FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

ubat resdung

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

ubat resdung

Post by rahitse on Fri 05 Dec 2008, 7:36 pm

kenapa ubat resdung susah nak dapat kat farmasi hospital....kategori list A. kalau kat kedai ubat tradisional belambak boleh beli apa beza keduanya....?? staff sendiri pun susah nak dapat
avatar
rahitse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : radiografer
Gender : Male
Jumlah Post : 61
Umur : 41
Tarikh Register : 02/01/2008
Reputation : 0
Points : 3526

Character sheet
Mutiara Kata saya: berkhidmat untuk negara...Radiografi untuk semua..

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by dhiyamirza on Fri 09 Jan 2009, 7:39 pm

kalau ubat yang berlambak tuh boleh dibeli kenape nak susahkan diri nak mendapatkan ubat yang susah nak dapat di farmasi hospital tuh? memang lah ubat kategori list A susah nak dapat. jangan kan anda, yang keje farmasi sendirik pon susah nak dapat.

jadi, kalau betul katkedai tradisional tuh berlambak, saya nasihatkan saudara pergilah ke sana membelinya dari menyakitkan hati sendiri cuba mendapatkan yang susah tu...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3719

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by rahitse on Thu 19 Feb 2009, 8:47 pm

@dhiyamirza wrote:kalau ubat yang berlambak tuh boleh dibeli kenape nak susahkan diri nak mendapatkan ubat yang susah nak dapat di farmasi hospital tuh? memang lah ubat kategori list A susah nak dapat. jangan kan anda, yang keje farmasi sendirik pon susah nak dapat.

jadi, kalau betul katkedai tradisional tuh berlambak, saya nasihatkan saudara pergilah ke sana membelinya dari menyakitkan hati sendiri cuba mendapatkan yang susah tu...


PANDAI SANGAT LA KO............
avatar
rahitse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : radiografer
Gender : Male
Jumlah Post : 61
Umur : 41
Tarikh Register : 02/01/2008
Reputation : 0
Points : 3526

Character sheet
Mutiara Kata saya: berkhidmat untuk negara...Radiografi untuk semua..

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by Norhaslina on Fri 27 Feb 2009, 11:48 am

sy de resdung..rs2nye hehe...takut gak sbb dh blaja komplikasi penyakit nih...kalau wat rawatan tradisional yg ada asap tuh ok tak? ke dragui kesan jgka pjg? igt nk amik antibiotik je.
avatar
Norhaslina
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : MAKNA pertner, Puteri UMNO, Penulis sambilan, Fulltime Blogger
Gender : Female
Jumlah Post : 29
Umur : 29
Tarikh Register : 14/04/2008
Reputation : 6
Points : 3430

Character sheet
Mutiara Kata saya: bangkit dr lena yg pjg, sdar dr kesilapan lalu!

View user profile http://www.facebook.com/leenfaizal

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by dhiyamirza on Fri 06 Mar 2009, 7:04 am

@rahitse wrote:
@dhiyamirza wrote:kalau ubat yang berlambak tuh boleh dibeli kenape nak susahkan diri nak mendapatkan ubat yang susah nak dapat di farmasi hospital tuh? memang lah ubat kategori list A susah nak dapat. jangan kan anda, yang keje farmasi sendirik pon susah nak dapat.

jadi, kalau betul katkedai tradisional tuh berlambak, saya nasihatkan saudara pergilah ke sana membelinya dari menyakitkan hati sendiri cuba mendapatkan yang susah tu...


PANDAI SANGAT LA KO............

kenyataan memang pahit nak diterima...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 34
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3719

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by EWAN on Fri 10 Apr 2009, 5:38 am

@Norhaslina wrote:sy de resdung..rs2nye hehe...takut gak sbb dh blaja komplikasi penyakit nih...kalau wat rawatan tradisional yg ada asap tuh ok tak? ke dragui kesan jgka pjg? igt nk amik antibiotik je.

ikut jenis muka.. kalo sesuai dengan asap teruskan tapi kalo tak sesuai tak payah...
sy pon ade resdung ubat nyer.... sy ambl kertas pastu ratakan lilin pada kertas tuh depan belakang, pastuh gulung kertas tuh, kemudian pesakit baring, letak ketas yg digulung tadi di dahi ataw tempat2 yg disyaki ader ulat rsdung. lastly bakar hujung kertas yg menghadap keatas tuh... nnti bila kertas tuh da habis terbakar akan terdapat tompok2 kuning kat kawasan yg dibakar tadi.. tompok itu ialah ulat yg dah mati...

SELAMAT MENCUBA!!!!!!!..... Surprised
avatar
EWAN
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : studen..
Gender : Male
Jumlah Post : 778
Umur : 25
Tarikh Register : 13/01/2009
Reputation : 9
Points : 3933

Character sheet
Mutiara Kata saya: malas adalah racun paling berbisa, rajin adalah ubat yang paling mjarab.

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by ivy chieng on Fri 10 Apr 2009, 7:04 am

bolehkah saya tanya apa akan interviewer tanya semasa saya go to interview bagi jawatan pembantu farmasi?

ivy chieng
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Student
Gender : Female
Jumlah Post : 7
Umur : 26
Tarikh Register : 10/04/2009
Reputation : 0
Points : 3069

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by liza on Tue 14 Apr 2009, 6:50 am

ivy.. maaf liza tegur je.. ivy kena buka thread/topik baru sebab topik sekarang ni ubat resdung.
avatar
liza
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPF u29
Gender : Female
Jumlah Post : 82
Umur : 37
Tarikh Register : 24/07/2007
Reputation : 3
Points : 3788

Character sheet
Mutiara Kata saya: whom we love best, to them we can say least..

View user profile http://www.flickr.com/photos/seroja/

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by EWAN on Wed 15 Apr 2009, 6:45 am

betul tu anti liza.... lol!
avatar
EWAN
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : studen..
Gender : Male
Jumlah Post : 778
Umur : 25
Tarikh Register : 13/01/2009
Reputation : 9
Points : 3933

Character sheet
Mutiara Kata saya: malas adalah racun paling berbisa, rajin adalah ubat yang paling mjarab.

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by noy tawau on Wed 15 Apr 2009, 6:56 am

sy pun ade resdung gak..dlu sy prnh on ubt dr klinik pakar.byk da sy try tp still cmni jgk.bila tya kwn tmpt keja sy,dia ckp ubt resdung ni kena on sntiasa..patutla tym on ubt 2 ok tp bila da abis mula blk.. Cool
avatar
noy tawau
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 468
Umur : 31
Tarikh Register : 03/02/2009
Reputation : 11
Points : 3656

Character sheet
Mutiara Kata saya: i M WhO I 1tEd 2 b

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by miVR4 on Thu 16 Apr 2009, 6:53 am

btul 2 noy...aku pun dulu ambil jg ubt d farmasi...ms ambil ok...bila benti da start blik....apa ubt mau kc buang ni resdung ow.....kdg2 kalu time truk btul2 mcm mau tembak ja ni hidung ba....argh!!!!!!!!!!!!!
avatar
miVR4
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : judge law
Gender : Male
Jumlah Post : 360
Umur : 36
Tarikh Register : 12/04/2009
Reputation : 0
Points : 3465

Character sheet
Mutiara Kata saya: FADE TO BLACK

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by noy tawau on Thu 16 Apr 2009, 9:21 am

buang ni hidung kali bru xda dpt resdung..?? Laughing
avatar
noy tawau
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 468
Umur : 31
Tarikh Register : 03/02/2009
Reputation : 11
Points : 3656

Character sheet
Mutiara Kata saya: i M WhO I 1tEd 2 b

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by nizamsha on Thu 16 Apr 2009, 5:37 pm

ha..aku pun kena resdung....dah bertahun dah,..,.
avatar
nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 33
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3492

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by EWAN on Fri 17 Apr 2009, 3:32 am

cube guna petua saya kat pos yg atas tuh insyaAllah mujarab...
lagi pon sye dah cube Alhamdulillah berkesan....
cume perlu buat 1bulan sekali jer... tapi mase mule2 kene ulang banyak cket lar(1minggu sekali ke 2mnggu skli ikut keselesaan...
avatar
EWAN
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : studen..
Gender : Male
Jumlah Post : 778
Umur : 25
Tarikh Register : 13/01/2009
Reputation : 9
Points : 3933

Character sheet
Mutiara Kata saya: malas adalah racun paling berbisa, rajin adalah ubat yang paling mjarab.

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by noy tawau on Fri 17 Apr 2009, 6:16 am

ye ker..nak try jgk la.. Cool
avatar
noy tawau
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 468
Umur : 31
Tarikh Register : 03/02/2009
Reputation : 11
Points : 3656

Character sheet
Mutiara Kata saya: i M WhO I 1tEd 2 b

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by EWAN on Fri 17 Apr 2009, 6:19 am

cuba lah... InsyaAllah berkesan... tak perlu modal banyak2...
lilin kertas A4 ngan lighter jer...
avatar
EWAN
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : studen..
Gender : Male
Jumlah Post : 778
Umur : 25
Tarikh Register : 13/01/2009
Reputation : 9
Points : 3933

Character sheet
Mutiara Kata saya: malas adalah racun paling berbisa, rajin adalah ubat yang paling mjarab.

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by noy tawau on Fri 17 Apr 2009, 6:25 am

tq wan. Cool
avatar
noy tawau
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 468
Umur : 31
Tarikh Register : 03/02/2009
Reputation : 11
Points : 3656

Character sheet
Mutiara Kata saya: i M WhO I 1tEd 2 b

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by EWAN on Fri 17 Apr 2009, 6:37 am

u are welcome puan noy....
avatar
EWAN
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : studen..
Gender : Male
Jumlah Post : 778
Umur : 25
Tarikh Register : 13/01/2009
Reputation : 9
Points : 3933

Character sheet
Mutiara Kata saya: malas adalah racun paling berbisa, rajin adalah ubat yang paling mjarab.

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by miVR4 on Tue 21 Apr 2009, 4:11 am

ye ker pakai kertas A4 ,lilin dgn lighter ja ubat da....btul ka ni bro...........
avatar
miVR4
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : judge law
Gender : Male
Jumlah Post : 360
Umur : 36
Tarikh Register : 12/04/2009
Reputation : 0
Points : 3465

Character sheet
Mutiara Kata saya: FADE TO BLACK

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by EWAN on Tue 21 Apr 2009, 10:05 am

belum cuba belum tahu...
menurut owner iaitu saya sendiri, Alhamdulillah berkesan...
sekarang sudah berkurangan, tak seperti dulu....
avatar
EWAN
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : studen..
Gender : Male
Jumlah Post : 778
Umur : 25
Tarikh Register : 13/01/2009
Reputation : 9
Points : 3933

Character sheet
Mutiara Kata saya: malas adalah racun paling berbisa, rajin adalah ubat yang paling mjarab.

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by miVR4 on Fri 24 Apr 2009, 2:17 am

nt aku cuba...
avatar
miVR4
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : judge law
Gender : Male
Jumlah Post : 360
Umur : 36
Tarikh Register : 12/04/2009
Reputation : 0
Points : 3465

Character sheet
Mutiara Kata saya: FADE TO BLACK

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by aieyda on Fri 24 Apr 2009, 3:22 pm

tp yg aku tau cara mcm tu buat kat salon kecantikan je..
aku pnh teman kawan aku buat treatment resdung kat salon cleopatra tak silap,mmg dia pakai cara mcm tu..
masa prosedur tu dijalankan mmg kuar benda kaler kuning dr hidung dn telinga kwn aku..owg yg buat tu kata tu benda yang sbbkan resdung tu..
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5460

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by miVR4 on Sat 25 Apr 2009, 4:19 pm

ya ka....mgkn la kut...pasal aku pnh nmpk jg kat tb.byk 2 lendir da...tp tkut plak mau cuba...nt lain jd nt...
avatar
miVR4
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : judge law
Gender : Male
Jumlah Post : 360
Umur : 36
Tarikh Register : 12/04/2009
Reputation : 0
Points : 3465

Character sheet
Mutiara Kata saya: FADE TO BLACK

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by aieyda on Sat 25 Apr 2009, 5:04 pm

kalau nak buat,bek buat kat tpt yang bertauliah..
silap hb dgn hidung ko sekali hilang..
skang ni mcm2 owg buat nak dpt duet,mcm kat salon yang buat servis sedut lemak,mati customer dia masa sedut lemak..
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5460

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by miVR4 on Wed 29 Apr 2009, 5:17 am

btol3x....susah2 aku buat hidung mcm michael jackson ja lah.senang cerita.hehehehehe.........
avatar
miVR4
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : judge law
Gender : Male
Jumlah Post : 360
Umur : 36
Tarikh Register : 12/04/2009
Reputation : 0
Points : 3465

Character sheet
Mutiara Kata saya: FADE TO BLACK

View user profile

Back to top Go down

Re: ubat resdung

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum