FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Wed 10 Dec 2008, 1:36 pm

sal2 kepada semua.seperti yg sedia maklum,post basic perbidanan adalah wajib diambil untuk jadi tiket SN mengorak langkah untuk pergi jauh lg.Contohnya,nak sambung degree ke mesti kena ada midwife.Tu org kesihatan la yg cakap.Klu yg duk wad,ada dgr crita lain ke dari crita sy ni?????Kongsi skt...

Dulu,midwife mmg susah nak ambik khususnya yg kerja wad sbb staff kurang.Sape nak cover duty salama 1 tahun.tapi apa pndangan anda?Penting ke bg anda nak buat mid ni???? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Tp seperti yg sedia maklum,klu nak naik U32 lebih afdal lah ambik mid sbb bila ada mid,seseorg itu rasanhya dah lengkap utk pakej sbg pemimpin.Tak lah nnti bila kena duty kt health,terpinga2 tak tau nak ukur fundus or tak tau nak bg nasihat kt bakal ibu...... Cool Cool Cool Tp,skrg ni,mmg wajib ambik mid sblm naik ke U32....Apa pndangan semua....TQ Smile
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3897

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by AhTuck on Wed 10 Dec 2008, 7:39 pm

tgk naik u32 baru2 ni yg xder mid brlambak gak,yg xder sebarang post basic pun byk.... Rolling Eyes

bab degre,tak dgr lak wajib ada mid cuma mesti ada post basic apa2 bidang..tu pun tak semua ipta,tp muet wajib....tahap band lain cita,janji amik dlu
avatar
AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 34
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3777

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by syidahef on Thu 11 Dec 2008, 7:09 am

Yang naik U 32 tanpa ada midwife berlambak dah noni weh. Memang widwife tu pelengkap untuk jadi seorang jururawat tapi bukan untuk jadi seorang pemimpin. Cuma bila on call nanti tak yah nak cover la.. labour room ( kalau hospital besar). Mungkin roster tu.. di buat bersama sister yang ada midwife la.. itulah.. yang berlaku sekarang. Tapi noni baguih la.. enko ambik midwife.tu Tapi untuk kenaikan pangkat la.. nie di utamakan mereka yang ada degree. Itula realitynya. Kalau nak ambik degree tak yah ade ape2 pos basic pun boleh... cuma kalau nak buat paperwork tu.. kurangla.. pengalaman sikit tapi boleh baca buku.

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 72
Umur : 41
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3334

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Thu 11 Dec 2008, 10:33 am

kt HSA ni ada lah jg nampak dah baju biru pun baru nak amik mid........kesian lak....hehehehehehehheh....Tp bg aku lah kan dlm target mmg dah ada 1st MID n 2nd DEGREE I'Allah.........
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3897

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by terompah_biru on Thu 11 Dec 2008, 11:29 am

bagi aku midwife mmg penting n kalu takder midwife aku rasa seseorg sn tuh tak lengkap n mcm takder sebelah tangan jerk... aku rasa kkm dah patut review balik syllibus utk kursus basik kiter..patut dh masukkan midwife tuh sebagai compulsory dah..

Tapi memandangkan aku keje kt icu aku akan amik icu course dulu n further degree baru amik midwife.. Smile
avatar
terompah_biru
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : Missy
Gender : Female
Jumlah Post : 222
Umur : 36
Tarikh Register : 24/11/2008
Reputation : 10
Points : 3070

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Fri 12 Dec 2008, 4:32 am

Mmg lah midwife penting sgt sbb medical,surgical n mid adalak pelengkap kpd MEDIC COURSE.Ada degree nnti kira dah lengkap lg untuk MEDICAL (perubatan) n kombinasi yg baik utk sorg anggota medik iaitu NURSING n MEDICAL.Lengkap,kan????? Cool Kot lah adik beradik nnti nak ter BBA kat rmh,senang je......Dah tak kalut2 bila org nak terberanak...hakhahahahahahaah..... Laughing
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3897

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by Mohd.Azlan on Fri 12 Dec 2008, 7:16 pm

akum semua....tumpang beri komen.psal mid tu rasenya tak le di wajibkan sngat nak naik pangkat sbb ade juga yg x da mid naik pangkat juga.Tapi persoalannya staff masuk kursus mid 1 thn,lulus...tapi mlangnye berbaloi ke p kursus mid sekiranya x ditmptkan d unit laboure room/KKIA/KK sekira telah habis kursus.Sdgkan credit poin utk delived pt kan ade juga target masuk skt utk stahun n dptka staff tersebut perbaharui sijil mid tahun akan dtg sekirnya tak memenuhi syarat kes delived.Hairan n binggung tol....
avatar
Mohd.Azlan
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 408
Umur : 38
Tarikh Register : 29/12/2007
Reputation : 12
Points : 3867

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by halimi on Sat 13 Dec 2008, 6:00 am

aku rasa pun tak wajiblah.........
tambah2 skrg dah ada sn lelaki..........
avatar
halimi
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MN
Gender : Male
Jumlah Post : 358
Umur : 33
Tarikh Register : 14/03/2008
Reputation : 0
Points : 3248

Character sheet
Mutiara Kata saya: kiamat sudah hampir tiba...!!

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by syidahef on Sun 14 Dec 2008, 6:58 am

wajib pun boleh tak wajib pun boleh.. tapi kalau wajib tu.... payah sikit nak ambil bukan ape SN belambak nie... nak tunggu pulak. kekadang sape cepat dia dapat. entahla... tapi lepas nie,... akak ambik jugak. Akak keje pead, ambil pead dulu la..., degree baru abih.. relax jap kat UAE nie.. balik nanti g la...apa lagi nak buatkan..

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 72
Umur : 41
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3334

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by lavender on Mon 15 Dec 2008, 7:37 am

Bagus la sis syidah nie erk??da amik degree pastue nk smbg paeds lark??he..he...
avatar
lavender
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : "JusT LoOk n CeE"...
Gender : Female
Jumlah Post : 245
Umur : 34
Tarikh Register : 22/01/2008
Reputation : 3
Points : 3405

Character sheet
Mutiara Kata saya: "LuV UrSeLf.....BeForE U LuV Others..."

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by halimi on Mon 15 Dec 2008, 10:38 am

ambil degree kat u mana???
avatar
halimi
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : MN
Gender : Male
Jumlah Post : 358
Umur : 33
Tarikh Register : 14/03/2008
Reputation : 0
Points : 3248

Character sheet
Mutiara Kata saya: kiamat sudah hampir tiba...!!

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by syidahef on Mon 15 Dec 2008, 11:05 pm

Akak dah adee pead pos basic dah...tahun 2005. halimi akak ambik dengan MAHSA je.. nak pi UM full time gaji tarak.. mahu makan apa pulak.?? . Balik nie nak g ambik midwife pulak. Saja je.. macam dah boring duk kat pead tu.. dah dekat 8 tahun. Ambik angin baru pulak.

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 72
Umur : 41
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3334

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by AhTuck on Tue 16 Dec 2008, 2:37 pm

Penempatan Post Basic ambilan 15 jan 09 dah kuar...bleh cek
avatar
AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 34
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3777

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by syidahef on Tue 16 Dec 2008, 9:05 pm

Ah Tuck enko dah g ke pos basic??.

syidahef
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : jururawat terlatih
Gender : Female
Jumlah Post : 72
Umur : 41
Tarikh Register : 27/05/2008
Reputation : 0
Points : 3334

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Wed 17 Dec 2008, 10:39 am

kak syidahef,klu ada midwife or post basic buat fulltime gaji jln lah kak.....ke noni yg salah dengar.Itu CC di pej yg bgtau tu...
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3897

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

midwife

Post by epiaya on Thu 18 Dec 2008, 11:17 am

bini ku tgh wat midwife skang ni..... sian la... pack gilerr.. susah plak tu.. apa2 pun ia satu cabaran yg bagus untuk S/N
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3829

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by MOHD NAJIB KAMAROLZAMAN on Thu 18 Dec 2008, 11:38 am

tapi ...baik mid wife atau phn ke..asal nama masuk je kolej nurse semula... masih schedul kokurikulum dan method pembelajaran masih macam zaman bertish lagi...

semua nak cepat, semua pack kerje, semua macam basic student jee laa hampir 100% style basic student di buatnye.

tak de langsung kaedah 'university learning' dan 'adult learning' .. itu mungkin menyebabkan minda SN lambat berkembang untuk menjadi pemikir global.. pemikiran dan intelektual bebas dan terbuka luas akan dapat menjana profession yang lebih kompiten..

klick here fore more information and can read http://pppsiswazah.blogspot.com
avatar
MOHD NAJIB KAMAROLZAMAN
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Lecturer, Division A.M.O KIST, Department Of Medical & Taruma, Head Of Unit HSR
Gender : Male
Jumlah Post : 70
Umur : 41
Tarikh Register : 09/09/2008
Reputation : 3
Points : 3242

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile http://www.pppsiswazah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Fri 19 Dec 2008, 1:31 pm

Tu lah psl.Konon tutor n pngetua buat2 tegas mcm lah kita student mentah.Padahal cara pbelajaran kena ubah supaya tak mbosankan.......Tak cukup dgn LCD n nota.Cuba cr alternatif lain yg lebih bkesan.Dah lah yg belajar lg tu semua dah masuk alam senja kdg2 mmg pmikiran lemah skt nak pick up.Jgn kata senja,aku yg muda lg ni pun dah lmbat nak pick up dah skrg....hehehehehehe... Smile
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3897

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by MOHD NAJIB KAMAROLZAMAN on Fri 19 Dec 2008, 4:20 pm

kalau ad 4xdrive pickup gak..tapi.. saya survey..semua kerje,assingment, group work..hasil yang twiter SN tu nak..sama jee cam basik student..kalau buat booklet tu tak sah kalau tak de rambu ramba...penulisan midwife..masih ketinggalan cam diploma level..so, tak de beza penulisan scientific paper atau lebih teknikal serta praktikal ..so SN midwife tak seiring dengan pengalaman bertahun mereka berkerje..penulisan masih tak ubah cam diploma, idea pun cam dipoma level.... so yang main peranan besar dalam pengajaran tersebut ialah, twiter tersebut? adakah masih pada tahap pemikiran diploma?..apa perbezaan kaedah pembelajaran mereka yang telah bekerje? hanya setakat korukulum sahaja yang meningkat, method masih sama. -pandangan- http://pppsiswazah.blogspot.com
avatar
MOHD NAJIB KAMAROLZAMAN
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Lecturer, Division A.M.O KIST, Department Of Medical & Taruma, Head Of Unit HSR
Gender : Male
Jumlah Post : 70
Umur : 41
Tarikh Register : 09/09/2008
Reputation : 3
Points : 3242

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile http://www.pppsiswazah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by epiaya on Sat 20 Dec 2008, 7:33 am

tau tak ada student midwife yg kene refer psy clinic....Xtau la mayb kump yg lepas2 kot.... yg paling penting suma NSM kene lyn mcm student basic... sian
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3829

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Wed 14 Jan 2009, 10:09 am

tp sbnrnya klu tutor tak ubah cara pbelajaran dorg yg tak efektif tu,jgn lah nak salah kan student bila peratus kegagalan tinggi........
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3897

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by epiaya on Thu 22 Jan 2009, 12:37 pm

tu la pasal... intake jan 2009 da masuk da pun... yg masuk jul 2008 lg 5-6 blln da abis.. mana ada kemahuan di situ ada jln... Laughing Laughing
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3829

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by adilla on Thu 22 Jan 2009, 1:38 pm

tempat sy kebanyakan staf 5 thun service keatas je yg dpt intake 2009 ni,yg junior walau dpt pelepasan x berjaya.. Crying or Very sad
avatar
adilla
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 303
Umur : 33
Tarikh Register : 20/04/2007
Reputation : 18
Points : 3773

Character sheet
Mutiara Kata saya: HiAsI PeRiBaDi

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by epiaya on Thu 22 Jan 2009, 6:19 pm

xpe la dila masa awk pjg lagi... apa2 pun apply je.. kalau da dpt jgn x pegi plak... Laughing
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3829

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Fri 23 Jan 2009, 6:13 am

tak sbr gak nak tunggu buklan 7 ni sbb matron janji nak lepaskan noni amik mid bulan 7 tp entah lah.Klu tak cukup staff alamatnya,tertangguh lg lah............... Smile
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 3897

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum