FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by masam_manis on Wed 04 Mar 2009, 10:30 am

salam...saye 'orang baru' kt cni..nak bagi opinion sket la pasal topik ni..
pade saye,student kkm better than private student...saye ckp camtu bukan sebab saye pun student kkm,tapi dari pengalaman...student private kurang berdisplin...kalo keje pagi,pukul 7.30 baru sampai wad..student kkm,pkul 6.40 da terpacak ambik report...lagi 1,diaorang ni lack of skill..kdg2 nak kire dos ubat pun x reti..kalo nak assist doc,cam insert PD,CVP,diaoran akan mtak student kkmyang prepare troli..ada gak segelintir private student ni yg under estimate kkm student..xatu la nape diaorang pandang camtu kat kkm student..

masam_manis
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : student
Gender : Female
Jumlah Post : 3
Umur : 29
Tarikh Register : 04/03/2009
Reputation : 0
Points : 2705

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Sat 04 Apr 2009, 10:48 am

@chumi chugus wrote:well...utk yg di kkm aku rasa better try keje kt private...baru tau cm mna...bkn smua dak2 private x leh keje kt kkm n bkn smua yg aku tgk dak kkm yg leh keje kt swasta...aku pernah tgk dak kkm kena kick dari private spital coz disiplin n x reti keje...aku pun pernah marah doc n sn dari gov yg slalu tranfer patient ke private tp pasal patient yg nk tranfer zero..hahahaaaa...well smua nie actually atas diri sdiri ...apasal nk salahkn kolej plk...
aku pernah admit kt gov spital n aku tgk betape teruknyer layanan sn kt patient...maklum aaa diorg x tau sape aku...so bad..
money is a money..service is a service..life is a life...don't mix 2gether.......
klu nk d huraikn byk lg..x bek aaa..sebab kiter budak medik...so..appreciate it...

click on PNC International College of Nursing and Health Sciences (1st private college in malaysia)..college private pertama kt malaysia yg di iktiraf kkm...

lia blajar kat PNC international college but skrang da jadi KPJ international college of nursing and health sciences.....pada lia sama jer...just teory and praktikal yg membezakan KKM stn and Private stn....kami posting kat KPJ hosital,so quality services most important...biasa la,patient bayar lebih...so service pun mesti tip top....
pengalaman jadi student KPJ mengajar lia untuk berdepan dgn orang2 kebanyakan....dato',tan sri,datin,even permaisuri pun came to our hspital....your communication skill must be very good....
masa akak lia admit kat GH,ada la student nurse tu....bukan main lagi ayat dia tegur family member yg lawat time tu...kasar nya....so bad...baru jadi student,da jadi staff,x tau la camna....
apapun....wherever ur studies but u must know ur responsibility...... Basketball

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by zairini8 on Sun 05 Apr 2009, 5:16 pm

PELATIH JURURAWAT KKM vs SWASTA....
Okey gak tajuk ni.
Penilaian saya.....

KKM
1. Pelatih KKM diselia sepanjang masa kecuali masa tidur dan cuti
2. Penyelia biasanya kalau bukan pengajar kat kolej tentunya clinical instructor tetap atau SN kat wad
3. Tempat praktikal biasanya disatu-satu tempat sahaja (tahun 1 ke, tahun 2 ke, tahun 3 ke, semua gi hospital yang sama)
4. Pengajar saya menitikberatkan disiplin dan menghormati staff yang berada di wad. Kalau awak sebagai pelatih hormat dan suka menolong, maka banyaklah ilmu yang anda akan dapat dari jururawat kat wad masa tu.
5. Masa makan atau rehat kami bergilir-gilir. Sometimes 2 atau 3 orang pergi rehat dalam satu masa. Yang lain tingal jaga pesakit.
6. Senior dan junior pelatih bersama-sama belajar dan saling bantu membantu. Kami tak berkelompok.
7. Nak lulus OSCE kena rajin buat kerja kat wad. Procedure jangan katalah. Masa saya dulu, berebut dengan HO. Siapa book dulu, dia dapat. Kekadang tu, HO belajar sama-sama ngan kami. Pengajar pula kalau tak senior SN tentulah MO.

SWASTA
1. Teori mereka ni memang tip top... susah nak challenge beb
2. Tempat latihan mereka ni tak tetap. Tahun yang sama. 10 orang pergi tempat ni. 10 orang lagi pergi tempat tu. 10 orang lagi ntah gi mana ntah.... Bila sessi perbincangan tentang prosedur, mulalah sorang kata aku buat mcm ni yang sorang lagi kata aku buat lain pulak. Alih-alih masa OSCE menggelabah......
3. Clinical instructor mereka ni yang saya dengar kekadang datang ke wad kekadang tak datang. Pengajar ada datang ke ? Tak pernah tengok pulak....
4. Disiplin. Tentulah pengajar mereka menekankan disiplin..... Takkan tak dak kot.
5. Soal approach staf dalam wad memang lemah. Ada yang tamat latihan disatu-satu tempat, langsung tak tahu nama staf yang berkerja dengan mereka.

Tapi yang saya tahu, kalau ada kurang di satu bahagian ni, pasti akan ada lebih di satu bahagian pulak. KKM ke, swasta ke, kita sebagai jururawat yang dah lama berkerja ni tak salah tegur budak-budak tu. Mungkin satu masa nanti, mereka ni akan jadi rakan setugas kita. Silap hari bulan ada yang jadi menantu kita.... Jangan tak tau tu...

zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 39
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Mon 06 Apr 2009, 2:04 am

betui betui betui zairini......nak betul kan sikit kat KPJ hospital,kami sentiasa di selia oleh sister o NI....lecturer akan datang bila running assessment ada....so kami akan di pantau oleh senior staff nurse...
tentang clinical posting,every semester will be change tapi pada kami x jadi masalah....soal approach tu x pasti la,depend on ur self...nak pandai jangan jadi sombong tapi @#$%.... Very Happy

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by rafiquenurse on Mon 06 Apr 2009, 3:56 pm

em...bg saya kkm or private sebenarnya xbnyk beza...kita ada blaja ethical,legal,and therapeuthic communication...terpulang pada individu tu sendiri..klu nurse tu ethical and dia paham legal,mesti dia keja betol2...tp xdapat disangkal dari segi praktikal kkm nursing student lg cekap...maybe sebab diorg ada hospital sendiri dan procedure diorg sume based on kkm...jd boleh just follow tanpa ragu...tp private kebanyakannya tumpang hospital government...diorg blaja praktikal in lab..dan guidelines based on buku2 dari US,australia...so klu korg perasan,lain hospital lain policy...kdg2 susah nak faham...basic bursing same je blaja...tp bila masuk ward, due to time consideration dan nisbah nurse and patient...practice yg dipelajari kena ikut ward...lagipun nak dikira private,diorg bayar untuk belajar,.so sense of responsibilty tu jd kurg la coz dikira buat keja amal...tp kkm dibayar untuk praktikal oleh government...so waktu rehat kena la ada...kkm ada dewan makan,private xder dewan makan...so soal rehat tu rasa macam perlu la jugak coz diorg pon student and kdg2 xsama kesusahan diorg ngn student kkm...soal kebebasan tu sebenarnya atas individu dan undang2 temapt diorg belajar...klu da asrama kkm sebebas private,sy rasa bnyk jugak yg bawak bf or sapae2 masuk..tp yg penting klu da student tu betol2 ikot islam dan sygkan maruah diri,dia xkan buat sume tu...bg saya both type of nursing collegue ada pro and contra...ape yg sy nak ingatkan adalah sebagai nurse kita sebenarnya bnyk deal ngn patient and public...perlu tunjuk contoh yg baik,pk diri sebagai seorg yg professional,jaga nama nursing secara ethical,legal dan juga social...ape yg kita praktik sebenarnya dinilai oleh public..sy sedih tgk kerjaya nursing diperkotak katikkan...jd bahan ejekan,sendaan,dan juga ada yg berbaur lucah...kita sape lagi yg nak jadikan profession nursing ni dipandang positif oleh public...kita kena competent dan beretika..barulah dipandang tinggi..no need to point finger to each other..both private and government have stenght...yg penting kita same2 kongsi ilmu masing2...help each other for the sake of patient yg mungkin satu hari nanti adalah diri sendiri,kawan2,and sedara mara kita...

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Mon 06 Apr 2009, 4:05 pm

tp private kebanyakannya tumpang hospital government...

x juga...lia study under KPJ BHD...KPJ hospital,all branch ada setiap negeri even oversea...college pun doang punya sendri...so kami kat ctu jela..KKM student pun ada hantar kat ctu untuk blajar....apapun i x nafikan keistemewaan GH sepital...

apapun,depend pada misi sejauh mana menjalankan tanggung jawab mereka...

keep in touch...

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by rafiquenurse on Mon 06 Apr 2009, 7:08 pm

hehe...sy rasa kita semua kena ada satu anjakan paradigma la...perubahan sikap...dari staff hinggalah student...staff saya rasa perlu pk time diorg student dulu...jd mungkin diorg faham kot...student pulak,kena la ingat..blaja just for exam?knowledge?job?or life?...nawaitu (niat) tu penting...dalam hadis 40 perkara pertama sebut: sesungguhnya setiap amalan bermula dari niat...senang je hadis ni...tp penghayatan dia terpulang pada rakan2 sy sekalian...baik niat...insyaAllah baik la hasil...klu syg profession kita, kita sebenarnya xperlu salahkan org lain staff,senior,student M.O,H.O, or sape2...start from ourselves 1st...kita semua still in learning process whether staff,or student...kita jgn malukan diri dgn pk sape lg bagus or sape xbagus...yg penting kita kena berusaha jadi bagus...sy rasa beza nursing student kkm and goventment ialah confident kot...sy nampak kkm student are more confident...sy ni half private and half government...jd dapat rasa perasan private...kdg2 bukan xtau buat pon procedure and berdiri atas kaki sendiri...tp disebabkan tumpang hospital org,jd xnak buat pandai...sebab kitorang nak blaja...ada satu case,2 of my junior tegur staff nurse salah dressing...tp sy salahkan junior sebab xhormat staff...satu hospital jd issue..kdg2 kita faham,staff kerja penat,dressing bnyk,patient sgt ramai...xsama ngn private...case kat govt pulak critical coz xramai pesakit kat malaysia mampu pg private..jd diorg buat ikot consideration..bila student blaja,diorg ikot staff mgkn sebab diorg xrasa sense of authority..maklumla pelajar...kang klu salah, diorg gak yg kena...nak bg ubat,boleh je bg sendiri untuk satu ward,.tp sebab kita ada ethical and legal..salah nanti staff,hospital,school of nursing and student tu sendiri akan dipertanggungjawabkan...so kdg2 student swasta yg menumpang ni mungkin confius ngn apa yg theoritically diorg blaja ngn yg practice in the real field..mungkin disitu nampak kekurangan...yg penting tula..student mesti la critical thinking dan jgn jadi macam lembu diikat hidung..selagi procedure tu betul dari segi konsep,ikut...xpasti balik study...da keja jgn ulang kesalahan...bg staff nurse yg sgt baik hati,mgkin kena cuba faham diorg ni sume coz deiorg masih budak dan memerlukan tunjuk ajar dan teguran...tegur je depan2 instead of voicing out opinion di belakang, yg xleh mengubah sikap diorg ni...kita kena ingat,satu teguran sekarang mungkin akan menyelamatkan satu nyawa dikemudian hari..jadi sape yg dapat pahala?staff and student jugak What a Face ..

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Mon 06 Apr 2009, 7:26 pm

penuh phayatan baca info ni.... Cool

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by rafiquenurse on Mon 06 Apr 2009, 7:39 pm

haha...saje tetibe telebih activity dopamine nak berkarya... afro

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Mon 06 Apr 2009, 7:44 pm

ok la tu....akak nak naik pangkat jadi sister la ni yer....best nye....tahniah...

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by rafiquenurse on Mon 06 Apr 2009, 8:46 pm

xdela cik lia...sy ni male nurse la..jgn la ber akak2...segan i..hehe..papepon really hope our profession will be as good as australia or other developed country...sejarah masa lepas telah membawa kesan pada kita dimasa kini..apa salahnya kita cuba mencipta sejarah dihari ini untuk kebaikan generasi akan datang...klu bukan kita siapa lg..jgn menunggu org lain..papepon sy ucapkan go0d luck pada lia,rakan2dan senior2 nursing yg gigih memartabatkan proffession kita..teruskan study...xkisah sijil ke,diploma ke,ijazah ke,master ke,or PhD skalipon,.yang penting kita appreciate knowledge tu dan gunakan untuk kebaikan kita,dan masyarakat.. I love you

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by zairini8 on Tue 07 Apr 2009, 1:28 am

Itulah, bila fikir-fikir semula, kesian bebudak student ni. Saya ingat masa jadi pelatih Kjrr kat Kota Kinabalu dulu, jumpa staff nurse berbagai ragam. Ada yang okey, ada yang kurang, ada yang terlebih sudah...

Apa-apa pun, sebagai staff nurse, amalkanlah suka belajar dari senior dan juga pelatih-pelatih sekarang ni. Banyak idea boleh dapat. Bagi saya, bila ada pelatih dari mana-mana institusi datang buat praktikal kat unit kita, itu merupakan satu bonus. Bonus yang amat besar. Saya sebagai pelatih mempunyai peluang yang banyak untuk belajar dan mempraktikkan apa yang saya pelajari di skill lab masa di kolej. Saya sebagai SN mempunyai peluang untuk belajar menjadi ketua, perundingcara dan juga guru. Kita sama-sama belajarlah.

Bagi saya, setakat pelatih nak tegur SN buat dressing salah, tak jadi hal. Dah kalau betul dia salah, terima je lah. Alasan pesakit ramai, tak cukup staff dah tak boleh diterima pakai. Kita sebagai SN sendiri kena ingat, nawaitu kita berkerja, siapa yang kita rawat, Allah nampak oooooooooooooo.

Lagipun, benda ni semua tengok pada mx unit itu sendiri. Kalau dah okey, teratur dan memenuhi kehendak, staff yang sedikit pun tentu boleh selesaikan tugas pada setiap shif. Ini kalau asyik shif pagi tinggalkan kerja untuk shif petang selesaikan, pas tu shif petang tinggalkan pula kerja untuk shif malam settle kan, macam mana kerja tak melambak.

Kita kena saling berkerja samalah. Barulah ngam.... Kerja berpasukan ni memang sakit hati, tapi seronoknya...... bila mana mengetahui penerimaan orang lain terhadap kita, ikatan silaturrahim yang terjalin, dan ilmu yang kita dapat.

KERJA NURSE NI MEMANG SERONOK....

zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 39
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Tue 07 Apr 2009, 1:55 am

sori la rafiq....baru hari ni ada avatar...senang nk cam....heehhe.....
pendek kata....bekerja atas keikhlasan hatimu,pasti menghasil kan kerja yang terbaik.....

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by rieyna168 on Tue 07 Apr 2009, 7:37 am

Jururawat tu maksudnya merawat, menjaga dan membantu..jgnla berkira sgt bab pangkat, staff mahupun student..tujuan kita semuanya sama.tak yah pikir sgt bila org memandang rendah pada pangkat n jawatan student yg ada.setiap kali gi keja,nawaitu yg penting..buat keja dgn ikhlas,insyaAllah hasilnya juga baik..hati kita pun jadi tenang..gud luck wat semua student2 yg ada..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/

rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 34
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8052

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Tue 07 Apr 2009, 10:24 am

@rieyna168 wrote:Jururawat tu maksudnya merawat, menjaga dan membantu..jgnla berkira sgt bab pangkat, staff mahupun student..tujuan kita semuanya sama.tak yah pikir sgt bila org memandang rendah pada pangkat n jawatan student yg ada.setiap kali gi keja,nawaitu yg penting..buat keja dgn ikhlas,insyaAllah hasilnya juga baik..hati kita pun jadi tenang..gud luck wat semua student2 yg ada..

betui.....betui.....ikhlas tu penting tau.... Smile

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by rafiquenurse on Tue 07 Apr 2009, 12:55 pm

wah..betul2 akak zarini..sumenya mutual relationship...junior belajar dari senior,senior belajar dari junior...klu kita bersikap optimis,kita jugak yg untung..hehe..

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by zairini8 on Tue 07 Apr 2009, 5:52 pm

chumi chugus wrote:aku pernah admit kt gov spital n aku tgk betape teruknyer layanan sn kt patient...maklum aaa diorg x tau sape aku...so bad..


Rasanya tak semua gov hosp macam tu. Sebagai SN, kita kena faham, gov hosp ini adalah pusat rawatan yang mampu dimiliki oleh orang awam. Bukan yang miskin sahaja, ekoran kegawatan ekonomi sekarang, yang berkemampuan juga turun padang mendapatkan rawatan di gov hosp. Tidak hairanlah, jumlah pesakit meningkat dan demand pun semakin tinggi.

Ada juga gov hosp yang memberikan layanan yang baik kan. Kalau tak dak, tak kan ada orang awam yang mengirimkan penghargaan kepada hospital-hospital tertentu.

Macam ni lah dunia. Tak da yang sempurna. Sabar ya

zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 39
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by rieyna168 on Tue 07 Apr 2009, 5:59 pm

nape nak salahkan pangkat seseorg tu bila kita dilayan tak baik..salahkan staf yg bertugas tu.bkn semua nya memberi layanan tak baik.kat hospital,bkn setakat sn je yg bertugas, tp dibantu oleh ppk n jm sekali.even ppk n jm sekalipun,ada jugak yg memberi layanan tak baik.itu dinamakan tiada keikhlasan dlm bekerja.sokong kata kak zairini, takda yang sempurna..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/

rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 34
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8052

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by rafiquenurse on Tue 07 Apr 2009, 8:11 pm

betol2..baik dan xbaik tu sebenrnya subjektif...cube bygkan anda seorg penjual nasik lemak,mula anda bukak kedai, 1 org pelanggan datang..and akan layan :
ye cik,boleh saya tolong..cik nak beli nasik lemak ke?,.kita ada jual nasik lemak ikan bilis,nasik lemak telur,nasik lemak telor setengah masak dan macam2 ade..klu cik nak,saya boleh bungkuskan...cik nak makan atau bungkus?..pastu kita serve dgn penuh layanan istimewa...

2 hari lepas tu..org makin ramai..
saya rasa penjual nasik lemak akan tanya: ye cik nak nasik lemak apa?

3 hari makin ramai...pelanggan pulak yg bgtau : "kak nasik lemak ikan bilis satu.."

4 hari..makin ramai..sampai pelanngan mana satu pon da xtau dan bnyk kesilapan berlaku...

pengajaran dari cerita ini :

1) kdg2 baik dan xbaik adalah apa yg kita dapat bagi pada masa tu
2) sampai satu masa penjual hanya dapat pk bahawa benda yg terbaik dia dapat buat ketika org ramai bukanlah manis mulut,tp nasik lemak dapat disampaikan dgn jaya..maknanya ape yg nurse buat pada certain masa adalah menyampaikan ape yg betul2 perlu pada pesakit time tu
3) mungkin pelanggan akan pk bahawa dia da xnak makan nasik lemak tepi jalan dan just nak pg restoran...bezanya org yg bukak nasik lemak tepi jalan murah..yg jual nasik lemak tu pulak makcik tu je,klu nasib baik anak dia dapat tlg..klu pelanggan tu nak selesa sumenya,pg la restoran yg banyak pekerja,disediakan tempat duduk yg ada air-cond..tp bayar pon kena la setimpal..

pengajaran untuk makcik tu : kena la usaha manage betul2 time org ramai.klu xdpat lagi layanan penuh at least berikan layanan yg plg baik yg boleh..at least senyum dan cakap lemah lembut.. lol!

rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 82
Umur : 30
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Fri 10 Apr 2009, 5:10 am

rumit nya thread ni.... devil

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by zairini8 on Fri 10 Apr 2009, 1:49 pm

tak lah rumit sangat kan.....
Senang je, kalau mereka tak tahu, kita berilah tunjuk ajar.
Kalau mereka tahu, kita lah belajar........
khih...khih...khih....

zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 39
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by kamalia on Fri 10 Apr 2009, 3:20 pm

Laughing

kamalia
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : misi u29
Gender : Female
Jumlah Post : 851
Umur : 31
Tarikh Register : 16/02/2009
Reputation : 7
Points : 3770

Character sheet
Mutiara Kata saya: If u think u are beaten,u are.If u think u dare not,u don't.If u'd like to win but think u can't,its almost certain u won't....

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by zairini8 on Sun 12 Apr 2009, 6:09 am

Semalam tempat keja akak dapat 4 orang staff baru. Semua dari Kedah. Cerita-cerita ngan diorang ni seronok. Banyak informasi baru akak dapat. Nampak sangat akak ni ketinggalan zamannnnnnnn.

Ye lah, tak tahu pun selama ni ada student KKM yang dihantar belajar under private. Akak ingatkan, semua student KKM tu belajar kat kolej KKM. Macam akak kat Sabah dulu, private hantar student dia masuk belajar kat KKM (CON Kota Kinabalu). Contohnya, dari Sabah Medical Centre dan Kementerian Pertahanan.

zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 39
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 2790

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by firib5593 on Mon 13 Apr 2009, 10:20 am

em..OVERLOADED still da issue for nurses in government..so tolong faham la ye..tp itu bukanlah alasan untuk bersikap tidak professional.

firib5593
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : student lg
Gender : Male
Jumlah Post : 95
Umur : 30
Tarikh Register : 02/04/2009
Reputation : 4
Points : 2855

Character sheet
Mutiara Kata saya: Mencari Erti Ikhlas

View user profile http://tintaluhur.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by JGB242 on Fri 01 May 2009, 9:22 pm

KOLEJ KKM VS SWASTA
pendapt aku la same je, sume bgantg pd individu tu nk blajo ke xnk, tp kt swasta kurg motivasi skt kot sbb diorg x dpt elaun mcm KKM (RM600 lbh bnyk tu..) tp kt KKM klu diorg x pass exam kene buang tu yg kene blajo btol2 kot, anyway kt KKM x sume pandai buat keje kat swasta pon x sume x pandai buat keje.. Bg akula, lg bnyk blajo dr pengalamn slps da start keje, sbb keje kt ni perlukn pengalamn n adapting to the situation, xla rigid pd satu2 cara tu, btol x? Critical thinking, ms student x penah terpikir pn cmni, ikot je ape buku ckp hehe..

JGB242
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Jururawat Jantan
Gender : Male
Jumlah Post : 40
Umur : 31
Tarikh Register : 30/04/2009
Reputation : 0
Points : 2703

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelatih jururawat Kolej KKM vs Pelatih jururawat Kolej Swasta

Post by Sponsored content Today at 9:44 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum