FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Jawatan MLT Gred U4154.47

Jawatan MLT Gred U41

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Jawatan MLT Gred U41

Post by Lord Vlad on Wed 18 Mar 2009, 11:15 am

sorry semua...
kamek terpaksa paste benda ni cos mlt yg berhak menjawabnya...
forumer terbabit hantar pada kamek melalui PM.



sal2
sya mlt u29 yg futher ambk degree d ipt tempatan.
sya bimbang dgn ketiadaan jwtn u41 skrg krn hanya pgw sains C41 & ten pengajar mlt u41 sahaja yg diwujudkn oleh JPA.
skiranya
sya btugas smula & ditawarkn c41,bermakna sya hilang seniority
& lengh of service dlm gred u. ini mrupa kn kerugian kpd mlt yg
mpunyai degree, skiranya pkara ini tidak diperbetulkn maka akan
mrugikan semua mlt..
sya ingin bkongsi pgalaman sbg student ipt tersebut kpd saudara,
mlt imr sukar mdpt pgecualian kredit (diploma imr) mybbkn 'kami' msk ke thn 2(sem 4) bukan ke thn 3(sem5/6) spt dikatakan.
sbg
student skrg,sya & rkn2 keliru krn tiada jwtn dlm JPA utk kami.
apabila hbs degree kena keja jd PS c41. jd dlm fikiran kami, kami
adalah future PS C41.klu mcm ni, baik ambk je futher dlm kursus
biotech/biomedic/microb etc..ini sendiri akan mrugikan mlt..krn mlt akn
jd PS.sbb kita kena mmartabatkan karier mlt ini staraf atau lebih baik
drp kursus/keria lain...ini yg kta nak,saudara. blainan dgn nasib
kursus lain spt MI,Ot,nurse,psysio etc paramedic, wujud pulak jwtn u41
kpd mereka!!!????
sya amat bharap skiranya pihak persatuan dpt mbetulkann pkara ini utk kebaikan para mlt, bakal2 mlt dan kump paramedic sendiri.
terima kasih atas perhatian anda dlm masalah ini..
wassalam........

xxx,

----Forum Paramedik Malaysia-----





Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri:
Jawatan : PPKP
Gender: Male
Jumlah Post: 2446
Umur: 35
Tarikh Register: 09/10/2006
Reputation: 49
Points: 4246

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by falci on Wed 18 Mar 2009, 1:26 pm

buat saudara/i triple X di atas..

Tak dinafikan, banyak MLt yang telah further study akan mengalami dilemma ini kerana memang perjawatan MLT U41/U42 belum diwujudkan lagi.

di sini saya memetik post saudara cippon berkaitan dengan pertanyaan tadi:
cippon wrote:
salam

mlt u41, mmmm bagus juga tu,
tapi bila akan dapat tak tau lah, rasa nya lambat lagi kot,
apa yg saya difahamkan :-
1) perjawatan u41 memang telah diluluskan oleh JPA, tetapi, ditanggughakan, kerana, mlt / ps / kkm perlu menyenaraikan senarai tugas, yang membezakan U41 dan C41. jika tidak akan berlaku penindihan tugas,

2) bagaimana kedudukan ps c41 dan keatas, jika dilihat pada kelulusan mereka tidak boleh diserapkan kedalam u41, jika dilihat secara kasar, sebab kumpulan c untuk perlbagai bidang sains, mana kala kumpulan u khas untuk perubatan, dengan demikian, jika mereka ada kelulusan dalam perubatan, contohnya mikrobilogi perubatan, boleh dipertimbangkan untuk diserapkan ke u, tetapi jika hanya mikrobiologi umum atau mikrobiologi tumbuhan tidak boleh masuk skim u, sebab bukan perubatan. mungkin mereka kene buat macan KPLI yang mcm cikgu tu, dimana lepasan ijazah sambung belajar untuk layak dapatkan ijazah pendidikan, baru boleh jadi cikgu. mungkin ps tu pon kene buat mcm tu.

3) kelulusan terus atau kelulusan bersyarat :-
kelulusan terus bermaksud, siapa ada ijazah makmal perubatan boleh diserap atau ditauliahkan terus ke dalam skim u41, tetapi ada permasalahan, dimana meraka kurang pengalaman atau pengetahuan dalam makmal terutama bidang kerja, sedangkan mereka di bawah u41, walaupon hanya diploma tetapi sudah bekerja lama atau berpengalaman. jika skim ini, siapa amik degree terus atau mcm ps sekarag ini layak masuk u41 jika kelulusan perubatan. tetapi akan melahir u41 yang tidak berpengetahuan atau kurang berpengalaman.
kelulusan bersyarat dimana, mereka yang nak masuk skim u41, mesti mempunyi diploma juruteknologi makmal perubatan / diploma teknologi makmal perubatan dan pengalam kerja di level U29 sekurang kurang nya 3 tahun, dengan demikian hanya mlt yang ada ijazah sahaja atau ps yang dahulunya mlt sambung ijazah naik ke c41 layak untuk masuk ke u41, dengan demikian tidak perlu risau u41 yang dilantik tiada pengalaman dalam bidang makmal atau tidak.

4) kelulusan yg diiktiraf, buat masa ini hanya ijazah makmal perubatan dari uitm shj yang diiktiraf, ttp apabila post telah wujud, berkemungkinan besar dari universiti yang lain juga akan diktiraf juga untuk mengisi kekosongan. tetapi hanya untuk ijazah makmal perubatan bukan yang mengambil bidang spesifik seperti mikrobiologi atau biokimia, sbb, apa yag saya difahamkan, ijazah tersebut lebih kepada pengkhususan. apa yg saya difahamkan, u41 dan u44, ijazah makmal perubatan, dan sambung master ada pengkhususan layak di pertimbangkan untuk u48 dan u52 didalam pengkhususan yang diduduki.

5) bagaimana dengan kedudukan mlt u38 dan u40, apa yg saya difahamkan, jika terima u41, p
berjawatan u38 dan u40 perlu dijumudkan, tetapi, gaji u40 adalah lebih tinggi dari u44 dan kurang dari u48. dan gaji u38 adalah lebih tinggi berbanding u41. renungkan lah, sanggup ke nak turun gaji bagi mereka dari kumpulan ini, jika dinaikan ke u41 atau lebih tinggi.

6) bagaimana dengan mlt yang tidak berkesempatan untuk mengambil ijazah, maka, peluang mereka hanya setakat u36 shj, tu ramai yg bersara pada level u29 shj.

7) dengan demikian kita tak boleh fikir hanya 1 pihak shj, kene fikirkan mereka yg lain. jadi kene cari satu titik tengah untuk dalam penyelesaian ini.

wasalam

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri:
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender: Female
Jumlah Post: 830
Tarikh Register: 17/06/2007
Reputation: 35
Points: 3862

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by MLT_hidayah on Thu 19 Mar 2009, 1:06 am

owh....

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri:
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender: Female
Jumlah Post: 1537
Umur: 30
Tarikh Register: 26/02/2008
Reputation: 3
Points: 2360

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by tkr on Sat 21 Mar 2009, 11:21 am

cippon wrote:
salam

mlt u41, mmmm bagus juga tu,
tapi bila akan dapat tak tau lah, rasa nya lambat lagi kot,
apa yg saya difahamkan :-
1) perjawatan u41 memang telah diluluskan oleh JPA, tetapi, ditanggughakan, kerana, mlt / ps / kkm perlu menyenaraikan senarai tugas, yang membezakan U41 dan C41. jika tidak akan berlaku penindihan tugas,


Tuan Cipon,
Saya rasa penangguhan tersebut ada kaitan dgn karenah MLT U36,38,40 dan bukannya JPA. Kebanyakan senior staf tak selesa jika junior MLT yg graduate terutama freshie mengawal mereka. Apa yg saya nampak segelintir mereka ni hanya gila pangkat, kedudukan dan jawatan.

2) bagaimana kedudukan ps c41 dan keatas, jika dilihat pada
kelulusan mereka tidak boleh diserapkan kedalam u41, jika dilihat secara kasar, sebab kumpulan c untuk perlbagai bidang sains, mana kala kumpulan u khas untuk perubatan, dengan demikian, jika mereka ada kelulusan dalam perubatan, contohnya mikrobilogi perubatan, boleh dipertimbangkan untuk diserapkan ke u, tetapi jika hanya mikrobiologi umum atau mikrobiologi tumbuhan tidak boleh masuk skim u, sebab bukan perubatan. mungkin mereka kene buat macan KPLI yang mcm cikgu tu, dimana lepasan ijazah sambung belajar untuk layak dapatkan ijazah pendidikan, baru boleh jadi cikgu. mungkin ps tu pon kene buat mcm tu.

Tuan,
PS yg sedang berkhidmat, kenapa perlu ditukar dari gred C ke U? Biarkan mereka berkhidat sampai pencen. Cuma penempatan ps baru ke makmal kena berhentikan. Itulah sebenarnya tujuan mewujudkan MLT U41 utk mengganti C41.


5) bagaimana dengan kedudukan mlt u38 dan u40, apa yg saya difahamkan, jika terima u41, p
berjawatan u38 dan u40 perlu dijumudkan, tetapi, gaji u40 adalah lebih tinggi dari u44 dan kurang dari u48. dan gaji u38 adalah lebih tinggi berbanding u41. renungkan lah, sanggup ke nak turun gaji bagi mereka dari kumpulan ini, jika dinaikan ke u41 atau lebih tinggi.



Saya sedikit keliru dgn kenyataan ini. Jika jawatan U41 diterima, MLT U38 tetap U38. Kenapa perlu diserapkan ke U41. Atas kapasiti apa ?Inilah sebenarnya masalah dan permintaan dari mereka yg menyebabkan JPA tidak berapa nak melayan. Bagi perkara ini, turun gaji tak timbul. Kebiasaanya jika seseorang pegawai dinaikan pangkat, contoh U38 ke 41, tanggagaji terakhir dikira sekali. Katakan gaji akhir U38 RM 2500.00 dan gaji U41 RM 1700.00. Ia tidak dikira sbg RM1700.00 tapi dikira dgn gaji akhir RM 2500.00 ditambah dgn anjakan gaji U41. Sama juga U44 ke U48.

6) bagaimana dengan mlt yang tidak berkesempatan untuk mengambil ijazah, maka, peluang mereka hanya setakat u36 shj, tu ramai yg bersara pada level u29 shj.

Sesuatu kerjaya itu akan maju jika ia mengikuti arus perkembangan. Contohnya PPP dan nurse. Bagaimana masyarakat mengenali mereka lebih dari MLT. Telah ada PPP yang bertugas sebagai pengarah Hospital di Sabah.


7) dengan demikian kita tak boleh fikir hanya 1 pihak shj, kene fikirkan mereka yg lain. jadi kene cari satu titik tengah untuk dalam penyelesaian ini.

2 pihak saja yg difikir. U38 dan U40. Kenapa paramedik lain menemui cara yg mudah di dalam menangani situasi ini? MLT masih lagi bermain tari tali dgn JPA. Sehingga tali putus 2,2 jatuh terlentang.

tkr
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : lecturer
Gender: Male
Jumlah Post: 59
Umur: 35
Tarikh Register: 01/09/2008
Reputation: 0
Points: 2299

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by nabil on Sun 22 Mar 2009, 7:29 pm

Smile ada betul kata2 saudara/i tkr.kita mesti wujudkan jawatan u41/42 utk kesinambungan mlt.skrg brp ramai mlt berijazah kena tukar ke c41.kena pastikan jawatan u41/42 wujud by hook or crook.saya sokong tkr 100 peratus.hidup mlt.apa kata encik k presiden kita.

nabil
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : tukang tilik
Gender: Male
Jumlah Post: 50
Umur: 38
Tarikh Register: 03/03/2009
Reputation: 0
Points: 2117

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by Wan on Mon 23 Mar 2009, 9:43 am

ye sokong.


Last edited by Wan on Mon 22 Jun 2009, 9:25 am; edited 1 time in total (Reason for editing : no reason)

Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender: Female
Jumlah Post: 1027
Umur: 36
Tarikh Register: 13/11/2007
Reputation: 1
Points: 2192

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by Nadi on Tue 24 Mar 2009, 1:38 pm

Saya sokong TKR.. kita perlu pikir masa depan beribu MLT yg ada sekarang, bukan beberapa kerat U40 dan U38 yg hanya segelintir sahaja yg merasai jawatan tersebut.. cuba pikir untuk adik2 kita yg akan meneruskan kesinambungan jawatan kita.. takkan kita nak melihat sahaja mereka menjadi kuli sahaja sampai pencen?.. U40 dan U38 tu, beberapa tahun lg je nak pencen, yg beribu U29 yg akan kerja berpuluh tahun lagi, takkan nak dok takat tu je.. pikir2 dan renungkan..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender: Male
Jumlah Post: 113
Umur: 37
Tarikh Register: 19/02/2008
Reputation: 6
Points: 2491

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by Petchiko on Sat 28 Mar 2009, 4:04 pm

kawe sokong belako hok molek deh!!! Razz

Petchiko
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : MLT
Gender: Male
Jumlah Post: 90
Umur: 37
Tarikh Register: 02/07/2008
Reputation: 6
Points: 2377

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

JTMP U41

Post by atokpencen on Tue 07 Apr 2009, 8:52 am

Atokpencen rase terpanggil nak kongsikan sikit idea dalam forum ni. Khasnya untuk adik JTMPU29 pada masa ini. Cuba adik tanya diri adik, selepas aja lulus dari Kolej JTMP di Kucing atau di IMR sudah tentu adik gembira dan bangga empunya kerjaya yang boleh menjamin masa depan adik.

Sedihnya, belumpun adik sempat nak gunakan mikropipet untuk spesimen yang keseribu, fikiran adik dah agak kabur dengan halatuju kerjaya adik. Adik mula menjalankan kerja on call dan syukurlah adik mendapat elaun overtime yang adakalanya bolehlah membayar ansuran kereta D Max. Kemudian adik terdedah kepada politik makmal yang biasanya lebih tenat di bandaraya berbanding di makmal daerah. Keserakahan pangkat mula dibicarakan sini sana.

Pointnya di sini ialah kesatuan atau persatuan JTMP kebangsaan itu sendirilah yang membentuk perwatakan adik. Adik menjadi idealis JTMP, melihat halatuju JTMP dalam satu sisi, terlalu bergantung kepada nasihat JTMPU32, 36, 38, 40 belum ada 42??. Nampaknya adik-adik mula terpinggir dalam arus perkembangan paramedik. Lihat saja PPP, JPA dah meluluskan empat teras degree diperakui untuk peningkatan kerjaya mereka: Prehospital care, emergency, Forensik dan kejururawatan. Jurururawat juga mempunyai degree in Nursing Science atau Degree in Nursing. Adik sedarkah sebelum mereka ada pathwaynya sendiri, JTMP dah lebih dahulu ada pathwaynya sendiri.

Namun sikap JTMP adalah sedikit mendukacitakan. JTMP tidak begitu suka melanjutkan pelajaran atas sebab yang hanya diketahui oleh JTMP sendiri. Oleh sebab itu JPA pun mula sakit kepala merancang masa depan JTMP ni. Kerana JTMP nampaknya semakin angkuh dan menegakkan pendiriannya sendiri yang tidak begitu memerhatikan arus perdana.

Tak apalah jika adik tak nak belajar. Apa akan jadi ialah begini. Ribuan JTMP dari Masterskill, Masha, UniKL, KLMU, MSU, PTPL dan entah-entah lagi akan membanjiri pasaran kerja JTMP. Kemana mereka akan diserap? Tambahanpula KKM dah subcontract latihan kepada University College yang lebih gamor ini. Pengambilan SPA8i untuk JTMP dah dikecilkan. Tak caya tanya Kolej di Kucing?. Selepas dah ramai JTMP barulah kerajaan dapat memikirkan penghentian oncall dan menggantikan shift. Pada masa itu adik terpaksa kerja tanpa elaun on call, mahukah adik begitu? Tentu adik katakan Tak nak...Tak mau penswastaan..... tapi atok trend ada ke arah itu.

Adik fobia sangat dengan PS C41. Dan adik sayang sangat dengan U tu. Adik takleh dipersalahkan. Atokpun camtu. Tapi dalam adik menunggu durian runtuh (kalaupun runtuh) adik telah lepaskan banyak peluang. Nasihat atok. Adik yang dah sah jawatan dan dari aliran science stream SPM. Terjunlah ambil TOP UP Degree MLT. Jangan dok asyik dengar petua JTMP Kanan yang tak nak lihat adik maju. Lepas lusus, adik applylah PS C41 melalui KPSL. KPSL ini memang agak lembab masa ini.... sape tau masa mendatang dia cergas dan serap adik terus ke C41. Atok boleh gerente adik berkeupayaan kerja sehingga 52 atau JUSA sekiranya adik berkaliber. Abaikan dulu politik U41 lawan C41. Kerana kumpulan C41 juga sedang dikasihi oleh JPA kerana peranan mereka yang tersendiri.

JTMP janganlah terlalu tamak dan tak ingin bergabung dengan kesatuan lain. Tengok saja Kesatuan JTMP IPTA AMeLS nak gabung pun JTMP KKM tak nak. Tahukah adik... ramai juga kelulusan JTMP telah menjadi Doktor, Pharmacist, kalu jadi PS dan P.Penyelidik, itu dah biase...

Selamat berjaya adik-adik, fasal gaji mula adik dalam C41 jangan risau...balik dan baca buku perintah am, dan adik akan tahu adik tidak rugi...caya gue... So kang atok nak turun JPL (Jabatan Pesakit Luar) nak jengok-jengok depa buat kerja.....cheerio... bounce

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender: Male
Jumlah Post: 334
Umur: 54
Tarikh Register: 06/04/2009
Reputation: 8
Points: 2399

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum