FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Jawatan MLT Gred U4154.47

Jawatan MLT Gred U41

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Jawatan MLT Gred U41

Post by Lord Vlad on Wed 18 Mar 2009, 6:15 am

sorry semua...
kamek terpaksa paste benda ni cos mlt yg berhak menjawabnya...
forumer terbabit hantar pada kamek melalui PM.



sal2
sya mlt u29 yg futher ambk degree d ipt tempatan.
sya bimbang dgn ketiadaan jwtn u41 skrg krn hanya pgw sains C41 & ten pengajar mlt u41 sahaja yg diwujudkn oleh JPA.
skiranya
sya btugas smula & ditawarkn c41,bermakna sya hilang seniority
& lengh of service dlm gred u. ini mrupa kn kerugian kpd mlt yg
mpunyai degree, skiranya pkara ini tidak diperbetulkn maka akan
mrugikan semua mlt..
sya ingin bkongsi pgalaman sbg student ipt tersebut kpd saudara,
mlt imr sukar mdpt pgecualian kredit (diploma imr) mybbkn 'kami' msk ke thn 2(sem 4) bukan ke thn 3(sem5/6) spt dikatakan.
sbg
student skrg,sya & rkn2 keliru krn tiada jwtn dlm JPA utk kami.
apabila hbs degree kena keja jd PS c41. jd dlm fikiran kami, kami
adalah future PS C41.klu mcm ni, baik ambk je futher dlm kursus
biotech/biomedic/microb etc..ini sendiri akan mrugikan mlt..krn mlt akn
jd PS.sbb kita kena mmartabatkan karier mlt ini staraf atau lebih baik
drp kursus/keria lain...ini yg kta nak,saudara. blainan dgn nasib
kursus lain spt MI,Ot,nurse,psysio etc paramedic, wujud pulak jwtn u41
kpd mereka!!!????
sya amat bharap skiranya pihak persatuan dpt mbetulkann pkara ini utk kebaikan para mlt, bakal2 mlt dan kump paramedic sendiri.
terima kasih atas perhatian anda dlm masalah ini..
wassalam........

xxx,

----Forum Paramedik Malaysia-----





Lord Vlad
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : PPKP
Gender : Male
Jumlah Post : 2445
Umur : 37
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 49
Points : 4856

Character sheet
Mutiara Kata saya: SAYANGILAH JANTUNG ANDA SEBELUM IA BERHENTI BERDENYUT........ - Ingatan ikhlas dari Lord Vlad @ EnsemBoy

View user profile http://www.facebook.com/lord.vld http://lordvladmenulis.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by falci on Wed 18 Mar 2009, 8:26 am

buat saudara/i triple X di atas..

Tak dinafikan, banyak MLt yang telah further study akan mengalami dilemma ini kerana memang perjawatan MLT U41/U42 belum diwujudkan lagi.

di sini saya memetik post saudara cippon berkaitan dengan pertanyaan tadi:
@cippon wrote:
salam

mlt u41, mmmm bagus juga tu,
tapi bila akan dapat tak tau lah, rasa nya lambat lagi kot,
apa yg saya difahamkan :-
1) perjawatan u41 memang telah diluluskan oleh JPA, tetapi, ditanggughakan, kerana, mlt / ps / kkm perlu menyenaraikan senarai tugas, yang membezakan U41 dan C41. jika tidak akan berlaku penindihan tugas,

2) bagaimana kedudukan ps c41 dan keatas, jika dilihat pada kelulusan mereka tidak boleh diserapkan kedalam u41, jika dilihat secara kasar, sebab kumpulan c untuk perlbagai bidang sains, mana kala kumpulan u khas untuk perubatan, dengan demikian, jika mereka ada kelulusan dalam perubatan, contohnya mikrobilogi perubatan, boleh dipertimbangkan untuk diserapkan ke u, tetapi jika hanya mikrobiologi umum atau mikrobiologi tumbuhan tidak boleh masuk skim u, sebab bukan perubatan. mungkin mereka kene buat macan KPLI yang mcm cikgu tu, dimana lepasan ijazah sambung belajar untuk layak dapatkan ijazah pendidikan, baru boleh jadi cikgu. mungkin ps tu pon kene buat mcm tu.

3) kelulusan terus atau kelulusan bersyarat :-
kelulusan terus bermaksud, siapa ada ijazah makmal perubatan boleh diserap atau ditauliahkan terus ke dalam skim u41, tetapi ada permasalahan, dimana meraka kurang pengalaman atau pengetahuan dalam makmal terutama bidang kerja, sedangkan mereka di bawah u41, walaupon hanya diploma tetapi sudah bekerja lama atau berpengalaman. jika skim ini, siapa amik degree terus atau mcm ps sekarag ini layak masuk u41 jika kelulusan perubatan. tetapi akan melahir u41 yang tidak berpengetahuan atau kurang berpengalaman.
kelulusan bersyarat dimana, mereka yang nak masuk skim u41, mesti mempunyi diploma juruteknologi makmal perubatan / diploma teknologi makmal perubatan dan pengalam kerja di level U29 sekurang kurang nya 3 tahun, dengan demikian hanya mlt yang ada ijazah sahaja atau ps yang dahulunya mlt sambung ijazah naik ke c41 layak untuk masuk ke u41, dengan demikian tidak perlu risau u41 yang dilantik tiada pengalaman dalam bidang makmal atau tidak.

4) kelulusan yg diiktiraf, buat masa ini hanya ijazah makmal perubatan dari uitm shj yang diiktiraf, ttp apabila post telah wujud, berkemungkinan besar dari universiti yang lain juga akan diktiraf juga untuk mengisi kekosongan. tetapi hanya untuk ijazah makmal perubatan bukan yang mengambil bidang spesifik seperti mikrobiologi atau biokimia, sbb, apa yag saya difahamkan, ijazah tersebut lebih kepada pengkhususan. apa yg saya difahamkan, u41 dan u44, ijazah makmal perubatan, dan sambung master ada pengkhususan layak di pertimbangkan untuk u48 dan u52 didalam pengkhususan yang diduduki.

5) bagaimana dengan kedudukan mlt u38 dan u40, apa yg saya difahamkan, jika terima u41, p
berjawatan u38 dan u40 perlu dijumudkan, tetapi, gaji u40 adalah lebih tinggi dari u44 dan kurang dari u48. dan gaji u38 adalah lebih tinggi berbanding u41. renungkan lah, sanggup ke nak turun gaji bagi mereka dari kumpulan ini, jika dinaikan ke u41 atau lebih tinggi.

6) bagaimana dengan mlt yang tidak berkesempatan untuk mengambil ijazah, maka, peluang mereka hanya setakat u36 shj, tu ramai yg bersara pada level u29 shj.

7) dengan demikian kita tak boleh fikir hanya 1 pihak shj, kene fikirkan mereka yg lain. jadi kene cari satu titik tengah untuk dalam penyelesaian ini.

wasalam

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 766
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4461

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by MLT_hidayah on Wed 18 Mar 2009, 8:06 pm

owh....

MLT_hidayah
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR
KERABAT TEGAR SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : juruteknologi makmal perubatan
Gender : Female
Jumlah Post : 1534
Umur : 31
Tarikh Register : 26/02/2008
Reputation : 3
Points : 2967

Character sheet
Mutiara Kata saya: "WaLaUaPaPUN Yg BeRLaKU..HidUP InI MesTi diTeRusKaN...i dOnT FoRGiVe PeOpLe BecOz I'm WeaK . i FoRGiVe ThEM BecOz I'm StRoNG EnoUGH tO UndERsTaND ThaT eVeRYoNE MaKEs MiSTaKE.."

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by tkr on Sat 21 Mar 2009, 6:21 am

cippon wrote:
salam

mlt u41, mmmm bagus juga tu,
tapi bila akan dapat tak tau lah, rasa nya lambat lagi kot,
apa yg saya difahamkan :-
1) perjawatan u41 memang telah diluluskan oleh JPA, tetapi, ditanggughakan, kerana, mlt / ps / kkm perlu menyenaraikan senarai tugas, yang membezakan U41 dan C41. jika tidak akan berlaku penindihan tugas,


Tuan Cipon,
Saya rasa penangguhan tersebut ada kaitan dgn karenah MLT U36,38,40 dan bukannya JPA. Kebanyakan senior staf tak selesa jika junior MLT yg graduate terutama freshie mengawal mereka. Apa yg saya nampak segelintir mereka ni hanya gila pangkat, kedudukan dan jawatan.

2) bagaimana kedudukan ps c41 dan keatas, jika dilihat pada
kelulusan mereka tidak boleh diserapkan kedalam u41, jika dilihat secara kasar, sebab kumpulan c untuk perlbagai bidang sains, mana kala kumpulan u khas untuk perubatan, dengan demikian, jika mereka ada kelulusan dalam perubatan, contohnya mikrobilogi perubatan, boleh dipertimbangkan untuk diserapkan ke u, tetapi jika hanya mikrobiologi umum atau mikrobiologi tumbuhan tidak boleh masuk skim u, sebab bukan perubatan. mungkin mereka kene buat macan KPLI yang mcm cikgu tu, dimana lepasan ijazah sambung belajar untuk layak dapatkan ijazah pendidikan, baru boleh jadi cikgu. mungkin ps tu pon kene buat mcm tu.

Tuan,
PS yg sedang berkhidmat, kenapa perlu ditukar dari gred C ke U? Biarkan mereka berkhidat sampai pencen. Cuma penempatan ps baru ke makmal kena berhentikan. Itulah sebenarnya tujuan mewujudkan MLT U41 utk mengganti C41.


5) bagaimana dengan kedudukan mlt u38 dan u40, apa yg saya difahamkan, jika terima u41, p
berjawatan u38 dan u40 perlu dijumudkan, tetapi, gaji u40 adalah lebih tinggi dari u44 dan kurang dari u48. dan gaji u38 adalah lebih tinggi berbanding u41. renungkan lah, sanggup ke nak turun gaji bagi mereka dari kumpulan ini, jika dinaikan ke u41 atau lebih tinggi.



Saya sedikit keliru dgn kenyataan ini. Jika jawatan U41 diterima, MLT U38 tetap U38. Kenapa perlu diserapkan ke U41. Atas kapasiti apa ?Inilah sebenarnya masalah dan permintaan dari mereka yg menyebabkan JPA tidak berapa nak melayan. Bagi perkara ini, turun gaji tak timbul. Kebiasaanya jika seseorang pegawai dinaikan pangkat, contoh U38 ke 41, tanggagaji terakhir dikira sekali. Katakan gaji akhir U38 RM 2500.00 dan gaji U41 RM 1700.00. Ia tidak dikira sbg RM1700.00 tapi dikira dgn gaji akhir RM 2500.00 ditambah dgn anjakan gaji U41. Sama juga U44 ke U48.

6) bagaimana dengan mlt yang tidak berkesempatan untuk mengambil ijazah, maka, peluang mereka hanya setakat u36 shj, tu ramai yg bersara pada level u29 shj.

Sesuatu kerjaya itu akan maju jika ia mengikuti arus perkembangan. Contohnya PPP dan nurse. Bagaimana masyarakat mengenali mereka lebih dari MLT. Telah ada PPP yang bertugas sebagai pengarah Hospital di Sabah.


7) dengan demikian kita tak boleh fikir hanya 1 pihak shj, kene fikirkan mereka yg lain. jadi kene cari satu titik tengah untuk dalam penyelesaian ini.

2 pihak saja yg difikir. U38 dan U40. Kenapa paramedik lain menemui cara yg mudah di dalam menangani situasi ini? MLT masih lagi bermain tari tali dgn JPA. Sehingga tali putus 2,2 jatuh terlentang.

tkr
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : lecturer
Gender : Male
Jumlah Post : 59
Umur : 37
Tarikh Register : 01/09/2008
Reputation : 0
Points : 2909

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by nabil on Sun 22 Mar 2009, 2:29 pm

Smile ada betul kata2 saudara/i tkr.kita mesti wujudkan jawatan u41/42 utk kesinambungan mlt.skrg brp ramai mlt berijazah kena tukar ke c41.kena pastikan jawatan u41/42 wujud by hook or crook.saya sokong tkr 100 peratus.hidup mlt.apa kata encik k presiden kita.

nabil
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : tukang tilik
Gender : Male
Jumlah Post : 50
Umur : 39
Tarikh Register : 03/03/2009
Reputation : 0
Points : 2727

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by Wan on Mon 23 Mar 2009, 4:43 am

ye sokong.


Last edited by Wan on Mon 22 Jun 2009, 4:25 am; edited 1 time in total (Reason for editing : no reason)

Wan
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Jawatan : -
Gender : Female
Jumlah Post : 1027
Umur : 38
Tarikh Register : 13/11/2007
Reputation : 1
Points : 2802

Character sheet
Mutiara Kata saya: stay alive.. stay hepi.

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by Nadi on Tue 24 Mar 2009, 8:38 am

Saya sokong TKR.. kita perlu pikir masa depan beribu MLT yg ada sekarang, bukan beberapa kerat U40 dan U38 yg hanya segelintir sahaja yg merasai jawatan tersebut.. cuba pikir untuk adik2 kita yg akan meneruskan kesinambungan jawatan kita.. takkan kita nak melihat sahaja mereka menjadi kuli sahaja sampai pencen?.. U40 dan U38 tu, beberapa tahun lg je nak pencen, yg beribu U29 yg akan kerja berpuluh tahun lagi, takkan nak dok takat tu je.. pikir2 dan renungkan..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 113
Umur : 39
Tarikh Register : 19/02/2008
Reputation : 6
Points : 3101

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by Petchiko on Sat 28 Mar 2009, 11:04 am

kawe sokong belako hok molek deh!!! Razz

Petchiko
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 39
Tarikh Register : 02/07/2008
Reputation : 6
Points : 2987

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

JTMP U41

Post by atokpencen on Tue 07 Apr 2009, 3:52 am

Atokpencen rase terpanggil nak kongsikan sikit idea dalam forum ni. Khasnya untuk adik JTMPU29 pada masa ini. Cuba adik tanya diri adik, selepas aja lulus dari Kolej JTMP di Kucing atau di IMR sudah tentu adik gembira dan bangga empunya kerjaya yang boleh menjamin masa depan adik.

Sedihnya, belumpun adik sempat nak gunakan mikropipet untuk spesimen yang keseribu, fikiran adik dah agak kabur dengan halatuju kerjaya adik. Adik mula menjalankan kerja on call dan syukurlah adik mendapat elaun overtime yang adakalanya bolehlah membayar ansuran kereta D Max. Kemudian adik terdedah kepada politik makmal yang biasanya lebih tenat di bandaraya berbanding di makmal daerah. Keserakahan pangkat mula dibicarakan sini sana.

Pointnya di sini ialah kesatuan atau persatuan JTMP kebangsaan itu sendirilah yang membentuk perwatakan adik. Adik menjadi idealis JTMP, melihat halatuju JTMP dalam satu sisi, terlalu bergantung kepada nasihat JTMPU32, 36, 38, 40 belum ada 42??. Nampaknya adik-adik mula terpinggir dalam arus perkembangan paramedik. Lihat saja PPP, JPA dah meluluskan empat teras degree diperakui untuk peningkatan kerjaya mereka: Prehospital care, emergency, Forensik dan kejururawatan. Jurururawat juga mempunyai degree in Nursing Science atau Degree in Nursing. Adik sedarkah sebelum mereka ada pathwaynya sendiri, JTMP dah lebih dahulu ada pathwaynya sendiri.

Namun sikap JTMP adalah sedikit mendukacitakan. JTMP tidak begitu suka melanjutkan pelajaran atas sebab yang hanya diketahui oleh JTMP sendiri. Oleh sebab itu JPA pun mula sakit kepala merancang masa depan JTMP ni. Kerana JTMP nampaknya semakin angkuh dan menegakkan pendiriannya sendiri yang tidak begitu memerhatikan arus perdana.

Tak apalah jika adik tak nak belajar. Apa akan jadi ialah begini. Ribuan JTMP dari Masterskill, Masha, UniKL, KLMU, MSU, PTPL dan entah-entah lagi akan membanjiri pasaran kerja JTMP. Kemana mereka akan diserap? Tambahanpula KKM dah subcontract latihan kepada University College yang lebih gamor ini. Pengambilan SPA8i untuk JTMP dah dikecilkan. Tak caya tanya Kolej di Kucing?. Selepas dah ramai JTMP barulah kerajaan dapat memikirkan penghentian oncall dan menggantikan shift. Pada masa itu adik terpaksa kerja tanpa elaun on call, mahukah adik begitu? Tentu adik katakan Tak nak...Tak mau penswastaan..... tapi atok trend ada ke arah itu.

Adik fobia sangat dengan PS C41. Dan adik sayang sangat dengan U tu. Adik takleh dipersalahkan. Atokpun camtu. Tapi dalam adik menunggu durian runtuh (kalaupun runtuh) adik telah lepaskan banyak peluang. Nasihat atok. Adik yang dah sah jawatan dan dari aliran science stream SPM. Terjunlah ambil TOP UP Degree MLT. Jangan dok asyik dengar petua JTMP Kanan yang tak nak lihat adik maju. Lepas lusus, adik applylah PS C41 melalui KPSL. KPSL ini memang agak lembab masa ini.... sape tau masa mendatang dia cergas dan serap adik terus ke C41. Atok boleh gerente adik berkeupayaan kerja sehingga 52 atau JUSA sekiranya adik berkaliber. Abaikan dulu politik U41 lawan C41. Kerana kumpulan C41 juga sedang dikasihi oleh JPA kerana peranan mereka yang tersendiri.

JTMP janganlah terlalu tamak dan tak ingin bergabung dengan kesatuan lain. Tengok saja Kesatuan JTMP IPTA AMeLS nak gabung pun JTMP KKM tak nak. Tahukah adik... ramai juga kelulusan JTMP telah menjadi Doktor, Pharmacist, kalu jadi PS dan P.Penyelidik, itu dah biase...

Selamat berjaya adik-adik, fasal gaji mula adik dalam C41 jangan risau...balik dan baca buku perintah am, dan adik akan tahu adik tidak rugi...caya gue... So kang atok nak turun JPL (Jabatan Pesakit Luar) nak jengok-jengok depa buat kerja.....cheerio... bounce

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 56
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3002

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by tkr on Mon 13 Apr 2009, 9:10 am

"JTMP tidak begitu suka melanjutkan pelajaran atas sebab yang hanya diketahui oleh JTMP sendiri"

he...he..he..mintak maaf tok. saya rasa kenyataan ini tak berapa tepat. Mungkin seangkatan dgn tok yg malas nak melanjutkan pelajaran.

Tapi era sekarang dah melambak2 MLT yg dah ada degree. Walaupun pun belum diupgrade ke U41, mereka tetap ambil degree dan sanggup bertukar ke gred lain. Cuma jika jawatan U41 itu diwujudkan, ia menjadi satu kelebihan pada MLT yg ada degree.
Masalahnya terlalu banyak permainan politik dari dari bhg atasan yg sukar utk difahami. Kalau faham pun macam tak masuk akal. MLT sendiri yg seakan-akan tidak mahu kerjaya MLT itu dimajukan.

U32, U36, U38 hanya berbangga dgn neck tie, meeting dgn boss, berunding dgn salesman. Bagi mereka Itu dah cukup sempurna, bergaya dan maju. So tak guna pening2 kepala utk lebih maju lagi.

tkr
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : lecturer
Gender : Male
Jumlah Post : 59
Umur : 37
Tarikh Register : 01/09/2008
Reputation : 0
Points : 2909

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by atokpencen on Mon 13 Apr 2009, 9:34 am

@tkr wrote:"JTMP tidak begitu suka melanjutkan pelajaran atas sebab yang hanya diketahui oleh JTMP sendiri"

he...he..he..mintak maaf tok. saya rasa kenyataan ini tak berapa tepat. Mungkin seangkatan dgn tok yg malas nak melanjutkan pelajaran.

U32, U36, U38 hanya berbangga dgn neck tie, meeting dgn boss, berunding dgn salesman. Bagi mereka Itu dah cukup sempurna, bergaya dan maju. So tak guna pening2 kepala utk lebih maju lagi.


Tahniah kepada JTMP U29 yang further study dan yang berani mengorak langkahnya...walaupun menerima kritikan, sinis dari senior-senior MLT

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 56
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3002

View user profile

Back to top Go down

Jawatan Kosong Untuk MLT Berijazah ABM 2008 Yg Dah Lulus

Post by atokpencen on Wed 15 Apr 2009, 7:20 am

Pegawai Sains Embriologis gred 41 Terengganu 1, Hospital Likas - 1
Pegawai Sains Biomedikal gred 41 Pulau Pinang 5, Perak 5, Ampang 5, Selayang 5, Sultanah aminah 5, HKL 5, IMR 2
Pegawai Sains Fizik gred 41; Selangor 1, Putrajaya 1, P.pinang 1, Johor 1, Kawalan Peralatan Perubatan 1.

Sumber manusia. Sahih.

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 56
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3002

View user profile

Back to top Go down

ABM8 2009 Minta Biomedikal

Post by atokpencen on Wed 15 Apr 2009, 7:29 am

Kepada JTMP YM di pedalaman Sabah dan Sarawak. Sila pertimbangkan untuk meminta perjawatan Pegawai Sains Biomedikal di daerah-daerah tuan. Atok percaya perjawatan tersebut lebih sesuai daripada tuan-tuan meminta Pegawai Sains Mikrobiologi atau Pegawai sains Kimiahayat. Sebab Biomedical tahu kedua-dua subjek tersebut. Dan tahu bidang-bidang lain di makmal. TQ. MLT Lepasan UM, UKM, UPM, USM, UitM berlambak untuk itu.

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 56
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3002

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by EYNTAN on Thu 16 Apr 2009, 6:55 am

sependapat ngan atok pencen gak.. kalau naik jadi ps pun apasalahnya.. at least kita ps yang berpengalaman...dan berpengetahuan...

EYNTAN
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN U29
Gender : Female
Jumlah Post : 4
Umur : 35
Tarikh Register : 16/04/2009
Reputation : 0
Points : 2631

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by nabil on Sat 18 Apr 2009, 12:09 pm

beza gaji ps dgn nurse degree kira2 rm 99.tak caya tengok laman web jpa.starting gaji nurse degree rm 1999 manakal ps rm 1900.inilah bezanya u dgn skim c.

nabil
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : tukang tilik
Gender : Male
Jumlah Post : 50
Umur : 39
Tarikh Register : 03/03/2009
Reputation : 0
Points : 2727

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by masri on Sun 19 Apr 2009, 7:06 am

http://paramedik.bbfr.net/juruteknologi-makmal-perubatan-f9/jawatan-mlt-gred-u41-t5045.htm#167716
atokpencen on Wed 15 Apr 2009, 12:20 pm

Pegawai Sains Embriologis gred 41 Terengganu 1, Hospital Likas - 1
Pegawai Sains Biomedikal gred 41 Pulau Pinang 5, Perak 5, Ampang 5, Selayang 5, Sultanah aminah 5, HKL 5, IMR 2
Pegawai Sains Fizik gred 41; Selangor 1, Putrajaya 1, P.pinang 1, Johor 1, Kawalan Peralatan Perubatan 1.

Sumber manusia. Sahih.

Assalammualaikum, kepada semua pembaca tak kira JTMP ataupu tidak. Kesaihan jawatan2 di atas itu JTMP adalah kurang difahami. saya berpendapat selagi namaya Pegawai Sains bermakna jawatan ini adalah terbuka kepada semua pemegang Ijazah sains tidak mengira bidang apa jua. Ianya tidak spesifik kepada kerja JTMP. Ianya akan ditempatkan seperti mana jawatan Pegawai Sains yang telah lama ujud dalam perkhidmatan kesihatan & perubatan KKM.

Di dalam klausa lantikan jawatan tidak dinyatakan jawatan ini untuk JTMP tetapi seperti mana jawatan Pegawai Sains sedia ada cuma pembahagian tugas lebih spesifik. mana-mana anggota paramedik yang mempunyai ijazah sains boleh memohon untuk jawatan ini seperti mana juga fresh graduated dari Universiti yang mendapat LAN/MQA. Akhirnya ia diketegorikan sebagai pegawai sains juga bukan JTMP.

Pada masa sekarang sudah ramai JTMP yang ada degree tetapi masih memegang jawatan JTMP. Hendak memohon jawatan pegawai sains bukan mudah, ada yang dah bertahun, temuduga pun tak dipanggil? yang pergi temuduga tak lulus / gagal. Dalam perkeliling ada menyatakan bahawa anggota diberi sedikit kelonggaran / keutamaan dalam memohon jawatan yang lebih tinggi di dalam bidang yang sama tetapi sebaliknya berlaku.

Oleh demikian sekiranya dapat diujudkan perjawatan JTMP U41 dan keatas akan memberi ruang dan peluang lebih cerah kepada JTMP yang telah berkorban wang ringgit, masa, pengorbanan keluarga, stress memerah otak yang dah mula berkarat untuk ditajamkan semula dan pelbagai cabaran lagi. Hanya platform ini dapat memmartabatkan profesion JTMP. Apabila perjawatan bertukar, ianya tidak melambangkan kemajuan profesion. Adakah kita tahu jawatan Pegawai sains spt diatas adalah jawatan dari JTMP, orang tidak akan tahu, yang orang faham ianya jawatan pegawai sains. Ada baiknya kita dapat mengikut contoh seperti Jururawat, PPP, PKP, X-Ray, Fisio, Jurupulih dengan adanya permulaan kemajuan profesion tidak mustahil ianya akan pergi lebih maju dan kita pada masa itu JTMP sudah jauh ketinggalan (atau dijumudkan) dan hanya dapat melihat dengan perasaan hiba dan menyalahkan diantara satu sama lain (sepeti apa yang sedang berlaku sekarang), ini bukan masa nak salah dan kutuk2 orang tetapi masa untuk berusaha supaya profesion JTMP setaraf dengan paramedik lain. Tidak mustahil 5 tahun akan datang ada Jururawat yang bertitle Dr, begitu juga dengan PPKP, PPP,X-Ray kerana ada dianatara mereka sedang mengambil PhD, master (berlambak).

Dr.Ariff (ketua jabatan patologis HKL) telah mengingatkan saya bahawa perkhidmatan makmal ini bukanlah penyokong (perkhidmatan sokongan) kepada proses pengdiagnosan klinikal (Dr) tetapi kita adalah setaraf dan sebahagian dari proses pengdiagnosan dan rawatan serta preventive action, bermakna kita sebaris dengan mereka bukan di belakang lagi. Statistik menunjukkan lebih 90% pesakit yang tinggal di dalam wad memerlukan ujian makmal untuk sebahagian dari proses pengdiagnosan dan rawatan manakala 50% pesakit yang datang ke klinik juga memerlukan perkhidmatan makmal tetapi tidak semua pesakit pergi mendapatkan ujian X-ray atau fisio kecuali 98% pesakit akan mengabil ubat (ke farmasi).

Jadi berusahalah ke arah yang dapat memajukan diri.

Sekian, wasalam.

masri
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JTMP
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 43
Tarikh Register : 04/01/2008
Reputation : 12
Points : 3143

View user profile

Back to top Go down

PS C41 perlu dijumutkan!

Post by mashairol on Sun 19 Apr 2009, 7:14 pm

Mad saya stuju dn tkr tu. ps c41 patutnye dijumutkan trus.diorg x spatutnye brada kt lab kiter.diorg patutnyer diserapkan dlm sektor layin.sepatutnyer kiter ni ada course khusus mcm doktor nk jd pakar. kiter lak leh jd mikrobiologist, hematologist, sitologist, researcher ker. mcm doktor ginkologist, surgent n dll. kiter nikan spesel sume kiter tau kcuali psl ubat jer n mngadap pesen.
so, klau ada mlt u29 nk tanye apa2 ke psl bab2 tu kan ada org nk kiter rujuk. coz dh ada yg faham psl keje teknikal skali. Smile

mashairol
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : pangkat u29
Gender : Female
Jumlah Post : 5
Umur : 35
Tarikh Register : 15/04/2009
Reputation : 0
Points : 2635

View user profile

Back to top Go down

mlt u41

Post by Knowlesi® on Mon 20 Apr 2009, 12:22 pm

askum sumer?.... baik x payah mimpi nak naik u41.... kalu elaun kritikal yang telah disenaraikan bersama ppp pn boleh terlepas gara2 presiden kesatuan yang x aktif...ini kan pula perkara yang lebih besar.....kalu mimpi pun buat ganggu tido jer.... abang ngah korang ni dan >20 tahun servis n dan >5 tahun sandang degree science...spa wat x layan jer....temuduga pn x panggil...apa hal...x kan nak kena pakai kabel menteri dulu baru layan....pk2 la adik2 oiii !

Knowlesi®
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 4
Umur : 48
Tarikh Register : 15/07/2008
Reputation : 3
Points : 2908

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by masri on Tue 21 Apr 2009, 8:28 am

Assalammualaikum,

Diakui ramai JTMP dah ada degree tapi tak dapat promoted ke Peg.Sains???????. Dalam surat pekeliling yang dikeliling serata tempat ada menyatakan ada kaedah KPSL untuk naik pangkat kepada paramedik yang ada kelulusan Ijazah tetapi hanya atas kerta aje. Apa peranan kesatuan dan AHP kurang pasti, sepatutnya mereka yang masuk meeting pasca kabinet setiap atau dua kali sebulan tu tolonglah utarakan, kenapa tidak diutamakan JTMP yang berijazah untuk jawatan Peg.Sains.

Agaknya ada yang tak kena kot, saya lihat trend sekarang makin banyak JTMP yang ada ijazah di masa depan. Kepada JTMP senior (U40 & 38) bolehlah tolong tengokkan anak buah dan buat sesuatu kerana JTMP senior ni ada sedikit kuasa dan ada pengaruh untuk mengetengahkan perkara sebegini.

Wasalam,

masri
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JTMP
Gender : Male
Jumlah Post : 56
Umur : 43
Tarikh Register : 04/01/2008
Reputation : 12
Points : 3143

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by mltzira on Wed 22 Apr 2009, 9:19 am

salam utk semua,usah cepat putus asa,klu ada rezeki kita,insya Allah,ia tak kan ke mana......cepat atau lambat itu dah takdir,yg ptg ada ilmu di dada,buat yg dah ada degree dan yg sedang atau berhasrat nak ambik,teruskan usaha anda,ingat.....rezeki Allah yg bagi.....itu kabel yg paling besau....... Smile

mltzira
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : mlt
Gender : Female
Jumlah Post : 12
Umur : 40
Tarikh Register : 14/04/2009
Reputation : 0
Points : 2641

View user profile

Back to top Go down

Tak ada lagi MLT Pegawai MLT U41 Yang ada Pengajar MLT U41

Post by atokpencen on Wed 22 Apr 2009, 2:14 pm

Memang tidak dinafi ramai dari kalangan MLT mendapat ijazah untuk harapan dapat masuk PSC41. Memang nak masuk kategori tersebut memang susah. JPA nakkan yang second class upper saja. Hanya kursus terpilih saja dipertimbangkan untuk kelayakan masuk. PS akan dikenali sebagai SAINTIS. Nak jadi saintis mestilah klass. Anda tahukah nafsu besar Pegawai Perubatan U nak jadi Lab Manager kitorang di Lab. Kita tak tau lagi dengan jelas AKTA PATOLOGI yg didraft. Tapi terkeluar dari mulut pathologis secara tidak sengaja. Mereka takut PS semakin kukuh. Doktor akan coba monopoli. Tak lama lagi Kesatuan Pegawai Sains akan ada Board nya sendiri seperti lembaga farmasi malaysia, board of nursing, MMA. PS sebenarnya bukanlah musuh kita. Segala yang sangat baik atok dengar sedang berkembang dalam kepegawaian Sains tersebut. Mereka lebih bersatu dan lebih kukuh dari MLT. Ini benar dan sahih.

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 56
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3002

View user profile

Back to top Go down

MARI LA KITE BERSATU HATI...... WAHAI KENGKAWAN

Post by SYIDA on Tue 28 Apr 2009, 4:58 am

Assalamualaikum.....

oooo... memang bermasalah kalu di fikirkan secara mendalam. Bidang MLT yg kite ceburi terlalu meluas utk di bincangkan. segala tindakan hanya menyalahkan sesama sendiri dan utk kepentingan sendiri dan bukan utk kepentinagn bersama . Ini yg membuatkan kite selalu kalah. kenapa harus di bezakan mlt dr kkm dan mlt universiti.

Kite semua sama haluan kenapa tak di bincangkan perkara ini bersama. Saya amat menyokong diwujudkan mlt u 41, tapi permasalahan yg timbul adalah kite menghantar memorendom bersendirian . Di situ kite sudah nampak tidak sehaluan . kite berbicara tentang perkara yg besar mesti memrlukan ramai penyokong tapi kalu kite hanye bertindak mengikut kate hati sendiri dan bertindak sendiri kite akan di tendang macam bola.

Sehingga kini mlt di peringkat diploma menjalankan tugas melebihi apa yg ps buat tapi kite tidak mendapat pengiktirafan kerana kite ade diploma. kite tak layak utk mendapat title pengawai.

Saya berpendapat kite wujudkan la kerjasama sesama kite jgn bezakan mlt dari mane tpt mereka berkerja. Cuba tegok nurse mereka berkerjasama utk mewujudkan ape2 jaw2 bukan ye nak tunjuk sape hebat. mereka ade laluan dan mudah utk buat ape yg mereka suka. tapi kite asyik dok tunjukan jari sesama kite....... keputusan nya tin kosong.

MLt merangkumi segala aspek cthnya. mlt bekerja dilab, dan mlt yg berkerja di bahagain klinikal. kite sepatutnya dapat lebih dari yg mereka dpat.... kite tahu semua perkara...... tapi kite dijadikan alat utk mereka naik keatas tapi kite tetap ditakuk lame .......

Shocked

SYIDA
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Negeri :
Jawatan : PARAMEDIK
Gender : Female
Jumlah Post : 29
Umur : 36
Tarikh Register : 27/04/2009
Reputation : 0
Points : 2649

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by Nadi on Wed 29 Apr 2009, 7:54 am

kenapa atokpencen ni sokong je PS, ada sedaramara PS ke?.. Skrg ni, Union cuma pikirkn ttg masa hadapan MLT, dan langkah kearah tersebut telah dilaksanakan.. MLT U41 lebih kepada Lab, dan Union telah terangkan kepada KKM kenapa jawatan PS tu tak sesuai di Lab.. KKM pun baru sedar kesilapan diorang terlepas pandang kelayakan PS, silibus Degree diorang yg memang terang-terangan bukan kepada pendiagnosan makmal.. dan juga keperluan PS di makmal Patologi itu sendiri.. skrg Union telah nyatakan kepentingan MLT U41 kepada Lab, dan sumbangan dan bidang tugas yg lebih bersesuaian di lab, berbanding PS.. selewatnya hujung tahun ni akan ada berita U41, tunggu.. pengambilan PS dan PPS dah hold sementara permohonan U41 ni dipertimbangkan..

Nadi
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : MLT
Gender : Male
Jumlah Post : 113
Umur : 39
Tarikh Register : 19/02/2008
Reputation : 6
Points : 3101

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by falci on Wed 29 Apr 2009, 8:35 am

harap2 lepas ni, KKM dapat terima kenaikan gred U41 daripada MLT U29 yang mempunyai ijazah B.Sc.

----Forum Paramedik Malaysia-----




Illegitimi non carborundum

falci
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)
STAFF PEMUDAH CARA (CHIEF)

Negeri :
Jawatan : Skodeng Kuman
Gender : Female
Jumlah Post : 766
Tarikh Register : 17/06/2007
Reputation : 35
Points : 4461

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Atokni Balance Aja. Kalu Nanti Anak Kite Jadi PS Cammane?

Post by atokpencen on Wed 29 Apr 2009, 12:05 pm

@Nadi wrote:kenapa atokpencen ni sokong je PS, ada sedaramara PS ke?.. Skrg ni, Union cuma pikirkn ttg masa hadapan MLT .......

Kalau anak kite jadi PS wat camane? Atok ni pengimbang forumni aje. Kadang-kadang memihak, kadang-kadang tidak memihak. Elaaah...kita ni makan gaji je....tak ada heronya. Yang atok tak happy, ye lah...tu doktor tu dah nak duduk di kerusi MLT U41 tu. Atok fikir lebih baik MLT jadi Lab manager. ...tau tak ada 200 makmal di Malaysia... doktor UD48 nak bolot professi spital jadi runner lab. Nak tak? Nak? Dah ada pathologis cukuplah..Alamak terluahkan prasaan plak....tapi atok masih cool sebab telah biase nulis di pelbagai forum

atokpencen
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Ukir pokok getah, potong rumput
Gender : Male
Jumlah Post : 331
Umur : 56
Tarikh Register : 06/04/2009
Reputation : 8
Points : 3002

View user profile

Back to top Go down

Re: Jawatan MLT Gred U41

Post by Sponsored content Today at 10:23 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum