FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Page 15 of 15 Previous  1 ... 9 ... 13, 14, 15

View previous topic View next topic Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by abib on Wed 17 Nov 2010, 12:19 pm

tu lah yg dah diiktiraf oleh MQA & JPA tak nak, apa kh pelik nama tu, tak tau lh apa yg ada di otak dia org yg berkenaan. degree yg di ambil sebelum skim PP bersepadu tu, iktirafkan ok dah,

abib
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : deresar
Gender : Male
Jumlah Post : 22
Umur : 51
Tarikh Register : 14/11/2009
Reputation : 0
Points : 2811

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by cupid on Wed 05 Jan 2011, 3:05 pm

yang sedihnya... kita yang dibawa nie berapi-api semangatnya... tapi orang kat atas hanya senyap saje. pale
avatar
cupid
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Assistant Medical Officer
Gender : Male
Jumlah Post : 52
Umur : 37
Tarikh Register : 22/01/2008
Reputation : 3
Points : 3445

Character sheet
Mutiara Kata saya: U'll Never Walk Alone... Cupid Will Whispered Beside U.

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by s2678 on Fri 07 Jan 2011, 6:13 am

- Standards and Guidelines for Medical assistant Education Programme

web from - http://www.moh.gov.my/v/garis-panduan

ACADEMIC STAFF QUALIFICATIONS FOR MEDICAL ASSISTANT EDUCATION PROGRAMME
The qualifications of academic staff for Diploma Programme are as follows
1.1
HEAD OF PROGRAMME/PROGRAMME COORDINATOR
Program Head and team of academic staff responsible for the planning, implementation, evaluation and improvement of the programme. Head of Programme must possess
a)
Diploma of Medical Assistant or equivalent with Bachelors Degree in related field OR other degrees approved by MAB with minimum of 3 (three) years working experience as an Assistant Medical Officer.
b)
Preference should be given to those with working experience in Medical Assistant Training Institution or other learning institutions.
c)
Preference should be given to candidate with experience as head of training institution.
1.2


TEACHING:
a)
Diploma of Medical Assistant or equivalent with Bachelors Degree in related field OR other degree approved by the MAB with minimum of 3 (three) years working experience; OR
b)
Diploma of Medical Assistant with minimum 6 years working experience as an Assistant Medical Officer and posses post-basic certificate in related field. Number of academic staff appointed under these criteria should not be more than 30% from the total number of teaching staff appointed. (Academic staff appointed under this criteria should proceed for bachelor degree within 3 years of appointment): OR
c)
Recognised Degree in Related field such as;
(i)
Bachelor of Emergency Medical Sciences,
(ii)
Bachelor in Emergency Paramedic Sciences,
(iii)
Bachelor in Clinical Medical Care (Anaesthesiology, Nephrology, Peri-Operative, Orthopaedic, Forensic, Quality Management, Psychiatry, etc)
(iv)
Bachelor in Primary Healthcare,
(v)
Bachelor in Biomedicine,
(vi)
Bachelor of Pharmacy,
(vii)
Bachelor of Radiography/therapy
(viii)
Bachelor in Medical Sciences,
(ix)
Bachelor of Occupational Therapy
(x)
Bachelor of Occupational Safety and Health
(xi)
Bachelor of Physiotherapy
(xii)
Bachelor in Sport Sciences,
(xiii)
Bachelor in Forensic Sciences
(xiv)
Bachelor of Nursing Sciences, OR
(xv)
Other recognised degree approved by the Medical Assistants Board.

Number of academic staff appointed under this criteria is 1 (one) for each discipline but not exceeding total number of 3 (three) for the whole program (6 semesters) OR with ratio 3:1 between category (a), (b) and (c) and this category.
d)
The ratio between full time and part time teaching faculty is 3:2 (for core subject only)
e)
Guest lecturer in areas of specialties in professional modules 10%.
f)
Full time academic staff student ratio is 1:25
g)
Part time academic staff with minimum contract of 1 year - student ratio is 1:25
1.3


CLINICAL INSTRUCTOR (CI)
a)
Diploma in Medical Assistant or equivalent with at least 3 years working experience as Assistant Medical Officer preferably with a Post Basic Certificate in related field. OR;
b)
Diploma in Medical Assistant with less than 1 year experience can be appointed on probation basis as Trainee CI on condition HEP have a structured 3 years training program approved by the MAB to ensure competencies. OR;
c)
Diploma in Nursing with a least 3 years working experience as a nurse preference with post basic. (for nursing practices only)
d)
The ratio CI to student for full time is 1:15.
1.4


LOCAL PRECEPTORS (LP)
a)
Diploma in Medical Assistant with minimum 3 years experience.
b)
Diploma in Environmental Health with minimum 3 years experience
c)
Diploma in Nursing with minimum 3 years experience
d)
The ratio between LP to student is 1:10. All LP must be oriented to the programme and given prior training on the role and responsibility of LP.

s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 129
Umur : 39
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 3932

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by fateh on Sat 08 Jan 2011, 8:36 pm

informasi yg bagus... terima kasih... Very Happy
avatar
fateh
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 52
Umur : 28
Tarikh Register : 12/04/2010
Reputation : 0
Points : 2700

View user profile http://www.facebook.com/fateh.rosdi

Back to top Go down

ijazah untuk ppp naik taraf/pangkat

Post by sewkion on Tue 11 Jan 2011, 3:10 pm

saya diberitahu senarai ppp yg mempunyai ijazah yg tidak berkaitan telah disenaraikan dalam list yg dipertimbangkan utk urusan naik taraf/pangkat ke u41/42. adakah itu benar?

sewkion
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pppu32
Gender : Male
Jumlah Post : 1
Umur : 60
Tarikh Register : 12/10/2007
Reputation : 0
Points : 3548

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by s2678 on Wed 12 Jan 2011, 6:49 am

List semasa proses berjaya ditemuduga oleh SPA tetapi tidak diiktiraf oleh Lembaga kerana tidak berkaitan @ Listed senarai PPP yg telah memiliki apa2 Degree ?, tetapi kebiasaannya pelantikan melalui SPA & perlu temuduga.
Apa2 pun jika benar 1 berita menarik kepada PPP bergraduat.

s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 129
Umur : 39
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 3932

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by SAPPOK on Sat 15 Jan 2011, 5:43 pm

kenapa pulak degree listed utk pengajar banyak.....sedangkan utk jadi PPP di KKM hanya berapa kerat saja..persoalannya bagaimana PPP nak kembangkan lalauan kerjaya ke tahap yg semaksimum mungkin jikalau halangan sepertinya datang dari pihak dalaman......

Persoalannya....
1> Bukankah bidang pengajaran ni asas sebelum PPP melangkah keluar ke bidang pekerjaan.....bg saya peringkat ni lah yg perlu diperketatkan demi memastikan agar sistem dan proses pembelajaran PPP memenuhi standard dan memberi tahap ilmu yg semaksimumnya.....agar para pelatih benar2 boleh melakukan tugas yg sebaiknya dan menjiwai profesion itu sendiri....
2. Sedangkan utk menjadi PPP d KKM agak sukar untuk d gapai oleh semua PPP MOH.....justeru itu, ramai PPP muda yg berjiwa saing dan bermotivasi merintih dan memberontak demi memastikan profesion ini benar berada pada lalauan yg terbaik demi mencapai matlamat PPP.

Justeru itu pihak berwajib perlu duduk semeja untuk bermuafakat agar perkara kecil sebegini yg dilihat dari sudut pandang kumpulan tertetntu sebenarnya akan menjadi kan perkembangan profesion ini......lebih tercorok dan tertinggal...

Apa guna
Berpersatuan jika persatuan tidak boleh membela demi masa hadapan profesion, ingatlah profesion bukan milik kita sepenuhnya tapi ia milik bagi semua yg akan menjadi PPP.....dan kemungkinan ianya adalah anak kita..kelak......fikir2kanlah....Persatuan janganlah hanya membeli segelintir/ cluster individu yg ada di dalam profesion ini....(walaupun pada hari ini mereka berada di puncak kerjaya PPP)........perkara ini akan menenggelamkan perkembangan profesion tercinta ini....


sappok.....
avatar
SAPPOK
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 275
Umur : 42
Tarikh Register : 23/04/2007
Reputation : 3
Points : 3984

Character sheet
Mutiara Kata saya: "KACANG DONT FORGET KULIT"

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by amoetdhsajb on Sun 16 Jan 2011, 6:36 am

sokong 110%
avatar
amoetdhsajb
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : amo u32
Gender : Male
Jumlah Post : 9
Umur : 37
Tarikh Register : 12/11/2009
Reputation : 0
Points : 2799

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by aini on Mon 17 Jan 2011, 3:03 pm

Saya MA U32 ada degree Biology USM....tak layak ke???

aini
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pembantu Farmasi
Gender : Male
Jumlah Post : 7
Umur : 50
Tarikh Register : 21/07/2007
Reputation : 0
Points : 3633

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by s2678 on Tue 18 Jan 2011, 7:06 am

Saudara Aini .
Jika sudah memiliki Biology (lihat laman web SPA) adalah baiknya Tuan memohon menjadi Pengajar U41 KKSB KKM. Pihak Lembaga PP hanya mengiiktiraf 4Degree buat masa ni ke PPP Gred U41/42.

Ramai PPP berharap & mengharap agar Lembaga PP membuka peluang agar PPP yg sudah memilik apa Degree tetapi tiada dlm list berkaitan dapat dinaikkan pangkat ke U41/42.

s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 129
Umur : 39
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 3932

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by maslam on Tue 18 Jan 2011, 1:35 pm

reformasi perlu berlaku dalam lembaga...............
avatar
maslam
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 48
Umur : 43
Tarikh Register : 06/08/2008
Reputation : -1
Points : 3345

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by norsuk_bio on Wed 19 Jan 2011, 7:21 am

Saya juga mempunyai degree dalam bidang biologi dan pernah memohon jawatan sebagai pengajar PPP sejak 2009 tapi malangnya tak pernah pun dipanggil untuk ditemuduga oleh pihak SPA.
avatar
norsuk_bio
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 45
Tarikh Register : 19/11/2006
Reputation : 6
Points : 3953

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jalankan tugas dengan jujur dan amanah

View user profile http://klt.moh.gov.my/mdsukri @ www.my1stop.com.my/mdsukri

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by SAPPOK on Wed 19 Jan 2011, 6:01 pm

blom sampai nasib..dan syarat kedua cgpa 3.0 and above..bro...
avatar
SAPPOK
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 275
Umur : 42
Tarikh Register : 23/04/2007
Reputation : 3
Points : 3984

Character sheet
Mutiara Kata saya: "KACANG DONT FORGET KULIT"

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by s2678 on Thu 20 Jan 2011, 10:31 am

Itulah dinamakan Rezeki.

s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 129
Umur : 39
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 3932

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by x.tdx on Fri 21 Jan 2011, 6:56 pm

ermmmmm cuba mahu tanya satu soalan ja........apakah MA dapat menukar gelaran kepada MO?? kalo dpt perlu start over kah?

x.tdx
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 4
Umur : 26
Tarikh Register : 21/01/2011
Reputation : 0
Points : 2366

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by s2678 on Sun 23 Jan 2011, 7:22 pm

INFO - Lihat akhbar Mingguan Msia (23 Jan/Ahad) Iklan kekosongan Ahli Akademik & Bukan Akademik di Primier International University Perak (IPTS).

Jawatan Prof/Prof Madya/Pen. Prof/Pensyarah kanan/Pensyarah untuk PPP berkelayakan dibawah Fakulti Kesihatan Bersekutu : PENGAJIAN PEMBANTU PERUBATAN.

Boleh resign join swasta, jika sesiapa berminat sama seperti rakan2 kita di Kolej KIST Bachok.


s2678
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 129
Umur : 39
Tarikh Register : 11/02/2007
Reputation : 3
Points : 3932

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by SAPPOK on Mon 24 Jan 2011, 2:36 pm

nak tukar jadi PPP P&P pun sudah apa lagi nak ke MO....entahlah no komen..

isu berkaitan kenaikan pangkat PPP pun dah menyebabkan individu2 tertentu d dalam PPP goyang....entah kenapa..dan akhirnya pelbagai usaha dan langkah menjadikan degree related dan tidak related...yg peliknya degree yg tak der test yg ingin d ketengahkan sebagai fegree related dan ini berkemungkinan ada individu2 tertentu yg dah ikut program ni...dan dengan harapan blh mengecapi gred P&P (PPP) secara mudah dan selesa....klu inilah mentalitinya d atas sana.....maaf profesion ni akan tertinggal......sbb sikap negatif segelintir mereka yg gila pangkat...dan tamak kuasa......

avatar
SAPPOK
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 275
Umur : 42
Tarikh Register : 23/04/2007
Reputation : 3
Points : 3984

Character sheet
Mutiara Kata saya: "KACANG DONT FORGET KULIT"

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by maslam on Tue 25 Jan 2011, 3:12 pm

betul-betul..........................................
avatar
maslam
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : ppp
Gender : Male
Jumlah Post : 48
Umur : 43
Tarikh Register : 06/08/2008
Reputation : -1
Points : 3345

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by SAPPOK on Tue 25 Jan 2011, 7:00 pm

kemudahan dekat dng boss...bukan ambil jalan mudah untk diri sendiri tapi buatlah baik utk keseluruhan.....profesion..
macam waktu buat penyeliaan.......bercerita ttg masa depan dan halatuju....yg ckp konfiden...tp bila dah balik opiss.......entahlah....seniri mau ingat.....bhw dah ramai yg sedar dan tahu....cakap tak serupa bikin......

maaf kalau terasa......
avatar
SAPPOK
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 275
Umur : 42
Tarikh Register : 23/04/2007
Reputation : 3
Points : 3984

Character sheet
Mutiara Kata saya: "KACANG DONT FORGET KULIT"

View user profile

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by norsuk_bio on Thu 06 Oct 2011, 3:24 am

Kajian berkenaan dengan Physician Assistant di Scotland...kalau dilihat skop tugas adalah sama dengan PPP di Malaysia..cuma kelayakkan masuk adalah lebih tinggi dengan tempoh pengajian hanya 26 bulan...satu lagi mereka ini mempunyai latar belakang akademik (ijazah) yang berbeza untuk bertugas sebagai Physician assistant (untuk menjalankan tugas sebagai Physician Assistant apa yang perlu adalah kursus asas selama 26 bulan tersebut)...macamana dengan PPP di Malaysia yang mempunyai latihan asas sebagai PPP selama 3 tahun (36 bulan) dan mempunyai ijazah tidak berkaitan seperti sain biologi dan sains biomedikal.,,fikir-fikirkan lah..kalau nak baca lebih lanjut tentang kajian tersebut boleh emailkan kepada saya alamat email saudara/saudari..atau search Evaluation of physician assistants in National Health Service Scotland...norsuk_bio@yahoo.com
avatar
norsuk_bio
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 47
Umur : 45
Tarikh Register : 19/11/2006
Reputation : 6
Points : 3953

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jalankan tugas dengan jujur dan amanah

View user profile http://klt.moh.gov.my/mdsukri @ www.my1stop.com.my/mdsukri

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by azrunia on Wed 25 Nov 2015, 7:43 am

bounce hmmm
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4089

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Senarai Ijazah dan Justifikasi Skim Bersepadu MA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 15 of 15 Previous  1 ... 9 ... 13, 14, 15

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum