FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

Melahirkan anak dalam air..

View previous topic View next topic Go down

Melahirkan anak dalam air..

Post by rafiquenurse on Wed 08 Apr 2009, 10:00 am

Ape pendapat anda ttg melahirkan anak dalam air? kat malaysia benda ni da praktik ke belum....klu nak tau lebih lanjut,cuba tgk cita documentary tajuk "BUSINESS OF BEING BORN"...co0l and touching gak la..
avatar
rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 81
Umur : 31
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 3286

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by zairini8 on Wed 08 Apr 2009, 10:43 pm

Masa kerja kat Kuantan dulu, ada satu Dr cerita pengalaman dia bersalin dalam tub air. Masa tu Dr tu duduk kat UK. Dia kata, bersalin dalam air ni kurang sakit dan kurang berlaku perdarahan sebab air yang disediakan betul-betul menyamai suhu badan pesakit. Jadi tak berlaku pengembangan salur darah. Baby yang keluar pun tak aspirated sebab fisiologinya, semasa bayi dilahirkan, bayi masih mempunyai kandungan oksigen yang mencukupi disamping bekalan oksigen yang berterusan dari plasenta ibu. Lagipun bayi memang dilahirkan dalam keadaan bersedia untuk berenang. Ye ke ? Nak cuba lah, tapi takut. Heheheheheheheheh.....
avatar
zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 40
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 3289

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by rafiquenurse on Thu 09 Apr 2009, 12:01 am

tula..berdasarkan ape yg saya tgk from dokumentari dan bace sket2...lahirkan cara macam ni lagi bagus dari kat hospital coz kurangkan tear..dan xsakit sgt...baby pulak of course xlemas coz masih ada placenta... tepuk klu kat malaysia buat benda ni mesti best...rase ni cabaran untuk midwife2 kat malaysia kot...try something new..
avatar
rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 81
Umur : 31
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 3286

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by zairini8 on Fri 10 Apr 2009, 6:43 pm

emmmmm. Yeeee la tuh.....

Boleh kut rafique, tapi orang kita nak ke cuba. Kalau staff, mungkin nak kut...., sebab mereka faham fisiologinya. Tapi orang awam.......

Kedua, fasiliti hospital kita tak membenarkan kita menyediakan perkhidmatan seperti itu. Kena pula dalam ekonomi gawat macam ni. Tak dak duit nak renovate....

Ketiga, nurses dan dr kita pun belum ada yang benar-benar terlatih untuk handle kes-kes macam ni.

Mungkin kat private ade kot..... any idea....
avatar
zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 40
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 3289

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by rafiquenurse on Fri 10 Apr 2009, 8:22 pm

tula patot kena ada sorg pionerr la untuk buka satu nursing home untuk handle benda ni...sebenarnye kak, tugas menyambut baby ni adalah tugas midwife...tp bila ada complication seperti medical problem, breech,premature,LGA,and so on baru relate kat doktor..dulu pon mak saya lahirkan saya kat umah ngn bidan..xperlu kepakaran doktor pon...ape yg bahaya practice dulu2 sebab diorg xguna equipment yg sterile...jd prone to tetanus infection dan pelbagai lagi..

kat barat midwife yg handle case camni...mengikut ape yg saya tgk dari dokumentari tu,dia nak promote the best way to diliver,dan nak membuatkan saat melahirkan anak tu sebenarnya indah...bukan menakutkan seperti kat hospital..lagipon sekarang internet da advance dan ramai org da tau pasal benda ni...dan rakyat malaysia pon da ramai yg knowledgeable dan exposed kpd benda ni...sy bukan ape..klu ada buat benda ni sy xteragak2 nak bawk istri pg situ..hihi.. Laughing

tapi tula kat barat pon diorg devide treatment hospital ngn water birth...diorg xgabung skali...based on dokumentari tu cakap..kat USA ni diorg nak kaut untung semata2 dgn buat LSCS....em..

cadangan saya :

1) satu pusat OnG kena ditubuhkan oleh nurse2 midwife sebagai satu titik permulaan untuk memperkenalkan kaedah ini..hehe(macam cakap dalam dewan rakyat pulak)

2) perbanyakkan laman web tg informatif berkaitan kesihatan dan perkenalkan kaedah ini kepada org ramai (sebab ada joke dari barat ckp perli, klu nak tgk laman web kesihatan yg effective,bukaklah laman web kesihatan dari malaysia..pastu dengan senyum sinis)

3)try buat propsal ngn hospital or clinic swasta untuk introduce benda ni kat malaysia sebab swasta ni bnyk sket budget...kerajaan mane cukup duit...xkan nak bergantung pada minyak dan cukai yg dibayar...xcukup kot...byk lagi health sistem lain seperti telemedicine,e-health dan sebagainya xdibuat lagi sedangkan negara lain siap da ada tele-conference,monitor hospice patient dari rumah,ada ECG,blood glucose,EEG,and vital sign observation dari rumah...oppsss melalut pulak bila sebut bab government ni...
avatar
rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 81
Umur : 31
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 3286

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by aieyda on Fri 10 Apr 2009, 8:33 pm

dulu bukan ke ada rakyat malaysia,tak silap bangsa cina yang menetap di penang bersalin dlm air..
kalau tak silap aku la ada dulu berita nih..kalau silap maaf la..
avatar
aieyda
KERABAT OTAI
KERABAT OTAI

Negeri :
Jawatan : Jaga KeSelamaTan Dlm NeGeRi
Gender : Female
Jumlah Post : 4121
Umur : 33
Tarikh Register : 17/04/2008
Reputation : 26
Points : 5571

Character sheet
Mutiara Kata saya: -TaNpa KeBeraNian,MimPi TidaK aKaN meNjaDi KeNyataaN-

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by tornado5807 on Fri 10 Apr 2009, 9:18 pm

First time dengar...!!!
Maklumlah tak pernah bersalin..!!! Very Happy
avatar
tornado5807
KERABAT FORUM
KERABAT FORUM

Jawatan : Juruteknologi Makmal Perubatan
Gender : Male
Jumlah Post : 342
Umur : 41
Tarikh Register : 17/03/2007
Reputation : 0
Points : 3887

Character sheet
Mutiara Kata saya:

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by Mohd.Azlan on Fri 10 Apr 2009, 9:41 pm

kat malaysia mmg tak dipraktikan...dkt us & mexico dipraktik secara meluas...
avatar
Mohd.Azlan
KERABAT SENIOR
KERABAT SENIOR

Jawatan : PPP
Gender : Male
Jumlah Post : 408
Umur : 38
Tarikh Register : 29/12/2007
Reputation : 12
Points : 4037

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by zairini8 on Sun 12 Apr 2009, 8:31 am

Betul tu, tapi ada ke midwifery kita yang nak buat macam tu. Even mereka nak buat, sapa nak jadi penaungnye. Kat sini, yang orang duk malas nak buat menda tu menda ni, sebab banyak sangat protokol.

Lagipun, kalau kita nak mulakan program seperti ini, midwifery kita sepatutnya ada inisiatif untuk ambil pengalaman tu kat luar negara. Bila balik kat Malaysia, barulah mereka konfiden nak amalkan practice tu.

Bukan apa, mereka ni dah ada pengalaman yang banyak, apa salahnya ambil degree kedian buat master dalam bidang ni. Silap haribulan, doktor pun refer kes kat midwifery kita ni... Baru mereka tau.....
avatar
zairini8
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : JURURAWAT U29
Gender : Female
Jumlah Post : 69
Umur : 40
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 0
Points : 3289

Character sheet
Mutiara Kata saya: "RAJIN ADALAH PENAWAR YANG PALING MUJARAB, SEDANG MALAS ADALAH RACUN YANG SANGAT BERBISA"

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by rafiquenurse on Tue 14 Apr 2009, 1:55 am

bak kata bro drifter adrenaline..impossible is nothing..hehe..skang ni da nampak da NUrsing kat malaysia tgh nak naik..mana tau tetiba kak riena ke,.or kak zarini sendiri nak try explore knowledge camtu..sy leh jadi customer vip kak zarini nanti..antar wife saya pg sane..tp kena ng diskaun sket la..hehe sunny
avatar
rafiquenurse
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : pelajar jururawat
Gender : Male
Jumlah Post : 81
Umur : 31
Tarikh Register : 03/04/2009
Reputation : 3
Points : 3286

Character sheet
Mutiara Kata saya: 200

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by sitiaidaum on Sat 27 Jun 2009, 11:07 pm

saya pun tgh mencari2 midwife yg boleh bantu homebirth,kalu xdlm air pun xpe asal kat umah..rasa2nya kalau bersalin kat umah kena marah tak?...ada tak JM yg berani sambut kat umah, sbb biasanya diorg malas nak sambut disuruh je kita ke hospital...camne ek..emmm nape misi skrg xnak bantu homebirth?..musykil rrr

sitiaidaum
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : housewife
Gender : Female
Jumlah Post : 14
Umur : 38
Tarikh Register : 27/06/2009
Reputation : 0
Points : 3109

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by sweetcouple on Tue 30 Jun 2009, 12:51 pm

salam..
buat sitiaidaum.. Very Happy
ni birth anak ke berapa ye?? kalau first child,susah skit lah nak homebirth ni..selalunya doc memang akan pastikan deliver kat hsptal..bukan sebab ape,tak naklah baru bersalin anak pertama,tear dah teruk..susah nak suture nanti...lagipun first baby,kita tak tau sekuat mane energy ibu nak push out the baby...

kalau dah anak kdua..ketiga dan seterusnya..insyaallah boleh lahirkan anak dirumah..tapi bukan dorang tak mahu nak buat..just nak maintain sterility tu takde kalau di rumah..so,the mother very high risk to get the infection... kalau baby plak..kita pun tak tau either baby tu ada ape2 complication tak semasa deliver..ada juga case prolonged deliver,menyebabkan baby lemas didalam..and bila kuar je..baby dah blueing,not crying..apgar score dah rendah..kena supply oksigen atau resuscitation..even kat hospital pun penah jadi..inikan pula di rumah..

take this sebagai nasihat and info je dari saya ye.. tak de niat pun nak menghalang ke..ape ke...base on my experience in maternity and maternity OT... Smile
avatar
sweetcouple
STAFF PEMUDAH CARA
STAFF PEMUDAH CARA

Negeri :
Jawatan : penyelidik
Gender : Female
Jumlah Post : 1144
Umur : 31
Tarikh Register : 24/06/2009
Reputation : 17
Points : 4451

Character sheet
Mutiara Kata saya: there's only one in my life..only you.

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by zurianie on Mon 24 Aug 2009, 10:49 pm

pernah tgk rancangan kesihatan dalam tv yang memaparkan kisah bersalin dlm air..nampak cam mudah aje..then baby pun senang keluar.rase2 kalau di beri peluang nak merasai jugak bersalin dalam air ni..tapi ade ke? boleh ke?? Laughing


http://jutawanonedropperfumes.blogspot.com/
avatar
zurianie
SUPER SENIOR
SUPER SENIOR

Jawatan : pengurus syarikat
Gender : Female
Jumlah Post : 107
Umur : 33
Tarikh Register : 24/08/2009
Reputation : 6
Points : 3162

View user profile http://www.jutawanonedropperfumes.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by Aya on Thu 18 Feb 2010, 10:46 pm

Hmmm... hospital swasta? Stkat ni sy posting kt private hospital x de lg yg prktik birth in water... setakat ni la.... Smile
avatar
Aya
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Paramedik
Gender : Female
Jumlah Post : 2
Umur : 27
Tarikh Register : 04/01/2010
Reputation : 0
Points : 2902

View user profile

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by azrunia on Tue 23 Mar 2010, 10:42 pm

tak pernah cub lagi menyambutnya....tak pernah jumpa pun....dugong ader le.....kekekekekekke
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4255

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by azrunia on Mon 05 Apr 2010, 3:07 pm

ehehhehehehee.....nnanti i try......
avatar
azrunia
KERABAT TEGAR SENIOR
KERABAT TEGAR SENIOR

Negeri :
Jawatan : tukang tarik kereta
Gender : Male
Jumlah Post : 1023
Umur : 1938
Tarikh Register : 23/12/2009
Reputation : 15
Points : 4255

View user profile http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000709795036

Back to top Go down

Re: Melahirkan anak dalam air..

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum