FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by akuma on Sat 19 Jul 2008, 12:26 pm

skg ni terlalu famous di katakan tentang kolej-kolej swasta yang di siarkan diakhbar ataupn media massa tentang pengambilan pelajar perubatan di kolej2 ini.....seperti MASHA, masterskill dan lain2...apatah lagi skg ni pengambilan pelatih untuk kolej kerajaan n swasta adalah sama iaitu melalui PTPTN iaitu melalui pinjaman....
jd dimana kah sepatutnya pelatih ini ditempatkan setelah habis nanti di hospital kerajaan ke atau di hosp swasta....
pendapat anda bagaimana........?

akuma
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : macam-macam i buat
Gender: Male
Jumlah Post: 24
Umur: 33
Tarikh Register: 19/12/2007
Reputation: 0
Points: 2509

Character sheet
Mutiara Kata saya: sudah-sudah lah tuuuu

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by izah84 on Sun 20 Jul 2008, 6:04 pm

emm..rasanya ok je.sbb sy slh seorg dari calon yg tercampak dan menumpang belajar di kolej swasta.tp bila praktikal kami didedahkan kepada hosp kerajaan dan juga hosp swasta.lg pun sillabus pelajaran kan semua under sillabus KKm.cuma student kat kolej swasta ni rasanya tak se stress student kkm.

mmg masa mula2 start keje tu ada masalah skit sbb nak sesuaikan diri ngan persekitaran kerja tp lama2 bleh keje dgn baik..

----Forum Paramedik Malaysia-----




do the best,be the best, bcoz ur the best..

izah84
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : SRN
Gender: Female
Jumlah Post: 175
Umur: 30
Tarikh Register: 19/01/2007
Reputation: 3
Points: 2857

Character sheet
Mutiara Kata saya: ikhlas utk segalanya..

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by AhTuck on Sat 26 Jul 2008, 3:47 pm

pendapat aku ,kolej nursing kerajaan x dpt nak tampung keperluan nurses negara ini,rata2 pengeluaran x sampai 2 ribu setahun tu blum Tolak staff yg pencen...join private,join oversea.....Mesia nak cukupkan 120 jururawat dlm masa terdekat.bilangan yg ada skrng x sampai separuh.adanya kolej swasta dpt tingkatkan keperluan tersebut.tp kewujudan pusat perubatan swasta mcm cendawan menjadikn permintaan nurses lebih tinggi.Sampaikan ada student baru sem 3 dah di booked oleh agensi swasta.Individu bebas memilih peluang dan pulangan yg terbaik.Dah tiba masa kerajaan harus pikirkan keperluan jururawat di negara ini dan memikirkan altenatif tingkatkn pengeluaran tanpa menjejaskanm utu serta kualiti jururawat tersebut .Barulah dikatakan Setanding negara2 maju lain... Wink

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender: Male
Jumlah Post: 247
Umur: 32
Tarikh Register: 29/03/2007
Reputation: 11
Points: 2807

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by syidahef on Wed 31 Dec 2008, 2:35 am

amboi. ah tuck , ilmu penuh didada untuk di luahkan.. siap dengan fakta haa. betui tu..

pendapatan kitaorg kat KKm nie dah hampir setanding malah mungkin lebih dari agensi swasta. itu belum termasuk kemudahan pinjaman perumahan dan sakit demam yg percuma. kerja kalau stress kat mana2 pun ada terpulang pada penerimaan masing2.

Penempatan - kalau dah KKM taja mestila.. kerja dengan KKM. Tapi ada jugak lepas habis diplome terjun kat swasta kalau dapat offer lebih. Dulu akak dapat offer dari IJN dua kali ganda gaji KKM tapi akak reject sebab rasa seronok kat KKM boleh dapat banyak pengalaman pelbagai bidang dan peluang sambung belajar. Dah 10 tahun nie.. rasa sayang pulak dengan KKM.

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender: Female
Jumlah Post: 74
Umur: 38
Tarikh Register: 27/05/2008
Reputation: 0
Points: 2358

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by chumi chugus on Thu 15 Jan 2009, 11:47 am

mmg la kolej swasta tumbuh mcm cendawan..tp cuma ade kuantiti ..kualiti x de........

chumi chugus
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : nursing sister
Gender: Female
Jumlah Post: 10
Umur: 32
Tarikh Register: 02/01/2009
Reputation: 0
Points: 2119

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by AhTuck on Sat 17 Jan 2009, 5:12 pm

ni realiti betul2 sis syidahef..aku setahun jagung pun private sector dok admire..he3.. gaji bleh tahan ada yg 3x gaji skang , tp dgr2 dok sana berbaloi ngan gaji kita dpt,rugi lak kuar goment ...keja goment gaji mmg cukup mkn tp bab benefit...private xleh lawan

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender: Male
Jumlah Post: 247
Umur: 32
Tarikh Register: 29/03/2007
Reputation: 11
Points: 2807

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by chumi chugus on Sat 17 Jan 2009, 11:07 pm

to ah tuck..

aku rasa baik keje gov jer laa....bg aku gaji yg dtawarkn x sjangka ko dpt skrg...bg kami yg di private nie gaji 8thn kje mcm sn gov baru kuar kolej jer...x byk..benefit pun kureng..aku nasihatkn padam kn niat ke swasta 2...

chumi chugus
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : nursing sister
Gender: Female
Jumlah Post: 10
Umur: 32
Tarikh Register: 02/01/2009
Reputation: 0
Points: 2119

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by AhTuck on Mon 19 Jan 2009, 1:01 am

dorang mmg cari tmbh2 ada experiens special area..klu IJN kena tukar jawatan la..bukan sn lg,tp duit boleh cari ..life??..keja pagi smpi mlm idup pun x best..hewhew

AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender: Male
Jumlah Post: 247
Umur: 32
Tarikh Register: 29/03/2007
Reputation: 11
Points: 2807

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: penempatan jururawat swasta di hospital kerajaan.pendapata anda bagaimana

Post by chumi chugus on Mon 19 Jan 2009, 4:39 pm

tul 2 ah tuck..mmg klu ade post basic course ..smua org ingt private spital akn byr mahal...tp x smua private spital cm 2...baik keje ijn pn ok......bg aku kn...dari keje siang mlm...tp gaji ciput baik balik tdo lg best..kahkahkahkah...

chumi chugus
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : nursing sister
Gender: Female
Jumlah Post: 10
Umur: 32
Tarikh Register: 02/01/2009
Reputation: 0
Points: 2119

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum