FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Go down

Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by Lord Vlad on Thu 12 Oct 2006, 11:12 am

* Jom kita bincang pasal demam kepialu @ tifoid

Peranan PPKP dalan kewalan dan pencegahan penyakit tifoid amat penting.

Kepialu atau demam tifoid (Typhoid fever) ialah sakit demam yang disebabkan oleh sejenis bakteria - Salmonella Typhi. Biasanya anda akan dapat demam ini bila anda mengambil makanan atau minuman yang dikendalikan oleh orang yang membawa kuman S. Typhi atau mungkin juga bahan makanan atau minuman itu telah tercemar oleh bakteria S. Typhi. Bakteria itu selalunya terdapat di dalam air yang digunakan untuk minuman atau membasuh pinggan mangkok.

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2438
Umur : 39
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5704

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile https://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by Lord Vlad on Thu 12 Oct 2006, 11:13 am

Simptom Penyakit

Pesakit yang mendapat demam tifoid biasanya mengalami demam sehingga mencapai suhu setinggi 103 hingga 104 F (39 - 40 C). Mereka mungkin merasa lemah atau sakit perut, sakit kepala, ataupun hilang selera. Dalam sesetengah kes, pesakit mendapat ruam bertompok-tompok berwarna ros. Doktor dapat mengenalpasti demam itu jenis tifoid apabila mereka mengambil sampel tinja atau darah bagi mempastikan kehadiran S. Typhi.

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2438
Umur : 39
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5704

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile https://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by eriy on Fri 03 Nov 2006, 11:37 am

tanda2 macm cken pok ke..
avatar
eriy
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Gender : Female
Jumlah Post : 1075
Umur : 40
Tarikh Register : 05/10/2006
Reputation : 2
Points : 4340

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile http://eriy-apapaje.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by <<BLaCk>> on Mon 06 Nov 2006, 8:50 am

langsung tak sama...
avatar
<<BLaCk>>
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Jawatan : Tukang Make up forum nih
Gender : Male
Jumlah Post : 1591
Umur : 38
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 10593

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ketakwaan Itu Kunci Kesempurnaan

View user profile http://paramedik.bbfr.net/

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by Lord Vlad on Mon 06 Nov 2006, 11:08 am

antara tanda2 demam kepialu @ tifoid :

1. sakit kepala yg amat sangat
2. meragam dan sakit dalam perut
3. sembelit diikuti cirit birit
4. demam panas yg tinggi dan berterusan hingga 3 @ 4 minggu
5. bintik2 ruam pada badan
6. lali dan mata mengantuk. pesakit mungkin tidak sedar diri dan bercakap merapu

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2438
Umur : 39
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5704

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile https://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by butet on Tue 23 Jan 2007, 1:07 pm

Selain itu, sesetengah hospital membuat pengesahan melalui ujian widal test.
avatar
butet
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : pantau penyakit
Gender : Male
Jumlah Post : 11
Umur : 41
Tarikh Register : 20/12/2006
Reputation : 0
Points : 4321

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by Lord Vlad on Tue 23 Jan 2007, 1:14 pm

boley terangkan tak???? aku tak paham sangat laa......

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2438
Umur : 39
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5704

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile https://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by seri on Thu 08 Mar 2007, 8:02 pm

dear hotline..
kalau ada kes thyphoid kat hosp,tp doctor yg handle case tuh tak notify kat kkm @ bahagian vektor..ada apa2 masalah tak nanti?

----Forum Paramedik Malaysia-----




ya tuhan ku..aku berserah padamu ya Allah..
avatar
seri
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : STATE REGISTRED NURSE
Gender : Female
Jumlah Post : 151
Umur : 34
Tarikh Register : 05/12/2006
Reputation : 0
Points : 4323

Character sheet
Mutiara Kata saya: mencari permata yang hilang...

View user profile

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by Lord Vlad on Fri 09 Mar 2007, 4:07 pm

@seri wrote:dear hotline..
kalau ada kes thyphoid kat hosp,tp doctor yg handle case tuh tak notify kat kkm @ bahagian vektor..ada apa2 masalah tak nanti?

iya dinda seri, nih kanda hotline menjawab,

tantang notify kes tu memang wajib terutama kes typhoid.... kalau tak notify seseorang pengamal perubatan mungkin akan didakwa di bawah seksyen 10(2) kerana tidak notify kes penyakit berjangkit dan akan dikenakan denda di bawah seksyen 24 bawah akta kewalan dan pencegahan penyakit berjangkit...

notify sama ada dalam bentuk panggilan telefon, email atau fax perlu di buat ke pejabat kesihatan yang terdekat dengan hospital atau klinik terbabit

TQ

**** untuk pengetahuan seri bahagian vektor cuma handle kes penyakit bawaan vektor contohnya denggi, malaria, filariasis atau chikunya.... tapi masih perlu notify kepada bahagian kawalan penyakit berjangkin di pejabat kesihatan daerah.

**** terdapat 27 kes(perubahan adalah mengikut daerah) penyakit berjangkit yang perlu di notify di malaysia ( 9 kes perlu di notify dalam 24 jam, selebihnya tidak lewat dari seminggu)

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2438
Umur : 39
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 5704

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile https://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by <<BLaCk>> on Mon 07 Jan 2008, 1:59 pm

tp skang ni payah nak jumpa kes tifoid..mcm kat tempat aku ni mmg takde kes tifoid..kalu ada menangis tak berlagu la aku..

----Forum Paramedik Malaysia-----




avatar
<<BLaCk>>
ADMINISTRATOR
ADMINISTRATOR

Jawatan : Tukang Make up forum nih
Gender : Male
Jumlah Post : 1591
Umur : 38
Tarikh Register : 19/09/2006
Reputation : 47
Points : 10593

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ketakwaan Itu Kunci Kesempurnaan

View user profile http://paramedik.bbfr.net/

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by zamasy20 on Sat 12 Jan 2008, 12:51 am

sal2
Den nak tanya ckit, iyo la..den pun idak le arif sgt pasal koje kome..
Kalau ada kilang2 kecil yg memproses makanan, kome kene p buat lawatan & operasi ke juga? Adakah kome kene pegi kesemua premis2 tu atau buat secara rambang aje?
Maap le ye..den nak tau aje..
TQ. Wink
avatar
zamasy20
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Misi
Gender : Female
Jumlah Post : 392
Umur : 58
Tarikh Register : 06/10/2006
Reputation : 0
Points : 4375

Character sheet
Mutiara Kata saya: SENYUM ITU PENAWAR SEGALA DUKA & AWET MUDA..

View user profile

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by alfred on Wed 04 Feb 2009, 1:24 pm

tumpang lalu..typhoid nie nie bnyak jnis kan?sb sallmonella ada bnyak jnis,ada yg salmonella arizona la..nak siasat pn kena tnya untuk 3,6,9 bulan ke blakang..mana la owg nak ingt dia makan ape.. Question
avatar
alfred
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Pelatih penolong pegawai keshatan persekitaran
Gender : Male
Jumlah Post : 44
Umur : 31
Tarikh Register : 28/12/2008
Reputation : 0
Points : 3626

View user profile

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by Ppkp Rey on Thu 05 Feb 2009, 8:44 am

dr pengalaman aku dulu selepas bincang dgn Dr. kat PKD, DR tekankan hanya salmonella SPP je ditekankan penyiasatan n pengawalan. sbb sub ni lbh bahaya n cpt merebak.

lain2 sab bahaya gk tp risiko dia mungkin rendah.tu sbb dia tekan kan pencegahan di peringkat punca shj.

ni dr pengalaman aku la ms hendel kes mat2 bangla.
avatar
Ppkp Rey
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 670
Umur : 37
Tarikh Register : 15/12/2006
Reputation : 0
Points : 4572

Character sheet
Mutiara Kata saya: ......bErusahaLah.

View user profile

Back to top Go down

Re: Peranan PPKP mencegah&mengawal tifoid

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum