FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Page 1 of 15 1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next

View previous topic View next topic Go down

Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by normalflaura on Mon 19 Feb 2007, 9:31 am

ini adalah senarai awal untuk kelulusan JPA..muktamad tak tahu lagi...affraid affraid affraid affraid
SENARAI IJAZAH BERKAITAN DENGAN
SKIM BERSEPADU PEMBANTU PERUBATAN


Bil.

Kelayakan/Penempatan

Rasional Ijazah Berdasarkan Skop Tugas dan Tanggungjawab
Pembantu Perubatan Mengikut Disiplin
1Sarjana Muda Health Science (Pre Hosp)

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan berkualiti mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan

i. Perubatan




  • JKN Negeri

    PerkhidmatanPraHospital
  • Hospital Negeri

    i) Perkhidmatan Ambulans


    - Jabatan Kecemasan


    ii) Pusat Panggilan (Call-Centre)

    - Pengurusan sumber personel kesihatan
    ii. Kesihatan Awam


    · Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia

    · Klinik Tahap 1/2


    · Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing

    · Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya

    · Kepimpinan dan sumber rujukan

    · Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan

    · Penentuan ‘standard transfer protocol’

    - Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi

    · Mereka bentuk sistem kerja

    · Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi

    · Belanjawan dan proses perolehan peralatan


    · Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)


    · Kajian kepuasan pelanggan

    · Pembangunan dan Penyelidikan

    iii) Pengurusan Bencana


    - Penyelarasan Pusat Bencana.

    · Menyelaras latihan mock bersama agensi seperti Bomba, JPA3 Polis dan lain-lain.

    · Pengurusan logistik

    · Penyediaan laporan


    · Belanjawan dan proses perolehan peralatan


    iv) Jabatan Kecemasan


    Pengurusan Klinikal Jabatan Kecemasan.


    · Pengurusan Teknikal keperluan sumber manusia dan agihan


    · Latihan dan Pendidikan Berterusan (CME, CPD, LLF & OJT).
    · Belanjawan dan perolehan peralatan serta kelengkapan

    · pengurusan pelupusan

    · pemantauan piawaian kualiti kerja
    · Mengenalpasti keadaan kecemasan yang mengancam nyawa (identify life threatening emergencies) – ACLS :-


2Sarjana Muda Sains Healthcare

Perubatan dan Kesihatan Awam


Kesihatan Primer

Bersesuaian ditempatkan di penempatan berikut sebagai pegawai yang berupaya memberi bimbingan dan tunjukajar dalam memastikan perkhidmatan yang diberikan mengikut prosedur dan kawalan amalan pembantu perubatan seperti;
3Sarjana Muda Sains Kesihatan

i. Ibu Pejabat KKM (KA)

ii. JKN
ii. [b]Poliklinik Tahap 1/2



i. Program Kesihatan Remaja

· Mengelola dan mengendalikan Program promosi kesihatan remaja kepada individu, sekolah dan masyarakat

- gaya hidup dan pemakanan yang sihat

- pencegahan penyakit berjangkit, HIV/AIDS dan STD

- penyalahgunaan dadah

· Memberi khidmat nasihat (pra-kaunseling) kesihatan

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan remaja

· Menyedia data serta melaporkan hasil penyelidikan




ii. Program Kesihatan Warga Emas

4.B.Sc (Hons) in Health Studies


· Memberi khidmat nasihat kesihatan kepada pesakit dan keluarga mengenai cara hidup sihat, pemakanan, senaman, rawatan, ubat-ubatan dan susulan

· Mengenalpasti, mencadangkan dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan.

· Memberi pendidikan kesihatan kepada kaum warga tua, keluarga, `caretakers’ dan masyarakat setempat.

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan warga tua.

· Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan hasil penyelidikan.


iii. Program Kesihatan Sekolah


· Memberi pendidikan dan kesihatan serta mempromosikan kesihatan kepada warga sekolah dan ibu bapa.

· Mengendali kajian / penyelidikan kesihatan murid sekolah

· Membantu dalam mengawal penyakit berjangkit dalam kawasan sekolah.

· Melibatkan diri dalam `Health Promoting School’.


iv. Program Warga Sihat


· Menggalakkan cara hidup yang sihat dikalangan individu dewasa.



· Memberi khidmat nasihat.

· Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah promotif dan pencegahan mengikut keperluan.

· Memberi pendidikan kesihatan kepada individu, keluarga dan komuniti.

· Menjalankan kajian / penyelidikan kesihatan dewasa

· Mengumpul dan menganalisa data-data serta menyediakan laporan penyelidikan.

· Menyelaras Aktiviti

· Klinik Warga Sihat

· Men’s Clinic


v. Program Penjagaan Kesihatan di Rumah

· Mempromosikan aspek integrasi rawatan pemulihan dan penjagaan kesihatan keluarga.

· Mengalakan penglibatan komuniti dalam penjagaan kesihatan.

· Menyediakan penjadualan lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan.
· Mengenalpasti, mencadang dan melaksanakan langkah-langkah pencegahan dan pemulihan



vi. Program NCD (Non Communicable Disease)


· Mengelola dan mengendalikan Program Klinik-Klinik (NCD)

i. Pengurusan Diabetes

ii. Diabetic Eye Care

iii. Darah Tinggi

iv. CVS ( cardiovascular system) Penyakit Jantung

v. Kesihatan Pekerjaan










5.Sarjana Muda Psikologi/Komunikasi


i. Kaunseling Psikiatri


i. Hospital Negeri

ii. Institusi Psikiatri

iii. Poliklinik tahap 1/2


· Mengenalpasti klien yang memerlukan kaunseling seperti kes HIV, Kesihatan Mental dan Psikiatri

· Mengendalikan sesi kaunseling mengikut kemampuan.

· Merujuk kes yang perlu dirujuk kepada pakar psikologi klinikal atau kaunselor.

· Menyimpan rekod, mengendalikan kes susulan serta mengadakan sesi tele-kaunseling.


ii. Kesihatan Mental


· Menggalakkan kesihatan mental dikalangan individu, keluarga dan komuniti.



· Memberi khidmat nasihat.




  • Menyediakan penjadualan untuk lawatan berkala ke komuniti untuk menilai status kesihatan pesakit yang berada dibawah program Komuniti Psikiatri. Mengenalpasi, mencadang dan laksanakan langkah-angkah pencegahan dan rehabilitatif.


· Memberi pendidikan kesihatan kepada keluarga dan komuniti.



  • Menyelaras program yang menglibatkan masyarakat, NGO dan lain-lain

· Mengendali kajian/penyelidikan berkaitan kesihatan mental

· Mengumpul, menganalisa serta menyediakan laporan berkaitan penyelidikan.

6.Sarjana Muda Sains Bioperubatan


Bidang ini bertepatan dengan disiplin pengkususan klinikal yang melibat mesin dengan manusia dimana pembantu perubatan terlibat secara langsung dengan pengendalian peralatan perubatan yang berteknologi tinggi seperti;


i. Hospital Negeri




  • Pembedahan ( Dewan Bedah dan Endoscopy)
  • Jabatan Kepakaran disiplin berkaitan

  • Kecemasan
  • Otopedik dan Tromatologi
ii. Institut Perubatan Forensik




  • Urologi
  • Plastic dan Reconstructive Surgery
  • Micro Hand Surgery
  • Kardiotorasik
  • Mata
  • Neurosurgery
  • Neurofisiologi
  • Otorinolaringologi
  • .Forensik patologi
  • Nefrologi (Hemodialisis)
  • Anestesiologi
  • Kardiologi


Last edited by on Mon 19 Feb 2007, 10:05 am; edited 1 time in total

normalflaura
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 42
Umur : 41
Tarikh Register : 28/09/2006
Reputation : 0
Points : 3666

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by normalflaura on Mon 19 Feb 2007, 9:38 am

sambungan........
7.Sarjana Muda Sains Kejururawatan
Kepelbagaian perkhidmatan berkaitan kejururawatan khususnya dalam rawatan terkini dan kemasyarakatan serta menyediakan kepakaran dibidang psikiatri, merancang dan merangka program perawatan kesihatan mental seperti berikut

i. Institusi Psikiatri



  • Mental retardation
    ii. Wad Psikiatri
  • Geriatrik

    iii. Poliklinik Komuniti
  • Forensik
  • Dadah
    · Psikiatri Kanak-kanak


    · Epileptik


    · Rehabilitasi
    · Perawatan di rumah
    · Komuniti


    i.) Perancangan dan agihan sumber tenaga pembantu perubatan


    ii.) Perkembangan dan Kerjaya pembantu perubatan

    iii.) Pengawalan dan Penyelarasan Mutu

¨ Odit piawaian kerja

¨ Polisi dan Garispanduan Rawatan Pesakit

¨ Kawalan Infeksi

¨ Kepastian Kualiti

¨ Pembangunan dan Penyelidikan

¨ Penilaian Teknologi Perubatan

¨ Latihan dalam perkhidmatan




8Sarjana Muda Kesihatan Pekerjaan


Memainkan peranan selaku Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan dalam perkara berikut;

i. Hospital Negeri

ii. Poliklinik Tahap 1/2


· Memberi khidmat nasihat

· Mengenalpasti penyakit yang berpunca dari pekerjaan (work related diseases)

· Memberi pendidikan kesihatan kepada pekerja dan majikan

· Mengendali kajian/penyelidikan kesihatan pekerja.

· Mengumpul dan menganalisa data serta menyediakan laporan penyelidikan.


9.Sarjana Muda Sains Pemb. Manusia (UPM)


- Pengurusan sumber personel kesihatan


i. Hospital Negeri


· Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia

ii. JKN

iii. Poliklinik Tahap 1/2


· Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut Akta dan protokol yang ditetapkan seperti MS ISO, SOP, CPG, Kredentialing

· Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya

· Kepimpinan dan sumber rujukan

· Khidmat nasihat dan memberi input teknikal berkaitan
· Penentuan ‘standard transfer protocol’


- Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi

· Mereka bentuk sistem kerja

· Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi

· Belanjawan dan proses perolehan peralatan

· Latihan dalam perkhidmatan (CME, CPD)

· Kajian kepuasan pelanggan

· Pembangunan dan Penyelidikan seperti kajian HSA & HSR, QIA, QAP


10.Sarjana Muda Sains Perubatan Kecemasan
PENGURUSAN ORGANISASI/JABATAN KECEMASAN

i. Ibu Pejabat KKM

ii. Hospital Negeri

iii. Poliklinik Tahap 1/2


Pengurusan sumber personel kesihatan


  • Merancang dan menganalisa keperluan tenaga manusia mengikut unjuran
  • Memastikan mutu piawaian amalan tugas di patuhi mengikut protokol yang ditetapkan seperti
  • ISO , SOP(Sandard Operating Precedures),CPG (Clinical Practices Guideline) , Kompetensi , Polisi , Protokol ,Akreditasi,Kredentialling
  • Merancang dan menganalisa perkembangan dan halatuju kerjaya
  • Kepimpinan dan sumber rujukan
  • Khidmat nasihat dan input teknikal berkaitan

    Perancangan dan rekabentuk organisasi berprestasi tinggi
  • Mereka bentuk sistem kerja seperti ‘triage’ dan syif
  • Analisa pembangunan dan keberkesanan organisasi
  • Keperluan penilaian teknoloji kesihatan
  • Belanjawan dan proses perolehan peralatan.
  • Pusat Khidmat Bersepadu (OSCC)
  • Rawatan kecemasan dan bukan kecemasan
  • Wad kecemasan/Wad pemerhatian
  • Rawatan pesakit luar (selepas waktu pejabat)
  • Perkhidmatan pasukan perubatan tunggu sedia ‘Medical Stand by’
  • Dewan Bedah kecil

Pengurusan ‘call centre’


  • Merancang dan mengurus pentadbiran ‘call centre”
  • Mengurus perkhidmatan ambulans
  • Merancang keperluan kemudahan peralatan teknikal termasuk sistem rangkaian dan komunikasi .
  • Khidmat nasihat dan input teknikal
  • Memastikan mutu piawaian yang ditetapkan di patuhi.
  • Pemantauan, dan kawalselia khidmat pelanggan

-Pengurusan bencana

· Penyediaan pelan tindakan bencana

· Keperluan sumber manusia

· Peralatan

· Latihan anggota dalaman yang berterusan

· Latihan berkala dengan agensi luar

· Analisa dan penilaian keberkesanan nya.
Latihan & pendidikan berterusan



· Merancang dan analisa keperluan latihan


  • Merekabentuk perancangan pembangunan pekerja yang berkesan



  • Pentadbiran dan perancangan latihan halatuju



  • Merancang dan koordinasi program latihan untuk meningkatkan kemahiran dan kompetensi anggota (CME,CPD, LLL-‘Life Long Learning’)



  • Berperanan sebagai pakar rujuk anggota bawahan(fasilatator)
  • meningkatkan mutu rawatan pesakit


Kawalan mutu piawaian rawatan pesakit




  • Memastikan anggota mempunyai tahap kompetensi yang ditetapkan melalui sistem kredentialing dan priveleging
  • Memberi input dan cadangan yang komprehensif dalam
  • Menjalankan program QA, NIA dan pelan tindakan pelaksanaan kualiti berterusan seperti kajiselidik kepuasan pelanggan, ‘clinical practice guidelines’, ‘standard operating procedures’, ‘manual safety standard’, Infection Control Program dll.
  • Sarjana Muda Sains Forensik dengan kepujian

    Hospital Negeri


    · Mengambil contoh spesimen bagi tujuan analisa ujian kimia dan patologi.

    · Mendokumenkan semua urusan pengambilan spesimen mayat.

    · Mengendalikan semua urusan yang berkaitan semasa bencana alam sama ada di tempat kejadian mahupun di Bilik Mayat.

    · Mengumpul segala contoh dan bahan-bahan untuk dijadikan bahan bukti mengenai sesuatu insiden atau bencana.

    · Melibatkan diri dalam urusan siasatan dan pelaporan insiden atau bencana.

    · Khidmat nasihat dan kaunseling orang atau waris yang terlibat dalam bencana atau insiden.

    · Bersama-sama Pakar dalam memperolehi serta mengambil organ untuk ‘transplant’



    12.Sarjana Muda Ortotik dan Prostetik




    Mengendali dan menguruskan Jabatan dan Klinik Ortopedik


    i. Hospital Negeri


    Bersama-sama Pakar / Pegawai Perubatan mengendalikan Unit Sub-speciality/Pembedahan
    13.Sarjana Muda Sains Perubatan Sukan
    i. Hospital Negeri


    · Spinal

    · Joint Replacement

    · Arthroscopy

    · surgical incision suturing

    · memasang Halo-Vest

    · Tendon repair

    · Skull traction for cervical


    · Immobilization

    · Knee aspiration


    · Bone transplant / replacement.


    Menyelaras keperluan ortotik dan prostetik pesakit yang ditentukan oleh Pakar

    Khidmat nasihat dan kaunseling pesakit atau waris yang terlibat dalam kecederaan tulang

    Menyelaras latihan amali bagi pelatih Pembantu Perubatan dan peserta kursus pos basik dengan Kolej Pembantu Perubatan

    untuk lebih terkini mintak hubungi pihak lembaga ,atau ma_pppm boleh tolong....ke?

normalflaura
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 42
Umur : 41
Tarikh Register : 28/09/2006
Reputation : 0
Points : 3666

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by msaa on Mon 19 Feb 2007, 1:49 pm

interesting......more to management or administration...agak 2 graduation ni nanti tau ka cam mana inject...generally lah clinical work....so how cam manalah nak jaga quality dan segala macam kajian pembagunan bidang ni.....insyallah samalah kita tengok......
dan kaunsellor yg dok kat hospital tu layak kot apply pos u41 ma nanti yek...pegawai forensic kat sesetengah hospital tu pun layak lah kalo berminat pos ma yek....dan banyak skop meliputi humam resources ...jadi deegre HR holder ada chan kali.....dan banyak juga junior engineer kat hosp support sevice yg biomedic degree holder rasanya banyak yg mau masuk gomen...he..he...sainge banyokloh kito nanti yo.....

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 105
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3640

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by mithunam on Tue 20 Feb 2007, 4:57 am

Ijazah-ijazah yang disenarai mungkin tidak diperolehi oleh kebanyakan Pembantu perubatan yang sedang berkhidmat sekarang. Senerai tugas yang dijelaskan dibawa setengah ijazah boleh dilakukan oleh Pembantu Perubatan diperingkat Pengurusan, umpamanya U32 yang sudah pun mempunyai Ijazah Asas dalam pelbagai bidang. Golongan ini sudah buat kerja-kerja perancangan/pembelian alat/ pengurusan tenaga kerja/ perancang HSR/QAP/ Kajian kepuasan pelangan dan sebagainya. Bahagian sumber manusia juga perlu bagi pengiktirafan kepada pengalaman pembantu perubatan dan pos basik yang ada pada mereka termasuk Ijazah pelbagai bidang.Perkara " Utilisation of Expertise of Medical Assistant" patut diambil kira didalam proses peralihan skim bersepadu. Kalau tidak kerugian besar kepada tenaga pembantu perubatan yang sudah pun kerja dengan KKM selama ini. Tenaga, sumbangan mereka Kepada KKM perlu diberi ganjaran....inilah masanya kalau mahu mengenang budi Pembantu Perubatan yang sudah pun mempunyai ijazah dan masih jujur dan setia kepada KKM.

mithunam
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pembantu Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 4
Umur : 61
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 0
Points : 3519

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by msaa on Tue 20 Feb 2007, 6:26 am

itu lah dia administrator....selama ni hanya u32...dah cover abis dah.....cuma kita terlalu banyak "create"...term popular ....tetapi s muanya berkisar kpd administration sahaja....dan kurang di bahagian klinikal.....posbasik kita pun setakat yg ada skrg.....kawe rase perlu diwujud cawangan klinikal ni supaya mereka boleh membangun .......kawe fpehamm yg membuat ni semua golongan administration ....yg klinikal do
kerja takat u29.......he...he...betul ka muthinam,..apa yg dikatakan ni selalunya modal borak2 kedai kopi ginilah.....

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 105
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3640

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by zatie on Tue 20 Feb 2007, 8:00 am

Saper-saper nak amik ijazah secara jarak jauh (on-line) boleh lawati UITM website..ada 2 ijazah yang kita boleh pulun!! Kalau mampu lah!

zatie
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 343
Umur : 46
Tarikh Register : 04/10/2006
Reputation : 25
Points : 3739

Character sheet
Mutiara Kata saya: Semuanya Istimewa!!

View user profile http://pkdjerantut.tripod.com

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by riyad71 on Tue 20 Feb 2007, 6:39 pm

kalo boleh senaraikan universiti mana yang menawarkan program ijazah tersebut dan dalam bentuk full time ker atau PJJ..........ini akan menyenangkan MA kita untuk memilih program yang mereka minati:D

----Forum Paramedik Malaysia-----




http://www.klinikmaran.blogspot.com
evilmedic3@yahoo.com

riyad71
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : PPPK
Gender : Male
Jumlah Post : 404
Umur : 45
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 31
Points : 4593

Character sheet
Mutiara Kata saya: nothing special just a humble human being

View user profile http://www.moh.gov.my

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by msaa on Thu 22 Feb 2007, 11:25 am

@zatie wrote:Saper-saper nak amik ijazah secara jarak jauh (on-line) boleh lawati UITM website..ada 2 ijazah yang kita boleh pulun!! Kalau mampu lah!

ini link ke website tersebut...interesting..take a look!!!!...
http://www.uitmppl.edu.my/article.cfm?id=203

dan ini creta pasal MUET...
http://info.pointflex.net/Muet/Info.htm

.......good luck!!!...Very Happy Very Happy Very Happy

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 105
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3640

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by namza69 on Thu 22 Feb 2007, 5:23 pm

Trimakasih kepada semua yang memberi maklumat yang sangat berguna ini, tahun depan aku nak cuba ijazah, ins'Allah.

namza69
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pembantu Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 4
Umur : 47
Tarikh Register : 02/12/2006
Reputation : 0
Points : 3590

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by sazana on Sun 25 Feb 2007, 4:25 pm

dengar ade kawan2 kita yang ambik ijazah kaji hayat usm...apa nasib mereka yek?

sazana
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : AMO
Gender : Male
Jumlah Post : 38
Umur : 41
Tarikh Register : 02/11/2006
Reputation : 0
Points : 3645

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by zatie on Sun 25 Feb 2007, 5:16 pm

Semua Izajah diatas hanya proposal kepada JPA untuk kelulusan LAN dan sebagainya, siapa yang ada kemampuan bolehlah ambil mana-mana yang berkenan jika dah ada iklan !,
Siapa yang ambil Bio Sains tu ada rezeki boleh jadi Pegawai Sains (group c)

zatie
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 343
Umur : 46
Tarikh Register : 04/10/2006
Reputation : 25
Points : 3739

Character sheet
Mutiara Kata saya: Semuanya Istimewa!!

View user profile http://pkdjerantut.tripod.com

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by s2678 on Wed 28 Feb 2007, 1:47 pm

Kawan2 yang nak apply ( PJJ ) UKM Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu boleh on-line sekarang 28 feb.07..Tarikh tutup 7 Mei 2007..
Hrap Maklum..PUSAT KEMBANGAN PENDIDIKAN UKM.

s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 129
Umur : 38
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 3661

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by normalflaura on Thu 01 Mar 2007, 10:02 am

@s2678 wrote:Kawan2 yang nak apply ( PJJ ) UKM Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu boleh on-line sekarang 28 feb.07..Tarikh tutup 7 Mei 2007..
Hrap Maklum..PUSAT KEMBANGAN PENDIDIKAN UKM.


siapkan RM 25,000.Secara eksekutif.Mudah untuk yg berada sekitar Lembah Klang sahaja.Habis kerja belajar malam.....

normalflaura
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 42
Umur : 41
Tarikh Register : 28/09/2006
Reputation : 0
Points : 3666

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by binggo on Sat 17 Mar 2007, 5:48 am

ada tak senarai ijazah yang telah diiktiraf oleh jpa uuntuk ma (ijazah yang terkini yang diluluskan )

binggo
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Lecturer, Division A.M.O KIST
Gender : Male
Jumlah Post : 61
Umur : 40
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3536

Character sheet
Mutiara Kata saya: dalam dunia banyak cabaran....selagi hidup kita akan terus menghadapi cabaran...tempuhi lah cabaran itu dengan tabah dan sentiasa berdoa kepadaNya

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by norsuk_bio on Wed 04 Apr 2007, 4:39 am

assalamualaikum... semua rakan seperjuangan..
saya ada satu cadangan...
Buat masa sekarang terdapat ramai PPP yang mempunyai ijazah tetapi dalam bidang yang tidak berkaitan bagi menjawat gred U41... cadangan saya ialah bagi mereka ini disediakan latihan selama setahun dalam health sciences di IPTA atau kolej latihan KKM. kalau kita lihat perkara ini boleh dilakukan oleh bidang perguruan (KPLI) kenapa bidang lain tidak.. bagi mereka yang bijak pandai dalam profesyen PPP ni buatlah kertas kerja yang kemas bagi dibawa ke pihak atasan..mana tahu ianya dipertimbangkan....tak rugi kalau cuba..
terima kasih. wassalam..

norsuk_bio
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Negeri :
Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 51
Umur : 45
Tarikh Register : 19/11/2006
Reputation : 6
Points : 3692

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jalankan tugas dengan jujur dan amanah

View user profile http://klt.moh.gov.my/mdsukri @ www.my1stop.com.my/mdsukri

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by normalflaura on Wed 04 Apr 2007, 10:23 am

@norsuk_bio wrote:assalamualaikum... semua rakan seperjuangan..
saya ada satu cadangan...
Buat masa sekarang terdapat ramai PPP yang mempunyai ijazah tetapi dalam bidang yang tidak berkaitan bagi menjawat gred U41... cadangan saya ialah bagi mereka ini disediakan latihan selama setahun dalam health sciences di IPTA atau kolej latihan KKM. kalau kita lihat perkara ini boleh dilakukan oleh bidang perguruan (KPLI) kenapa bidang lain tidak.. bagi mereka yang bijak pandai dalam profesyen PPP ni buatlah kertas kerja yang kemas bagi dibawa ke pihak atasan..mana tahu ianya dipertimbangkan....tak rugi kalau cuba..
terima kasih. wassalam..

good idea bang oii...jika u38 dan u40 boleh "dicelup"dengan menghadiri kursus untuk ke U 41 (KUP)kenapa cadangan ini tak boleh diberi pehatian.Saya cadangkan idea ini di forward ke pengetahuan Lembaga,kesatuan dan persatuan.Saya cadangkan kita yg berforum di alam fantasi ini boleh buat satu surat rasmi kepada Lembaga,Kesatuan dan persatuan.Mungkin saudara moderator untuk PPP boleh ..(ini hanya cadangan).surat tersebut mewakili suara kita disini...

normalflaura
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 42
Umur : 41
Tarikh Register : 28/09/2006
Reputation : 0
Points : 3666

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by msaa on Wed 04 Apr 2007, 2:49 pm

cadangan itu memang bagus..dan bukanlah asing....sila rujuk link web yg kawe bagi bagaimana PA di USA di hasilkan (dimodal insankan)....dan kawe pernah menperkatannya sebelum ini......tapi kekadang pihak berkuasa yg top top ni hanya berminat utk level diaorang dulu ( cth...spt deme katakan...hasil celupan begitu mudah dibuat 2 minggu saja topup dia....orang yg bertangungjawabnya...siapa lagi...sahabat kawe panggil dia "Pak Chot"......kawe ada bertemu dgn beberapa org dari group ni masa diorang wat topup...kat penang.....malah pak chot pun kelihatan kelam kabut kesibukan x habis.....banyak yg nak dipikirkan kot....tapi itulah kawe dah tngok bagaimana pakchot bleh wat PJJ degree utk pengajar2.....lecture dari UK....wat d kolej PPP UK...begitu mudah sekali.....banyak lagi lah dari U32 hinggalah skrang U54 ka....U 48 skarng ni.....dalam masa 13 - 14 tahun jer hebat kan........tapi terus terang setakat pengetahuan peribadi yg kawe nampak tiada satu pun utk level U29 secara umum utk graduation diploma berkembanglah (cara yg umph spt diperkatan ni).........
Tapi insyallah jika Tuan2 ingin....kerana tiada orang nak bantu kita..kita sendiri yg perlu usaha...jadi teruskan memberi idea disini......(Pak chot pun dia pakai prinsip ni ....bukan ada orang dok angkat dia....tak dak orang dah atas pada dia.....jadi dia angkat u38/40 yg balance tu jadi terangkatlah sekali dengan dia besok ni........boleh dapat JUSA ka....he...he....mustahil kot...tapi kalo pak chot boleh dapat, jumpa dgn kawe sekali lagi kawe nak dukong julang tinggi kagum kawe!!!!!

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 105
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3640

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by kasturi on Wed 18 Apr 2007, 7:34 am

assalamualaikum...

nak tanya ckit..adakah sijil pembantu perubatan atau dip pem perubatan diiktiraf oleh u tempatan?....

kasturi
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 28
Umur : 43
Tarikh Register : 18/04/2007
Reputation : 0
Points : 3459

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by zulk on Wed 18 Apr 2007, 5:18 pm

setau aku mmg d iktiraf utk saluran k 2...tp kna sertakn dgn kelayakan peringkt SPM..

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'

zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 631
Umur : 107
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 3838

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by kasturi on Thu 19 Apr 2007, 11:56 am

tapi utk saluran kedua pengambilan nya hanya ckit sahaja...dalam paper kata 20% tapi realiti hanya 3% aje. Tapi bagi U lain spt UPM atau UTM masih tak iktiraf sijil dan Dip MA..kena amek iktirafan lak dari lembaga dan JPA...PELIK TAPI BENAR.....

kasturi
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 28
Umur : 43
Tarikh Register : 18/04/2007
Reputation : 0
Points : 3459

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by zulk on Thu 19 Apr 2007, 5:50 pm

sbbnya diploma kita x menggunakn sistem kredit hours...n bkn issue by kem. pengajian tinggi...LAN recognition..??

----Forum Paramedik Malaysia-----




'NEED 4 SPEED'

zulk
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : detektif kuman
Gender : Male
Jumlah Post : 631
Umur : 107
Tarikh Register : 29/09/2006
Reputation : 11
Points : 3838

Character sheet
Mutiara Kata saya: hidup ibarat roda...

View user profile

Back to top Go down

thank for this useful forum

Post by hantudevil on Mon 23 Apr 2007, 5:13 pm

Thank you pasal senarai ijazah yang boleh diambil oleh PPP. ini dapat memberi semangat untuk pelatih seperti kami untuk berusaha untuk ambil ijazah

hantudevil
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pelatih pembantu perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 29
Tarikh Register : 23/04/2007
Reputation : 0
Points : 3448

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by SAPPOK on Tue 24 Apr 2007, 6:38 am

asalamualaikum wr..wb....

tahniah tuan-tuan dan rakan seperjuangan kerana dah berjinak nak sambung pengajian mudah2an di makbulkan...kejayaannya oleh Nya.

apa yang saya boleh beri sedikit pandangan di sini kepada para penjawat PPP ialah:

1. adalah lebih baik jika sekiranya pihak lembaga kita cuba menghantar proposal bagi join/wujud program yang berbentuk MOU kepada IPTA yang kini telah memulakan/akan memulakan program yang telah diiktiraf di peringkat KKM (Ijazah tersenarai layak menjawat jawatan 42. dengan wujudnya MOU ini memberi peluan kepada kita untuk PPP mengisi kekosongan tersebut dengan cara kelayak khas melalaui MOU yang wujud tadi. Apa pandangan rakan sejawat...(kita perlu bantu lah peringkat pengurusan lembaga kita berat sama dipikul ringan sama dijinjing demi jawatan kita)

2. bagi mereka yang telah mempunyai ijazah yang di luar dari pengiktirafan tersebut...seelok-eloknya diberi peluang dan ruang dengan memasukkan unsur-unsur latihan dalam perkhidmatan. Setelah diperakui oleh ahli senat (lembaga PPP) dan latihan yang telah dilalui mereka mungkin boleh diserap ke perkhidmatan yang hampir dengan kemahiran-kemahiran yang telah dipelajari diperingkat Ijazah dahulu dengan menggunakan gred U42 (cuma sekadar pandangan).

"BERSATU KITA TEGUH" JADIKAN PERSEFAHAMAN INTER JAWATAN MERUPAKAN PENCETUS KEMAJUAN PROFESION PPP DEMI PERKHIDMATAN YANG LEBIH EFISIEN,CEMERLANG, GEMILANG, TERBILANG DAN TIDAK TEMBIRANG.

aMIN....

SAPPOK
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 42
Tarikh Register : 23/04/2007
Reputation : 3
Points : 3725

Character sheet
Mutiara Kata saya: "KACANG DONT FORGET KULIT"

View user profile

Back to top Go down

Assalamualaikum...

Post by saiful on Wed 25 Apr 2007, 3:14 pm

Pada pendapat dan pengamatan saya, program BSc.Bioperubatan tidak bersesuaian dan tidak releven dengan penjawat MA sekiranya mereka hendak melanjutkan pelajaran mereka ke peringkat Degree. modul2 kursus B.Sc Bioperubatan lebih menekankan kepada teknologi bioperubatan yang lebih jelas diperkenalkan sebagai sains makmal perubatan. Kursus ini memerlukan seseorang yang mempunyai pengetahuan dan penguasaan yg baik dalam KIMIA, BIOLOGI & FIZIK. Dimana kebanyakan aplikasi dan teknologi adalah berkait rapat dengan bidang2 ini. Subjek seperti genetik, anatomic pathologi, chemical pathology pada pandangan saya adalah subjek yg agak asing bagi MA dimana mereka tidak pernah belajar semas amereka mengambil diploma MA.

Sebenarnya ada program degree yang amat sesuai utk MA. iaitu program Degree in Nursing. Di M'sia ni boleh dikatakan semua Universiti menawarkan program sebegini seperti di UM, UKM, USM ,IMU dan banyak lagi. Sekiranya Penjawat MA mencuba utk memohon kursus Bioperubatan. Kemungkinan besar mereka tidak akan berjaya melepasi kursus ini. Tetapi mereka akan berjaya sekiranya mereka mengambil kursus Degree in Nursing dimana subjek dan modul yg di ajar adalah releven dan berkaitan dengan pekerjaan saudara MA sekalian.

Saya hendak menyentuh berkenaan dengan imaginasi sesetengah dari kita saudara paramedik staff yg obsess utk memasuki kursus Doktor Perubatan (MBBS/MD/MChBS).Setahu saya kursus ini tidak di tawarkan utk mereka yang tidak mempunyai basic sains teras perubatan seperti biokimia/microbiologi/pathologi/dll. Setahu saya di Malaysia, hanya ada 2 Universiti yang menawarkan program ini kepada pemegang diploma paramedik seperti MD UiTM dan IMU (rujuk laman web mereka) dan itu pun kepada lulusan Dip. Med Lab Tech dengan syarat yang memang ketat disamping mementingkan kelulusan yang cemerlang di peringkat SPM walaupun dengan diploma terbabit. IPT lain hanya menerima kemasukan melalui STPM/Matrikulasi. Saya memahami kehendak saudara yg ingin meningkatkan kerjaya di peringkat yg tertinggi namun kita kena sedar dimana tempat kita berpijak/ukur baju di badan sendiri.

saiful
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Full Time Web Browser
Gender : Male
Jumlah Post : 5
Umur : 31
Tarikh Register : 25/04/2007
Reputation : 0
Points : 3446

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by msaa on Wed 25 Apr 2007, 5:57 pm

TQ..saiful....penjelasan saudara sedikit sebanyak memberi idea kpd apa yg saudara anggap keobsesan PPP/MA itu......
...kawe dlm reply yg lalu ada juga berkata sebagai PPP/MA memang kami sedar itu tidak mungkin diploma MA boleh menjadi saluran kedua.....itu sebab banyak suara forumer disini minta di rovu lusi semula diploma MA itu....itu pun jika saluran itu mahu diusahakan.....dan pengambilan PPP/MA baru mesti dari kreadibility yg kukuh dari perinkat SPM.....kerana dokotr satu kerjaya yg sah Elit-nya!!.....sekurang2nya ini mungkin juga memberi peluang kedua kpd mereka gagal memdapat tempat diprinkat matrik@STPM.......
Satu lagi jika syarat yg sama memiliki asas sains spt sains asasi UM tu...x org nak mohon buat diploma .....bazir jer.....
......Bagi kawe ...x mungkin kolej MA @ lembaga MA berupaya mengadun satu diploma sebegitu...melainkan dgn kerjasama ahli akademic fakulty perubatan mana2 university kerana meraka lebih memahami bidang ini.......
Degree nursing memang sejak 15 tahun lepas sudah feed diploma MA kerana separa perubatan......malangnya MA tidak nurse pesakit....MA in malaysia do exam,investigate,diagnose,treat and subscribe medicine to patient......

----Forum Paramedik Malaysia-----




msaa07

msaa
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Sr CVT & Manager
Gender : Male
Jumlah Post : 584
Umur : 105
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 0
Points : 3640

Character sheet
Mutiara Kata saya: notin i can tell U

View user profile http://www.facebook.com/group.php?gid=137801169570733 http://www.facebook.com/msaaGmbH

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by Sponsored content Today at 6:06 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 15 1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum