FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

View previous topic View next topic Go down

MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by zamICU on Sun 15 Mar 2009, 6:14 pm

sal2 , Member2 Forumer.....

Saya teringin nak pakai kereta baru tapi tak tahu mana satu jadi pilihan.... MPV ke atau Sedan jer....? Kalau bole biarlah satu kereta untuk selama2nya... Tak payah nak tukar2 lagi... Biar ia menjadi pertama dan terakhir....

Bagaimana cadangan kekawan sekelian....? Smile
avatar
zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 37
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3785

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by mohdeskay on Fri 17 Apr 2009, 5:28 am

kalau ada budget bole cuba caldina, sedan pom jalan mpv pom jalan.
avatar
mohdeskay
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : System Engineer
Gender : Male
Jumlah Post : 109
Umur : 37
Tarikh Register : 05/04/2009
Reputation : 10
Points : 3302

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile http://www.ceramicclub.asia

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by zamICU on Sun 26 Apr 2009, 8:17 pm

Bukan apa ,bro.... Dulu pakai kete sedan, bawa penumpang sikit jer.... Kalau pakai MPV best jugak, bole bawak reramai.... Sekarang ni, kena fikir orang lain sikit sebab dah ada keluarga dan sedara-mara.... Tak syok la pulak kalau ada yang kena tinggal kat rumah, kalau keluar berjalan....
avatar
zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 37
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3785

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by zamICU on Sun 26 Apr 2009, 8:21 pm

Bebaru ni.... kawan ada test drive exora... So far, kawan bawa exora rasa jatuh cinta la pulak.... Tapi kalau nak sambar, kawan fikir dua tiga kali jugak.... Bukan apa, takut la jadi macam keta2 malaysia yang lain.... Bukan nak condem cuma untuk 1st batch ni, kena hold dulu....
avatar
zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 37
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3785

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by aieyda on Sun 26 Apr 2009, 10:31 pm

exora mmg cantek..
puas hati kalau beli..
kalau tempah m line dlm sebulan dpt la..kalau h line baru dpt pas raya..hahaha..tak dpt nak tayang kat sedara kat kg..hahahaaa
tp exora sume gear auto kan..
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5571

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by zamICU on Mon 27 Apr 2009, 10:25 am

@aieyda wrote:exora mmg cantek..
puas hati kalau beli..
kalau tempah m line dlm sebulan dpt la..kalau h line baru dpt pas raya..hahaha..tak dpt nak tayang kat sedara kat kg..hahahaaa
tp exora sume gear auto kan..

Exora gear auto dua2 keluaran.... Dengar2 enjin dia tak berapa pick up sangat.... Well, time saya pandu uji hari tu.... Okey jer, takut juga kalau naik ramai2 keta jadi semput.... Hahaha.... Masa pandu uji hari tu naik bertiga.... Selesa memang selesa....
avatar
zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 37
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3785

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by aieyda on Mon 27 Apr 2009, 1:28 pm

aritu tak pandu juz pi survey je..ikot parents je,sy survey savvy je..hahahahaa
tp interior exora mmg buleh tahan la..
enjin tak elok ek..
tp besi solid kan berbanding waja..
ala abg zam,amik jela exora tu.. Very Happy
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5571

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by slipar_jpon on Mon 27 Apr 2009, 2:24 pm

@mohdeskay wrote:kalau ada budget bole cuba caldina, sedan pom jalan mpv pom jalan.

caldina skang ramai org pakai
asal jalan je nmpak a caldina
tapi siyes caldina cun
lampu yg garang

mpv atau sedan?

aku mau yg compact
jazz atau latio sport
avatar
slipar_jpon
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : DG 41
Gender : Female
Jumlah Post : 1473
Umur : 31
Tarikh Register : 09/09/2008
Reputation : 0
Points : 4360

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by zamICU on Mon 27 Apr 2009, 6:06 pm

@aieyda wrote:aritu tak pandu juz pi survey je..ikot parents je,sy survey savvy je..hahahahaa
tp interior exora mmg buleh tahan la..
enjin tak elok ek..
tp besi solid kan berbanding waja..
ala abg zam,amik jela exora tu.. Very Happy

Exora memang cantik... Cuma kalu beli sekarang kita tak tahu apa problemnya kemudian hari.... Kena survey juga pada orang yang dah pakai keta ni nanti.... Member saya pakai VIOS... Saya pernah naik kereta dia... Memang selesa cuma kalau nak naik reramai tak bole... Sekarang ni banyak pilihan kereta nak pakai, cuma nak bayar bebulan tu jer takaut sangkut... Hahaha...
avatar
zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 37
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3785

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by zamICU on Mon 27 Apr 2009, 6:09 pm

@slipar_jpon wrote:
@mohdeskay wrote:kalau ada budget bole cuba caldina, sedan pom jalan mpv pom jalan.

caldina skang ramai org pakai
asal jalan je nmpak a caldina
tapi siyes caldina cun
lampu yg garang

mpv atau sedan?

aku mau yg compact
jazz atau latio sport

Lain orang, lain citarasa dia betul tak, slipar_jpon... Mungkin awak bujang lagi... Tu sebab nak pakai keta kompak...
avatar
zamICU
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Triple 'P' U29
Gender : Male
Jumlah Post : 252
Umur : 37
Tarikh Register : 29/10/2007
Reputation : 14
Points : 3785

Character sheet
Mutiara Kata saya: Jangan kita melupakan-Nya, ketika langit cerah bersinar dan jangan kita melupakan-Nya, ketika langit mendung tak bercahaya...

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by aieyda on Mon 27 Apr 2009, 8:41 pm

@zamICU wrote:
@aieyda wrote:aritu tak pandu juz pi survey je..ikot parents je,sy survey savvy je..hahahahaa
tp interior exora mmg buleh tahan la..
enjin tak elok ek..
tp besi solid kan berbanding waja..
ala abg zam,amik jela exora tu.. Very Happy

Exora memang cantik... Cuma kalu beli sekarang kita tak tahu apa problemnya kemudian hari.... Kena survey juga pada orang yang dah pakai keta ni nanti.... Member saya pakai VIOS... Saya pernah naik kereta dia... Memang selesa cuma kalau nak naik reramai tak bole... Sekarang ni banyak pilihan kereta nak pakai, cuma nak bayar bebulan tu jer takaut sangkut... Hahaha...

tahu takpe..
mcm waja la..
prob kat pintu,cermin..huhuhu..
kalau nak tolak waja tu rm 20 000 je downg amik..
downpayment utk exora rm 7000..
bulan2 bayar ada la dlm rm 700 - rm 800..huahua...
bila rakyat ramai t pakai van vanette la sng..hahahaa
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5571

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by slipar_jpon on Tue 28 Apr 2009, 10:33 am

@zamICU wrote:
@slipar_jpon wrote:
@mohdeskay wrote:kalau ada budget bole cuba caldina, sedan pom jalan mpv pom jalan.

caldina skang ramai org pakai
asal jalan je nmpak a caldina
tapi siyes caldina cun
lampu yg garang

mpv atau sedan?

aku mau yg compact
jazz atau latio sport

Lain orang, lain citarasa dia betul tak, slipar_jpon... Mungkin awak bujang lagi... Tu sebab nak pakai keta kompak...

satu lagi sbb sli xbrani nk bawak kete besar2
tp ade jugak mint mpv
minat toyota wish
avatar
slipar_jpon
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : DG 41
Gender : Female
Jumlah Post : 1473
Umur : 31
Tarikh Register : 09/09/2008
Reputation : 0
Points : 4360

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by rieyna168 on Tue 28 Apr 2009, 6:59 pm

mpv tu sesuailah utk yg berfamily...selesa gak tu.. Smile
bg rina yg kecik2 ni..xsesuai bawak keta besar walaupun suka nengok keta besar.huhu.

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA 
-> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8551

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by far_east on Wed 29 Apr 2009, 4:24 am

ALA KALAU DAH TAHU RAKYAT BANYAK TAK LAH PAYAH INGAT SEDAN INGAT JER MPV.TAPI EXORA KALU NAK BELI KENA TUNGGULAH DULU SAMAPI 2 - 3 KELUARAN BARU LA BOLEH SEBAB TAK TAHU APA PROBLEM TAPI IF NAK SAYA SYORKAN EXORA ATAU GRAND LIVINA

far_east
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : PPP(PP) U29
Gender : Male
Jumlah Post : 10
Umur : 39
Tarikh Register : 04/08/2008
Reputation : 2
Points : 3436

View user profile

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by anakpintar on Wed 29 Apr 2009, 9:59 am

Begantung kepada keperluan gak ler...kalau nak pegi kerja setakat sorang2 pas tu naik mpv cam rugi minyak pulak tapi untuk long distance dan keselesaan utk ramai 'jemaah' elok bebenorlah MPV tu..
Bagi AP Exora ok jugak walaupun enjin 1.6 sebab Proton dah buat R&D...dengan harga yang diberi rasanyer agak berbaloi la. Kalau boleh bersabor lagi tunggu Perodua launch MPV maybe November tahun ni kot...
avatar
anakpintar
MOD LAMA
MOD LAMA

Negeri :
Jawatan : Diehard Bikers.....
Gender : Male
Jumlah Post : 414
Umur : 40
Tarikh Register : 06/09/2007
Reputation : 2
Points : 4034

Character sheet
Mutiara Kata saya: Best In Me!

View user profile http://www.anakpintar.net

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by rieyna168 on Wed 29 Apr 2009, 2:04 pm

ye ker bro perodua launch MPV.ketinggalan zmn rina ni...berapa ek dorang jual..best gak tu..

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA 
-> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/
avatar
rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 35
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8551

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by anakpintar on Wed 29 Apr 2009, 3:19 pm

Estimated price between 55k to 65k.... tapi base model mana idok ler AP tahu... boleh la nak riki2 nanti kat paultan.com ..... tapi enjin sikit kurang ler 1.5 jer...
avatar
anakpintar
MOD LAMA
MOD LAMA

Negeri :
Jawatan : Diehard Bikers.....
Gender : Male
Jumlah Post : 414
Umur : 40
Tarikh Register : 06/09/2007
Reputation : 2
Points : 4034

Character sheet
Mutiara Kata saya: Best In Me!

View user profile http://www.anakpintar.net

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by azrunia on Tue 03 Jul 2012, 4:36 pm

mcm mana dah dapat kereta pilihan........ Very Happy
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4255

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: MPV ke Sedan...? Yang mana satu pilihan hati...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum