FORUM PARAMEDIK
Selamat melayari Forum Paramedik,

Dengan mendaftar keahlian di Forum Paramedik, anda akan mendapat lebih informasi dan juga boleh berkomunikasi dengan ahli-ahli forum yang lain.

meriahkan forum paramedik dengan mendaftar keahlian anda disini.

Terima Kasih.

batch 22 marilah .....

View previous topic View next topic Go down

batch 22 marilah .....

Post by AMBO32 on Tue 28 Apr 2009, 1:36 pm

sal2 sal2

Lama sudah menghilang. .......sapa2 yang masih ingatkan saya.. dan ingin berkumpul semula....... saya teringin sungguh nak jumpa kamu2 semua. Dapat contact Rosni , Rosini,Pernah jumpa Singh yang kat Cameron tu. Che Amah , Rosnah di Penang. Norizan di Selayang.Khee Loon di wIlayah. Basketball

AMBO32
AHLI FORUM
AHLI FORUM

Jawatan : Pem Farmasi 32
Gender : Female
Jumlah Post : 5
Umur : 59
Tarikh Register : 30/12/2007
Reputation : 0
Points : 3583

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by tam on Tue 28 Apr 2009, 2:56 pm

errr.. spam skit... tumpang tnya che amah tuh keje kat biro ker... sbb ader sorg nama che amah kat biro nih
avatar
tam
KERABAT SUPER SENIOR
KERABAT SUPER SENIOR

Jawatan : PETUGAS MULTIMEDIA BPFK
Gender : Male
Jumlah Post : 534
Umur : 38
Tarikh Register : 05/12/2006
Reputation : 0
Points : 4455

Character sheet
Mutiara Kata saya: aku telah tiada... aku telah fana diri

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by ppfkkpa on Tue 10 Aug 2010, 11:25 pm

Batch 22 ni semua nya senior dan tentu dah kaya di kala ini, lagi satu tentu semuanya dah naik pangkat dan bertukar dari tempat tumpah darah, jika nak berkumpul, bulan raya ni adalah masa yang sesuai, tetapi jangan lupa jemput lain lain batch, sebab PPF ni dah 50 tahun di M'sia, tentu banyak yg boleh di kongsi, harap dapat ketemu pada musim perayaan nanti,

ppfkkpa
AHLI SENIOR
AHLI SENIOR

Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 90
Umur : 48
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3019

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by nori on Wed 28 Mar 2012, 10:12 pm

SELAMAT
TAHUN BARU 2012 ,






Forum
28 Mac 2012.






Selamat
Bertugas kepada semua PPF , semua batch PPF perlu bersatu, bersetia dan berkhidmat, langkah permulaan ialah Lawatan Sambil Belajar Ke KSKB Pada 19 April 2012 dan seterusnya ialah Jamuan Makan Tengahari Semua PPF pada 1 Julai 2012, Para pemegang sijil pos basik PPF perlu lah menyumbangkan sesuatu kepada perkhidmatan PPF bagi kelangsungan peningkatan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF.






Semua
cadangan dan pendapat yang di utarakan di bawah, adalah di lihat dari sudut
akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara berkenaan dari
perspektif dan sudut yang sama juga agar ianya tidak menyimpang jauh dari
tujuan dan matlamat asal serta mempunyai natijah yang sama.









Perkembangan
Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM pada tahun 2012 adalah menunjukkan
kesinambungan memberikan perkhidmatan yang terbaik bagi kemakmoran dan kemajuan
negara. PPF juga perlu berkerja sama dan berganding bahu bagi membantu dan
menjayakan segalanya. Oleh kerana Bahagian Perkhidmatan PPF tiada wujud di KKM
, maka adalah amat wajar PPF melantik sendiri individu yang layak dan sesuai
bagi menjayakan segala perancangan dan perkembangan semasa dan perkembangan masa hadapan. Antara bahagian
dan unit yang memerlukan penglibatan PPF ialah :












Pengarah
Perkhidmatan Farmasi



Timbalan
Pengarah Perkhidmatan Farmasi



Ketua
Penolong Pengarah Kanan



Polisi
Ubat Kebangsaan



Pengurusan
Ubat & IT



Pembangunan
Organisasi & Sumber Manusia



Pengurusan
Kualiti



Amalan
Farmasi Klinikal



Amalan
Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )



Pemonitoran
Harga Ubat



Urusetia
Senarai Ubat-Ubatan KKM



Keselamatan
Pesakit dan Penggunaan Ubat



Maklumat
Ubat dan Pendidikan Pengguna



Pengurusan
Latihan dan CPD



Pembangunan
Inter Organisasi dan Antarabangsa



Penyelidikan
Pembangunan dan Perolehan Teknologi



Urusetia
Lembaga Farmasi






Dan
sudah semestinya perkara ini adalah dalam makluman, tindakan, perhatian dan
tindakan JK Teknikal PPF kerana salah satu tugas dan fungsi utama JK Teknikal
PPF ialah meneruskan kesinambungan memberikan perkhidmatan PPF yang terbaik
untuk Negara dan sekali gus menggalakkan peningkatan mutu perkhidmatan dan
perkembangan kerjaya PPF, sepanjang masa, setiap masa dan sebarang masa.






Perjawatan
PPF pada 31 Disember 2011 ialah seperti berikut :



U40
12 jawatan



U38
37 jawatan



U36
116 jawatan



U32
459 jawatan






Dan
sebagai jalan penyelesaian cara mudah, ringkas, tepat, pantas, berintegriti dan
tidak meminggirkan mana-mana pihak pembahagian semua jawatan PPF tersebut
adalah seperti berikut :






Pengarah
Perkhidmatan Farmasi



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Timbalan
Pengarah Perkhidmatan Farmasi



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Ketua
Penolong Pengarah Kanan



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Polisi
Ubat Kebangsaan



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Pengurusan
Ubat & IT



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Pembangunan
Organisasi & Sumber Manusia



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Pengurusan
Kualiti



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Amalan
Farmasi Klinikal



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Amalan
Farmasi ( Hospital dan Kesihatan )



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Pemonitoran
Harga Ubat



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Urusetia
Senarai Ubat-Ubatan KKM



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Keselamatan
Pesakit dan Penggunaan Ubat



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Maklumat
Ubat dan Pendidikan Pengguna



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Pengurusan
Latihan dan CPD



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Pembangunan
Inter Organisasi dan Antarabangsa



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Penyelidikan
Pembangunan dan Perolehan Teknologi



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Urusetia
Lembaga Farmasi



1
U40, 2 U38, 6 U36, 27 U32






Dan
dari perkiraan di atas, semua PPF kenaikan pangkat telah di bahagikan secara
adil, sama rata dan tidak ketinggalan. Tetapi segalanya adalah atas usaha PPF
sendiri iaitu apabila PPF di jabatan / unit / bahagian tersebut tidak aktif,
maka perkembangan PPF di sana adalah terbantut dan jika semua PPF berkenaan
tidak aktif, maka keadaan PPF pada hari ini amat sukar untuk di ubah demi menjaga
kebajikan dan kemajuan PPF sendiri dan hasilnya semua PPF di Negara ini akan
menerima nasib yang sama sejak dahulu lagi.









NORMA
PERJAWATAN PPF :



Norma
perjawatan PPF adalah menjadi hak dan mutlak BPF KKM. PPF sememangnya ianya
tidak di beritahu dan tidak di maklumkan tentang perkembangan terkini dan
perkembangan semasa dan perkembangan pada masa hadapan. Tetapi sebagai tenaga
penolong PF, PPF perlulah merangka sendiri tentang hal tersebut sebagai
rujukan, panduan dan saranan dairpada PPF bagi PPF meneruskan Peningkatan Mutu
Perkhidmatan dan Perkembangan Kerjaya PPF. Norma yang di ketahui dan
dimaklumkan pada tahun 2002 ialah seperti di bawah. PPF juga perlu mengambil
pengajaran dan iktibar iaitu, norma tersebut bukanlah di berikan secara
sukarela, tersusun, terancang dan teratur, tetapi ianya adalah di maklumkan
oleh Pegawai Tadbir dan Diplomatic (PTD) melalui permohonan yang di buat oleh
PPF.









Norma
Perjawatan PPF Tahun 2012 KKM :






Norma
Perjawatan Penolong Pegawai Farmasi :






Aktiviti
/ Perkhidmatan : Nisbah
:









-
Pesakit Luar 1
orang : 1 Unit



(
Tambahan ) 1
orang setiap 50 pesakit tambahan






-
Pesakit Dalam 1
orang : setiap 2 wad






-
Khidmat TPN / IV Admix 1
orang : setiap 300 kes sebulan






-
Khidmat Farmasi Onkologi 1
orang : setiap Hospital






-
Perkhidmatan Pengeluaran Farmaseutikal 1
orang : setiap 300 pek sehari






-
Gantian 1
orang : setiap 5 orang Penolong Pegawai Farmasi









Norma
tersebut telah digunakan sejak sekian lama dan sewajarnya pula pakar mathematic
dari golongan PPF menampilkan diri dan menunjukkan kemahiran dan keterampilan
dalam mengira secara tepat dan terperinci, berapakah norma perjawatan PPF bagi
tahun 2013 iaitu setelah 11 tahun perubahan daripada norma yang di berikan oleh
PTD tersebut. Sepatutnya ialah norma tersebut akan berubah mengikut
perkembangan dan peredaran masa, waktu dan ketika.






Norma
Perjawatan PPF yang baru juga perlu menjurus kepada tiga perkhidmatan utama PPF
iaitu,



PPF
Hospital,



PPF
Kesihatan Awam



dan
PPF Biro.






Pembahagian
ini adalah amat perlu bagi meneruskan kemajuan dan perkembangan semasa PPF
berbanding dengan lain-lain paramedic, yang mana mereka telah lama maju ke
hadapan. Ianya juga amat mudah bagi meneruskan segala perjalanan PPF pada masa
akan datang termasuk Silibus Pos Basik, Silibus Kursus Lanjutan, Peluang
Kenaikan Pangkat dll.






Sekilas
pandang daripada norma perjawatan PPF pada tahun 2002, ianya adalah
menggambarkan tugasan PPF di hospital sahaja sebab jika PPF kesihatan awam di
ambil kira, tugasan penyelenggara setor PPF pasti telah tercatat dengan tertib.






Disertakan
pengiraan sebuah Klinik Kesihatan KKM :



Pencapaian
bagi tahun 2011



Jumlah
Rx yang di terima 29,247



Jumlah
Perkara yang dibekalkan 101,136






Jika
jumlah Rx dan jumlah item di bahagi dengan 52 dan di bahagi dengan 5 ( seminggu
)



Hasilnya
adalah seperti berikut :



Jumlah
Rx sehari 112.4



Jumlah
Item sehari 388.






Tetapi
jika jumlah Rx dan item di bahagi dengasn jumlah hari bekerja bagi tahun 2011,



Hasilnya
adalah seperti berikut :



Jumlah
Rx sehari 119.3



Jumlah
item sehari 412.8






Beza
Rx ialah 6.3 % dan beza item 6.14 %



Maka
oleh itu semua PPF boleh kira sendiri berapakah bilangan Rx dan item sehari
menggunakan salah satu kaedah di atas.



Tetapi
KK tersebut adalah amat bernasib baik kerana pada tahun 2002 hanya terdapat 2
PPF sahaja sedangkan pada 2012 terdapat 1 PF, 3 PPF dan seorang PRA. Iaitu
peningkatan yang amat memberangsangkan. Lain lain KK, PPF terbabit kenalah kira
sendiri.






Bagi
tugasan PPF di setor farmasi pula, kiraan RM adalah amat perlu. DI KK tersebut
sebanyak RM 300,000 telah di belanjakan bagi tujuan pembelian ubat. Dan seorang
PPF di tempatkan secara tetap bagi tugasan tersebut. BPF KKM telah membuatkan
perkiraan yang amat terperinci tentang hal tersebut. Tetapi bukan bagi kegunaan
meningkatkan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF, sebalkiknya ialah bagi menempatkan PF U54 di
sana. Dalam perkiraan PF apabila jumlah pembelian tahunan adalah RM 1 juta,
maka PF U 54 perlu di letakkan di sana. Walau bagaimana pun sebagai PPF yang sentiasa
membantu PF, norma perjawatan yang sesuai adalah perlu di cadangkan kepada
pihak atasan oleh PPF sendiri. Semasa AGM PPF tahun 2008 di Kuala Terengganu,
terdapat PPF yang telah berkongsi tentang hala tuju dan masa depan perkhidmatan
farmasi di KKM.









CADANGAN
LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE KSKB 19 APRIL 2012 11.00 AM – 2.00 PM



(
MASIH BELUM MENERIMA LAMPU HIJAU )






Salah
satu tujuannya ialah mengumpulkan semua PPF Pos Basik Holder bagi menyumbang
sesuatu kepada perkhidmatan PPF.



Di
akhir lawatan tersebut satu cadangan, nukilan, saranan, usol, permerhatian,
cetusan dan pandangan daripada semua PPF Pos Basik Holder, akan diserahkan
kepada pengajar PPF, bagi mereka membuat penambahbaikan di mana yang perlu.






Setiap
kertas kerja PPFdari PPF Pos Basik Holder, perlulah mempunyai fact and figure
yang lengkap dan teratur, ianya juga perlu mengandungi tajuk tajuk seperti
berikut, dan lain-lain yang relevan, Pendahuluan, Kronologi Masaalah,
Permohonan PPF, Latarbelakang Masaalah, Alasan Permohonan, Lain-Lain Alasan,
Data-Data Sokongan dan Penutup. Satu salinan kertas kerja tersebut akan di
serahkan ke KSKB pada akhir lawatan
tersebut.






PPF
juga perlu menyusun semua permohonan, iaitu setiap permohonan PPF perlulah
melalui penyediaan Kertas Kerja yang lengkap dan teratur, ianya juga perlu
mengandungi tajuk tajuk seperti berikut, dan lain-lain yang relevan,






Pendahuluan,



Kronologi
Masaalah / Isu



Permohonan
/ Cadangan / Saranan PPF,



Latarbelakang
Masaalah / Isu



Alasan
Permohonan / Cadangan / Saranan PPF



Lain-Lain
Alasan



Data-Data
Sokongan



Penutup.









ANTARA CADANGAN / USOL / PEMERHATIAN / CETUSAN / NUKILAN


DAN PENAMBAHBAIKAN PPF OLEH POS BASIC PPF KEPADA PENGAJAR PPF KSKB
:






MEMBERI
PELUANG PPF MELANJUTKAN PELAJARAN KE IJAZAH FARMASI DI IPTA : Deskripsi : PPF
perlu mencari ruang dan peluang bagaimana membolehkan PPF melanjutkan pelajaran
ke Ijazah Farmasi di IPTA. USM
telah membuka pintu luas bagi PPF memasuki USM melalui kemasukan saluran kedua.
Segalanya adalah bermula atas usaha PPF
sendiri kerana hanya PPF yang tahu kelebihan dan kekurangan PPF dan pihak lain
hanya memerhatikannya sahaja dari jauh. Perbincangan bersama lain-lain IPTA ?
IPTS dan mengadakan kerjasama MOU memang tidak boleh di nafikan dan ianya akan
membantu.




PPENDAFTARAN PPF : Deskripsi : PPF
perlu membuka jalan dan merintis jalan baharu bagi membolehkan semua PPF
berdaftar dengan Lembaga Farmasi atau Akta Allied Health. Persekitaran
sedia ada hanya menyumbang 60% sahaja kepada pendaftaran PPF untuk menjadi ahli
kesatuan dan persatuan. Apabila akta baru di gubal ataupun akta lama di buat
penambahbaikan, mungkin nama PPF akan wajib berdaftar di Negara ini, kerana
permohonan menjadi ahli persatuan dan kesatuan PPF secara sukarela telah tidak
dapat di terima oleh 100% PPF di Negara ini.






POS BASIK PPF : Deskripsi : Perkembangan terkini dalam bidang
kefarmasian memerlukan PPF menghadiri kursus pos basik yang lebih spesifik dan
teknikal bagi membantu Ahli Farmasi dalam memberikan perkhidmatan yang lebih
efisyen. Menambah beberapa
kursus pos basik yang boleh dihadiri
oleh semua PPF dari BIRO Farmaseutikal
Kebangsaan, Hospital, Kesihatan Awam dan lain-lain Institusi boleh membantu
PF dalam menjayakan visi dan misi mereka. Mengujudkan tugas-tugas baru yang
specialist dalam bidang masing-masing selepas kursus pos basik serta mereka
benar-benar bertugas di bidang berkaitan, juga turut membantu.







NAMA DIPLOMA FARMASI : Deskripsi : Pertukaran nama ini adalah usaha berterusan
dan berketepatan dengan pengiktirafan dan perkembangan bidang pendidikan di
Negara ini. Nama Diploma perlu di tukar ke Diploma Farmasi dari Diploma Pembantu Farmasi. Perkara ini pernah
berlaku semasa ITM di naiktaraf ke UiTM. Semasa ITM, mereka hanya boleh
mengeluarkan Advance Diploma dan apabila di naik taraf ke UiTM, mereka boleh
mengeluarkan ijazah. Seterusnya semua pemegang Advance Diploma ITM telah di
tawarkan untuk di tukar ke Ijazah. Ianya berbeza dengan KSKB, yang mana
perancangan yang amat rapi di perlukan bagi mengeluarkan Diploma Farmasi (
Diploma in Pharmacy )




JURUTEKNOGIS FARMASI : Deskripsi :
Perubahan nama skim, skop tugas dan lain-lain isu yang berkaitan adalah sejajar
dengan perkembangan semasa dan keperluan Negara serta kehendak pelanggan. PPF
perlu memikirkan satu nama yang lebih sesuai dan dinamik seperti Nama Skim yang
lebih relevan dan versatile
kepada kepakaran iaitu Teknologis
Farmasi. Juruteknologis Farmasi adalah satu bidang yang spesifik dan
standard dan ianya memerlukan semua PPF menambah ilmu pengetahuan dan akhirnya
akan terdapat ijazah dalam bidang juruteknologi farmasi.




PAKAIAN SERAGAM PPF : Deskripsi :
Perkembangan semasa memerlukan PPF mempunyai Uniform yang sesuai dan
standard untuk bidang kefarmasian.
Pakaian seragam ini akan melambangkan keterampilan PPF. Corak, warna, reka
bentuk dan patten akan di ambil kira dan apa yang perlu ialah ianya tidak
mempunyai persamaan dari segi warna dan corak dengan lain-lain katogeri.




PENYEDIAAN BILIK KHAS BAGI PPF :
Deskripsi :Bilik-bilik khas kepada semua Pegawai Kanan PPF ada amat
perlu bagi meneruskan tugasan seharian kerana akan terdapat kerja-kerja yang
memerlukan ketenangan dan kerahsiaan yang tinggi akan dapat di pelihara.




PERSIDANGAN PPF :Deskripsi : Salah satu
kekangan dalam usaha PPF bagi mengadakan persidangan / kursus / seminar dll
ialah peruntukan kewangan dan PPF amat berharap peruntukkan khas untuk
persidangan tahunan di tiap negeri dan kebangsaan dapat di perolehi
secara mudah, teratur, tersusun dan berterusan demi bagi PPF meningkatkan mutu
perkhidmatan dan perkambangan kerjaya PPF.




EXTENDED ROLE DAN EXPANDED ROLE PPF :
Deskripsi : Expanded dan Extended Role PPF yang baru perlu lah di rangka
, di rancang, di bahaskan dan di praktikkan oleh semua PPF kerana permintaan
dan kehendak pelanggan akan sentiasa berubah mengikut keadaan dan situasi.
Kemajuan Negara juga akan membantu kepada perkembangan PPFv dalam usaha
menyahut cabaran dan dugaan terkini dan akan dating.




HEALTH SYSTEM RESEARCH : Deskripsi : PPF perlu bersaing dan merebut peluang
dalam usaha tersebut kerana pada masa ini penglibatan PPF amat terhad.
Penglibatan PPF dalam Health System
Research (HSR) dan pembentangan dalam konferens atau scientific meeting
mengenai perkara=perkara yang melibatkan PPF adalah amat perlu dan ianya
patutlah di mulakan dari peringkat awal lagi.




Organisasi PPF baru dengan pelantikan
seorang ketua PPF U40 Kebangsaan dengan gelaran Ketua Pen.Pegawai
Farmasi Kanan Malaysia
dengan bantuan 2 PPF U38 (Timb.Ketua PPFK)yang
menjaga bahagian Kesihatan Primer dan Hospital/Biro selain pos-pos yang
diperlukan mengikut program-program di Bhg.Perkhidmatan Farmasi KKM,Petaling
Jaya.




KORDINATOR PPF SETIAP NEGERI :
Deskripsi :Pelantikan kordinator PPF yang juga U40 di tiap negeri dan diletakkan di
pejabat TPKN(F) atau JKN untuk menguruskan hal-hal perkhidmatan
PPF,kursus-kursus,pertukaran dan penempatan dll.Penempatan ini adalah relevan
dengan perkembangan terkini dan semasa. Bahagian Kesihatan Bersekutu KKM telah
mengwujudkan garis panduan bagi usaha tersebut. Sejajar dengan perkhidmatan
awam yang kejat, penempatan semula semua PPF U40 tersebut perlulah di
persetujui dan di halusi oleh semua pihak sebagai usaha penambahbaikan yang
berterusan kepoada profesyen PPF.





TEAM WORK : Deskripsi : Perkembangan Farmasi di Negara ini amat pesat dan
memerlukan staff yang komited dan berprestasi tinggi. Ianya juga telah
menyebabkan terdapat pertukaran dan penambahan jawatan di kalangan PF dan PPF.
Satu usaha team work yang kukuh dan padu perlu di terapkan antara PF dan PPF
bagi mengelakkan segalanya berubah apabila terdapat staff berpindah keluar dan
masuk dalam Susana kerja yang sama. Melahirkan satu TEAM WORK yang positif diantara Pegawai Farmasi dan Pen.Pegawai Farmasi
dalam suasana yang harmoni dan mesra adalah amt di perlukan bagi
mencapai harapan dan hasrat Negara.




FARMASI KOMUNITI : Deskripsi : Perkembangan farmasi terkini memerlukan PPF
melibatkan tugasan bersama masyarkat setempat dan komuniti. Ianya akn dapat
menyumbang kepada masyarkat yang lebih sihat dengan usaha menjaga kesihatn
mereka secara berterusan Peluang PPF
terlibat sama dalam program-program
kemasyarakatan perlulah di tingkatkan di lipat gandakan selari dengan
harapan KKM sihat sepanjang hayat.




PEMBANGUNAN PERKHIDMATAN PPF : Deskripsi : PPF perlu berusaha dalam mengujudkan
satu Jawatankuasa Pembangunan Perkhidmatan Farmasi yang di anggotai oleh
Pegawai Farmasi, PPF, Pemb.Tadbir Stor, kerana apabila segala pihak yang
terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam perkhidmaan farmasi bekerja
sama dalam mencari dan membuat usaha penambahbaikan perkhidmatan yang
cemerlang, pastinya pesakit yang akan mendapat faedah dari usaha permuafakatan
ini.






INOVASI,
ISO, KMK, 5S DLL : Deskripsi : Penglibatan PPF dalam aktiviti tersebut perlu
lah di pertingkatkan kerana telah terbukti bahawa kesemua aktiviti tersebut
akan menyumbang kepada kepuasan pelanggan. PPF juga perlu bekerjasama dengan.
Pem Tadbir Stor, PPK dan PRA. Dalam usaha memudahkan dan mempercepatkan kemajuan
dalam projek kajian, inovasi, KMK, ISO,5's dll.




PENINGKATAN PERKHIDMATAN PPF DI PKD :
Deskripsi : Pada masa lalu, semua perkhidmatan kesihatan adalah bertumpu di
hospital sahaja Dengan pengisian jawatan Pakar Perubatan Keluarga (FMS) di
Kesihatan Awam, scenario tersebut telah berubah 100%. Separuh dari ubat-ubat
pakar telah tersimpan di kesihatan awam bagi kegunaan FMS tersebut.Mengujudkan
satu post U36 di tiap-tiap Pejabat Kesihatan Daerah untuk tugas
penyeliaan dan pemantauan PPF, akan dapat membantu meningkat mutu perkhidmatan
dan perkembangan kerjaya PPF.




MEMBINA KOLEJ FARMASI BARU : Deskripsi : Keperluan Negara pada masa ini dan
masa hadapan perlu lah di seimbangkan dengan jumlah PPF yang berkhidmat.
Pengenalan kepada skop dan tugas-tugas baharu juga memerlukan tambahan bilangan
PPF. Mengujudkan lebih banyak Kolej-Kolej Farmasi bagi menampung keperluan
tersebut adalah amat perlu. Banyak kemajuan Negara akn dapat di capai apabila
bilangan PPF di negar ini di tambah kepada satu angka yang lebih munasabah dan
berketepatan dengan hasrat menuju ke Negara maju pada 2020.




PENAMBAHAN PPF DI KSKB :Deskripsi :
Pada masa lalu memang terdapat PPF di kolej dan sekolah latihan. Tugasan mereka
bukanlah mengajar, tetapi hanyalah sebagi pembantu kepada pengajar sahaja. KSKB
perlulah menawarkan semula Post Tenaga Pembantu kepada mereka yang sedang
berkhidmat sebagai PPF, sebagi untuk menampung keperluan di Kolej Farmasi
serta penambahan kolej-kolej baharu. Apabila tenaga kerja yang mencukupi di
KSKB, penumpuan pengajar kepada tugasan harian akan lebih tinggi, kerana segala
masaalah sama ada kecil dan besar, boleh di bantu untuk di atasi bersama oleh
PPF tambahan tersebut.




MENAIKTARAFKAN IMEJ PPF : Deskripsi :
PPF perlu berusaha dalam usaha menaikkan imej PPF dikalangan semua
paramedik dengan meletakkan mereka dalam apa-apa JK Kecil dan JK Pelaksana di
Hospital dan Klinik Kesihatan supaya mereka tidak lagi di pandang rendah oleh
lain-lain paramedik. Usaha ini perlu di lakukan berterusan kerana ianya memang
memerlukan komitmen yang tinggi dan penumpuan yang tidak berbelah bahagi
terhadap kejayaan sesuatu aktiviti itu. Tugasan harian PPF juga perlu di kira
secar sistemetik tentang norma-norma perjawatan yang standard dan perlulah di
ikuti dan di patuhi. Warga PPF selalu ketinggalan pada ini dan pada masa lalu
kerana permintaan tugasan hakiki adalah lebih memerlukan PPF berada di farmasi
tampa dapat melibatkan diri dengan lain-lain aktiviti. Pembukaan farmasi
sehingga jam 10.00 malam , hari cuti Sabtu dan Ahad dan hari cuti khas juga,
menyumbang kepada kurangnya PPF terlibat dalam lain-lain aktiviti PTJ
masing-masing.







BEBAN TUGAS PPF, MENGAPA DIAMBIL RINGAN : Deskripsi : Menerangkan betapa tingginya beban tugas
yang terpaksa di tanggung oleh PPF semasa bertugas setiap masa. Peningkatan
berlaku bermula dari tahun PPF mula di wujudkan sehinggalah ke hari ini. Di
tambah pula dengan kehadiran PF di kaunter, ianya pasti menambahkan kejituan
tugasan PPF.


TPN, TDM, CDR : Deskripsi : Tugasan PPF di unit berkenaan memang tidak
dapat di elakkan. Ini kerana tugas penyediaan peralatan semasa pra-proses
adalah sama penting dengan tugasan in-proses yang di jalankan oleh PF.


DISPENSING SEPARATION : Deskripsi : Pengasingan tugasan menulis preskripsi oleh
doctor dan tugasan mendispen, oleh Ahli Farmasi / PPF adalah amat perlu kerana
para doctor boleh menumpukan sepenuh perhatian kepada perawatan pesakit dan
Ahli Farmasi /PPF boleh menumpukan kepada tugasan mendispen.

TUGAS – TUGAS SEBENAR PPF : Deskripsi : PPF yang masih baru bertugas mengalami
kejutan budaya kerja kerana mereka keliru apakah tugas-tugas sebenar PPF. Pada
keadaan mereka, amat sukar untuk memahami dan membezakan tugas hakiki dan tugas
yang di arahkan oleh pegawai atasan.


BELAJAR BUAT BLOG & BLOG PPF : Deskripsi : PPF kurang mahir dalam penggunaan ICT.
Keadaan ni berlaku kerana semasa di kolej, tiada pendedahan dalam ICT dan
apabila bertugas, 100 % masa mereka di gunakan untuk tugasan di dispensary.


SIAPA BERMINAT UTK MENGANGGOTAI KAJIAN / PROJEK :
Deskripsi : Pada ketika ini amat kurang PPF
terlibat dalam projek inovasi, KMK, ISO dan lain-lain. Selalunya setiap kajian
/ projek itu pasti akan menyumbang kepada penambahbaikan mutu perkhidmatan
kepada pelanggan.


2 YRS TOP UP DEGREE IN PHARM. SC & TECH. :
Deskripsi : PPF perlu seiring dengan lain-lain
paramedic dalam usaha menambah ilmu dan pembelajaran sepanjang hayat.
Penambahan ilmu akan membuka ruang dan peluang kepada PPF dalam meningkatan
mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya PPF. Semuanya bermula dengan
penambahan ilmu pengetahuan terhadap warga PPF .


BAGAIMANA DENGAN IMEJ PROFESYEN KITA : Deskripsi : PPF telah mula memberikan perkhidmatan di
negara ini sejak 1952. Perkembangan bidang kefarmasian yang amat pesat telah
menyebabkan terdapat ruang-ruang dan bidang-bidang baharu yang perlu di
terokai. Pada masa ini amat sukar untuk membezakan perkhidmatan PPF lama dan
PPF baharu kerana, semuanya adalah sama sahaja. Perubahan besar terhadap imej
masih belum berlaku.


MERAPATKAN SILARATULROHIM SESAMA KITA : Deskripsi : Silaratulrohim sesama PPF perlu di
tingkatkan lagi bagi menjiwai semangat berpasukan dan menyelesaikan segala
masaalah sesama PPF. Pada masa ini ikatan tersebut amat longgar dan rapuh.
Banyak kebaikan yang PPF akan terima apabila ikatan ukhwah ini berjaya di
perkukuhkan.


PENGUMUMAN PENTING UNTUK PARAMEDIK BERIJAZAH :
Deskripsi : Pada masa ini banyak IPTA / IPTS
menganjurkan program PJJ. Ruang bagi PPF memperolehi ijazah adalah terbuka
luas. Terdapat PPF yang masih sayangkan profesion ini, walaupun telah
menggengam segulung ijazah. PPF berijazah ini boleh menyumbang terhadap
perkhidmatan farmasi dengan mengadakan beberapa pengubahsuaian terhadap bidang
tugas dan mengimplementasikan segala yang telah di pelajari di universiti.


UBATAN YANG GUNA BAHAN RADIOAKTIF : Deskripsi : Perkembangan dalam bidang perubatan,
menyebabkan terdapat bahan kimia / substans yang pada masa dahulunya di anggap
sebagai toksid, kini telah di gunakan sebagai ubat-ubatan. Perkembangan ini
memerlukan pemahaman dan pengetahuan yang mendalam dalam bidangnya. PPF
terlibat secara langsung atau tidak langsung kerana bertugas di jabatan
farmasi.


PPF SEMAKIN SEDIKIT : Deskripsi : Secara sedar atau tidak sedar, bilangan PPF
semakin hari semakin berkurangan. Kolej PPF hanya mampu menampong bilangan PPF
yang bersara sahaja. Telah banyak diperkatakan tentang ini oleh doctor dan Ahli
Farmasi. Tetapi pandangan dari PPF sendiri amat berkurangan.

FARMAKOKINETIK : Deskripsi : Farmakokinetik adalah dari dua perkataan
asas iaitu Farma bermaksud farmaseutikal dan Kinetik bermaksud pergerakan.
Secara amnya bidang ini ialah pergerakan dan pertukaran bentuk setiap
ubat-ubatan yang di ambil. Selaras dengan perkembangan bidang kefarmasian ,
bidang ini telah di perkembangkan bagi tujuan mendapatkan suasana perawatan
yang sempurna dan berkesan.


SOFT SKILL YANG PERLU ADA SEBAGAI PPF : Deskripsi : Tugasan PPF adalah berhadapan dengan orang
ramai setiap masa . Pada masa dahulu kemahiran soft skill ini adalah di pandang
ringan. Dengan meningkatnya tahap pendidikan penduduk dan pelanggan yang
mendapatkan ubat di farmasi, kemahiran ini adalah di anggap penting bagi
mencapai kepuasan pelanggan yang tinggi.


MELANJUTKAN PELAJARAN DALAM BIDANG FARMASI :
Deskripsi : Bidang kefarmasian sentiasa berkembang
dan setiap hari akan ada sesuatu pembaharuan yang di cipta dan tercipta.
Suasana, harapan dan kehendak pembangunan negara memerlukan lebih ramai Ahli
Farmasi memberikan perkhidmatan. PPF juga perlu menyahut saranan ini dengan
menyambungkan pelajaran di dalam bidang kefarmasian.


LALUAN PPF UNTUK MENJADI PEGAWAI FARMASI : Deskripsi : PPF pada mulanya di kenali sebagai Pembancuh
Ubat. Kemudian bertukar nama kepada Pembantu Farmasi dan akhir sekali bertukar
nama kepada Penolong Pegawai Farmasi. Perubahan seterusnya ialah semua Penolong
Pegawai Farmasi akan bertukar menjadi Ahli Farmasi. Laluannya amat sukar,
tetapi adalah tidak mustahil untuk mencapainya.


SENARAI TUGAS PPF : Deskripsi : Senarai tugas PPF adalah di tetapkan semasa
menubuhkan kolej Pembancuh Ubat di Pulau Pinang pada tahun 1952. Sebab itulah
program Diploma Farmasi amat sukar untuk di laksanakan pada 1993. Selepas itu,
barulah tercipta senarai tugas dan tanggungjawab PPF di KKM dan Diploma Farmasi
pun menjadi kenyataan . Apa pun dengan tersiarnya senarai tugas generik PPF,
perkara ini telah menjadi lebih mudah. Tetapi bagi pihak PPF sendiri, masih
belum mampu menghasilkan satu senarai tugas PPF yang terkini, kerana tugas
generik tersebut , tidak menyentuh langsung PPF yang bertugas di BIRO.


TUGAS ATAU TANGGUNGJAWAB PPF : Deskripsi : Segala tugas dan tanggungjawab PPF memang
ada di senaraikan. Persoalan mulai timbul apabila ramai PPF yang masih baru
berkhidmat , tidak dapat membezakan antara tugas dan tanggungjawab hakiki. Juga
ramai PPF yang baru ini mempunyai kelayakan akademik yang tinggi.


JADILAH AHLI PERSATUAN / KESATUAN : Deskripsi : Persatuan Pembantu Farmasi Malaysia ( PPFM )
dan Kesatuan Kebangsaan Pembantu Farmasi Kerajaan Malaysia Barat ( KKPFKMB )
telah lama wujud bagi menjaga kebajikan dan keharmonian PPF. Masih terdapat
ramai PPF yang belum menyertai PPFM / KKPFKMB dengan alasan yang tersendiri.Ini
juga akan menghalang PPFM dan KKPFKMB dalam menjalankan tugas mereka.


YANG BERACUN DI SEKELILING KITA : Deskripsi : Pusat Racun Negara ( PRN ) terletak di USM
Pulau Pinang. Tak ramai rakyat Malaysia yang boleh mendapatkan maklumat dari
sana. Bilangan PPF yang seramai 3500 orang, boleh membantu menerangkan aspek
racun kepada rakyat. Malaysia.


UBAT PRE PACK SEDIA ADA, APA KOMPLIKASINYA :
Deskripsi : Terdapat ubat sedia ada secara
individu ‘ individual pack ‘ . Ini menunjukkan terdapat penambahbaikan terhadap
perkhidmatan farmasi KKM. PPF sentiasa menyokong usaha-usaha murni pihak KKM.
Tetapi terdapat beberapa komplikasinya secara sedar dan tidak sedar. PPF
sebagai warga yang mengendalikan produk berkenaan, tentu ada banyak perkara
yang boleh di kongsi bersama.


PPF DAH RAMAI MASUK KK : Deskripsi : Perkhidmatan Farmasi di KKM boleh di
bahagikan kepada dua kelompok utama iaitu Perkhidmatan Farmasi Hospital dan
Perkhidmatan Farmasi Kesihatan Awam. Pada masa ini telah ramai Ahli Farmasi di
Hospital dan akibatnya, lebih ramai PPF di Kesihatan Awam. Tentu ada sesuatu
kebaikannya, maka berduyun-duyun PPF berhijrah ke Kesihatan Awam. Pro dank on
perkara ini boleh di kongsi bersama.


PERSATUAN PPF : Deskripsi : PPFM telah lama wujud bagi menjaga
kepentingan dan kemajuan PPF. Kewujudan nya masih belum di rasai oleh ramai
PPF. Segala tindakan dan perjalanan PPFM adalah berpandukan perlembagaan.


HALATUJU PPF : Deskripsi : Pembangunan Negara adalah di tetapkan setiap
5 tahun dan di kenali sebagai Rancangan Malaysis ( RM ) . Pada tahun hadapan
2010 , Rancangan Malaysia Ke 10 (RM 10) akan di lancarkan. PPF perlu menetapkan
sendiri perkembangan dan halatuju bagi tempoh masa lima tahun yang akan datang.
Ini adalah bagi mengelakkan PPF ketinggalan sekali lagi.


APA SUDAH JADI NASIB PPF : Deskripsi : Sebenarnya nasib PPF adalah di tentukan oleh
PPF sendiri, kerana peribahasa Inggeris mengatakan ‘ you fail to plan, you plan
to fail ‘ . Nasib bergantung kepada dua keadaan iaitu Ketetapan dan Pelaksanaan
( Qada’ dan Qadar ) . PPF Cuma boleh ubah pelaksanaan sahaja kerana apa yang
telah di tetapkan, memang tidak akan berubah.


LUKA LAMA BERDARAH KEMBALI : Deskripsi : Sepanjang masa PPF sudah terluka kerana
sejak kewujudan jawatan ini, bermacam halangan dan kekangan telah di terima.
Begitu juga apabila terdapat apa-apa perubahan / peningkatan kerjaya dan
pengumuman oleh Kerajaan, maka PPF merasakan diri mereka terluka. Jika PPF
boleh mengenalpasti apakah kekurangan PPF berbanding dengan lain-lain
paramedic, maka kelebihannya pula boleh di perincikan.


PIAGAM / LEMBAGA UTK PPF : Deskripsi : Perkara ini memang terdapat pada lain-lain
bidang kerjaya.Tujuan piagam ini ialah bagi menjaga dan mengawal profesion ini
ke landasan yang betul. Juga sebagai badan perundingan dan panduan kepada
kerajaan bagi membincangkan apa-apa tentang dasar-dasar perubahan dan
penambahbaikan.


JANGAN TAKUT PADA BAYANG SENDIRI : Deskripsi : PPF sendiri perlu ada keyakinan terhadap
diri sendiri. Keupayaan PPFM / KKPFKMB perlu di perkasakan. Penerimaan keduanya
terhadap golongan PPF perlu menyeluruh. Segala pembaharuan dan perancangan
perlu teratur dan jelas agar penerimaanya dapat di jayakan oleh semua PPF. PPF
perlu mengatur diri sendiri.


5S & ISO, MANA YG PATUT DI DAHULUKAN : Deskripsi : Keduanya mempunyai aura yang amat baik.
Pelaksanaannya perlu mempunyai perancangan yang teliti dan penerimaannya
daripada akar umbi PPF dapat di terima semua dan bimbingan perlu di galakkan
kepada yang ingin mencapainya.


PPF DI BIDANG PENGUATKUASAAN : Deskripsi :
Keperluan PPF di bidang ini adalah perlu di perjelaskan. Keperluannya adalah
meliputi tugasan yang mencabar dan perancangan yang amat teliti. Keadaan akan
berubah mengikut masa. Peranan PPF dalam merancang pembangunan pada masa
hadapan amat di galakkan dan akan menyumbang kepada perkhidmatan yang baik
untuk Negara. Kejayaan adalah inisiatif PPF sendiri dan penerimaan pihak atasan.


MENGAPA PERLU ADA JURANG ANTARA PPF / PF : Deskripsi : Jurang antara dua profesyen yang berbeza ini
memang ada. PPF merasakan jurang ini perlu di rapatkan demi kebaikan semua.
Pihak Pegawai juga perlu mengimbangi antara tugasan dan kehendak aspek perundangan
agar ianya selari . PPF perlu mencari bidang-bidang yang ingin di rapatkan
jurangnya dan sekaligus membawa kepada penerimaan masyarakat dan lain-lain agar
tiada kekangan dalam pelaksanaannya.

.
PERLUKAH ICT DI APLIKASIKAN DLM TUGAS PPF :
Deskripsi : Dunia ICT mempunyai masa hadapan yang
amat cerah. PPF juga ingin bersama mengecapi perkembangan arus perdana .
Penggunaan ICT adalah tidak dapat di elakkan lagi kerana tuntutan persekitaran
yang amat mendesak.


PERSIDANGAN PPF PERINGKAT KEBANGSAAN : Deskripsi : PPF merasakan adalah amat perlu bagi semua
PPF berkumpul dan menyuarakan segala pendapat dan cadangan ke peringkat yang
lebih tinggi. Asam garam dan latar belakang tugasan PPF seluruh Negara adalah
amat berbeza antara satu sama lain. Persidangan akan dapat menambah kualiti
perkhidmatan dengan bertukar-tukar fikiran, meneroka bidang-bidang baru dan
peningkatan motivasi PPF.


SELAIN PPFM / KKPFKMB, CARA LAIN MENYATUKAN PPF :
Deskripsi : Akibat tugasan yang amat mendesak dan
kekurangan peluang, PPF perlu mencari kaedah baru bagi mencapai hasrat dan
harapan.


TEMPOH MASA MENUNGGU JADI KPI PPF : Deskripsi
: Pembaziran masa adalah satu kerugian terhadap sesetiap individu dan Negara.
Dengan dapat menjimatkan masa, banyak kebaikan akan diperolehi. PPF akan
menyumbang tenaga dan idea dalam proses ini. Kejayaannya adalah harapan seluruh
PPF dan akan menyumbang kepada kemajuan Negara.


PERLUKAH PPF BERADA DI UNIT PENGUATKUASAAN :
Deskripsi : Pada masa ini tiada PPF yang secara
khusus bertugas di unit penguatkuasaan farmasi. PPF memang berhasrat untuk
menyumbang usaha dan tenaga di unit ini bagi mencapai slogan PPF. Kebaikan dan
keburukannya akan membuka mata pihak atasan bagi mencari jalan penyelesaian
kepada isu ini. Jika kebaikannya melebihi segala dari berbagai sudut, rasanya
tiada masaalah PPF untuk berkhidmat di sini.


NAMA KOMERSIL VS NAMA GENERIK , MANA YANG BAIK :
Deskripsi : Nama komersil memang sudah komersil
dan mempunyai tanda perdagangan berdaftar. Media cetak dan elektronik akan
menyumbang terhadap kejayaan sesuatu nama komersil. PPF mempunyai pandangan
sendiri tentang isu ini. Yang baik adalah yang paling mudah dan di fahami oleh
segenap lapisan masyarakat. PPF boleh menyumbang terhadap isu ini.


PENGALAMAN MENDISPEN YANG BOLEH MENJADI
PANDUAN DAN TAULADAN : Deskripsi :
Mendispen ubat adalah pengalaman yang amat berharga bagi PPF. Terdapat juga
ramai bekas PPF mencurahkan ilmu dan menjadi pensyarah. Dengan berkongsi
pengetahuan dan pengalaman, PPF berharap proses kerja mendispen akan menjadi
lebih mudah dan efektif.


PERLUKAH PPF ADA UNIFORM : Deskripsi : Sejak profesion PPB bermula, memang uniform
telah di perkenalkan. Pada suatu masa, uniform PPF adalah sama dengan Attandan.
Selepas perubahan ke warna dan potongan yang terkini, persoalan uniform masih
belum terjawab. Pandangan dan sokongan dari warga PPF amat di perlukan bagi
menyokong perubahan tersebut.


ELAUN KRITIKAL : Deskripsi : Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal (
BIPK ) telah di perkenalkan sejak 1993 dan golongan jururawat telah memulakan
langkah sebagai penerima pertama. Kini setelah 19 tahun berlalu, PPF juga
merasakan mereka juga patut menerima BIPK.


ABM 8 PPF : Deskripsi
: Permohonan jawatan baru adalah satu proses berterusan. Ianya dilakukan semasa
menyediakan anggaran belanja mengurus dan mengunakan borang ABM 8. Permohonan
perlulah di hantar dua tahun lebih awal. PPF masih kurang melibatkan diri dalam
proses ini dan akibatnya penambahan jawatan asas dan jawatan kenaikan pangkat
PPF adalah amat berkurangan berbanding dengan lain-lain paramedic. Tetapi
perkembangan terkini iaitu perkhidmatn awam yang kejat perlulah di ikuti dan di
patuhi, iaitu tiada jawatan baru di wujudkan dan Cuma pertukaran jawatan sahaja
di benarkan.


RISIKO UBAT : Deskripsi
: Setiap ubat yang di makan dan digunakan oleh masyarakat di Malaysia, memang
mempunyai kesan sampingan. Kewajaran penggunaannya dan nasihat penggunaan yang
rasional adalah amat perlu. Penglibatan PPF dalam proses ini akan menambah
kadar penyembuhan dan mengurangkan risiko ubat-ubatan.


SPUB : Deskripsi
: SPUB telah diperkenalkan sejak 2003 dan ianya bermula dengan kertas konsep
dan cadangan oleh Bahagian Perkhidmatan Farmasi KKM. Selepas ianya di
laksanakan di beberapa fasiliti terpilih dan di dapati amat memuaskan, ianya
telah di perkenalkan ke seluruh negara. Pro dan kontranya tetap ada, dan
wajarlah PPF membincangkanisu ini kerana mereka adalah barisan hadapan dalam
memngendalikan SPUB ini.







PERKEMBANGAN
PENDIDIKAN PPF PADA MASA HADAPAN : Deskripsi : PPf perlu melihat ruang dan
peluang bagi meningkatkan mutu perkhidmatan dan perkembangan kerjaya melalui
peningkatan tahap pendidikan dan akademik. Jika BPF KKM terlalu amat sukar bagi
memenuhi serta menyediakan kursus-kursus pos basic bagi PPF, maka adalah amat
wajar jika PPF sendiri mengusolkan agar tajuk dan subjek-subjek tambahan dalam
kemajuan di bidang farmasi di masukkan dalam korikulum Diploma Farmasi PPF,
iaitu latihan asas PPF. Antara
tajuk-tajuk yang boleh di beri perhatian ialah Cardiopharmacology,



Social
Pharmacy, Pharmacy Education, Toxicology ( General & Target Organ
Toxicology ), Pharmacy Practice, Radiopharmacy, Physiology, Pharmaceutics :
Drug Delivery / Physical Pharmacy , Pharmacy Management, Pharmaceutical
Biotechnology,



Pharmacoinformatics,Pharmacognosy,
Toxicogenomics, Pharmacogenomics, Evidence- Based Pharmacy
Practices,Biocomputing,



Pharmaceutical
Bioprocessing, Neuropharmacology, Pharmaceutical Engineering, Neurotoxicology,
Pharmacoeconomics, Forensic Pharmacy, Forensic Toxicology, Genetic Toxicology,
Environmental Toxicology,Immunotoxicology, Pharmaceutical Chemistry: Drug
Synthesis, Endocrine Pharmacology, Cancer Pharmacotherapeutics,
Pathophysiology, Pharmaceutical Chemistry : Combinatorial Chemistry,
Pharmaceutical Analysis, Cosmeceuticals, Nutraceuticals, Phytochemistry,
Veterinary Pharmacy, Marine Biopharmaceuticals dan Sport Pharmacy, UiTM telah
merintis jalan baginya dengan menghantar pensyarah farmasi mereka ke luar
Negara bagi mendapatkan master dan phd dalam bidang tersebut.









MAJLIS
MAKAN TENGAHARI PPF : Deskripsi : Mengumpul semua PPF dan melakarkan sejarah
dahulu dan kini bagi rujukan dan panduan semua PPF. Pada 1 Julai 2012 jam 10.30
pagi satu majlis pertemuan semua PPF
seluruh Negara akan dirancang untuk di adakan.
Majlis Sambutan Jubilee Emas PPF di Malaysia dan Majlis Makan Tengahari.
Semua PPF di jemput hadir.






MEMARTABATKAN JK TEKNIKAL :
Deskripsi :Perkembangan PPF adalah berterusan dan ianya boleh di mulai dengan
memartabatkan JK Teknikal PPF Satu Jawatankuasa Teknikal PPF Malaysia telah
ditubuhkan pada 16 November 2009. Jawatankuasa ini di pengerusikan oleh
Timb.Pengarah Bhg.Pengurusan Perkhid.Farmasi KKM, Dr.Nour Hanah bt Othman dan
dianggotai oleh 5 Pegawai Kanan BPF KKM (Lembaga Farmasi, Bhg.A&P,Biro,
Kesihatan, Hosp.) dan 4 Exco Kesatuan, 3 Exco PPFM, 4 wakil PPF , 1 wakil Sabah
dan 1 wakil Sarawak. Wakil PPFM ialah En.Ganesan G.Narayanan, Hjh.Khamsiah bt
Brahim, Tn.Hj.Sulaiman b Harun dan wakil utk Kesatuan pula ialah En.Rohin Daud,
En.Razalle Dollah, En.Zamri Arifin dan Tn.Hj.Mohd Noor b Adam. Wakil PPF ialah
Puan Faridah Saidi(CPD-PTK), Hjh.Norhaini bt Othman(HKL), Puan Juriah bt
Wakidi(Labuan), En.Talib b Tawil(Biro). Wakil Sarawak ialah En.James Yiek Hua
Kuong dan wakil Sabah ialah En.Johnson Chin Nyat Min. Urusetia JK ini ialah
Ketua Profesion En.Muhammad B Awang PPF U40 dan juga Tn Hj.Abd Ghani b Yusof,
PPF U38 BPF KKM. Semoga dengan penubuhan JK ini, PPF akan lebih cemerlang dan
maju kehadapan ! Jika ada sebarang masalah yang perlu di bangkitkan, sila
hubungi nama-nama seperti yang tertera diatas dalam Jawatankuasa ini.
JK Teknikal ini di kendalikan oleh PF dan
sebagai PPF kita perlu mengwujudkan JK Pemandu dan JK Pelaksana, iaitu JK Kecil
di bawah JK Teknikal, barulah segala yang dirancang akan dapat di dilaksanakan.
Begitulah perlaksanaan semua JK Teknikal lain-lain paramedik . Dan ianya
memerlukan komitmen yang tinggi dari semua PPF. Semua PPF seluruh Negara perlu
membantu agar ianya berjalan seperti yang di harapkan.






PPF
POS BASIK HOLDER : Deskripsi : Semua pemegang sijil pos basic PPF perlulah
bersatu dan berkumpul bagi membantu meningkatkan mutu perkhidmatan dan
perkembangan kerjaya PPF. Dengan kelayakan tambahan yang ada, pastinya ada
sesuatu untuk di sumbangkan kepada perkhidmatan PPF.Semua PPF Pos Basik Holder,
perlu menulis artikal tentang mana-mana tajuk di atas, dan ianya bolehlah di
kumpulkan melalui emel ke persatuan dan kesatuan dan akhirnya ianya akan di
hantar ke KSKB pada 19 April 2012. Jika tiada nukilan, sijil pos basic tersebut
perlulah di gantungkan di dinding, agar ianya boleh di lihat setiap hari.






Seperkara
lagi yang penting ialah semua Minit
Mesyuarat MBJ setiap PTJ, akan di hantar ke JPA dan di baca oleh Peg JPA yang
berkaitan. PPF juga perlu aktif dalam menghadirkan diri dalam messyuarat Pre
Council setiap MBJ. Dan akhir sekali PPF
sendiri perlu mengwujudkan Pusat Kecermerlangan “ CENTRE OF EXELLENT “. Bagi
masa depan PPF yang berkesinambungan. Dan semua PPF berharap tahun 2013
pastinya JPA akan menilai semula senarai penerima Bayaran Insentif Perkhidmatan
Kritikal ( BIPK ).









Semua
cadangan dan pendapat yang di utarakan di atas, adalah di lihat dari sudut
akademik / ilmiah dan seharusnya juga semua PPF melihat perkara di atas dari
perspektif dan sudut yang sama juga agar ianya tidak menyimpang dari tujuan dan
matlamat asal serta mempunyai natijah yang sama. PPF perlu meningkat IQ, EQ dan
SQ . Selamat Maju Jaya PPF. Dan segala salah dan silap semasa menaip haruslah
di maafkan, maklumlah teknologi ICT terkini memungkinkan segalanya.









Tamat
: 28 Mac 2012
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by nori on Fri 14 Dec 2012, 8:44 am

Salam Satu Malaysia
Selamat Bertugas Kepada Semua PPF

Segalanya di lihat dari sudut akademik / ilmiah.

Satu permohonan telah di majukan kepada JK Penambahbaikan JPA bagi penambahbaikan Skim PPF iaitu PPF memohon agar skim PPF di tukar dari U29, U32, U36, U38 dan U40 kpada hanya U29, U36 dan U38, sama seperti Penolong Jurutera. Tetapi keputusan masih belum keluar. Sebagai Inovasi, semua PPF boleh menaikkan taraf sendiri ataupun menurunkan taraf sendiri mulai 1 Jan 2013. Iaitu U32 buat kerja U36 dan U38 buat kerja U40, ataupun U40 buat kerja U38 dan U38 buat kerja U36. Sebab selepas KUP 15 tahun, semuanya naik pangkat dan samaada masih nak buat kerja U29, ataupun buat kerja U32 iaitu U32 KUP buat kerja U32 hakiki. Dari segi sumber manusia, ianya perlu sebab apabila gaji naik, kerja juga perlu bertambah.

Lagi satu perkara ialah memartabatkan JK Teknikal dengan membuat pembahagian tugas secara teratur. Semua PPF perlu di oganisasikan semula dengan memisahkan PPF Biro, PPF Hospital dan PPF Kesihatan Awam dan seterusnya ialah melantik ketua PPF bagi setiap Bahagian Biro, Hospital dan Kesihatan Awam.

Dan akhir sekali ialah semua suara dan cadangan PPF perlulah di pisahkan secara jelas iaitu cadangan dari U29, pastinya takkan sama dengan cadangan dari U40 yang telah selesa dengan segala kemudahan termasuklah gaji yang tinggi. Dll. ICT memudahkan segalanya.

Segalanya perlu di lihat dari perspektif akademik / ilmiah.

Tamat

14 Dis 2013
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by nori on Sat 20 Jul 2013, 9:56 am

Salam Satu ,Malaysia
Selamat Bertugas Kepada Semua PPF

Segalanya di lihat dari sudut Akademik / Ilmiah

Sebenarnya PPF terdapat 3 golongan iaitu, MUSPJ, KSKB dan IPTA/IPTS latihan secara ad hock dan semua PPF tersebut akan menyambut ulangtahun dan pertemuan semasa AGM Persatuan dan Kesatuan. Oleh sebab itulah, semua PPF perlu mengasingkan sedikit budget untuk bertemu sesama PPF iaitu AGM kesatuan setiap tahun dan AGM persatuan setiap dua tahun. Semua BATCH boleh berjumpa dan bertemu dan lihat perbezaan dan peningkatan sesama PPF. Bermula PPF U29 hinggalah PPF U40 dan yang telah bersara.

Seterusnya :

Pembayaran elaun jahit PPF bagi tahun 2013 terdapat sedikit masaalah
Ianya juga telah keluar dalam Harian Metro
Sepatutnya semua PPF telah ambil maklum
Pada masa dahulu, seorang Ketua PTJ ambil perhatian apa sahaja yang keluar di surat khabar
Ia fotostat dan edarkan kepada semua Staff yang terlibat
Tetapi pada tahun 2013 fotostat tersebut masih belum di terima
Mungkin semua PPF U40 hingga U29 terlalu sebok.
Tetapi apa yang pasti ialah pastikan ianya di bawa ke mesyuarat MBJ
Pihak JPA akan dapat satu salinan minit mesyuarat MBJ tersebut
Setahun wajib terdapat 4 minit mesyuarat MBJ
Iaitu setiap 3 bulan ( Mac, Jun, Sept, Dis )
Pada tahu 2013 banyak PTJ hanya luluskan RM150 je sepasang dan RM 450 bagi 3 pasang
Sebagai warga KKM yang positif, PPF perlu memohon RM 460 bagi dua pasang
Dan jika ada lebihan budget tahun 2013, PPF boleh mohon lagi sepasang.
Ianya haya lebih RM 10 sahaja daripada yang PTJ luluskan iaitu RM 450 bagi 3 pasang
Wakil MBJ sila pastikan ianya di patuhi
MBJ adalah wakil pekerja dalam pengurusan jabatan
Wakil MBJ dari kalangan PPF ialah ahli kesatuan
Pastikan wakil tersebut ada nombor ahli kesatuan dan tiada yuran tertunggak
Masaalah besar jika wakil MBJ tersebut bukan ahli kesatuan
Sebab hanya kesatuan yang prihatin nasib dan masa depan PPF
Persatuan juga mempunyai reputasi tinggi dalam menjaga kebajikan PPF
Lebih elok jika wakil MBJ tersebut ahli bagi kesatuan dan persatuan.
Senarai ahli mudah je untuk di semak
Hubungi setiausaha kesatuan dan kesatuan
Masaalah lagi besar ialah majoriti PPF tidak menjadi ahli kesatuan dan persatuan
Tetapi revolusi pada tahun 1991 yang telah dipersetujui ialah
Kesatuan PPF dan Kesatuan PPF tetap akan berdiri kukuh
Walaupun ahlinya hanya 10 orang PPF sahaja iaitu Ahli Majlis dan Exco
Tahun 2013 adalah tahun pemilihan AGM kesatuan di Kelantan
AGM Persatuan pula akan di adakan di Langkawi
Tarikh, Masa, Tempat masih belum muktamad
Sebab masih belum ada surat pekeliling yang di terima

Kerajaan Malaysia perlu mengucapkan terima kasih kepada PPF
Sebab dengan melambatkan gaji Diploma pada tahun 2003, kerajaan telah berjimat sebanyak 9 juta
Lain-lain paramedik mendapat gaji Diploma pada tahun 1993
PPF mula dapat gaji Diploma pada tahun 2003
Beza gaji antara pemegang Diploma dan Sijil KKM ialah RM 220 sebulan
Elaun kritikal juga bagi lain-lain paramedik ialah minima 10% dari gaji pokok
Bilangan Jururawat dan Penolong Pegawai Perubatan ialah 80,000 orang
Bilangan PPF di Malaysia hanya 3500 orang
Tetapi PPF masih beruntung kerana penambahan jawatan PF telah meningkat
Beban tugas dan tanggungjawab PPF semakin mengecil
Tetapi jika Kerajaan Malaysia murah hati
Bolehlah pemberian elaun BIPK ( Bayaran Insentif Perkhidmatan Kritikal ) di panjangkan kepada PPF
Ianya akan di kaji setiap 5 tahun sekali
Dan jika pada tahun 2013 PPF tidak berjaya, pada tahun 2018 boleh memohon sekali lagi.
Dan semua PPF perlu menyokong usaha ini dengan menjadi ahli persatuan dan kesatuan.
Pada masa dahulu, yuran ahli kesatuan dan persatuan ialah 0.5 % dari gaji pokok PPF
Tetapi pada tahun 2013 yuran tersebut hanya 0.25 % sahaja dari gaji pokokPPF
Dan jika masih ramai PPF belum menjadi ahli, itu tandanya taraf kehidupan PPF semakin menurun
Persatuan dan Kesatuan ialah pertubuhan berdaftar
Dan jika hanya 60 % sahaja PPF menjadi ahli persatuan dan kesatuan
Ianya bermaksud hanya 60% sahaja harapan dan cita-cita PPF akan berjaya.
Untuk itu, kesatuan dan Persatuan perlu merancang 166% dan barulah hasilnya 100%

Segalanya dilihat dari sudut akademik / ilmiah

Tamat

20 Julai 2013
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by nori on Tue 03 Jun 2014, 10:31 pm

Ass’kum dan Salam Satu Malaysia
 
Selamat bertugas kepada semua PPF
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 



Batch 28 bercadang untuk mengadakan RE UNION bersempena AGM Kesatuan tahun ini. 
Ada kebaikan dan keburukannya. 
Tetapi jika di timbang dengan neraca yang adil, kebaikannya akan melebihi keburukannya.
Konvensyen ialah perjumpaan dan dapat 20 mata mycpd
Sciencetific Meeting akan membincang benda-benda baru dari sudut sains dan akan dapat 20 mycpd point.
Jika PTJ murah hati, segala perbelanjaan akn di tanggung.
YAB PM akan bentangkan RMK 11 dan eloklah PPF draffkan kemahuan PPF pada RMK 11
RMK 10 sudah berlalu dan nasib PPF macam biasa-biasa je.


Batch 28 ramai dan menjadi sejarah kerana mereka datang dari berbagai latar belakang
Ada yg dah jd PF eg En Gilbert dan Faridah Loh
Dan ada yg masih sebagai PPF dan akan bersara lagi 10 tahun.
Keserasian dan kematangan perlulah di terokai.
JPA menggalakkan kretiviti dan inovasi.


RE UNION BATCH 28 mempunyai 3 plan
Plan A - Konvensyen
Plan B - Sciencetific Meeting
Plan C - Lawatan Sambil Belajar.


Cadangan tempat : Negeri Sembilan, sempena AGM Kesatuan PPF.


Tepuk dada tanya selera :


Antara Batch 28 yg boleh di hubungi :


Azmi Hamid - 019 9878400
Tn Hj Bakeri Songep - 019 3468443
Tn Hj Idris Uda Saidi - 012 9680929
Khir Johari  - 012 6313103
Khalid Kelantan - 013 9200599
Tn Hj Razali Kelantan - 019 0339760
Rosli Johor - 013 7785394
Welfred Sarawak - 019 8163572
Tn Hj Zainuddin Perak - 017 5198170


( 10 PPF sahaja )
Baki lagi 60 PPF hanya boleh jumpa di facebook sahaja.


Sebagai rakyat Malaysia yang mempunyai Diploma in Pharmacy, pastikan segalanya berjalan lancar, teratur, berkesan, terpelihara dan tersusun.
GOOD LUCK TO BATCH 28


Tamat


Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
 

Tamat 3 Jun 2014
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by nori on Thu 21 Aug 2014, 10:29 am

Selamat Bertugas Kepada Semua PPF dan Salam Satu Malaysia

Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat  dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat  dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. Semua Batch perlu bergabung dan yang paling penting ialah mengisi borang dan menjadi ahli persatuan dan kesatuan. Bersatu Teguh Berpisah Runtuh.


YAB PM BERI MASA LAGI 4 HARI BAGI SEMUA PPF BERI CADANGAN BAGI DI MASUKKAN DALAM PEMBENTANGAN BUDGET 2015 DAN LEPAS NI TIADA ISU PPF TIDAK DI BERI RUANG DAN PELUANG. PENAMBAHAN JAWATAN BARU MENGGUNAKAN BORANG ANGGARAN BELANJA MENGURUS ABM 8 PERLU DI POHON 2 TAHUN LEBIH AWAL DAN RANCANGAN MALAYSIA K 11 RMK11 PERLU DISEDIAKAN 5 TAHUN LEBIH AWAL. 
JIKA TIADA PERANCANGAN MAKA TIADA HASIL.
 
Aktiviti PPF terdekat :
 
Persidangan Kreaiviti dan Inovasi PPF pada 31 Ogos 2014
Lawatan Sambil Belajar PPF ke Cameron Highland pada 8 Septembar 2014
Dialog PPF bersama PPFM pada 8 September 2014
dll
 
PPF telah menghantar permohonan ke JPA agar perubahan skim PPF dilaksanakan dari U29/U32/U36/U38/U40 ke hanya U29/U36/U38 sama macam pembantu teknik yang membantu jurutera. Mungkin kelulusannya hanya pada 2020, iaitu lagi 5 tahun 4 bulan. Sedangkan lain2 kakitangan kerajaan dah jauh lebih maju seperti ATM, PDRM, SN, MA, dll.


Gred Jawatan / Isi / Kosong
U40 / 12 //9 /3
U38 / 37 / 32 / 5
U36 / 116 / 90 / 26
U32 / 459 / 397 / 62
U29/U32 / 2860 / 2784 /  76

Jumlah bilangan PPF di KKM berbanding dengan 7046 bilangan PF di KKM



Jika perubahan skim berlaku :
PPF U 38 = 49 jawatan
PPF U 36 =575 jawatan
PPF U29/36 = 2860 jawatan


Dan pasti Malaysia layak menjadi Negara maju apabila ada 49 jawatan U38 dan 575 jawatan U36.
 
Apa pun sebagai PPF kita masih bernasib baik kerana telah di beri ruang dan peluang bagi mencurahkan bakti kepada negara.


Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
Tamat

21 Ogos 2014 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by nori on Wed 12 Nov 2014, 6:38 pm

Selamat Bertugas Kepada Semua PPF
Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia

 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 


Perjalanan PPF masih jauh, banyak liku yang masih belum di terokai dan tahun 2015 adalah permulaan bagi segalanya.
Setiap bulan akan ada aktiviti PPF dalam semua bidang termasuk kreativiti dan inovasi.
Ini bermaksud pada tahun hadapan akan terdapat 12 aktiviti PPF.
Pembahagian tugasan PPF telah di muktamatkan dan ianya terbahagi kepad 3 tugasan utama.
Pertama ialah PPF Hospital, Kedua ialah PPF Kesihatan Awam dan Ketiga ialah PPF Biro
Kesemua tugasan tersebut adalah berbeza 100% dan jika terdapat persamaannya, ianya adalah secara kebetulan sahaja.
PPF Kesihatan Awam akan bermula dengan Seminar Pembentangan Pencapaian PPF Tahun 2014  
Ianya akan diadakan pada 3 Januari 2015 mulai jam 9.00 pagi hingga 1.00 petang.
Bagi PPF Hospital dan PPF Biro pula, aktivitinya juga akan diadakan tetapi tarikh, masa, tempat, dll masih dalam persediaan yang rapi.
 Aktiviti PPF yang hampir ialah 14-16 November di Port Dickson, NS.
KSU KKM akan turut hadir, tetapi sebagai staff PTD, segalanya perlulah di dokumenkan.
AGM Umno juga akan diadakan pada hujung November, dan jika PPF ada usol, perlulah di majukan ke SU Kerja Umno
Berbanding SN dan MA, PPF masih jauh terkebelakang walaupun pada masa dahulu kita semua duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi.
Tahniah kepada semua PPF yang telah mendapat KPSL dan kepada lain-lain PPF sila semak PPF yang telah mendapat KPSL, 32, 36, 38 dan 40.
Adakah mereka ahli Persatuan dan Kesatuan, 
Dan yang paling penting ialah berapa sijil pos basik yang mereka miliki.
Jika jadi ahli persatuan dan kesatuan serta ada sijil pos basik, itu maksudnya bagus.
Tetapi jika tiada keduanya, masih ada peluang untuk memperbaiki segalanya.
Mengiku ISO. segalayang di dokumenkan perlulah di buat.
Dan segala yang di buat, perlulah di dokumenkan.
Ini bermaksud, apabila PPF bersara setelah berkhidmat selama 30 tahun, satu lori di perlukan bagi dokumen sahaja.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
Tamat
 

12 Nov  2014 
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by nori on Sat 31 Jan 2015, 5:17 pm

Selamat Bertugas Kepada Semua PPF
Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia

 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 


Pertemuan sesama PPF akan memberikan beberapa kebaikan, walaupun banyak RM yang akan keluar. Batch MUSPJ dan Batch KSKB dah beribu dan jika nak bertemu. perlukan tempat yang selesa. Tahun 2015 ada AGM Persatuan dan AGM Kesatuan. Majlis Perjumpaan PPF, Re Union, dll boleh di adakan dua kali pada tahun ni. Jika ada Persidangan, Kursus, Bengkel, DLL, penginapan, pengangkutan , dll akan di taja oleh PTJ masing2. Semua PPF perlu tepuk dada tanya selera. Jangan berpuas hati dengan apa yang ada pada hari ini sebab ianya akan hilang dan ditelan oleh keadaan dalam sekelip mata sahaja.


Tahun 2015 dah 31 hari berlalu, Plan Penyediaan RMK 11 dah di lakukan, dan PPF tunggu ahaja pembentangannya oleh YAB PM nanti. RMK 11 melibatkan perancangan PPF mulai tahun 2016 - 2020 ( 5 tahun ). PPF juga sudah bersedia dengan segala yang mendatang dengan persiapan yang rapi, teratur, tersusun dan jitu. Setiap bulan akan ada mesyuarat PPF. Ianya tidak termasuk mesyuarat pra dan post. Secara mudahnya organisasi PPF Malaysia perlulah mantap. Dan semua PPF perlu mengisi segala kekosongan yang akan dan yang akan di wujudkan bagi memantapkan perkembangan kerjaya dan peningkatan mutu perkhidmatan PPF. Semua pencalonan perlulah bermula dari dalam diri PPF sendiri.
Organisasi PPF Tahun 2015 :
Ahli Majlis Persatuan PPF : 10 orang
Ahli Majlis Kesatuan PPF : 10 orang
Ketuan Profession PPF : 1 orang
Penolong Ketua Profession  PPF ( Hospital ) : 1 orang
Penolong Ketua Profession  PPF ( Kesihatan Awam ) : 1 orang
Penolong Ketua Profession  PPF ( Biro ) : 1 orang
Pembantu Ketua Profession PPF : 14 orang
( setiap negeri seorang pembantu )
Ketua Pembantu Ketua Profession : 42 orang
( setiap negeri tiga orang mewakili hospital / kesihatan awam / biro / dll )
Wakil PPF setiap Hospital : seorang setiap hospital
Wakil PPF setiap PKD : seorang setiap PKD.


Bilangan wakil tersebut adalah melibatkan seluruh negara termasuk KKM / IPTA / IPTS / Dll

Ini adalah bagi memudahkan segala perancangan.
Bilangan PPF di KKM sebenarnya ialah jawatan PPF U29 / U 32KUP sahaja.
Sebab U32Hakiki - U 40 adalah jawatan penyelia dan tidak termasuk dalam tugasan hakiki PPF
Bilangan PPF U29 / U 32KUP juga perlu di bahagi 5 sebab setiap 5 PPF, seorang tugasan gantian.
Dan apabila memohon jawatan baru PPF U29 di KKM, borang ABM 8 perlulah dua tahun awal diisi.
Akhir sekali ianya perulah mendapat sokongan 100% dari BPF KKM.
Sebab apabila sebut je perkataan farmasi, BPF KKM ada kuasa veto.
Segalanya akan di bawa ke Mesyuarat PPF pada buan Februari nanti.
 

Jalan mudah bagi mencapainya ialah pindahkan satu jawatan PPF yang ada Ijazah / Master dan letakkan ia di Pejabat Ketua Profession. Dengan Ijazah / Master yang dimilikinya, pastinya akan membantu lain-lain PPF. 

Lain-lain PPF boleh mula menabong bagi majlis perjumpaan sesama PPF semasa AGM. 
Semua PPF adalah aset negara dan selepas ini bolehlah kita bincangkan Strategi Lautan Biru ( Blue Oceon Strategy )


Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
Tamat

31 Januari 2015
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by nori on Sun 01 Feb 2015, 9:47 pm

Assalamualaikum, Salam Satu Malaysia dan Selamat Bertugas Kepada Semua PPF


Segala cadangan, nukilan dan pandangan di bawah, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
Sejak merdeka, kejayaan dan kebajikan PPF di jaga oleh NGO. Setelah merdeka dan mempunyai YAB PM, ianya masih diteruskan lagi oleh NGO.
 
Sejarah KKM mempunyai Menteri, Timbalan Menteri, KSN, KSU KKM dll PTD. Kerja mereka memang bagus, tetapi masa 24 jam yang ada tidak membolehkan PPF terus maju. Ini adalah mengikut Plan A yang mana setiap penjawat awam di bayar gaji bulanan dan bonus serta lain-lain kemudahan. Tetapi elaun kritikal dan elaun pos basic PPF masih KIV. Dan jika mengikut Plan B pula ialah ianya di jayakan oleh NGO iaitu sebuah badan bukan kerajaan. Plan A penting dan Plan B juga penting. Pengisian jawatan mengikut Plan A sudah di muktamadkan dan pengisian jawatan mengikut Plan B juga sudah di putuskan. Ianya termasuk Persatuan PPF, Kesatuan PPF dan Kesatuan Sabah dan Sarawak kerana mereka di wujudkan pada tahun 1963 sedangkan semenanjung pada tahun 1957. Pakar sejarah memang arif tentang ini. Segala kerumitan PPF perlulah di salurkan melalui tiga NGO tersebut dan di setiap negeri memang terdapat dua orang wakil iaitu persatuan dan kesatuan. Dan mulai tahun 2015 segala kesulitan sejak dahulu dan segala perancangan masa hadapan perlulah di salurkan melalui mereka. Pada masa lalu mesyuarat Ahli Majlis Persatuan dan Kesatuan hanyalah sekitar 8 jam sahaja dan mulai tahun 2015 mungkin ianya akan mengambil masa selama 24 jam tetapi ianya adalah mudah sahaja kerana setahun hanya perlu ada 4 kali mesyuarat sahaja. Dan lain-lain PPF perlulah membantu semasa operasi sebelum mesyuarat, semasa mesyuarat da selepas mesyuarat. Dan akhir sekali ialah semua PPF perlu mengikuti Kursus Pengurusan Mesyuarat berkualiti anjuran INTAN dan ianya boleh di pohon melalui on line. Dan pada tahun 2016, semua PPF boleh tidur lena keran segala akan berjalan seperti yang di rancangkan.
 
Segala cadangan, nukilan dan pandangan di atas, adalah di lihat dari perspektif akademik / ilmiah dan semua PPF juga perlu melihat dari sudut yang sama agar ianya tidak tersasar jauh dari matlamat asal. 
 
Tamat
 
1  Febuari 2015
  
NOTA TAMBAHAN : Pertemuan sesama PPF akan memberikan beberapa kebaikan, walaupun banyak RM yang akan keluar. Batch MUSPJ dan Batch KSKB dah beribu dan jika nak bertemu. perlukan tempat yang selesa. Tahun 2015 ada AGM Persatuan dan AGM Kesatuan. Majlis Perjumpaan PPF, Re Union, dll boleh di adakan dua kali pada tahun ni. Jika ada Persidangan, Kursus, Bengkel, DLL, penginapan, pengangkutan , dll akan di taja oleh PTJ masing2. Semua PPF perlu tepuk dada tanya selera. Jangan berpuas hati dengan apa yang ada pada hari ini sebab ianya akan hilang dan ditelan oleh keadaan dalam sekelip mata sahaja.

Tahun 2015 dah 31 hari berlalu, Plan Penyediaan RMK 11 dah di lakukan, dan PPF tunggu ahaja pembentangannya oleh YAB PM nanti. RMK 11 melibatkan perancangan PPF mulai tahun 2016 - 2020 ( 5 tahun ). PPF juga sudah bersedia dengan segala yang mendatang dengan persiapan yang rapi, teratur, tersusun dan jitu. Setiap bulan akan ada mesyuarat PPF. Ianya tidak termasuk mesyuarat pra dan post. Secara mudahnya organisasi PPF Malaysia perlulah mantap. Dan semua PPF perlu mengisi segala kekosongan yang akan dan yang akan di wujudkan bagi memantapkan perkembangan kerjaya dan peningkatan mutu perkhidmatan PPF. Semua pencalonan perlulah bermula dari dalam diri PPF sendiri.


Organisasi PPF Tahun 2015 :
Ahli Majlis Persatuan PPF : 10 orang
Ahli Majlis Kesatuan PPF : 10 orang
Ketuan Profession PPF : 1 orang
Penolong Ketua Profession  PPF ( Hospital ) : 1 orang
Penolong Ketua Profession  PPF ( Kesihatan Awam ) : 1 orang
Penolong Ketua Profession  PPF ( Biro ) : 1 orang
Pembantu Ketua Profession PPF : 14 orang
( setiap negeri seorang pembantu )
Ketua Pembantu Ketua Profession : 42 orang
( setiap negeri tiga orang mewakili hospital / kesihatan awam / biro / dll )
Wakil PPF setiap Hospital : seorang setiap hospital
Wakil PPF setiap PKD : seorang setiap PKD.

Bilangan wakil tersebut adalah melibatkan seluruh negara termasuk KKM / IPTA / IPTS / Dll

Ini adalah bagi memudahkan segala perancangan.
Bilangan PPF di KKM sebenarnya ialah jawatan PPF U29 / U 32KUP sahaja.
Sebab U32Hakiki - U 40 adalah jawatan penyelia dan tidak termasuk dalam tugasan hakiki PPF
Bilangan PPF U29 / U 32KUP juga perlu di bahagi 5 sebab setiap 5 PPF, seorang tugasan gantian.
Dan apabila memohon jawatan baru PPF U29 di KKM, borang ABM 8 perlulah dua tahun awal diisi.
Akhir sekali ianya perulah mendapat sokongan 100% dari BPF KKM.
Sebab apabila sebut je perkataan farmasi, BPF KKM ada kuasa veto.
Segalanya akan di bawa ke Mesyuarat PPF pada buan Februari nanti.
 
Jalan mudah bagi mencapainya ialah pindahkan satu jawatan PPF yang ada Ijazah / Master dan letakkan ia di Pejabat Ketua Profession. Dengan Ijazah / Master yang dimilikinya, pastinya akan membantu lain-lain PPF. 

Lain-lain PPF boleh mula menabong bagi majlis perjumpaan sesama PPF semasa AGM. 
Semua PPF adalah aset negara dan selepas ini bolehlah kita bincangkan Strategi Lautan Biru (Blue Oceon Strategy)

Batch 28 bercadang untuk mengadakan RE UNION bersempena AGM Kesatuan / Persatuan tahun ini. 
Ada kebaikan dan keburukannya. 
Tetapi jika di timbang dengan neraca yang adil, kebaikannya akan melebihi keburukannya.
Konvensyen ialah perjumpaan dan dapat 20 mata mycpd
Sciencetific Meeting akan membincang benda-benda baru dari sudut sains dan akan dapat 20 mycpd point.
Jika PTJ murah hati, segala perbelanjaan akan di tanggung.
YAB PM akan bentangkan RMK 11 dan eloklah PPF draffkan kemahuan PPF pada RMK 11
RMK 10 sudah berlalu dan nasib PPF macam biasa-biasa je.

Batch 28 ramai dan menjadi sejarah kerana mereka datang dari berbagai latar belakang
Ada yg dah jd PF eg En Gilbert dan Faridah Loh
Dan ada yg masih sebagai PPF dan akan bersara lagi 10 tahun.
Keserasian dan kematangan perlulah di terokai.
JPA menggalakkan kretiviti dan inovasi. Dahulu ianya KMK

RE UNION BATCH 28 mempunyai 3 plan
Plan A - Konvensyen
Plan B - Sciencetific Meeting
Plan C - Lawatan Sambil Belajar.

Cadangan tempat : Sempena AGM Persatuan / Kesatuan PPF 2015.

Tepuk dada tanya selera . Antara Batch 28 yg boleh di hubungi :

Azmi Hamid - 019 9878400
Tn Hj Bakeri Songep - 019 3468443
Tn Hj Idris Uda Saidi - 012 9680929
Khir Johari  - 012 6313103
Khalid Kelantan - 013 9200599
Tn Hj Razali Kelantan - 019 0339760
Rosli Johor - 013 7785394
Welfred Sarawak - 019 8163572
Tn Hj Zainuddin Perak - 017 5198170

( 10 PPF sahaja ) Baki lagi 60 PPF hanya boleh jumpa di facebook sahaja.

 
Jalan mudah bagi mencapainya ialah pindahkan satu jawatan PPF yang ada Ijazah / Master dan letakkan ia di Pejabat Ketua Profession. Dengan Ijazah / Master yang dimilikinya, pastinya akan membantu lain-lain PPF.
 
YAB PM dalam usaha menyediakan Plan Rancangan Malaysia K 11 (RMK11). Semua PPF boleh memberi input sebelum 31 Jan 2015 agar PPF tidak terus kekurangan sepanjang masa. ICT memudahkan segalanya. Mungkin PPF memerlukan 11 buah kolej lagi basic/pos basik bagi menampung kepesatan perkembangan perkhidmatan PPF. Tetapi jika PPF rasa segalanya pada waktu kini telah mencapai segalanya sejajar dengan perkembangan semasa, maka tak perlulah buat apa-apa. Tunggu sahaja apabila berumur 60 tahun dan bersara wajib. Sebagai permulaan RMK 11, PPF perlulah di bahagikan kepada tiga bidang utama iaitu, PPF Kesihatan Awam, PPF Hospital dan PPF Biro. Setiap cabang juga dibahagikan kepada 5 kumpulan iaitu 29, 32, 36, 38 dan 40 kerana perancangan dan perlaksanaan 29, 36 dan 38 masih belum mempunyai jawapan yang pasti. Percambahan permikiran mengenai kretiviti dan inovasi PPF akan berjalan sebanyak 12 kali setahun iaitu sebulan sekali dan apabila telah berkhidmat selama 25 tahun, pastinya ianya telah melalui 300 sessi percambahan intelek.
 
Pada Jun 2007, sebuah Universiti Awam ada mengeluarkan tawaran Biasiswa Skim Tenaga
Pengajar Muda (TPM) dalam bidang-bidang farmasi seperti berikut 

(Phd 38 Bidang dan Sarjana 17 Bidang ) :

Cardiopharmacology, Social Pharmacy, Pharmacy Education, Toxicology (General & Target Organ Toxicology ),

Pharmacy Practice, Radiopharmacy,Physiology, Pharmaceutics : Drug Delivery / Physical Pharmacy , Pharmacy Management, Pharmaceutical Biotechnology, Pharmacoinformatics, Pharmacognosy,Toxicogenomics, Pharmacogenomics,Evidence- Based Pharmacy Practices,Biocomputing, Pharmaceutical Bioprocessing, Neuropharmacology, Pharmaceutical Engineering, Neurotoxicology, Pharmacoeconomics, Forensic Pharmacy, Forensic Toxicology, Genetic Toxicology,Environmental Toxicology,Immunotoxicology, Pharmaceutical Chemistry: Drug Synthesis, Endocrine Pharmacology, Cancer, Pharmacotherapeutics, Pathophysiology, Pharmaceutical Chemistry : Combinatorial Chemistry, Pharmaceutical Analysis, Cosmeceuticals, Nutraceuticals,Phytochemistry, Veterinary Pharmacy, Marine Biopharmaceuticals, Sport Pharmacy,

Ini menunjukkan dalam masa beberapa tahun akan datang ini, perkembangan yang amat
pesat akan berlaku dalam bidang kefarmasian, dan semestinya bebanan tersebut
akan di letakkan ke atas bahu Penolong Pegawai Farmasi yang akan membantu Pegawai Farmasi.

 

Dalam usaha Kreativiti dan Inovasi, semua PPF perlu mencari dan mendokumenkan nama-nama buku, majallah, teks, dll sebagai rujukan kepada lain-lain PPF. Jika PPF belum bersedia, pastinya PF sudah bersedia dalam memperincikan tugasan Penolong Pegawai Farmasi yang akan membantu Pegawai Farmasi setiap masa, sepanjang masa dan sebarang masa. Strategi Lautan Biru juga penting.

TAMAT
avatar
nori
SUPER DUPER SENIOR
SUPER DUPER SENIOR

Negeri :
Jawatan : Paramedik
Gender : Male
Jumlah Post : 283
Umur : 52
Tarikh Register : 13/10/2009
Reputation : 0
Points : 3211

View user profile

Back to top Go down

Re: batch 22 marilah .....

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum