FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Apa itu PARAMEDIK

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

suspek Apa itu PARAMEDIK

Post by Huzaimi on Sun 29 Mar 2009, 9:06 pm

Apa itu PARAMEDIK??

berdasarkan pemahaman ana,

Paramedic
From Wikipedia, the free encyclopedia

Paramedics typically transport the patient to the hospital via ambulance
A paramedic is a medical professional, usually a member of the emergency medical services, who primarily provides pre-hospital advanced medical and trauma care. A paramedic is charged with providing emergency on-scene treatment, crisis intervention, life-saving stabilization and transport of ill or injured patients to definitive emergency medical and surgical treatment facilities, such as hospitals and trauma centers.

dengan kate lain paramedik adelah emergency officer,cam kt negara org putih tu...so,cam kite nh such as MLT,JXR kire paramedik gak ke??

~inginkan kepastian~ afro afro

Huzaimi
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Tabib Jalanan - Huzaimi.com
Gender : Male
Jumlah Post : 99
Umur : 58
Tarikh Register : 05/01/2009
Reputation : 4
Points : 2847

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile http://Huzaimi.com

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by hius2007 on Mon 30 Mar 2009, 4:04 am

PARAMEDIK
Mengikut Wikepedia adalah betul
Itu adalah maksud yang yang di terjemahkan oleh orang puteh
Bagi maksud di Malaysia
Paramedik adalah Profesional Separa Perubatan
Maksudnya MEMBUAT KERJA YANG BUKAN PROFESIONAL
Profesional maksudnya ada Persatuan Profesional Yang Menjaga Mereka
Seperti MMA bagi Doktor.
Selalunya kelulusan bagi Paramedik ialah Diploma.

Juga terdapat PARAGUAM
Iaitu Profesional separa Peguam
Mereka bukan Peguam
Tetapi boleh menjustifikasikan kes kes

he he he

hius2007
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Pembantu Farmasi U29
Gender : Male
Jumlah Post : 137
Umur : 51
Tarikh Register : 07/04/2008
Reputation : 0
Points : 3012

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by xrayer on Mon 30 Mar 2009, 11:50 am

Cool

xrayer
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : juru proses filem
Gender : Male
Jumlah Post : 446
Umur : 41
Tarikh Register : 04/09/2008
Reputation : 0
Points : 3320

Character sheet
Mutiara Kata saya: keje setakat gaji yg dibayar je

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by nadia md. nor on Fri 03 Apr 2009, 4:29 pm

mempunyai sedikit pengetahuan tentang ilmu perubatan juga boleh dianggap paramedik kerana paramedik sendiri merupakan separa perubatan. itu pemahaman saya la.

nadia md. nor
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Negeri :
Jawatan : Juru ?
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 33
Tarikh Register : 09/10/2006
Reputation : 1
Points : 3569

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by aieyda on Fri 03 Apr 2009, 5:29 pm

maksudnye separa profesional la..
tak sepenuhnya profesional,mcm tu?

aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5048

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by rieyna168 on Tue 07 Apr 2009, 7:28 am

Istilah paramedik bermaksud Profesional Separa perubatan seperti yg diterangkan oleh bro hius..Forum2 ni diwujudkan oleh golongan2 separa perubatan manakala kitaorg2 yg bukan separa perubatan ni,menyokong memeriahkan forum,bertukar2 pendapat n idea. Laughing

----Forum Paramedik Malaysia-----




INGIN MENGENALI RINA :
-> http://www.myspace.com/rieyna82 -> http://www.facebook.com/rieyna168
"Kecantikkan seseorang itu ada pada Mata yang memandang"
I was born to be THE GUNNERS
Forum Arsenal: http://ams-thegunners.forumms.net/

rieyna168
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : Apa-apa keja yang Ada.
Gender : Female
Jumlah Post : 4789
Umur : 34
Tarikh Register : 17/05/2008
Reputation : 56
Points : 8022

Character sheet
Mutiara Kata saya: Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara..Kita ada 1 saja HATI. Jika gembira HATI itulah... Jika bertakwa, HATI itulah... Jika beriman, HATI yg 1 itu juga... Jika bercinta, HATI itu juga... Jika terluka pun HATI nan 1 itu... Terlalu banyak satu perkara... Maka jagalah HATI mu dan HATI org2 yg menyayangimu...Kebencian orang jgn dibuat,Kesayangan orang jgn diambil..

View user profile http://www.facebook.com/rieyna168 http://ams-thegunners.forumms.net

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by LeeLeena on Tue 07 Apr 2009, 7:59 am

paramedik ialah.....kalau lelaki paramedik mesti kawin ngan pempuan paramedik...tu la paramedik....ahahahahah gelak sakan

LeeLeena
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Negeri :
Jawatan : Bagi Tau Orang Supaya Jaga Kesihatan
Gender : Male
Jumlah Post : 469
Umur : 33
Tarikh Register : 29/07/2008
Reputation : 3
Points : 3087

Character sheet
Mutiara Kata saya: mana mahal mutiara atau mutiara kata??? Fikir la sendiri bah....

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by aieyda on Tue 07 Apr 2009, 8:08 am

senget ko katak lompat.. gelak sakan

aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4125
Umur : 32
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5048

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by slipar_jpon on Tue 07 Apr 2009, 8:15 am

paramedik bermaksud org laen selain aku
>>>sebb aku bukan paramedik Laughing

slipar_jpon
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : DG 41
Gender : Female
Jumlah Post : 1473
Umur : 30
Tarikh Register : 09/09/2008
Reputation : 0
Points : 3831

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by nizamsha on Sun 12 Apr 2009, 4:53 pm

Daripada pemahaman saya...Paramedic ialah org yang dilatih dalam bidang perubatan secara separa dengan pengkhususan dalam bidang Perubatan Kecemasan. Mereka ini dilatih dengan kepakaran seperti perawatan awal dan pra-hospital.Konsep paramedic ni byk digunakan di luar negara bukan di Malaysia.

Konsep Paramedic bermula sekitar awal perang kedua, dimana konsep field medic oleh tentera digunakan bagi memastikan "life sustainability" anggota tentera tercedera. Bermula dari itu, konsep paramedic diperluaskan. Sehingga awal tahun 1990, konsep paramedic di perluaskan kepada Jabatan Bomba di Amerika syarikat.Oleh kerana tiada penyeragaman dalam perkhidmatan ini, satu konsep di bangunkan iaitu konsep Emergency Medical Service dimana paramedic dilatih dalam tahap yang sama, penggunaan peralatan yang seragam, protokol yang seragam dan kewujudan Ambulance Call Centre dimana setiap Paramedic akan di beri arahan perawatan /perubatan melalui Medical Direction yang menggunakan radio channel dimana Medical Direction akan diberi oleh pakar kecemasan iaitu seorang physician/MO. Dengan penggunaan konsep EMS ni..bantuan perubatan kecemasan dapat dilaksanakan dengan cekap dan effective. So paramedic adalah orang yang memainkan peranan penting. Paramedic terdiri daripada beberapa lapisan mengikut kelayakan dan pertauliahan...ada yang hanya boleh laksanakan BLS, ada yang boleh buat FRLS..ada yang boleh buat ACLS...tapi semua mereka tergolong dalam kumpulan Paramedic.

Di malaysia, konsep Paramedic sering diperkatakan, namun masing2 mempunyai istilah masing2. Sebagaimana diatas, itulah tafsiran kita di Malaysia. Namun hari demi hari konsep ini banyak diperkatakan dan sering menjadi bualan. JPA3 dan JBPM mempunyai konsep yang sama tetapi definasi yang berbeza dan tahap tertinggi bagi kedua-dua organisasi ini adalah FRLS dan EMT sahaja. Di KKM melalui pengelolaan MASTEM, pelbagai program singkat bagi nurses and AMO untuk mencapai status paramedic dijalankan. Namun masih sama, iaitu definasi tersendiri. AMO dan Nurses boleh dijadikan paramedic akan tetapi bukanlah title AMO dan nurses menjadikan ianya secara automatik seorang paramedic. Paramedic bukan sahaja dilatih dalam bidang perawatan kecemasan akan tetapi ianya juga dilatih untuk menghadapi situasi kecemasan seperti kebakaran, kemalangan jalanraya dimana aplikasi kebombaan dan penyelamatan memainkan peranan penting dalam usaha menyelamat nyawa. Paramedic haruslah bersikap pro-aktif, kreatif dan mempunyai pengetahuan yang cukup dalam menjalankan tugas. Pengetahuan berkaitan HAZMAT and WMD haruslah diterapkan dalam seseorang paramedic. Paramedic bukanlah dilatih menjalankan procedure atau protocol didalam wad atau satu tempat dengan fasiliti lengkap seperti wad kecemasan atau Medica Facilities Base. Paramedic dilatih dalam keadaan sukar seperti kemalangan jalanraya, runtuhan struktur dan situasi Bahaya HAZMAT dimana perawatan awal sewaktu proses ektrikasi dan immobilisasi mangsa dapat diberikan. Paramedic juga haruslah terlibat dalam usaha dan kempen mengelak kecederaan (Injury Prevention Campaign) dimana ianya adalah salah satu usaha memperkayakan minda masyarakat ke arah menjaga diri daripada mengalami kecederaan.

Persoalannya..dimanakah kita??Adakah kita mampu ke arah itu??


Untuk rujukan, silalah rujuk Paramedic Text Book 2nd Edition, Keluaran Mosby...

nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3074

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by AMO DINO on Tue 22 Sep 2009, 10:26 pm

paramedik ni lebih kurang paralimpik sebab kita ni separuh saja di ajar medikal separuh lagi taktau la pi mana? kita kurang diajar sebab kalau ajar sepenuhnya dah jadi lokkun (doktor da).

AMO DINO
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Stokis Hotperfume
Gender : Male
Jumlah Post : 110
Umur : 36
Tarikh Register : 06/09/2009
Reputation : 17
Points : 2660

Character sheet
Mutiara Kata saya: Tingkatkan Martabat Paramedik Malaysia,Bersatulah Wahai Perjuang Bangsa Sama-sama Kita Nyalakan Obor Kejayaan

View user profile http://www.jutawan50.com/?id=asbadino

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by kelisa on Wed 23 Sep 2009, 4:47 am

Hmmm...'paramedik' cam kite nie wlaupon ambik degree tetap profesionalnye xcam DR n tetap jd 'paramedik'....!!!!!!

kelisa
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Negeri :
Jawatan : ('^')...keje...keje...keje.......
Gender : Female
Jumlah Post : 4520
Umur : 1124
Tarikh Register : 01/08/2009
Reputation : 24
Points : 7450

Character sheet
Mutiara Kata saya: HaRi InI MesTi D'trSkn KrNa SmLm AdAlH SeJaRaH & EsK AdLh HaRi Yg BeLum PaSt UnTk AkU..!!!!

View user profile http://www.facebook.com http://kelisa50932Gmail.com

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by m_azmir90 on Wed 23 Sep 2009, 1:29 pm

@kelisa wrote:Hmmm...'paramedik' cam kite nie wlaupon ambik degree tetap profesionalnye xcam DR n tetap jd 'paramedik'....!!!!!!

Mmg x jd cam doc.. Tp gaji dia seakan2 doc da kalo kita amek degree... Gaji tu penting.. Hahaha.. Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 642
Umur : 26
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3347

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by m_azmir90 on Wed 23 Sep 2009, 1:33 pm

Jika disimpulkan setelah kesimpulan dibuat... Paramedik ni mcm seseorg yg menolong doctor wat koje...

Hurm, terfikir la gak kan.. Kalo cam tu, bomoh n dukun pon paramedik la gak kan? Hahaha

m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 642
Umur : 26
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3347

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by nizamsha on Sat 26 Sep 2009, 8:04 am

Bukan azmir...tu paranormal....yang ko makan time headache tu Paracetamol....yang ko nampak askar terjun dari udara tu..Paratroopers...yang ko nampak budak2 pempuan jepun tu joget menghairahkan deengan seksinye...tu Para-para Sakura....hehehee...

nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3074

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by Detektif_KOnOn on Sat 26 Sep 2009, 8:31 am

@nizamsha wrote:Bukan azmir...tu paranormal....yang ko makan time headache tu Paracetamol....yang ko nampak askar terjun dari udara tu..Paratroopers...yang ko nampak budak2 pempuan jepun tu joget menghairahkan deengan seksinye...tu Para-para Sakura....hehehee...

wakaka..biar nama kt je para (separuh) tp otak bior mgalahkan doktor2..jgn letak kt para2 lak..wakaka

Detektif_KOnOn
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pegawai Penyiasat
Gender : Male
Jumlah Post : 1396
Umur : 32
Tarikh Register : 25/08/2009
Reputation : 6
Points : 4003

Character sheet
Mutiara Kata saya: 'Kpd ALLAH SWT, aku bersujud & menghamba'

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by m_azmir90 on Sat 26 Sep 2009, 1:19 pm

SANTIAGO wrote:
@nizamsha wrote:Bukan azmir...tu paranormal....yang ko makan time headache tu Paracetamol....yang ko nampak askar terjun dari udara tu..Paratroopers...yang ko nampak budak2 pempuan jepun tu joget menghairahkan deengan seksinye...tu Para-para Sakura....hehehee...

wakaka..biar nama kt je para (separuh) tp otak bior mgalahkan doktor2..jgn letak kt para2 lak..wakaka


Lawak2.. Hahaha... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Yg kat hospital org giler paraotak... Hahaha

m_azmir90
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pharmacist Assistant
Gender : Male
Jumlah Post : 642
Umur : 26
Tarikh Register : 04/06/2009
Reputation : 3
Points : 3347

Character sheet
Mutiara Kata saya: We does't know about our future but we can predict and change it.

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by nonejoke on Sat 26 Sep 2009, 6:31 pm

pandangan saya ; paramedik adalah pekerjaan separuh perubatan dan separuh yang bukan perubatan. contaoh mcm juru x-ray. 50% kena tahu hal perubatan pesakit dan separuh kena tahu mesin x-ray. juruteknologi makmal pulak separuh kena tahu hal perubatan pesakit dan separuh kena tahu alatan makmal. sebab tu nama nya paramedik. amik degree pun takan jadi doktor, tetapi meningkatkan ilmu dlm bidang masing2 tu je. jadi kelebihan paramedik medik adalah sepatutnya separuh yang bukan perubatan, mcm juru x-ray contohnya, mengendalikan mesin x-ray hanya tahu dikendalikan oleh juru x-ray, doktor tak tahu mengendalikan mesin x-ray. itu lah rasanya..........atau doktor pun tak tahu kendalikan alatan makmal. jawatan yg lain2 tu carilah kelebihan masing2 yang doktor tak tahu buat.

nonejoke
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Negeri :
Jawatan : apa apa la
Gender : Male
Jumlah Post : 98
Umur : 36
Tarikh Register : 26/06/2009
Reputation : 12
Points : 2695

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by AMO DINO on Sun 27 Sep 2009, 8:48 pm

kalau DR tau sikit-sikit pasal X-ray dipanggil pararay,kalau tau sikit-sikit pasal lab dinamakan paralab tp kalu Dr tau sikit-sikit pasal medik nak panggil apa? paradog ke.

AMO DINO
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : Stokis Hotperfume
Gender : Male
Jumlah Post : 110
Umur : 36
Tarikh Register : 06/09/2009
Reputation : 17
Points : 2660

Character sheet
Mutiara Kata saya: Tingkatkan Martabat Paramedik Malaysia,Bersatulah Wahai Perjuang Bangsa Sama-sama Kita Nyalakan Obor Kejayaan

View user profile http://www.jutawan50.com/?id=asbadino

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by Detektif_KOnOn on Mon 28 Sep 2009, 6:58 am

parameswara kot..wakakaka

Detektif_KOnOn
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : Pegawai Penyiasat
Gender : Male
Jumlah Post : 1396
Umur : 32
Tarikh Register : 25/08/2009
Reputation : 6
Points : 4003

Character sheet
Mutiara Kata saya: 'Kpd ALLAH SWT, aku bersujud & menghamba'

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by nizamsha on Fri 16 Oct 2009, 8:27 am

kahghhhhhaaaaaaa

nizamsha
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]
AHLI KEHORMAT [KERABAT OTAI]

Jawatan : Padam Api ler....
Gender : Male
Jumlah Post : 1296
Umur : 32
Tarikh Register : 14/09/2007
Reputation : 1
Points : 3074

Character sheet
Mutiara Kata saya: My life is on fire.....Put it off For me......Got no Hose to lay....No Nozzle to use....I AM TRAP.... MAYDAY, Fire Fighter Down........

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by fateh on Fri 14 May 2010, 3:50 am

hahaha....

fateh
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Negeri :
Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 52
Umur : 27
Tarikh Register : 12/04/2010
Reputation : 0
Points : 2337

View user profile http://www.facebook.com/fateh.rosdi

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by nonejoke on Fri 14 May 2010, 4:15 pm

kalu x silap ,dlm paramedik ni ada 27 jawatan....dietician, optometrist , speech therapy...dan lain......cari la sendiri...dan yg pasti mereke bukan doktor perubatan...

nonejoke
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Negeri :
Jawatan : apa apa la
Gender : Male
Jumlah Post : 98
Umur : 36
Tarikh Register : 26/06/2009
Reputation : 12
Points : 2695

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by aedes14 on Sat 15 May 2010, 8:02 pm

hehe...
mcm2 korg nie..

aedes14
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : cri slh org
Gender : Male
Jumlah Post : 191
Umur : 30
Tarikh Register : 13/12/2008
Reputation : 0
Points : 2984

View user profile http://www.facebook.com/kurangsiuman

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by fiq87 on Fri 21 May 2010, 8:48 am

apapun paramedik merupakan tulang belakang sistem kesihatan di negara kita.... tanpa paramedik doktor, pegawai farmasi, pegawai x-ray dan lain2 lain pegawai kesihatan pasti tidak dapat menjalankan fungsi dgn berkesan. anda setuju?

fiq87
AHLI JUNIOR
AHLI JUNIOR

Jawatan : Assistant Medical Officer
Gender : Male
Jumlah Post : 27
Umur : 28
Tarikh Register : 19/06/2007
Reputation : 0
Points : 3359

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

suspek Re: Apa itu PARAMEDIK

Post by Sponsored content Today at 3:03 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum