FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by Nazri on Thu 18 Jun 2009, 7:28 pm

Tahniah Noni dapat sambung lagi..................bila mula? 15 Julai ker?
avatar
Nazri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Trainer and Consultant-Mind, Personal Financial and Business
Gender : Male
Jumlah Post : 581
Umur : 39
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 10
Points : 4501

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://www.facebook.com/Nazri Kadir http://www.berfikirgayatrump.com

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Thu 18 Jun 2009, 10:55 pm

Yup naz.....lama tak nampak naz....Doakan noni jg yek.Dah tua-tua ni takut liat je nak masuk pelajaran hehehehehehehe...............Otak dah karat... Very Happy
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4070

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by rieyna168 on Thu 18 Jun 2009, 11:01 pm

@noni wrote:apa yg noni tau,mmg bidang kerja sama tp scop tu yg lain.Contoh mcm pngambilan darah,insert branula,minor OT cth I&D,T&S dsb authority hanya pd SN tp klu mcm d klinik noni ni JM pun tpaksa amik darah sbb kekurngan staff,tu lain crita lah...Kononnya kritikal elaun hnya utk tugasan berisiko tp wlupun noni SN,noni pun tak sokong gak pmberian elaun kritikal tu hnya pd SN & baru2 ni pd PPP shj.Klu nak dikira risiko tu,TB pun berisiko gak dan ianya bleh djangkiti melalui udara dan AN & JM pun expose dgn keadaan klini, dan wad yg bmcm2 pskt....

Ini pndp noni lah kan...........tp klu diikutkan legal,AN or JM mmg tak de authority pun nak amik drh atau insert branula dan swktu dgnnya..Sama gak kes nya dgn P/S ubatan yg hanya DR & PPP shj yg leh tulis walaupun setakat PCM,PIRITON atau Benedril.... Cool

Pemberian kritikal elaun utk SN sebenarnya bknlah sebab hanya SN jer yg expose ngan pt kak noni, rina dpt sumber dr unit latihan di putrajya, sbb SN diberi elaun kritikal adalah sbb utk tahan SN dr resign gi pvt / pergi luar negara..pernah terjadi dlm 1 tahun dulu, dak2 SN byk yg resign nak gi arab n pvt, masa tu kritikal sgt..SN pun xcukup..so salah satu inisiatif yg dilakukan, kerajaan bagi elaun kritikal utk jawatan SN.dgn cara ini, byk yg stay.. sbb tu gak skrg ni, dak PPP pun dpt elaun kritikal, kalau ikutkn,skrg ni, PPP pun byk yg resign gi offshore. kat tmpt keja rina ni,yg fresh graduate pun ada.sbb tu, PPP pun diluluskn utk elaun kritikal. Jwtn JM ni cuma sijil je, kalau nak resign gi pvt pun mmg xlepas..sbb tu, JM tak layak utk elaun kritikal.

kalaulah pemberian elaun kritikal tu disebabkab expose ngan pt, rina rasa..semua ahli kkm akan dpt elaun tu sbb semua expose..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA 
-> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8554

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by Ainyanun on Thu 18 Jun 2009, 11:29 pm

Yes...

Setuju ngan rieyna...

Sebenarnya mengikut tafsirannya, elaun kritikal diberi oleh kerajaan adalah kerana kritikalnya sesuatu jawatan itu...
Bukanlah kerana kerja staffnurse yang expose ngan hazardous...
Ramai antara rakan-rakan jawatan yang lain juga menuntut elaun kritikal sedangkan tafsiran mereka mengenai kritikal itu adalah berbeza dengan maksud sebenar yang dinyatakan di dalam circular...
avatar
Ainyanun
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : cIKgu
Gender : Female
Jumlah Post : 47
Umur : 40
Tarikh Register : 04/05/2008
Reputation : 0
Points : 3536

Character sheet
Mutiara Kata saya: It takes a lot of courage to show your dreams to someone else.

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by akoizer on Fri 19 Jun 2009, 9:47 am

mid sbnrny bgus utk meningkatkan skill kerja...wlu pa pon, ada beberapa senior sa yg x dpt amik mid sbp mslh tertentu terutama berkaitan keluarga..

drpd sudut ini la mid nie mcm jd bebanan la pulok. klu msa akan dtg mid nie jd 1 subjek khas di kolej lg bagus kan?

slps qulify nda paya amik mid...
avatar
akoizer
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : PARAMBULATOR.
Gender : Male
Jumlah Post : 1086
Umur : 38
Tarikh Register : 14/05/2009
Reputation : 6
Points : 4296

Character sheet
Mutiara Kata saya: PERKHIDMATAN PENYAYANG, KERJA BERPASUKAN & PROFESIONALISME.

View user profile http://s.liddy@yahoo.com

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by noni on Fri 19 Jun 2009, 2:32 pm

@rieyna168 wrote:
@noni wrote:apa yg noni tau,mmg bidang kerja sama tp scop tu yg lain.Contoh mcm pngambilan darah,insert branula,minor OT cth I&D,T&S dsb authority hanya pd SN tp klu mcm d klinik noni ni JM pun tpaksa amik darah sbb kekurngan staff,tu lain crita lah...Kononnya kritikal elaun hnya utk tugasan berisiko tp wlupun noni SN,noni pun tak sokong gak pmberian elaun kritikal tu hnya pd SN & baru2 ni pd PPP shj.Klu nak dikira risiko tu,TB pun berisiko gak dan ianya bleh djangkiti melalui udara dan AN & JM pun expose dgn keadaan klini, dan wad yg bmcm2 pskt....

Ini pndp noni lah kan...........tp klu diikutkan legal,AN or JM mmg tak de authority pun nak amik drh atau insert branula dan swktu dgnnya..Sama gak kes nya dgn P/S ubatan yg hanya DR & PPP shj yg leh tulis walaupun setakat PCM,PIRITON atau Benedril.... Cool

Pemberian kritikal elaun utk SN sebenarnya bknlah sebab hanya SN jer yg expose ngan pt kak noni, rina dpt sumber dr unit latihan di putrajya, sbb SN diberi elaun kritikal adalah sbb utk tahan SN dr resign gi pvt / pergi luar negara..pernah terjadi dlm 1 tahun dulu, dak2 SN byk yg resign nak gi arab n pvt, masa tu kritikal sgt..SN pun xcukup..so salah satu inisiatif yg dilakukan, kerajaan bagi elaun kritikal utk jawatan SN.dgn cara ini, byk yg stay.. sbb tu gak skrg ni, dak PPP pun dpt elaun kritikal, kalau ikutkn,skrg ni, PPP pun byk yg resign gi offshore. kat tmpt keja rina ni,yg fresh graduate pun ada.sbb tu, PPP pun diluluskn utk elaun kritikal. Jwtn JM ni cuma sijil je, kalau nak resign gi pvt pun mmg xlepas..sbb tu, JM tak layak utk elaun kritikal.

kalaulah pemberian elaun kritikal tu disebabkab expose ngan pt, rina rasa..semua ahli kkm akan dpt elaun tu sbb semua expose..


1 lg,sbb jwtn SN diiktiraf around the world.....tu sbb kononnya dorg dimanjekan tp skrg klu kita tgk taraf hidp org yg x bpgkat pun lbh stabil sbb slagi kita keje gov,selagi tu kita selamat......Pndpt noni lah.............. Cool

Psl kritikal tu,semua ord dlm dunia ni expose dgn bahaya sbb mcm2 pykt kt skeliling kita ni.......Tp mgkin sbb kritikal diberi berdasarkan kpentingan sesuatu jwtn.


Last edited by noni on Sun 21 Jun 2009, 10:07 pm; edited 1 time in total
avatar
noni
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : surirumah takde tangga
Gender : Female
Jumlah Post : 1163
Umur : 37
Tarikh Register : 28/12/2007
Reputation : 24
Points : 4070

Character sheet
Mutiara Kata saya: KEJUJURAN itu lambang KEIKHLASAN hati............

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by Nazri on Sat 20 Jun 2009, 4:20 pm

@noni wrote:Yup naz.....lama tak nampak naz....Doakan noni jg yek.Dah tua-tua ni takut liat je nak masuk pelajaran hehehehehehehe...............Otak dah karat... Very Happy

betul tu noni.....banyak sikit kerja kebelakangan tu..skrg ni Insya Allah da ada masa sikit....
sy pun ramai klien yang mengikuti kursus post basic midwife..diaorang akan tamat mid julai ni....

doa saya untuk kejayaan noni.....samapikan salam sy pada Zam....
avatar
Nazri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : Trainer and Consultant-Mind, Personal Financial and Business
Gender : Male
Jumlah Post : 581
Umur : 39
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 10
Points : 4501

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://www.facebook.com/Nazri Kadir http://www.berfikirgayatrump.com

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by sweetcouple on Sun 13 Sep 2009, 3:42 pm

Hurm best jugakan amik midwife? tapi pandangan sweet tetap jelik pada ketua pengajar atau head programme..meluat bile sebut pasal topik ni..macam bagus sangat dorang tu,ingat pangkat dan ilmu dah sebesar mana agaknya tapi akhlak memang down terus..memang lazimnya Perasaan Hasad Dengki (PHD) tu ada bila dia merasa diri tu hebat dan memandang rendah pada orang lain,she's the right but others is fault. Huh..ni kes Psychiatric ni...
avatar
sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 31
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4454

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by kelisa on Sun 08 Nov 2009, 8:05 am

@noni wrote:sal2 kepada semua.seperti yg sedia maklum,post basic perbidanan adalah wajib diambil untuk jadi tiket SN mengorak langkah untuk pergi jauh lg.Contohnya,nak sambung degree ke mesti kena ada midwife.Tu org kesihatan la yg cakap.Klu yg duk wad,ada dgr crita lain ke dari crita sy ni?????Kongsi skt...

Dulu,midwife mmg susah nak ambik khususnya yg kerja wad sbb staff kurang.Sape nak cover duty salama 1 tahun.tapi apa pndangan anda?Penting ke bg anda nak buat mid ni???? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Tp seperti yg sedia maklum,klu nak naik U32 lebih afdal lah ambik mid sbb bila ada mid,seseorg itu rasanhya dah lengkap utk pakej sbg pemimpin.Tak lah nnti bila kena duty kt health,terpinga2 tak tau nak ukur fundus or tak tau nak bg nasihat kt bakal ibu...... Cool Cool Cool Tp,skrg ni,mmg wajib ambik mid sblm naik ke U32....Apa pndangan semua....TQ Smile

..still ssh nk p post basik nie..setakat nak ukur fundus @ bg nasht rasenye eden leh kasi sbb eden ade pgalamn 5thn kek health tp sa2 je eden xleh nk buet sambut baby he3,xdok kuaso lg..hmm,nasid badan la
avatar
kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4503
Umur : 1126
Tarikh Register : 02/08/2009
Reputation : 24
Points : 7967

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile http://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by rieyna168 on Sun 08 Nov 2009, 11:36 am

Bestlah liz jadi bidan....
mujurlah rina dulu dapat jadi JM, abis training je terus leh jadi bidan...xperlu ambik post basic lagi. Mungkin sbb rina minat bidan, rina dpt jadi JM kot..Setiap apa yg Allah tentukan,ada hikmah sebaliknya. Lepas ni, insyaAllah ada rezeki n nasib baik..lehla ambik kpsl untuk upgrade apa yg patut.

Midwifery bukan setakat nak ukur fundus n bg nasihat je liz....byk lagi yg lebih dr tu yg memerlukan perhatian yg lebih dr kita sebagai nurse. I'm proud to be a midwifery...

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA 
-> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8554

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by syuhada1005 on Sat 05 Dec 2009, 6:35 pm

nak tanya cikit ....biasaya nsm tempat lain klu posting kad nicu apa agaknya yang dibuat ye...coz kami kat cni dok jd "drip std" x blh sentuh byk benda kat tmpt 2...selain tu kami jd tukang cuci incubator bertauliah...BORING!
avatar
syuhada1005
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pelatih p/bsk
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 1942
Tarikh Register : 15/11/2009
Reputation : 0
Points : 2971

Character sheet
Mutiara Kata saya: setiap penyakit ada ubatnya...kecuali mati...

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by ejak on Tue 10 May 2011, 10:38 pm

apa kata,,,, selepas tamat tempoh "jururawat percubaan" selama 3 tahun,,,

di wajibkan kepada jururawat mengambil kursus lanjutan dalam apa-apa bidang...... post basic. baru lah,,,, cukup syarat mjadi "JURURAWAT TERLATIH" ini xde post basic... pon blumbe2 nk jadi sister/metron.... lepas tu,,, terkaih2 la.... nk wat keje xpndai. mentang2 lah dah jd sister/metron.....

ejak
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : Tentera (Jururawat)
Gender : Male
Jumlah Post : 39
Umur : 32
Tarikh Register : 08/10/2010
Reputation : 9
Points : 2675

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by helwa_amani@yahoo.com on Sun 30 Dec 2012, 1:37 am

baru 4bln kjew kat labour ward...klu nk amik mid kne atleast 2-3thun pengalmn kjew kt labour bru compny antr..tp mid2 yang ade ni knp nk sombong diri yew?.tolong la sama je pangkat stff nurse den beljr pun 3thun tp kelebhan nya tu je mid....

helwa_amani@yahoo.com
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : jururawat
Gender : Female
Jumlah Post : 1
Umur : 26
Tarikh Register : 30/12/2012
Reputation : 0
Points : 1812

View user profile

Back to top Go down

Re: MIDWIFE,APA PANDANGAN ANDA?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum