FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

TDM

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

TDM

Post by afiq82 on Wed 31 Dec 2008, 9:53 am

korang tau tak apakah tujuan TDM selain dari carik concentration of drug dlm darah? aku tgk pharmacist biler dpt result TDM buat calculation bukan main, padahal dah dpt result sebenar, takyah la susah2 nak kira. adakah diorang buat validation?

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3335

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by hius2007 on Wed 31 Dec 2008, 10:14 am

TDM adalah salah satu bidang pemberian ubat secara total. Mungkin Peg sedang kira berapakah mg ubat yg sepatutnya pesakit itu makan. Mungkin dia dah telan Warfarin 2mg, sedangkan pesakit tu sebenarnya hanya perlukan 1.8 mg. Saya pun tak tahu.

Apapun iti memang tugas mereka, tugas PPF ialah menjaga peralatan sebelum ujian, semasa ujian dan selepas ujian. Ini termasuklah bilik, personal dan peralatan. Tetapi tugasan ini perlu di gazetkan dahulu. Tugas PPF kini ialah berbuat sesuatu agar tugasan tersebut boleh di gazetkan. Baru lah nampak tugasan sebenar PPF. by

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3486

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by dhiyamirza on Wed 31 Dec 2008, 11:02 am

pengiraan tu penting sebenarnya untuk mengesahkan bahawa dos yang diambil adalah besesuaian. dan paling penting ia tidak melebih terapeutik indeks yang sepatutnya. dan lagik satu sebab dia nak kira regimen sesuatu ubat untuk pesakit. sebab kalau bangsa berlainan, jantina berlainan dan berat dll faktor berlain perlu diambilkira. sebab kita tahu ubat2 ni ade halflifenya, ade disintegration rate dsbgnya.
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3775

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by dhiyamirza on Wed 31 Dec 2008, 11:03 am

lagik satu nak check patient complience atau tak. kemudian nak check la dose interval bersesuaian atau pon tidak.
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3775

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by hius2007 on Thu 01 Jan 2009, 4:39 pm

Apapun tujuan TDM tersebut adalah mendapat pengubatan yg maksimum dan kesan yg minimum. Kos penjimatan ubat juga akan
diambil kira bagi mengelakkan pembaziran. Ini bermaksud, jika Hospital KL ada 800 katil, 800 peg diperlukan bagi tugas pemonitoran TDM. Ini memang tugas Peg. Jika PPF beri maklumat, itu dinamakan bukan jawapan Profesional. Hanya Peg sahaja yg boleh tt hasil keputusan tersebut dan membuat pembetulan. PPF ni hanya tertumpu terhadap tugas-tugas teknikal sahaja.

Tetapi jika ingin ambil tahu bagi tujuan pembelajaran, itu adalah tidak mengapa. Macam kaunseling juga. Perkataan Kaunseling itu juga dah di jadikan tugas Peg. jika PPF yg beri, itu di namakan maklumat ubat sahaja. Lainlah jika PPF sendiri ada ijazah dlm psikology dan berdaftar dgn Lembaga Kaunseling Malaysia, barulah setiap perkataannya dinamakan kaunseling.

PPF yg bekerja semasa zaman 50an, 60an, 70an, 80an dan 90an, adalah lebih mudah . Tetapi bila dah masuk dlm zaman milinium baru 2000 , byk cabaran yg PPF hadapi. Ini adalah kerana pesakit juga dah ramai yg bijak pandai. Silap sikit je, nak saman berjuta2.

Pada 2009 ni di harap semua PPF bersatu dlm memantapkan bidang kerja sedia ada di samping mencari peluang2 baharu demi bagi Peningkatan Mutu Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya. Tetapi PPF semua ni jgn lupa, jika nak maju pun BPF KKM pastinya terlibat juga sebab nama farmasi ni telah di berikan oleh kerajaan kepada BPF KKM untuk di jaga dan di selia. Yg lain tu, mcm JPA ikut je apa2 keputusan yg BPF KKM buat. Bersatu kita, he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3486

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by afiq82 on Fri 02 Jan 2009, 5:27 pm

timer kaseh pada yg menjawab, barula lebih faham skarang.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3335

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by hius2007 on Tue 06 Jan 2009, 10:08 am

Kita PPF ni akan lebih paham, jika kita sendiri ada Pos Basik dlm bidang TDM ni. Kita kena buktikan bahawa memang ada perkembangan terkini yg perlu di pelajari oleh PPF agar bidang TDM ni lebih maju. Biar Peg yg ramai tu buat analisa tentang Drug Concentration tu dll, kita PPF ni hanya belajar, tujuan TDM dan lain2 isu yg tidak teknikal dan apabila kita dah ada sijil pos basik baru lah ada peningkatan utk PPF.

Bulan Jan 2009 masih terbuka bagi semua PPF membantu kertas kerja Pos Basik.
Email kan ke : hius2008@yahoo.com.my. tq. by.

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3486

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by hius2007 on Fri 13 Mar 2009, 12:45 pm

PERKEMBANGAN KKM PADA TAHUN 2009



Farmasi :

Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa A )

Timbalan Pengarah Perkhidmatan Farmasi ( Jusa C )

Ketua Penolong Pengarah Kanan ( U54 )

Polisi Ubat Kebangsaan ( U52 )

Pengurusan Ubat & IT ( U52 )

Pembangunan Organisasi & Sumber Manusia ( U52 )

Pengurusan Kualiti ( U52 )



Amalan Farmasi Klinikal ( U48 )

Amalan Farmasi ( Hospital dan Kesihatan ) ( U48 )

Pemonitoran Harga Ubat ( U48 )

Urusetia Senarai Ubat-Ubatan KKM ( U48 )

Keselamatan Pesakit dan Penggunaan Ubat ( U48 )

Maklumat Ubat dan Pendidikan Pengguna ( U48 )

Pengurusan Latihan dan CPD ( U48 )

Pembangunan Inter Organisasi dan Antarabangsa ( U48 )

Penyelidikan Pembangunan dan Perolehan Teknologi ( U48 )

Urusetia Lembaga Farmasi ( U48 )



Itu sahajalah perkembangan BPF KKM



Lain-Lain Paramedik :

Semasa ABM8 2009 di keluarkan, amat jelas di perhatikan KKM telah berkembang maju. Di seretakan di sini di mana jawatan-jawatan baru dan tambahan yang telah di luluskan . Di bahagian tersebut terdapat juga Pakar Pakar KKM :



A KESIHATAN AWAM

Pengurusan Kesihatan Awam Ibu Pejabat / Negeri

- Pembangunan Kesihatan Keluarga

- Pendidikan Kesihatan



B RAWATAN PERUBATAN

- Pengurusan Perubatan Ibu Pejabat / Negeri

- Pengurusan Hospital



C FARMASI DAN BEKALAN

( kosong tiada bahagian dan unit )



Unit-Unit Rawatan Perubatan:

Rawatan Kecemasan dan Pesakit Luar

Rawatan Am Pesakit Dalam

Perubatan Am

Pembedahan Am

O & G

Pediatrik

Orthopedik

Anastesiologi

ENT

Oftalmologi

Dermatologi

Neurologi

Pembedahan Neuro

Perubatan Transfusi

Perubatan Forensik

Urologi

Pembedahan Plastic

Radioterapi dan Onkologi

Pengimejan Diagnostik

Patologi

Pembedahan Kardiothorasik

Kardiologi

Perubatan Nuklear

Perubatan Respirotori

Psykiatrik dan Kesihatan Mental

Rehabilitasi



Itu sahajalah perkembangan lain lain Paramedik :



Ini juga adalah sejajar dengan tugas-tugas utama PPF :

- Tugasan Penyelengaraan Setor

- Tugasan Pembantu Makmal Kimia Ubat

- Tugasan Penolong Pegawai Farmasi





he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 53
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3486

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by mohdrashid on Fri 29 May 2009, 12:12 am

dah citer bab tdm ni...bila pla nak diwujudkan post basik tdm,tpn,iv ad dsbg untuk ppf.ader sesiapa yang ader info ker.....hius ko ader info ker.... kalau ader ko email kat aku... lama da ko tak hantar maklumat terkini kat aku...
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3971

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by dhiyamirza on Tue 16 Jun 2009, 12:44 pm

pos basik ini masih dalam peringkat perbincangan katanya...belum ade kata putus lagik kata tpkn (f) i beberapa hari yang lalu
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3775

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by topup on Tue 16 Jun 2009, 7:14 pm

Kawan i PPF (dulu Pembantu Makmal Kimia Ubat) yg bertugas di Hosp Queen Elizabeth KK era 90an memang terrer tang TDM ni dari terima sample sampai calculation dier bole buat... Pegawai tinggal lagi buat recommendation dan sign.... respect giler depa tu...
avatar
topup
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : WatchingMyStep
Gender : Female
Jumlah Post : 27
Umur : 34
Tarikh Register : 20/03/2007
Reputation : 0
Points : 3874

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by mohdrashid on Wed 17 Jun 2009, 12:32 am

topup wrote:Kawan i PPF (dulu Pembantu Makmal Kimia Ubat) yg bertugas di Hosp Queen Elizabeth KK era 90an memang terrer tang TDM ni dari terima sample sampai calculation dier bole buat... Pegawai tinggal lagi buat recommendation dan sign.... respect giler depa tu...
kalau qeh mmg ppf yang jaga tdm teror.... masa aku praktikal sana pun memang kena buat semua.... dah siap baru pegawai buat recomendation....
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3971

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by mohdrashid on Wed 17 Jun 2009, 12:33 am

dhiyamirza wrote:pos basik ini masih dalam peringkat perbincangan katanya...belum ade kata putus lagik kata tpkn (f) i beberapa hari yang lalu
ntah lah bila baru ada kata putus
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3971

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by mohdrashid on Wed 17 Jun 2009, 12:33 am

kalau dah ada post basic aku cadang nak ambik post basic lah...
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3971

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by mohdrashid on Wed 17 Jun 2009, 12:35 am

tapi kan.... kalau ppf buat pos basic bila dah abis nanti dapat elaun juga ker macam paramedik yang lain tu ker?...
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3971

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by afiq82 on Wed 17 Jun 2009, 2:25 am

harap2 la.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3335

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by dhiyamirza on Wed 17 Jun 2009, 9:47 am

hanya akan dapat elaun pos basik tu kalau kita praktikkan yang dibelajar...cth kalau kita betul2 keje kat tpn, tdm dan cdr...kalau tak, tak dapatla...
avatar
dhiyamirza
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Tutor
Gender : Female
Jumlah Post : 516
Umur : 35
Tarikh Register : 12/12/2007
Reputation : 12
Points : 3775

Character sheet
Mutiara Kata saya: biar putih tulang jangan putih mata....

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by mohdrashid on Wed 17 Jun 2009, 8:11 pm

dhiyamirza wrote:hanya akan dapat elaun pos basik tu kalau kita praktikkan yang dibelajar...cth kalau kita betul2 keje kat tpn, tdm dan cdr...kalau tak, tak dapatla...
ye lah ppf dapat ker kalau keja ikut postbasic tu.....
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3971

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by mohdrashid on Wed 17 Jun 2009, 8:11 pm

confirm ker
avatar
mohdrashid
KERABAT TEGAR
KERABAT TEGAR

Jawatan : penolong pengedar dadah berlesen
Gender : Male
Jumlah Post : 799
Umur : 37
Tarikh Register : 25/04/2009
Reputation : 13
Points : 3971

Character sheet
Mutiara Kata saya: boleh bah kalau ko.......

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by atokpencen on Fri 17 Jul 2009, 11:58 am

Kalian tolong jawab:
1. Siapa yang buat ujian TDM PPF kah PF kah MLT ka PS kah?
2. Di mana ujian TDM dilakukan, di lab patologi kah, di jabatan Farmasi kah?
3. Siapa yg buat on call TDM, Patologi kah farmasi kah?
4. Siapa punya mesin yang dipakai, Patologi kah.... Farmasikah?
5. kalau farmasi nak ia-ia set up TDM...jangan cakap aja...tapi buat planning yg sempurna.

Nanti Lembu punya susu sapi punya nama.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3481

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by afiq82 on Fri 17 Jul 2009, 12:57 pm

1. kalo kat spital i keje dulu, pharmacist yg bwat.
2. kat spital dulu buat kat lab farmakokinetik klinikal milik jabatan farmasi.
3. maser tu pharmacist yg on call TDM.
4. mesin jabatan farmasi punyer.
5. btol, tapi mesin dah canggih tapi makmal yg proper takder. dok bilik biasa je.

Persoalan skarang, aku tak tau saper yg selenggara mesin2 TDM tuh.

afiq82
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : PPF
Gender : Male
Jumlah Post : 165
Umur : 35
Tarikh Register : 20/12/2008
Reputation : 9
Points : 3335

View user profile

Back to top Go down

Ini Contoh LB TDM yang OK

Post by atokpencen on Tue 21 Jul 2009, 2:42 pm

afiq82 wrote:1. kalo kat spital i keje dulu, pharmacist yg bwat.
2. kat spital dulu buat kat lab farmakokinetik klinikal milik jabatan farmasi.
3. maser tu pharmacist yg on call TDM.
4. mesin jabatan farmasi punyer.
5. btol, tapi mesin dah canggih tapi makmal yg proper takder. dok bilik biasa je.

Persoalan skarang, aku tak tau saper yg selenggara mesin2 TDM tuh.

Hanya ada satu tempat yg lain iaitu di HKL. Jabatan Patologi yg buat TDM. Semua tempat lain Farmasi yg bikin. HKL takleh ditiru sebagai standard. Di situ ramai kakitangan, banyak mesin. So kite tak perlu impot standard mereka ke lab kite yang siput je ni. Harap maklum.
avatar
atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 57
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3481

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by ppfkkpa on Sat 07 Aug 2010, 12:16 pm

Dah setahun berlalu, persoalan masih belum terjawab, sebenarnya bidang perubatan dan kesihatan ni amat luas, itu sebab semua nya di panggil profesional perubatan / kesihatan dan sokongan pula di panggil paramedik, belajar di U adalah basik je, lepas tu kena buat pos basik atau master, dan buat kerja, tak kira lah basik you tu kursus apa, apabila pos basik dan bertugas di situ, itulah tugas you setiap hari, dulu PF buat TDM tetapi apabila Dr nak tambah pesakit, PF tolak sebab dah tak mampu, keputusannya ialah Dr beli sendiri mesin dan buat sendiri, ini adalah kerana pakar patologi dan ketua jabatan lab adalah Dr Pakar, dia sendiri pun boleh buat, sebagai PPF kita memang tak terlibat dalam TDM, kursus pos basik pun hanya tentang penjagaan kebersihan bilik sterile je, tetapi jika nak buat TDM dll, tak ada masaalah, semuanya boleh belajar, sebab ada PF yang sudi ajar, sama juga CDR, dulu PPF boleh buat, tetapi kini sebab PF dah ramai, mereka je yang buat dan dapat cuti tambahan setiap tahun, jika PPF ada sijil TDM dan CDR yang diiktiraf oleh JPA/KKM, pasti PF tak boleh nak tolak, tetapi jika bertugas di KK, sijil tu memang tak boleh guna, kena dispen le jawabnya,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3018

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by nori on Mon 07 Feb 2011, 7:25 pm

SELAMAT TAHUN BARU 2011 :


PPF telah memberikan perkhidmatan selama 53 tahun di negara ini, namun pada tahun 2011 ini, tenaga dan keringat PPF masih lagi diperlukan demi kelangsungan perkhidmatan farmasi kepada rakyat di negara ini. Tetapi ruang dan peluang bagi PPF mengecapi sedikit keistimewaan dan keserasian bekerja, pada masa ini masih jauh dari pencapaiannya. Jika di banding dengan Attandan Kesihatan, pada masa ini mereka telah jauh berubah dan di gelar PPK. PPK juga telah di anugerahkan elaun bagi bertugas di bilik mayat. Sejarahnya amat panjang dan berjela jela kerana bilik mayat tersebut hanya menerima 100 mayat sahaja setahun, sedangkan Rx yang perlu di layan oleh PPF setahun ialah 28,000 di sebuah KK.

Apabila bilangan mayat sedikit, maka PPK ada masa untuk memikirkan masa depan mereka sedangkan PPF memang tiada masa untuk memikirkannya. Pada mulanya hanya PPK sahaja yang dapat elaun bilik mayat. Selang beberapa tahun, MA pula memohon dan dapat, tetapi terhad kepada seorang PPK dan seorang MA sahaja. Tetapi dengan adanya penglibatan pihak atasan yang menyeluruh, 3 PPK dan 3 MA berjaya mendapatkannya kerana dengan alasan hospital beroperasi 3 shift dan 7 hari seminggu. Maka logik jugalah jika 3 PPK dan 3 MA dapat elaun tersebut dan sudah pastinya pada setiap shift akan ada petugas yang bertanggungjawab.

Tetapi pada 2011 ini, mungkin PPF ada masa bagi memikirkan agar PPF juga layak di beri elaun apabila bertugas di unit saitotoksid. Pada waktu awal begini, memang semua pihak akan merasakan ianya adalah tidak perlu kerana cukup dengan hanya di berikan cuti tambahan sahaja. Tetapi bagi jangka masa panjang, dan kelangsungan perkhidmatan farmasi, wajarlah pemberian elaun ini di pertimbangkan. Berapa ramai PPF yang layak dan berapa jumlahnya sebulan, adalah terpulang kepada kesesuaian dan keserasian perkhidmatan, dan yang penting sekali ianya akan membantu meningkatkan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya bagi semua PPF.


DERAFF PERMOHONAN ELAUN HAZARD
UNTUK KAKITANGAN PPF KKM TERLIBAT DIDALAM
PENGENDALIAN SEDIAAN UBAT UBAT SITO-TOKSIK
DI HOSPITAL HOSPITAL KERAJAAN (CYTOTOXIC DRUG RECONSTITUTION)

Keperluan pengrawatan pesakit kanser di negara kita amat ketara diwaktu ini. Ini jelas dapat dibuktikan dengan peningkatan kadar statistik kematian pesakit pesakit yang di sebabkan oleh pengidap penyakit kanser.KKM telah membelanjakan peruntukkan wang yang banyak untuk meningkatkan kualiti kesihatan kepada rakyat terutamanya didalam mengurangkankan kesengsaraan kepada pesakit pesakit yang mengidap penyakit kanser.


Bergagai bagai bentuk pengrawatan sedang di selidiki oleh para saintis dan pengamal pengamal perubatan samada cara tradisional dan cara moden di seluruh dunia. Namun masih tiada suatu penemuan yang sempurna ditemui untuk mengubati penyakit kanser.

Di dalam pengrawatan kepada pesakit kanser di negara kita , KKM telah memilih cara pengrawatan kepada pesakit kanser mengikut teknologi pengrawatan cara moden berpandukan teknologi barat yang telah dibuktikan terbaik, dan sehingga hari ini masih tiada lagi penemuan yang setanding atau terbukti lebih baik untuk di guna pakai di hospital hospital Kerajaan..

Walaupun Pihak KKM menyedari cara pengrawatan yang di pilih akan memberi kesan sampingan yang sangat merbahaya kepada pesakit di samping peratusan kesan pengubatan (penawar/sembuh) yang sedikit iaitu memusnah sel sel kanser sahaja bertujuan mengurangkan bebanan penderitaan/kesengsaraan pesakit, pilihan ini adalah difikirkan yang terbaik dan lebih berfaedah dari tiada usaha pengrawatan yang dilaksanakan .Usaha ini telah terbukti kejayaannya , dan telah dapat mengurangkan beban kesengsaraan dan penderitaan kepada ribuaan pesakit kanser.

Segala usaha untuk mengurangkan bebanan penderitaan dan kesengsaraan oleh pesakit kanser jelas telah terbukti dilaksanakan oleh pihak KKM dengan peningkatan kadar statistik permintaan penggunaan ubat ubat merbahaya / sito-tosik dari masa ke semasa oleh pengamal perubatan untuk merawat pesakit pesakit kanser. Berbagai bagai bentuk ubat ubat merbahaya/ sito-toksik dalam bentuk berlainan telah di impot untuk di simpan di stor stor hospital diseluruh tempat di negeri negeri di negara kita.untuk keperluan pengrawatan kepada pesakit kanser, berbagai bagai jenis penyakit kanser yang telah di kenal pasti. sehingga kini , ini termasuklah:Kanser payudara, kanser ovari,kanser servik kanser usus, kanser prostate, kanser paru paru dll.

Pihak kakitangan kumpulan sokongan adalah antara menjadi elemen sangat penting kepada seorang pesakit kanser kerana mereka adalah antara kakitangan KKM yang menjadi tulang belakang bagi rejim terapi pesakit kanser, ini termasuklah didalam tugas harian rasmi yang terlibat seperti di bawah:

Pharmacy assistant
Preparation & reconstitution
Daily & weekly cleaning of cleanroom & BSC
Drugs & disposable item level & storage
Involve in-house validation
Ongoing training

Di dalam penglibatan untuk pengendalian ubat ubat merbahaya sito-toksik kanser kakitangan kumpulan sokongan KKM juga tidak kurang hebatnya menerima satu fenomena kesan sampingan ubat ubat yang sangat merbahaya ini,segala risiko ini hanya dapat dirasai setelah kesan lamanya kakitangan yang terlibat mengendalikan ubat ubat merbahaya sito-toksik tampa latihan kemahiran, kelengkapan peralatan dan pengetahuan yang sempurna disedari . jika pesakit yang terbukti telah mengidap penyakit kanser terpaksa berhadapan dengan peratusan tinggi kesan sampingan penawar ubat yang beracun/merbahaya adalah menjadi lumrah terpaksa kerana tiada pilihan.

Bagaimana pula kakitangan yang mengendalikan penyediaan ubat ubat kanser ini, Di dalam proses untuk kesempurnaan cara pengendalian ubat ubat ini, suatu cara untuk memperolehi peratusan kesan sampingan/merbahaya ubat kepada tahap yang paling minimum sangat perlu, banyak kesilapan (medical error) telah lakukan oleh kakitangan sokongan yang terlibat, di dalam pengendalian ubat ubat ubat merbahaya ini.

Menyedari bahaya bahaya yang telah dilanggar, berbagai bagai langkah langkah telah diambil dengan peruntukkan yang amat banyak bertujuan untuk meminimumkan kesan kesan bahaya sampingan kakitangan terlibat namun bahaya dan risiko yang pasti dihadapi oleh kakitangan yang terlibat tetap sedia menanti. dan pasti dilalui,Kesan bahaya ini hanya akan dapat dirasai dalam jangka masa yang agak lama. Buat masa ini tiada ujian pemeriksaan yang boleh di percayai untuk mengesan kesan awal, tetapi penyelidikan yang giat sedang di buat untuk membangunkan pengesanan awal kesan sampingan bahaya ubat sito-toksik.

Jenis Jenis CytotoxicDrugs :

Alkylatig Agents
􀁺Cisplatin
􀁺Cyclophosphamide
􀁺Thiotepa
􀁺Chlorambucil

􀁼Antibiotics
􀁺Doxorubicin
􀁺Bleomycin
􀁺Mitomycin

􀁼Misc
􀁺Asparaginase

􀁼Antimetabolites
􀁺Cytarabine
􀁺Fluorouracil
􀁺Methotrexate
􀁺Azathioprine

􀁼Vincaalkaloids
􀁺Vincristine
􀁺Vinblastine
􀁺Etoposide

Criteria for Hazardous Drugs
􀁼Carcinogenicity
􀁼Teratogenicityor developmental toxicity
􀁼Reproductive toxicity
􀁼Organ toxicity at low dose
􀁼Genotoxicity
􀁼Structure or toxicity similar to drugs
classified as hazardous using above criteria
NIOSH, 2004

Route of Exposure to Hazardous Drugs
􀁼Inhalation of aerosolized drugs
􀁼Dermal absorption
􀁼Ingestion
􀁼Injection

Risk of Exposure
􀁼Liver damage (Sataniemiet al. 1983)
􀁼Fatal loss, spontaneous abortion, fetal malformation
(Selevan, 1985: Stuckeret al., 1990: Heminkiet al., 1985)
􀁼Acute symptoms: skin irritation, sore throat, cough, dizziness, headache, allergic reaction, diarrhea, N &V

􀁼Reproductive: fetal loss, congenital malformations & infertility
Harrisons, B.R.(2001)Risk of handling cytotoxicdrugs. In M.C.Perry (ed), The Chemotherapy Source Book (3rdEd.:566-582). Philadelphia, P.A. Lippincott, Williams & Wilkins
􀁼1970s
􀁼Several chemotherapy agent were linked to secondary leukemia & other cancer in treated patient
􀁼Health risk might extend to persons exposed to the drugs
Ng, L.M. & Jaffe, N.(1970).Possible hazards of handling antineoplasticdrugs. Pediatric, 46(4):648-9
Donner,A.L.(1978).Possible risk of working with antineoplasticin horizontal laminar flow hoods. Am J Hosp Pharmacy,35:900
􀁼In small, but controlled study, mutagenic activity was found in the urine of patient who received chemotherapy as well as nurses who administered chemotherapy􀁼Cyclophosphamidewas present in the urine
Of health care workers on 11 of 12 studies, despite the use of precautions
Falcket al.(1979).Mutagenicity in urine of nurses handling cytostaticdrugs. Lancet, 1(12):1250-1
Sessink, P.J.M. & Bos, R.P.(1999).Drugs hazardous to health care workers: Evaluation of method for monitoring occupational exposure to cytostaticdrugs.Drug Safety, 20(4):347-359


Norma Perjawatan PPF :

Aktiviti / Perkhidmatan : Nisbah :

- Penguatkuasaan Farmasi 1 orang : setiap unit penguatkuasa
- Pesakit Luar 1 orang : 1 Unit
( Tambahan ) 1 orang setiap 50 pesakit tambahan
- Pesakit Dalam 1 orang : setiap 2 wad (28-30 katil)
- Khidmat TPN / IV Admix 1 orang : setiap 300 kes sebulan
- Khidmat Farmasi Onkologi 1 orang : setiap hospital
- Perkh. Pengeluaran Farmaseutikal 1 orang : setiap 300 pek sehari
- Gantian 1 orang : setiap 5 orang PPF


Mengikut norma perjawatan PPF tidak terlepas dari tanggungjawab didalam tugas pengendaliaan ubat ubat sito-oksik,tugas tugas ini telah dilaksanakan sejak sekian lama sehingga kini, tugas PPF yang terlibat dengan penyediaan pengendalian ubat sito-oksik sekarang lebih jelas dan sangat diperlukan di hospital hospital terpilih seperti di Hospital Kulim,Hospital Seremban,Hospital Likas, Hospital Queen Elizabeth, Hospital Seberang Jaya, Hospital Besar Kuala Lumpur , USM ,dan Hospital Ipoh serta Hospital Selayang.

Walaupun penempatan di unit unit ini tidaklah menarik, dan sangat merbahaya dari kesan sampingan kepada kakitangan PPF, komitmen yang di beri oleh kakitangan PPF sangat tinggi serta menggalakkan.

Beberapa Hospital terpilih telahpun dikenal pasti dan dalam pembinaan untuk meningkatkan lagi kelengkapan tempat penyediaan ubat ubat sitotoksik dan pusat latihan kepada kakitangan kementerian terlibat seperti Hospital Selayang,Hospital Manjung dan Hospital Teluk Intan.

Memandangkan peruntukkan perbelanjaan yang diagihkan amat lah besar di dalam penyediaan kelengkapan peralatan bangunan penyediaan ubat ubat sito-toksik serta latihan keyakinan keselamatan petugas kumpulan sokongan, imlikasi kewangan untuk menyelenggara juga sangat ketara demi memastikan kualiti peralatan ,produktiviti kekal terurus dan keadaan kesihatan petugas dinilai dan diambil perhatian sewajarnya.
Pemberian elaun sebanyak tiga ratus ringgit malaysia (RM300) sebulan kepada kakitangan kumpulan sokongan yang terlibat sangatlah rasional jika di nilai dari nisbah kakitangan yang terlibat amatlah sedikit, dalam masa yang sama pemberiaan elaun ini mendorong minat PPF untuk lebih berminat menceburi latihan latihan yang di sediakan, walaupun belum pastinya bersesuaian dengan tugas.dan kemampuan kesihatan.


Seorang kakitangan PPF perlu melalui beberapa proses program latihan ulangkaji dan latihan praktikal khas sebelum melibatkan tugas penyediaan ubat sito-toksik.

Skop Latihan Penyediaan Pengendalian ubat ubat saitotksik adalah meliputi sebelum, semasa dan selepas penyediaan. Kesemuanya akan di patuhi secara menyeluruh bagi mendapatkan hasil yang maksimun dan kesan sampingan yang minima. Kursus lanjutan ( pos basik ) dalam bidang ini amat di perlukan. Permasaalahan yang mungkin akan timbul ialah, di mana nak belajar, siapa yang akan mengajar dll. Namun kesemuanya akan dapat di capai apabila semua PPF berfikiran terbuka dalam persoalan ini.

Semua cadangan dan pandangan di atas adalah di lihat dari sudut akademik / ilmiah dan harus di lihat dari perspektif yang sama juga.

Tamat : 7 Februari 2011.
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3210

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by nori on Tue 04 Oct 2011, 4:23 pm

FORUM PPF 4 OKTOBER 2011



Salam Satu Malaysia.



TDM ialah satu pengiraan mg ubat. Setiap manusia memerlukan mg yang berbeza walaupun sakitnya sama. Ini adalah berdasarkan umur, jantina, berat badan, tahap emosi dan tahap keseriusan penyakitnya. Segalanya boleh di kira, tetapi memerlukan usaha yang berterusan. Oleh itu PPF yang sudah 15 tahun berkhidmat, dan sudah mendapat KUP, eloklah mendalami bidang ini dan tugas-tugas lain berilah kepada PF U41 dan PPF U29 yang masih ramai tu. tetapi segalanya perlukan persediaan yang jitu dan rapi. Sendiri kena berusaha.



Segala yang di nikmati oleh PPF pada hari ini, adalah hasil usaha dan perjuangan serta penat lelah PPF yang terdahulu melalui aktiviti didalam persatuan dan kesatuan sejak lebih 50 tahun yang lalu. PPF hari ini juga perlu mengikuti jejak dan langkah yang sama agar kesinambungan kewujudan PPF pada hari ini akan terus dinikmati oleh PPF bagi tempoh 50 tahun yang akan dating.



Tetapi apabila semua PPF mahir dalam matematik dan tidak mahu mengorbankan masa, tenaga, wang ringgit, maka usaha tersebut akan terbantut dan tidak mustahil pada masa akan datang profesyen PPF hanya tinggal dalam lipatan sejarah sahaja, iaitu senasib dengan jawatan bidan, pemungut jentik-jentik dan pembantu makmal kimia ubat. Kesatuan dan Persatuan PPF perlu memudahkan urusan menjadi ahli agar semua PPF boleh menjadi ahli, tampa memberikan alasan yang tidak munasabah.



Ianya boleh dilakukan dengan semua PPF perlulah menulis nama mereka dengan awalan PPF jika telah menjadi ahli persatuan / kesatuan. Macam Dr pulak. Jika tidak menjadi ahli, gunalah nama seperti yang tertulis didalam kad pengenalan.



PPF perlu menjadi ahli persatuan dan kesatuan agar segala pandangan dan cadangan dari PPF boleh di majukan ke pihak atasan melaui saluran yang tertentu.



Majallah PPF di keluarkan bertujuan mendekatkan perhubungan antara PPF dan masyarakat . Ianya adalah usaha murni persatuan dan kesatuan.





SIDANG PENGARANG MAJALLAH SUARA PPF:



Ketua Pengarang : Tuan Haji Sulaiman bin Harun



Pen Ketua Pengarang : Zamri bin Ariffin



Setiausaha : Razali bin Dollah



Sidang Pengarang :

Tuan Haji Ab. Manan bin Kechik

Tuan Haji Hasnan bin Ismail

Tuan Haji Zakaria bin Embi

Razali bin Jaafar

Tuan Haji Mazlan bin Mohd Yusof

Sh Roshadah bt. Syed Mustafa Edruss



EMEL SIDANG PENGARANG MAJALAH SUARA PPF:

rohindaud@yahoo.com ,

rdrohi@yahoo.com ,

zamriariffin@ymail.com ,

zamri58@yahoo.com

hjbakeri@gmail.com ,

pfganesh@gmail.com;

cheloski7@gmail.com ,

bakeri_songep@yahoo.com.my ,

zalle04@yahoo.com ,

admin@ppfm.com;

kesatuan_kpfkmb@yahoo.com

laymanpf@yahoo.com ,

manan@kck.usm.my

hrunhusin@hotmail.com ,

rohanam@selayanghospital.gov.my ,



Perjawatan di KKM pada 31 Dis 2010 PF=7048, PPF = 3502 ( 2.7% kosong )



U40 mempunyai 12 jawatan

U38 mempunyai 37jawatan

U36 mempunyai 116 jawatan

U32 mempunyai 459 jawatan

U29/U32KUP mempunyai 2870 jawatan



Penglibatan PPF U32 / U36 / U38 / U40 dalam persatuan dan kesatuan masih belum menyeluruh dan menyerlah. Perkara ini amat jelas jika di halusi dan di semak taraf keahlian mereka di dalam persatuan dan kesatuan. Banyak persoalan akan dapat di atasi dan di cari jalan penyelesaikannya apabila semua PPF golongan ini menjadi ahli dan melibatkan diri dalam semua aktiviti persatuan dan kesatuan. Apapun sikap dan komitmen serta tahap pemikiran dan pandangan yang berbeza sesama mereka akan menyukarkan segala usaha dan ini amat di alu alukan oleh golongan Pengurusan dan Professional kerana segala perancangan mereka akan berjalan lancar tampa mendapat laluan yang sukar, dan akhirnya menguntungkan mereka.


MESYUARAT AGUNG DWI TAHUNAN
PERSATUAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI MALAYSIA
DI HOTEL THE KATERINA, BATU PAHAT JOHOR
PADA 17-18 JUN 2011



Persidangan Dwi Tahunan Persatuan Penolong Pegawai Farmasi Malaysia telah diadakan di Batu Pahat, Johor pada 17 dan 18 Jun 2011.



Mesyuarat kali ini telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia Dr.Salmah bt Bahri, Pengarah Amalan & Perkembangan Bahagian Perkhidmatan Fafmasi Kementerian Kesihatan Malaysia, mewakili Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Malaysia

Mesyuarat telah berlangsung di Hotel Katarina, Batu Pahat, Johor Darul Takzim, pada 17 – 18 Jun 2011.


MESYUARAT AGUNG
KESATUAN PENOLONG PEGAWAI FARMASI SEMENANJUNG MALAYSIA
DI HOTEL EMPEROR, MELAKA. PADA 24 JULAI 2011



Persidangan Tahunan Kesatuan Penolong Pegawai Farmasi Semenanjung Malaysia telah diadakan di Hotel Emperor Melaka pada 24 Julai 2011.



Mesyuarat telah berlangsung di Hotel Emperor Melaka pada 24 Julai 2011 dan satu seminar juga telah diadakan pada jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang pada 23 Julai 2011.



Pengisian seminar ialah :



Peranan Terbaru PPF

Pn Wardati Mazlan Kepli, PF Hospital Melaka



Akta Sains Kesihatan Bersekutu Dalam Penglibatan PPF

Pn Sarina Zulkarnain, Bhg Sains Kesihatan Bersekutu, KKM



Peranan Farmasi Dalam Penjenaman Produk Baru

Dr Kamaruzzaman Salleh

BPF, KKM



Ucapan perasmian AGM persatuan dan kesatuan yang panjang, perlu diterjemahkan oleh semua PPF dalam bentuk tindakan susulan, perancangan dan persediaan yang rapi agar segalanya akan membuahkan hasil pada masa ini, pada masa hadapan dan pada masa akan datang. Mesyuarat Saintifik PPF yang akan dilaksanakan juga mempunyai maksud dan tujuan yang sama.



Dan akhir sekali semasa Konvensyen Inovasi dan Kreativiti Farmasi 2011 30 Oct – 2 Nov 2011 Melaka, Thema : Inovasi Kreatif Penjana Transformasi Kecemerlangan Farmasi, semua PPF perlu membentangkan hasilnya setelah usaha yang berterusan.



Berita Harian 27 September 2011, menyatakan PPF termasuk dalam profesyen STRESS ( Hasil kajian PPUM ) dan PPF perlu memohon BIPK dengan fakta terbaru ini. Permohonan ini masih belum berjaya, walaupun ianya sudah di mulai pada 2002.



Jika semua PPF berkerja keras, tentu hasilnya akan menjadi kenyatan. Jawapan daripada JPA pada tahun 2002, jelas menyatakan bahawa permohonan PPF bagi mendapatkan BIPK, sedang dalam tindakan mereka, tampa ada keputusan yang tegas dan tiada tarikh masa berapa lamakah ianya akan di uruskan. Jalan pintas bagi tujuan tersebut masih ada iaitu memohon surat sokongan dari BPF KKM dan seterusnya berjumpa dengan YAB PM dan menyerahkan permohonan terkini. Negara akan kerugian tenaga manusia yang amat penting jika semua PPF di Negara ini work by rule.



Dasar perkhidmatan awam yang kejat ( LEAN CIVIL SERVICE)

Tiada jawatan baharu di wujudkan melalui dasar ini.

PPF perlu melupakan segalanya, hanya tumpu pada masa ini sahaja.

Pegawai Tadbir dan Diplomataik (PTD) yang memulakannya dan mereka amat mahir dalam perjalanan dan perlaksanan perkhidmatan awam di Negara ini. Mereka amat berketerampilan dalam menyediakan cadangan dan kertas kerja lengkap. Segalanya boleh di rujuk di Perpustakaan Intan.

Tak ramai PPF yang mendapat peluang ke kursus di Intan kerana PPF yang berani menyahut cabaran sahaja yang cekal memohon melalui on line Intan.

Oleh kerana permohonan kursus di Intan adalah secara sukarela, maka tak ramailah PPF yang ingin mengikutinya, walaupun ianya amat berfaedah bagi kemajuan perkhidmatan awam. Aktiviti Biro Pendidikan juga dapat menambahkan ilmu secara langsung dan tidak langsung dan resolusi bagi setiap aktiviti PPF juga penting untuk di majukan ke pihak atasan.



Pada tahun 2012 akan ada satu aktiviti PPF setiap bulan oleh Biro Pendidikan PPF. Biro Multimedia PPF pula perlu membantu dan memberikan kerja sama.

Segalanya bermula pada Mesyuarat Saintifik PPF pada Dis 2011. Dan akhir sekali, marilah kita bersama-sam melihat dan melalui hasil yang akan di perolehi oleh semua PPF pada 2013.



RINGKASAN AKTIVITI PPF SEPANJANG MASA :

1. Mesyuarat Berkala Jabatan / Unit

2. Mesyuarat Berkala MBJ PTJ / Negeri

3. Mesyuarat Berkala PPF dan TPKN(F) JKN

4. Mesyuarat Berkala PPF peringkat kebangsaan

5. Mesyuarat Berkala JK teknikal PPF

6. Mesyuarat Berkala Exco kesatuan dan AGM

7. Mesyuarat Berkala Ahli Majlis persatuan dan AGM

8. Dll.



Dan tidak sepatutnya PPF masih ketinggalan jika telah melalui semua aktiviti di atas secara berterusan, konsisten dan terancang rapi.



Juga terdapat majlis sambutan peringkat kebangsaan dan peringkat antarabangsa, tetapi berapa ramaikah PPF yang telah sudi untuk melibatkan diri, sedangkan segalanya adalah melibatkan diri PPF secara langsung dan tidak langsung.





World Leprosy Day ( 27 Jan ) Hari Kusta Sedunia

World Hepatitis Day ( 22 March ) Hari Hepatitis Sedunia

World Tuberculosis Day ( 24 March ) Hari Tibi Sedunia

World Health Day ( 7 April ) Hari Kesihatan Sedunia

Ulangtahun Hari Kesatuan PPF Mengorak langkah 15 April

Mother’s Day ( 6 May ) Hari Ibu

Red Crescent Day ( 8 May ) Hari Bulan Sabit Merah

Family International Day ( 15 May ) Hari Keluarga Antarabangsa

World Non Tobacco Day ( 31 May ) Hari Tampa Tembakau Sedunia

World Environment Day ( 5 Jun ) Hari Alam Sekitar Sedunia

Father’s Day ( 17 Jun ) Hari Bapa

World Breast Feeding Week ( 1 Ogos – 7 Ogos )

Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia

World Women’s Day ( 8 August ) Hari Wanita Sedunia

Women’s Day ( 25 August ) Hari Wanita

Hari Kebangsaan 31 Ogos

Hari Malaysia 16 September

World Heart Day ( 30 September ) Hari Jantung Sedunia

Senior Citizen Day ( 1 October ) Hari Wargatua

Mental Health Day ( 10 October ) Hari Kesihatan Mental

World Food day ( 16 October ) Hari Makanan Sedunia

Malaysian Environment Week ( 21 – 27 October )

Minggu Alam Sekitar Malaysia

Family National Day ( 11 November ) Hari Keluarga Kebangsaan

World Diabetis Day ( 14 November ) Hari Diabetis Sedunia

World Aids Day ( 1 Disember ) Hari AIDS Sedunia



Dan ada juga terdapat sambutan Hari Seniman, Hari Pahlawan, Hari Guru, Hari Polis, Hari Peladang, Penternak dan Nelayan, Hari Angkatan Tentera, Hari Pengguna, Hari Hari dan Hari Melawat Kamdar. PPF juga perlu melibatkan diri. Tetapi ianya perlulah dari perspektif PPF.



Persatuan dan kesatuan PPF telah lama bertapak di negara ini dan banyak kejayan telah di capai hasil dari usaha dan tindakan mereka. Seterusnya bagi meneruskan kelangsungan dan keterampilan PPF sendiri, semua PPF boleh menghubungi mereka bagi meningkatkan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF. Sebenarnya persatuan 37 tahun dan kesatuan 54 tahun.



Encik Ganesan A/L G.Narayanan

Puan Khamsiah bt Brahim

Tuan Haji Ab. Manan Kechik

En. Mohamad Nazri b Mohd Esa

Tuan Haji Sulaiman Harun

Puan Samidah Binti Rahmat
Puan Hjh. Rohana bt Musa
Puan Siti Hanisah bt Md.Said
En. Asrul Effendi Bin Jamaludin


En.Suhaimi b Esa

Puan Lau Swee Gim

Puan Hjh. Rahani bt Awang

Encik Rohin bin Daud
Encik Razalle bin Dollah


Encik Zamri bin Ariffin
Pn Norhayati binti Mohamad
Tuan Haji Zulfakhar bin Abd Malek
Tuan Haji Bakeri bin Songep
Tuan Haji Mohamad Nor bin Haji Adam


Puan Maisom binti Hamat

Tuan Hj Harun bin Hussin

YM Ku Ngah bin Ku Long

En Velayuzam a/l Muniandy

En Gunasegaran a/l Maruthammuthoo

Pn Marzimah bt Ramli

Pn Ng Bee Wah

En Mohd Zaki bin Mutalib

Tuan Hj Jamhari bin Warmat

Pn Rosmah bt Mahmud

Tuan Hj Mohd Dali bin Mastan

Tuan Hj Rosli bin Napiah

Tuan Hj Rahmat bin Amin

En Abdul Rahim bin Abdullah

En Fauzi bin Omar

En Zakaria bin Ahmad

Pn Sh Roshadah bt Sd Mustaffa Endruss

Pn Hjh Che Su bt Mohd Yusof

Pn Yam Chow Yit



Adalah amat malang sekali jika ada di antara PPF di luar sana yang masih tidak mengenali individu PPF di atas, kerana mereka adalah merupakan golongan pengurusan PPF peringkat pertengahan. ‘ Mid Line Manager ‘



Jika seorang PPF Mid Line Manager di atas cuba sedaya upaya untuk menyelesaikan satu persoalan PPF, maka dalam masa dua tahun, sebanyak 38 kejayaan akan di capai. Sepatutnya lebih daripada itu kerana, terdapat ramai lagi bijak pandai di kalangan PPF yang masih belum di ketengahkan, dan menonjolkan diri tetapi hanya bersuara di belakang-belakang sahaja. Itu belum dimasuk kira Mantan Ahli Majlis Persatuan dan Mantan Exco Kesatuan yang bilangan mencecah ratusan orang.



Dalam jangka hayat 37 tahun persatuan dan 54 tahun kesatuan, keahlian di kalangan PPF bagi kedua-dua organisasi tersebut, masih belum 100%, dan itulah kejayaan diri PPF sehingga hari ini iaitu 4 Oktober 2011.



Sebagai PPF yang tabah dan cekal menghadapi cabaran, semua PPF perlu bersedia kerana pada 7 Oktober, belanjawan akan dibentangkan dan PRU 13 akan di adakan sedikit masa lagi. Segala kemungkinan pasti akan berlaku, positif atau negative, bergantung kepada tahap kesediaan PPF menerimanya.



Kerajaan juga sedang mengusahakan kenaikan umur bersara kakitangan awam daripada 58 tahun kepada 60 tahun. Memang terdapat antara pro dan kontra bagi maksud tersebut. Bagi diri PPF pula, tepuk dada tanya selera. Ini adalah kerana dalam usia 54 tahun kesatuan pun, masih ada PPF yang berkhidmat dengan KKM, masih ada PPF yang tidak tahu mengisi borang keahlian kesatuan, walaupun segalanya telah di permudahkan macam ABC.

A pergi bank Malayan Banking

B masukan duit yuran

C hubungi wakil negeri

Dan selepas itu, nombor keahlian akan diberikan, manakala bagi persatuan pula segalanya telah di on line kan.



Dan ini amat jelas menunjukkan bahawa proses menuntut ilmu perlulah dijalankan setiap masa, sepanjang masa dan sebarang masa. Jika tidak mahu menambah ilmu, jadilah PPF otordok, yang hanya memiliki ilmu semasa di kolej sahaja. Oleh itu tahap pendidikan PPFperlu diliberalisasikan melalui aktiviti PPF yang berterusan.



Oleh itu, semua PPF perlu memberikan perhatian dan kerja sama dalam menjayakan dua aktiviti memperkasakan PPF tahun 2011.



Pertama : Majlis Re Union PPF November 2011

Kedua : Mesyuarat Saintifik PPF Disember 2011



Majlis Re Union PPF 2011 akan dapat mengumpulkan PPF dan bekas-bekas PPF dalam satu suasana yang santai dan berkongsi cadangan, harapan dan kesinambungan yang berterusan bagi PPF.



Manakala Mesyuarat Saintifik PPF 2011 akan menyumbang mata mycpd sebanyak 20 mata dan akan dapat memperhalusi, memperbaiki, menyumbang dan usaha berterusan demi kemajuan PPF dari sudut saintifik akademik, tingkahlaku dan ketahanan fizikal, mental dan emosi.



Dan pada masa inilah kemahiran ICT PPF amat di tuntut agar setiap individu yang bernama PPF dapat di maklumkan dan tidak ketinggalan dalam membuat persediaan yang rapi dan terperinci.





Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal.




Tamat : 4 Oktober 2011
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3210

View user profile

Back to top Go down

Re: TDM

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum