FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

ujian mikroalbuminuria

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

ujian mikroalbuminuria

Post by rubani on Sun 08 Jun 2008, 11:27 am

Salam sejahtera,
Anak saya pelajar Makmal Perubatan dikolej PTPTL bertanya tentang: teknik,kaedah,langkah-langkah, guna mesin apa,cara pengambilan specimen....
Saya berharap kepada Pegawai MLT tolong bantu dalam menerangkan perkara tersebut dan memberi penerangan diruangan ini. Kerjasama anda diucapkan berbanyak terima kasih.
Sekian.

rubani
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri:
Jawatan : Penolong Pegawai Perubatan U32
Gender: Male
Jumlah Post: 49
Umur: 60
Tarikh Register: 09/11/2007
Reputation: 1
Points: 2598

Character sheet
Mutiara Kata saya: BIAR RAMAI KAWAN, ELAK RAMAI MUSUH

View user profile http://www.freewebs.com/rubani/

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Nadi on Sun 08 Jun 2008, 11:35 am

salam sejahtera kembali.. Microalbumin ni, adalah protein yg kecil sebagai tanda aras kerosakan glomerulus pada buah pinggang seseorang.. bagi buah pinggang normal, microalbumin ni jarang ada la.. tapi tinggi pada patient dgn sakit buah pinggang la.. sampel yg diterima adalah urin lah.. ujian yg ada, bagi klinik kesihatan telah dijalankan ujian tersebut.. setakat yg tahu, masih menggunakan strip lagi lah.. mesin jenis Bayer Clinitek boleh digunakan lagi, sama mcm mesin urin FEME tulah.. ok?..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender: Male
Jumlah Post: 113
Umur: 38
Tarikh Register: 19/02/2008
Reputation: 6
Points: 2550

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by falci on Sun 08 Jun 2008, 1:47 pm

nak tambah lagi:

sample collection: random urine sample

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri:
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender: Female
Jumlah Post: 830
Tarikh Register: 17/06/2007
Reputation: 35
Points: 3921

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Nadi on Sun 08 Jun 2008, 3:38 pm

ada beza ke, urin yg biasa dengan random urine sample?.. hehe.. lainlah mid-stream urin..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender: Male
Jumlah Post: 113
Umur: 38
Tarikh Register: 19/02/2008
Reputation: 6
Points: 2550

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by zaki78 on Mon 09 Jun 2008, 4:53 am

cuma nak bagi tau je, nanti ingat nak chek m.albumin kena ambil mid-stream urin la pulak!!!!!

zaki78
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : mlt
Gender: Male
Jumlah Post: 480
Umur: 36
Tarikh Register: 15/03/2007
Reputation: 2
Points: 2905

Character sheet
Mutiara Kata saya: proud be your self!

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by falci on Mon 09 Jun 2008, 8:34 am

Nadi wrote:ada beza ke, urin yg biasa dengan random urine sample?.. hehe.. lainlah mid-stream urin..

yela , kot2 dia nak kumpul 24 hours urine lak.gerenti kena rijek .. What a Face

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri:
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender: Female
Jumlah Post: 830
Tarikh Register: 17/06/2007
Reputation: 35
Points: 3921

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Nadi on Mon 09 Jun 2008, 12:39 pm

cuba bgtau, apa beza mid stream urin, dengan urin biasa tu.. x salah nak amik urin for microalbumin guna mid stream urin, lagi lah oknye.. cuma dlm hal tersebut x nak menyusahkn patient, nak kena bgtau cara nak amik, jd byk keje.. tu jee.. 24hrs urin tu, pk logik la plak, kalau dah bg bekas kecik, xkan nak suruh dia bg byk plak urin tu.. hehe..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender: Male
Jumlah Post: 113
Umur: 38
Tarikh Register: 19/02/2008
Reputation: 6
Points: 2550

View user profile

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by rubani on Mon 09 Jun 2008, 5:07 pm

Salam sejahtera,
Saya ucapkan berbanyak terima kasih kepada:Nadi,falci,zaki78 diatas maklumat yang diberikan dan akan saya sampaikan maklumat tersebut kepada anak saya. Terima kasih.

rubani
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri:
Jawatan : Penolong Pegawai Perubatan U32
Gender: Male
Jumlah Post: 49
Umur: 60
Tarikh Register: 09/11/2007
Reputation: 1
Points: 2598

Character sheet
Mutiara Kata saya: BIAR RAMAI KAWAN, ELAK RAMAI MUSUH

View user profile http://www.freewebs.com/rubani/

Back to top Go down

Re: ujian mikroalbuminuria

Post by Intang on Wed 18 Jun 2008, 5:58 pm

MICRAL TEST

Tujuan: Untuk mengesahkan microalbuminuria (20 - 200 mg/l)

Pungumpulan air kencing: Air kencing sejurus selepas bangun.

Air kencing perlu diuji terus atau simpan pada +2 - +8 darjah selsius (uji dalam masa 3 hari).

PROSEDUR: 1. Celup strip ujian di dalam air kencing supaya paras air kencing di antara 2 garis hitam.

2. Pastikan strip ujian tidak menyentuh sisi bekas contoh.

3. Keluarkan strip ujian selepas 5 saat.

4. Letak strip ujian di atas bekas.

5. Tunggu 1 minit.

6. Bandingankan warna strip ujian di atas perkataan "micral" dengan warna pada label bekas strip ujian.

7. Jika warnanya dipertengahan 2 bacaan, ambil warna yang lebih jelas atau tunggu 5 minit lagi.

8. Kalau albumin concentration melebihi 100mg/l guna "urine dipstick" biasa.

Pengstoran Strip Ujian:

Simpan pada +2 - +8 darjah selsius - stabil sehingga tarikh luput.

Simpan pada suhu bilik ( < 30 darjah selsius)- stabil sehingga 6 bulan.

Intang
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Gender: Male
Jumlah Post: 57
Umur: 34
Tarikh Register: 10/06/2008
Reputation: 0
Points: 2387

Character sheet
Mutiara Kata saya: "Feed others, eat well yourself"

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum