FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

TPN, TDM & CDR

View previous topic View next topic Go down

TPN, TDM & CDR

Post by topup on Thu 03 Jul 2008, 8:20 pm

Ada sesiapa PPF disini yg boleh berkongsi pengalaman?
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 19/03/2007
Reputation : 0
Points : 3763

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by dhiyamirza on Fri 04 Jul 2008, 4:19 am

TPN DAN CDR perlukan teknik aseptik..kalau TDM run machine aje..tapi kalau dhiya suka buat TPN lagi sebab kurang risiko pada diri sendiri tapi risiko pada orang lain plak kalau teknik aseptik kita tak betul..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3664

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by topup on Fri 04 Jul 2008, 10:44 am

Buat TPN kat tempat dhiya tu calculation buat manual or computerised? Brapa bag persediaan adult n paed purata sehari?

saja nak tahu... dah lama tinggal sejak tukar ke klinik kesihatan.
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 19/03/2007
Reputation : 0
Points : 3763

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by dhiyamirza on Fri 04 Jul 2008, 12:15 pm

TPN tu dikira secara computerized tapi kita akan double check guna manual..kita kene kira secara manual tu sebab ye la komputer pun kadang2 buat silap jugak. dhiya ni pun dah lama tinggal jugak TPN tu..tapi kalau takat calculation dia tu insyaallah la no sweat..cuma mungkin teknik dah banyak yang berubah dan di tingkatkan..nak buang bubble tu yang paling best sekali..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3664

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by topup on Fri 04 Jul 2008, 6:07 pm

Yes.. part buang bubble tu mmg best. Lenguh jari dibuatnyer Very Happy . Sampai x sedar kepala masuk sekali dlm laminar flow hehehe.. aper lagi kalau prepare > 20 bag sehari!

Ada tak latest manual/prosedure ttng GMP buat TPN ni.. kalau ada i nak copy.
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 19/03/2007
Reputation : 0
Points : 3763

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by dhiyamirza on Fri 04 Jul 2008, 7:03 pm

@topup wrote:Yes.. part buang bubble tu mmg best. Lenguh jari dibuatnyer Very Happy . Sampai x sedar kepala masuk sekali dlm laminar flow hehehe.. aper lagi kalau prepare > 20 bag sehari!

Ada tak latest manual/prosedure ttng GMP buat TPN ni.. kalau ada i nak copy.

kalau dhiya dulu buang buble tak pakai tangan. dhiya pakai syringe 50ml ketuk2 kat bag..memang tak kan pecah punye. tangan pun tak sakit le...tak de la sampai kepala nak masuk dalam laminar flow.. Very Happy macam ne la rupe topup nak masuk kepala tu..hehehehe
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3664

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by dhiyamirza on Fri 04 Jul 2008, 7:03 pm

GMP tu klau kata ade nanti dhiya PM kat pada topup ok..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3664

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by topup on Fri 04 Jul 2008, 7:34 pm

kalau dhiya dulu buang buble tak pakai tangan. dhiya pakai syringe 50ml ketuk2 kat bag..memang tak kan pecah punye. tangan pun tak sakit le...tak de la sampai kepala nak masuk dalam laminar flow.. Very Happy macam ne la rupe topup nak masuk kepala tu..hehehehe[/quote]

Bukan kepala topup jerr yg masuk, kepala Pegawai pun masuk sekali pasal nak squeez bubble tu naik atas gelak sakan . Tapi hasilnyerr perfect!! observe dalam Allen Viewer langsung takder bubble hehehe... keluar jerr drp preparation room penat giler..
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 19/03/2007
Reputation : 0
Points : 3763

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by dhiyamirza on Sat 05 Jul 2008, 6:24 am

hehehe...dhiya suka buat large volume topup. tapi biasa pempuan suka buat small volume. small volume leceh la..banyak bebeno bahannya. kalau large volume tu org tak suka sebab volume banyak..
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3664

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by gurlses on Mon 07 Jul 2008, 6:12 am

gurl suka wat TPN gak, senang la bbnding CDR yg bagi risiko kt staff..elaun kritikal wt CDR kita xdpt. So lebih baik bg kt pegawai bior diaorg wat CDR nti xberkat elaun yg bratus2 2 sbb wt keja yg x kritikal .
avatar
gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 37
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3622

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by dhiyamirza on Tue 08 Jul 2008, 8:03 am

kita pun kan dah jadik penolong pegawai..so, pe lagi? keje menolong je la nih.
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3664

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by gurlses on Tue 08 Jul 2008, 1:10 pm

cuba anda renungkan...maksud menolong adalah membantu apabila seseorang tidak mampu melakukan sendiri ssuatu pekerjaan, ttpi adakh pegawai xmampu sedangkan mereka mampu utk memperoleh elaun kritikal..
avatar
gurlses
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pharmacist asst
Gender : Female
Jumlah Post : 63
Umur : 37
Tarikh Register : 22/07/2007
Reputation : 0
Points : 3622

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyumlah Seikhlas Hati..Kerana Senyum itu Penawar Segala Kedukaan..

View user profile http://paramedik.bbfr.net

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by topup on Tue 22 Jul 2008, 6:20 pm

Dengar khabar warga PPF akan ada Pos Basic untuk TPN, TDM dan CDR selama 6 bulan di Kolej Kesihatan Bersekutu Sg Buloh. Harap bukan khabar angin sahaja, bolehlah refresh pengalaman dan dapat sijil pula tu...elaun Pos Basic?? Very Happy
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 19/03/2007
Reputation : 0
Points : 3763

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by dhiyamirza on Wed 23 Jul 2008, 3:39 am

entahla..kalau takat kabar angin ni dah macam2 yang kedengaran.pelaksaan ada atau tidak pun tak tau la..tapi kalau yang junior2 ni jangan harap lah nak dapat pegi dulu yek..akan diberikan kepada senior dulu..pas tu balik2 pun pass over kat orang lain yang buat..tapi tak kisahlah, at least kalau betul ppf ni dah maju setapak lagi ke hadapan. Very Happy
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3664

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by topup on Tue 29 Jul 2008, 3:24 am

Just to recap and share what is Total Parenteral Nutration (TPN) and to anyone want to know what is TPN all about (edited from Wikipedia version):

It is a practice of feeding a person intravenousely, bypassing the usual process of eating and digestion. The person receives nutritional formulas containing salts, glucose, amino acidss, lipids and added vitamins.

Also referred to as Parenteral nutrition (PN), is provided when the gastrointestinal tract is nonfunctional because of an interruption in its continuity or because its absorptive capacity is impaired (Kozier et al, 2004). It has been used for comatose (coma/deep sleep) patients, although enteral feeding is usually preferable, and less prone to complications. Short term TPN may be used if a person's digestive system has shut down (for instance by Peritonitis), and they are at a low enough weight to cause concerns about nutrition during an extended hospital stay. Long-term TPN is occasionally used to treat people suffering the extended consequences of an accident or surgery.

The preferred method of delivering TPN is with a medical infusion pump. A sterile bag of nutrient solution, between 500 mL and 4 L is provided. The pump infuses a small amount (0.1 to 10 mL/hr) continuously in order to keep the vein open. Feeding schedules vary, but one common regimen ramps up the nutrition over a few hours, levels off the rate for a few hours, and then ramps it down over a few more hours, in order to simulate a normal set of meal times.

Chronic TPN is performed through a central intravenous catheter, usually in the subclavian or jugular vein. Another common practice is to use a PICC line (peripherally inserted central catheter), which originates in the arm, and extends to one of the central veins, such as the subclavian. In infants, sometimes the umbilical vein is used.

Battery-powered ambulatory infusion pumps can be used with chronic TPN patients. Usually the pump and a small (100 ml) bag of nutrient (to keep the vein open) are carried in a small bag around the waist or on the shoulder. Outpatient TPN practices are still being refined.
Aside from their dependence on a pump, chronic TPN patients live quite normal lives.

Very Happy
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 19/03/2007
Reputation : 0
Points : 3763

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by nurida on Mon 08 Dec 2008, 5:54 am

pejam celik dkt setaun aku incharge kt tpn...dr xtau aper tue tpn,skrg dh reti...best n syok gak duk tpn...tp kdg2 tensen gak..masuk taun bar nnti xtaula ktner aku kejer..kat opd lg kot...em... Laughing

nurida
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : aku budak famasi
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 34
Tarikh Register : 21/07/2008
Reputation : 0
Points : 3268

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by hius2007 on Sun 14 Dec 2008, 5:03 pm

Salam buat semua PPF, TPN, TDM dan CDR adalah satu keistimewaan yg diberikan kpd Peg. Ini adalah kerana mereka yg mencipta kaedah tersebut. Mereka juga dilindungi oleh undang2 melalui Akta Farmasi. Jika PPF boleh menyediakannya, itu adalah satu kelebihan. Tugas yg dilakukan adalah atas kapasiti mengikut arahan Peg Atasan je. Contoh yg jelas ialah, hanya PPF yg bertugas di hospital tertentu sahaja yg boleh menyediakan persediaan tersebut, yg lain nya ZERO. Ini berbeza dgn Peg, semua Peg telah belajar dan boleh menyediakan TPN, TDM dan CDR tersebut.

Di sini dapat dilihat tentang perbezaan nya yg amat nyata antara Peg dan PPF. Semua perlu maklum bahawa bukan semua Peg ada pengetahuan dan pengalaman tentang TPN, TDM dan CDR ni. Tetapi BPF KKM telah memberi peluang kpd semua Peg utk mendapatkan ilmu secara sangkutan, kursus dll secara intensif.Maka mereka semua layak melakukannya. Bagi PPF pula, hanya jika tenaga mereka di perlukan, barulah dihantar pergi kursus. Tapi bagi PPF yg senior, rasanya mereka lebih cekap dari Peg kerana pengalaman telah membezakan mereka.

Seperkara lagi yg penting ialah, jika Peg bertugas di unit tersebut, masanya adalah lama iaitu 2 hingga 4 tahun. Ini berbeza dgn PPF hanya sebulan sahaja. Ada sebuah hospital di Malaysia menjalankan penggiliran PPF bertukar unit setiap bulan. Tentunya roster tersebut di buat oleh Peg. Hasilnya semua PPF jadi mcm bola. Semua PPF perlu maklum, jika ingin menikmati kadar cuti tambahan, PPF perlu bertugas di CDR selama 6 bulan berterusan. Jika sebulan sahaja memang tidak layak. Apapun di harap PPF yg bertugas di unit TPN, TDM dan CDR dapat menjalankan tugas dgn sebaiknya untuk perkembangan profesion PPF sendiri.

Jika PPF menilai sendiri bidang kerja tersebut, memang ada ruang bagi PPF meningkatkan tahap perkhidmatan dan perkembangan kerjaya. Sepatutnya PPF perlu mengambil inisiatif bagi mengawal kunci, menjaga kebersihan, mengawal setok alatan dan persediaan serta mengadakan rekod2 yg perlu sebagai rujukan pada masa akan datang. Kita biarkan Peg menjalankan kerja penyediaan dan membuat pengiraan. Di sini kita boleh nampak peranan Peg dan PPF dimana kedua-duanya adalah sangat penting.

Tetapi PPF juga sedang dlm dilema tentang apakah tugas2 PPF di sana. Dgn adanya PPFM rasanya bolehlah mengadakan kursus, seminar dll bagi tujuan mendalami bidang tersebut. Sememangnya PPFM ada kepakaran tentang perkara tersebut dan jika PPFM anjurkan sesuatu, semua PPF perlulah menyokongnya dgn menyertainya tampa mengira berapakah bayaran penyertaan yg akan di kenakan. Jika nak pandai, kenalah keluarkan RM sedikit. by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3375

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by hius2007 on Mon 23 Feb 2009, 5:41 pm

TPN, TDM dan CDR dah lama berlalu
PPF yg buatnya pun dah bertambah ramai
Cerah masa depan

2009 Peg pun dah bertambah ramai
Sebab Universiti yg ada program Bac in Pharm dah banyak
Lebih banyak dari kolej PPF
Lagi pun mereka ada perkhidmatan wajib selama 4 tahun
Termasuk PRP

Setelah menyemak ABM 8 2009
Di dapati perkembangan lain2 paramedik amat pantas
PPF masih statik mcm dulu2

Jika di lihat dari perkembangan KKM
PPF perlu mengatur strategi bagaimanan nak mencapainya.

Jika di lihat dari carta organisasi hospital
Peg Farmasi yg jaga TPN, TDM dan CDR adalah U41 je
Jika PPF bijak , kita buat ABM 2011 agar U32 bertugas di sana
Jika ini berlaku pasti hebat, sebab U32 adalah senior dan U41 junior
Barulah PPF boleh menjalankan tugas dgn lebih lancar lagi.
Tetapi ABM8 perlu di buat oleh hospital tersebut sendiri
Pada masa ini pasti U 52 / U48 / U44 akan memainkan peranannya
Jika mereka setuju baru boleh di hantar
Tetapi jika PPF bersatu, pasti boleh di lakukan.

Barulah lebih banyak pos kenaikan pangkat
Dan PPF muda2 dah jadi U32 dan pencen U 40
Jika tidak, pencen pun U29.
by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3375

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by hius2007 on Fri 13 Mar 2009, 8:06 am

PERKEMBANGAN KKM PADA TAHUN 2009



Farmasi :

Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )

Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )

Pengurusan Ubat & IT ( U52 )

Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )

Pengurusan Kualiti ( U52 )



Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )

Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) ( U48 )

Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )

Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )

Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )

Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )

Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )

Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )



Itu sahajalah perkembangan BPF KKM



Lain-Lain Paramedik :

Semasa ABM8 2009 di keluarkan, amat jelas di perhatikan KKM telah berkembang maju. Di seretakan di sini di mana jawatan-jawatan baru dan tambahan yang telah di luluskan . Di bahagian tersebut terdapat juga Pakar Pakar KKM :



A KESIHATAN AWAM

Pengurusan Kesihatan Awam Ibu Pejabat / Negeri

- Pembangunan Kesihatan Keluarga

- Pendidikan Kesihatan



B RAWATAN PERUBATAN

- Pengurusan Perubatan Ibu Pejabat / Negeri

- Pengurusan Hospital



C FARMASI DAN BEKALAN

( kosong tiada bahagian dan unit )



Unit-Unit Rawatan Perubatan:

Rawatan Kecemasan dan Pesakit Luar

Rawatan Am Pesakit Dalam

Perubatan Am

Pembedahan Am

O & G

Pediatrik

Orthopedik

Anastesiologi

ENT

Oftalmologi

Dermatologi

Neurologi

Pembedahan Neuro

Perubatan Transfusi

Perubatan Forensik

Urologi

Pembedahan Plastic

Radioterapi dan Onkologi

Pengimejan Diagnostik

Patologi

Pembedahan Kardiothorasik

Kardiologi

Perubatan Nuklear

Perubatan Respirotori

Psykiatrik dan Kesihatan Mental

Rehabilitasi



Itu sahajalah perkembangan lain lain Paramedik :



Ini juga adalah sejajar dengan tugas-tugas utama PPF :

- Tugasan Penyelengaraan Setor

- Tugasan Pembantu Makmal Kimia Ubat

- Tugasan Penolong Pegawai Farmasi





he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 52
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3375

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by ppfkkpa on Thu 22 Oct 2009, 4:16 am

Tugas Generik PPF telah di keluarkan pada 24 March 2009 dan di tandatangani oleh Pn Hasnah bt Ismail, Pengarah, Bahagian Amalan dan Perkembangan Farmasi. Surat ini di tujukan kepada semua Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri ( Farmasi ) seluruh negara. Apa yang pasti, tugas generik ini memang tidak di hantar ke Jabatan Perkhidmatan Awam ( JPA ) untuk di daftarkan. Begitu juga pada 1993, Bahagian Perkhidmatan Farmasi telah mengeluarkan Senarai Tugas dan Tanggungjawab Pembantu Farmasi. Ini adalah selaras dengan jawatan Pembantu Makmal Kimia Ubat yang di serap menjadi Pembantu Farmasi.Kedua-dua surat tersebut, telah memperincikan tugas dan tanggungjawab PPF. PPF mendapat pro dan kontra dalam senarai tugas tersebut. Pertama, banyak tugas-tugas baru yang perlu PPF buat dan kedua pertambahan beban tugas PPF. Apa yang pasti ialah senarai tugas tersebut telah di draff oleh Pegawai Farmasi kerana amat jelas setiap perenggan di tulis membantu Pegawai Farmasi, dibawah penyeliaan Pegawai Farmasi dll. Dalam perkembangan teknologi semasa, terdapat beberapa perubahan dalam sistem yang di cipta di barat. Kita di timur ini hanya menggunakan teknologi sahaja, tampa berusaha mencipta sesuatu yang mesra alam dan mesra penduduk. Kesemua bidang sains di dunia telah mencipta teknologi. Didalam teknologi pembangunan sumber manusia, semakin tinggi hirarki sesuatu jawatan itu, semakin banyak ia terlibat dengan teknologi.




PPF U29, 100% bekerja.

PPF U32, 80% bekerja, 20 % teknologi

PPF U36, 60% bekerja, 40 % teknologi.

PPF U 38, 40 % bekerja, 60 % teknologi

PPF U 40, 20 % bekerja, 80 % teknologi.




Ini bermaksud, PPF kanan perlu menghasilkan teknologi bekerja yang baru mengenai perubahan sikap, perubahan fasiliti dan perubahan teknologi.

Sebenarnya ialah PPF kanan perlu menghasilkan Kertas Kerja yang akan menyumbang kepada peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF. Pegawai Farmasi memang tak akan buat kertas kerja demi kebaikan PPF. Sebab mereka pun sedang berusaha untuk memantapkan profesyen mereka.Sebok 24 H, sehinggakan kaunter farmasi OPD 99% perlu di jaga oleh PPF. Tetapi sehingga kini, memang tak banyak kertas kerja dari PPF kanan, walaupun bilangan mereka 30% dari jumlah semua PPF. Pernah juga PPF di jemput untuk memberikan ceramah di satu seminar di Pulau Pinang, tetapi kena siapkan Hotel dan Perjalanan yang mencecah RM 300. Mana PPF U29 ada dana nak jemput PPF Kanan selalu. Apa pun ianya boleh di cuba.




(Surat KKM Tahun 1993)




Peranan, Tugas Dan Tanggungjawab Pen Peg Farmasi

Kementerian Kesihatan Malaysia:




Pen Peg Farmasi berperanan sebagai kumpulan sokongan dalam memberi Perkhidmatan dan Farmasiutikal di bawah penyeliaan Pegawai Farmasi di dalam set up penjagaan kesihatan. Peranan Pen Peg Farmasi yang bertugas di hospital adalah tulang belakang kepada Perkhidmatan Farmasi Hospital.




Selari dengan assimilasi skim Pembantu Makmal Kimia Ubat ( PMKU ) ke dalam skim Perkhidmatan Pen Peg Farmasi, tugas PMKU di bidang pengeluaran ubat-ubatan dan kawalan mutu yang dahulunya dilaksanakan oleh PMKU, kini di ambil alih oleh Pen Peg Farmasi.




Perkembangan yang pesat dalam Farmasi Klinikal dan Pemonitoran Program Program Utilizasi ubat-ubatan telah mencetuskan keperluan kumpulan sokongan Pen Peg Farmasi yang mahir serta membolehkan membantu keberkesanan dalam pengurusan ubat-ubatan dan Pharmaceutical Care .




Walaubagaimanapun pendispensan ubat-ubatan samaada ianya dalam konteks Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar mahupun Perkhidmatan Farmasi Pesakit Dalam, masih menjadi teras tugas dan tanggungjawab Pen Peg Farmasi.




TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB PEN PEG FARMASI :



MEMESAN , MENERIMA, MENYIMPAN DAN MENDISPEN UBAT-UBATAN



( Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar & Perkhidmatan Farmasi Pesakit Dalam )




A. Memesan :



  • Memeriksa baki stok dan keperluan ubat-ubatan yang digunakan berdasarkan penggunaan sebelumnya


  • Menganggar kuantiti ubat-ubatan untuk dipesan berdasarkan keperluan


  • Memesan ubat-abatan menggunakan kod-kod yang ditetapkan


  • Mengemukakan indent untuk kelulusan dan tandatangani Pegawai Farmasi yang menjaga selaras dengan Akta Racun 1952.


  • Menyerahkan indent yang telah ditandatangani ke Stor Farmasi untuk bekalan.







B. Penerimaan dan Penyimpanan :



  • menerima dan memeriksa bekalan yang diterima dari Stor Farmasi berdasarkan pesanan bagi memastikan bekalan betul dan berkedaan baik.


  • Menyimpan dan merekod ubat-ubatan serta merta secara teratur.


  • Melaksanakan pemeriksaan dari masa kesemasa untuk mengesan ubat-ubat yang melewati tarikh luput, rosak, ubat-ubat lambat bergerak, ubat / bekalan dipanggil balik ( Recall Product ) atau tidak boleh digunakan dan mencatatkan keputusannya.


  • Menyerahkan keputusan kepada Pegawai Farmasi yang menjaga dan membantu dalam menyediakan senarai ubat-ubatan untuk pelupusan mengikut prosedur prosedur seperti yang digariskan dalam arahan Perbendaharaan atau senarai Ubat-Ubat Yang Lambat Bergerak untuk diedarkan kepada pengguna-pengguna lain jika perlu.





C. Pengrekodan :



  • Bertanggung jawab menjaga rekod penerimaan, penyimpanan dan pengeluaran ubat-ubatan samaada secara sistem kad atau komputer


  • Bertanggungjawab menyimpan rekod dan mengawal ubat-ubatan yang bertarikh luput.







  1. Pendispensan ( Perkhidmatan Farmasi Pesakit Luar )




  • Menjaga Kebersihan Farmasi terutamanya kaunter-kaunter ubat.


  • Memastikan alat sukatan, bekas-bekas ubat, alat-alat kelengkapan farmasi , botol ubat,sampul ubat adalah bersih dan dalam keadaan yang baik untuk digunakan.


  • Menapis preskripsi untuk menentukan maklumat-maklumat yang terkandung lengkap, kepalsuan, interaksi ubat-ubat dan dos-dos yang dipreskrib dalam kadar lingkungan bukan norma ( not within normal range ) .


  • Mendispen ubat kepada pesakit-pesakit dengan menyampaikan arahan-arahan yang terang tentang cara penggunaan / pengambilan ubat dalam bahasa yang difahami.


  • Menyimpan rekod ubat Psikotropik dan ubat-ubat terkawal yang didispen kepada pesakit sebagaimana peruntukan Akta Racun 1952.


  • Membantu Pegawai Farmasi yang menjaga dalam pemonitoran kegunaan ubat-ubatan.





E. Penyedian Sediaan Extemporaneous :



  • Menyediakan sediaan-sediaan extemporaneous berpandukan format standard yang diluluskan oleh Pegawai Farmasi yang menjaga apabila perlu.





F. Perkhidmatan Pesakit Dalam :



  • Menyertai dalam perancangan pelaksanaan dan pemonitoran ubat-ubatan dan alat-alat perubatan/pembedahan ke Wad.


  • Menyediakan disinfektan untuk kegunaan wad mengikut SOP (Standard Operating Procedures ) .


  • Membantu Pegawai Farmasi yang menjaga semasa Pemeriksaan Wad / Unit bila perlu.


  • Mengisi troli dan mendokumentasikan profail ubat pesakit didalam kes System Individualised Drug Distribution .


  • Memastikan label-label , botol-botol dan sebagainya untuk kegunaan wad adalah di dalam keadaan yang baik.










  1. Perkhidmatan Farmasi Klinikal -Perkhidmatan Pemonitoran Drug Terapeutik (TDM)




  • Menerima sampel darah serta dengan borang permintaan TDM dan memastikan nama dan nombor pendaftaran pesakit atas label sampel darah adalah sama seperti di atas borang.


  • Memeriksa kehendak-kehenda penyimpanan dan memastikan samada sampel darah yang diterima normal , haemolysed atau icteric


  • Centrifugekan sampel darah.


  • Memulakan prosedur-prosedur assay di atas serum darah yang telah dicentrifuge, dengan menggunakan mesin Analisis Serum Drug Concentration.


  • Merekod dan menfailkan semua maklumat mengenai pesakit dan keputusan assay yang diperolehi.


  • Mengemukakan keputusan ujian kepada Pegawai Farmasi yang menjaga untuk diperiksa dan dinilai.


  • Menjalankan calibrasi reagen sebulan sekali atau bila perlu di bawah penyeliaan Pegawai Farmasi yang menjaga.


  • Memastikan semua sampel darah yang tidak diguna, dimusnahkan mengikut SOP Standard Operating Procedures .


  • Memastikan semua stok reagen dan disposables mencukupi.


  • Memaklumkan kepada Pegawai farmasi yang menjaga jika berlaku sebarang kerosakan alat/mesin atau lain-lain masaalah untuk tindakan selanjutnya.







  1. Perkhidmatan Farmasi Klinikal Perkhidmatan Rekonstitusi Drug Sitotoksik ( CDR )




  • Menyediakan bilik Rekonstitusi Drug Sitotoksik dan kabinet cytogard setiap pagi mengikut SOP Standard Operating Procedures .


  • Menyediakan label-label yang perlu selaras dengan borang permintaan rekonstitusi yang telah disemak dan diluluskan oleh Pegawai Farmasi yang menjaga.


  • Menyedia dan mengatur drug dan alat-alat yang diperlukan dalam kabinet Cytogard untuk Rekonstitusi Drug Sitotoksi CDR selaras dengan Standard Operating Procedures ( SOP ) .


  • Menbantu Pegawai Farmasi yang menjaga dalam aktiviti-aktiviti aseptk rekonstitusi.


  • Membungkus dan melabel drug sitotoksik yang direkonstitusi untuk disemak dan diluluskan oleh Pegawai Farmasi yang menjaga.


  • Membersihkan kabinet cytogard selepas persediaan drugsitotoksi , selaras dengan SOP.


  • Memusnahkan semua drug yang tidak digunakan serta soiled item dengan betul selaras dengan Cytotoxic Drug Reconstitutions Procedure Manual .


  • Menghubungi Jururawat yang menjaga wad untuk memungut drug yang direkonstitusi dan memastikan drug tersebut diterima oleh Jururawat yang berkenaan.


  • Bertanggungjawab ke atas kawalan iventori drug, reagen dan alat-alat yang diperlukan serta memastikan stok yang mencukupi sentiasa dijaga. Apabila paras stok rendah atau lambat bergerak, Pegawai Farmasi yang menjaga diberi makluman untuk tindakan susulan.







  1. Perkhidmatan Farmasi Klinikal


Perkhidmatan Total Parentral Nutrition ( TPN ) :



  • Mengawal item floor stok yang diperlukan untuk penyediaan TPN.


  • Memeriksa dan memastikan bekalan drug dari stor mencukupi.


  • Menjaga kebersihan umum bilik bersih selaras dengan Standard Operating Procedures ( SOP)


  • Mendisinfak Kabinet luminar Flow sebelum dan selepas digunakan mengikut Standard Operating Procedures ( SOP ) .


  • Menyediakan alat-alat , drug dan label untuk penyediaan TPN mengikut Standard Operating Procedures ( SOP ) .


  • Membantu Pegawai Farmasi dalam penyediaan solusi TPN menggunakan teknik aseptik.


  • Memastikan isipadu setiap solusi yang digunakan dalam penyediaan TPN sebagaimana dalam kertas kerja yang disediakan oleh Pegawai Farmasi.


  • Menghantar sampel ke makmal untuk analisa dan pensterilan kandungannya.


  • Mengeluarkan sediaan TPN untuk kegunaan wad setelah memperolehi kelulusan .







  1. Perkhidmatan Maklumat Drug ( PMD )


Penerangan Ubat-Ubatan Di Kaunter



  • Memberi arahan-arahan penerangan dalam penggunaan medikasi yang betul dalam kes-kes yang tidak rumit.







  1. Perkhidmatan Maklumat Drug ( PMD )


Pusat Penerangan Ubat-Ubatan :



  • Penyusunan penerangan ubat-ubatan ( Compilation ) . Membantu Pegawai Farmasi yang menjaga di dalam pengumpulan dan menfailkan maklumat-maklumat mengenai ubat-ubatan, artikal/abstrak yang berkaitan selaras dengan sistem yang ada di pusat tersebut. Membantu dalam dokumentasi dan kemasukan data yang ada hubungkait dengan perkhidmatan maklumat ubat-ubatan. Membantu dalam pengumpulan dan pemprosesan data yang dikumpulkan semasa semakan utilisasi ubat-ubatan atau lain-lain kajian atas aktiviti yang bersangkutan dengan Perkhidmatan Farmasi.


  • Retrieval maklumat ubat-ubatan . Membantu Pegawai Farmasi yang menjaga dalam pengeluaran dokumen / artikal / abstrak yang berkaiatan dengan permintaan dan mengemukakan kepada Pegawai Farmasi untuk penilaian dan pembentukan yang berpatutan dengan keperluan peminta.


  • Percetakan Buletin , Newsletter dan lain-lain maklumat ubat-ubatan dan perkhidmatan pendua. Membantu Pegawai Farmasi dalam setting, artwork, pembacaan proof, mencetak dan menyampaikan maklumat ubat-ubatan melalui Buletin / berita yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Drug ( PMD ).


  • Penjagaan iventori. Membantu Pegawai Farmasi dalam penjagaan iventori , alat-alat kelengkapan, alat-alat sumber, dan sebagainya di Pusat Maklumat Drug ( PMD )





L. Pengeluaran dan Kawalan Mutu Dalam Proses :



  • Perolehan bahan-bahan mentah. Membantu dalam perolehan bahan-bahan mentah, komponen-komponen bungkusan, alat-alat pembungkusan dan label mengikut kertas kerja yang standard.


  • Membantu dalam pemeriksaan / penapisan dan pengrekodan maklumat-maklumat berkaitan nombor kontrol , nombor kumpulan dan tarikh pengeluaran terhadap bahan mentah , komponen-komponen bungkusan, bahan-bahan pembungkusan dan label-label.


  • Menyediakan kawasan kerja dan alat-alat untuk proses pengeluaran.


  • Menjalankan proses pengeluaran sebagaimana tertera di dalam Standard Operating Procedures selaras dengan Good Manufacturing Practice di bawah penyelian Pegawai Farmasi Kawalan Mutu .


  • Menjaga dokumentasi yang teratur bagi semua proses pengeluaran yang dijalankan sebagaimana yang tertera dalam Standard Operating Procedur selaras dengan kehendak-kehendak Good Manufacturing Practice di bawah penyelian Pegawai Farmasi Kawalan Mutu.


  • Melaksanakan Ujian Kawalan Mutu dalam Proses ( IPQC ) sepanjang proses pengeluaran sebagaimana tertera dalam Standard Operating Procedures selaras dengan Good Manufacturing Practice di bawah penyelian Pegawai Farmasi Kawalan Mutu .


  • Membantu dalam pemonitoran proses pengeluaran untuk memastikan komplian kepada Good Manufacturing Practice .


  • Bertanggungjawab keatas operasi dan penjagaan mesin-mesin serta alat-alat kelengkapan yang digunakan dalam proses pengeluaran.


  • Menjaga rekod yang teratur berkenaan dengan operasi dan penjagaan mesin-mesin serta alat-alat kelengkapan.


  • Bertanggungjawab secara bersama menentukan keselamatan kakitangan kawasan pengeluaran.


  • Membungkus ubat-ubat mengikut Standard Operating Procedures .





M. Fungsi Kawalan Mutu - Di Dalam Makmal Analitikal :



  • Menjalankan Sampling bahan-bahan mentah, komponen-komponen bungkusan, bahan-bahan intermediate dan produk-produk siap selaras dengan Sampling Protocol yang ditetapkan di bawah penyeliaan Pegawai Farmasi Kawalan Mutu.


  • Menerima, memeriksa dan merekod samada semua sampel yang diterima sebagaimana yang tertera di bawah Standard Operating Procedures .


  • Menyediakan reagen dan bahan-bahan ujian yang diperlukan di dalam analisis sampel selaras dengan kaedah-kaedah analisis yang ditentukan.


  • Menganalisa sampel-sampel di bawah arahan dan penyeliaan Pegawai Farmasi Kawalan Mutu.


  • Mendokumentasikan semua data-data analitikal dan laporan-laporan ujian selaras dengan Amalan Makmal Yang Baik Good Laboratoring Practice .


  • Menyelaraskan tentuanukur ( Calibration ) semua alat-alat analitikal dan alat-alat kelengkapan selaras dengan Amalan Makmal Yang Baik Good Laboratoring Practice .


  • Menjaga rekod-rekod yang teratur bagi hal-hal yang berkaitan dengan tentuanukur


( Calibration ) , operasi penjagaan dan iventori semua instrumen analitikal dan alat-alat kelengkapan.



  • Membantu dalam penubuhan ( Establishment ) dan piawaian bahan-bahan kimia dan Biological Reference Standard .


  • Bertanggungjawab ke atas penjagaan rekod iventori untuk bahan-bahan kimia, reagen, glassware dan sebagainya.


  • Mahir dalam penggunaan komputer yang berhubungkait dengan automasi makmal.


  • Bertanggungjawab bersama menentukan kebersihan dan keselamatan makmal.





N. Fungsi Kawalam Mutu Di Dalam Hospital ( Expanded Role )



  • Dengan perkembangan Terapeutic Drug Monitoring ( TDM ) di Hospital, keperluan segera timbul untuk tenaga mahir yang diperlukan dalam memberi sokongan teknikal bagi melaksanakan fungsi-fungsi analitikal.


  • Applikasi Kawalan Mutu Asas Ujian Dosage Form yang siap dan bahan-bahan mentah ( Net Delivered And Non Standard Item ) .





O. Penjagaan Kebersihan :



  • Bertaqnggungjawab keatas kebersihan semua kawasan kerja.


  • Bertanggungjawab ke atas kebersihan sanitasi dan kesihatan serta kebersihan seluruh kawasan selaras dengan Good Manufacturing Practice .





PPF perlu ada halatuju dan kesinambungan dalam berusaha. Marilah kita sama-sama sediakan Halatuju PPF 2010 2014 ( 5 Tahun )




VISI PERKHIDMATAN PEN PEG FARMASI :




Visi Perkhidmatan Pen Peg Farmasi ialah memberikan perawatan yang sempurna dengan cara pembekalan ubat-ubatan secara profesional , bekalan yang tepat, berkesan dan selamat serta mendidik masyarakat supaya mendapatkan ubat-ubatan daripada premis yang bertanggungjawab bagi menjamin perawatan yang optimum, penyembuhan yang segera serta kesan sampingan yang minimum.




MISI PERKHIDMATAN PEN PEG FARMASI :




Misi Perkhidmatan Pen Peg Farmasi ialah menjalankan tugas-tugas seharian dengan penuh beretika, berdedikasi, mengikut organisasi, menjalankan tugas-tugas dan tanggungjawab yang telah ditetapkan, dengan tujuan keyakinan pesakit akan bertambah dan seterusnya Perkhidmatan Pharmaceutical Care yang diberikan akan mencapai hasrat yang optimum seperti yang digariskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.




Pada masa ini Deskripsi tugas Pegawai Farmasi ialah :



  • Berkhidmat di Hospital Kerajaan dengan menjalankan aktiviti-aktiviti pengurusan farmasi iaitu perolehan, bekalan,pendispensan produk-produk farmaseutikal dan farmasi klinikal.


  • Berkhidmat di Unit Penguatkuasaan Farmasi Negeri-Negeri , menjalankan aktiviti-aktiviti penguatkuasaan undang-undang farmasi termasuk urusan pentadbiran


  • Berkhidmat di Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan , menjalankan aktiviti-aktiviti Regulatori iaitu menganalisa kandungan bahan-bahan ubat, kosmetik dan ubat tradisional dan pendaftarannya serta aktiviti pelesenan.





Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM mempunyai misinya yang tersendiri iaitu :-




Memastikan semua warga Malaysia memperolehi produk farmaseutikal dan produk pemeliharaan kesihatan yang berkualiti, selamat dan berkesan termasuklah nasihat mengenai penggunaannya scara rasional.







Bagi menjayakan misi tersebut, Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM terbahagi kepada tiga seksyen iaitu :-




Pengurusan Pengawalan Farmaseutikal yang objektifnya ialah memastikan bahawa keluaran farmaseutikal yang dibenarkan di pasaran tempatan adalah selamat, berkesan dan berkualiti, serta menentukan bahawa kosmetik-kosmetik yang dibenarkan dipasaran adalah selamat.




Pengurusan Pelesenan dan Penguatkuasaan yang objektifnya ialah menentukan bahawa pengilangan, pengimportan, penjualan, pengedaran, pengurusan dan kegunaan farmaseutikal, kosmetik dan produk pemeliharaan kesihatan dilaksanakan selaras dengan perundangan-perundangan farmasi yang berkuatkuasa dalam negara.




Pengurusan Farmasi yang objektifnya memastikan bahawa pesakit-pesakit yang menerima rawatan di bawah KKM memperolehi Perkhidmatan Farmasi yang berkonsepkan Total Pharmaceutical Care . dan memastikan pendidikan orang awam terhadap penggunaan ubat-ubatan secara rasional dipertingkatkan.




Pegawai Farmasi KKM telah menyediakan Direktori Farmasi KKM.

Setiap Pegawai Farmasi, ada nama mereka dalam direktori tersebut.

Organisasi, Jabatan, Unit dan bidang kepakaran dinyatakan dengan amat jelas.

PPF pun boleh buat satu direktori PPF KKM.

Tetapi siapa yang nak buat. Entah le.

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 2907

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by topup on Thu 29 Jul 2010, 11:16 am

Pos Basic utk Persediaan Seteril telah diujudkan coba2 lah minta.....
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 19/03/2007
Reputation : 0
Points : 3763

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by ppfkkpa on Tue 03 Aug 2010, 2:14 pm

Macam yang saya katakan dahulu, PF adalah Pegawai kumpulan Pengurusan dan Profesional dan PPF adalah kumpulan sokongan, memang tugas PPF membantu PF, maksudnya jika tiada PF di sana, memang PPF tak oleh buat kerja di situ, PPF ialah Penolong Pegawai Farmasi, dan sentiasa menolong, jika PPF sendiri ada kursus khusus bagi melasanakan TPN, TDM dan TPN, memang PF tak ada kuasa untuk menghalang PPF bertugas di unit tersebut, begitulah agaknya setting perkhidmatan farmasi di M'sia, PPF boleh merangka sesuatu yang lebih baik, tetapi mesti bersatu dahulu,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 2907

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by nori on Wed 23 Feb 2011, 1:17 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 :

Selamat bertugas kepada semua PPF. Setelah lebih 50 tahun mencurahkan bakti di negara ini, barulah PPF tersedar dari mimpi-mimpi indah selama ini yang menyelubungi diri PPF setiap masa. Iaitu nasib PPF masih belum terbela. Apapun dengan datangnya tahun bertuah 2011, pasti nasib PPF akan bertukar dari keadaan statik kepada keadaan dinamik, iaitu kaizen, sentiasa berubah mengikut keperluan kehendak pelanggan, perubahan tingkah laku pesakit serta rakyat negara ini yang amat memerlukan perkhidmatan yang pantas, cekap, dipercayai dan konsisten.

Kerjasama antara semua PPF amatlah penting pada 2011 ini. Negeri Kelantan Darul Naim dan Negeri Perak Darul Ridzuan telah melangsungkan persidangan PPF dan di harap negeri-negeri lain juga akan mengikut rentak yang sama.

Kepada sahabat kita yang bernama Hosni Mubarak, amatlah di hargai jika dapat hantar alamat e mel ke wengyou64@yahoo.com, agar perbincangan ini akan ada kesudahannya yang positif buat masa ini, masa hadapan dan masa akan datang.

Sahabat kita tersebut telah membuka jalan perbincangan yang panjang lebar, tetapi jalan ceritanya perlu di halusi dan di susuli dengan fakta-fakta sejarah dan pelan rancangan bagaimana nak mencapainya, kerana bukan semua PPF memiliki tahap pemikiran taraf tinggi. High Tingking Order.

Antara nukilan beliau ialah :Kawan2 semua...tolong la realistic. Tahun 1996/97 aku jumpa la seorang PPF kerana dapat t/duga PPF dan JTMP. Minah ni kelentong aku dia kata kerja PPF tak kotor, kerja JTMP kotor. Dia plak tak cakap kerja PPF pakai uniform dan kerja JTMP tak pakai uniform. Minah ni kerja kat kesihatan dan pakai overall. So masa t/duga aku kena pilih nak PPF atau JTMP, sebab minah ni la aku pilih PPF. Aku sumpah minah ni sampai la ni. So tolong la, kalau budak2 tanya pasal pmedik ceritalah keadaan sebenar, kesian kat dia orang kerana maklumat salah dia yg terpaksa menanggung.

Mula servis tahun 2000, masa tu PPF senior dok cerita la pasal :
1. kita akan dapat taraf diploma dalam waktu terdekat
2. kita akan dapat sambung ke degree farmasi
3. kita akan tukar uniform dan pakai tie

Apa jadi...haprak...hanya no 2 jadi kenyataan tapi tahun 2006. Tak rasa pun RM tu sebab lantikan tahun 2000.

Pada tahun 2006 ke atas, ada plak cerita :
1. kita akan dapat elaun kritikal
2. kita akan tukar uniform dan pakai tie
3. kita akan tukar nama jawatan

Apa jadi..bullshit...hanya tukar nama jawatan, kenaikan gaji/elaun kritikal...yilek.

Paling frust pasal sambung ke degree farmasi..bayangkanlah aku dok semangat nak smbung degree farmasi sejak dok training 1998/99 lagi tapi dah lebih 10 tahun tak jadi kenyataan. So aku pun ambik inisiatif sendiri..sambung belajar PJJ USM (Biologia). Insya Allah tahun depan aku gred dan kalau ada rezeki aku nak tinggalkan profession PPF yang langsung pada aku tak ada kelebihan. Tambahan plak bidang kerja tu boring gila bilang ubat, bagi ubat. Keluar lama sikit member2 dan boss bising. Uniform kaler t**k a****g.

Aku bukan tak bersyukur tapi cuba la jujur pada diri sendiri dan akui bahawa PPF akan terus ketinggalan dari pmedik lain walaupun 100 tahu lagi. Itulah hakikatnya.

So aku berseru la pada PPF yg umur bawah 30 thn tu pi la sambung belajar...tapi bidang sains la. Insya Allah akan ada rezeki untuk kita yg sambung belajar. At least kita cuba berusaha keluar dari satu keadaan yg kita tau akan terus ketinggalan sampai bila2 selagi anda bekerja di bawah dan bidang profesional orang lain.

Kepada semua PPF yg bawah 30 thn, aku sarankan anda pi la sambung blajar bidang lain. Tak yah lah mengharapkan akan berlaku satu miracle dalam perkhidmatan PPF. Profesion ini akan terus ketinggalan dan akan semakin malap. Even profesion PF dalam masa 10 tahun lagi, pengeluaran fresh graduate farmasi dari IPTA/S akan melebihi permintaan pasaran.

Bayangkan kau orang sekarang umur 30 thn, servis dok ada 28 tahun lagi. Tak boring ke dok kerja bilang ubat, bagi ubat. Bagi ubat pun sesetengah hospital dah diambil oleh PF. Nak dapat kan sesuatu yang simple spt nak tukar uniform pun ambil masa belasan tahun, apatah lagi nak dapat elaun kritikal dsb. Jgn dok terpesona dengan cadangan2 dari senior2 tukar nama Penolong Pentadbir Farmasi dan bla..bla..bla. Depa ni nak tak nak terpaksa dah sebab nak sambung blaja umur dah tua. Ini semua bullshit. Aku bukan nak salahkan Kesatuan/Persatuan dan akui keduanya banyak berjuang kpd profession ini tapi banyak yg kantoi. Masalah sebenar profesion ini ialah hakikat bidang ni dah macam tu. So carilah jalan dan ikhtiar untuk tinggalkan profession ni, salah satu cara ialah mellalui sambung belajar dan apply kerja lain. Insya Allah jika kita berjuang, Tuhan akan bagi ganjarannya. Akhir kata bukan kesatuan/persatuan yg akan mengubah masa depan saudara/ri yang bawah 30 tahun tapi diri anda sendiri.

sebelum 1992 - SKIM JAWATAN KUASA KABINET (JKK). Kumpulan paramedik dipecahkan kepada 2 iaitu :
1. Pemegang Diploma (Gred B09 : IK, Jurupulih dan Juru Xray) dan
2. Pemegang Sijil (Gred C07 : MA, SN, MLT, SN Pgigian, Juru Teknik Pgigian dan PPF)

1992 - SKIM SISTEM SARAAN BARU (SSB) diperkenalkan - kesemua paramedik diletakkan dalam satu kumpulan diploma pada Gred U8, dimana gaji permulan ialah pada P1T6 RM956.00 bagi lantikan baru, U7 bagi paramedik tingkatan kanan dan U6 bagi tingkatan tertinggi. PPF walaupun diletakkan dalam gred yg sama (U8) tetapi masih tidak diiktiraf sebagai pemegang diploma dimana gaji permulaan ialah pada P1T1 RM695. Bagi PPF tingkatan kanan dan tertinggi juga tidak diletakkan pada gred U7 dan U6. Kesatuan PPF telah membawa perkara ini kepada Tribunal Perkhidmatan Awam dan menang maka mereka2 yg kanan dan tertinggi telah diletakkan pada gred U7 dan U6. Malang bagi PPF Gred U8 kerana mereka tidak menerima gaji pada P1T6 sehinggalah pada tahun 2006 barulah PPF diiktiraf sebagai pemegang diploma dan menerima gaji pada P1T6. Akibatnya PPF yang dilantik pada tahun 1992 - 2005 menerima gaji yang kurang sebanyak 5 kenaikan berbanding dengan rakan2 paramedik yang dilantik pada tahun yang sama. Jadi bagi PPF lantikan selepas 2005 sepatutnya bersyukur dan berterimakasih kepada Kesatuan dan Persatuan kerana terus berjuang.

200X - SKIM SARAAN MALAYSIA (SSM) di lancarkan dan banyak berlaku perubahan pada skim gaji, contohnya semasa skim JKK dan SSB, paramedik hanya ada 2 peluang kenaikan pangkat sahaja iaitu tingkatan kanan/U7 dan tingkatan tertinggi/U6. Semasa SSM gred lantikan/biasa untuk paramedik ialah U29 dan gred kenaikan pangkat U32, U36, U38 dan U40. Selepas 4@5 tahun SSM berjalan beberapa jawatan paramedik mendapat keistimewaan dimana skim mereka dijadikan Skim Bersepadu dimana semua penjawat jawatan mendapat 2 kenaikan sebagai imbuhan kerana bersetuju menerima wujudnya gred baru (pengurusan dan profesional/p&p)) dalam skim mereka iaitu U41/42, U44, U48, U52 dan U54.(Gred u38 dan U40 dihapuskan). Mereka juga berpeluang ke gred p&p tersebut melalui 2 cara iaitu :-
1. melalui kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) setelah naik dari U29 ke U32 dan ke U36 seterusnya ke pangkat p&p- tanpa
perlu memiliki ijazah.
2. memiliki ijazah berkaitan dan diiktiraf (dari mana2 gred boleh terus ke gred p&p).
Skim yang terlibat dalam Skim Bersepadu ialah IK, MA, SN, Juru Xray & Jurupulih. Skim PPF, MLT, SN Pgigian dan Juru Teknik Pgigian tidak terlibat.

Persoalan : Apakah faktor-faktor yang menyebabkan PPF sering ketinggalan sepertimana di atas.

Tahun 2011 pasti nasib PPF akan berubah.
1. Ikuti persidangan peringkat negeri. Lantik jawatankuasa peringkat PTJ di negeri tersebut. Adakan mesyuarat susulan. Bincangkan semua masaalah. Jika ringan, selesaikan bersama TPKN(F) dan jika rumit selesaikan bersama Pengarah JKN. Gunakan saluran MBJ, JK Teknikal dll. Daftarkan diri semua PPF dengan perkhidmatan ICT eg e meld an sms.

2. Sesuatu telah berlaku pada 2010, semua PPF di saran agar menyumbang RM10 seorang, agar segala sesuatu boleh di perjuangkan, dan hasilnya hanya 0.1% PPF je yang menyumbang, dan kita lihatlah bagaimana perkembangan PPF pada hari ini 23/2/2011, juga untuk makluman semua semasa PPF U8 kanan dapat ke Gred U7 dahulu, mereka menggunakan Tribunal Perkhidmatan Awam, dan mengambil peguam, hasilnya memihak kepada PPF, pada masa tu, semua PPF U8 kanan menyumbang RM50 dan PPF U8 menyumbang RM10.

3. Tetapi pada 2011, tribunal perkhidmatan awam telah di bubarkan, dan PPF perlu mencari sendiri peluang bagaimana hendak membawa sesuatu isu.

4. Maka pada 2011, PPF sendiri perlu cari apa itu masaalah, cari sendiri jalan penyelesaikannya, dan boleh berbincang sesama PPF. Tetapi jangan timbulkan soal RM, sebab ia isu sensitif.

5. Satu berita gembira ialah pada hari ini, Malaysia dan Turki sudah menjalin persahabatan. Boleh pergi ke Turki tampa visa. Jika PPF rasakan ipta/s di negara ini tidak memihak kepada PPF, rebutlah peluang di Turki. Juga boleh joint venture buka Universiti turki di sini. Tentu Turki pun ada school of pharmacy. PPF boleh tt MOU dengan U di Turki, itulah yang SN dan MA buat dalam mengejar ijazah bagi ahli mereka.

6. Akhir sekali, selepas jam 5, jangan ingat lagi hal-hal farmasi, kejar banyak kemudahan lain di luar sana . ada PPF jadi pensyarah di UiTM, UPSI, KPM, RPMC, MAHSA, KIST, mereka dulu PPF juga, tak de pun ijazah. Dan terkini, Jabatan Latihan Khidmat Negara JLKN, akan membuka klinik sendiri, PPF yang berminat, pohon secara on line. Lepas tu, ambil ijazah dan jadi pengajar tetap JLKN.

Segala pandangan, nukilan, coretan dan cadangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga harus melihat perkara yang sama dari sudut yang sama juga.

Tamat : 23 Februari 2011.
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3099

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by nori on Sun 22 Sep 2013, 5:37 pm

Ass’kum dan Salam Satu Malaysia
 
Selamat bertugas kepada semua PPF
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat 
dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 



TDM dan TPN adalah bidang baru. Pakar Pegawai Farmasi dalam bidang tersebut masih belum di perluaskan dan PPF boleh mengambil peluang dengan mendalami bidang ini dan seterusnya bertugas sebagai Penolong Pegawai Farmasi.
 
Ianya boleh di mulakan dengan hadir di Terengganu nanti. Antara aktiviti Persidangan PPF Peringkat  Kebangsaan Di Terenganu adalah meneruskan apa yang telah dilakukan sebelum itu. Biro Birol PPF juga akan berusaha mengumpulkan semua pesara dan bakal pesara PPF di Teraengganu  nanti. Sijil Penghargaan akan diberikan dan diharap semua PPF yang telah bersara dan akan bersara sehingga 31 Dis 2013 ini, boleh hadir di Terengganu nanti. Jumpa di sana. Sebelum dapat sijil tu, kenalah berbicara sedikit buat renungan PPF yang baru sebab lepas ni susah nak jumpa.
 
Antara aktiviti semua PPF tahun 2013 ialah :
 
Mesyuarat Teknikal PPF
Ahli JK Teknikal PPF
Penubuhan Konfederasi Sains Kesihatan Bersekutu Malaysia
Ahli JK Khas Latihan (Bidang PPF)
Majlis Dialog  Bersama Dato KSU KKM
MBJ Peringkat PTJ, 
MBJ Peringkat JKN
Mesyuarat PPF bersama TPKN (Farmasi )
Mesyuarat Exco Kesatuan PPF

Mesyuarat Ahli Majlis Persatuan PPF


Kita mulakan dengan  mencapai sesuatu mulai bulan September 2013 dan berakhir pada bulan November 2013.
Pada sessi kali ini segalanya perlulah teratur dan tersusun.
 
13 dan 14 September adalah AGM PPFM dan tahniah kepada yang berjaya dan tunggulah tugasan yang menanti.
27 dan 28 September 2013 adalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat PTJ iaitu Hospital dan Pejabat Kesihatan Daerah.
11 dan 12 Oktober 2013 adaalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat Negeri JKN.
25 dan 26 Oktober 2013 AGM Kesatuan PPF di Terengganu. Segalanya akan di bentangkan di sana.
 
Dan semua mesyuarat di atas perlulah di rekodkan dan di minitkan serta perlu dibawa pada mesyuarat PPF pada bulan Septemban ni di Terengganu.
 
KKM telah membahagikan PPF kepada 3 kumpulan iaitu PPF Hospital, PPF K esihatan Awam dan PPF Biro.
Manakala PPF sendiri telah terbahagi kepada beberapa kumpulan iaitu, PPF U29, PPF U32, PPF U36, PPF U38 dan PPF U40.
Terdapat juga usaha bagi memasukan PPF kedalam Skim Bersepadu dan hanya ada U29, U32 dan U36.
Terdapat juga usaha bagi merangka skim PPF setaraf dengan Penolong Jurutera iaitu U29, U36 dan U38.
Semuanya adalah bergantung kepada kertas kerja yang lengkap dan tuntutan yang munasabah serta jawapannya ialah semasa pembentangan budget 2014 oleh YAB PM nanti. Sama-samalah kita nantikan.



CEUPACS telah hadir secara dekat kepada PPF dan  nasib PPF bersama ceupacs masih  ada harapan yang menggunung  dan disertakan kronologinya :
 
Tahun 2007 AGM PPF di Pulau Pinang, semua PPF telah bersetuju agar PPF joint ceupacs. Dan sehubungan dengan itu yuran keahlian pun dinaikkan.
 
Tahun 2008 barulah yuran keahlian dinaikkan dan semua PPF berasa gembira, dan jawapan dari ceupacs ialah Minit Mesyuarat AGM PPF hanya di terima selepas tarikh akhir daripada yang sepatutnya.
 
Tahun 2009 PPF berharap dapat jadi ahli ceupacs, tetapi jawapan dari ceupacs ialah PPF masih gagal menghantar nama wakil PPF dalam ceupacs.
 
Tahun 2010 Terdapat perubahan dalam Exco PPF dan permohonan baru terpaksa di majukan
 
Tahun2011 Jawapan dari pendaftar ialah alamat PPF adalah berbeza dengan alamat yang tercatat dalam pendaftar.
 
Tahun 2012 Wakil PPF dalam ceupacs yang di lantik telah pun bersara dan PPF p erlu melantik wakil baru.
 
Tahun 2013 PPF menjemput Sdr Jaafar Mansor, wakil ceupacs,  membentangkan kertas kerja. Dan jawapan yang di terima ialah masih dalam pertimbangan ceupasc. Terkini ialah nama kesatuan PPF adalah berbeza dengan nama berdaftar sebab masih nama lama Pembantu Farmasi.
 
Memandangkan presiden ceupacs hadir di HKL , maka wajarlah PPF HKL hadir sebagai mastermind dan di bantu oeh PPF berikut :
Sobiting Matanggal, Hospital Sultan Abd Halim, Sungai Petani, Kedah.
Sharifah Dalina Syed Mohd Nor, Pusat Kesihatan UPSI, Tg Malim, Perak.
Nor Ashekeen Mohd Anuar, Pusat Perubatan UKM, Cheras, Kuala Lumpur.
Leong Chek Choong,  Hospital Sultan Abd Halim, Sungai Petani, Kedah.
Hj Hamid Majenin, Hospital Miri, Sarawak.
Ganeson G. Narayanan, Hospital Taiping, Perak
Ceupacs adalah untuk PPF di KKM sahaja dan PPF di lain sector hanya boleh membantu dari sudut kebolehan dan kemahiran mereka sahaja.Mungkin PPF tersebut ada hubungan kekeluargaan dengan ceupacs, sebab penjawat awam ada 1.4 juta orang.
 
Dan jika PPF berfkiran kehadapan, sila dapatkan satu perlembagaan ceupacs sebab bila dah jadi ahli nanti maka tidak akan timbul persoalan seperti masa lalu iaitu tidak mengikut perlembagaan.
 
Tahniah kepada PPF yang diluluskan pemangkuan Gred U32 ke U36 berkuatkuasa pada 27 Disember 2011.

1 Mahadzir Bin Saad -- Kedah -- Kedah
2 Sharifah Binti Othman -- Kedah -- Kedah
3 Nornizan Binti Ariffin -- Kedah -- Kedah
4 Goay Yang kheng -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
5 Olivia Margaret capel -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
6 Kok Chun Lee -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
7 Lim Siew Lan -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
8 Mohd Fauzi Bin Saad -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
9 Selva Rajoo A/L Darmalingam -- Perak -- Perak
10 Abdul rahim Bin Abdul Razak -- Perak -- Perak
11 Zulkifli Bin Omar -- Perlis -- Perak
12 Marley A/P Ah Win -- Perak -- Perak
13 Ayoob Bin Ali -- Perak -- Perak
14 Ganesan A/L Narayanan -- Perak -- Perak
15 Rusmiza Binti Md. Bashah -- Kedah -- Perak
16 Zainab Binti Muhamad -- HKL -- HKL
17 Tamilchelvan A/L Dharmalingam -- HKL -- HKL
18 Kamalruzaman Bin Yusof -- IPKKM -- JKWPKL
19 Lee Sau Foong -- HKL -- JKWPKL
20 Mohamad Harian Bin Ahmad -- IPKKM -- JKWPKL
21 Mior Zamri Bin Mior Ahmad -- BPFK -- Selangor
22 A. Ghani Bin Yusof -- BPFK -- Selangor
23 Siti Nahdzah Binti Hj. Yaacob -- Selangor -- Selangor
24 Zaila Binti Muhamad Zahibi -- Selangor -- Selangor
25 Chan Sek Neo -- BPFK -- Selangor
26 Azizah Binti Yusof -- Selangor -- Selangor
27 Lee Chen Pau -- N Sembilan -- N Sembilan
28 Lim Kah Hun -- BPFK -- N Sembilan
29 Gunasegaran A/L Maruthamuthoo -- N Sembilan -- N Sembilan
30 Mad Yusof Bin Keling -- Melaka -- Melaka
31 Mohd Said Bin Sulaiman -- Melaka -- Melaka
32 Taib Bin Jalil -- Johor -- Johor
33 Jahimah Binti Tasmin -- Johor -- Johor
34 Md Ishak Bin Ahmad -- Johor -- Johor
35 Jamaludin Bin othman -- Johor -- Johor
36 Fazenon Binti Othman -- Johor -- Johor
37 Sharifah Sidah Binti syed Mohamed -- Johor -- Johor
38 Khor Wooi Keat -- Pahang -- Pahang
39 Hasbullah Bin Hamid @ Ahmad -- Pahang -- Pahang
40 Mohd Yusof Bin Muda -- Terengganu -- Terengganu
41 Rohin Bin Daud -- Terengganu -- Terengganu
42 Hasmah Binti Ngah Ghazali -- Terengganu -- Terengganu
43 Abdullah Bin Wahab -- Terengganu -- Terengganu
44 Che Md. Sauffi Bin Che Muda Abu Bakar -- T'ganu -- Kelantan
45 Ishak Bin Hashim -- Pahang -- Kelantan
46 Wan Ab Hakim Bin Wan Daud -- Terengganu -- Kelantan
47 Hamizi Bin Mohamed Ali -- Pahang -- Kelantan
48 Hamid Bin Majenin -- Sarawak -- Sarawak

 
Masa terus berlalu dan tugasan semakin mencabar.


Ada antara mereka pernah menyumbang sesuatu kepada PPF dan antara mereka adalah PPF yang smart everything tampa perlu menjadi ahli persatuan dan kesatuan. Setiauaha Kehormat PPF dan Setausaha Agong PPF boleh menyemak nombor keahlian mereka dan di bantu oleh wakil negeri. Hasilnya nanti akan tersimpan dalam fail dan akan menjadi sejarah sahaja dan akan di kenanng dalam program hari ini dalam sejarah.
 
Dan sebagai menyahut cabaran, eloklah semua PPF di atas membantu bagi Sijil Pos Basik kedua bagi PPF dan mungkin ianya akan dinamakan Advance Diploma in Pharmacy.


Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia terletak di Petaling Jaya , Selangor. Di sana terletaknya pejabat yang mengawal perkhidmatan farmasi di seluruh negara. Pada masa lalu, tempat tersebut di namakan Makmal Ubat dan Setor ( MUS PJ ) .

Bahagian perkhidmatan Farmasi tersebut di ketuai oleh seorang Pengarah Perkhidmatan Farmasi dan di bantu oleh beberapa pegawai kanan yang lain.

 
Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-

• Pengarah Perkhidmatan Farmasi
• Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
• Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
• Penggunaan Ubat dan IT
• Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
• Pengurusan Kualiti
• Amalan Farmasi Klinikal
• Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
• Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
• Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
• Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
• Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
• Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

Walaupun Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM mempunyai lebih daripada 13 bahagian/ unit / Jabatan, tetapi Kursus Pos Basik tambahan bagi Penolong Pegawai Farmasi masih belum menjadi kenyataan. Didalam maklum balas yang PPF terima sebelum ini, ialah ianya sedang di usahakan. Tetapi pihak PPF masih belum di beritahu tentang kemajuan usaha tersebut dan bilakah ianya akan menjadi kenyataan.

 
Dan PPF perlulah membantu bagi menjayakan Pos Basik yang kedua.


DRAFF

 
PERKARA : KURSUS POST BASIC (ADVANCE DIPLOMA) UNTUK PENOLONG                  
                PEGAWAI FARMASI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
 
TAJUK KURSUS      :               KURSUS ADVANCE DIPLOMA CYTOTOXICOLOGY UNTUK
                                                PENOLONG PEGAWAI FARMASI KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA
 
OBJEKTIF UMUM     :              Untuk mencapai visi KKM dengan mengembeleng teaga kea rah
                                                                Kesihatan yang lebih baik
 
OBJEKTIF KHUSUS:                Meningkatkan kualiti perkhidmatan dengan meningkatkan
                                                                Professional Penolong Pegawai Farmasi dalam memberi perkhidmatan
                                                                kepada organisasi dan masayarakat.
 
 
                                                                Untuk member latihan kemahiran kepada Penolong Pegawai
                                                                Farmasi untuk menjalankan perkhidmatan i/v admixture di premis
                                                                Kesihatan.
 
                                                                Untuk persediaan / keperluan perkhidmatan Cytotoxic Drug untk
                                                                Penolong Pegwai Farmasi dan menjalankan perkhidmatan di
                                                                wad/premis sebagai sebahagian dari tugas teknikal Penolong
                                                                Pegawai Farmasi (core business)
 
 
PENDAHULUAN :
 
CADANGAN MODUL :
TEMPOH KURSUS / LATIHAN :
TEMPAT TINGGAL :
PENGIKTIRAFAN PERKHIDMATAN :
LAMPIRAN-LAMPIRAN :


PPF di KKM ada seramai 3487 orang dan akan terdapat juga 3487 pandangan, saranan,  nukilan, coretan, harapan, wawasan, visi dan misi serta perlulah di maklumi bahawa kebanyakakanya adalah secara senyap sahaja, sebab guna pena ghaib.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat 
Dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
Dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Tamat
 

22 Sept 2013
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 51
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3099

View user profile

Back to top Go down

Re: TPN, TDM & CDR

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum