FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

View previous topic View next topic Go down

penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by akuma on Sat 19 Jul 2008, 7:26 am

skg ni terlalu famous di katakan tentang kolej-kolej swasta yang di siarkan diakhbar ataupn media massa tentang pengambilan pelajar perubatan di kolej2 ini.....seperti MASHA, masterskill dan lain2...apatah lagi skg ni pengambilan pelatih untuk kolej kerajaan n swasta adalah sama iaitu melalui PTPTN iaitu melalui pinjaman....
jd dimana kah sepatutnya pelatih ini ditempatkan setelah habis nanti di hospital kerajaan ke atau di hosp swasta....
pendapat anda bagaimana........?

akuma
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : macam-macam i buat
Gender : Male
Jumlah Post : 19
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2007
Reputation : 0
Points : 3184

Character sheet
Mutiara Kata saya: sudah-sudah lah tuuuu

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by izah84 on Sun 20 Jul 2008, 1:04 pm

emm..rasanya ok je.sbb sy slh seorg dari calon yg tercampak dan menumpang belajar di kolej swasta.tp bila praktikal kami didedahkan kepada hosp kerajaan dan juga hosp swasta.lg pun sillabus pelajaran kan semua under sillabus KKm.cuma student kat kolej swasta ni rasanya tak se stress student kkm.

mmg masa mula2 start keje tu ada masalah skit sbb nak sesuaikan diri ngan persekitaran kerja tp lama2 bleh keje dgn baik..

----Forum Paramedik Malaysia-----




do the best,be the best, bcoz ur the best..

izah84
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : SRN
Gender : Female
Jumlah Post : 172
Umur : 32
Tarikh Register : 19/01/2007
Reputation : 3
Points : 3535

Character sheet
Mutiara Kata saya: ikhlas utk segalanya..

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by AhTuck on Sat 26 Jul 2008, 10:47 am

pendapat aku ,kolej nursing kerajaan x dpt nak tampung keperluan nurses negara ini,rata2 pengeluaran x sampai 2 ribu setahun tu blum Tolak staff yg pencen...join private,join oversea.....Mesia nak cukupkan 120 jururawat dlm masa terdekat.bilangan yg ada skrng x sampai separuh.adanya kolej swasta dpt tingkatkan keperluan tersebut.tp kewujudan pusat perubatan swasta mcm cendawan menjadikn permintaan nurses lebih tinggi.Sampaikan ada student baru sem 3 dah di booked oleh agensi swasta.Individu bebas memilih peluang dan pulangan yg terbaik.Dah tiba masa kerajaan harus pikirkan keperluan jururawat di negara ini dan memikirkan altenatif tingkatkn pengeluaran tanpa menjejaskanm utu serta kualiti jururawat tersebut .Barulah dikatakan Setanding negara2 maju lain... Wink

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 34
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3479

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by syidahef on Tue 30 Dec 2008, 9:35 pm

amboi. ah tuck , ilmu penuh didada untuk di luahkan.. siap dengan fakta haa. betui tu..

pendapatan kitaorg kat KKm nie dah hampir setanding malah mungkin lebih dari agensi swasta. itu belum termasuk kemudahan pinjaman perumahan dan sakit demam yg percuma. kerja kalau stress kat mana2 pun ada terpulang pada penerimaan masing2.

Penempatan - kalau dah KKM taja mestila.. kerja dengan KKM. Tapi ada jugak lepas habis diplome terjun kat swasta kalau dapat offer lebih. Dulu akak dapat offer dari IJN dua kali ganda gaji KKM tapi akak reject sebab rasa seronok kat KKM boleh dapat banyak pengalaman pelbagai bidang dan peluang sambung belajar. Dah 10 tahun nie.. rasa sayang pulak dengan KKM.

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 72
Umur : 40
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3036

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by chumi chugus on Thu 15 Jan 2009, 6:47 am

mmg la kolej swasta tumbuh mcm cendawan..tp cuma ade kuantiti ..kualiti x de........

chumi chugus
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : nursing sister
Gender : Female
Jumlah Post : 10
Umur : 34
Tarikh Register : 02/01/2009
Reputation : 0
Points : 2797

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by AhTuck on Sat 17 Jan 2009, 12:12 pm

ni realiti betul2 sis syidahef..aku setahun jagung pun private sector dok admire..he3.. gaji bleh tahan ada yg 3x gaji skang , tp dgr2 dok sana berbaloi ngan gaji kita dpt,rugi lak kuar goment ...keja goment gaji mmg cukup mkn tp bab benefit...private xleh lawan

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 34
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3479

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by chumi chugus on Sat 17 Jan 2009, 6:07 pm

to ah tuck..

aku rasa baik keje gov jer laa....bg aku gaji yg dtawarkn x sjangka ko dpt skrg...bg kami yg di private nie gaji 8thn kje mcm sn gov baru kuar kolej jer...x byk..benefit pun kureng..aku nasihatkn padam kn niat ke swasta 2...

chumi chugus
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : nursing sister
Gender : Female
Jumlah Post : 10
Umur : 34
Tarikh Register : 02/01/2009
Reputation : 0
Points : 2797

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by AhTuck on Sun 18 Jan 2009, 8:01 pm

dorang mmg cari tmbh2 ada experiens special area..klu IJN kena tukar jawatan la..bukan sn lg,tp duit boleh cari ..life??..keja pagi smpi mlm idup pun x best..hewhew

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 34
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3479

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by chumi chugus on Mon 19 Jan 2009, 11:39 am

tul 2 ah tuck..mmg klu ade post basic course ..smua org ingt private spital akn byr mahal...tp x smua private spital cm 2...baik keje ijn pn ok......bg aku kn...dari keje siang mlm...tp gaji ciput baik balik tdo lg best..kahkahkahkah...

chumi chugus
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : nursing sister
Gender : Female
Jumlah Post : 10
Umur : 34
Tarikh Register : 02/01/2009
Reputation : 0
Points : 2797

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by noni on Thu 29 Jan 2009, 7:37 am

@chumi chugus wrote:to ah tuck..

aku rasa baik keje gov jer laa....bg aku gaji yg dtawarkn x sjangka ko dpt skrg...bg kami yg di private nie gaji 8thn kje mcm sn gov baru kuar kolej jer...x byk..benefit pun kureng..aku nasihatkn padam kn niat ke swasta 2...


Iye ke?Bukan gaji private lg tinggi ke?Ada sorg PPP U32 kpd suami noni,kuar gov terus ke pantai hospital gaji up 7k tp............nak tgk dia ada kt rmh pun susah...Tp masyuk beb....... Smile Kira bila dia ke pantai,dia dah jd mcm perfussionist (pakar lah) kt ctu sbb masa di gov dulu dia di ICU n dah amik postbasic ICN.

noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 36
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3599

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by AhTuck on Tue 10 Feb 2009, 6:09 pm

ada sorang sn baru masuk dept aku,7 taun keja private..aku tanya kenapa minat masuk goment walau starting lebih rendah dr gaji sn br qualified?jawapan senang sebab masa depan,tp memang pressure sebab katanya keja private tak susah mcm skrng...mmmm Rolling Eyes

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 34
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3479

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by sHy on Tue 10 Feb 2009, 6:15 pm

Keje mana-mana pon no hal..janji leh wat keje

sHy
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Admin WAPC
Gender : Male
Jumlah Post : 310
Umur : 33
Tarikh Register : 27/11/2007
Reputation : -2
Points : 3221

Character sheet
Mutiara Kata saya: One Long Journey, Start With One Step..!!!

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by ejak on Thu 19 Apr 2012, 4:26 pm

semua org ipikan kerja nga kerajaan. cer tnye bdk2 stdent swasta... dorg rata2 hbis stdy nk masok kerajaan... sape tanak keje nga kjaan Wink

ad tu bdk swsta. mgaku dia student o/scing kkm.. hhaha! puih~

ejak
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Tentera (Jururawat)
Gender : Male
Jumlah Post : 39
Umur : 30
Tarikh Register : 08/10/2010
Reputation : 9
Points : 2204

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by Sponsored content Today at 4:06 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum