FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by epiaya on Fri 23 Jan 2009, 11:58 am

sabau noni.. misi nak dpt mid sng lebih2 lg ats sokongan matron... gerenti dpt... nasihat kwn.. bodek lebih sket.. hehehehehe Laughing
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3944

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Wed 28 Jan 2009, 3:25 pm

ni dah terlebih bodek lah ni.Noni tak risau sgt sbb matron baru ni dulu sister noni yg jaga unit noni....mmg dari dia jd sister dulu noni dah terlebih ampu..................huhuhuhuhuhuhu.....tunggu on je...hahahahaahaha............ Laughing
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by ZA_70 on Wed 28 Jan 2009, 11:47 pm

noni wrote:sal2 kepada semua.seperti yg sedia maklum,post basic perbidanan adalah wajib diambil untuk jadi tiket SN mengorak langkah untuk pergi jauh lg.Contohnya,nak sambung degree ke mesti kena ada midwife.Tu org kesihatan la yg cakap.Klu yg duk wad,ada dgr crita lain ke dari crita sy ni?????Kongsi skt...

Dulu,midwife mmg susah nak ambik khususnya yg kerja wad sbb staff kurang.Sape nak cover duty salama 1 tahun.tapi apa pndangan anda?Penting ke bg anda nak buat mid ni???? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Tp seperti yg sedia maklum,klu nak naik U32 lebih afdal lah ambik mid sbb bila ada mid,seseorg itu rasanhya dah lengkap utk pakej sbg pemimpin.Tak lah nnti bila kena duty kt health,terpinga2 tak tau nak ukur fundus or tak tau nak bg nasihat kt bakal ibu...... Cool Cool Cool Tp,skrg ni,mmg wajib ambik mid sblm naik ke U32....Apa pndangan semua....TQ Smile


Betul tu noni...
Tapi bagi pendapat teman, bila meke dah masuk health site, maka lebih afdal lagi kalau meke futher study dgn phn (public health nurse)...selain dari midwife...itu lagi bagus...baru la senang meke nak naik u32...itu pun kalau meke berada di health site la...
Tapi kalau meke di hospital...memadai le meke ada midwife aje...bersama 1 atau lebih posbasik lain...

p/s....meke ni berminat nak masuk health site ke? moh le join teman...teman pun di health site jugak...tengah dok buat phn course... Wink Wink

ZA_70
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : STUDENT POS BASIK
Gender : Female
Jumlah Post : 288
Umur : 57
Tarikh Register : 27/10/2008
Reputation : 7
Points : 3550

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUMAN ADALAH PENAWAR SEGALA DUKA....

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Thu 29 Jan 2009, 12:30 pm

Mslh nya noni tak terpikir lg nak amik PHN sbb hajat tu lepas wat MID nak amik degree sbb tak nak keje healt sbnrnya dulu beriya2 nak duk wad sbb minat ortho tp tak dpt....Kt cni pun noni duk OPD hospital HSA bukan JPL klinik kesihatan jd mmg tak pegang pun ibu mngandung.Byk surgical n medical kt cni.

Tp matron suh amik mid bln 7 ni alamatnya lps kuar mid sok kena lah duk MCH pas tu klu ada rzeki leh lah noni amik degree n pas tu tak tau nak keje mana.Tp klu dah bkeluarga ni lbh mudah keje divided.Tp entahlah,mid pun tak lps lg ni.......Tp klu kt JB mmg tak ramai amik PHN dan matron mmg mngalu2kan... Smile

Tp klu tnya noni skrg,mmg tak minat pun nak tukar baju biru muda atau biru tua tuh sbb noni lbh suka buat keje medical n surgical dr buat keje ptadbiran................Pening kepala nnti......heheheheehehe.....Lbh suka kerja bwh org dan nak jg pngatuan lebih supaya org tak leh buli...heheheheeh....................Wah wah kak....jd incaj lah nnti.Mesti best kan.Mesti akak terror kan??? Hormat
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by epiaya on Thu 29 Jan 2009, 1:42 pm

Shocked hahahaha
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3944

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by dhiyamirza on Thu 29 Jan 2009, 2:15 pm

aku pon nak tumpang kasik komenla...pada aku bagus mana2 SN yang nak wat mid ke PHN ke degree ke...menambahkan pengetahuan dan pengalaman. sebab zamn sekarang ni nak jadik ketua adalah ketua yang memimpin. bukan zaman dulu2 jenis ketua yang mengarah...tapi pada pengamatan aku, amsih banyak lagik yang baju biru muda tuh ketua yang pandaia mengarah itu dan ini jek. kalau test dia punya knowledge and skill aku rasa bawah dari zero pon ade kot. yela...dah lama sangat pengang pen dan kertas sampai dah lupa nak pegang needle dan BP set ke ape ke kot.. Very Happy
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3775

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Thu 29 Jan 2009, 3:48 pm

ye betul tu...aku sokong 100%.dlm byk2 str,aku tgk str aku yg skrg ni lah alert skt.Pnh skali tu ada emergancy case suddent death kt emergancy room ni.Str aku mmg mengamuk tak puas ati.Dia kata dia tak puas ati dgn troly emergancy kami dan cara kami attent arwah tu.Padahal entah lah apa yg dia rasa tak ok lg kami pun tak tau.Klu str lain,jgn kata alert,entah2 tgk pun tak nak.....Tu bmakna,str aku skrg mmg tau bab2 ni dan mgkin dia pun dh ada degree of medical studies dan dia tau jg bab2 ni......

Pnh mggu lepas.MO incaj pej daerah aku sdiri buat pngakuan berani mati kata mmg skrg dia dah tak brapa gheti nak amik drh sbb dah lama jg 'pngarah' dan 'pengomen'....Hahahahahaha...............Lain kali,klu rasa diri dah pandai sgt,jgn komen staff yg bukan2 mcm diri tu perfect sgt................... Laughing
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by Mohd.Azlan on Thu 29 Jan 2009, 6:53 pm

sebab zamn sekarang ni nak jadik ketua adalah ketua yang memimpin. bukan zaman dulu2 jenis ketua yang mengarah...tapi pada pengamatan aku, amsih banyak lagik yang baju biru muda tuh ketua yang pandaia mengarah itu dan ini jek. kalau test dia punya knowledge and skill aku rasa bawah dari zero pon ade kot. yela...dah lama sangat pengang pen dan kertas sampai dah lupa nak pegang needle dan BP set ke ape ke kot

Very Happy dasyat komen tu...
tapi pndpat aku,kalau nak jadi ketua mesti pandai memimpin & mengarah...kalau 2 tu takde pasti tak dpat jadi ketua yg berwibawa.Psal knowledge tu...ketua tetap lebih banyak sbbab da long service...nama pun da ketua U32/36/40/41,tapi pasal skill mgkin kurang sikit sebab da lama tertumpu bidang pengurusan...lain lah kalau bidang klinikal..tetap diorang power...skdar pndangan.
avatar
Mohd.Azlan
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 408
Umur : 38
Tarikh Register : 29/12/2007
Reputation : 12
Points : 3982

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by ZA_70 on Thu 29 Jan 2009, 9:16 pm

noni wrote:Mslh nya noni tak terpikir lg nak amik PHN sbb hajat tu lepas wat MID nak amik degree sbb tak nak keje healt sbnrnya dulu beriya2 nak duk wad sbb minat ortho tp tak dpt....Kt cni pun noni duk OPD hospital HSA bukan JPL klinik kesihatan jd mmg tak pegang pun ibu mngandung.Byk surgical n medical kt cni.

Tp matron suh amik mid bln 7 ni alamatnya lps kuar mid sok kena lah duk MCH pas tu klu ada rzeki leh lah noni amik degree n pas tu tak tau nak keje mana.Tp klu dah bkeluarga ni lbh mudah keje divided.Tp entahlah,mid pun tak lps lg ni.......Tp klu kt JB mmg tak ramai amik PHN dan matron mmg mngalu2kan... Smile

Tp klu tnya noni skrg,mmg tak minat pun nak tukar baju biru muda atau biru tua tuh sbb noni lbh suka buat keje medical n surgical dr buat keje ptadbiran................Pening kepala nnti......heheheheehehe.....Lbh suka kerja bwh org dan nak jg pngatuan lebih supaya org tak leh buli...heheheheeh....................Wah wah kak....jd incaj lah nnti.Mesti best kan.Mesti akak terror kan??? Hormat


Tak pa la dik...meke ambik dulu course mid tu...bila meke dah ambik...pasti meke suka dgn course tu...sbb ianya berkaitan dgn kita...org pompuan...byk pengalaman & pelajaran yg noni akan dapat...dan boleh di aplikasikan dalam diri noni...
Nak kata incaj...memang sebelum akak buat course phn ni pun akak dah incaj dah...cuma ilmu pengetahuan yang khusus belum ada lagi...tapi bila dah masuk course ni baru tau lebih detail lagi...
So noni...sambut cabaran sr meke tu...u can do it !!

ZA_70
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : STUDENT POS BASIK
Gender : Female
Jumlah Post : 288
Umur : 57
Tarikh Register : 27/10/2008
Reputation : 7
Points : 3550

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUMAN ADALAH PENAWAR SEGALA DUKA....

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Fri 30 Jan 2009, 9:26 am

MMg lah noni minat nak amik mid,kak.............cuma mgkin PHN tu tak tau lah lg sbb klu amik PHN sure noni kena duk health selamanya.So,klu amik degree mgkin n oni leh ke hosp sperti hajat yg tak ksampaian sekian lama.Masa tu anak dah besar lah.Dah tak susah nak jaga.Cuma buat masa skrg,mmg suami tak izinkan keje shif sbb dia divided dan anak kecil lg.......

Klu tak dah lama dah noni tukar wad sbb tahun lps matron dah offer sbb dulu noni beriya2 nak ke hosp,nak pngalaman keje wad tp..suami tak izinkan......Tp kan kak,rezeki Allah dah teteap kan...Serook gak keje healt sbb byk bleh belajar.Klu kat wad kita hnya ikut arahan MO/Pakar dan jaga pt je tp di healt kita leh belajar mcm2.Sebelum sakit,samasa n selepas sakit kita leh tau cara nak merawat.Mksudnya,kita lebih tertumpu pd prevent n cure... Smile
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by irwansyah07 on Fri 30 Jan 2009, 2:38 pm

aku nak tau lah.... apasal Persatuan JM atau Persatuan AN tak terima imbuhan & elaun yang sama dengan SN, kalau dikirakan bidang kerja hampir sama jer....
avatar
irwansyah07
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Occ. therapist
Gender : Male
Jumlah Post : 119
Umur : 35
Tarikh Register : 18/04/2008
Reputation : 0
Points : 3469

Character sheet
Mutiara Kata saya: 007

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by irwansyah07 on Fri 30 Jan 2009, 2:39 pm

sila betulkan sekiranya kenyataan di atas salah k.... Shocked
avatar
irwansyah07
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Occ. therapist
Gender : Male
Jumlah Post : 119
Umur : 35
Tarikh Register : 18/04/2008
Reputation : 0
Points : 3469

Character sheet
Mutiara Kata saya: 007

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Fri 30 Jan 2009, 3:40 pm

apa yg noni tau,mmg bidang kerja sama tp scop tu yg lain.Contoh mcm pngambilan darah,insert branula,minor OT cth I&D,T&S dsb authority hanya pd SN tp klu mcm d klinik noni ni JM pun tpaksa amik darah sbb kekurngan staff,tu lain crita lah...Kononnya kritikal elaun hnya utk tugasan berisiko tp wlupun noni SN,noni pun tak sokong gak pmberian elaun kritikal tu hnya pd SN & baru2 ni pd PPP shj.Klu nak dikira risiko tu,TB pun berisiko gak dan ianya bleh djangkiti melalui udara dan AN & JM pun expose dgn keadaan klini, dan wad yg bmcm2 pskt....

Ini pndp noni lah kan...........tp klu diikutkan legal,AN or JM mmg tak de authority pun nak amik drh atau insert branula dan swktu dgnnya..Sama gak kes nya dgn P/S ubatan yg hanya DR & PPP shj yg leh tulis walaupun setakat PCM,PIRITON atau Benedril.... Cool
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by ZA_70 on Fri 30 Jan 2009, 4:28 pm

irwansyah07 wrote:aku nak tau lah.... apasal Persatuan JM atau Persatuan AN tak terima imbuhan & elaun yang sama dengan SN, kalau dikirakan bidang kerja hampir sama jer....

Memang pun kalau nak diikutkan bidang kerja kami as sn...JM atau AN hampir sama...sebenarnya tak serupa dik.. Kalau ikut padangan mata kasar deme boleh buat keje apa yang SN buat tapi sebenarnya responsibeliti tu more kpd kami... Maknanya kalau deme buat salah...kami yang akan dipersoalkan dulu...itu kalau di temapt keje teman la...kat tempat lain, idak le teman tau.. Wink Wink

ZA_70
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : STUDENT POS BASIK
Gender : Female
Jumlah Post : 288
Umur : 57
Tarikh Register : 27/10/2008
Reputation : 7
Points : 3550

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUMAN ADALAH PENAWAR SEGALA DUKA....

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Fri 30 Jan 2009, 4:49 pm

ZA_70 wrote:
irwansyah07 wrote:aku nak tau lah.... apasal Persatuan JM atau Persatuan AN tak terima imbuhan & elaun yang sama dengan SN, kalau dikirakan bidang kerja hampir sama jer....

Memang pun kalau nak diikutkan bidang kerja kami as sn...JM atau AN hampir sama...sebenarnya tak serupa dik.. Kalau ikut padangan mata kasar deme boleh buat keje apa yang SN buat tapi sebenarnya responsibeliti tu more kpd kami... Maknanya kalau deme buat salah...kami yang akan dipersoalkan dulu...itu kalau di temapt keje teman la...kat tempat lain, idak le teman tau.. Wink Wink

Yes...Itu pun salah satu risikonya........Yes kak.Noni sokong...
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by dhiyamirza on Sat 07 Feb 2009, 2:00 am

MOHD NAJIB KAMAROLZAMAN wrote:kalau ad 4xdrive pickup gak..tapi.. saya survey..semua kerje,assingment, group work..hasil yang twiter SN tu nak..sama jee cam basik student..kalau buat booklet tu tak sah kalau tak de rambu ramba...penulisan midwife..masih ketinggalan cam diploma level..so, tak de beza penulisan scientific paper atau lebih teknikal serta praktikal ..so SN midwife tak seiring dengan pengalaman bertahun mereka berkerje..penulisan masih tak ubah cam diploma, idea pun cam dipoma level.... so yang main peranan besar dalam pengajaran tersebut ialah, twiter tersebut? adakah masih pada tahap pemikiran diploma?..apa perbezaan kaedah pembelajaran mereka yang telah bekerje? hanya setakat korukulum sahaja yang meningkat, method masih sama. -pandangan- [url=http://pppsiswazah.blogspot.com
http://pppsiswazah.blogspot.com[/quote[/url]]

maaf cakap...yang ni aku setuju dengan kau...sebab aku dah mengalaminya...masa aku sama2 induksi dengan mereka2 ni...kami dok sibuk menaip..depe dok sibuk menggunting bunga dan daun macam dalam kelas pendidikan seni plak..aku sungguh terkejut sekali. maklumlah itu kali pertama aku dan batch aku bercampur dengan mereka....kot2 kami yang salah plak. bila tanya kat tutor jururawat tuh pasal keje kami dia kata..."inilah yang kami carik selama ini...yang tak pernah lagik dapat"...wah...terkejut sebab mula2 tutor dah marah2 kami pasal kami katanya tak dak disiplinla, bebasla..tu la ni la....huhuhuhu
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3775

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by dhiyamirza on Sat 07 Feb 2009, 2:12 am

noni wrote:Tu lah psl.Konon tutor n pngetua buat2 tegas mcm lah kita student mentah.Padahal cara pbelajaran kena ubah supaya tak mbosankan.......Tak cukup dgn LCD n nota.Cuba cr alternatif lain yg lebih bkesan.Dah lah yg belajar lg tu semua dah masuk alam senja kdg2 mmg pmikiran lemah skt nak pick up.Jgn kata senja,aku yg muda lg ni pun dah lmbat nak pick up dah skrg....hehehehehehe... Smile

ha...yang ni pon aku setuju gak dengan si noni ni..hehehe...macam aku cakap aku pernah ade pengalaman bercampur dengan tutor2 tuh.aku rasa betul ape ko cakap tuh noni...dia ngajar kita ni macam lah kita ni budak2..masa kami bercampur tu memang terasa lah sangat macam langit dengan bumi nak bandingkan lecturer kami dengan tutor tu. sesuka hati jek dia nak menengking dan mengherdik pelatih SN depan org ramai..sedangkan perkara spt tu tak pernah terjadi pada kami. pas tu kan ada sorg pelatih SN tuh pakai gelang kaki pon dia marah2 macam budak tuh buat salah besar sangat2. kesian aku tengok. kami nak pakai rantai besar rantai basikal pon tak dak sapa halang. dan lagi..kalau nak pakai make up pon dia marah2. ape lah salah buak tuh nak pakai eyeshadow ke ape ke kan...ni dia kata macam nak gi disko. aku pelik betol.pada mata akubudak tuh biasa jek. dan kalau kat kolej kami tuh kira tak de ape2la...ntahla...tak tahu la kalau dulu jek..sekarang dah lain kot.fuh!dia punya pengetua lagik jangan cakap..dia punya cakap...tak menahan....kolej mana...rahsia la noni...hehehehe
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3775

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Tue 10 Feb 2009, 12:51 pm

pendek kata,klu keje bawah org POMPUAN ni mmg dia cerewet dan konon disiplin lah tu tp klu ketua LELAKI mmg tak byk hal lah.................................. Mad
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by AhTuck on Tue 10 Feb 2009, 10:59 pm

tunggu aku jd ketua la noni
wakakaka... Razz
avatar
AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 35
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3892

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Wed 11 Feb 2009, 8:19 am

Kau tu Male Nurse bukan Female Nurse......hahahahaahaha......Kau tu junior aku,dahulu kan yg senior ni dulu apa2 hal pun..hahahahaha.....kau teringin ke nak jg sister@matron?Aku tak pnh terpikir pun nak pegang jwtn yg memeningkan kepala tu.Dpt sambung degree pun ok jadi lah....... Smile
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by risnasha on Sat 21 Feb 2009, 12:31 am

Erm biasala...manusia kan suka kalu ada status skit mula la nak mengherdik2 org bawah. Mmg dulu2 sikap pengajar2 jururawat mcm tu. Dan rasanya sampai skrg mcm tu jugak la kot. Harap2 berubah la sbb diorg dah pun dibagi jawatan professional bertaraf 'Pengajar'. Apala daya kita utk mengubah sikap seseorg. memmang perit rasanya sepanjang saya bergelar 'jururawat pelatih' dulu. Sbb tu bila saya dah jd pensyarah..saya berazam tidak akan mengulang semua tu utk students saya. Takde gunanya kita bawak culture tu.

risnasha
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Pensyarah/ PhD student
Gender : Female
Jumlah Post : 22
Umur : 40
Tarikh Register : 19/02/2009
Reputation : 0
Points : 3167

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by epiaya on Sat 21 Feb 2009, 1:51 pm

bagus ada visi mcm tuh
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3944

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by zairini8 on Sun 12 Apr 2009, 8:56 am

Tak semestinya ada midwifery baru boleh ambil degree. Tengoklah. Depends on institution itself. Apa program yang mereka tawarkan. Kalau Degree in Science Nursing, tak payah lah ada midwifery. Kalau Degree in Public Health Nursing tu, kena ada lah. Tapi kalau ada midwifery pun okeylah. Itu pelengkap je. Sekurang-kurangnye masa ambil degree esok tak payah lah buat banyak time kredit.

Tapi kalau dah ada degree, tak salah nak ambil midwifery pun. Itukan salah satu pengukuhan diri. Kalau tak nak ambil midwifery pun tak pa. Buat je terus Master in Public Health Nursing. Kita belajar benda yang sama juga.

Cuma dalam midwifery, tutor ke pensyarah ke asyik dok teriak dan arahkan student buat apa yang mereka nak. Dalam Master in PHN ni, student tu kena ada inisiatif sendiri nak belajar menda-menda pun. Kalau dia rajin, excellent lah... Kalau dia malas, jadi bengaplah sikit.

Tapi skim pemarkahan tetap sama. Awak buat assignment, awak dapat markah. Tak buat, gagal lah jawabnyeeeeee.

Apa-apa pun, syabas buat SN yang ada inisiatif nak ambil degree atau pun midwifery ni. Mereka ni memang orang yang rajin berusaha... GOOD LUCK....
avatar
zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 40
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 3234

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Sun 14 Jun 2009, 9:37 pm

kwn2...Alhamdulillah,noni dh dpt surat utk buat midwifery bulan 7 ni.Doakan noni bjaya.Pas ni,buleh lah noni melebarkan kepak noni dlm bidang ni.Syukur kpd Allah.Dlm tempoh service 4 thn je noni dh boleh g mid.... Very Happy
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4012

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by AhTuck on Mon 15 Jun 2009, 2:35 am

selamat melebarkan sayap mak bidan.... hehe
avatar
AhTuck
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Jawatan : ------PerAwaT AwaM
Gender : Male
Jumlah Post : 243
Umur : 35
Tarikh Register : 29/03/2007
Reputation : 11
Points : 3892

Character sheet
Mutiara Kata saya: Senyum Sokmo

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum