FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by treatters_virus on Tue 23 Dec 2008, 7:30 am

ada pekeliling x pasal on call ni........ mtk tolong senior2 ppp kalau ada pekeliling tolong ltk lam post ni.... Hormat Hormat Hormat Hormat Hormat
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 31
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3214

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by ors on Tue 23 Dec 2008, 11:39 am

sabar...sabar...sabar.....

ors
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Tolong Orang
Gender : Male
Jumlah Post : 58
Umur : 30
Tarikh Register : 01/11/2008
Reputation : 1
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by treatters_virus on Tue 23 Dec 2008, 11:52 am

@ors wrote:sabar...sabar...sabar.....
aku makan jgk perut bdk ni kang... aku nak pekeliling la.... Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 31
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3214

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by ors on Tue 23 Dec 2008, 2:15 pm

aikkk marah.....nanti kena jual....

ors
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Tolong Orang
Gender : Male
Jumlah Post : 58
Umur : 30
Tarikh Register : 01/11/2008
Reputation : 1
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by treatters_virus on Wed 24 Dec 2008, 2:57 am

oiitt... bab ni serius sikit.. aku baru kena sound sbb mintak surat pekeliling oncall klinik kat incass....!!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 31
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3214

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by ors on Wed 24 Dec 2008, 4:19 am

aku cuba check kat Laman Web SPA, KKM, JPA...memang takder pekeliling khas tentang onkol ni....

onkol ni memang mcm warisan turun temurun P3....
kira mcm genetik la tu....

P3 takleh dipisahkan dengan onkol....kalau keja kat health site atau hospital....

ors
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Tolong Orang
Gender : Male
Jumlah Post : 58
Umur : 30
Tarikh Register : 01/11/2008
Reputation : 1
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by zulk on Wed 24 Dec 2008, 8:13 am

sahabat.. tlg rujuk buku perintah am bab G...

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4092

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by HH on Wed 24 Dec 2008, 5:08 pm

mungkin yang dimaksudkan oleh treatters_virus dan ors tu adalah Pekelliling Khas Untuk PPP onkol...

tu pemahaman kiter lah....

tapi memang setakat ni belum jumpalah pekeliling tu...

kalau ader pun kenyataan biasa yang tak boleh disebut pekeliling...saper-saper pun boleh tulis....

ader satu kisah ...

sorang PPP yang onkol tidak dapat dihubungi oleh keluarga pesakit...belum ader HP jugak waktu tu...maklumlah klinik luar pendalaman...(PPP onkol tersebut waktu itu ke pasar untuk beli ration) oleh kerana tidak mendapat rawatan awal pesakit (COAD Cases) tersebut meninggal...maka ahli keluarga pesakit tersebut tidak puas hati dan membuat aduan kepada Jabatan Kesihatan Negeri...

dijadikan cerita maka siasatan dibuat...maka yang menjadi alasan kukuh PPP tersebut adalah buat aper beliau duduk kat klinik 24 jam tanpa dibayar aper-aper elaun onkol yang sepatutnya...beliau turut bertanyakan mana pekeliling yang mengatakan PPP tak boleh keluar sewaktu onkol....atau duduk kat klinik 24 jam sehari tanpa bergerak,, atau..pekeliling yang menyatakan PPP kena buat onkol....

itu cerita mulut yang kiter dengar....ia bukanlah untuk dijadikan alasan untuk kiter tidak onkol...tapi dalam keadaan terdesak atau untuk menyelamat diri perkara tersebut terpaksa dijadikan alasan untuk kebaikan diri...

dengar ceritanya jugak kes tersebut berlalu begitu sajer...mungkin pegawai dari JKN telah memberikan penerangan yang sewajarnya kepada pihak keluarga pesakit yang meninggal tersebut....dan mereka redha menerimanya....
avatar
HH
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 376
Umur : 40
Tarikh Register : 06/05/2007
Reputation : 19
Points : 4339

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by sam8488 on Thu 25 Dec 2008, 5:40 pm

Salam bro....cete HH di atas adalah cete yang terjadi pada aku 2-3 tahun yg lepas...cete yg sebenarnya aku PPP sorang saje kat sini dan setiap ari Ahad aku akan ke pasar beli barang basah....kebetulan kes AEBA datang....SN ada tp pt ni insist nak PPP juga yang tengok bapa dia nie...padahal untuk neb PPK pun boleh bagi....sebenarnya pt ni bapa seorang sister d sini dan dia memang suka cari pasal dengan PPP.....tapi kesudahannya tempat aku diwujudkan satu lagi post PPP.....Amin...kalau mengikut pemahaman aku kita ni PPP on col di atas arahan ketua jabatan sahaja.....tiada pekeliling yang aku penah baca tentang on col sejak bertugas 11 tahun yang lepas... Cool syum sokmo....

sam8488
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 2
Umur : 45
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 0
Points : 3325

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by HH on Fri 26 Dec 2008, 2:16 am

ooo betul seperti yang "dipermulutkan"...

betul kater orang lama PPP (yang dah U32/U36).. 'PPP must create problem' yang baik...walaupun kekadang ia tak "tersengaja"...so 2 PPP lah kat K.K Bayor sekarang...

tahniah....
avatar
HH
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 376
Umur : 40
Tarikh Register : 06/05/2007
Reputation : 19
Points : 4339

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by zulk on Sat 27 Dec 2008, 10:38 am

klu kita rujuk perintah am bab G.. mmg jelas ttg urusan tinggal atas panggilan (on call) ni.. mmg ler dia x sebut nama ppp..tp d sebut sbg penjawat awam.. penjawat awam tu kita semua la yg makan gaji ngn kerajaan.. tak kira la kerja apa sekalipun.. sekadar makluman..

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4092

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by treatters_virus on Sat 27 Dec 2008, 11:58 am

ada kenyataan x yg lengkap pasal ppp kena tunggu oncall??
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 31
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3214

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by zulk on Sun 28 Dec 2008, 6:43 am

pekelilin ppp kna on call aku x jumpa plak.. jawatan lain spt MO pn aku rse x dak pekeliling yg sebut dema kna on call.. cuma klu ikut apa yg aku baca dlm perintah am.. tu la dia kata penjawat awam kna on call dan layak claim lebih masa.. rujuk Perintah Am - Bab G No. 16(a) & (b)

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4092

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by treatters_virus on Sun 04 Jan 2009, 11:02 am

abis tu napa letak tanggung jawab sepenuhnya kat ma???? igt tunggul ker????
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 31
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3214

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by epiaya on Sun 04 Jan 2009, 11:17 am

apa nak wat... dari dulu da mcmtu... paksa rela
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3829

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by treatters_virus on Tue 06 Jan 2009, 3:12 am

aku rasa kes ni aniaya kaum2 ppp........apa2 kes semua salahkan ppp.. patut ka?? memang la kita nak keja ikhlas.......
busuk la nama ppp kalau kita x dapat bertugas time tu.... anak, bini, bapak ,mak ,adik kita kalau sakit sapa nak bela?? ppp pun ada tanggungjwb len la.....

elaun khas on call pon kita x dapat tau...!!! keja plak wwaajibbb kena wat, apa kesss...???

sapa2 kalau leh tolong, 32? 36? jkn? sapa2 daripada sana tolng arr..... No No No
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 31
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3214

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by zulk on Wed 07 Jan 2009, 11:30 am

ini kna tnye org yg berhak lar.. lembaga PP rsenya yg patut jawab ko nye soalan ni..

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4092

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by treatters_virus on Wed 07 Jan 2009, 11:53 am

x der ker org lembaga pp kat cni??
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 31
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3214

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by aus on Tue 03 Mar 2009, 12:54 pm

sal2

sebut sebut lembaga niee ramai ker PPP dah jadi ahli persatuan atau kesatuan?
kalau kurang mcm mana lahh nak kuat kan kekuatan ppp dan lembaga kita nie..
heheehe..bila kita semua kuat,apa sahaja cadangan dan permintaan kita semuanya akan dikaji....
almaklum....
avatar
aus
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : penolong pegawai perubatan U29
Gender : Male
Jumlah Post : 16
Umur : 32
Tarikh Register : 16/11/2007
Reputation : 3
Points : 3523

Character sheet
Mutiara Kata saya: Make Me Feel Important !

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by akuma on Tue 03 Mar 2009, 3:12 pm

@treatters_virus wrote:ada kenyataan x yg lengkap pasal ppp kena tunggu oncall??

tentang oncoll ni da nyata dalam perintah am tu mengenai semua penjawat awam...tak termasuk yang pikir dia bukan penjawat awam...
oncoll di klinik berbeza dengan stay oncoll yang telah ditetapkan kepada sesetengah JPL...
oncoll di klinik kita tak payah tunggu pesakit kat klinik...tunggu sehingga kena pangill baru datang ke klinik untuk chek client...
stay oncoll pulak kita kena tunggu pesakit kat klinik mengikut masa yang telah ditetapkan contoh nya pada hari biasa kena stay oncoll dari jam 6-10 malam...ada tiada client kena tunggu dan boleh claim lebih masa mengikut masa yang diperuntukkan...iaitu 4 jam.
di klinik yang tak da stay oncoll boleh claim mengikut masa kita merawat pesakit dari lepas jam 5 pm-6 am esok pagi...format claim ble minta ngan cc ka atau unit kewangan pejabat masing2....
so di harap dapat membantu anda.... Twisted Evil afro bengang bengang cinta
avatar
akuma
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : macam-macam i buat
Gender : Male
Jumlah Post : 19
Umur : 36
Tarikh Register : 19/12/2007
Reputation : 0
Points : 3482

Character sheet
Mutiara Kata saya: sudah-sudah lah tuuuu

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by treatters_virus on Sat 04 Apr 2009, 5:35 pm

ko ni kan memang ada masalah pemahaman ka akuma? Aku x puas ati sbb ppp kena buat tggu atas pgglan dan diwajib kan atas ppp utk tggu on call sedangkan org len yg dpt elaun goyg kaki ja...belambak lg penjawat awam kat kk@pkd tp kenapa ppp??!!
@akuma wrote:
@treatters_virus wrote:ada kenyataan x yg lengkap pasal ppp kena tunggu oncall??

tentang oncoll ni da nyata dalam perintah am tu mengenai semua penjawat awam...tak termasuk yang pikir dia bukan penjawat awam...
oncoll di klinik berbeza dengan stay oncoll yang telah ditetapkan kepada sesetengah JPL...
oncoll di klinik kita tak payah tunggu pesakit kat klinik...tunggu sehingga kena pangill baru datang ke klinik untuk chek client...
stay oncoll pulak kita kena tunggu pesakit kat klinik mengikut masa yang telah ditetapkan contoh nya pada hari biasa kena stay oncoll dari jam 6-10 malam...ada tiada client kena tunggu dan boleh claim lebih masa mengikut masa yang diperuntukkan...iaitu 4 jam.
di klinik yang tak da stay oncoll boleh claim mengikut masa kita merawat pesakit dari lepas jam 5 pm-6 am esok pagi...format claim ble minta ngan cc ka atau unit kewangan pejabat masing2....
so di harap dapat membantu anda.... Twisted Evil afro bengang bengang cinta
avatar
treatters_virus
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : P.P.P U 29++
Gender : Male
Jumlah Post : 302
Umur : 31
Tarikh Register : 14/09/2008
Reputation : 0
Points : 3214

Character sheet
Mutiara Kata saya: H.I.D.U.P... susah nak paham erti kata sebenar....

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by hasana on Mon 22 Jun 2009, 7:49 am

aku rasa yang bkn health x fhm.aku bekas health side faham...365 - 24-7...kn ade dlm lingkungan 7km dan 15 min dari panggilan..on-col hospital money value time(setiap jam dikira duit..tp oncol klinik lain..btl la kita kn mntk untuk mereka yang bertugas on-col 24 hour tanpa sebarang imbuhan..kn plk kk 1 ppp..mengikut akta pekerja 1 hari berapa jam kita boleh bekerja.1minggu berapa jam kita boleh claim..cuba yang bijak cerita bab2 pekeliling cari info on col ni.rs aku x wujud..erti kata lain perkeliling x siap la..lama dah aku kaji..senang2 biro pengaduan awam dan ceupacs ade..lembaga la yang tanggungjawab bawak benda ni..doktor pun dpt imbuhan.money=time..iklas 2 mmg ade..tp kita bukan nabi...

hasana
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 49
Tarikh Register : 21/06/2009
Reputation : 6
Points : 2943

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by zulk on Mon 22 Jun 2009, 1:28 pm

aku x tau lar kt lain ada praktis/ x.. mse aku training dulu.. ppp ni akn mintak sn cover klu dia nk g mne2.. jd x ada la terus2an on call.

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'
avatar
zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 622
Umur : 108
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 4092

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by epiaya on Tue 23 Jun 2009, 9:15 am

kat tmpat aku pun sn bole tolong cover klau aku ada hal... tp skejap je la...
avatar
epiaya
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 1156
Umur : 39
Tarikh Register : 10/12/2008
Reputation : 10
Points : 3829

Character sheet
Mutiara Kata saya: amal makruf nahi mungkar ///

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by masros on Tue 23 Jun 2009, 11:11 pm

Aku dah bertahun duk on-call kat klinik.Aku bebas nak gi mana tak terikat pun dengan peraturan on-call yang kena duduk kat rumah 24 jam 7 hari seminggu..orang tak berani komplen aku sebab mereka paham aku duk sorang lagi pun ambulans tak de Very Happy .
avatar
masros
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP @ AMO U29
Gender : Male
Jumlah Post : 53
Umur : 46
Tarikh Register : 03/10/2006
Reputation : 3
Points : 3978

Character sheet
Mutiara Kata saya: Saya tak ada kata yang bermutiara

View user profile

Back to top Go down

Re: OOONNNN CALLLL!!!!!tolonggg....

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum