FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Pengalaman ibu bekerja

View previous topic View next topic Go down

Pengalaman ibu bekerja

Post by Fieza on Wed 30 Jul 2008, 7:29 pm

Pengalaman ibu bekerjaFARAZEHAN bersama si comel, Damiya

Bagi Farazehan Abd. Rahim, 29, hasrat untuk menyusukan bayi secara eksklusif timbul sejak menyedari dirinya hamil kali pertama. Menurutnya, sebagai seorang muslim, dia percaya setiap ciptaan Allah SWT pasti ada keistimewaan yang tersendiri. Justeru, ibu kepada Damiya Hanani, 2, yang bekerja sebagai seorang pensyarah di sebuah kolej swasta di Ipoh, Perak ini juga tidak mahu melepaskan peluang istimewa tersebut.
Pada awalnya, suaminya juga agak ragu-ragu dengan keupayaannya. Pelbagai persoalan timbul seperti cukupkah susu? Bagaimana jika perlu bertugas luar daerah dan pelbagai lagi.
Tetapi setelah mengumpul maklumat yang cukup, suaminya menyokong penuh hasrat murni itu dan juga tidak keberatan membantu apa yang patut seperti persediaan mengepam, menyimpan susu dan sebagainya.
Selain mendapatkan maklumat daripada buku-buku dan majalah, Farazehan turut melayari Internet untuk mendapat lebih maklumat tentang penyusuan eksklusif bagi ibu bekerja.
“Alhamdulillah, saya tidak mengalami masalah seperti susu lambat keluar, bengkak susu dan sebagainya. Cuma ketika kali pertama masuk kerja, saya gagal menyimpan stok secukupnya disebabkan tiada peralatan mengepam yang efektif,” ujarnya.
Ketika itu, Farazehan diperkenalkan dengan seorang kaunselor laktasi dan berjaya mengatasi masalah tersebut.
Mengenai cabaran menyusu bagi ibu berkerja, dia bernasib baik kerana mendapat majikan yang memahami, asalkan ia tidak menjejaskan urusan kerja. Dia menggunakan waktu rehat untuk mengepam susu di surau dan lebih menggembirakan apabila ia dilakukan bersama-sama rakan yang turut menyokong aktiviti ini.
Menyusu badan juga tidak menghalang Farazehan menjalani aktiviti harian seperti mengunjungi tempat-tempat awam.
Jika ke pusat membeli-belah, dia akan mengunjungi bilik bayi atau surau untuk menyusu. Jika tiada, dia akan mencari tempat berlindung yang sesuai. Selain itu, Farazehan juga memakai pakaian sesuai untuk memudahkan penyusuan dilaksanakan.
“Saya teringat semasa anak berusia empat bulan, saya telah menyusukan anak saya sambil berjalan dan sebelah tangan lagi memilih barangan di pusat membeli-belah tanpa ada sesiapa menyedarinya dan hanya kelihatan seperti sedang memangku bayi yang sedang tidur!,” ujarnya.
Baginya asalkan, aurat terpelihara, penyusuan badan sangat menyenangkan kerana tidak perlu membawa kelengkapan menyusu yang banyak seperti menggunakan susu formula.
Farazehan yang kini sedang mengandungkan bayi kedua juga berhasrat untuk terus memberi kebaikan susu ibu kepada anak- anak yang seterusnya. Pengamalan menyusukan Damiya Hanani selama satu tahun tujuh bulan (terpaksa berhenti ketika kandungan mencapai tiga bulan atas masalah kesihatan) membuatkan dia ingin berkongsi kebaikan susu ibu dengan ibu-ibu yang lain.

DICETAK DARI UTUSAN ONLINE
avatar
Fieza
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Mici U29
Gender : Female
Jumlah Post : 1489
Umur : 34
Tarikh Register : 12/10/2006
Reputation : 36
Points : 5542

Character sheet
Mutiara Kata saya: murahkanlah bibir dengan senyuman kerana senyum itu sedekah..

View user profile http://www.facebook.com/nurhafiza.pijajaja

Back to top Go down

Re: Pengalaman ibu bekerja

Post by noni on Thu 31 Jul 2008, 1:52 pm

Erm....dicetak lagi......Boleh tolong ringkaskan tak???? Cool
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4046

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: Pengalaman ibu bekerja

Post by lynie on Fri 01 Aug 2008, 3:36 pm

salamss..sebenarnya selagi kita bersemngat nak menyusukan anak,ditambah pula dengan cara2 bagaimana nak buat stok ebm (express breastmilk ) semasa bekerja insyaAllah bayi kita sentiasa akan dapat khasiat susu ibu..tak kira laa..masa kita bekerja ataupon out station ker..on call ker.. Smile

lynie
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MLT
Gender : Female
Jumlah Post : 42
Umur : 37
Tarikh Register : 03/10/2007
Reputation : 0
Points : 3701

View user profile http://www.charantyastore.com

Back to top Go down

Re: Pengalaman ibu bekerja

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum