FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Merapatkan silatur rahiim sesama kita

View previous topic View next topic Go down

Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by jaya18 on Mon 27 Oct 2008, 1:48 am

sal2
Kepada semua PPF , salam perkenalan........
Mari kita fikir sejenak..........dimana kedudukan kita di unit farmasi........ dibelakang kah?.........didepankah?...........atau sekadar menempell............

jaya18
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pen Pegawai Farmasi
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 60
Tarikh Register : 20/10/2008
Reputation : 0
Points : 3226

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by NustRule on Thu 30 Oct 2008, 11:49 am

maksud jaya apa ye.. jelaskan lg
saya kurang jelas la
avatar
NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender : Male
Jumlah Post : 91
Umur : 38
Tarikh Register : 05/08/2008
Reputation : 0
Points : 3312

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by udin81 on Fri 31 Oct 2008, 4:06 am

sal2 , saya juga ingin tahu apa yg jaya18 nak sampaikan. Cool
avatar
udin81
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : merangkap pegawai ICT PKD
Gender : Male
Jumlah Post : 193
Umur : 36
Tarikh Register : 20/05/2008
Reputation : 0
Points : 3491

Character sheet
Mutiara Kata saya: taatlah kamu kpd allah, rasul & pemimpin yg dilantik dikalangan kamu. jika ada pertikaian dgn pemimpin, kembalilah kpd allah & rasul.

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by amru_asyraf on Fri 31 Oct 2008, 7:04 am

saya fikir yang kita ni semua adalah tapak atau tunjang dalam profesi farmasi..farmasi xakan dapat berdiri tanpa kita..tp kita bisa berdiri sendiri tanpa nama farmasi..

amru_asyraf
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : pegawai farmasi to be..
Gender : Male
Jumlah Post : 49
Umur : 33
Tarikh Register : 29/09/2008
Reputation : 0
Points : 3248

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by eina_ombak on Tue 04 Nov 2008, 5:57 am


itu la..katne kite sbnarnye? Arrow

eina_ombak
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : penolong pegawai farmasi
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 32
Tarikh Register : 04/11/2008
Reputation : 0
Points : 3211

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by NustRule on Tue 04 Nov 2008, 10:57 am

apa yang amru ckp tu btol.. tp ada di kalangan kita yg masih xsedar.. kalo ramai mentaliti yg mcm ni sudah pasti profession kita kepupusan tunjang so bila2 masa akan tumbang
avatar
NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender : Male
Jumlah Post : 91
Umur : 38
Tarikh Register : 05/08/2008
Reputation : 0
Points : 3312

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by tam on Thu 06 Nov 2008, 9:28 am

profesen tumbang xper jgn kita yg tumbang dlm neraka sudahhhh.....
avatar
tam
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : PETUGAS MULTIMEDIA BPFK
Gender : Male
Jumlah Post : 534
Umur : 38
Tarikh Register : 05/12/2006
Reputation : 0
Points : 4396

Character sheet
Mutiara Kata saya: aku telah tiada... aku telah fana diri

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by NustRule on Thu 06 Nov 2008, 10:07 am

yang tu pun btol gak pak tam..
tp lbih afdhal kalo dua2 kita xtumbangkan.. Very Happy
avatar
NustRule
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Pembancuh Ubat Yang Berjaya
Gender : Male
Jumlah Post : 91
Umur : 38
Tarikh Register : 05/08/2008
Reputation : 0
Points : 3312

View user profile http://www.geocities.com/nust_rule_pfp

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by hius2007 on Sun 28 Dec 2008, 9:12 am

Salam buat semua PPF.
Merapatkan silatul rahim ni memang urusan agama. Buat dapat pahala. Tetapi apa yg berlaku kini ialah, semakin kita rapat, semakin kita nak berperang. Dulu kita Pem Far, aman je sebab jauh dgn Peg. Tetapi kini 2008 bila dah jadi PPF dan semakin dekat dgn Peg, berperang pulak nampaknya.Masam muka tu biasalah.

Tu cth je. Jgn marah. Setiap tahun kita ada AGM Union dan setiap dua tahun kita ada AGM PPFM. Tu lah tempat kita merapatkan hubungan sesama kita. Bertanya khabar dan bertanya dah berpunya ke belum, dll. Pada 2009 nanti kita bernasib baik sebab AGM PPFM dan AGM Union akan di adakan. Bermaksud dua kali lah kita bertemu. Sejak jadi PPF ni macam2 ragam PPF yg kita terima, ada yg positif dan ada yg negatif. Tetapi Undang2 negara masih perlu di patuhi. Jika Peg suruh buat kerja apa2 pun, ikut je sebab kita ni kan ke kum sokongan. Lagi satu tugas kita adalah menjalankan tugas2 yg di arahkan oleh Peg Atasan. Betul le tu.

Pada 2007, saya bercadang nak adakan perhimpunan semua bekas2 pelajar kolej PPF di KSKB Sg Buloh. Tapi tak berjaya sebab pihak atasan gunakan taktik break and command. Jika kita berjaya, maksudnya kita akan mengumpulkan bekas pelatih dari PP, MUSPJ dan KSKB.Dan hasil perbincangan pada masa tu kita hantar ke pihak atasan demi kemajuan PPF sendiri. Sebab bila panggil PPF je, yg dah pencen tentu tak kan hadir.

Alternatif yg kita ada ialah pihak KSKB jemput kita ke majlis makan malam yg mereka sendiri anjurkan. RM kita bayar dan kita cuma perlukan tempat je. Senarai nama Kordinator Peringkat Negeri pun dah di edarkan, dan harap semua PPF dapat merapatkan silaturrohim dgn cara mereka sendiri. By by by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3428

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by hius2007 on Fri 13 Mar 2009, 7:40 am

PERKEMBANGAN KKM PADA TAHUN 2009



Farmasi :

Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )

Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )

Pengurusan Ubat & IT ( U52 )

Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )

Pengurusan Kualiti ( U52 )



Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )

Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) – ( U48 )

Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )

Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )

Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )

Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )

Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )

Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )



Itu sahajalah perkembangan BPF KKM



Lain-Lain Paramedik :

Semasa ABM8 2009 di keluarkan, amat jelas di perhatikan KKM telah berkembang maju. Di seretakan di sini di mana jawatan-jawatan baru dan tambahan yang telah di luluskan . Di bahagian tersebut terdapat juga Pakar Pakar KKM :



A KESIHATAN AWAM

Pengurusan Kesihatan Awam Ibu Pejabat / Negeri

- Pembangunan Kesihatan Keluarga

- Pendidikan Kesihatan



B RAWATAN PERUBATAN

- Pengurusan Perubatan Ibu Pejabat / Negeri

- Pengurusan Hospital



C FARMASI DAN BEKALAN

( kosong – tiada bahagian dan unit )



Unit-Unit Rawatan Perubatan:

Rawatan Kecemasan dan Pesakit Luar

Rawatan Am Pesakit Dalam

Perubatan Am

Pembedahan Am

O & G

Pediatrik

Orthopedik

Anastesiologi

ENT

Oftalmologi

Dermatologi

Neurologi

Pembedahan Neuro

Perubatan Transfusi

Perubatan Forensik

Urologi

Pembedahan Plastic

Radioterapi dan Onkologi

Pengimejan Diagnostik

Patologi

Pembedahan Kardiothorasik

Kardiologi

Perubatan Nuklear

Perubatan Respirotori

Psykiatrik dan Kesihatan Mental

Rehabilitasi



Itu sahajalah perkembangan lain lain Paramedik :



Ini juga adalah sejajar dengan tugas-tugas utama PPF :

- Tugasan Penyelengaraan Setor

- Tugasan Pembantu Makmal Kimia Ubat

- Tugasan Penolong Pegawai Farmasi





he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3428

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by nori on Tue 24 Nov 2009, 11:07 am

Mungkin pertengahan Disember, akan ada pertemua PPF, harap boleh jumpa ramai PPF, sebab ada PPF yang masih belum cukup kursus 7 hari setahun. Seminar ini akan dapat membantu kerajaan mencapai sasaran bilangan kursus dalam setahun. Tetapi jika tak join, tak bolehlah nak buat apa. sendiri-sendiri.
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3152

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by ppfkkpa on Wed 04 Aug 2010, 8:39 am

AGM KKPFKMB dah berlalu di Brisdale Hotel, KL, seramai 122 PPF telah hadir, tentu mereka ni dah rapat sebab malam sebelumnya akan majlis makan malam, tetapi di manakah lain-lain PPF berada, tak kan satu M'sia hanya 122 orang je, kita perlu berfikiran positif, iaitu lain-lain PPF missing in action, sebab kena buka farmasi waktu cuti, jadual PF yang buat, jadi PPF kena ikut je, itu pun untuk negara juga, hujung bulan dapat OT banyak, tapi tak ada masa nak spend, jika PPF nak rapat sesama sendiri, marilah kita PPF ramai-ramai sokong ape je yang PPFM/KKPFKMB buat, dengan hadir beramai-
ramai pada setiap program anjuran mereka, baru lah tak putus hubungan sesama PPF,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 2960

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by nori on Sat 05 Mar 2011, 2:41 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 ;

Selamat bertugas kepada semua PPF kerana pada hari ini memang ada PPF yang perlu bertugas di Klinik Satu Malaysia dan Hospital KKM, ini adalah kerana PPF perlu memenuhi permintaan keadaan semasa pesakit yang amat memerlukan bantuan PPF untuk mendapatkan bekalan ubat yang penting. Walaubagaimanapun anjakan paradigma dan perubahan PPF amatlah diperlukan melaui Biro Pendidikan PPF. Mesyuarat terakhir Biro Pendidikan PPF ialah di Hotel Brisdale pada tahun lalu, dan jika di halusi perkembangan Biro Pendidikan PPF, ianya adalah seperti berikut. AGM di Pulau Pinang, ada seminar, AGM di Terengganu, tiada seminar,
AGM di Cameron Highland, ada seminar, AGM di Brisdale Hotel KL, tiada seminar, dan AGM pada 2011 di Melaka, pasti akan ada seminar. Lebih kurang selang setahun, akan ada seminar semasa AGM PPF.

Rancangan Malaysia Kesepuloh (RM10) telah di bentangkan dan dalam masa 5 tahun yang akan datang, Malaysia memerlukan pekerja yang mempunyai kebolehan berfikir taraf tinggi (high order thingking ability) dan juga akan terdapat peningkatan yang signifikan dalam keupayaan modal insan di sektor kesihatan. Nisbah professional penjagaan kesihatan terhadap penduduk akan berubah. Ini termasuklah Pegawai Perubatan, Pegawai Pergigian, Ahli Farmasi, Jururawat dan PPF.

Biro Pendidikan PPF sedang mengatur langkah dalam menjayakan hasrat tersebut dengan cara mengadakan aktiviti setiap bulan bermula Januari 2011. Di samping merancang ke arah kecermerlangan PPF, ianya juga bertujuan bagi memperkukuhkan ppfm / kesatuan, MBJ, MBK, dan meningkat modal insan di kalangan PPF. Segalanya terdapat di dalam Tongkak 12 jpa yang perlu di hayati oleh semua PPF. Apapun hasrat akhirnya ialah menjaga kebajikan PPF seluruh Malaysia.

1. Sudah sampai masanya untuk PPF mengatur langkah untuk melonjak ke satu paradigma baru dalam pembangunan profesion PPF yang kita sayangi. Jika hanya mengharapkan ppfm / kesatuan sahaja yang bertindak tampa penglibatan semua PPF, pasti ianya tidak akan berjaya.

2. Perjuangan oleh organisasi PPF yang mewakili profesion ini perlu berubah. Ianya sudah tidak lagi sesuai untuk zaman sekarang yang penuh dengan teknologi tinggi dan tahap penyampaian kesihatan yang dinamik, sentiasa bergerak pantas dan desakan yang tinggi terhadap kualiti. Kita masih lagi dengan usaha-usaha lama dengan permohonan untuk kelulusan uniform, elaun-elaun, dan mengekori semua apa yang diperolehi oleh lain-lain paramedik KKM.

3. Kita harus bersedia untuk berubah (ready for change). PPF perlu mengwujudkan satu identiti baru yang lebih kukuh dengan menjadikan profesion ini satu aset yang teramat penting kepada perkhidmatan farmasi dan KKM. Jangan sekali-kali hanya mengharapkan nasib dan usaha lain-lain paramedik sahaja. Bagaimana untuk mencapainya, inilah reality nya.

4. Masalah kita yang paling besar ialah sokongan dari BPF KKM sendiri. Sekiranya kita mendapat sokongan, PPF boleh meneruskan satu agenda baru dan 'transform' kepada tahap dan dimensi baru dalam perkhidmatan penjagaan kesihatan farmasi yang menyeluruh ( total pharmaceutical care ) .

5. Untuk setaraf dengan lain-lain paramedik dan mengelakkan dari profesion ini pupus satu hari kelak dengan pembanjiran PF di segenap sudut Kesihatan Awam / Hospital, semua PPF harus bersedia untuk menambah ilmu, terutama dalam aspek farmakologi, klinikal, QAP, inovasi dan libatkan diri juga dalam aktiviti R&D bidang tenaga manusia dan pembangunan , yang mana penglibat PPF dalam bidang ini amat sedikit pada masa ini.

6. Bidang R&D juga akan membolehkan PPF mengujudkan dua jawatan sokongan baru iaitu Pembantu Farmasi U3 (sama taraf seperti PPK U3) yang mana adalah sama dengan negara Ireland yang mempunyai Pharmacy Aides. Tugas mereka adalah seperti PPK dalam unit farmasi tetapi dengan kursus khas berkhaitan ubat yang basik sahaja selama 6 bulan dan Pharmacy Technologist U41 (Teknologis Farmasi) yang berkelulusan Ijazah teknologis Farmasi atau Ijazah Sains Farmaseutikal (sama seperti di USA).

7. Dengan KERTAS CADANGAN yang lengkap, pasti KKM akan meneliti perkara ini. Pasti kewujudan Teknologis Farmasi ini yang memiliki kepakaran teknikal (TPN, CDR, TDM, Logistik
Management) boleh meningkatkan kualiti perkhidmatan Jabatan Farmasi kerana para PF dapat menumpukan perhatian penuh kepada tugas klinikal kepada pesakit dan berganding bahu dengan doktor untuk membantu pesakit-pesakit dalam rawatan harian.

8. Persidangan PPF Perak pada 2008 telah menunjukkan jalan bagaimana nak mencapai hasrat tersebut. Antara tajuk yang di sentuh pada persidangan tersebut ialah Prepairing & Enhanced Quality Service , Pembangunan Kesihatan Primer dan Halatuju PPF, Update Profesion PPF, Occupational Safety in Pharmacy , Teknik Aseptik, Perolehan & Pengurusan Stor, dan Pengujian Produk Farmaseutikal, Pengawalan Ubat Pasaran, ADR & Product Recall.
Di akhir persidangan juga terdapat pembentangan Kertas Kerja oleh PPF atas tajuk Expanded Role PPF dan Extended Role PPF,

9. BPF KKM juga sedang dalam usaha pendaftaran PPF di KKM dan Swasta, iaitu mengikut AKTA FARMASI 2010. Ini adalah bagi memboleh kan PPF mendapat “ Annual Practicing Certificate (APC) “ dan “ Practicing Certificate (PC) “ dan usaha ini disambut baik oleh 23 IPTA / IPTS yang menawarkan program Dip in Pharm di seluruh Malaysia.

10. Aktiviti Biro ini juga akan dapat mengumpulkan semula En.Ariffin Sultan, En.Jong Koi Chong, En.Mohd Sani, Cik Chuan, En.Mohd Raya, En.Muhammad Awang, Tn.Hj.Harun Husin, Puan Faridah Saidi, En.Mohd Nazri Mohd Esa, Tn.Hj.Sulaiman Harun, En.Rohin Daud, Cik Rosefazila Rosli Lee dan En Ganesan, yang mana mereka ini pernah membentangkan Kertas Kerja Halatuju PPF suatu masa dahulu.

11. Antara perkara yang ditimbulkan semasa AGM PPF pada tahun 2010 di Hotel Brisdale KL yang lalu dan ianya akan cuba di selesaikan oleh birp pendidikan PPF:

• Pendaftaran ahli secara on line
• Membuat badge / kad keahlian PPF
• Mencetak buku perlembagaan dalam Bahasa Malaysia
• Meminda buku perlembagaan berkaitan cara pemilihan AJK
• Meminda cara mengira undi bagi menjimatkan masa
• Mesyuarat di hotel yang lebih ceria pada masa akan datang
• Buku mesyuarat perlu mempunyai muka surat yang bercetak
• Tugas penyelian PPF dan format
• Penyediaan bilik kepada PPF gred tertinggi
• Local preseptor
• Extended & expanded role
• Top-up degree Sains Farmaseutical / Teknologi Farmaseutical.
• One off biasiswa ijazah untuk calon pengajar KSKB
• Pengwujudan gelaran jawatan ketua PPF
• Cadangan ’ time base promotion ’ untuk semua PPF
• Cadangan cuti bersalin / cuti sakit untuk anak ke 6 dan seterusnya
• Penyatuan PPF dalam satu pertubuhan
• Mengembalikan kegemilangan perjuangan pertubuhan
• Elaun Kritikal BIPK PPF
• Menjana pendapatan sendiri seperti memiliki bangunan sendiri
• Mengadakan mesyuarat PPF peringkat negeri
• Mengwujudkan laman web PPF
• Memberi cenderahati kepada setiap ahli yang hadir AGM

12. Dan satu tugas utama yang tidak mampu dijalankan oleh biro pendidikan dan ianya perlu dilakukan oleh Setiausaha Kehormat ppfm dan Setiausaha Agong kesatuan, iaitu :

• Melantik Setiausaha Kerja / Setiausaha Eksekutif

13. Juga sebagai membantu semua PPF bergerak aktif, disertakan di sini senarai e mel PPF, dan ianya bertujuan bagi memecahkan sempadan perhubungan sesama PPF. Ianya mudah, pantas, dan tampa batasan masa.

bakeri_songep@yahoo.com.my , hrunhusin@hotmail.com , cheloski7@gmail.com , pfganesh@gmail.com, melinarose38@yahoo.com , aep66@yahoo.com.my , pensukkpfkmb@yahoo.com, wengyou64@yahoo.com ,
luqmana74@yahoo.com , mohdzamani32@yahoo.com.my , naz_32@hotmail.com ,
ruzamaahmad@yahoo.com.my , lovelynn_85@yahoo.com , pfganesh@gmail.com ,
wedipf30@yahoo.com , munira_07@yahoo.com.my , admin@kppfsm.com,
noriyahhjabdullah@yahoo.com.my , mohdmanap@yahoo.com.my , dy_54@yahoo.com ,
usalamah45@yahoo.com.my , hjkhalid42@yahoo.com.my , arinor14@hotmail.com ,
sofiah.salleh@yahoo.com.my,zainal_farmasi@yahoo.com.my, are_nie81@yahoo.com ,
kesatuan_kpfkmb@yahoo.com , admin@ppfm.com ,arahmat@ppg.gov.moh.my ,
kamaruddin@kist.edu.my , , anharsharifudin@yahoo.com , harchiee188@yahoo.com ,
zalle04@yahoo.com , atie7417@hotmail.com , mior.zamri@gmail.com ,
dwps67@hotmail.com ,mohd.suwarno58@yahoo.com , manan@kck.usm.my ,
zamriariffin@ymail.com , chella183@yahoo.com ,medula_oblagata@yahoo.com ,
mohdyusof_m@yahoo.com , kamalaiji@yahoo.com , kamarudin.mz@klt.gov.my
,khalidubat@yahoo.com , abram47@streamyx.com , mohamad_awang@yahoo.com,
ijan689@yahoo.com ,cheloski7@gmail.com ,
lyana6527@yahoo.com.my , ngbw_070607@yahoo.com , peace4ever@gmail.com ,
hsc75031@yahoo.com.uk ,indrahamid@yahoo.com , sudahbagus@yahoo.com ,
hedzma@yahoo.com , bakeri_songep@yahoo.com.my ,yongcecilia@yahoo.com ,
norzuzawani_z@moh.gov.my , laymanpf@yahoo.com , rosefazila@yahoo.com ,
rohanam@selayanghospital.gov.my , hrunhusin@hotmail.com , alimceed@gmail.com ,
rosli_napiah@moh.gov.my ,miss_ginseng@yahoo.com.sg , melinarose_38@yahoo.com ,
rdrohi@yahoo.com , lovelynn_85@yahoo.com ,chjong@hotmail.com ,
jajamrssahab@yahoo.com , mohdnor@selayanghospital.gov.com , yusnga@hotmail.com ,
mazfina@yahoo.com , nabawan@hotmail.com , mazfina@gmail.com ,
mohdrashid@sbh.moh.gov.my , mazfina@gmail.com,syamimi_emelda@yahoo.com amiera_diela@yahoo.com , sasukezie@yahoo.com , maisom@klt.moh.gov.my ,
faridahsaidi@hkl.moh.gov.my , salbiahmohdsalleh@yahoo.com , ppfkkpa@yahoo.com
ieta_norazri87@yahoo.com ,zamriariffin@ymail.com , zhuloongza@yahoo.co.nz,
rohindaud@yahoo.com , gunasbn@yahoo.com , jhry53@yahoo.com , kungah54@yahoo.com , mohdzaki75@yahoo.com ,naz_u32@hotmail.com , pkdag@mlk.moh.gov.my ,
sharifahroshadah@yahoo.com , nozrin@moh.gov.my,samsuddin10@phg.moh.gov.my ,
shafiatul@phg.moh.gov.my , shefa@phg.moh.gov.my , ssabudin@yahoo.com ,
suhaimi10@phg.moh.gov.my , surina10@phg.moh.gov.my , zmzail@yahoo.com ,
milkybueno_2628@yahoo.com.my, nisapek_5@yahoo.com , wyte_usagi@yahoo.com , nescafekickstart@yahoo.com ,
maznah_id@yahoo.com.my , qyunos@hotmail.com , noormahdarus@gmail.com ,
syehass@yahoo.com.sg ,saripahsaad@kdh.moh.gov.my , arszii@yahoo.com ,
whitecoffe91@yahoo.com ,shahrunnisak_abdulkarim@yahoo.com.my ,
harniza_haris@yahoo.com ,yannaharis@yahoo.com , nizyani@hotmail.com ,
salhani@yahoo.com , hanishahjan@gmail.com , inakamariah@yahoo.com ,
noorizzatiharis@yahoo.com ,

wedi.917@gmail.com, hasbullah01@yahoo.com, xzah_70@yahoo.com,
-shaary@wildlife.gov.my, jhayatijuelni@yahoo.com, khatadiabo@gmail.com, - zalle64@gmail.com, mus1976@yahoo.com,
ainin_231@yahoo.com

14. Juga disertakan senarai no tel hp PPF bagi menyampaikan apa-apa maklumat terkini dan perkembangan semasa PPF melalui sms.

0124052808, 0139327969, 0123778679, 0132167350, 0175126251, 0137159183, 0124398109, 0165401547, 0193468443, 0195195227, 0193134661, 0124579673, 0123468272, 0123232098, 0194577588, 0175269967, 0125172500, 0137159173, 0195417157, 0126129499, 0136308499, 0124878234, 0123042545, 0193010547, 0195591407, 0194136149, 0125922849, 0129201004, 0133053554, 0125384926, 0175968926, 0175216164, 0123365086, 0134680091, 0194438424, 0134583249, 0174158646, 0193962626, 0137785394, 0125286020, 0199339760, 0135300377, 0195935646, 0125872517, 0194119823, 0175004007, 0134880155, 0175823426, 0166772600, 0125040427, 0174612385, 0195179112, 0134529434, 0196443329, 0125757897, 0175198170, 0139408456, 0199844064, 0179671240, ( 59 PPF )

15. Persidangan PPF telah berlangsung di Perak dan Kelantan, dan banyak perkara telah di bincangkan, disamping melantik wakil PPF yang akan mewakili PTJ masing-masing. Biro pendidikan juga telah di beri peluang bagi melantik AJK CPD PPF peringkat negeri dan peringkat PTJ masing-masing. Dan salah satu aktiviti AJK ini alah menganjurkan kursus / seminar / cme / cpe /l awatan sambil belajar dll, yang akan menyumbang mata cpd kepada PPF melalui mycpd,moh.gov.my. Ini adalah kerana jika program tersebut di anjurkan oleh PPF sendiri, maka kosnya adalah rendah jika di bandingkan jika PPF menghadiri program yang di anjurkan oleh badan lain.

16. Segala maklumat dan maklum balas mengenai biro pendidikan PPF, ianya bolehlah di salurkan ke wengyou64@yahoo.com , untuk di dokumenkan dan di panjangkan ke pengetahuan semua PPF yang berkenaan dan berkaitan, kerana pada 2011 biro pendidikan telah mengatur strategi, buat apa yang di dokumenkan dan dokumenkan apa yang telah di buat dan perkara ini telah di bincangkan sejak 4 November 2010.


Segala cadangan, pandangan dan pemerhatian di atas, adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat nya dari sudut perspektif yang sama agar ianya akan memberikan gambaran yang sama dan tidak tersasar, kerana sedikit perbezaan pendapat akan memberikan najitah yang berbeza.


Tamat : 5 Mac 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3152

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by nori on Mon 23 Sep 2013, 5:08 pm

Ass’kum dan Salam Satu Malaysia
 
Selamat bertugas kepada semua PPF
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat 
dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Merapatkan tali persaudaraan dan tali silatulrohim antara PPF adalah satu usaha murni, sebab selepas ini akan terdapat  PPF yang akan bertunang, naik pelamin, menyambut kelahiran bayi, anak-anak bersunat, anak-anak bertunang, PPF akan menyambut menantu dll. Jika tali tersebut kukuh, maka bilangan PPF pun sudah memenuhi dua khemah jemputan. AGM pun boleh bertemu.
 
Aktiviti Persidangan PPF Peringkat  Kebangsaan Di Terenganu adalah meneruskan apa yang telah dilakukan sebelum itu. Biro social PPF juga akan berusaha mengumpulkan semua pesara dan bakal pesara PPF di Teraengganu  nanti. Sijil Penghargaan akan diberikan dan diharap semua PPF yang telah bersara dan akan bersara sehingga 31 Dis 2013 ini, boleh hadir di Terengganu nanti. Jumpa di sana. Sebelum dapat sijil tu, kenalah berbicara sedikit buat renungan PPF yang baru sebab lepas ni susah nak jumpa.
 
Antara PPF yang telah Berjaya menempatkan diri sebaris dengan BPF KKM dan mereka juga akan menjadi peneraju  utama PPFM, mereka adalah :
 
Ydp- Pn Samidah Rahmat, Hospital Sultanah Bahiyah , Alor Setar, Kedah.
Nydp- En Rahmat Amin, Hospital Tuanku Fauziah, Kangar, Perlis.
Su- Tn Hj Abdul Manan Kechik, Kolej KIST, Bachok, Kelantan
Psu- En Asrul Effendi, Pusat Perubatan UKM, Cheras, Kuala Lumpur.
Bendhari- Tn Hj Sulaiman , Wakaf Che Yeh, Kelantan.


Lima Orang  Ahli Majlis :
Suhaimi Esa, HUSM, Kubang Kerian, Kelantan.
Siti Hanisah Md Said, Hospital Pakar Johor, KPJ Johor Bahru, Johor.
Nordiana Tajudin, Hospital Kuala Kubu Bahru, Selangor.
Mohd Razan Pardi, Klinik Kesihatan Yong Peng, Batu Pahat, Johor.
Hjh Kamsiah Brahim, Pusat Jantung, Kota Samarahan, Kuching, Sarawak.
 
( 10 Ahli Majlis PPFM Sessi 2013 / 2015 )
 
Terdapat juga seramai 10 orang PPF yang memegang jawatan Exco kesatuan dan nama-nama mereka akan di perkenalkan di Terengganu nanti.
 
PPFM dan kesatuan memang sentiasa bertungkus lumus dan bekerja keras sepannjang masa.
 
 
Antara aktiviti semua PPF tahun 2013 ialah :
 
Mesyuarat Teknikal PPF
Ahli JK Teknikal PPF
Penubuhan Konfederasi Sains Kesihatan Bersekutu Malaysia
Ahli JK Khas Latihan (Bidang PPF)
Majlis Dialog  Bersama Dato KSU KKM
MBJ Peringkat PTJ, 
MBJ Peringkat JKN
Mesyuarat PPF bersama TPKN (Farmasi )
Mesyuarat Exco Kesatuan PPF

Mesyuarat Ahli Majlis Persatuan PPF


PPF boleh mulakan dengan  mencapai sesuatu mulai bulan September 2013 dan berakhir pada bulan November 2013.
Pada sessi kali ini segalanya perlulah teratur dan tersusun.
 
13 dan 14 September adalah AGM PPFM dan tahniah kepada yang berjaya dan tunggulah tugasan yang menanti.
27 dan 28 September 2013 adalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat PTJ iaitu Hospital dan Pejabat Kesihatan Daerah.
11 dan 12 Oktober 2013 adaalah Mesyuarat MBJ PPF Peringkat Negeri JKN.
25 dan 26 Oktober 2013 AGM Kesatuan PPF di Terengganu. Segalanya akan di bentangkan di sana.
 
Dan semua mesyuarat di atas perlulah di rekodkan dan di minitkan serta perlu dibawa pada mesyuarat PPF pada bulan Septemban ni di Terengganu.
 
KKM telah membahagikan PPF kepada 3 kumpulan iaitu PPF Hospital, PPF K esihatan Awam dan PPF Biro.
Manakala PPF sendiri telah terbahagi kepada beberapa kumpulan iaitu, PPF U29, PPF U32, PPF U36, PPF U38 dan PPF U40.
Terdapat juga usaha bagi memasukan PPF kedalam Skim Bersepadu dan hanya ada U29, U32 dan U36.
Terdapat juga usaha bagi merangka skim PPF setaraf dengan Penolong Jurutera iaitu U29, U36 dan U38.
Semuanya adalah bergantung kepada kertas kerja yang lengkap dan tuntutan yang munasabah serta jawapannya ialah semasa pembentangan budget 2014 oleh YAB PM nanti. Sama-samalah kita nantikan.
 
Bahagian Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia terletak di Petaling Jaya , Selangor. Di sana terletaknya pejabat yang mengawal perkhidmatan farmasi di seluruh negara. Pada masa lalu, tempat tersebut di namakan Makmal Ubat dan Setor ( MUS PJ ) .

Bahagian perkhidmatan Farmasi tersebut di ketuai oleh seorang Pengarah Perkhidmatan Farmasi dan di bantu oleh beberapa pegawai kanan yang lain.

Bahagian-Bahagian dan Unit-Unit tersebut adalah seperti berikut :-

• Pengarah Perkhidmatan Farmasi
• Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )
• Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )
• Penggunaan Ubat dan IT
• Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia
• Pengurusan Kualiti
• Amalan Farmasi Klinikal
• Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )
• Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat
• Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit
• Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )
• Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa
• Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

Walaupun Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM mempunyai lebih daripada 13 bahagian/ unit / Jabatan, tetapi Kursus Pos Basik kedua  bagi Penolong Pegawai Farmasi masih belum menjadi kenyataan. Didalam maklum balas yang PPF terima sebelum ini, ialah ianya sedang di usahakan. Tetapi pihak PPF masih belum di beritahu tentang kemajuan usaha tersebut dan bilakah ianya akan menjadi kenyataan.

 
Memandang National Blue Oceon Strategy (NBOS) Strategi Lautan Biru PPF dan PF KKM, akan direalisasi kan,  tampa melibatkan monopulasi, kreativit dan inovasi di pertingkatkan, maka wajarlah semua unit / bahagian / jabatan BPF KKM tersebut juga di wakili oleh PPF. Dan tugasan ini perlulah di inovasikan oleh PPF yang baru sahaja menerima kenaikan pangkat . Lain-lain PPF boleh membantu, jika perlu dan apabila di perlukan.
 
Tahniah kepada PPF yang diluluskan pemangkuan Gred U32 ke U36 berkuatkuasa pada 27 Disember 2011 dan disertakan tugasan anda-anda sekelian.
 
• Pengarah Perkhidmatan Farmasi
Mahadzir Bin Saad -- Kedah -- Kedah
Sharifah Binti Othman -- Kedah -- Kedah

 Nornizan Binti Ariffin -- Kedah -- Kedah
 Mohd Yusof Bin Muda -- Terengganu -- Terengganu

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



• Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Amalan dan Pentadbiran Farmasi )

Goay Yang kheng -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Olivia Margaret capel -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Kok Chun Lee -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang

 Hasmah Binti Ngah Ghazali -- Terengganu – Terengganu
 PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


• Ketua Penolong Pengarah Kanan ( Pengurusan Ubat dan Praktis )

 Lim Siew Lan -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
Mohd Fauzi Bin Saad -- Pulau Pinang -- Pulau Pinang
 Selva Rajoo A/L Darmalingam -- Perak -- Perak

 Abdullah Bin Wahab -- Terengganu – Terengganu
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


• Penggunaan Ubat dan IT

 Abdul rahim Bin Abdul Razak -- Perak -- Perak
 Zulkifli Bin Omar -- Perlis -- Perak
 Marley A/P Ah Win -- Perak -- Perak

 Che Md. Sauffi Bin Che Muda Abu Bakar -- T'ganu -- Kelantan
 Ishak Bin Hashim -- Pahang – Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



• Pembangunan Organisasi dan Sumber Manusia

 Ayoob Bin Ali -- Perak -- Perak
 Ganesan A/L Narayanan -- Perak -- Perak
 Rusmiza Binti Md. Bashah -- Kedah – Perak

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



• Pengurusan Kualiti

 Zainab Binti Muhamad -- HKL -- HKL
Tamilchelvan A/L Dharmalingam -- HKL -- HKL
 Kamalruzaman Bin Yusof -- IPKKM – JKWPKL

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan
 

• Amalan Farmasi Klinikal

 Lee Sau Foong -- HKL -- JKWPKL
 Mohamad Harian Bin Ahmad -- IPKKM -- JKWPKL
 Mior Zamri Bin Mior Ahmad -- BPFK -- Selangor

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan




• Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )

 A. Ghani Bin Yusof -- BPFK -- Selangor
 Siti Nahdzah Binti Hj. Yaacob -- Selangor -- Selangor
 Zaila Binti Muhamad Zahibi -- Selangor – Selangor

 Hamid Bin Majenin -- Sarawak -- Sarawak
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


 

• Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat

 Chan Sek Neo -- BPFK -- Selangor
 Azizah Binti Yusof -- Selangor -- Selangor
 Lee Chen Pau -- N Sembilan -- N Sembilan

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



• Maklumat Ubat dan Pendidikan Pesakit

 Lim Kah Hun -- BPFK -- N Sembilan
 Gunasegaran A/L Maruthamuthoo -- N Sembilan -- N Sembilan
 Mad Yusof Bin Keling -- Melaka -- Melaka

 Hamizi Bin Mohamed Ali -- Pahang -- Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan



• Pengurusan Latihan dan CPD ( Contonious Profesional Development )

 Mohd Said Bin Sulaiman -- Melaka -- Melaka
 Taib Bin Jalil -- Johor -- Johor
 Jahimah Binti Tasmin -- Johor -- Johor

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan


• Pembangunan Inter Agensi dan Antarabangsa

 Md Ishak Bin Ahmad -- Johor -- Johor
 Jamaludin Bin othman -- Johor -- Johor
 Fazenon Binti Othman -- Johor – Johor

 Wan Ab Hakim Bin Wan Daud -- Terengganu -- Kelantan
PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan




• Penyelidikan Pembangunan dan Perkembangan Teknologi

 Sharifah Sidah Binti syed Mohamed -- Johor -- Johor
 Khor Wooi Keat -- Pahang -- Pahang
 Hasbullah Bin Hamid @ Ahmad -- Pahang -- Pahang

PPF U40 : masih belum ada pencalonan
PF U38 : masih belum ada pencalonan
PPF U32 : masih belum ada pencalonan

Perkhidmatan farmasi di Negara ini di dokong oleh PF dan di kawal serta di selia oleh Akta Farmasi. Jika PPF ingin memohon elaun kritikal, sila pastikan perkara tersebut mendapat sokongan PF kerana apabila di sebut perkataan  farmasi, pastinya PF akan terlibat.

PPF di KKM ada seramai 3487 orang dan akan terdapat juga 3487 pandangan, saranan,  nukilan, coretan, harapan, wawasan, visi dan misi serta perlulah di maklumi bahawa kebanyakakanya adalah secara senyap sahaja, sebab guna pena ghaib.

 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat 
Dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat 
Dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 

 
Tamat
 
22 Sept 2013

 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3152

View user profile

Back to top Go down

Re: Merapatkan silatur rahiim sesama kita

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum