FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Page 1 of 42 1, 2, 3 ... 21 ... 42  Next

View previous topic View next topic Go down

Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by normalflaura on Mon 19 Feb 2007, 2:31 pm

ini adalah senarai awal untuk kelulusan JPA..muktamad tak tahu lagi...affraid affraid affraid affraid
SENARAI IJAZAH BERKAITAN DENGAN

SKIM BERSEPADU PEMBANTU PERUBATAN



Bil.


Kelayakan/Penempatan


Rasional Ijazah Berdasarkan Skop Tugas dan Tanggungjawab

Pembantu Perubatan Mengikut Disiplin

1Sarjana Muda Health Science (Pre Hosp)

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan berkualiti mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan

i. Perubatan




  • JKN Negeri

    PerkhidmatanPraHospital
  • Hospital Negeri

    i) Perkhidmatan Ambulans


    - Jabatan Kecemasan


    ii) Pusat Panggilan (Call-Centre)

    - Pengurusan sumber personel kesihatan
    ii. Kesihatan Awam


    · Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia

    · Klinik Tahap 1/2


    · Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing

    · Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya

    · Kepimpinan dan sumber rujukan

    · Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan

    · Penentuan ‘standard transfer protocol’

    - Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi

    · Mereka bentuk sistem kerja

    · Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi

    · Belanjawan dan proses perolehan peralatan


    · Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)


    · Kajian kepuasan pelanggan

    · Pembangunan dan Penyelidikan

    iii) Pengurusan Bencana


    - Penyelarasan Pusat Bencana.

    · Menyelaras latihan mock bersama agensi seperti Bomba, JPA3 Polis dan lain-lain.

    · Pengurusan logistik

    · Penyediaan laporan


    · Belanjawan dan proses perolehan peralatan


    iv) Jabatan Kecemasan


    Pengurusan Klinikal Jabatan Kecemasan.


    · Pengurusan Teknikal keperluan sumber manusia dan agihan


    · Latihan dan Pendidikan Berterusan (CME, CPD, LLF & OJT).
    · Belanjawan dan perolehan peralatan serta kelengkapan

    · pengurusan pelupusan

    · pemantauan piawaian kualiti kerja
    · Mengenalpasti keadaan kecemasan yang mengancam nyawa (identify life threatening emergencies) – ACLS :-


2Sarjana Muda Sains Healthcare

Perubatan dan Kesihatan Awam


Kesihatan Primer

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan seperti;
3Sarjana Muda Sains Kesihatan

i. [b]Ibu Pejabat KKM (KA)[/b]

ii. [b]JKN
ii. [b]Poliklinik Tahap 1/2[/b]


i. Program Kesihatan Remaja

· Mengelola dan mengendalikan Program promosi kesihatan remaja kepada individu, sekolah dan masyarakat

- gaya hidup dan pemakanan yang sihat

- pencegahan penyakit berjangkit, HIV/AIDS dan STD

- penyalahgunaan dadah

· Memberi khidmat nasihat (pra-kaunseling) kesihatan

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan remaja

· Menyedia data serta melaporkan hasil penyelidikan




ii. Program Kesihatan Warga Emas

4.B.Sc (Hons) in Health Studies


· Memberi khidmat nasihat kesihatan kepada pesakit dan keluarga mengenai cara hidup sihat, pemakanan, senaman, rawatan, ubat-ubatan dan susulan

· Mengenalpasti, mencadangkan dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan.

· Memberi pendidikan kesihatan kepada kaum warga tua, keluarga, `caretakers’ dan masyarakat setempat.

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan warga tua.

· Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan hasil penyelidikan.


iii. Program Kesihatan Sekolah


· Memberi pendidikan dan kesihatan serta mempromosikan kesihatan kepada warga sekolah dan ibu bapa.

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan murid sekolah

· Membantu dalam mengawal penyakit berjangkit dalam kawasan sekolah.

· Melibatkan diri dalam `Health Promoting School’.


iv. Program Warga Sihat


· Menggalakkan cara hidup yang sihat dikalangan individu dewasa.



· Memberi khidmat nasihat.

· Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah promotif dan pencegahan mengikut keperluan.

· Memberi pendidikan kesihatan kepada individu, keluarga dan komuniti.

· Menjalankan kajian / penyelidikan kesihatan dewasa

· Mengumpul dan menganalisa data-data serta menyediakan laporan penyelidikan.

· Menyelaras Aktiviti

· Klinik Warga Sihat

· Men’s Clinic


v. Program Penjagaan Kesihatan di Rumah

· Mempromosikan aspek integrasi rawatan pemulihan dan penjagaan kesihatan keluarga.

· Mengalakan penglibatan komuniti dalam penjagaan kesihatan.

· Menyediakan penjadualan lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan.
· Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan



vi. [b]Program NCD (Non Communicable Disease)[/b]


· Mengelola dan mengendalikan Program Klinik-Klinik (NCD)

i. Pengurusan Diabetes

ii. Diabetic Eye Care

iii. Darah Tinggi

iv. CVS ( cardiovascular system) Penyakit Jantung

v. Kesihatan Pekerjaan










5.Sarjana Muda Psikologi/Komunikasi


i. [b]Kaunseling Psikiatri [/b]


i. Hospital Negeri

ii. Institusi Psikiatri

iii. Poliklinik tahap 1/2


· Mengenalpasti klien yang memerlukan kaunseling seperti kes HIV, Kesihatan Mental dan Psikiatri

· Mengendalikan sesi kaunseling mengikut kemampuan.

· Merujuk kes yang perlu dirujuk kepada pakar psikologi klinikal atau kaunselor.

· Menyimpan rekod, mengendalikan kes susulan serta mengadakan sesi tele-kaunseling.


ii. Kesihatan Mental


· Menggalakkan kesihatan mental dikalangan individu, keluarga dan komuniti.



· Memberi khidmat nasihat.




  • Menyediakan penjadualan untuk lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan pesakit yang berada dibawah program Komuniti Psikiatri. Mengenalpasi, mencadang dan laksanakan langkah-angkah pencegahan dan rehabilitatif.


· Memberi pendidikan kesihatan kepada keluarga dan komuniti.



  • Menyelaras program yang menglibatkan masyarakat, NGO dan lain-lain

· Mengendali kajian/penyelidikan berkaitan kesihatan mental

· Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan berkaitan penyelidikan.

6.Sarjana Muda Sains Bioperubatan


Bidang ini bertepatan dengan disiplin pengkususan klinikal yang melibat mesin dengan manusia dimana pembantu perubatan terlibat secara langsung dengan pengendalian peralatan perubatan yang berteknologi tinggi seperti;


i. Hospital Negeri




  • Pembedahan ( Dewan Bedah dan Endoscopy)
  • Jabatan Kepakaran disiplin berkaitan

  • Kecemasan
  • Otopedik dan Tromatologi
ii. Institut Perubatan Forensik




  • Urologi
  • Plastic dan Reconstructive Surgery
  • Micro Hand Surgery
  • Kardiotorasik
  • Mata
  • Neurosurgery
  • Neurofisiologi
  • Otorinolaringologi
  • .Forensik patologi
  • Nefrologi (Hemodialisis)
  • Anestesiologi
  • Kardiologi


Last edited by on Mon 19 Feb 2007, 3:05 pm; edited 1 time in total

normalflaura
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender: Male
Jumlah Post: 60
Umur: 39
Tarikh Register: 28/09/2006
Reputation: 0
Points: 2867

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by normalflaura on Mon 19 Feb 2007, 2:38 pm

sambungan........
7.Sarjana Muda Sains Kejururawatan
Kepelbagaian perkhidmatan berkaitan kejururawatan khususnya dalam rawatan terkini dan kemasyarakatan serta menyediakan kepakaran dibidang psikiatri, merancang dan merangka program perawatan kesihatan mental seperti berikut

i. Institusi Psikiatri



  • Mental retardation
    ii. Wad Psikiatri
  • Geriatrik

    iii. Poliklinik Komuniti
  • Forensik
  • Dadah
    · Psikiatri Kanak-kanak


    · Epileptik


    · Rehabilitasi
    · Perawatan di rumah
    · Komuniti


    i.) Perancangan dan agihan sumber tenaga pembantu perubatan


    ii.) Perkembangan dan Kerjaya pembantu perubatan

    iii.) Pengawalan dan Penyelarasan Mutu

¨ Odit piawaian kerja

¨ Polisi dan Garispanduan Rawatan Pesakit

¨ Kawalan Infeksi

¨ Kepastian Kualiti

¨ Pembangunan dan Penyelidikan

¨ Penilaian Teknologi Perubatan

¨ Latihan dalam perkhidmatan




8Sarjana Muda Kesihatan Pekerjaan


Memainkan peranan selaku Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dalam perkara berikut;

i. Hospital Negeri

ii. Poliklinik Tahap 1/2


· Memberi khidmat nasihat

· Mengenalpasti penyakit yang berpunca dari pekerjaan (work related diseases)

· Memberi pendidikan kesihatan kepada pekerja dan majikan

· Mengendali kajian/penyelidikan kesihatan pekerja.

· Mengumpul dan menganalisa data serta menyediakan laporan penyelidikan.


9.Sarjana Muda Sains Pemb. Manusia (UPM)


- Pengurusan sumber personel kesihatan


i. Hospital Negeri


· Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia

ii. JKN

iii. Poliklinik Tahap 1/2


· Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing

· Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya

· Kepimpinan dan sumber rujukan

· Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan
· Penentuan ‘standard transfer protocol’


- Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi

· Mereka bentuk sistem kerja

· Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi

· Belanjawan dan proses perolehan peralatan

· Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)

· Kajian kepuasan pelanggan

· Pembangunan dan Penyelidikan seperti kajian HSA & HSR, QIA, QAP


10.Sarjana Muda Sains Perubatan Kecemasan
PENGURUSAN ORGANISASI/JABATAN KECEMASAN[b][/b]

i. Ibu Pejabat KKM

ii. Hospital Negeri

iii. Poliklinik Tahap 1/2


Pengurusan sumber personel kesihatan


  • Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia mengikut unjuran
  • Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut protokol yang ditetapkan seperti
  • ISO , SOP(Sandard Operating Precedures),CPG (Clinical Practices Guideline) , Kompetensi , Polisi , Protokol ,Akreditasi,Kredentialling
  • Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya
  • Kepimpinan dan sumber rujukan
  • Khidmat nasihat dan input teknikal berkaitan

    Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi
  • Mereka bentuk sistem kerja seperti ‘triage’ dan syif
  • Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi
  • Keperluan penilaian teknoloji kesihatan
  • Belanjawan dan proses perolehan peralatan.
  • Pusat Khidmat Bersepadu (OSCC)
  • Rawatan kecemasan dan bukan kecemasan
  • Wad kecemasan/Wad pemerhatian
  • Rawatan pesakit luar (selepas waktu pejabat)
  • Perkhidmatan pasukan perubatan tunggu sedia ‘Medical Stand by’
  • Dewan Bedah kecil

Pengurusan ‘call centre’


  • Merancang dan mengurus pentadbiran ‘call centre”
  • Mengurus perkhidmatan ambulans
  • Merancang keperluan kemudahan peralatan teknikal termasuk sistem rangkaian dan komunikasi .
  • Khidmat nasihat dan input teknikal
  • Memastikan mutu piawaian yang ditetapkan di patuhi.
  • Pemantauan, dan kawalselia khidmat pelanggan

-Pengurusan bencana

· Penyediaan pelan tindakan bencana

· Keperluan sumber manusia

· Peralatan

· Latihan anggota dalaman yang berterusan

· Latihan berkala dengan agensi luar

· Analisa dan penilaian keberkesanan nya.
Latihan & pendidikan berterusan



· Merancang dan analisa keperluan latihan


  • Merekabentuk perancangan pembangunan pekerja yang berkesan



  • Pentadbiran dan perancangan latihan halatuju



  • Merancang dan koordinasi program latihan untuk meningkatkan kemahiran dan kompetensi anggota (CME,CPD, LLL-‘Life Long Learning’)



  • Berperanan sebagai pakar rujuk anggota bawahan(fasilatator)
  • meningkatkan mutu rawatan pesakit


Kawalan mutu piawaian rawatan pesakit




  • Memastikan anggota mempunyai tahap kompetensi yang ditetapkan melalui sistem kredentialing dan priveleging
  • Memberi input dan cadangan yang komprehensif dalam
  • Menjalankan program QA, NIA dan pelan tindakan pelaksanaan kualiti berterusan seperti kajiselidik kepuasan pelanggan, ‘clinical practice guidelines’, ‘standard operating procedures’, ‘manual safety standard’, Infection Control Program dll.
  • Sarjana Muda Sains Forensik dengan kepujian

    Hospital Negeri


    · Mengambil contoh spesimen bagi tujuan analisa ujian kimia dan patologi.

    · Mendokumenkan semua urusan pengambilan spesimen mayat.

    · Mengendalikan semua urusan yang berkaitan semasa bencana alam sama ada di tempat kejadian mahupun di Bilik Mayat.

    · Mengumpul segala contoh dan bahan-bahan untuk dijadikan bahan bukti mengenai sesuatu insiden atau bencana.

    · Melibatkan diri dalam urusan siasatan dan pelaporan insiden atau bencana.

    · Khidmat nasihat dan kaunseling orang atau waris yang terlibat dalam bencana atau insiden.

    · Bersama-sama Pakar dalam memperolehi serta mengambil organ untuk ‘transplant’



    12.Sarjana Muda Ortotik dan Prostetik




    Mengendali dan menguruskan Jabatan dan Klinik Ortopedik


    i. Hospital Negeri


    Bersama-sama Pakar / Pegawai Perubatan mengendalikan Unit Sub-speciality/Pembedahan
    13.Sarjana Muda Sains Perubatan Sukan
    i. Hospital Negeri


    · Spinal

    · Joint Replacement

    · Arthroscopy

    · surgical incision suturing

    · memasang Halo-Vest

    · Tendon repair

    · Skull traction for cervical


    · Immobilization

    · Knee aspiration


    · Bone transplant / replacement.


    Menyelaras keperluan ortotik dan prostetik pesakit yang ditentukan oleh Pakar

    Khidmat nasihat dan kaunseling pesakit atau waris yang terlibat dalam kecederaan tulang

    Menyelaras latihan amali bagi pelatih Pembantu Perubatan dan peserta kursus pos basik dengan Kolej Pembantu Perubatan

    untuk lebih terkini mintak hubungi pihak lembaga ,atau ma_pppm boleh tolong....ke?

normalflaura
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender: Male
Jumlah Post: 60
Umur: 39
Tarikh Register: 28/09/2006
Reputation: 0
Points: 2867

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by msaa on Mon 19 Feb 2007, 6:49 pm

interesting......more to management or administration...agak 2 graduation ni nanti tau ka cam mana inject...generally lah clinical work....so how cam manalah nak jaga quality dan segala macam kajian pembagunan bidang ni.....insyallah samalah kita tengok......
dan kaunsellor yg dok kat hospital tu layak kot apply pos u41 ma nanti yek...pegawai forensic kat sesetengah hospital tu pun layak lah kalo berminat pos ma yek....dan banyak skop meliputi humam resources ...jadi deegre HR holder ada chan kali.....dan banyak juga junior engineer kat hosp support sevice yg biomedic degree holder rasanya banyak yg mau masuk gomen...he..he...sainge banyokloh kito nanti yo.....

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender: Male
Jumlah Post: 595
Umur: 102
Tarikh Register: 05/10/2006
Reputation: 0
Points: 2841

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by mithunam on Tue 20 Feb 2007, 9:57 am

Ijazah-ijazah yang disenarai mungkin tidak diperolehi oleh kebanyakan Pembantu perubatan yang sedang berkhidmat sekarang. Senerai tugas yang dijelaskan dibawa setengah ijazah boleh dilakukan oleh Pembantu Perubatan diperingkat Pengurusan, umpamanya U32 yang sudah pun mempunyai Ijazah Asas dalam pelbagai bidang. Golongan ini sudah buat kerja-kerja perancangan/pembelian alat/ pengurusan tenaga kerja/ perancang HSR/QAP/ Kajian kepuasan pelangan dan sebagainya. Bahagian sumber manusia juga perlu bagi pengiktirafan kepada pengalaman pembantu perubatan dan pos basik yang ada pada mereka termasuk Ijazah pelbagai bidang.Perkara " Utilisation of Expertise of Medical Assistant" patut diambil kira didalam proses peralihan skim bersepadu. Kalau tidak kerugian besar kepada tenaga pembantu perubatan yang sudah pun kerja dengan KKM selama ini. Tenaga, sumbangan mereka Kepada KKM perlu diberi ganjaran....inilah masanya kalau mahu mengenang budi Pembantu Perubatan yang sudah pun mempunyai ijazah dan masih jujur dan setia kepada KKM.

mithunam
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pembantu Perubatan
Gender: Male
Jumlah Post: 4
Umur: 59
Tarikh Register: 11/02/2007
Reputation: 0
Points: 2720

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by msaa on Tue 20 Feb 2007, 11:26 am

itu lah dia administrator....selama ni hanya u32...dah cover abis dah.....cuma kita terlalu banyak "create"...term popular ....tetapi s muanya berkisar kpd administration sahaja....dan kurang di bahagian klinikal.....posbasik kita pun setakat yg ada skrg.....kawe rase perlu diwujud cawangan klinikal ni supaya mereka boleh membangun .......kawe fpehamm yg membuat ni semua golongan administration ....yg klinikal do
kerja takat u29.......he...he...betul ka muthinam,..apa yg dikatakan ni selalunya modal borak2 kedai kopi ginilah.....

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender: Male
Jumlah Post: 595
Umur: 102
Tarikh Register: 05/10/2006
Reputation: 0
Points: 2841

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by zatie on Tue 20 Feb 2007, 1:00 pm

Saper-saper nak amik ijazah secara jarak jauh (on-line) boleh lawati UITM website..ada 2 ijazah yang kita boleh pulun!! Kalau mampu lah!

zatie
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Jawatan : Paramedik
Gender: Male
Jumlah Post: 369
Umur: 44
Tarikh Register: 04/10/2006
Reputation: 25
Points: 2944

Character sheet
Mutiara Kata saya: Semuanya Istimewa!!

View user profile http://pkdjerantut.tripod.com

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by riyad71 on Tue 20 Feb 2007, 11:39 pm

kalo boleh senaraikan universiti mana yang menawarkan program ijazah tersebut dan dalam bentuk full time ker atau PJJ..........ini akan menyenangkan MA kita untuk memilih program yang mereka minati:D

----Forum Paramedik Malaysia-----




http://www.klinikmaran.blogspot.com
evilmedic3@yahoo.com

riyad71
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri:
Jawatan : PPPK
Gender: Male
Jumlah Post: 439
Umur: 43
Tarikh Register: 19/09/2006
Reputation: 31
Points: 3801

Character sheet
Mutiara Kata saya: nothing special just a humble human being

View user profile http://www.moh.gov.my

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by msaa on Thu 22 Feb 2007, 4:25 pm

zatie wrote:Saper-saper nak amik ijazah secara jarak jauh (on-line) boleh lawati UITM website..ada 2 ijazah yang kita boleh pulun!! Kalau mampu lah!

ini link ke website tersebut...interesting..take a look!!!!...
http://www.uitmppl.edu.my/article.cfm?id=203

dan ini creta pasal MUET...
http://info.pointflex.net/Muet/Info.htm

.......good luck!!!...Very Happy Very Happy Very Happy

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender: Male
Jumlah Post: 595
Umur: 102
Tarikh Register: 05/10/2006
Reputation: 0
Points: 2841

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by namza69 on Thu 22 Feb 2007, 10:23 pm

Trimakasih kepada semua yang memberi maklumat yang sangat berguna ini, tahun depan aku nak cuba ijazah, ins'Allah.

namza69
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pembantu Perubatan
Gender: Male
Jumlah Post: 4
Umur: 45
Tarikh Register: 02/12/2006
Reputation: 0
Points: 2791

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 42 1, 2, 3 ... 21 ... 42  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum