FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Tue 07 Oct 2008, 5:43 pm

sal2
emm sape2 bole bagi pendapat? sy student lanjutan dari pembantu farmasi..sekarang semester akhir untuk ijazah farmasi di universitas gadjah mada indonesia..so nk tanye2 bole x kalau buat PRP kat bahagian penguatkuasaan? act macam kurang berminat la kerja kat hospital..any idea? dulu saya praktikal n kerja kejap kat PPUM..really need some opinion tq

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Tue 07 Oct 2008, 5:48 pm

dulu masa diploma xpenah nk amik tau..so skrang baru nk cari tau hehehe..hope ade yg bisa bantu.. tongue

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by dhiyamirza on Wed 08 Oct 2008, 7:01 am

u tak de bond dengan PPUM ke? kalau tak de pun, compulsory service 3 tahun kan? that means nanti u kene ikut jelah mana jpa atau kkm hantar u.
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3720

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Wed 08 Oct 2008, 7:22 am

oo mean mmg kene antor mane2 gak la eh?
ingatkan bole apply hahaha..emm kene la kot cumpolsory 3 taun tu..mane bole lari hahah

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Wed 08 Oct 2008, 7:27 am

waa ingatkan maleh nk keje kat spital lg hehe..tq

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by dhiyamirza on Wed 08 Oct 2008, 7:35 am

itulah pasal yang saya pelik awak tanya soalan macam tu...lagi satu, awak tak de bond dengan ppum ke? atau dah tamat compulsory service 3 tahun tu u kene balik semula ke ppum? sebab u kan masa diploma tu u dapat tajaan KPM?
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3720

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Wed 08 Oct 2008, 8:56 am

haha tanye mmg sebab xtau la wakaka..emm tp ade membe2 yg posting kat biro..so diorang xyah masuk spital ke? pasal ppum tu mmg pending hehehe..sebab aritu letak jawatan n kene bayar hehe..so ni tgh cari2 la mane yg best..kalau x mmg kene balik ppum la kot haha

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by dhiyamirza on Thu 09 Oct 2008, 2:00 am

oic...masa isi borang penempatan tu nanti u letak la u nak duduk biro. mana tau dapat pulak. masa dah jadik FRP nanti pun kene transfer jugak kalau u dah complete PRP. kawan2 i semua macam tu je.
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3720

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Thu 09 Oct 2008, 2:51 am

oo mean kat biro tu bukan la selamanye eh?
haha ok2 tq..skit sebanyak dpt la gambaran skit..xpe2 yg penting dapatkn dulu ijazah ni hahaha..ade 1 sem lg..tq key..

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by cheloski on Sun 12 Oct 2008, 6:47 pm

perlu maklumat profesion ppf, sila ke http://pharmacytechnologist.blogspot.com
ada ruang chatters, jadi nak tinggal soalan atau komen pun boleh.

cheloski

cheloski
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pen.Pegawai Farmasi U32
Gender : Male
Jumlah Post : 6
Umur : 52
Tarikh Register : 18/11/2007
Reputation : 0
Points : 3566

View user profile http://pharmacytechnologist.blogspot.com

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Mon 13 Oct 2008, 3:36 am

thanks cheloski..err uncle cheloski heheh..i dah masuk..emm cam seronok gak..tq again

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by NustRule on Mon 13 Oct 2008, 12:38 pm

amru...
waaa dh final year...
bagus la ko...
kenal aku x??/
xpe xkanl pun xpe... yg pnting ko bahgia..hahaha
good luck... dr kwn lama mu
avatar
NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender : Male
Jumlah Post : 91
Umur : 38
Tarikh Register : 05/08/2008
Reputation : 0
Points : 3315

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Mon 13 Oct 2008, 6:02 pm

erk siapa kah jejaka misteri si nustrule?
hahaha wei amik ym aku la so pape hal bole ym jek..amru_asyraf
kalau pakai menatang ni lambat la nk borak..

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by princess_pirates on Wed 12 Nov 2008, 6:41 pm

@dhiyamirza wrote:oic...masa isi borang penempatan tu nanti u letak la u nak duduk biro. mana tau dapat pulak. masa dah jadik FRP nanti pun kene transfer jugak kalau u dah complete PRP. kawan2 i semua macam tu je.

ooo..blh minta kat biro terus eh,masa nk jd prp??hmmm...yg aku tau,masa nk jd prp ni,mmg kena mintak kat spital.dah hbs prp br leh minta bhgn penguatkuasaan atau mane2 tpt dia nk gi...

princess_pirates
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : PeNoLoNg PeGaWaI FaRmAsI
Gender : Female
Jumlah Post : 65
Umur : 35
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3377

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by amru_asyraf on Thu 13 Nov 2008, 9:45 am

err tp cam ade 2 member senior terus masuk biro jek?

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3251

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by princess_pirates on Thu 13 Nov 2008, 5:50 pm

ade2...sy yg salah faham :-) biro ngan enforcement,beza kan?terkonpius antara biro ngan enforcement hehehehe

princess_pirates
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : PeNoLoNg PeGaWaI FaRmAsI
Gender : Female
Jumlah Post : 65
Umur : 35
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3377

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by afiq82 on Fri 19 Dec 2008, 10:15 pm

ader yg tros masuk biro utk PRP tapi then dlm setahun tu ader posting hospital jugak selama 8minggu. tp dgr citer dari kwn pharmacist, yg dari biro tu, lepas prp kat biro, diorang susah utk ke spital and akan kekal dlm biro ataupon enforcement negeri.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 3280

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by hius2007 on Thu 25 Dec 2008, 7:21 am

Saya dah lama tak reply topik ni sebab harapkan idea yg lebih bagus dari lain2 PPF. Apa pun saya coretkan di sini sedikit coretan yag bakal membantu tentang tajuk ni.

Jika di semak tugas2 skim Peg, memang tertulis 3 perkara. Pertama bertugas di hospital dan berkaitan dgn pesakit. Kedua bertugas di Biro berkaitan pendaftaran ubat ubatan dan keselamatan pengguna. Dan ketiga bertugas di penguatkuasaan berkaitan dgn pelesanan premis, pendakwaan dan mengawalan ubat2 berekod utk mengelakkan penyalahgunaan. Kalau kastam tu ia berkaitan dgn import dan export ubat-ubatan.

Juga perlu faham Akta Farmasi. Akta Farmasi ( pindaan 2003 ) mewajibkan semua Peg bekerja dgn KKM dan oleh itu, rasanya mu memang tak boleh lari selama 4 tahun tu. Tahun pertama ialah latihan ( PRP ) dahulu housemanship atau Peg Latihan Siswazah. Zaman kami dahulu PRP hanya dapat elaun RM 800 sebulan, tetapi kini PRP akan dapat gaji penuh dan di iktiraf sebagai kakitangan kerajaan. Lagi 3 tahun tu ialah perkhidmatan wajib selama 3 tahun dgn kerajaan ( FRP ).Lepas tu mu pergi le ke mana yg mu suka. Kalau mu tak ikut sistem ni, mu tak boleh berdaftar dgn Malaysian Pharmaceutical Society ( MPS ). Ianya macam MMA bagi Dr.
Memang dasar KKM utk bagi mudah, dimana mu posting, disitu mu akan kerja. Apapun setahun mu kena gi hospital utk lengkapkan jadual PRP mu. Apa pun mu bernasib baik sebab tak ambil Dr. Jika tak alamat selama dua tahun mu kena jadi Pegawai latihan siswazah.

Apapun yg masih saya ingati semasa menyediakan ini ialah ucapan Pengarah Bahagian Saraan Jabatan Perkhidmatan Awam ( JPA ) iaitu PPF tak kan di JUMUDKAN. Sebab tu lah saya boleh tidur lena. hanya PPF yg lain je tak tidur lena sebab takut di jumudkan.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by afiq82 on Fri 26 Dec 2008, 10:57 am

haah, aku rasa pelik kenapa certain ppf takut jumud tugas. actually bidang farmasi nie semakin berkembang, akan bnyk lagik bende2 kemahiran yg akan diperlukan. jadik kerja2 pon semakin berkembang. dulu pharmacist nie tugasnya dikekang oleh doktor2 tp skarang biler perkhidmatan farmasi duduk direct bawah DG Health, pharmacist nie lebih independent, lg bnyk bende baru yg akan diteroka.

jgn risau, berbaik2lah dgn pegawai farmasi di tempat masing2, sbb diorang akan tahu apa kemampuan kita dan masalah kita.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 3280

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by hius2007 on Sat 27 Dec 2008, 6:21 pm

Utk makluman PPF, bidang penguatkuasaan farmasi masih baru lagi sebab tak cukup man power. Apa yg ada sekarang ni ialah satu je Unit Penguatkuasaan Farmasi di setiap negeri. Itulah sebabnya ia tak beberapa popular. Apa pun, jika ke arah negara maju 2020, setiap daerah akan ada Unit Penguatkuasaan Farmasi. Bila di sebut Enforcement, pastinya undang2, mahkamah dan denda jadi tugas seharian. PPF sendiri pun tak begitu berminat dgn unit ni. PPF hanya ada di hos dan kk je.

Jika nak mencapai negara maju, pemikiran kita juga perlu maju. PPF perlu menyokong idea menempatkan PPF di Enforcement. Jika semua pihak dah buat kerja yg patut, pada 2010 nanti akan ada PPF di Enforcement. Ini berlaku kerana kita baru sahaja mengisi Borang Anggaran Belanja Mengurus ( ABM 8 ) bagi perjawatan PPF pada tahun 2010.Kalau PPF tak isinya, alamat 2020 pun PPF tiada di sana.

Juga pada masa ini Peg sedang slow talk dgn Dr sebab nak mohon agar Dispensing Right adalah tugas eklusif bagi Peg. MMA yg kuat membantah pada masa ini kerana mana ada Pharmacy yg di buka 24H sedang klinik Dr 24H macam cendawan. Idea ini pernah di jalankan di negara Korea dan hasilnya semua Dr mogok.

Di Malaysia jika Peg sahaja yg boleh dispen drug, alamat Dr dan PPF memang tak boleh sentuh drug. Mungkin 2020, hal sebegini akan berlaku. Tetapi mantan PM dah beritahu dahulu iaitu kita akan jadi negara maju pada 2020 dalam acuan kita sendiri dan bukannya meniru bulat2 dari barat.

Berbalik ke Unit Penguatkuasaan Farmasi, sepatutnya setiap warga farmasi termasuk Peg dan PPF perlu bersedia utk bertugas di sini. Apa pun setiap insan ada cita2 masing dan jika tidak berminat, tumpukan bidang yg diminati sahaja.

Lagi satu yg ketara dlm penguatkusaan farmasi ni ialah, apabila nak menjalankan sesuatu serbuan, dua negeri perlu bergabong, barulah cukup man power. Apa pun pelesen ni lagi bijak. Contohnya, apabila buat pemeriksaan di pulau pinang, lain2 tokeh premis boleh tidur lena kecuali di PP. Itu cuma contoh sahaja tak semestinya realiti.

Jika Peg terlalu tegas pun, problem jugak sebab tak banyak syarikat gergasi ubat nak buka kilang nya di sini. Maka pengangguran pun berlaku sebab tak ada kerja. Kos ubat import juga tinggi dan RM kerajaan banyak habis utk impot. Itulah sebabnya jika menarik rambut dalam tepung, rambut jgn putus dan tepung jgn berselerak.
Itulah sebabnya ramai Peg diperlukan utk semua problen ni jadi selesai. Jika PPF nak ambil ijazah dan jadi Peg, lagi bagus. by.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by afiq82 on Tue 30 Dec 2008, 11:40 am

owh, pasal dispensing separation tu mmg sesuatu yg tak dapat dielakkan, at least akan berlaku dalam 5 tahun lagi. actually lebih 20thn yg lalu, MMC ader sign MOU dgn MPS and Lembaga Farmasi iaitu mengiktiraf pendispensan ubat sbg tugas eksklusif pharmacist.

jadik, maser tu pharmacist sikit jer, itu yg dr. diberi kuasa oleh undang2 utk dispens ubat and bila tiba masa yg sesuai baru la dispensing separation akan dikuatkuasakan iaitu biler pharmacist dah ramai. so skarang nisbah kedai pharmacy ngan klinik dah cukup especially di bandar2 besar cam penang, KL, selangor even kota bharu.

tak silap aku la, ura2 mengatakan, pilot project utk dispensing separation akan berlaku pada 2010 (paling lewat) utk bandar2 besar cam penang and KL, and beberapa bandar kat selangor.

tp jgn ingat pembantu farmasi tak diperlukan sbb parmacist akan jadik sibuk and perlukan pembantu yg tahu kerja2 teknikal dlm kedai farmasi nie. dan mungkin maser tu kita akan menang dlm perjuangan kita utk mempunyai lembaga sendiri dan berdaftar sbg Registered Pharmacy Technician.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 3280

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by hius2007 on Wed 31 Dec 2008, 5:42 am

Sebenarnya PPF perlu mahir dlm undang undang kefarmasian. Tersebut dalam undang2, semua keadaan tersebut adalah terkecuali di premis Kerajaan. KKM le tu. Jika private, memang kena patuh. Serbab itulah di hos kerajaan, misi pun boleh cucuk diazepam kepada pesakit.

PPF pun boleh tak patuh undang2 di premis KKM sebab, tindakan undang2 tak boleh dikenakan. Ikut sejarah, belum ada PPF kena dakwa di bawah DDA Act 1952.

Tetapi utk selamat KKM buat arahan sendiri cara2 pengendaliannya.
PPF sepatutnya terlibat sama semasa membuat dasar Tugas2 dan Tanggungjawab PPF di KKM. Di tempat lain, eg.USM, UKM, UPM, dll, ana tak tahu sebab tak ada maklumat. Tetapi apabila PPF di KKM bertukar nama, mereka semua ni ikut, je. Tak demokrasi langsung.he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by afiq82 on Fri 02 Jan 2009, 12:49 pm

itu la, pharmacist diorang mmg expert sesangat (sbb diorang amek exam jurisprudence lembaga farmasi) dlm undang2 berkaitan kefarmasian nie.

jadik actually diorang tau bertindak ikut undang2 and kalo tak ikut undang2 pon diorang tau cara nak elak dari dikenakan tindakan undang. actually bidang pharmacy nie adalah bidang paling tinggi kawalan undang2nya, seluruh dunia pon camtu, sbb kalo ape2 terjadi mmg pharmacist yg kena, itu yg diorang sentiasa berhati2 tuh.

mcm kalo ader kes doctor yg jual ubat batuk yg mengandungi kodein secara haram tanpa indikasi yg betul, diorang slalunyer simpan and beli dlm botol2 besar. so senang nak kene cekup and kene tindakan undang2.
tapi kalo pharmacist kat kedai farmasi, diorang akan jual ubat batuk dlm kuantiti yg kecil(kuantiti yg dibenarkan), itu yg slalu tak perasan and kadang2 kad pengenalan pon salin balik dari poison book.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 3280

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by hius2007 on Thu 29 Jan 2009, 10:21 am

Bidang ni adalah baru bagi PPF. Dahulu pada era 90 an, PPF ada ikut team Enforcement buat spot check. Apa yg berlaku pada masa tu ialah, Peg akan panggil PPF setempat utk buat intipan. Sebab semua staff Enforcement yg tak ramai tu, sudah di kenali oleh peniaga. Jika bawa PPF, pasti akan berhasil.

Tetapi pemimpin pada masa itu tak mahu membuat dasar agar PPF bertugas secara tetap di unit tersebut. Kita PPF pada masa ni lah yg menanggung kesannya. Ada sebuah negeri memohon agar PPF di tempatkan di Enforcement, tetapi alasan yg di beri pada masa itu ialah PPF lebih di perlukan di kaunter.

Kini pada 2009, mungkin kita akan mohon semula sebab apa2 yg dirancangkan oleh KKM, semuanya tak menjadi. Contohnya ialah masa menunggu 30 minit. Dah setahun berlalu tetapi masih lagi 2 jam. Peg akan gunakan isu ini dgn menyekat PPF berada di Enforcement. Sebab mereka adalah Pengurusan dan Profesional.
Utk jadi lebih selamat, biar PPF bertugas di mana jua yg di arahkan. Kecuali PPFM/Union begitu kuat mendesak.

Bertugas di Enforcement pun bukanlah syok sangat. Mcm lain2 agensi penguatkuasa juga. Tak kira waktu, dan tak kira masa. Di mana ada premis, di situlah ada kita.

Tugas PPF yg penting kini ialah penyebaran maklumat tentang undang2. Eg beri ceramah di sekolah dll. Contohnya saya ni, jika di beri dadah 1 kg, pun saya tak mahu, sebab saya dah tahu kesan buruknya kepada diri sendiri, keluarga dan negara. Tetapi mat2 dan minah2 tu, ectasy 1mg pun mereka sanggup beli dgn harga RM60.

Jika semua rakyat m'sia faham tentang penyalahgunaan dadah ini, pasti pihak penjual akan mati, sebab tiada orang yg beli. Tak perlulah ada AADK, Pusat Serenti DLL. Kan ke bagus jika m'sia bebas dadah . he he he.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3431

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by afiq82 on Fri 30 Jan 2009, 11:39 am

tgk skarang, bila kita dah tukar nama jawatan jadik pen. pegawai farmasi, kita mesti nak beriya keje kat penguatkuasaan. sebenarnya amatlah rugi tenaga mahir kita dibazirkan untuk pergi masuk penguakuasaan dan mmg lari dari tugas asal kita sebagai pharmacy tecnician/technologist.

jadi, actually, tumpukanlah pada bidang masing2 yg sebenar, tak payahlah berenforcement sgt. mmg kita takkan ke sana.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 19/12/2008
Reputation : 9
Points : 3280

View user profile

Back to top Go down

Re: minta pendapat untuk bidang farmasi bahagian penguatkuasaan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum