FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Page 6 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

View previous topic View next topic Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by sweetcouple on Sat 05 Sep 2009, 2:58 pm

@inamoto_yoi wrote:tak kan sebab benda tu lau shi tak nak ajar saya lagi kot, saya tengok lau shi ada kat forum lain tapi langsung tak genjuk pun forum ni. Benda tu ada sendiri (@#$% =. ) jangan salahkan saya pulak.Terjemahkanlah untuk saya lagi.


saya atau awak ? = wo hai shi ni?

xian zhai lao shi gong zuo le. lao shi mei nian shu le..xian zai lao shi yao kai hua yu ke.. lao shi yao zhao xue sheng.. study

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4079

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by inamoto_yoi on Sun 06 Sep 2009, 2:19 am

tolong terjemahkan apa maksud ini (xian zhai lao shi gong zuo le. lao shi mei nian shu le..xian zai lao shi yao kai hua yu ke.. lao shi yao zhao xue sheng.. ) wo bu zhi dao lao shi jiang shen me ? wo bu chong ming. wo zhi dao yi dien-dien.

awak pergi sekolah naik apa? =
siapa bagitahu awak ? =
awak tak sihat ke ? =
jangan bagi banyak alasan =
awak sangat rajin =
awak dah makan ke belum ? =
jalan kaki =
saya naik kereta =
dia naik motosikal =
buah tangan / cenderahati =
dari =
saya yang bagi =
cenderahati ini dari Dubai =
ini duit arab =
bahasa arab =
basikal =
motosikal saya tak ada minyak =
tunggu saya =
bilik guru=
perpustakaan =
saya di sini =
dia di sana =
tulis =
tulisan cina=
tulisan arab =
tulisan jepun=

inamoto_yoi
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 25
Tarikh Register : 11/07/2009
Reputation : 0
Points : 2753

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by sweetcouple on Sun 06 Sep 2009, 4:13 pm

@inamoto_yoi wrote:tolong terjemahkan apa maksud ini (xian zhai lao shi gong zuo le. lao shi mei nian shu le..xian zai lao shi yao kai hua yu ke.. lao shi yao zhao xue sheng.. ) wo bu zhi dao lao shi jiang shen me ? wo bu chong ming. wo zhi dao yi dien-dien.

awak pergi sekolah naik apa? = ni qu xue xiao zen me yang?
siapa bagitahu awak ? = shui gen ni shuo de?
awak tak sihat ke ? = ni bu shu fu ma?
jangan bagi banyak alasan = bu yao gei hen duo zen ju
awak sangat rajin = ni hen yong gong
awak dah makan ke belum ? = ni chi liao ma?
jalan kaki = zou lu
saya naik kereta = wo zuo che
dia naik motosikal = ta zuo mo tuo che
buah tangan / cenderahati = li wu
dari = chong
saya yang bagi = wo gei de
cenderahati ini dari Dubai = lzhe li wu chong Du Bai
ini duit arab = zhe shi a la bao qian
bahasa arab = a la bao yu
basikal = jiao che
motosikal saya tak ada minyak = wo de mo tuo che mei you le
tunggu saya = deng wo
bilik guru= lao shi jiao fang
perpustakaan = tu shu guan
saya di sini = wo zai zhe li
dia di sana = ta zai na bian
tulis = xie
tulisan cina= hua yu zhi
tulisan arab =a la bao zhi
tulisan jepun= re ben zhi

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4079

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by anip_269 on Sun 06 Sep 2009, 9:03 pm

sweetcouple....bahasa cina ni ada mcm mengeja suku kata tak....kalau takat tau ayat tak best sgt...nak blaja dari mula leh tak....dari asas bahasa cina...

anip_269
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : keja kat langkawi island
Gender : Male
Jumlah Post : 42
Umur : 31
Tarikh Register : 06/07/2009
Reputation : 0
Points : 2753

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by inamoto_yoi on Mon 07 Sep 2009, 2:50 am

bila awak sampai ke sini ? =
bila =
bulan depan =
tahun depan =
(bulan)
januari =
februari =
mac =
april =
mei =
jun =
julai =
ogos =
september =
oktober =
november =
disember =
tangan saya kotor =
saya tertinggal bas =
tertinggal =
awak dapat ke ? =
saya tak dapat =
saya lebih tinggi daripada awak =

inamoto_yoi
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 25
Tarikh Register : 11/07/2009
Reputation : 0
Points : 2753

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by sweetcouple on Mon 07 Sep 2009, 11:28 am

@inamoto_yoi wrote:bila awak sampai ke sini ? =
bila = shen me shi hou
bulan depan = xia ge yue
tahun depan = xia nian
(bulan) ( yue)
januari = yi yue
februari = er yue
mac = san yue
april = si yue
mei = wu yue
jun = liu yue
julai = qi yue
ogos = ba yue
september = jiu yue
oktober = shi yue
november = shi yi yue
disember = shi er yue
tangan saya kotor = wo de shou hen ang zhang
saya tertinggal bas = wo cuo guo ba shi
tertinggal/terlepas= cuo gua
awak dapat ke ? = ni shou dao ma?
saya tak dapat = wo mei you shou dao
saya lebih tinggi daripada awak = wo gao guo ni

sebenarnya bulan dalam mandarin senang nak ingat..sebab ia base on pengiraan..no satu untuk januari..tapi kena letak (YI) satu didepan (YUE)bulan dibelakang.. What a Face

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4079

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by inamoto_yoi on Tue 08 Sep 2009, 1:48 am

tolong terjemahkan apa maksud ini (xian zhai lao shi gong zuo le. lao shi mei nian shu le..xian zai lao shi yao kai hua yu ke.. lao shi yao zhao xue sheng.. ) =

jangan balik =
ambil =
awak ambil pen saya =
bagi balik =
padan muka =
jangan cakap besar =
kunci =
ini =
itu =
ini barang saya =
ini dompet saya =
kelas/bilik darjah/bilik tingkatan =
saya dah kenyang =
tak payah =
merajuk =
saya hadiahkan kepada awak=
hadiah =
bulan lepas =
tahun lepas =

inamoto_yoi
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 25
Tarikh Register : 11/07/2009
Reputation : 0
Points : 2753

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by sweetcouple on Tue 08 Sep 2009, 11:28 am

@anip_269 wrote:sweetcouple....bahasa cina ni ada mcm mengeja suku kata tak....kalau takat tau ayat tak best sgt...nak blaja dari mula leh tak....dari asas bahasa cina...

nanti email saya ye..saya sekarang memang nak cari student tuk kelas mandarin online saya..
mawarmerah09@yahoo.com.

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4079

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by sweetcouple on Tue 08 Sep 2009, 11:33 am

@inamoto_yoi wrote:tolong terjemahkan apa maksud ini (xian zhai lao shi gong zuo le. lao shi mei nian shu le..xian zai lao shi yao kai hua yu ke.. lao shi yao zhao xue sheng.. ) = ( sekarang cikgu dah keje,tak belajar lagi..cikgu nak buka kelas mandarin..cikgu tengah cari student..)

jangan balik = bu yao hui
ambil = na
awak ambil pen saya = ni na wo de bi
bagi balik = huan gei wo
jangan cakap besar = bu yao shuo ta
ini = zhe
itu = na
ini barang saya = zhe shi wo de dong xi
ini dompet saya = zhe shi wo de qian bao
kelas/bilik darjah/bilik tingkatan = ke shi
saya dah kenyang = wo chi bao le
tak payah = bu yong
saya hadiahkan kepada awak= wo song gei ni
hadiah = li wu
bulan lepas = <--- lau shi dah sebut,refresh balik
tahun lepas = <--- lau shi dah sebut,refresh balik

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4079

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by inamoto_yoi on Tue 08 Sep 2009, 12:42 pm

awak sombong=
cuba =
saya cuba =
sombong =
berlagak =
awak berlagak =
pandai =
awak ada nampak pen saya? =
sabar =
saya sabar =
buat =
awak tengah buat apa? =
bila awak sampai ke sini ? =
suara =
suara awak merdu =
suara awak merdu bila menyanyi ? =
hormat =
saya hormat awak =
semasa=
semasa saya mahu datang ke sekolah =
awak boleh buat macam ni ? =
saya terkejut =
jangan terkejut =
hairan =
pelik =
saya hairan tengok awak =

mana ada cikgu bagi.yang cikgu bagi bulan depan dan tahun depan.saya tanya bulan lepas dan tahun lepas.Cuba tengok betul-betul.

inamoto_yoi
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 25
Tarikh Register : 11/07/2009
Reputation : 0
Points : 2753

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by sweetcouple on Tue 08 Sep 2009, 7:50 pm

hehe..ye ke?sory cikgu tak perasan..banyak benor kamu tanya..cikgu tak perasan mane yang penah cikgu ulang...

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4079

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by sweetcouple on Tue 08 Sep 2009, 7:53 pm

may be cikgu tak dapat translate kan lagi pas nih..tapi cikgu akan start wat kelas mandarin cikgu..

kalau ade ape2 email cikgu ye..
mawarmerah09@yahoo.com

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4079

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by aieyda on Wed 09 Sep 2009, 8:23 am

@sweetcouple wrote:may be cikgu tak dapat translate kan lagi pas nih..tapi cikgu akan start wat kelas mandarin cikgu..

kalau ade ape2 email cikgu ye..
mawarmerah09@yahoo.com

baik cikgu...
sweet,pe kata buat blog mcm blog belajar bahasa jawa..


aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5205

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by sweetcouple on Wed 09 Sep 2009, 9:38 am

@aieyda wrote:
@sweetcouple wrote:may be cikgu tak dapat translate kan lagi pas nih..tapi cikgu akan start wat kelas mandarin cikgu..

kalau ade ape2 email cikgu ye..
mawarmerah09@yahoo.com

baik cikgu...
sweet,pe kata buat blog mcm blog belajar bahasa jawa..


hehe..bagus juga tu aieyda..sweet tengah nak create website dan blog sendiri ni..expecially untuk mandarin class.aieyda wat blog blaja bahasa jawa tu ek..nanti sweet jadi follower..

sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 30
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4079

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by aieyda on Wed 09 Sep 2009, 7:05 pm

@sweetcouple wrote:
@aieyda wrote:
@sweetcouple wrote:may be cikgu tak dapat translate kan lagi pas nih..tapi cikgu akan start wat kelas mandarin cikgu..

kalau ade ape2 email cikgu ye..
mawarmerah09@yahoo.com

baik cikgu...
sweet,pe kata buat blog mcm blog belajar bahasa jawa..


hehe..bagus juga tu aieyda..sweet tengah nak create website dan blog sendiri ni..expecially untuk mandarin class.aieyda wat blog blaja bahasa jawa tu ek..nanti sweet jadi follower..

tak la..
ada tgk kat satu forum tu..hehe

aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5205

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by inamoto_yoi on Sat 16 Jan 2010, 7:03 am

Tak best lagi dah kalau sifu dah tak ada kat forum ini lagi.

inamoto_yoi
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pelajar
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 25
Tarikh Register : 11/07/2009
Reputation : 0
Points : 2753

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by hsienhwa on Fri 10 Sep 2010, 9:37 am

saya tahu bahasa Cina
saya boleh cakap,faham dan baca
BM dan BI saya pun sangat bagus

hsienhwa
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : ss
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 20
Tarikh Register : 10/09/2010
Reputation : 0
Points : 2278

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by mysweetlittle'ones on Sat 13 Aug 2011, 4:20 pm

dear student..i am coming back..those student still want to continue mandarin class,PM me ok..

mysweetcouple a.k.a mysweetlittle'ones

mysweetlittle'ones
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 30
Tarikh Register : 13/08/2011
Reputation : 0
Points : 1942

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by nashvr4 on Sat 23 Feb 2013, 6:12 am

salam..sy da mndaftar ke forum ni..sy ingin mncri cikgu yg bole ajar sy bhasa mandrin n kantonis

nashvr4
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : delivery
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 33
Tarikh Register : 23/02/2013
Reputation : 0
Points : 1381

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by Che Yong Liee on Tue 19 Mar 2013, 7:56 am

Saya bosan dengan awak=
jangan tipu saya=
awak dari kelas mana=
dia nmpak lebih baik dari penampilanya=
awak pergi mandi=
jangan kacau saya lagi=
awak pemalas=
awak rajin=
boleh awak tolong saya?=




please help translate this page .... hehehehe

Che Yong Liee
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : PELAJAR
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 19
Tarikh Register : 19/03/2013
Reputation : 0
Points : 1357

View user profile

Back to top Go down

Re: BAHASA CINA:Mari belajar bahasa cina

Post by Sponsored content Today at 9:11 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum