat...Kalau time pt. collapse bukannya dia nak perform CPR...carik alasan nak wat keje simple mcm prepare drugs ker...bengkak rasenye... tembak Shocked Kalo cam tu baik request keje kat wad paeds ker, first class ker medical ker...
Menjatuhkan maruah dan air muka orang yang komited keje di ED... Mad Macam mana la nak maju kalo mcm nie attitudenya...
Ala... copp membebel la plak...
Kita minum dulu....
avatar
Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 41
Tarikh Register : 04/05/2008
Reputation : 0
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by shamie on Sun 01 Jun 2008, 5:27 am

saya bukan nak membela atau masuk sebelah sesapa tetapi saya rasa saya faham kenapa ini berlaku ia bergantung sikap amo dan nurses tu...mbe ada sebb kenapa begitu

shamie
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : GOVERMENT STAF
Gender : Female
Jumlah Post : 25
Umur : 43
Tarikh Register : 20/01/2008
Reputation : 0
Points : 3951

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by shamie on Sun 01 Jun 2008, 5:29 am

ainyanun who's ur HOD at that time

shamie
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : GOVERMENT STAF
Gender : Female
Jumlah Post : 25
Umur : 43
Tarikh Register : 20/01/2008
Reputation : 0
Points : 3951

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by Ainyanun on Sun 01 Jun 2008, 11:39 am

@shamie wrote:saya bukan nak membela atau masuk sebelah sesapa tetapi saya rasa saya faham kenapa ini berlaku ia bergantung sikap amo dan nurses tu...mbe ada sebb kenapa begitu

Shamie, ur above comment are for which statement of mine? Whether post for Nizamsha or Zulk? Then I will tell u if necessary.
avatar
Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 41
Tarikh Register : 04/05/2008
Reputation : 0
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by nizamsha on Sun 01 Jun 2008, 1:59 pm

The best is AMO and Nurses who has attend Post Basic in Emergency...attend EMT courses...then being specialized in the Paramedical Field....Kat malaysia ni...hospital dekat je....rasanya jarang advance procedure has to be done....kengkadang...iv pun tak set....kalau nurses ada EMT ataupun AMO ada EMT ....lebih kuat lagi.....tak perlu advanced sgt coz.....Medical Direction dari MO lebih penting.....kat Malaysia ni mana ada Medical Direction......Medical Direction help a lot tau....and the best for Emergency Ambulance is manned by MAN....coz kekuatan lelaki lebih kuat berbanding wanita...


Rasanye memang penah keje sama kot...tak pun anda adalah salah seorang yang pernah menyuruh diri ini mengangkat botol2 solution dan potong gamzee jadi gauze..... time tu baru kenal erti2 perubatan ni.,....he...he...layak sgt kena buli.....nak belajar kan...tahan jelah....
avatar
nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 34
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3947

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by Ainyanun on Sun 01 Jun 2008, 2:13 pm

Yap...that's true...Kalo ade Post Basic and EMT course baru gempak ckit...medical knowledge and field experience digabungkan...Ee...syoknye...tak sabar rase nak balik keje...
Memang la the best for Emergency Ambulance untuk lelaki...tapi ntah la...itu yang saya suka...Maybe jiwa saya sukakan challenging cam tue...Tersangat la rugi coz masa dulu takde intake AMO perempuan...kalo tak dah lama apply...

Ala nizamsha...saya bukan jenis yang suka buli la dan tak termasuk dalam golongan tue pun Rolling Eyes ...kalo ade pun masa tolong hantar pt. ke wad or wat wound irrigation ker...(bukan buli le...mintak tolong) tapi saya tak ingat la awak yang mane 1...kalo tak silap nizam ada 2 org masa tue kan? Masa tue group awak dalam awal belasan dan awal 20an...They all panggil saya kak ain...
Anyway...sekarang awak dah jadik orang besar2 dah Basketball ...kita nie duk jadik staffnurse lagi...
avatar
Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 41
Tarikh Register : 04/05/2008
Reputation : 0
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by zulk on Sun 01 Jun 2008, 4:12 pm

ambitous.. ya..good..but seem its a bit difficult with our 'otai' ..over rule la pulok..... ni pyh nk tangani la...

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 109
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4606

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by Ainyanun on Sun 01 Jun 2008, 4:33 pm

Yap...bila fikir balik memang salah tindakan saya tu...over rule her...tapi kalau ikutkan memang la dia head of nursing tapi can u imagine...berapa ramai nurses yang dia jaga? Some matron not even know their own nurse... bukan cam AMO...Even she know me pun dia tak release...mcm mane plak yang lain? Lagipun dia pernah sindir saya coz I was right hand of my HOD... I never ask for it and even nak bodek2 dia pun tak pernah tapi my HOD see me through my quality of work and I never let her down when assigned to do some task...dan saya gak sanggup transfer to other hospital coz I know if I'm still in the old place I've no chance for further study...Rupa2 nya mane saya pegi pun matronnya mempunyai attitude yang sebegitu...Macam mana nak maju...
They all yang higher autority nie bila org encourage belajar tak nak pegi coz dah tua tak larat nak belajar...tapi bila org muda nak pegi tak bagi...siap ade yang buang kat tong sampah lagi application form org...
Tapi I've never regret what I've done and luckily for me that matron is not there anymore bounce ...Kalo tak abis la kena sekolah...
tembak nangis
avatar
Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 41
Tarikh Register : 04/05/2008
Reputation : 0
Points : 3877

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by zulk on Sun 01 Jun 2008, 9:16 pm

this also happen in other places.. correct me if i'm wrong.. strongly agree with u. the 'otai' will encourage us to do post basic..but.. a step further..??? AMO also facing the similar problem la my dear.. my friend was teruk kena lecture when he propose the borang to his penyelia.. even his hod also wont let him go for study.. so he was over rule both of them & go with his deputy director (also known as ex ppp).. luckily approved..

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 109
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4606

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by nizamsha on Mon 02 Jun 2008, 9:31 pm

Ye group kami dalam belasan dan awal dua puluhan time tu....kami ni 1st batch yang ikut program time tu...masa tu kesian...Ada antara kami yang makan nasi ngan garam je...coz elaun tak kua,.....ada satu part tu...sampai kat ED trus pengsan...kesian.....lepas tu kami practical attachment kat ED PPUM....tapi mmg kena buli pun....ntahlah,......nizamsha ni jenis pendiam dlu......kebanyakan orang dalam forum ni pernah keje ngn nizamsha cuma mereka tak dapat pasti nizamsha ni macamana.....coz dlu tak banyak cakap...takut pun ada.......macam2 lah perasaan....sekarang ni dah ok....g course bercakap.....semua dah ok dah......Exactly nizamsha ni engineering background......tapi ntah nape ntah tersesat dalam emergency field ni...skang i am consider as specialist in Emergency Response due to experience and also knowledge and technical knowhow....hopefully i accomplished my mission to be.... Sumbody so strong.......in this field....Insyaallah...
avatar
nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 34
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3947

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

I'm back.....

Post by aremtm on Tue 04 Aug 2009, 4:17 pm

hi semua.....

aremtm kembali.... selama ni aremtm sibuk sgt bertugas...tak lah jauh kat S'pore in Oil and Gas.... to be honest with you all, being a paramedic is just the beginning. I always make myself in demand...recently i got another job...still in S'pore Oil and Gas industry being am emergency response technician (combination of paramedic + wsh + rescue) and get paid S$xx,xxx.xx a month...hehehe

what i invested in is worth to what i get now...so don't bog down with what you get now...challenge yourself and see how far you can go.....

saya hanya ingin berkongsi pengalaman bahawa kita boleh capai apa saje jika impikannya dan berusaha.

aremtm...
avatar
aremtm
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 45
Tarikh Register : 12/07/2007
Reputation : 0
Points : 4152

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by nizamsha on Sat 22 Aug 2009, 1:06 am

agreed.....learn as hard as you work/.//
avatar
nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 34
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3947

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: DI MANAKAH ARAH TUJUAN KERJAYA PARAMEDIK?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum