FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

ujian mikroalbuminuria

View previous topic View next topic Go down

ujian mikroalbuminuria

Post by rubani on Sun 08 Jun 2008, 11:27 am

Salam sejahtera,
Anak saya pelajar Makmal Perubatan dikolej PTPTL bertanya tentang: teknik,kaedah,langkah-langkah, guna mesin apa,cara pengambilan specimen....
Saya berharap kepada Pegawai MLT tolong bantu dalam menerangkan perkara tersebut dan memberi penerangan diruangan ini. Kerjasama anda diucapkan berbanyak terima kasih.
Sekian.

rubani
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Penolong Pegawai Perubatan U32
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 62
Tarikh Register : 09/11/2007
Reputation : 1
Points : 3150

Character sheet
Mutiara Kata saya: BIAR RAMAI KAWAN, ELAK RAMAI MUSUH

View user profile http://www.freewebs.com/rubani/

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Nadi on Sun 08 Jun 2008, 11:35 am

salam sejahtera kembali.. Microalbumin ni, adalah protein yg kecil sebagai tanda aras kerosakan glomerulus pada buah pinggang seseorang.. bagi buah pinggang normal, microalbumin ni jarang ada la.. tapi tinggi pada patient dgn sakit buah pinggang la.. sampel yg diterima adalah urin lah.. ujian yg ada, bagi klinik kesihatan telah dijalankan ujian tersebut.. setakat yg tahu, masih menggunakan strip lagi lah.. mesin jenis Bayer Clinitek boleh digunakan lagi, sama mcm mesin urin FEME tulah.. ok?..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 113
Umur : 39
Tarikh Register : 19/02/2008
Reputation : 6
Points : 3108

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by falci on Sun 08 Jun 2008, 1:47 pm

nak tambah lagi:

sample collection: random urine sample

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 766
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4468

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Nadi on Sun 08 Jun 2008, 3:38 pm

ada beza ke, urin yg biasa dengan random urine sample?.. hehe.. lainlah mid-stream urin..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 113
Umur : 39
Tarikh Register : 19/02/2008
Reputation : 6
Points : 3108

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by zaki78 on Mon 09 Jun 2008, 4:53 am

cuma nak bagi tau je, nanti ingat nak chek m.albumin kena ambil mid-stream urin la pulak!!!!!

zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 37
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3463

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by falci on Mon 09 Jun 2008, 8:34 am

@Nadi wrote:ada beza ke, urin yg biasa dengan random urine sample?.. hehe.. lainlah mid-stream urin..

yela , kot2 dia nak kumpul 24 hours urine lak.gerenti kena rijek .. What a Face

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 766
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4468

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Nadi on Mon 09 Jun 2008, 12:39 pm

cuba bgtau, apa beza mid stream urin, dengan urin biasa tu.. x salah nak amik urin for microalbumin guna mid stream urin, lagi lah oknye.. cuma dlm hal tersebut x nak menyusahkn patient, nak kena bgtau cara nak amik, jd byk keje.. tu jee.. 24hrs urin tu, pk logik la plak, kalau dah bg bekas kecik, xkan nak suruh dia bg byk plak urin tu.. hehe..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 113
Umur : 39
Tarikh Register : 19/02/2008
Reputation : 6
Points : 3108

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by rubani on Mon 09 Jun 2008, 5:07 pm

Salam sejahtera,
Saya ucapkan berbanyak terima kasih kepada:Nadi,falci,zaki78 diatas maklumat yang diberikan dan akan saya sampaikan maklumat tersebut kepada anak saya. Terima kasih.

rubani
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Penolong Pegawai Perubatan U32
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 62
Tarikh Register : 09/11/2007
Reputation : 1
Points : 3150

Character sheet
Mutiara Kata saya: BIAR RAMAI KAWAN, ELAK RAMAI MUSUH

View user profile http://www.freewebs.com/rubani/

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Intang on Wed 18 Jun 2008, 5:58 pm

MICRAL TEST

Tujuan: Untuk mengesahkan microalbuminuria (20 - 200 mg/l)

Pungumpulan air kencing: Air kencing sejurus selepas bangun.

Air kencing perlu diuji terus atau simpan pada +2 - +8 darjah selsius (uji dalam masa 3 hari).

PROSEDUR: 1. Celup strip ujian di dalam air kencing supaya paras air kencing di antara 2 garis hitam.

2. Pastikan strip ujian tidak menyentuh sisi bekas contoh.

3. Keluarkan strip ujian selepas 5 saat.

4. Letak strip ujian di atas bekas.

5. Tunggu 1 minit.

6. Bandingankan warna strip ujian di atas perkataan "micral" dengan warna pada label bekas strip ujian.

7. Jika warnanya dipertengahan 2 bacaan, ambil warna yang lebih jelas atau tunggu 5 minit lagi.

8. Kalau albumin concentration melebihi 100mg/l guna "urine dipstick" biasa.

Pengstoran Strip Ujian:

Simpan pada +2 - +8 darjah selsius - stabil sehingga tarikh luput.

Simpan pada suhu bilik ( < 30 darjah selsius)- stabil sehingga 6 bulan.

Intang
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Gender : Male
Jumlah Post : 57
Umur : 36
Tarikh Register : 10/06/2008
Reputation : 0
Points : 2945

Character sheet
Mutiara Kata saya: "Feed others, eat well yourself"

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by zaki78 on Wed 18 Jun 2008, 6:05 pm

saya guna mesin clinitex status. m.alb dgn feme boleh baca.

zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 37
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3463

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by MLT_hidayah on Fri 20 Jun 2008, 8:32 pm

dh lama strip urine microalbumin xder...kat sebulan dh...
huhuhu

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 31
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 2974

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by zaki78 on Sat 21 Jun 2008, 5:39 am

@MLT_hidayah wrote:dh lama strip urine microalbumin xder...kat sebulan dh...
huhuhu
samalah dgn kat sini.

zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 37
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3463

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Wan on Mon 23 Jun 2008, 3:53 am

x buat microabumin. makmal wan setakat urine protein je, ntah x tahu nape... budget x cukup kot.
de micro hantar kat lab lagi besar, xpun HKL.

Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 38
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 2809

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by zaki78 on Mon 23 Jun 2008, 7:41 am

stript m.alb memang mahal!

zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender : Male
Jumlah Post : 480
Umur : 37
Tarikh Register : 15/03/2007
Reputation : 2
Points : 3463

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by socjha on Thu 25 Jun 2009, 7:13 pm

salam.. maaf sgt
lh tnye.. prinsip ujian micral 2 cmner??
xphm2 r kte ble bca..




http://www.roche-diagnostics.us/products_services/micral.htmklu blh tlg permudahkan..hihi.. i'm new

socjha
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : student
Gender : Male
Jumlah Post : 4
Umur : 29
Tarikh Register : 25/06/2009
Reputation : 0
Points : 2572

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by atokpencen on Fri 26 Jun 2009, 3:29 am

First line screening- urine albumun atau urine protein strip. Jika positive tak payah buat urin microalbumin. Keana pesakit sudah clinical albuminuria-kata lain buah pinggang dah rosak. Jika urine albumin negative, jalankan urin mikroalbumin untuk mengesan albumin yang mikro yang belum boleh dikesan oleh albumin strip.

mikroalbumin disukat sebagai nisbah albumin per creatinine, dan unitnya ialah mg albumin / mmol creatinine. Semua sample adalah urin. Lebih baik urin yang segar.

Ujian ini juga mirip dengan urine protein creatinine index. Kegunaan ujian mikroalbumin- paling penting dalam pesakit yang memakan ubat berpanjangan seperti pesakit kencing manis.

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 56
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3009

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by vanila_sweet on Thu 24 Nov 2011, 1:25 pm

Nakk....tumpang tanya jugak la...
boleh x??hihihiihihi Wink
ujian untuk kencing manis plak bgaimna??

vanila_sweet
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : mlt (akan datang)
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 27
Tarikh Register : 24/11/2011
Reputation : 0
Points : 1684

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Sponsored content Today at 4:59 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum